Sebkezelés Blog

Nyitóoldal > Blog

Magyar Sebkezelő Társaság

Szerző: Várhegyi László

Titán-dioxid Mintegy két hete jelentették be, hogy az Európai Bizottság betiltotta a titán-dioxid élelmiszer-adalékanyagként (E171) történő használatát. A tilalom július elején lép majd életbe. A döntést az indokolta, hogy az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság (EFSA) tavaly május elején közzétett szakvéleményében arra a következtetésre jutott, hogy a TiO2 a továbbiakban már nem tekinthető biztonságosnak ahhoz, hogy a vegyületet élelmiszer-adalékanyagként használják. Több mint kétszáz év telt el azóta, amióta a titánt William Gregor cornwalli pap és amatőr ásványkutató először feldezte 1791-ben. (Eredményeit figyelmen kívül hagyták, s a titánt a neves német kémikus, Martin Heinrich Klaproth fedezte fel újra 1795-ben.) Az azóta eltelt időszakban ennek az átmeneti fémnek és vegyületének a felhasználási köre egyre csak bővült, beleértve a sebgyógyulás gyorsításában történő felhasználását is. Meglátjuk, hogy élelmiszer-adalékanyagként történő alkalmazásának (uniós) tiltása kihatással lesz-e a sebkezelés tudományára.

Szerző: Várhegyi László

Ezüst pénz Még a múlt év végén egy az ezüstnek a sebgyógyulásban betöltött szerepével, illetve az erre a célra történő használatának történelmével foglalkozó blogbejegyzés jelent meg a WoundSource portálon. Ez a cikk, illetve az a körülmény, hogy a sebkezelő társadalom januárt az ezüst biztonságos alkalmazása hónapjának nyilvánította, adja az apropóját annak, hogy ezúttal a „WoundSource Practice Accelerator” által jegyzett írásra alapozva, de annál részletesebben e témakör történeti vonatkozásaival foglalkozzak. Hippokratész ezüstkészítményeket használt a fekélyek kezelésére és a sebgyógyulás elősegítésére. A macedónok ezüstlemezeket alkalmaztak a jobb sebgyógyulás érdekében, talán ez volt az első kísérlet a műtéti fertőzések megelőzésére vagy kezelésére. Az ezüst-nitrátról szóló első feljegyzés egy Rómában kiadott gyógyszerkönyvből származik (i. e. 69).

Szerző: Várhegyi László

Csattanó maszlag Még az elmúlt év végén, december 29-én tudósított az Index.hu arról, hogy egy élelmiszerlánc a csattanó maszlag lehetséges jelenléte miatt visszahívja egyik termékét a boltjaiból. Ez a rövid hír késztetett arra, hogy megnézzem, vajon van-e ennek a mérgező gyomnövénynek kapcsolódása a sebkezeléshez és a sebgyógyuláshoz. Minden bizonnyal igen, hiszen például szerepel a 139, sebgyógyulásra hatásosnak tartott iráni gyógynövény között. A maszlagot (Datura nemzetség) a chumash indiánok érzéstelenítőként használták „csontkötésre”, sebek, zúzódások és aranyér kezelésére, valamint „vérfrissítésre”. A navahóknál a szárított gyökereket szertartások alkalmával lázcsillapítóként rágták meg, míg a levélforrázatát sebgyógyító szerként használták „a juhok kasztrálásából származó sebek mosására”. Az ájurvédikus orvostudományi rendszer a D. stramoniumot értékes terápiaként írja le számos emberi betegség, például sebek, fekélyek, reuma, láz, gyulladások, asztma és fogfájás esetén.

