Külföldi hírek, sajtószemle

Magyar Sebkezelő Társaság

csík

Külföldi hírek, sajtószemle - 2021. április


Az alábbiakban a megjelenés időrendjében szemlézett külföldi cikkek nem feltétlenül tükrözik a Társaság és annak vezetése álláspontját! A ikonnal jelzett absztraktok vagy cikk-kivonatok fordítása megtalálható a portál MSKT-tagoknak fenntartott részén.


pdf (2,5 mB)!
Wearable Sensors and Systems for Wound Healing-Related pH and Temperature Detection - Mdpi.com
Ning Tang, Youbin Zheng, Xue Jiang, Cheng Zhou, Han Jin, Ke Jin, Weiwei Wu és Hossam Haick (Kína, Izrael) cikke (Micromachines). A kihívások a teljesítmény érzékelésének, a fertőzés azonosítási küszöbének, a nagy területű háromdimenziós észlelésnek és a hosszú távú, megbízható monitorozásnak a jelenlegi hordható érzékelők / rendszerek és az újonnan megjelenő megoldások területén kritikus betekintést nyújtanak a viselhető érzékelők és rendszerek fejlesztéséhez. a sebgyógyulás figyelemmel kísérésére és kezelésére. („Hordható érzékelők és rendszerek a sebgyógyuláshoz kapcsolódó pH és hőmérséklet detektálásra”)


What to know about open wound care - Medicalnewstoday.com
Nyitott sebnek nevezünk minden olyan belső vagy külső sérülést, amely a belső szövetet a külső környezetnek teszi ki. Néha az emberek gyógyszerekkel és természetes gyógymódokkal otthon is kezelhetik az akut nyílt sebeket. Ugyanakkor azonnal orvoshoz kell fordulni olyan súlyos sebek esetén, amelyek jelentős vérzéssel vagy csonttöréssel járnak. („Amit a nyílt sebek kezeléséről tudni kell”)


Venous Leg Ulcers: A Review of Published Assessment and Treatment Algorithms - PubMed
Stéphanie F Bernatchez, Jill Eysaman-Walker és Dot Weir (USA) absztraktja (Adv Wound Care (New Rochelle) - „Vénás lábszárfekélyek: A közzétett értékelési és kezelési algoritmusok áttekintése”).


Nanoliquid Dressing with Enhancing Anti-Infection Performance under the Moderate Photothermal Effect for Wound Treatment - PubMed
Yaming Zhou, Hua Feng, Yanjie Jiang, Guanping Hua, Qiang Zhang, Sen Zeng, Wenlong Li, Lihuang Li, Ning Kang és Lei Ren (Kína) absztraktja (ACS Appl Mater Interfaces - „Nanoliquid kötszerek a fertőzésellenes hatás fokozásával mérsékelt fototermikus hatás alatt a sebek kezelésére”).


Silk films with nanotopography and extracellular proteins enhance corneal epithelial wound healing - Nature.com
Yuncin Luo, Kai B. Kang, Rachel Sartaj, Michael G. Sun, Qiang Zhou, Victor H. Guaiquil és Mark I. Rosenblatt (Chicago, USA) cikke. A szerzők arra a következtetésre jutottak, hogy a selyemfilm nanotopográfia az I. típusú kollagénnel kombinálva jobb szubsztrátumot jelent a szaruhártya sebének helyreállításához, mint akár a nanotográfia, akár az egyedüli ECM. („A nanotopográfiás selyemfilmek és az extracelluláris fehérjék fokozzák a corneális epitheliális sebgyógyulást”)


Autocrine and Paracrine Effects of Vascular Endothelial Cells Promote Cutaneous Wound Healing - Hindawi.com
Yang Lu, Yuhao Yang, Liling Xiao, Shenghong Li, Xuan Liao és Hongwei Liu (Kanton, Kína) cikke (BioMed Research International). A szerzők eredményei egyértelműen arra engednek következtetni, hogy az érrendszeri endoteliális sejtek által kiválasztott citokinekkel egérmodellben megvalósítható és hatásos a sebgyógyulás elősegítése. („Az érrendszeri endothelsejtek autokrin és parakrin hatása elősegíti a bőrsebek gyógyulását”)


Bandages made from crab shells speed healing - Nature.com
Silke Schmidt cikke. A kagylók és a rák ollói értékes anyagot tartalmaznak, amelyet kitinnek hívnak. A kutatók a kitinből egy új típusú orvosi kötszert készítettek, amely fokozhatja a sebgyógyulást. („A rákhéjakból készült kötések felgyorsítják a gyógyulást”)


Design and evaluation of a simulated wound management course for postgraduate year one surgery residents - Peerj.com
Xin Qi​​, Rui He​, Bing Wen, Qiang Li és Hongbin Wu​ (Peking, Kína) cikke (PeerJ). („Szimulált sebkezelési tanfolyam megtervezése és értékelése a posztgraduális első éves sebészeti rezidenseknek”)


What does it mean when a scab turns yellow? - Medicalnewstoday.com
A var a test gyógyulási folyamatának normális része, és a seb gyógyulásakor néha besárgulhatnak. Más esetekben a sárga varasodás jellegzetes tünete lehet bizonyos bőrfertőzéseknek, mint például az impetigo-nak (ótvarnak) és a herpesznek. („Mit jelent, ha a var megsárgul?”)


