Hazai sajtószemle

Magyar Sebkezelő Társaság


Az alábbiakban a megjelenés időrendjében szemlézett cikkek nem feltétlenül tükrözik a Társaság és annak vezetése álláspontját!


Miért tettek az egyiptomiak több ezer évvel ezelőtt penészes kenyeret a fertőzött sebekre - Filantropikum.com
Az ókori egyiptomiak penészes kenyeret helyeztek az elfertőződött sebekre és vágásokra, ezzel a módszerrel kezelték a betegeket, és évezredeken keresztül senki sem értette, hogy miért tették ezt.


Mikorra érdemes műtétet időzíteni? Hogyan befolyásolja ez a műtéti heg kezelését? - Dermatopik.hu
A műtétek után maradt hegekkel sokunk nincs kibékülve, a hegkezelésről pedig igen kevés szó esik például egy általános anyajegy eltávolítás után. A nem megfelelő seb- és hegkezelés hatására a műtéti heg eldeformálódhat, esztétikailag zavarhatja viselőjét.


Miért kell a hasi hegekkel foglalkozni? Akár a derékfájáshoz is lehet közük - Divany.hu
A hasi műtétek következtében létrejövő hegesedés megfelelő kezelés nélkül számos – ránézésre ettől független – panasz okozója lehet. Derékfájás, medencefájdalmak, alhasi panaszok is kialakulhatnak. Elmondjuk, miért fontos a hegek kezelése – akár évek múltán is –, és milyen technikái vannak.


Földi bozda, borzag sebgyógyító tulajdonsága - Gyogynovenyek.info
Törökországi Gazi Egyetem Gyógyszerésztudományi kar Farmakognóziai Tanszékén végzet kísérlet szerint a földi bodza hatékonyan használható sebgyógyításra. Törökországban a földi bodzát a magas láz, reumás fájdalmak, kígyómarás és sebek kezelésére használják.


Az úgynevezett FELHŐ és a mesterséges intelligencia – Digitalizálódó egészségügy - Klubradio.hu
Babai László is benne van egy sebkezelő mesterséges intelligencia fejlesztésében, amihez a sebek képét kell betáplálni, valamint, hogy milyen terápiával van kezelve, a végén pedig a statisztika alapján az AI a fényképről meg fogja tudni mondani, hogy adott sebet milyen kezeléssel, milyen idő alatt, milyen eredménnyel lehet gyógyítani. Picit előrébb tart az anyajegyszűrő AI, ami ugyanezen technológiával működik, és ehhez is éveken keresztül gyűjtötték a képeket több millió anyajegyről


Dr. Kökény Zoltán: Ma Magyarországon több mint egymillió cukorbeteg él! - Acnews.hu
30 éve tette fel az életét arra Kökény Zoltán, hogy embereket gyógyítson. Az orvos hivatásának tekinti, hogy megelőzhetővé tegye, hogy a cukorbetegség oly sok esetben amputációval végződjön. Ennek érdekében egy kampányt is elindított, és az AcNews-al is megosztotta, mire kell odafigyelnünk, ha meg akarjuk őrizni egyik legfontosabb szervünk, a lábunk épségét.


Vajon megoldható a lábszárfekély kezelése otthon? - Dreamhall.hu
Sok tényező idézheti elő a lábszárfekély kialakulását, amit aztán csak nagyon nehezen lehet kikúrálni. Olyankor válik szükségessé a lábszárfekély kezelése otthon, ha a betegség elhízás, mozgáshiány, dohányzás, cukorbetegség, várandósság, korábban elszenvedett trombózis, helytelen járás, visszérproblémák, időskori gyulladások, rossz anyagcsere miatt megjelenik. A pontos diagnózis felállításához a szakorvos alaposan felméri a lábak állapotát, megvizsgálja a bőrt, a vénákat és a sebet, ha van.


Antibiotikumok helyett fénysugarakkal pusztíthatóak el a fertőző baktériumok? - Liner.hu
Egy orosz tudományos projekt keretein belül olyan vadonatúj kezelési módszert alkottak meg, amely segítségével a nehezen gyógyuló sebeket, valamint a gombás és bakteriális fertőzéseket szinte napok alatt fel lehet számolni.


Akár az életet is veszélyeztetheti a felfekvés - Ujszo.com
Téved az, aki azt hiszi, hogy a felfekvés, vagyis a dekubit csak a hosszú ideig ágyhoz kötött idősebb betegeket fenyegeti. Az igazság az, hogy a balesetet szenvedett vagy megműtött fiatalokra is nagy veszélyt jelent.


Sebgyógyulást gyorsító tápanyagok - Tgy-magazin.hu
Idősebb korban hajlamosak vagyunk a szükségesnél kevesebb vitamint, ásványi anyagot, nyomelemet és fehérjét fogyasztani. Becslések szerint minden tizenkettedik, 60 évesnél idősebb személy alultáplált.


Régi hegek eltüntetése szilikon segítségével - Dermatopik.hu
Lehetséges a régi hegek eltüntetése, vagy már túl késő? Csak lézeres kezelésekkel lehet a már több éves, érett hegek halványítása, vagy van erre egyszerűbb, praktikusabb és kevésbé költséges megoldás is?


A kerekesszéket használók számára is problémát jelent a felfekvés - Harmonet.hu
A felfekvés a köztudatban olyan betegségként van jelen, mint ami a fekvőbetegeket sújtja, pedig a mozgáskorlátozottakat is érinti. Jó hír viszont, hogy a fekvőbetegek esetében alkalmazott módszerek és készítmények esetükben is hatékonyan és eredményesen használhatóak.


Modern sebkezelő készítmények – Bármikor bevethető segítség a háztartási sebek otthoni ellátásában (X) - Noklapja.hu
Horzsolásokra jódot? Szellőztessük a sebet, mert úgy hamarabb gyógyul? Nem éppen! Számos tévhit él a mindennapi élet során szerzett sebek ellátásával kapcsolatban, miközben már széles körben elérhetők a modern sebkezelési eszközök, amelyekkel kényelmesen és hatékonyan tudjuk ellátni a bőr felszínén kialakult sebeinket.


SebDoki: a sebdokumentálást támogató alkalmazás - Youtube.com
1:28 perces videó a SebDoki applikációról, amely a HARTMANN-RICO Hungária Kft. saját fejlesztésű alkalmazása. Használatával naprakész információk és fotók küldhetők a sebgyógyulás előrehaladásáról a sebet kezelő orvos részére, így segítve a krónikus sebbel élő betegek eredményes ellátását.


Intelligens kötszer és mézes kezelés is segít diabéteszes fekélyen - Cukorbetegkozpont.hu
Minden 8. cukorbeteg szembe kell, hogy nézzen egy komoly szövődménnyel, a diabéteszes fekély betegséggel, ami elsősorban a lábon mutatkozik. Dr. Medgyesy Gábor, a CukorbetegKözpont sebésze azokra a módszerekre hívta fel a figyelmet, amelyek segítségével és gondos ápolással elkerülhető lehet a legsúlyosabb következmény, az amputáció.