Szerző: Várhegyi László

Lencse A lencse (Lens esculenta) „adas” néven már Avicenna (980-1037) Kánonjában is szerepel, mint az egyik növényi szer a felhólyagosodás utáni égési sebek kezelésére. A 23% fehérjét és kevesebb, mint 1% zsírt tartalmazó lencse (Lens) a hüvelyesek közé tartozó növénynemzetség. Az egyik legrégebbi és legmegbecsültebb élelmiszernövény a Mediterráneumban, valamint Elő- és Közép-Ázsiában őshonos. Neve a latin lens szóból származik, és valóban, olyan alakú, mint a dupla konvex optikai lencse, amely e növényről kapta a nevét. Éppen az alakja miatt vált a születés és a halál körforgásának a jelképévé a zsidó vallásban. Hogy hogyan kapcsolódik a növény a sebkezeléshez és a sebgyógyuláshoz? Például úgy, hogy a páciens odafigyel a táplálkozására. A sebbel élőnek a korábbinál több kalóriára és tápanyagra van szüksége, hogy segíteni tudja a gyógyulási folyamatokat. Például a fehérje biztosítja az izmok felépítését és a bőr regenerációját.

Szerző: Várhegyi László

Csokoládé A csokoládénak a sebkezelésben betöltött szerepéről magyar nyelven alig található valami az Interneten. Létezik csokoládé ízű, krónikus sebekben, fekélyekben, égési sérülésekben a sebgyógyulás elősegítése érdekében, valamint dekubituszban alkalmazható tápszer, vagy olyan szintén csokoládé ízű gyógyászati célra szánt élelmiszer, amely a sebgyógyítás terén mutatott kiváló tulajdonságai mellett a tavaszi fáradtság megelőzésére és az immunrendszer támogatására is kiválóan alkalmas. Ugyanakkor olvashatunk arról is, hogy a kakaóbab hasznos a gyors sebgyógyuláshoz, vagy hogy a kakaóextraktumokat megbízhatónak tartják a terápiás sebgyógyító tulajdonságaik miatt a természetes gyógyszerek gyártásában. A kakaókivonatok segítenek megakadályozni a különböző típusú fertőzések kialakulását a szervezetben. Átfogó hazai tanulmány azonban nem készült, legalábbis én nem találtam ilyet.

Szerző: Várhegyi László

Torma virág A Sokszínűvidék december 12-én szentelt egy cikket a tormának, amelyet gyógy- és fűszernövényként a magyarok terjesztettek el Európában. A hagyományos orvoslában mind a gyökerét, mind a leveleit használták. Csak később vált ételízesítővé. A tormatinktúrából készített borogatást üszkösödő sebekre is javasolták, ami a friss sebre téve azonnali enyhülést eredményez, illetve gyorsítja a gyógyulást. Persze nem minden fájdalom nélkül… Emellett a benne található fitoncidok megölik a gennyesedést okozó baktériumokat. Zsenge levelével fájós sebeket lehet borogatni. A téma kapcsán említsük meg a glikozid vegyületek csoportjába tartozó glükozinolátot, a szinigrint is. A brokkoliban és a fekete mustárban is megtalálható anyag aránya a torma kifejlett gyökerében 83%-os. A szinigrin felelős a mustár és a torma csípős ízéért, s meglehet, a sebgyógyító tulajdonságaiért is.

Szerző: Várhegyi László

D-vitamin A hazai szakemberek új ajánlást fogalmaztak meg az októbertől-márciusig tartó időszakra, illetve a legyengült állapotban, például koronavírusos betegség esetén javasolt D-vitamin pótlásra – tájékoztatott a Semmelweis.hu. A legújabb tudományos kutatásokra alapozva a napi dózis nem változott, de a szükséges mennyiségű vitamint – egészséges felnőtt 2000 NE vitaminigényével kalkulálva – akár heti egy alkalommal (14 ezer) vagy havi egyszeri adagban (60 ezer) is lehet pótolni. A témában nyilatkozó professzor azt is kiemelte, hogy a D-vitamin fontos szerepet játszik a csontanyagcserében, a daganatok – leginkább a vastagbél- és az emlőrák – megelőzésében, valamint a daganattúlélésben, illetve az autoimmum betegségek elleni küzdelemben is. És a sebgyógyulásban? – erre keressük a választ az e heti blogbejegyzésben.