The treatment challenges and limitation in high-voltage pediatric electrical burn at rural area: A case report - Sciencedirect.com
Adi Basuki, Agustini Song, Nabila Viera Yovita, Kevin Leonard Suryadinata és Asian Edward Sagala (Indonézia) cikke (International Journal of Surgery Case Reports). Az infrastruktúra, a gyógyszerek és a képzett személyzet hiánya csak néhány azon kihívások közül, amelyek a legtöbb vidéki térségben még mindig fennállnak. Ezért a rendelkezésre álló szabványosított irányelvek, például az ANZBA implementálására, a személyzet ennek megfelelő képzésére, valamint a lehetséges felszerelés biztosítására, majd a beteg szigorú monitorozására van szükség a maximális eredmény eléréséhez. („A kezelési kihívások és korlátok a nagyfeszültségű gyermek elektromos égéseknél, vidéken: Esettanulmány”)


Prophylactic negative-pressure wound therapy for prevention of surgical site infection in abdominal surgery: a nationwide cross-sectional survey - PubMed
Elin Roos, Jonathan Douissard, Ziad Abbassi, Nicolas C Buchs, Christian Toso, Frédéric Ris és Jeremy Meyer (Svédország, Svájc) absztraktja (Updates Surg. - „Profilaktikus NPWT hasi műtétek műtéti fertőzésének megelőzésére: országos keresztmetszeti felmérés”).


Novel positive allosteric modulator of protease-activated receptor 1 promotes skin wound healing in hairless mice - PubMed
Yohan Seo, Yunkyung Heo, Sungwoo Jo, So-Hyeon Park, Chulho Lee, Jiwon Chang, Dong-Kyu Jeon, Tae Gun Kim, Gyoonhee Han és Wan Namkung (Dél-Korea) absztraktja (Br J Pharmacol. - „A proteáz-aktivált receptor-1 új pozitív alloszterikus modulátora elősegíti a szőrtelen egerek bőrsebének gyógyulását”).


Combined Complex Skin Repair in Patient With Extensive Burns: A Case Report - PubMed
Xingxin Gao, Min Zhang, Yuan Lin, Dehui Li és Liming Zhang (Nanning, Kína) absztraktja (J Burn Care Res. - „Kombinált komplex bőrjavítás kiterjedt égési sérülések esetén: Esettanulmány”).


C-reactive Protein Levels in Plasma and Chronic Venous Ulcer Exudate of Persons Who Inject Drugs: A Pilot Study - Woundresearch.com
Julia Paul, Thomas N. Templin, Nicholas J. Carruthers, Paul R. Burghardt, Ciara Ivanics, Paul M. Stemmer és Barbara Pieper cikke (Wounds). A plazma és az exudátum CRP szintje erősen korrelált. Az exudátum CRP szintje idővel csökkent. A jövőbeni nagyszabású sebgyógyulási vizsgálatoknak hosszabb időn keresztül kell vizsgálniuk a CRP szinteket, mivel ezek összefüggnek a sebgyógyulással. („Kábítószert befecskendező személyek plazma- és krónikus vénás fekély váladékának C-reaktív fehérjetartalma: kísérleti tanulmány”)


Efficacy of Closed Incision Negative Pressure Wound Therapy on Abdominal Donor Site After Free Flap Breast Reconstruction - Woundresearch.com
Article by Andres F. Doval, Vishwanath Chegireddy, Lauren Beal, Christian Arroyo-Alonso, Dmitry Zavlin, Aldona J. Spiegel and Warren A. Ellsworth (Wounds). A ciNPWT alkalmazása a hasi donor helyen a DIEP flap mellrekonstrukciót követően nem csökkentette a seb-dehiscencia és a sebfertőzés incidenciáját. Különböző megközelítésekre van szükség a donorhelyi komplikációk előfordulásának csökkentéséhez a postmastectomiás mellrekonstrukcióban. („A zárt incíziós negatívnyomás-sebterápia hatékonysága a hasi donor helyén a szabad flap mellrekonstrukció után”)


Use of Pressure Mapping to Compare Two Operating Room Surfaces in the Supine With Bent Knees Position and the Supine in Lithotomy Position - Woundresearch.com
Oleg Teleten, Jenni Prevatt, Lisa Peterson, Christopher Burleson, Machelle Wilson és Holly Kirkland-Kyhn cikke (Wounds). A tanulmány megmutatta, hogy a statikus, levegővel töltött ülőpárna használata a szokásos OR felületen jobb nyomáseloszlási tulajdonságokat eredményezett mind hajlított térd helyzetben, mind a litotómiás helyzetben, összehasonlítva a szokásos OR felszínnel. („Nyomástérképezés két műtőfelület összehasonlításához hanyatfekve térdhajlított helyzetben és a hanyatfekve litotómiás helyzetben”)


