Angol nyelvű hírek, cikkek szemléje

Magyar Sebkezelő Társaság


Az alábbiakban a megjelenés időrendjében szemlézett külföldi cikkek nem feltétlenül tükrözik a Társaság és annak vezetése álláspontját!


Randomised trial of skin cell suspension confirms efficacy for healing of venous ulcers - Iwoundsnews.com
Egy az Egyesült Királyságban végzett multicentrikus, randomizált vizsgálat eredményei szerint az autológ bőrsejt-szuszpenzió (ASCS) használata a kompresszión túlmenően felgyorsítja a nagy vénás lábfekélyek (VLU) gyógyulását.


Lipid helps heal the eye's frontline protection - Eurekalert.org
Úgy tűnik, hogy egy lipidfaj, amely természetesen segíti a bőr sérüléseinek gyógyulását, elősegíti a szaruhártya általános sérüléseinek reparációját még akkor is, ha más állapotok, mint például a cukorbetegség, megnehezítik a gyógyulást.


How tissues harm themselves during wound healing - Eurekalert.org
Az Osaka University kutatói az Rbm7 fehérjét a szövetfibrózis kialakulásának új szabályozójaként azonosították.


Closed Incision Negative Pressure Wound Therapy in the Management of a Complex Fasciotomy Wound in a Pediatric Patient - Cureus.com
Gordon Lee, Patrick C. Murray és Ian G. Hasegawa tanulmánya.


Formulation and Evaluation of the Wound Healing Chitosan Gel of Povidone Iodine - Researchgate.net
A fenti linket követve kérheti Ashwani Mishra, Subhash Pande és Anupam Kumar Pathak teljes cikkének .pdf változatát.


Urea for Wound Healing - Jamanetwork.com
Letölthető C. J. Elmore 1938-as cikke.


New graphene patch for remote wound monitoring - Medical.net
A Neel Intézet francia tudósai grafén tapaszt készítettek, amely bármikor rögzíti a krónikus sebek állapotát, például az idős emberek vagy cukorbetegek fekélyeit. Az adatokat mobiltelefonon keresztül el lehet küldeni otthonról a kórházba, megkönnyítve a lehetséges fertőzésekre való gyors reagálást.


pdf (1,1 mB)!
Negative pressure wound therapy compared with standard moist wound care on diabetic foot ulcers in real-life clinical practice: results of the German DiaFu-RCT - Bmj.com
Dörthe Seidel, Martin Storck, Holger Lawall, Gernold Wozniak, Peter Mauckner, Dirk Hochlenert, Walter Wetzel-Roth, Klemens Sondern, Matthias Hahn, Gerhard Rothenaicher, Thomas Krönert, Karl Zink és Edmund Neugebauer letölthető cikke.


Negative Pressure Wound Therapy Devices Market 2019 Industry Trends, Opportunities and... - Monroescoop.com
Megvásárolható iparági jelentés a negatívnyomás-terápiás eszközök piacáról.


Study shows how skin cells change when preparing to heal wounds - Drugtargetreview.com
A kutatók remélik, hogy annak vizsgálata, hogyan változik a sejtek heterogenitása miközben a bőr gyógyítja a sebeket, lehetővé teszi a káros sebgyógyulást okozó kóros állapotok további kutatását.


What You Need to Know About Vacuum-Assisted Wound Closure (VAC) - Healthline.com
A vacuum-assisted closure (vákuum asszisztált sebzárás - VAC) egy módszer a seb körüli levegőnyomás csökkentésére, a gyógyulás elősegítésére. Negatívnyomásos sebkezelésnek is nevezik. Az eljárás során az egészségügyi szakember habkötést helyez egy nyitott seb fölé, és egy vákuum pumpa negatív nyomást hoz létre a seb körül.


pdf (300 kB)!
Microgravity and Cell Adherence - Mdpi.com
Johann Bauer (Max Planck Institute f. Biochemistry, Martinsried, Németország) letölthető tanulmánya.