Szerző: Várhegyi László

Majoránna December 2-án jelent meg az IJMS folyóiratban Tamer M. Tamer (Alexandria, Egyiptom) és munkatársainak cikke, amelyben olyan majoránnával stimulált polivinil-alkohol/kaolin szivacsok kifejlesztéséről számoltak be, amelyek vérzéscsillapító, antibakteriális és antioxidáns kötszerként használhatók a sebgyógyulás elősegítésére. Ez szolgál apropóként arra, hogy bemutassuk a majoránna (Origanum majorana) kapcsolódását a sebkezeléshez és a sebgyógyuláshoz. A hazai források megemlítik, hogy tinktúráját felhasználva tisztíthatók és fertőtleníthetők a felületi sebek. A sebesült testtájakon mérsékelheti az erek zsugorodását, gyorsíthatja a horzsolások és felszíni sebek gyógyulását. A Házipatika.com is kitér arra, hogy teájának antibakteriális és antivirális hatása van, így nem csak belsőleg, de külsőleg is alkalmazhatjuk, segíthetjük megelőzni a különböző bőrfertőzéseket, például abban az esetben, ha sebek vannak a bőrünkön. Temesvári Gabriella „Illóolajokkal az egészségért” című könyve szerint jól kezelhetők vele a nehezen gyógyuló sebek.

Szerző: Várhegyi László

Réti here November 22-én jelent meg a Processes c. folyóiratban Ina Andreea Antonescu Mintaș (Nagyvárad, Románia) és munkatársai cikke, amelyben az Ocimum basilicum és Trifolium pratense kivonatokon alapuló új hidrogél sebgyógyítási potenciáljának értékelését tűzték ki célul. Megállapították, hogy az új, bazsalikom és réti here keverékét tartalmazó gélkészítmény helyi alkalmazása sikeres terápiás alternatíva a bőrbetegségek kezelésében. A készítmény alkalmazásával végzett in vivo eredmények a sebösszehúzódási idő javulását és a teljes gyógyulást mutatták 13 napos kezelés után. Ezenkívül bemutatták a hidrogél hatásosságát a Psoriasis vulgaris esetében is, amelyben az egyhetes kezelés a beteg egészségi állapotának jelentős javulásához vezetett. Cikkükben hivatkoznak a WHO egy 2014-es globális állapotjelentésére, amely szerint a világ lakosságának mintegy 80%-a részesíti előnyben a gyógynövény-alapú kezeléseket bőrgyógyászati betegségek, rák, cukorbetegség és más oxidatív stresszel összefüggő betegségek esetén. Hogy milyen szerepet játszik a sebkezelésben és a sebgyógyulásban a réti here? – erre keresünk választ ebben a blogbejegyzésben.

Szerző: Várhegyi László

Cink-oxid Visszavonják a cink-oxidot tartalmazó állatgyógyászati készítmények engedélyeit – adta hírül november 17-én a Storeinsider.hu. Az intézkedést elsősorban az antimikrobiális rezisztencia elősegítésének kockázatával, valamint a cink-oxid által okozott jelentős környezetterhelésével indokolták. A cinktartalmú állatgyógyászati készítmények hosszú távú használata ugyanis folyamatos nettó cinkbevitelt eredményez a környezetben, a cink felhalmozódik a talajban vagy a felszíni vizekben. Érdemes erre a fejleményre odafigyelni, hiszen a cink-oxidot (ZnO) használják a sebkezelésben is! Hogy hogyan – erről szól a mostani blogbejegyzésünk. A cinknek (Zn) és a cinket tartalmazó anyagoknak a sebgyógyulás elősegítése érdekében történő használatának meglehetősen bőséges hazai irodalma is van. Elég csak például a cink-pótló (cink orotát-dihidrátot tartalmazó) tablettákra, a cink-hialuronát tartalmú gélre, vagy a cink-ferritre gondolnunk. A cink-szulfát viszont nem fokozza a sebgyógyulást, hanem késlelteti azt.