Does Phototherapy Promote Wound Healing? Limitations of Blue Light Irradiation - Woundresearch.com
Markus Denzinger, Manuel Held, Sabrina Krauss, Christian Knorr, Clemens Memmel, Adrien Daigeler és Wiebke Eisler cikke (Wounds). A kék fény nagy dózisban csökkenti a keratinocita proliferációt és migrációt, ezért negatívan befolyásolhatja a sebgyógyulást. A sebterápiában történő alkalmazásra rendelkezésre álló besugárzó eszközöket a klinikai alkalmazás előtt kritikusan meg kell vizsgálni és in vitro módszerekkel kell értékelni. („A fototerápia elősegíti a sebgyógyulást? A kék fény besugárzásának korlátai”)


Hydrosurgical Debridement Use Associated With Decreased Surgical Site-Related Readmissions: A Retrospective Analysis - Woundresearch.com
Crystal Valerie James, Munir Patel, Nicole Ilonzo, Kojo Wallace, Jani Lee, Mabel Chan, Scott Ellis és John C. Lantis II cikke (Wounds). Jelen tanulmány megállapította, hogy a hidrosebészeti debridement alkalmazása csökkent SSI readmisszióval járt, ami a beteg jobb sebellátását és az alacsonyabb visszafogadási arány miatt esetleg alacsonyabb egészségügyi költségeket eredményezhet. E két lehetséges kimenetel további vizsgálata szükséges. („A hidrosebészeti debridement használata összefüggésben van a műtéti újrafelvételek csökkenésével: retrospektív elemzés”)


COVID-19 Associated Acute Limb Ischemia - Woundcarelearningnetwork.com
Karen Bauer infografikája. Több esetsorozat alapján megállapítható, hogy a COVID-19-hez társult akut végtagi ischaemiában (artériás trombózisban) szenvedő betegek általában 60 évnél idősebbek voltak, túlsúlyosak, és más krónikus betegségeik voltak, például magas vérnyomás, perifériás artériás betegségek és cukorbetegség - csakúgy, mint sok sebkezelés beteg esetében! („COVID-19-hez társult akut végtagi ischaemia”)


Age-associated expression of p21and p53 during human wound healing - PubMed
Chee W Chia, Cheryl A Sherman-Baust, Sara A Larson, Ritu Pandey, Roxanne Withers, Ajoy C Karikkineth, Linda M Zukley, Judith Campisi, Josephine M Egan, Ranjan Sen és Luigi Ferrucci (USA) absztraktja (Aging Cell - „A p21 és a p53 korral összefüggő expressziója a humán sebgyógyulás során”).


The surgical approach to Pyoderma gangrenosum: A retrospective monocenter study - PubMed
Alperen S Bingoel, Nicco Krezdorn, Alexander Kaltenborn, Khaled Dastagir, Andreas Jokuszies, Tobias R Mett és Peter M Vogt (Németország) absztraktja (Wound Repair Regen. - „A Pyoderma gangrenosum sebészeti megközelítése: retrospektív monocentrikus vizsgálat”).


Histochemical and Morphometrical Analyses of Scarless Wound Healing in Mouse Fetal Model - PubMed
Hiroshi Kawakami, Satoru Nishizawa, Atsuhiko Hikita és Kazuto Hoshi (Tokió, Japán) absztraktja (Tokai J Exp Clin Med. - „A hegnélküli sebgyógyulás hisztokémiai és morfometriai elemzése egérmagzati modellben”).


Negative-pressure wound therapy combined with artificial dermis (Terudermis) followed by split-thickness skin graft might be an effective treatment option for wounds exposing tendon and bone: A retrospective observation study - PubMed
Kuo-Feng Hsu, Yu-Lung Chiu, Hao Yu Chiao, Chun-Yu Chen, Chun-Kai Chang, Chien-Ju Wu, Yi-Jen Peng, Chih-Hsin Wang, Niann-Tzyy Dai, Shyi-Gen Chen és Yuan-Sheng Tzeng (Tajvan) absztraktja (Medicine (Baltimore) - „Az NPWT mesterséges dermisszel (Terudermis) kombinálva, majd részleges vastagságú bőrátültetéssel hatékony kezelési lehetőség lehet a látható ínú és csontú sebek számára: Retrospektív obszervációs tanulmány”).


Researchers discover seaweed molecules can help heal wounds - Miragenews.com
Az ARC Centre of Excellence for Electromaterial Science és a University of Wollongong tudósai a tengeri moszat biotintával foglalkozó Venus Shell Systems-zel együttműködve felfedezték, hogy az ulvan segíti az emberek sebgyógyulását. („A kutatók felfedezték, hogy a moszat molekulák segíthetnek a sebek gyógyításában”)


Modified vacuum-assisted closure (EndoVAC) therapy for treatment of pharyngocutaneous fistula: A case series and a review of the literature - PubMed
Teresa Bernadette Steinbichler, Dolores Wolfram, Annette Runge, Roland Hartl, Daniel Dejaco, Tina Rauchenwald, Claus Pototschnig, Herbert Riechelmann és Volker Hans Schartinger (Innsbruck, Ausztria) absztraktja (Head Neck - „Módosított vákuum-asszisztált zárási (EndoVAC) terápia a faringokután fisztula kezelésére: Esetsor és az irodalom áttekintése”).