Phagocytosis of Wnt inhibitor SFRP4 by late wound macrophages drives chronic Wnt activity for fibrotic skin healing - Sciencemag.org
Nemzetközi összefogással készült tanulmány: Szerzők: Denise Gay†, Giulia Ghinatti, Christian F. Guerrero-Juarez, Rubén A. Ferrer, Federica Ferri, Chae Ho Lim, Shohei Murakami, Nathalie Gault, Vilma Barroca, Isabelle Rombeau, Philippe Mauffrey, Lamya Irbah, Elsa Treffeisen, Sandra Franz, Alexandre Boissonnas, Christophe Combadière, Mayumi Ito, Maksim V. Plikus and Paul-Henri Romeo.


Wound healing activity of a traditional Chinese medicine (Longxuejie) in capsule dosage form - Physiciansweekly.com
A címben jelzett tanulmányt a hagyományos kínai orvoslás (Longxuejie) és a sárkányvér kapszula kombinánációjának sebgyógyító hatásának vizsgálatára tervezték. Ehhez egy kórház geriátriai osztályán megfigyelt 80 fekélyes fekélyes betegét választották ki 2016. május és 2017. május között. (absztrakt)


Defying Hard-to-Heal Wounds with an Early Antibiofilm Intervention Strategy: Wound Hygiene - Woundsource.com
Ez az új nemzetközi konszenzusos dokumentum áttekintést nyújt a biofilmképződésről és annak szerepéről a késleltetett sebgyógyulásban, a krónikus sebek epidemiológiájában, valamint arról a teherről, amelyet a nem gyógyuló sebek az életminőségre, az egészségügyi ellátásra és a pénzügyi forrásokra hárítanak.


New UCI-led study reveals how skin cells prepare to heal wounds - Som.uci.edu
A University of California kutatói közzétették az első átfogó áttekintést azokról a főbb változásokról, amelyek az emlősök bőrsejtjeiben fordulnak elő, amikor a sebgyógyuláshoz készülnek. A tanulmány eredményei megtervezik a gyenge sebgyógyulással járó kóros állapotok jövőbeli vizsgálatát, például cukorbetegek esetén.


Chronic venous insufficiency identified as a leading cause of lower extremity lymphoedema - Iwoundsnews.com
Az alsó végtagi lymphoedeemával diagnosztizált és a rákhoz kapcsolódó fizikoterápiás osztályban kezelt betegek retrospektív analízise kimutatta, hogy a krónikus vénás elégtelenség (vagy phlebolymphoedema) az „alsó végtagi lymphoedema fő oka”.


An injectable photopolymerized hydrogel with antimicrobial and biocompatible properties for infected skin regeneration - Nature.com
Ao Sun, Xinye He, Lang Li, Tao Li, Qinya Liu, Xinli Zhou, Xiao Ji, Wei Li and Zhiyong Qian cikke az antimikbrobiális és biokompatibilis tulajdonságokkal rendelkező injektálható fotopolimerizált hydrogél alkalmazásáról a fertőzött bőr regenerálására.


Wound Closure Strips Market - Micro-anchor Skin Closures to Fuel Market Growth - Biospace.com
Egy jelentés szerint a sebzáró szalagok globális piacát 2018-ban 250 millió dollárra becsülték, és az éves átlagos növekedési üteme 2019-től 2027-ig várhatóan 7% körüli lesz. A sebzáró szalagok porózus sebészeti csíkok, amelyeket kis sebek lezárására használnak.


Adipose stem cells isolated from diabetic mice improve cutaneous wound healing in streptozotocin-induced diabetic mice - Biomedcentral.com
Ran An, Yong Zhang, Yu Qiao, Lili Song, Hongjun Wang és Xiao Dong letölthető tanulmánya.