Szerző: Várhegyi László

Guarbab Egy érdekes írás jelent meg november 8-án a Scientific Reports-ban. Sakkarin Bhubhanil (Bangkok, Thaiföld) és munkatársai a guargumival/kurkuminnal stabilizált ezüst nanorészecskés hidrogélek fokozott sebgyógyító tulajdonságait elemző kutatásaikról számoltak be. A kórszövettani vizsgálataik azt mutatták, hogy a hidrogél kompozit elősegíti a sebgyógyulás gyulladásos szakaszából a proliferációs szakaszba való átmenetet, elősegítve a fibroblasztok és új erek képződését, míg a célgénexpressziós vizsgálataik azt erősítették meg, hogy a felgyorsult szöveti remodeling a normál útvonalak mentén megy végbe. Véleményük szerint ezek a hidrogél kompozitok nagy antibakteriális kapacitású sebkötöző anyagokká válhatnak. Folytassuk tehát a blogbejegyzéseink sorozatát a guargumi és a sebkezelés-sebgyógyulás kapcsolódási pontjainak rövid áttekintésével!

Szerző: Várhegyi László

Magnézium Magnéziumból is kevés van Európában – tudósított november 2-án a Storeinsider.hu. A globális termelés 87%-át adó Kínában ugyanis a kibocsátás-csökkentési céljaik elérése érdekében szeptembertől visszafogják egyes alapanyagok, köztük a magnézium előállításában résztvevő üzemek termelését. A döntés súlyosan érinti az európai alumínium-, vas- és acéltermelő, valamint -felhasználó iparágakat is. Vajon a sebkezelés-sebgyógyulás tudománya is veszítene azzal, ha nem lehetne magnéziumot beszerezni? Erre a kérdésre keresi a választ a mostani blogbejegyzés. Ami a modern tudományt illeti, B. Domres és munkatársai már 1977-ben arról számoltak be, hogy a sebgyógyulás anabolikus folyamata miatt növekvő Mg- és cink igény jelentkezik.

Szerző: Várhegyi László

Fogmosás A múlt héten, október 29-én tudósított a Storeinsider.hu arról, hogy a fogmosás amerikai napja, november 1. kapcsán saját márkás fogkrémet mutatott be a világ egyik legnagyobb gyümölcslégyártójának számító Tropicana. Döntésüket egy közvéleménykuta- tásuk eredményeire alapozták, amely szerint a fogyasztók nem szeretnek fogmosás után narancslevet inni, valószínűleg azért, mert a fogkrém egy ideig csökkenti az ízlelőbimbók azon képességét, hogy az édes ízt érzékelni tudják. A limitált kiadású termék a narancsdzsúsz-rajongókat a gyártó Instagram oldalának meglátogatására, minket meg arra ösztönöz, hogy megvizsgáljuk, vannak-e kapcsolódási pontok a fogkrémek és a sebkezelés – sebgyógyulás között. Rendszeres olvasóink, így remélhetőleg Ön is, már sejthetik, igen, vannak.

Szerző: Várhegyi László

Halloween Közeledik a Mindenszentek (All Hallows) előtti nap, október 31-e, Halloween napja, ez az ősi kelta hagyományokból kialakult ír ünnep. A kelták hite szerint ezen az éjszakán a legvékonyabb a választóvonal az élők és a holtak világa között, az elmúlt években meghaltak szellemei ekkor visszatérnek, és mivel beköltözhetnek az élőkbe, beöltöztek különféle álcázó maskarákba, mert ezzel akarták becsapni és összezavarni a holtak szellemeit. Napjainkban is elsősorban angolszász ünnepnek számít, de valamilyen formában a világ számos országában megünneplik. A Wikipédia szerint a halloweeni szokások Magyarországon a 2000-es évek elején kezdtek elterjedni. A hagyományok közé tartozik a jelmezes kéregetés, a beöltözős parti, az almahalászat – és az ún. Jack-lámpának, a töklámpásnak a faragása. Menjünk tovább ezen a vonalon, s nézzük meg, hogy vannak-e a töknek (Cucurbita) és sebkezelésnek-sebgyógyulásnak kapcsolódási pontjai!