Potential cost-effectiveness of using adjunctive dehydrated human amnion/chorion membrane allograft in the management of non-healing diabetic foot ulcers in the United Kingdom - PubMed
Julian F Guest, Leanne Atkin és Christopher Aitkins (Egyesült Királyság) absztraktja (Int Wound J. - „A dehidratált humán amnion/chorion hártya allograft kiegészítő kezelésének potenciális költséghatékonysága a nem gyógyuló diabéteszes lábfekélyek kezelésében az Egyesült Királyságban”).


Treatment of chronic diabetic foot ulcers with adipose-derived stromal vascular fraction cell injections: Safety and evidence of efficacy at 1 year - PubMed
Michael H Carstens, Francisco J Quintana, Santos T Calderwood, Juan P Sevilla, Arlen B Ríos, Carlos M Rivera, Dorian W Calero, María L Zelaya, Nelson Garcia, Kenneth A Bertram, Joseph Rigdon, Severiano Dos-Anjos és Diego Correa (USA, Nicaragua, Spanyolország) absztraktja (Stem Cells Transl Med. - „Krónikus diabéteszes lábfekélyek kezelése zsírszármazékú stromális vaszkuláris sejtek injekcióival: Biztonságosság és bizonyíték a hatékonyságra 1 év múlva”).


Bioinspired tough gel sheath for robust and versatile surface functionalization - Sciencemag.org
Zhenwei Ma, Zhen Yang, Qiman Gao, VGuangyu Bao, Amin Valiei, Fan Yang, Ran Huo, Chen Wang, Guolong Song, Dongling Ma, Zu-Hua Gao és Jianyu Li (Montréal, Kanada) cikke. A varratok a műtéteket velejárói, de teljesítményüket korlátozza a szövetektől való mechanikai eltérés és a fejlett funkcionalitás hiánya. A meglévő módosítási stratégiák vagy a varrat tulajdonságainak romlását, vagy egy gyenge bevonatot eredményeznek, amely hajlamos a repedésre vagy a delaminálódásra. („Bioinspirált kemény gélhüvely a robusztus és sokoldalú felület-funkcionalizáció érdekében”)


Compounding Pearls -- Wound Care: Drugs and Formulations for Dermal Healing - PubMed
Mike Riepl (Bismarck, USA) absztraktja (Int J Pharm Compd. - „Magisztrális gyöngyszemek -- sebkezelés: gyógyszerek és készítmények a bőr gyógyítására”).


Ursolic acid-loaded lipid-core nanocapsules reduce damage caused by estrogen deficiency in wound healing - PubMed
Bruna Carletto, Adriana Yuriko Koga, Andressa Novatski, Rubiana Mara Mainardes, Leandro Cavalcante Lipinski és Paulo Vitor Farago (Brazília) absztrakt (Colloids Surf B Biointerfaces - „Az urzolsavval töltött lipidmag nanokapszulák csökkentik az ösztrogénhiány okozta károkat a sebgyógyulás során”).


Acceleration of cutaneous wound healing by Lucilia sericata maggots in diabetic Wistar rats - PubMed
S Borkataki, R Katoch, P Goswami, A Bhat és D Chakraborty (India) absztraktja (Trop Biomed. - „A bőrseb gyógyulásának felgyorsítása Lucilia sericata (selymes döglégy) lárvákkal cukorbeteg Wistar patkányokban”).


Collagen Dressings: Types, Benefits, and Uses - Woundsource.com
A kollagén az extracelluláris mátrix természetes rostfehérje. Három fehérjét tartalmaz, amelyek egymás köré tekeredve hármas-spirálszerkezetet alkotnak. A kollagén egy biokompatibilis szerkezeti fehérje, amely ideális szövettechnikai és regenerációs célokra. („Kollagén kötések: típusai, előnyei és felhasználásai”)


Recombinant human epidermal growth factor combined with vacuum sealing drainage for wound healing in Bama pigs - PubMed
Shuai Wei, Wei Wang, Li Li, Hao-Ye Meng, Chun-Zhen Feng, Yu-Ying Dong, Xi-Chi Fang, Qi-Qiang Dong, Wen Jiang, Hai-Li Xin, Zhan-Zhen Li és Xin Wang (Kína) absztraktja (Mil Med Res. - „Rekombináns humán epidermális növekedési faktor vákuumtömítő elvezetéssel kombinálva a sebgyógyuláshoz Bama sertéseknél”).


Differential Therapeutic Effect of Extracellular Vesicles Derived by Bone Marrow and Adipose Mesenchymal Stem Cells on Wound Healing of Diabetic Ulcers and Correlation to Their Cargoes - Mdpi.com
Article by Margherita Pomatto, Chiara Gai, Federica Negro, Massimo Cedrino, Cristina Grange, Elena Ceccotti, Gabriele Togliatto, Federica Collino, Marta Tapparo, Federico Figliolini,Tatiana Lopatina, Maria Felice Brizzi and Giovanni Camussi (Italy - Int. J. Mol. Sci.). A szerzők eredményei mélyebb összehasonlító információkat nyújtanak az ADSC-EV és a BMSC-EV rakományáról és a diabéteszes sebgyógyulás szempontjából elengedhetetlen regenerációs folyamatokra gyakorolt hatásáról. („A csontvelő és a zsíros mezenhimális őssejtekből származó extracelluláris vezikulák differenciál terápiás hatása a diabéteszes fekélyek sebgyógyulására és korrelációjára a rakományukkal”)