Csak a tiszta seb gyógyul – Műtéti sebek otthoni ellátása szakszerűen (X) - Noklapja.hu
Kórházi környezetben szakszerű ellátást kap a különböző beavatkozások miatt keletkezett seb, azonban nem mindegy, hogy az intézményből való távozás után hogyan ápoljuk a sérült bőrfelületet. A modern sebkezelő készítmények otthoni alkalmazásával magunk is hozzájárulhatunk, hogy sebünk könnyebben és szebben gyógyuljon.


Mit tehetsz a felfekvés megelőzése és kezelése érdekében? - Nagyszuloklapja.hu
A felfekvés, orvosi szakszóval nyomási fekély (decubitus, dekubitusz) könnyen kialakulhat fekvő betegeknél, köztük a koronavírus-fertőzéssel kórházi kezelésre szorulóknál is. Mit tehetsz a felfekvés megelőzésére, illetve hogyan kezelheted, ha már kialakult?


Villámgyorsan gyógyulnak a sebek ezzel a kezeléssel - Hazipatika.com
Durhami tudósok kifejlesztettek egy új hidrogélt, amely immunrendszerünk segítségével képes a sebek gyors gyógyítására úgy, hogy a hegképződés is minimális lesz.


Szakmai konferencia - Honvedkorhaz.hu
A sebészeti szakmákat érintő negatívnyomás-terápiára fókuszálva szervezték meg - ezúttal online - a 4. NPWT szakmai konferenciát 2020. november 19-én, melyen az MH Egészségügyi Központ orvosai kiemelt szerepet vállaltak.


Diabéteszes lábsebek és a csúcstechnológia – Krónikus sebek ellátása a modern sebkezelés eszközeivel (X) - Noklapja.hu
A krónikus sebek otthoni kezelése nagy körültekintést igénylő, hosszadalmas feladat, mára azonban már mindenki számára hozzáférhetők azok a seblemosó készítmények, amelyek segítségével megteremthetjük a sebgyógyuláshoz szükséges legideálisabb körülményeket. Jó hír, hogy ezek az eszközök még a koronavírus miatti korlátozások közepette is elérhetők.


Gyakorlati tanácsok a sebkezelésről - Youtube.com
Kozma-Jung Andrea sebkezelő specialista 25:41 perces előadásában számos gyakorlati tanácsot és esetbemutatást oszt meg a sebek kezelésével kapcsolatban.


Sebkezelés a körzeti nővér szemével - Youtube.com
A 13:56 perces videóban Beczéné Németh Ilona ápoló foglalja össze a diabéteszes láb kötözésével és ápolásával kapcsolatos legfontosabb tudnivalókat.


Amit tudni/tenni kell, hogy a lábát ne veszítse el! - Youtube.com
Dr. Rozsos István sebész, érsebész szakorvos 28:15 perces előadásában a diabéteszben illetve érszűkületben szenvedőknek ad hasznos tanácsokat a szövődmények megelőzése és a végtagvesztés elkerülése érdekében.


„Azok a sebek tiszteletet érdemelnek, hiszen a test hiányát jelentik” – Hogyan tudjuk otthon segíteni a diabéteszes családtagokat? - Wmn.hu
Hogyan vigyázzunk szüleinkre, nagyszüleinkre? Miként kezelhetjük otthon hatékonyan a betegség vagy akár a baleset okozta sebeket? Hogyan lehet elkerülni nemcsak a diabétesszel járó kellemetlenségeket, de az olyan végzetes bajokat is, mint a végtagvesztés? Mi a helyes ellátás menete? A kialakult járványhelyzetben most még fontosabb, hogy elláthassuk otthon a betegeket, hogy ha lehetséges, ne tegyük őket ki egy esetleges kórházi felülfertőzésnek. De hogyan tehetjük meg ezt a legbiztonságosabban? Ezekről a kérdésekről faggatták Dr. Rozsos István érsebészt, a diabéteszesláb-szindróma elismert szakértőjét.


A krónikus és mély sebeket is gyorsan gyógyítja - Ujszo.com
A sebek gyógyulása az orvostudomány nagyon érzékeny kérdése. A számok világosan beszélnek: minden harmadik műtét után szövődmény alakul ki, a szívoperációk 20 százaléka sebfertőzés miatt halállal végződik, 24 százalékban pedig az akut seb krónikussá válik.


Mi köze a bőrszárazságnak a diabéteszhez? - Egeszsegkalauz.hu
A magas vércukorszint hatására a vérerek elveszíthetik a rugalmasságukat, és a normálisnál szűkebbé válhatnak. Ennek egyik következménye, hogy kevesebb oxigénben, tápanyagokban gazdag vér jut el a sejtekig – így azokra a területekre is, melyek megsérültek. A sebek, sérülések emiatt sokkal lassabban és nehezebben gyógyulnak, különösen a végtagokon, a kézen vagy a lábfejen.


Minden, amit a házi sebkezelésről tudni érdemes – Félre a tévhitekkel, így kezeld korszerűen a felületi sérüléseket! - Wmn.hu
Akut és krónikus. Akutnak nevezzük azokat a sebeket, amikkel én is bőven ki vagyok dekorálva. A horzsolások, kisebb vágások, enyhébb égési sérülések tartoznak ide, vagy például az a hólyagos, iszonyatosan fájó lyuk a sarkunkon, amit az új cipőnk tud odavarázsolni. Ezek megfelelő kezeléssel hét–tíz napon belül teljesen meggyógyulnak.


Népgyógyászat - Sebkezelés kristálycukor alkalmazásával - Facebook.com
Sebkezelés kristálycukor alkalmazásával: hogyan és miért müködik ez a kezelési mód? A kristálycukor kiválóan felhasználható sebkezelés céljára, különösen a szennyezett, fertőzött sebek kezelésére úgy, hogy semmiféle antibiotikumot vagy kenöcsöt nem használunk.


Járvány idején is figyeljen lábaira! - a cukorbetegség neuropátiához, a neuropátia diabéteszes lábhoz vezethet - Meggyogyulnek.blog.hu
A cukorbetegség szövődményeként kialakuló neuropátia – vagyis az idegkárosodás – az egész szervezetet érintheti, de leggyakrabban először a végtagokon, különösen a lábon jelentkezik. Azonban mivel alattomos betegség, ezért sokszor nincsenek figyelmeztető jelei, vagy félrevezető tünetei vannak. Emiatt sokszor csak akkor ismerik fel, amikor már további komplikációkat okoz. Az egyik ilyen komplikáció a diabéteszes láb lehet, amelyet nem szabad félvállról venni, hiszen súlyos esetben amputáció is lehet a folyamat vége.


Lábszárfekély: miért nagyobb az esély rá, ha visszeres a lába? - Egeszsegkalauz.hu
Ha egy seb hat hét múltán sem gyógyul, fennáll a veszélye, hogy fekély alakult ki. A legfontosabb egy komplex érsebészeti kivizsgálás elvégzése, majd a megtalált érelváltozások katéteres műtéti korrekciójára, illetve a sebek, a sebkörnyék megtisztítására, fertőtlenítésére van szükség. A sebészeti eljárást ki kell egészíteni gyógyszeres, majd kompressziós kezeléssel.