Szerző: Várhegyi László

Ftalátok - vértasak Több százezer ember halálát okozza egy veszélyes vegyület, ami mindenhol ott van – számolt be október 14-én a CNN cikke nyomán sok hazai portál, köztük például a Life.hu is. Az Enviromental Pollution című tudományos folyóiratban megjelent egyik publikáció ugyanis arra figyelmeztet, hogy azok, akiknek a szervezetében magas a ftalátok szintje, nagyobb eséllyel halnak meg számos egészségügyi problémában, főként szív- és érrendszeri megbetegedésekben. Az amerikai Betegségellenőrzési és Megelőzési Központ (CDC) szerint a felnőttek leginkább akkor találkoznak ilyen vegyi anyaggal (hacsak nem dolgoznak például festőként, a nyomdaiparban, esetleg a műanyag-feldolgozás területén), amikor olyan ételeket fogyasztanak, amelyek érintkeztek az ezzel kezelt műanyaggal. A gyerekek pedig akkor, amikor a szájukba veszik a műanyag játékokat (és samponokban, hintőporokban, sőt akár már az anyaméhben). Nem kétséges tehát, hogy gyorsan meg kell néznünk, találkozhatunk-e a ftalátokkal a sebkezelés és a sebgyógyulás kapcsán.

Szerző: Várhegyi László

Chili paprika Ebben az évben a hőérzet és a tapintás receptorainak felfedezéséért David Julius (Kaliforniai Egyetem, San Francisco) és Ardem Patapoutian (Scripps Kutatóintézet, La Jolla) kapta megosztva a fiziológiai és orvostudományi Nobel-díjat. Julius professzor a paprikafélékben található alkaloidot, a kapszaicint használta fel kutatásaiban, hogy azonosítsa azt a szenzort a bőr idegvégződéseiben, amely a hőre reagál. A Nobel-díj bizottság október 4-i bejelentése adja az apropóját annak, hogy az eheti blogbejegyzésben a kapszaicin (transz-8-metil-N-vanillil-nona-6-énamid) és a sebkezelés, illetve a sebgyógyulás kapcsolódási pontjait keressük. Annál is inkább, mert a véletlen folytán ugyanazon a nap jelent meg a BioMed Research International c. folyóiratban Steve Endeguele Ekom, Jean-De-Dieu Tamokou és Victor Kuete (Dschang, Kamerun) tanulmánya a Capsicum annuum (közönséges paprika) kivonat antibakteriális és terápiás lehetőségeiről a fertőzött sebek ellen patkánymodellben, annak antibakteriális hatásmechanizmusával.

Szerző: Várhegyi László

Lipoprotein Egy új tanulmány szerint az Alzheimer-kór kialakulásáért a vérből az agyba jutó, toxikus hatású fehérjéket szállító lipidtranszporter proteinek a felelősek. Sikerült leírniuk azt a „vér-agy útvonalat”, amelyen keresztül a toxikus fehérjék a lipoproteinek segítségével az agyba jutnak. E kutatási eredmény adta az apropóját annak, hogy készítsünk egy gyors betekintést a lipoproteinek és a sebgyógyulás összefüggéseiről. A Lipoprotein(a)-t mintegy 60 évvel ezelőtt fedezték fel, kardiovaszkuláris rizikófaktorként kifejtett hatása pedig az 1980-as évek óta ismert. Szerepet játszik a sebgyógyulásban, mivel a gyógyuló sebek immunhisztokémiai elemzése kedvező eredményt hozott az immunsejtek infiltrációja, a granulációs szövet előállítása és a revaszkularizáció előidézése során. Emellett egy proteomikai tanulmány megállapította, hogy az Lp(a)-hoz kapcsolódó fehérjék nagy része részt vett a sebgyógyulási válaszban.

Kövessen bennünket:

Megosztás:

Kérjük, szóljon hozzá a cikkekhez!Önt is várjuk a Magyar Sebkezelő Társaság tagjai közé!

Ehhez:

Várjuk online jelentkezését!

vagy kérjük,

Töltse le és küldje vissza a regisztrációs lapot!