Magyar Sebkezelő Társaság

A sebfertőtlenítő szerek alkalmazása a sebkezelésében
Mölnlycke Webinar


2022. szeptember 27. (kedd), 14:00


Mönlycke Webinar az MSKT együttműködésével


Pontszerző továbbképzés, az akkreditáció folyamatban.

A sebkezelés szemléletváltása rögtön a seb fertőtlenítésével kezdődik. Az évtizedes használatban lévő ismert készítmények a mai szakmai elvárásoknak már sokszor nem felelnek meg, elavultak, hatásában és biztonságában csak a töredékét biztosítja az elvárásoknak.

Dr. Farkas Péter moderálásával kiváló hazai szakemberek osztják meg gondolataikat a fenti téma kapcsán..

A webinaron való részvétel ingyenes, de előzetes regisztráció szükséges! Aki korábbi webináron részt vett, ugyanazzal a regisztrációval be tud lépni!


A Mölnlycke®-nél mindig keressük a lehetőséget, hogy javítsuk az eredményeket és fejlesszük a gyakorlatot.

Program

Moderátor: : Dr. Farkas Péter, Országos Mozgászervi Intézet-OORI

Dr. med. habil Sugár István PhD, Major Krisztián : A klinikusok és a gyártók együttműködésének fontossága a krónikus sebek eredményes kezelése érdekében

Dr. Farkas Péter: Seb- és nyálkahártya fertőtlenítők használata a krónikus sebek kezelésére (felvezetés)

A fertőzések elleni küzdelemben az antibiotikumok mellett egyre nagyobb szerep jut a különböző speciális fertőtlenítő szereknek is. A leszálló ágban lévő, reményeink szerint lassan teljesen eltűnő, vagy a mindennapi életünk egyszerű velejárójává váló Covid-pandémia csak megerősítette ezt. A kéz- és eszközfertőtlenítés a mindennapi életünk részévé vált, a különböző seb- és nyálkahártya fertőtlenítők használata pedig egyre inkább terjed a klinikai gyakorlatban. Ezt a kérdést szeretnénk körül járni a mostani webináron.

Dr. Zahár Ákos PhD: A Granudacyn sebfertőtlenítővel szerzett klinikai tapasztalatok ortopéd sebészetben

Ortopéd-traumatológiai műtétek közül a csípő- és térdprotézis beültetés az egyik leggyakoribb és legsikeresebb beavatkozás. Egyik lehetséges rettegett szövődménye lehet ezen műtéteknek az ún. periprotetikus infekció, amikor biofilm-asszociált bakteriális fertőzés alakul ki a protézis felszínén. Mind a megelőzésben. mind az infekt esetek gyógykezelésében fontos szerep jut a lokális antiszeptikumoknak, így a Granudacynnak is. Hatékonysága, biztonságos alkalmazhatósága, az eredmények reprodiukálhatósága alkalmassá teszi a rutinszerű használatra. Elhúzódó műtéteknél, komplex revíziós beavatkozásoknál záró öblítésként, valamint szeptikus műtéteknél az antiinfektív kezelés részeként alkalmazzuk a Granudacynt jó eredménnyel. Jetlavage segítségével juttatjuk a csont és lágyrész felszínekre, ami növeli a hatékonyságot. Előadásunkban a kedvező klinikai tapasztalatokról számolunk be, néhány eset kapcsán.

Dr. Petrovicz Edina: A sebfertőzések megelőzésében és kezelésében használható fertőtlenítő szerek

Bőrünk az egyik elsődleges védelmi vonal a szerveztünk külvilággal szembeni integritásának fenntartásában. Egyik feladata a kórokozó mikroorganizmusok inváziója (baktériumok, vírusok, gombák, paraziták) elleni védelem. Fontos szerepet játszik ebben a bőr egészséges bakteriális flórája a mikrobion. Sebek kialakulása esetén a bakteriális kolonizáció egy normális folyamat és általában nem veszélyes. A sebek elfertőződését a helyi tényezők, a vérellátás, a szervezet ellenálló képessége, a beteg alapbetegségei mellett a kórokozók száma, virulenciája befolyásolhatja. Az orvosi gyakorlatban nap mint nap előforduló megbetegedések. A krónikus, nehezen gyógyuló, sok esetben súlyos bőrgyulladások kialakulása, kezelése nagy kihívást jelent az egészségügynek. A folyamat megelőzésében jelentős szerepük van a különböző antiszeptikumoknak. Amennyiben a gyulladásos folyamat progrediál, a fertőzés szisztematizálódik antibiotikum adására is szükség lehet. Ennek elkerülésére a megfelelő, szakszerű, lokális sebellátás mellett számos, egyszerre több támadásponton is ható, a rezisztencia kialakulását jelentősen nem növelő, modern, a mikroorganizmusok lokális növekedését gátló antiszeptikum van forgalomban.

Dr. Farkas Péter arcképe Dr. Sugár István arcképe Dr. Zahár Ákos, PhD arcképe Dr. Petrovicz Edina arcképe

Dr. Farkas Péter, moderátor
Országos Orvosi Rehabilitációs Intézet - OORI, Szeptikus Mozgászervi Rehabilitációs osztály
Osztályvezető Főorvos

Dr. Sugár István Ph. D.
Moderátor
Semmelweis Egyetem II.sz Sebészeti Klinika, Egyetemi docens,
MSKT társelnöke

Dr. Zahár Ákos, PhD
Fejér Megyei Szent György Egyetemi Oktató Kórház, Mozgásszervi Sebészeti Centrum
Centrumvezető főorvos

Dr. Petrovicz Edina
DPC-OHII, Infektológia
Főorvos


Mölnlycke Health Care Kft.Önt is várjuk a Magyar Sebkezelő Társaság tagjai közé!

Ehhez:

Várjuk online jelentkezését!

vagy kérjük,

Töltse le és küldje vissza a regisztrációs lapot!