A hipertrófiás heg kezelése - Dermatopik.hu
Égési sérülés hatására a bőrsejtek elhalnak, és a sérült bőr elkezdi a kollagén nevű fehérje termelését, hogy újraépítse magát. A hipertrófiás heg kezelése kihívást jelenthet, hiszen a bőr gyógyulásával egy megvastagodott, egyenetlen és elszíneződött felszínt fog képezni az érintett területen, ezek a hegek, amiket sokszor esztétikai szempontból hegkezelő termékek segítségével lehet kevésbé feltűnővé tenni. Égési sérülésről beszélve ezek a hegek általában nagyobb kiterjedésűek, és feltűnőbbek, mint mondjuk a műtéti hegek.


Elsősegély égési sérülések esetén - Infinitymedicalcosmetics.com
Forró víz, gőz, forró víz, meleg konyhai eszközök veresége - általános háztartási sérülés. Az esetek egyötödében szenvednek a gyermekek - elektromos vízforraló főz az asztalon, a gyermek meghúzza a zsinórt és átkopog. Mi a helyzet égési sérülésekkel, mit kell nyújtani elsősegélyként? Az időben történő fellépés segít elkerülni a hosszú távú kezelést.


A sugárzási nekrózis kezelési lehetősége - Oxigencenter.hu
A sebeket a lehető leggyorsabban meg kell gyógyítani. Amikor a gondos sebkezelés ellenére ez a folyamat még sem történik meg, – ugyanis a sebek nem gyógyulhatnak meg, ha nekrotikus szövet van jelen – hiperbár vagy lokális oxigénterápia alkalmazható. A sugárzási nekrózis meghatározható sejthalálként az agresszív daganatoknál alkalmazott nagy dózisú sugárzás eredményeként.


Okoskötést fejlesztettek ki ausztrál kutatók - Telex.hu
A sebfertőzés korai jeleinek észlelésére képes okoskötést fejlesztettek ki ausztrál kutatók, akik szerint a technológia nemcsak az orvosok munkáját segíti, hanem kevesebb fájdalmat is okoz a betegeknek.


Ne kelljen amputálni! - Szabadfold.hu
Naponta tíz cukorbeteg lábát amputálják hazánkban, aminek egyik fő oka a diabétesz szövődményeként kialakuló érzőideg-károsodás. A betegség kimutatására számos egyszerű lehetőség áll az orvosok rendelkezésére – többek között erről is beszélt Kempler Péter professzor, a Semmelweis Egyetem I. Belgyógyászati Klinika egyetemi tanára a Semmelweis Egészség Napok egyik előadásán.


Jelen vannak a nyomáson kívüli sebek - Communalnews.com
Ha korábban nem nyomásos sebekkel kezelt betegeket, akkor tudja, milyen kihívást jelenthetnek a helyzetek. A krónikus sebek egyre nagyobb aggodalomra adnak okot, és ennek következtében az egészségügyi iparnak is egyre nagyobb szüksége van szakképzett sebkezelő orvosokra.


Köldökcsonkápolás és szülés utáni sebkezelés - Gyogyhirek.hu
A szülés alatt keletkezett sérülésektől is függ, hogy mennyi időt vesz igénybe, mire különösebb nehézség nélkül képes leszel ülni és mozogni. Ha csak egyszerű felszíni horzsolás, vagy csak kisebb repedés érte a gátat, annak gyógyulása csupán néhány napig tart. Olykor ezeket is össze szokták ölteni, mert gyorsabb és egyszerűbb a gyógyulás.


Hegek az életünkben - Hellobaby.hu
Számos olyan helyzet adódik életünkben, amikor az önbizalom érzése fontos szerepet játszik. Akár intim helyzetekben, akár társadalmi környezetben, elengedhetetlen, hogy jól érezzük magunkat a saját bőrünkben. A hegek azonban különbözőképpen korlátozhatják az életminőséget és a személyes életmódot.


Vénás fekélyek - Otszonline.hu
A vénás fekélyek nyílt sebek a bőrön, többnyire a lábszáron, leginkább a belboka felett. Alapos sebgondozás, a végtag vérkeringését javító komp­ressziós eszközök viselése nélkül elkerülhetetlen a szövődmények kiala­kulása, a fekélyek kiújulása.


Fekélyes láb: ezért növelik a visszerek a kialakulás esélyét - Egeszsegkalauz.hu
Fájdalmas, nehezen gyógyul és nemcsak az életminőségen ront, hanem az egész szervezet számára veszélyt jelent a lábszárfekély, amely továbbterjedéssel megfertőzhet más testrészt is.


Mit tegyünk, hogy egészségesen tartsuk a diabéteszes lábat? - Egeszsegkalauz.hu
A cukorbetegeknek már a törvényszerűen bekövetkező lábelváltozások megjelenése előtt is érdemes nagyobb figyelmet fordítaniuk lábuk védelmére. Hogyan lassíthatóak a láb elváltozásainak folyamatai?


A mellkisebbítés hegek kezelése műtét után - Plasztikai-sebesz-budapest.hu
A mellkisebbítés hegek alapvetően könnyen kezelhetők, és a gyógyulás során szinte teljesen láthatatlanná válik. Ott lesz, de csak az látja, aki keresi. Ehhez azonban elengedhetetlen, hogy a műtétet követő időszakban olyan kezelésben részesüljön a heg, amely elősegíti ezt a fajta gyógyulást.


A jövő sebtapasza egy varrat erejével bír és felgyorsítja a sebgyógyulást - Raketa.hu
A seattlei KioTech, orvosi műszergyártó cég rukkolt elő microMend névre keresztelt modern sebtapaszukkal, ami a munkatársakat idézve "a varratok erejével bír". A microMend egy új, egyedi alternatívája nemcsak a sebgyógyulás fenntartásának, de az azt követő fertőzésvédelemnek is.


Ősszel gyógyul legszebben az anyajegy eltávolítás utáni heg - Napidoktor.hu
Megelőzés céljából a szakemberek azt javasolják, hogy minden évben ellenőriztessük az anyajegyeink állapotát. Ha eddig még nem tettük meg, érdemes lassan elvégeztetnünk! A közelgő ősz ugyanis optimális időpont erre, mert ha egy anyajegyet el kell távolítani, akkor a feltételek ebben az évszakban a legideálisabbak a szép sebgyógyuláshoz.


Engedélyezés alatt a bupivakain/meloxikám tartalmú fájdalomcsillapító - Otszonline.hu
Az EMA teljes indikációja szerint a Zynrelef felnőtt betegeknél alkalmazható kis és közepes méretű műtéti sebek okozta posztoperatív fájdalom csillapítására. A sebfelületen alkalmazható oldat késleltetett hatóanyag-kibocsátású formulájának köszönhetően 72 órán át képes a fájdalom csillapítására, és további előnye, hogy nem tartalmaz opioid hatóanyagot.


Ótvar, orbánc, tályog: tünetek és kezelésük - Egeszsegkalauz.hu
Hogyan ismerjük fel a baktériumok okozta bőr- és lágyrész fertőzéseket, annak érdekében, hogy megelőzzük a vérmérgezést vagy a további szövődményeket?