Ways to help scabs - Medicalnewstoday.com
A var egy kérges plakk, amely egy seb fölött képződik. A test gyógyulási folyamatának támogatása segíthet megszabadulni a vartól. („A varasodás segítésének módjai”)


Co-electrospun nanofibrous mats loaded with bitter gourd (Momordica charantia) extract as the wound dressing materials: in vitro and in vivo study - Biomedcentral.com
Article by Mohammad Saeid Salami, Gholamreza Bahrami, Elham Arkan, Zhila Izadi, Shahram Miraghaee and Hadi Samadian (Kermanshah, Iran - BMC Complementary Medicine and Therapies). Jelen tanulmányban a szerzők integrálták a poli (kaprolakton) / poli (vinil-alkohol) / kollagén (PCL/PVA/Col) nanoszálak fizikai-kémiai tulajdonságait a Momordica charantia cellulóz kivonat biológiai aktivitásával a hatékony sebkötés kialakítása érdekében. A nanoszálak gyártásához electrospinning módszert alkalmaztak, és az elkészített sebkötéseket alaposan karakterizálták. („A sebkötöző anyagként balzsamkörte (Momordica charantia) kivonattal töltött electrospun nanoszálas anyagok: in vitro és in vivo vizsgálat”)


pdf (6,7 mB)!
Functionalized Peptide Fibrils as a Scaffold for Active Substances in Wound Healing - Mdpi.com
Justyna Sawicka, Emilia Iłowska, Milena Deptuła, Paweł Sosnowski, Piotr Sass, Katarzyna Czerwiec, Klaudia Chmielewska, Aneta Szymanska, Zuzanna Pietralik-Molinska, Maciej Kozak, Paweł Sachadyn, Michał Pikuła és Sylwia Rodziewicz-Motowidło (Lengyelország) cikke (International Journal of Molecular Sciences). Az in vivo kísérletek egerek dorzális bőrsérülési modelljében azt mutatták, hogy szabad formájukban két tesztelt peptid mérsékelten elősegíti a szövetek helyreállítását. A szerzők kutatásai azt igazolják, hogy a peptidszálak gyógyszeres formát és scaffoldot jelenthetnek az aktív peptidek számára. („Funkcionalizált peptidfibrillák, mint egy scaffold az aktív anyagok számára a sebkezelésben”)


Treatment of chronic diabetic foot ulcers with adipose‐derived stromal vascular fraction cell injections: Safety and evidence of efficacy at 1 year - Stemcellsjournal.com
Michael H. Carstens, Francisco J. Quintana, Santos T. Calderwood, Juan P. Sevilla, Arlen B. Ríos, Carlos M. Rivera, Dorian W. Calero, María L. Zelaya, Nelson Garcia, Kenneth A. Bertram, Joseph Rigdon, Severiano Dos‐Anjos és Diego Correa cikke (Stem Cells Translational Medicine). A szerzők eredményei azt mutatják, hogy az SVF biztonságosan alkalmazható a krónikus DFU kezelésében, bizonyítva a hatásosságot (sebgyógyulást) és a hatásmechanizmusokat, amelyek magukban foglalják az érrendszeri helyreállítást és/vagy az angiogenezist. („Krónikus diabéteszes lábfekélyek kezelése zsírból származó stromális vaszkuláris sejtrészek injekcióival: Biztonság és a hatékonyság bizonyítéka 1 év után”)


Research Highlights Mast Cell Involvement in cGVHD - Ajmc.com
Jaime Rosenbergcikke. Egy nemrégiben készült áttekintés szerint az adatok azt sugallják, hogy a hízósejtek fontos szerepet játszanak a szövetek homeosztázisában és a sebgyógyulásban, a sejtek tömeges diszregulációja potenciálisan fibrotikus betegséghez vezethet. („Egy kutatás rávilágít a hízósejtek részvételére a cGVHD-ban”)


Research Highlights Mast Cell Involvement in cGVHD - Explica.co
Vannak olyan tápanyagok, amelyek nagyon fontosak a sebgyógyulás szempontjából. Jóllehet vannak olyan apró vágások, karcolások, amelyek egészséges embereknél gyorsan meggyógyulnak, egyes sebeknél bizonyos vitaminok és ásványi anyagok mellett magasabb protein-bevitelre lehet szükség a gyógyulás elősegítése érdekében. („Mit kell enni a sebgyógyulás elősegítése érdekében”)


Insulin, but Not Metformin, Supports Wound Healing Process in Rats with Streptozotocin-Induced Diabetes - Dovepress.com
Mateusz Mieczkowski, Beata Mrozikiewicz-Rakowska, Tomasz Siwko, Magdalena Bujalska-Zadrozny, Anna de Corde-Skurska, Renata Wolinska, Emilia Gasinska, Tomasz Grzela, Piotr Foltynski, Michal Kowara, Zofia Mieczkowska és Leszek Czupryniak (Varsó, Lengyelország) cikke (Diabetes, Metabolic Syndrome and Obesity: Targets and Therapy). A szerzők eredményei arra utalnak, hogy az inzulin alapú kezelés előnyösebb, mint a metformin, a sebgyógyulási folyamat felgyorsítása szempontjából a streptozocin által kiváltott cukorbetegség állatmodelljében. („Az inzulin, de nem a metformin, támogatja a sebgyógyulási folyamatot a sztreptozotocin által kiváltott cukorbetegségben szenvedő patkányokban”)