How can bioinspired nanofibers regenerate skin and aid wound healing? - Avancedsciencenews.com
Az electrospinning egy feltörekvő gyártási technológia, amely az utóbbi években az érdeklődés homlokterébe került az orvostudománytól és a szövettechnikától az energia- és környezettudományig terjedő területeken, a jól definiált, szálas vagy nem szőtt anyagok előállításának könnyűsége miatt. A folyamat akkor kezdődik, amikor a polimer oldatot vagy az olvadékot olyan nagy elektromos mezőnek teszik ki, amely deformálódik és forog, és a mikro/nanoszerkezetű szálak nagyon finom hálójává változtatja.


Wound Healing Market Trends, Key Players, Overview, Competitive Breakdown and Regional 2025 Forecast - Nysenewstimes.com
A „Wound Healing Market 2020-2025 Trends and Global Insights” c. jelentés legfontosabb célja, hogy segítse a felhasználót megérteni a piacok szegmentációját, a főbb trendeket, a vezető szereplőket, a piaci potenciált, az elsődleges és a másodlagos kutatásokat, valamint azokat a kihívásokat, amelyek előtt a piac áll.


Enzymatic Wound Debridement Market Analysis by Size, Share, Growth, Trends up to 2027 - 3wnews.org
Az enzimatikus sebtisztítás a proteolitikus enzimek alkalmazását jelenti a sebben a nekrotikus szövetek eltávolításának felgyorsítása és az emésztés szabályozása érdekében. Ez egy kémiai reakció (hidrolízis), amely magában foglalja a fehérje eredetű devitalizált szövetek lebomlását. Enzimatikus zsírtalanító szereket alkalmazunk nedves sebkezelő szerekkel együtt, amelyek elősegítik az autolitikus zsírtalanítási folyamatot.


Skin Care Benefits From Honey- Based Products - Stylenest.co.uk
A mézet az ókori Egyiptom óta használják az orvostudományban, elsősorban sebgyógyító tulajdonságainak és antibakteriális hatásának köszönhetően. Antimikrobiális tulajdonságait a szépségiparban is rendszeresen használják.


Multifunctional Antimicrobial Nanofibre Dressings Containing ε-Polylysine for the Eradication of Bacterial Bioburden and Promotion of Wound Healing in Critically Colonized Wounds - Pubs.acs.org
Venkatesh Mayandi, Alvin Chua Wen Choong, Chetna Dhand, Fui Ping Lim, Thet Tun Aung, Harini Sriram, Neeraj Dwivedi, Mercy Halleluyah Periayah, Sreepathy Sridhar, Mobashar Hussain Urf Turabe Fazil, Eunice Tze Leng Goh,Gorka Orive, Roger W. Beuerman, Timothy Barkham, Xian Jun LohZhao-Xun Liang, Veluchamy Amutha Barathi, Seeram Ramakrishna, Si Jack Chong, Navin Kumar Verma és Rajamani Lakshminarayanan letölthető cikke.


Diabetic Foot Ulcers and Pressure Ulcers Market trends, supply and demand with global forecast 2020-2026 just published: Medtronic PLC, Acelity L.P., 3M Healthcare,Smith & Nephew PLC - Newskangaroos.com
A címben jelzett piaci jelentés betekintést és szakértői elemzést nyújt a dibateses láb fekélyek és nyomási fekélyek piacának legfontosabb szereplőinek stratégiáiról.


Hyperbaric Oxygen Effective Option For Non Healing Chronic Diabetic Foot Ulcers - Medicaldialogues.in
Egy új tanulmány szerint a hiperbár oxigénnek óriási szerepe van a makacs diabéteszes fekélyek sebgyógyulásában.


Effects of Topical Insulin on Wound Healing: A Review of Animal and Human Evidences - Dovepress.com
Jiao Wang és Jixiong Xu (Nancsang, Kína) letölthető cikke.