Videó – Ne vegyük félvállról a bőrön felbukkanó sebeket! - Napidoktor.hu
Bőrünk az első védvonalunk, de figyeljünk az intő jelekre, amikor a bőrön hegek nem gyógyulnak! Horzsolások, karmolások, csípések, sebek, a nyár velejárói. Előfordulhat, hogy a seb valójában egy bazalióma, ami egy daganatos elváltozás.


Fekély kezelése lágylézer készülékkel - Elethosszig.hu
A lábon, lábszáron kialakult nehezen gyógyuló seb, azaz fekély kezelése új lendületet kaphat. B-Cure lágylézer készülékekkel végzett tanulmány eredményei szerint a lábszárfekély lágylézer kezelések hatékony sebgyógyulást eredményeztek. Jó hír ez a fekélyben szenvedők számára, mert e sebek gyakran hónapokon, sőt éveken át sem mutatnak gyógyulási hajlamot.


Lábszárfekély otthoni ápolása - Szentdonatkorhaz.hu
Mi a lábszárfekély? Az alsó végtag fekélyes betegsége. A fekély lényege a szövetek felszínének elhalása, mely szövethiányt hoz létre az érintett területen. A lábszárfekély az életkilátásokat és életminõséget rontó állapot, mely az egész szervezet számára súlyos fertőzésforrást jelent!


Akár 5 másodperc alatt begyógyítja a nyílt sebeket az orvosi csodatapasz - Szeretlekmagyarorszag.hu
Akár életmentő segédeszköz is lehet az amerikai kutatók által kifejlesztett kétoldalas tapasz, amit komoly műtéteknél és orvosi vizsgálatoknál is alkalmazhatnak a jövőben.


„Ha nedvesen tartjuk, gyorsabban gyógyul” - Hazipatika.com
Ha csak egy apró vágásról van szó, a legtöbben még könnyen elboldogulnak a seb ellátásával. Ám, ha annál nagyobb sérülést kell kezelni, sokan elbizonytalanodnak, mert ugyan eszükbe jut egy-két házipraktika, ám nincsenek meggyőződve róla, hogy valóban hasznosak-e.


Figyeljünk oda a bőr védelmére - Felejtek.hu
Nyomási fekély (decubitus, felfekvés) alatt azokat a bőrsérüléseket értjük, amikor egy adott testtájékra hosszabb időn keresztül olyan nyomás nehezedik, ami lecsökkenti vagy teljesen megakadályozza a terület vérellátását. Ha vörös foltokat veszünk észre a demenciával élő szerettünk testén, ami nem múlik el pár óra alatt, elképzelhető, hogy nyomási fekélyről van szó. A keveset mozgó, idős emberek különösen ki vannak téve kialakulásuknak.


Így gyorsítsuk fel a sebek gyógyulását - Youtube.com
7:42 perces videó. Ételek, amelyekből érdemes többet enni. A nyers méz és a manuka méz sebgyógyító ereje. Az aloe vera jelentősége a sebregenerálásában. Cink és C-vitamin pótlás szerepe. Miért igyunk elegendő vizet, sebek esetén?


Felfekvés – Hogyan előzzük meg, és mit tegyünk, ha már kialakult? - Mediquiz.hu
Ha már kialakult a fekély, semmiképpen nem elegendő a matrac vagy a mozgatás alkalmazása, sebkezelési ismeretre is szükség van a gyógyításhoz. Az eredményes kezeléshez meg kell állapítani, hogy a test mely részein, hogyan helyezkednek el a fekélyek, milyen mélyek a sebek, váladékoznak-e, érez-e fájdalmat a beteg. A bőr minőségét is fontos megvizsgálni, hiszen a kezelés menete és gyorsasága függ a bőr hidratáltságától, érzékenységétől is.


Filmsorozat a nyiroködémáról - Elethosszig.hu
Sokan szenvednek nyiroködéma tüneteitől, azonban az okaival, kezelésével kevesen vannak tisztában - 3 részes videosorozat.


Orvosi ragtapasz: barát vagy ellenség? - Markamonitor.hu
A kórházi kezelések során sok esetben kerül az orvosi ragtapaszok valamely fajtája a beteg bőrére, hogy ott akár napokig rögzítsen eszközt vagy kötszert. Az infúziós kezelésben részesülő betegek, a műtéten átesett páciensek mind érintettek lehetnek, de az otthonápolásban, és a krónikus sebek ellátása során is gyakran kapcsolatba kerül a bőr valamilyen ragasztóanyaggal ellátott termékkel. A használatuk és eltávolításuk során nem kívánatos szövődmények alakulhatnak ki, melyek azonban odafigyeléssel, megfelelő termékválasztással és használattal sok esetben megelőzhetőek!


Szupererős, de levehető sebészi tapasz válthatja fel az öltéseket - Origo.hu
A Massachusetts Institute of Technology (MIT) mérnökei tavaly kidolgoztak egy speciális kétoldalú ragasztót, amely gyorsan és erősen hozzátapad a belső szervek nedves felületéhez. Az azonnal kötő, de szükség szerint sérülésmentesen el is távolítható kétoldalú ragasztó gyorsabbá és egyszerűbbé teszi a belső sebek zárását.


Hegkezelés - Eletmodfitnesz.hu
Mi a hegesedés? Olyan mély sérülés, ahol már az őssejtréteg is pusztul. Ilyen lehet egy császáros heg, vagy baleset, műtét során keletkezett heg. Talán nem is gondolnánk, de egy letapadt heg sokszor a probléma egyik forrása. Fájdalomért is lehet felelős, mivel nagymértékben befolyásolja a fasciaháló szerkezetét.


A manukaméz kívül-belül használható - Szeretlekmagyarorszag.hu
Az Új-Zélandon élő manuka bokor mézét a helyiek a hagyományos orvoslásban elsősorban sérülések, sebek kezelésére használták, napjainkban pedig főként olyan fertőzések ellen alkalmazzák, melyek az antibiotikus kezeléseknek ellenállnak.


Sebkezelés felsőfokon! – Így válaszd ki a megfelelő szert akár magadnak, akár a gyermekeidnek! - Kisbabanaplo.com
Akár otthon, akár a szabadban tartózkodunk, kisebb-nagyobb balesetekkel mindig számolni kell, főleg, ha gyermek is van a családban. Könnyen előfordulnak -szög, szálka okozta sérülések, körömsérülések, marások, csípések, horzsolások, forrázások, égések, vagy éppen állatharapások, és még sorolhatnánk a sérülésveszélyeket.


Visszeres a lába? Ezért viselje a kompressziós harisnyát nyáron is - Egeszsegkalauz.hu
Az alsó végtagi mélyvénás trombózis és annak egy szövődménynek, a PTS-k (poszttrombotikus szindróma), -mely a bőr elszíneződésétől, lábszárfekély megjelenéséig súlyosbodhat,- elkerülése mellett a kompressziós harisnya nagy segítséget jelent az ödéma mérséklésében (lábvizenyő), valamint a lábfájdalom enyhítésében is.