pdf (160 kB)!
Special Issue: Application of Extracellular Matrix in Regenerative Medicine - Mdpi.com
Neill J. Turner (Pittsburgh, USA) cikke (Applied Sciences). A különszám cikkei számos témát ölelnek fel az extracelluláris mátrix (ECM)-komponensek használatától a scaffold anyagok gyártásáig, megértetve, hogy az ECM-összetétel megváltoztatása miként vezethet a betegség kialakulásához, és hogyan lehet decellularizációs technikákat használni szövetből származó ECM-scaffoldok kifejlesztésére. a teljes szerv regenerációjához és a seb helyreállításához. Ez a szerkesztőségi cikk röviden összefoglalja e publikációk legérdekesebb aspektusait. („Különszám: Extracelluláris mátrix alkalmazása a regeneratív orvoslásban”)


Researching Cell Migration Assay Applications - News-medical.net
A biológiai folyamatok sokféle tanulmányozásához elengedhetetlen a sejtinvázió és -migráció megértése. A kutatók olyan változatos folyamatokat vizsgálhatnak, mint a sebgyógyulás és a metasztázis, ha megfigyelik a sejtek irányított mozgási rátáját mechanikus vagy kémiai jelekre reagálva. („Sejtmigrációs vizsgálati alkalmazások kutatása”)


Comparison of Interface Pressures and Subjective Comfort of Pressure-Relieving Overlays on the Operating Table for Healthy Volunteers - PubMed
Min Jung Han és Sangjin Ko (Dél-Korea) absztraktja (Int J Environ Res Public Health - „Az interfész-nyomások és a nyomáscsökkentő fedések szubjektív kényelmének összehasonlítása a műtőasztalon, egészséges önkéntesek körében”).


Analysis of Rinsing Fluid during Negative Pressure Wound Therapy with Instillation: A Potential Monitoring Tool in Acute and Chronic Wound Treatment. A Pilot Study - PubMed
Christian D Taeger, Stefan Wallner, Teresa Martini, Daniel Schiltz, Andreas Kehrer, Lukas Prantl és Niklas Biermann (Regensburg, Németország) absztraktja (Cells - „Öblítőfolyadék elemzése iNPWT során: Potenciális megfigyelő eszköz az akut és krónikus sebkezelésben. Pilot tanulmány”).


Therapeutic effect of continuous diffusion of oxygen therapy combined with traditional moist wound dressing therapy in the treatment of diabetic foot ulcers - Sciencedirect.com
Shumin He, Caiyi Liang, Cailan Yi és Miaoli Wu (Kuangtung, Kína) cikke (Diabetes Research and Clinical Practice). Az MWD és a CDO kombinációja hatékonyan segítette elő a gyógyulást és előzte meg a DFU-k fertőzését, ami új stratégia lehet ennek a kritikus klinikai állapotnak a kezelésére. („Az oxigénterápia folyamatos diffúziójának terápiás hatása a hagyományos nedves sebkötöző terápiával kombinálva a diabéteszes lábfekélyek kezelésében”)


pdf (720 kB)!
Historical Evolution of Skin Grafting - A Journey through Time - Mdpi.com
Michael Kohlhauser, Hanna Luze, Sebastian Philipp Nischwitz és Lars Peter Kamolz (Graz, Ausztria) cikke (Medicina). Ez a cikk áttekintést nyújt a bőrátültetés fejlődéséről és felhasználásáról az égés kezelésében napjainkban. („A bőrátültetés történelmi evolúciója - utazás az időben”)


Use of Sponge-Foam Inserts in Compression Bandaging of Non-Healing Venous Leg Ulcers - PubMed
Rica Tanaka, Hideaki Inoue, Takeru Ishikawa, Yuichi Ichikawa, Rumiko Sato, Azusa Shimizu és Hiroshi Mizuno (Japán) absztraktja (Ann Vasc Dis. - „Szivacs-hab betétek használata nemgyógyuló vénás lábfekélyek kompressziós kötözésében”).


Lymphoedema and oedema in palliative care patients - PubMed
Sinéad Cobbe (Limerick, Írország) absztraktja (Br J Community Nurs. - „Nyiroködéma és ödéma palliatív ellátásban részesülő betegeknél”).


A cut above the rest: oxidative stress in chronic wounds and the potential role of polyphenols as therapeutics - Academic.oup.com
Joel B Johnson, Daniel A Broszczak, Janice S Mani, Jack Anesi és Mani Naiker absztraktja (Journal of Pharmacy and Pharmacology - „Sokkal jobb a többinél: Oxidatív stressz krónikus sebekben és a polifenolok terápiás szerepe”).


Traditional and advanced therapeutic modalities for wounds in the paediatric population: an evidence-based review - PubMed
Stephanie A McNamara, Penelope A Hirt, Maximillian A Weigelt, Sonali Nanda, Valeria de Bedout, Robert S Kirsner és Lawrence A Schachner (Miami, USA) absztraktja (J Wound Care - „A sebek hagyományos és fejlett terápiás módszerei gyermekpopulációban: bizonyítékokon alapuló áttekintés”).