Assessment of Acceptability and Ease of Use of Haemoglobin Spray (Granulox®) in the Management of Chronic Wounds - Dovepress.com
Knut Kröger, Gabor Gäbel és Benjamin Juntermanns (Krefeld, Németország) letölthető cikke.


ECRG4 regulates neutrophil recruitment and CD44 expression during the inflammatory response to injury - Sciencemag.org
Robert A. Dorschner, Jisook Lee, Olga Cohen, Todd Costantini, Andrew Baird és Brian P. Eliceiri cikke.


A statistical inference approach to reconstruct intercellular interactions in cell migration experiments - Sciencemag.org
Egy olasz-francia kutatásról beszámoló cikk. Szerzők: Elena Agliari, Pablo J. Sáez, Adriano Barra, Matthieu Piel, Pablo Vargas és Michele Castellana.


Can a cannabis-based medicine applied to a non-healing wound improve healing and reduce pain? - Isrctn.com
Az ISRCTN-regiszterbe bekerült a Alkalmi kannabisz alapú gyógyszerek sebgyógyításhoz és fájdalomkezeléshez című kanadai tanulmány.


Wound Debridement Market Size, Share, Trends, Segmentation and Forecast to 2027 - 3wnews.com
A most megjelent analízis célja, hogy részletes piaci szegmentálással terméktípus, terápia és geográfia szerinti áttekintést nyújtson a sebtisztításról.


Modified Usage of Negative Pressure Wound Therapy for the Management of Severe Deep Fascial Space Infections in the Head and Neck - Dovepress.com
Jian Cao, Zhixu Liu, Dongyang Ma, Shunyao Shen and Xudong Wang letölthető cikke a negatívnyomás-terápia lehetséges felhasználási módjáról a fej és a nyak súlyos, mély fasciális fertőzéseinek kezelésében.


RedDress Announces Launch of ActiGraft, FDA-Cleared for the Treatment of Chronic and Acute Wound Types - Newkerala.com
A magántulajdonban lévő, Izraelben és az Egyesült Államokban működő RedDress bejelentette az első olyan sebkezelő megoldás, az ActiGraft forgalomba hozatalát az USA-ban, amely azonos időben alakítja át a beteg vérét autológ teljes vérrögszövetté.


pdf (1 mB)!
Review on Wound Healing Therapeutic Regimens in Ayurveda - Ijapr.in
B. Venkateshwarlu, C. Muralikrishna, K. Midhuna Mohan, K. Anumol és G. Babu cikkének .pdf verziója.


Evaluation of the In Vitro Wound-Healing Activity and Phytochemical Characterization of Propolis and Honey - Mdpi.com
Alexandra M. Afonso, Joana Gonçalves, Ângelo Luís, Eugenia Gallardo és Ana Paula Duarte letölthető tanulmánya.


Rising Prevalence of Orthopedic Ailments to Propel Bone Wax Market - Biospace.com
A csontviasz olyan termék, amely javítja a sebgyógyulást, hozzájárulva a hemosztázishoz, azaz a vérzés megállításának folyamatához. A csontviasz általában körülbelül 70% méhviaszt és 30% lágyítószert tartalmaz. Az alkalmazott lágyító szerek általában olajok, vazelin, paraffinviasz és palmitátok.


A New Handheld 3D Printer Treats Severe Burns - Thomasnet.com
A Torontói Egyetem kutatói forradalmian új kézi 3D-s nyomtatót készítettek. A 3D-s kézi eszköz nyomtatja a bőrt, és segíthet a súlyos égési sérülésekkel küzdő betegek gyógyításában.


Deep venous stenting presents advantage over ablation in achieving better ulcer healing rates - Venousnews.com
A mélyvénás szűkülethez kapcsolódó másodlagos vénás lábfekélyek (VLU-k) a betegek különálló osztályát képviselik, akik egyedi kezelési paradigmát igényelnek - állította Abhishek Mohapatra (Pittsburghi Egyetem Orvosi Központ, Pittsburgh, USA), bemutatva a VLU-kkal rendelkező betegek retrospektív tanulmányának eredményeit - 2013 és 2017 között -, amely elősegítette a mélyvénás stentelést az ablációs technikákkal szemben.