A szakszerű sebkezelés népgazdasági érdek - Mok.hu
A krónikus sebek gyógyítása világszerte sok megoldatlan kérdést vet fel. Az epidemiológiai felmérések mutatják a betegség gyakoriságát. Európában a prevalencia 0,5–1,5%. A nem gyógyuló sebek ellátása az otthonápolásban a kezelési aktivitás 80%-át jelenti. A sebkezelés hatékonysága nem megfelelő, nemcsak Magyarországon, hanem világszerte sem.


A nyiroködéma kezelése a mindennapokban - Elethosszig.hu
A nyiroködéma kezelését ugyan az orvos vagy nyirokterapeuta irányítja (azaz megmondja, hogy mely kezeléseket alkalmazd), de a fáslit nem tehetik fel helyetted, a nyirokdrenázsra nem mehetsz be a kórházba naponta többször. Magadnak kell megtenned.


A nyiroködéma kezelés általános (indirekt) lehetőségei - Youtube.com
A nyiroködéma kezelése két szinten történik. 1., Kórházi-rendelői kezelés, amelyre évente 1-2 alkalommal van lehetőség és 2., Fenntartó, otthoni kezelés, amelyet Te magadnak kell végezned az év további 360 napján, hogy az ödémát visszaszorítsd a normálishoz közeli szintre. 22:17 perces videó.


Sebváladék-menedzsment lehetőségei a krónikus sebek kezelésében. Korszerű sebkezelés a gyakorlatban - Medicalonline.hu
Dr. Rédling Marianna cikke. A sebgyógyulás során sebváladék termelődik, mely akut sebeknél optimális közeget biztosít az enzimek, immunsejtek működéséhez, és ideális transzportmédium. A krónikus sebek esetén a sebváladék összetétele és mennyisége megváltozhat, ami gátolhatja a sebgyógyulást.


Sebkezelés – sikertörténet - Oxigencenter.hu
Minden seb oxigénhiányos. Azon a területen ahol a bőrszövet és a hajszálerek folytonossága megszakad, károsodik a keringés. A szövetek regenerációjához extra mennyiségű oxigénre és proteinre van szükség. A gyulladás csökkenése, anaerob baktériumok visszaszorítása, fehérvérsejtek támogatása, új erek képződése hiperbár oxigénterápiával rendkívül eredményes.


Mitől olyan különleges a manuka méz, és mire jó? - Egeszsegkalauz.hu
A manuka méz egyes vizsgálatokban hatásosnak bizonyult a seb felületére vagy a láb fekélyeire téve, illetve kimutatták, hogy eredményes a fertőzésekkel szemben. Ugyanakkor nem minden esetben igazolódott be, hogy segíti a fekélyek „gyógyítását”, sőt felmerült az a vélekedés is, hogy a manuka méz éppenséggel késlelteti a gyógyulást azoknál a fekélyes betegeknél, akik cukorbetegség miatt szorulnak kezelésre.


Szupererős, de könnyen leszedhető ragtapaszt fejlesztenek az MIT-n - Ipon.hu
Az MIT mérnökei még tavaly kifejlesztettek egy kétoldalú ragasztót, amely gyorsan és szilárdan megtapad a nedves felületeken is, így élő szöveteken is használható. Azt is demonstrálták, hogy a ragasztóval másodpercek alatt le lehet zárni a tüdőn vagy a beleken keletkezett sebeket, és implantátumokat is lehet rögzíteni a segítségével például a szív felszínére.


Farokcsont feletti tályog, sipoly - Vastagbel.hu
...a tályogot helyi érzéstelenítésben, vagy rövid altatásban megnyitjuk, a gennygyülemnek szabad folyást engedünk. A sebet a következő hetekben nyitva kezeljük, míg a gyulladás visszahúzódik, a sebüreg feltisztul, a váladékozás megszűnik. A bőrseb másodlagosan hegesedik, gyógyul.


Miért hasznosak bizonyos legyek és a szúnyogok nekünk, embereknek? - II. rész - Mttmuzeum.blog.hu
A nemzetközi orvosi szakirodalomban egyre gyakrabban írnak a steril körülmények között nevelt légylárvák felhasználásáról nyílt sebek kezelése során. A fémeslegyek (Calliphoridae) többsége a rothadó húst fogyasztja, ez teszi őket alkalmassá arra, hogy nehezen gyógyuló sebeket (felfekvéseket, cukorbetegségnél fellépő sebeket) tisztítsanak ki.


Végbéltályog műtét - Aranyer.blog
A végbéltályog legtöbbször azonnali műtétet igényel. Az elhanyagolt tályog magától is kifakad, de a váladékozás és a sebgyógyulás ebben az esetben elhúzódóbb, valamint igen magas a kockázata a sipoly járat kialakulásának.


Sipoly kezelése otthon - Aranyer.blog
Az orvosi méz a világ számos pontján engedéllyel rendelkezik a sebkezelésben. A Cardiff Egyetemen végzett kutatások szerint alkalmas a sebkezelésre, és MRSA fertőzés esetén. Sebgyógyulást elősegítő fertőtlenítő, antibakteriális hatást tulajdonítanak neki. Elfertőződött sebekre, tályogokra, fekélyekre javasolják használatát. Hydrogén- peroxid tartalma, és a hagyományos mézekhez képest magasabb metil-glioxál (MG) tartalma adja antibakteriális tulajdonságát.


Kollagén és hialuronsav - az ütős páros - Biofitt.hu
Ha szervezetünk – bárhol – kollagén hiányt tapasztal, azt fáradékonyság, levertség, gyengeség formájában élhetjük meg, de ide tartozik a lassabb, sokáig elhúzódó sebgyógyulás folyamata is.


Mire számíthatsz sminktetoválás után! Gyógyulási folyamatok - Mlksminktetovalas.hu
Mindegyik területnek más és más gyógyulási fázisa van. A sebgyógyulás sebesedéssel, duzzadással, pirossággal, szövetnedv szivárgással majd viszketéssel jár. Megfelelő utóápolók segítségével, amit kifejezetten erre a célra fejlesztettek ki segíteni lehet a gyógyulási folyamatot.


Miért repedezik be a szánk széle? - Karpatinfo.net
A szájzug gyulladásos berepedezése (cheilitis angularis) egy elég gyakori, főleg az idősebb korosztályt érintő betegség, melynek kialakulásában számos probléma szerepet játszhat, a gombás fertőzésektől a vitaminhiányon át a rossz szokásokig. A tünetei igen jellegzetesek: a száj egyik vagy mindkét sarkában nyílt sebnek tűnő, pirosas, fájdalmas sebek, hasadások, kirepedezések lehetnek.


A császáros heg: ha kívülről szép, bent is minden rendben van? - Csaszarvonal.hu
A sebgyógyulás fázisai császármetszés után: Több fázisa van. Az első a vasculáris/zellurális fázis: 0-5 napig tart, bőrpír, duzzanat, melegség, érzékenység jellemezheti. A defektust véralvadék tölti ki, a sebet egy gélszerű réteg fedi be, megvédve a kiszáradástól és fertőződéstől.