Enhanced wound healing using a 3D printed VEGFmimicking peptide incorporated hydrogel patch in a pig model - Iop.org
Article by MJ Jang, SK Bae, YS Jung, JC Kim, JS Kim, SK Park, JS Suh, SJ Yi, SH Ahn and JO Lim (Daegu, Korea). A hidrogél tapaszokból lassan felszabaduló VEGF peptid elősegítheti a sejtek életképességét, szaporodását és a tubuláris szerkezet kialakulását. Ezenkívül sertésbőr sebmodellt alkalmaztak a GelMA-VEGF hidrogél tapaszok sebgyógyító hatékonyságának értékelésére; az eredmények arra utalnak, hogy a GelMA-VEGF hidrogél tapasz használható sebkezelésre. („Fokozott sebgyógyulás 3D nyomtatott hidrogél tapaszba beépített VEGF-imitáló peptid alkalmazásával, sertésmodellben”)


The role of mechanical interactions in EMT - PubMed
Ryan J Murphy, Pascal R Buenzli, Tamara Tambyah, Erik W Thompson, Honor Joy Hugo, Ruth E Baker és Matthew J Simpson (Ausztrália, Egyesült Királyság) absztraktja (Phys Biol. - „A mechanikus kölcsönhatások szerepe az EMT-ben”).


Light emitting diode-red light for reduction of post-surgical scarring: Results from a dose-ranging, split-face, randomized controlled trial - PubMed
Alana Kurtti, Julie K Nguyen, Jeremy Weedon, Andrew Mamalis, Yi Lai, Natasha Masub, Amaris Geisler, Daniel M Siegel és Jared R Jagdeo (USA) absztraktja (J Biophotonics - „Fényt kibocsátó dióda - vörös fény a műtét utáni hegek csökkentésére: dózistartományú, randomizált, kontrollált vizsgálat eredményei”).


Salvaging the Unsalvageable: Negative Pressure Wound Therapy for Severe Infection of Prosthetic Breast Reconstruction - PubMed
Farid Meybodi, Negin Sedaghat, Elisabeth Elder, James French, Kristian Adams, Jeremy Hsu, Kavitha Kanesalingam és Meagan Brennan (Sydney, Ausztrália) absztraktja (Plast Reconstr Surg Glob Open - „A menthetetlen megmentése: negatívnyomás-sebkezelés a prosztetikus mellrekonstrukció súlyos fertőzésére”).


A Systematic Investigation of Models for Color Image Processing in Wound Size Estimation - Nature.com
Filipe Ferreira, Ivan Miguel Pires, Mónica Costa, Vasco Ponciano, Nuno M. Garcia , Eftim Zdravevski, Ivan Chorbev és Martin Mihajlov (Portugália, Észak-Macedónia, Szlovénia) cikke (Computers). A szerzők egy olyan mobil rendszert szeretnének kifejleszteni a jövőben nem-szakemberek számára, amely bárhol képes egy seb méretének mérésére. („Színes képfeldolgozás modelljeinek szisztematikus vizsgálata sebméret-becslésben”)


Comparative analysis of biofilm models to determine the efficacy of antimicrobials - PubMed
E K Stuermer, M Besser, F Brill, M Geffken, I Plattfaut, A L Severing, V Wiencke, J D Rembe, E A Naumova, A Kampe, S Debus és R Smeets (Németország) absztraktja (Int J Hyg Environ Health - „Biofilm modellek összehasonlító elemzése az antimikrobiális szerek hatásosságának meghatározásához”).


Ozone oil promotes wound healing via increasing miR-21-5p-mediated inhibition of RASA1 - PubMed
Wei-Rong Xiao, Meng Wu és Xiang-Rong Bi (Csangsa, Kína) absztraktja (Wound Repair Regen. - „Az ózonolaj elősegíti a sebgyógyulást a RASA1 miR-21-5p által közvetített inhibíció fokozásával”)


Experience with negative-pressure wound therapy with instillation in complex infected orthopaedic wounds - PubMed
Ahmed H Elhessy, Arif R Chaudhry, Ahmed I Hammouda, Shawn D Giacobbe, Martin G Gesheff és Janet D Conway (USA, Egyiptom) absztraktja (Int Wound J. - „Folyadékáramoltatásos negatívnyomás-sebkezelés tapasztalatai komplex fertőzött ortopéd sebekben”).


A cross-species analysis of systemic mediators of repair and complex tissue regeneration - Nature.com
Julia Losner, Katharine Courtemanche és Jessica L. Whited (Cambridge, USA) cikke (npj Regenerative Medicine). A szerzők sokféle organizmussal folytattak kísérletet, beleértve a gerinceseket és a gerincteleneket is. A regeneráció szisztémás mediátorainak elemzésével azt állítják, hogy ezen „szisztémás tényezők” fokozott vizsgálata új meglátásokat fedhet fel, amelyek utat teremthetnek a terápiás utak sokféle halmaza előtt. („A helyreállítás és a komplex szövetregeneráció szisztémás mediátorainak fajonkénti elemzése”)