Wound Irrigation Solution Market Detailed Analysis and Forecast 2018-2028 - Monroescoop.com
A seb-irrigáció egy olyan eljárás, amelyet számos különféle sebgyógyítási eljárás során hajtanak végre, amely úgy működik, hogy egy gyógyhatású oldatot folyamatosan folyatnak a nyílt sebfelületre, ezáltal segítve a seb megbízhatóbb vizuális vizsgálatát, a mélyen elhelyezkedő "törmelék" eltávolítása érdekében, elérve a seb hidratálódását. A seb-irrigáció célja elsősorban a seb megtisztítása, elkerülve a seb további károsodásait vagy sérüléseit, miközben minimalizálja a patogéneknek a sebbe történő további bejutásának kockázatát.


Smart bandage technology could push wound care into the future - Aiin.healthcare
A University of California Santa Cruz (UCSC) kutatói szerint a mesterséges intelligencián alapuló intelligens kötszerek hamarosan felhasználhatók lesznek a súlyos sebek kezelésére, a gyógyulási folyamat figyelemmel kísérésére és adott esetben különféle stimulációk biztosítására is.


CutisCare Launches Technology to Improve Patient Access to Wound Care - Digitaljournal.com
A sebkezelés és a hiperbarikus medicina és oktatás egyik vezető vállalata, a CutisCare bejelentette legújabb fejlesztését, amelynek célja a krónikus sebben szenvedő betegek ellátásának javítása. A CareAccel Growth Acceleration platform egy mobil és asztali alkalmazás, amelyet a klinikai oktatás bevált gyakorlatainak figyelembevételével terveztek.


Researchers identify protein critical for wound healing after spinal cord injury - Eurekalert.org
Egy a Nature Neuroscience c. folyóiratban publikált tanulmány szerint az Icahn School of Medicine munkatársai által végzett vizsgálat szerint a Plexin-B2, a központi idegrendszer (CNS) axonvezető proteinje fontos szerepet játszik a sebgyógyulásban és a gerincvelő-sérülést (SCI) követő idegi helyreállításban.


Smart Bandage Research Uses mHealth to Improve Wound Healing, Care - Mhealthintelligence.com
A kutatók egy intelligens kötszeren dolgoznak, amely az mHealth, a telehealth, az AI és a regeneratív orvoslás kombinációját fogja használni a sebgyógyulás és -menedzsment javításához.


Prevention and Treatment of Diabetic Foot Ulcers May Benefit From Multimodal Approach - Dermatologyadvisor.com
A cukorbetegségben szenvedő betegek morbiditásának és halálozásának fő oka továbbra is a diabeteses lábfekély számos standard ellátási lehetőség ellenére. Az American Journal of Clinical Dermatology c. folyóiratban közzétett cikk rámutat a diabeteses ulcer kezelésének új tendenciáira, ideértve a kiegészítő terápiák alkalmazását is.


How bioelectronic medical devices are transforming modern healthcare - Pharmafield.co.uk
A sajtóközlemény szerint (pl.) a hordozható bioelektronikus terápiás eszközök egyike, a geko elsősorban a VTE megelőzésére, az ödéma elleni védekezésre és a sebgyógyulásra irányul, az évtized folyamán az idegi hálózatok modulálása sok egészségügyi probléma, például az artritisz, az asztma, az Alzheimer-kór és még a depresszió fő kezelési irányává is válhat.


Negative Pressure Wound Therapy Devices Market Size, Share, Growth, Trends, Segmentation and Forecast by 2025 - Nysenewstimes.com
A negatívnyomás-terápiás sebkezelő eszközök piacának értéke 2018-ban 1916,3 millió dollár volt, és 2025-re (évi 6,2%-os növekedéssel) várhatóan eléri a 2919,6 millió USD-t.