MRSA: egy apró seb is súlyos fertőzéshez vezethet - Hazipatika.com
Az MRSA (meticillin rezisztens Staphylococcus aureus) olyan gyakori kórokozó, ami nem csak ember-ember, hanem ember-állat között is képes terjedni. A rendkívül veszélyes szuperbaktérium a kórházakon és különböző szociális intézeteken kívül is szedi az áldozatait; akár nagyobb közösségekben, például iskolákban vagy sportolás közben is elkapható, hiszen bőrkontaktus útján terjed.


Fekély: miért alakulhat ki nagyobb eséllyel, ha visszeres a lábunk? - Egeszsegkalauz.hu
Fájdalmas, nehezen gyógyul és nemcsak az életminőségen ront, hanem az egész szervezet számára veszélyt jelent a lábszárfekély, amely továbbterjedéssel megfertőzhet más testrészt is.


Duzzadt láb okai és otthoni teendők - Elethosszig.hu
Ha észrevetted, hogy a bokád megdagad, a zoknid benyomatot hagy a bokád felett, akkor ezt ne bagatellizáld el! A lábdagadás (duzzadt láb, vizesedés, ödéma) megjelenhet akár attól is, hogy egész nap állva vagy ülve dolgozol.


Fekély: miért alakulhat ki nagyobb eséllyel, ha visszeres a lábunk? - Egeszsegkalauz.hu
Fájdalmas, nehezen gyógyul és nemcsak az életminőségen ront, hanem az egész szervezet számára veszélyt jelent a lábszárfekély, amely továbbterjedéssel megfertőzhet más testrészt is.


Kékmoszatos tapasz gyorsíthatja a sebgyógyulást - Ipon.hu
Az élő cianobaktériumokat tartalmazó fejlesztés egereken végzett kísérletek alapján jelentősen lerövidíti a gyógyulási időt, így különösen hasznos lehet a krónikus sebek, például a cukorbetegek lassan gyógyuló sérüléseinek kezelésében.


Sipoly műtét utáni sebgyógyulás - Aranyer.blog
Amikor túl van az ember a sipoly műtéten, azonnal az a kérdés kezdi el foglalkoztatni, hogy a műtét után mi vár rá? Mikor, és hogyan fog meggyógyulni a seb? Fájni fog? Mennyire? Meddig? Feküdnöm kell? Egyáltalán mit tudok majd csinálni, és mit nem?


A száraz bőr megmentője: ezt érdemes tudni a körömvirágról! - Egeszsegkalauz.hu
A körömvirágot már az ókor óta ismerik és használják, leginkább sebgyógyító, hámosító hatása miatt.


Diabéteszes láb: ezt tegye hogy ne legyen baj! - Egeszsegkalauz.hu
A cukorbetegeknek már a törvényszerűen bekövetkező lábelváltozások megjelenése előtt is érdemes nagyobb figyelmet fordítaniuk lábuk védelmére. Hogyan lassíthatóak a láb elváltozásainak folyamatai?


Sebgyógyulás kisebb orális műtét után - Goldendental.hu
...A seb várhatóan 1-2 órával a műtét után még vérzik, és 24 órán keresztül is fennállhat a vérzés. A vér és a nyál keveredik a szájban, és ez olyan érzést okozhat, mintha jobban vérezne, mint valójában. Ha 4 óra elteltével is erősen vérzik, amikor megnyomja a sebre helyezett gézbucit, hívja fel fogorvosát vagy szájsebészét.


Jó hír a cukorbetegeknek - Hazipatika.com
A cukorbetegség szövődményeként kialakuló fekélyek és sebek gyorsabb gyógyulását segítő készítményt fejlesztettek ki a Szegedi Tudományegyetem bőrgyógyászati klinikáján. A tartósan magasvércukorszinthosszú távon igen súlyos következményekkel jár. Ilyen szövődmények lehetnek például a nehezen gyógyuló sebek, fekélyek, amelyek sok diabéteszes életminőségét rontják...


Nyiroködéma: a narancsbőrrel is összetévesztheti - Egeszsegkalauz.hu
Amennyiben úgy veszi észre, hiába a sok erőfeszítés, mégsincs változás, érdemes limfödémára gondolni a cellulit helyett, hiszen a két zavar igen hasonló tüneteket okoz. Dr. Szélessy Zsuzsanna, a Trombózisközpont hematológus főorvosnője a nyirokkeringési zavarát és az arra való kompressziós terápia hatékonyságát ismerteti...


Sebgyógyulás - Orvoslexikon.hu
A bőrön ejtett sebek gyógyulásának folyamata több tényezőtől függ. Ha a seb szélei élesek (leggyakrabban műtéti metszés kapcsán), valamint roncsolt, elpusztult ill. fertőzött szövetrészek nincsenek, akkor elsődleges sebgyógyulásról beszélünk. Ilyenkor az összefekvő sebszélek között kötőszövetes hidak alakulnak ki, melyek azokat összetapasztják, így alakul ki a heg, melyen hámborítás jön létre...


Krónikus lábszárfekély, sebkezelés, diabéteszes láb kezelése az izoláció idején - Pannondoktor.hu
A jelenlegi járványhelyzetben sok nehézséggel kell szembenézniük a betegeknek. Sokan maradnak otthon, kérdéses a kötszer hozzájutás, problémás a házi beteg ápolás lehetősége. A sebgyógyítás napi problémájában tud segíteni a megfelelő folyadékfogyasztás, a láb pihentetése, pólyázása és a megfelelő sebgyógyító szerek alkalmazása...


Vágás, égés, roncsolás: hogyan kell kezelni? - Hazipatika.com
Aki ismeri a megfelelő lépéseket, nagyobb magabiztossággal látja el a különböző sérüléseket. Ez pedig nemcsak a gyorsabb gyógyulás, de a sérült nyugalmának záloga is...


Részegen lassabb a sebgyógyulás - Vital.hu
Az amerikai kutatók egérkísérleteik alapján azt állítják, tudják, miért tart tovább a rohamivás következtében balesetet vagy sérülést szenvedett emberek sebeinek gyógyulása....


A „COVID-lábujj” is jellemző tünet lehet - Medicalonline.hu
A Qubit szerint tudományos bizonyíték még nincs rá, de egyre több amerikai orvos számol be egy új jellemző COVID-19-tünet, a COVID-lábujj észleléséről. Ilyenkor a páciensek lábfején és lábujjain pirosas-lilás-kékes elszíneződés, esetleg sebek jelennek meg...


Vérzéscsillapító kötszerbevonatot fejlesztettek - Medicalonline.hu
A kötszerek szén-nanoszálakból és szilikonból álló fedőrétege vérzéscsillapító hatású, és a sebhez való tapadást jelentősen csökkenti... A hagyományos vérzéscsillapítás részeként egy mullpólyát vagy mull-lap köteget rászorítanak a vérző területre, ami aztán a véralvadást követően – nem kívánt módon – beletapad a szövetekbe. A kötszer eltávolítása tehát szükségszerűen a seb felszakításával jár együtt, ami a fájdalom mellett a fertőzés rizikóját is magában hordozza...