The potential role of genus tinospora in wound healing: a review - Nature.com
Michele Fernandez, Naveen Kumar Shivashekaregowda és Yow Hui Yin (Selangor, Malajzia) cikke (International Journal of Pharmacy and Pharmaceutical Sciences). Kutatások szerint a T. crispa (Guduchi) sebgyógyítási aktivitása az emelkedett antioxidáns enzimek és a gyulladás fázisán keresztül történik. Ennek ellenére korlátozott bizonyíték áll rendelkezésre a növényi kivonatok fitokémiai összetevőiről, amelyek hozzájárulnak a sebgyógyulási folyamathoz, és ezek mögöttes mechanizmusaihoz. („A tinospora nemzetség potenciális szerepe a sebgyógyulásban: áttekintés”)


Fibrotic enzymes modulate wound-induced skin tumorigenesis - PubMed
Lisette Van Hove, Kim Lecomte, Jana Roels, Niels Vandamme, Hanna-Kaisa Vikkula, Isabelle Hoorens, Katia Ongenae, Tino Hochepied, Giacomo Donati, Yvan Saeys, Sven R Quist, Fiona M Watt, Geert van Loo és Esther Hoste (Belgium, Olaszország, Egyesült Királyság, Németország) absztraktja (EMBO Rep. - „A fibrotikus enzimek modulálják a seb indukálta bőr-tumorgenezist”).


Use of a negative pressure wound therapy system over closed incisions option in preventing post-sternotomy wound complications - PubMed
Carlotta Brega, Simone Calvi és Alberto Albertini (Cotignola, Olaszország) absztraktja (Wound Repair Regen. - „Negatívnyomás-sebterápiás rendszer alkalmazása zárt incíziókkal szemben a sternotomia utáni seb szövődményeinek megelőzésében”).


Wound healing activities in the hydroethanolic extract of the leaves of Maytenus ilicifolia Mart. Ex Reis - Sciencedirect.com
Francyelle Borges Rosa de Moura, Bruno Antonio Ferreira, Simone Ramos Deconte, Breno Costa Landim, Allisson Benatti Justino, Andrea Aparecida de Aro, Foued Salmen Espindola, Rodney AlexandreFerreira Rodrigues, Daniele Lisboa Ribeiro, Fernandade Assis Araújo és Tatiana CarlaTomiosso (Brazília) cikke (Journal of Traditional and Complementary Medicine). The ability to modulate essential parameters for accelerated and adequate healing as shown here suggests that the use of standardised extracts of M. ilicifolia and its fractions enriched in polyphenols may represent a therapeutic strategy for the treatment of wounds. („Sebgyógyító aktivitások a Maytenus ilicifolia Mart Ex Reis leveleinek hidroetanolos kivonatában”)


pdf (2,1 mB)!
Probing Skin Barrier Recovery on Molecular Level Following Acute Wounds: An In Vivo/Ex Vivo Study on Pigs - Mdpi.com
Enamul Haque Mojumdar, Lone Bruhn Madsen, Henri Hansson, Ida Taavoniku, Klaus Kristensen, Christina Persson, Anna Karin Morén, Rajmund Mokso, Artur Schmidtchen, Tautgirdas Ruzgas és Johan Engblom (Svédország, Dánia) cikke (Biomedicines). A túléléshez elengedhetetlenül fontos a megfelelő bőrgát funkció, és sérülés esetén akut szükség van az elveszített gát helyreállítására és a krónikus seb kialakulásának megakadályozására. A szerzők feltételezik, hogy a seb gyors lezárása fontosabb, mint a gát azonnali tökéletesítése, minthogy a speciális kezelés megkönnyítheti a tökéletességet. A jelen projekt célja tehát a helyreállított szövet minőségének értékelése molekuláris szintig. („A bőrgát helyreállításának vizsgálata molekuláris szinten akut sebeket követően: In vivo/ex vivo vizsgálat sertéseken”)


Have a Wound? Now Scientists Can 3D-Print Living Skin - Interestingengineering.com
Loukia Papadopoulos cikke. Az ebben a kategóriában első rendszer a beteg saját sejtjeit használja fel a bőr bionyomtatására ott, ahol a legnagyobb szükség van rá. („Van egy sebe? Most a tudósok 3D-ben tudnak élő bőrt nyomtatni”)


Durian fruit-derived gel bandage promotes wound healing - Globalspec.com
Marie Donlon cikke. A durián gyümölcsből származó antibakteriális gélkötéseket az élelmiszeripari tudósok hozták létre a szingapúri Nanyang Technológiai Egyetemen (NTU Singapore). („A durián gyümölcsből származó gélkötés elősegíti a sebgyógyulást”)


Tissue matters: In-vivo tissue properties of persons with spinal cord injuries to inform clinical models for pressure ulcer prevention - PubMed
Justin Scott, Brian Sheridan, Rick Andrus, Nick Monday, Amy Selby és Tamara Reid Bush (USA) absztraktja (J Biomech. - „Számít a szövet: A gerincvelő sérültek in-vivo szöveti tulajdonságai a nyomási fekély megelőzésére szolgáló klinikai modellek informálása céljából”).Önt is várjuk a Magyar Sebkezelő Társaság tagjai közé!

Ehhez:

Várjuk online jelentkezését!

vagy kérjük,

Töltse le és küldje vissza a regisztrációs lapot!