Multi-Layered Polyamide/Collagen Scaffolds with Topical Sustained Release of N-Acetylcysteine for Promoting Wound Healing - Dovepress.com
Az oldalról letölthető Jinfei Hou, Lifeng Chen, Muran Zhou és munkatársaik címben jelzett tanulmánya.


Surgical Sutures Market 2026 Global Industry Size, Share, Growth - CP Medical, Inc., BSN Medical, DemeTech Corporation, Ethicon, Inc. and More - Digitaljournal.com
A sajtóközlemény szerint a sebészeti varróanyagok globális piaca várhatóan évente átlagosan 6,0%-kal fog növekedni 2017 és 2025 között. Például jelentős szerepet játszanak a sebgyógyulás folyamatában, képesek az erek összekapcsolására, hogy megkönnyítsék a sérült szövetek gyógyulását.


Yarn Made from Human Tissue Helps Repair Wounds - Hospimedica.com
Egy új tanulmány szerint az emberi bőrsejtekből származó fonál felhasználható tasakok, szelepek és csövek, valamint akár perforált membránok készítéséhez. A kutatók kimutatták, hogy az anyag felhasználható egyszerű varrófonalként egy seb lezárására, vagy akár teljesen biológiai, humán, implantálható vasculáris graftra (TEVG) is.


Critical Timing: The Inflammatory Phase of Wound Healing - Woundsource.com
A sebgyógyulás összetett biológiai folyamat, amely molekuláris és celluláris események sorozatát foglalja magában a sérült szövetek helyreállításához. Ezek az események az extracelluláris mátrixon belül fordulnak elő, egy komplex háromdimenziós acelluláris környezetben, amely jelen van az összes szövetben és nélkülözhetetlen az élethez.


Advanced Therapies for Wound Management: The Role of Collagen - Woundsource.com
A sebek krónikussága kihívást jelent a betegek és az egészségügyi szakemberek számára szerte a világon. Az Egyesült Államokban 4,5 millió ember tapasztalja az alsó végtagi seb krónikusságát, míg becslések szerint a nyugati népesség 1%-a szenved valamilyen krónikus sebtől.


InDex Pharmaceuticals Publishes Mechanism of Action Data for Cobitolimod in Scientific Journal - Yahoo.com
Az InDex Pharmaceuticals Holding AB tudományos adatokat tett közzé a kobitolimod, a társaság vezető gyógyszerjelöltje mérsékelt és súlyos fekélyes vastagbélgyulladás kezelésére kifejlesztett hatásmechanizmusáról.


Advanced Wound Care Market Size was Valued at USD 8,457 Million in 2018 and Grow at a CAGR of 6.5% by 2019 to 2026 - Yahoo.com
A fejlett sebkezelési piac méretét 2018-ban 8.457 millió USD-re becsülték, és 2026-ra várhatóan eléri a 13.944 millió USD-t, ami 6,5%-os átlagos évi növekedési ütemet (CAGR-t) jelent.


ILS’ turmeric-based wound healing drug to hit markets soon - Orissapost.com
Az Institute of Life Sciences (ILS) forgalomba hozatal céljából átadta a sebgyógyító kurkumin szivacs előállításának technológiáját.


Inflammation Prevention, Wound Healing And Building Immunity - Reasons Why You Need Zinc - Ndtv.com
A cink olyan tápanyag, amelyre nem fordítunk akkora figyelmet, mint amennyit megérdemel. A cikkből megtudhatja, miért fontos ez a nyomelem az egészség és az általános jóllét szempontjából.


Önt is várjuk az 1997. szeptember 26-án megalakult Magyar Sebkezelő Társaság tagjai közé!

Ehhez:

Várjuk online jelentkezését!


VAGY KÉRJÜK,


Töltse le és küldje vissza a regisztrációs lapot!