Hordozható bőrnyomtató - Gyartastrend.hu
Kanadai tudósok kifejlesztettek egy hordozható, bőrnyomtató készüléket, amellyel például az égési sérülések begyógyulását is fel lehet gyorsítani. A festőhengerre emlékeztető szerkezet a test felszínére felvitt biotintarétegekkel segíti elő a szövetkárosodás kezelését. A printer egy egyszer használatos, mikrofolyadékos nyomtatófejen keresztül végzi el a sterilizálást...


Színváltó kötszer az antibiotikum-rezisztencia ellen - Gyartastrend.hu
Kínai kutatók az ACS Central Science folyóiratban tanulmányt közöltek, amely szerint egy új típusú intelligens papíralapú kötszert (PBA) hoztak létre, amely változtatja a színét és automatikusan antibiotikumot juttat a bőrre, ha baktériumot észlel...


Heg nélküli sebgyógyulással kecsegtet a moszatból és kagylóból készült új bioragtapasz - Qubit.hu
A jelenlegi kötszerek és sebtapaszok a nyílt sebek passzív gyógyulását segítik elő azzal, hogy nedvesen tartják a sebszéleket és a különféle antibakteriális szerek révén nagyjából távol tartják a sebtől a potenciális kórokozókat. Amerikai kutatók azonban most biológiailag aktív megoldást dolgoztak ki az állati embriók szövetregenerációs, sebgyógyulási folyamataiból kiindulva...


Végtagmentő applikáció segíti a megelőzést - Medicalonline.hu
Az amputációk megelőzése érdekében jelent meg ingyenes telefonos alkalmazás egy magyar fejlesztés révén. Az új applikáció célja, hogy a veszélyeztetett embereknek segítsen elkerülni a cukorbetegség és a vénás keringési betegségek okozta szövődmények miatti esetleges végtag-amputációt...


Ragasztópisztollyal gyógyíthatnak vágott sebeket - Nepszava.hu
Új, hatékony sebragasztó eljárást fejlesztettek ki izraeli kutatók, akik ragasztópisztollyal zárták össze a súlyos nyílt vágásokat – számolt be róla az Izraeli Műszaki Egyetem...


A sebgyógyulás így gyorsítható fel - Hazipatika.com
A megfelelő sebkezelés nemcsak támogatja, hanem fel is gyorsítja a gyógyulási folyamatot, amelyet sérülés estén a szervezet automatikusan beindít. Ezáltal a bőr regenerálódása maradéktalanná válhat...


A legjobb hatóanyagok sebfertőtlenítéshez - Hazipatika.com
Környezetünkben számtalan baktérium, vírus, gomba, élősködő található, amelyek minden alkalmat megragadnak arra, hogy a szervezetbe jutva megbetegedést okozzanak. Éppen ezért körültekintően kell eljárnunk, ha megsérül a bőrünk. A sebek kezelését a sérülés tisztításával, a szennyeződések eltávolításával, valamint fertőtlenítéssel kell kezdeni, így megakadályozható a gyulladás és a felülfertőződés...


Betegséget jelezhet, ha nem gyógyul a seb - Hazipatika.com
Szervezetünk legfontosabb külső védvonala a bőrünk, amelyen ha seb keletkezik, az utat nyithat a külvilágból érkező kórokozóknak. Az immunrendszer ezért szinte rögtön elindítja a regenerációs folyamatokat, ideális esetben pedig (tiszta sebviszonyok, jó oxigénellátottság és jól működőimmunrendszeresetén) a kisebb horzsolások és vágások egy-két héten belül begyógyulnak...


Miért ne jóddal fertőtlenítsük a sebet? - Hazipatika.com
Bőrünk megakadályozza, hogy a környezetünkben lévő számtalan kórokozó a szervezetünkbe jutva különféle megbetegedést okozzon. Mindazonáltal a sérülések és sebek kezelésekor nemcsak a bacilusok okozhatnak bajt, hanem akár a fertőtlenítőszerek is...


Ez történik, ha piszkáljuk a sebet - Hazipatika.com
Mindenki szedett már le vart sebről - ha nem is rendszeresen, de gyermekkorában mindenképp. És valószínűleg rá is szóltak emiatt. Tényleg békén kell hagynunk a sebeket, míg a var magától leesik, vagy ha leszedjük, azzal fel is gyorsíthatjuk a gyógyulást?...


Világszenzáció: disznók bőrét ültetnék át emberekre, megvan az engedély - Portfolio.hu
Rendkívül nagy dobás lehet a bostoni XenoTherapeutics nonprofit biotech cég kísérlete, amely disznók bőrének emberekre való átültetését tesztelné. Az ideiglenes bőrátültetésre vonatkozó engedélyt a cég meg is kapta az amerikai élelmiszer- és gyógyszeripari ügynökségtől...


A sebgyógyulás érdekességei, a hegek utókezelése - Vital.hu
Seb, vagyis folytonossági hiány, sérülés keletkezhet a test bármelyik részén, lehet csak a bőr legfelsőbb rétegét érintő horzsolás, karcolás és a mélyebb rétegeket is érintő vágás, metszés, szövetroncsolás is. A sebek gyógyulásának ideje és módja a kiterjedésüktől, mélységüktől függ...


A sejtek átprogramozásával gyógyítanák be a sebeket - Baon.hu
Amerikai kutatóknak sikerült kidolgozniuk egy módszert, amely bizonyos sejtek átprogramozása révén lehetővé teszi, hogy akár a nagyméretű nyílt sebekben is beinduljon a bőrképződés. A San Diegó-i Salk Intézet kutatói szerint a bőr több rétegére kiterjedő fekélyeket általában bőrátültetéssel kezelik, amikor azonban a sérülés túlságosan nagy, a transzplantáció nehézkes lehet...


Mézes sebkezeléssel akár teljesen megszűntethető a fekély - Napidoktor.hu
Egy friss tanulmány szerint a diabéteszes láb és a cukorbetegség okozta fekély kezelésében az orvosi méz terápiás alkalmazásával gyorsabb és eredményesebb gyógyulást lehet elérni, így hiba lenne az orvoslás mellőzni ezt a módszert...


Okos kötések ellenőrzik a sebek gyógyulását - Hazipatika.com
A sebkezelés története egybeforrt az emberiség történelmével. Egy Kr. e. 2200-ból származó, azaz négyezer évesnél is bőven idősebb agyagtábla írja le először a három gyógyító lépést, azaz a sebek kitisztítását, a gyógyító pakolások elkészítését és a seb bekötözését. Ehhez az okos kötések hozzáteszik a gyógyulás kontrollálását is...


Diabéteszes láb nyáron: ne várja meg, amíg súlyosabb lesz a betegsége - Webbeteg.hu
A cukorbetegekre, főként a 2-es típusú cukorbetegekre lehet veszéllyel a diabéteszes láb, amely az erek elváltozásai és a perifériás neuropátia következtében alakul ki. A nyári sérüléseket is vegye komolyan és forduljon szakorvoshoz, hogy kiderítse a háttérben lévő okokat...


Amputáció helyett, okostapasz - Nrgreport.com
A nehezen gyógyuló, krónikus sebek legalapvetőbb jellemzőiről ad visszajelzést, és szükség esetén gyógyszert is adagol egy amerikai kutatócsoport által nemrégiben fejlesztett okoskötszer...


Melegebb test hatásosabban harcol a fertőzések ellen - Medicalonline.hu
Minél magasabb a test hőmérséklete, annál jobban fel tudja gyorsítani a szervezet a védekező rendszert, hogy harcba induljon a daganatok, a sebek és a fertőzések ellen, állapította meg egy új kutatás...


Mennyi idő alatt gyógyul be a seb? - Blog.hu
Ha a bőrön vagy a nyálkahártyán valamilyen külső, mechanikus behatásra seb, sérülés keletkezik, akkor a szervezetünk az egész védelmi eszköztárát csatasorba állítja, hogy mielőbb bezárja ezt a rést: megszüntesse a vérzést, megakadályozza a sebnyíláson keresztüli kiszáradást és a kórokozók behatolását...


Saját sejtjeiből készült spray mentett meg egy nőt a húsevő baktériumoktól - Nlcafe.hu
Sebre fújható bőrt fejlesztettek ki az Egyesült Államokban, amellyel forradalmasítható a sebkezelés... A ReCell nevű spray jelenleg klinikai tesztelés alatt áll, és súlyos égési sérülések terápiájára alkalmazzák...


Krónikus sebkezelés: a gyógyító vákuum - Weborvos.hu
A negatívnyomás-terápia (negative pressure wound therapy, vagyis NWTP) sebkezelési technika alkalmazásával javul a sebalap oxigenizációja, csökken a bakteriális terhelése, megszűnik a váladékpangás, és mérséklődik a kóros szöveti nyomást fenntartó ödéma. Ritkábban kell cserélni, ami a betegek számára jelentős előnnyel jár, ráadásul a tapasztalatok azt mutatják, hogy szinte duplájára nő a teljes gyógyulás esélye, beleértve a halálozás csökkenését is...


Ősszel gyógyul legszebben a levett anyajegy hege - Weborvos.hu
Az ősz azért is optimális időpont erre, mert ha egy anyajegyet el kell távolítani, akkor a feltételek ebben az évszakban a legideálisabbak a szép sebgyógyuláshoz...


Szakszerűtlenül látják el a krónikus sebeket - Weborvos.hu
Megoldatlan a krónikus sebek miatt szenvedő betegek szakszerű ellátása, ugyanis nincs elegendő orvos és ápoló, aki ennek a speciális tudásnak a birtokában lenne. Nem véletlen, hogy a betegek többnyire elégedetlenek az ellátásukkal, ám hiába menekülnek a magánellátásba, ott ugyanúgy gyakorlatlan szakemberekbe futhatnak...


A sebkezelés feltételei - Mit tehet a beteg? - Webbeteg.hu
Néhány krónikus alapbetegség következtében kifekélyesedik a bőr, vagyis seb keletkezik, amely rendszerint nehezen gyógyul, ezért pontos kezelést és szoros megfigyelést igényel mind a beteg, mind pedig a beteget ellátó szakemberek részéről...


Ezt kell tudni a diabéteszes fekélyről - Weborvos.hu
A diabéteszes fekély megfelelő terápia nélkül könnyen az érintett végtag amputálásához vezethet, ezért fontos, hogy a beteg mielőbb orvosi segítséget kérjen! Az állapot kezelése nem minden esetben könnyű, ám kellő hozzáértéssel, komplex terápiával hamar a gyógyulás útjára lehet lépni...


A mézes sebkezelés hatásai - Hazipatika.com
Egy friss tanulmány szerint a diabéteszes láb és a cukorbetegség okozta fekély kezelésében az orvosi méz terápiás alkalmazásával gyorsabb és eredményesebb gyógyulást lehet elérni, így hiba lenne mellőzni a módszert...


Sebkezelés, regenerálódás szülés után - Babaszoba.hu
A szülés alatt keletkezett sérülésektől is függ, hogy mennyi időt vesz igénybe, mire különösebb nehézség nélkül képes leszel ülni és mozogni...


Cukorbeteg? Előzze meg a lábamputációt! - Hazipatika.com
A diabéteszes lábsebek okozhatnak alsó végtagi amputációt, ezáltal fogyatékosságot a betegnek, mely hosszantartó kórházi ellátást igényel, és gyakran elhalálozással is végződhet. Hogyan, mivel kezelhetők a cukorbetegség okozta lábsebek és fekélyek?...


Csiganyál ihlette sebragasztó - Medicalonline.hu
A Harvard Egyetem kutatóintézeteinek biomérnökei olyan szupererős ragasztóanyagot fejlesztettek ki, amely biokompatibilis – vagyis barátságos a szervezetünk számára –, és nedvesen is olyan erővel tapad az élő szövethez, mintha a testünk része, mondjuk a saját porcunk volna...


Teendők, ha a cukorbeteg lábszárfekéllyel küzd - Hazipatika.com
A cukorbetegség egyik rettegett szövődménye a lábszárfekély, amely az amputálások nagy részéért is felelőssé tehető. Sajnos sokan nem a megfelelő szakemberhez kerülnek, esetleg otthon próbálkoznak a nem gyógyuló seb gyógyításával...


Szúrt, metszett, vágott sebek - Sebkezeles.hu
A szúrt sebek sokszor jelentéktelennek látszanak, de életveszélyes állapothoz is vezethetnek. A sérülés külsőre apró, de mélysége nem megítélhető, erek, idegek sérülhetnek, illetve a mélybe jutó kórokozók súlyos gyulladást okozhatnak...


A cukorbetegség rettegett szövődménye - Hazipatika.com
A diabéteszes fekély a cukorbetegség egyik rettegett szövődménye, mely elhanyagolt esetben az adott végtag amputálását is indokolttá teheti. A nem gyógyuló seb kezdetben alig látszik, később egyre nagyobb területet érint...


Korszerűbb sebellátás Orosházán - Oroscafe.hu
A krónikus sebek ellátása világszerte igen komoly problémát, nagy kihívást jelent és ez Magyarországon sincs másként. Ez adta az ötletet az Orosházi Kórház sebészei és bőrgyógyászai számára egy Sebkezelő Centrum létrehozására, mely egyedülálló szolgáltatásokat nyújthat a későbbiekben...


Diabéteszes fekély: miért jó a méz? - Hazipatika.com
A cukorbetegség okozta lábszárfekély komoly életminőség-romlást eredményezhet, mivel nagy fájdalommal és fertőzésveszéllyel jár. Súlyos esetekben tartós mozgásképtelenséghez vezethet, végül pedig a végtag amputációját is elkerülhetetlenné teheti...


Sebkezelés - Információk a kötszerekről - Webbeteg.hu
Minden személy felelős önmaga állapotáért, ezért fontos az önvizsgálat, az intő jelek megfigyelése, a terápiás utasítások pontos betartása. Napi 8-10 perc odafigyeléssel évei száma növekedhet, és végtagjai megmenthetők!...


Önt is várjuk a Magyar Sebkezelő Társaság tagjai közé!

Ehhez:

Várjuk online jelentkezését!

vagy kérjük,

Töltse le és küldje vissza a regisztrációs lapot!