Külföldi hírek, sajtószemle

Magyar Sebkezelő Társaság

csík

Külföldi hírek, sajtószemle - 2024. július


Az alábbiakban a megjelenés időrendjében szemlézett külföldi cikkek nem feltétlenül tükrözik a Társaság és annak vezetése álláspontját! A ikonnal jelzett absztraktok fordítása megtalálható a portál MSKT-tagoknak fenntartott részén.


Cellulose-enriched ascorbic acid for wound dressing application: Future medical textile - Wiley.com
Afrinal Firmanda, Melbi Mahardika, Farah Fahma, Devita Amelia és mtsai. (Indonézia, Malajzia, Marokkó) cikke (Journal of Applied Polymer Science). Az aszkorbinsav, a cellulóz vagy aszkorbinsavval dúsított cellulózkompozitok jobb biokompatibilitást és biológiai hatást mutattak a sebgyógyulás felgyorsítására, így ígéretesek fenntartható orvosi textíliaként. („Cellulózzal dúsított aszkorbinsav kötszerekhez: A jövő orvosi textíliája”)


Trends and prospects in nursing care for diabetic foot: A bibliometric analysis from 2003 to 2023 - PubMed
Yanan Zhao, Liwei Jing, Xin Ma, Yangxi Li és mtsai. (Kína) absztraktja (J Tissue Viability - „A diabéteszes láb ápolásának tendenciái és kilátásai: Bibliometriai elemzés 2003-tól 2023-ig”).


Addressing Knowledge Gaps in Wound and Ostomy Education - Woundsource.com
Ebben a videóban az előadók az általuk kifejlesztett seb- és sztóma mesterkurzus programjáról beszélnek. („Tudásbeli hiányosságok kezelése a seb- és sztóma-képzésben”)


Continuous negative-pressure wound therapy improves the survival rate of skin grafts and shortens the time required for skin graft survival - PubMed
Masato Tsuchiya, Toshihiro Kushibiki, Toshifumi Yamashiro, Yoshine Mayumi és mtsai. (Szaitama, Japán) absztraktja (Skin Res Technol. - „A folyamatos negatívnyomás-terápia javítja a bőrátültetések túlélési arányát és lerövidíti a bőrátültetés túléléséhez szükséges időt”).


From Nature to Healing: Development and Evaluation of Topical Cream Loaded with Pine Tar for Cutaneous Wound Repair - Mdpi.com
Branislav Petrovic, Anica Petrovic, Katarina Bijelic, Dragana Stanisic és mtsai. (Szerbia) cikke (Pharmaceutics). A szerzők eredményei azt mutatták, hogy a fenyőkátrány krém ígéretes eszköz lehet a diabéteszes sebek kezelésében. („A természettől a gyógyulásig: fenyőkátránnyal töltött, helyileg alkalmazható krém kifejlesztése és értékelése a bőr sebeinek helyreállítására”)


Comprehensive Insight into Cutaneous Application of Hemp - Mdpi.com
Ana Žugić, Milica Martinović, Vanja Tadić, Miloš Rajković és mtsai. (Szerbia) cikke (Pharmaceutics). A kender felhasználása ezekben az innovatív termékekben nemcsak terápiás előnyökkel jár, hanem a bőrápolás természetes és fenntartható megközelítését is elősegíti. („Átfogó betekintés a kender bőrön történő alkalmazásába”)


Randomized Controlled Trial to Assess Negative Pressure Wound Therapy versus Standard-of-care Dressings in Breast Surgery: A Pilot Study - PubMed
Oliver Chow, Susannah Graham, Daniel Ricciardello, Matthew Davies és mtsai. (Sydney, Ausztrália) absztraktja (Plast Reconstr Surg Glob Open - „Randomizált, kontrollált vizsgálat a negatívnyomás-terápia és a szokásos ápolási kötszerek összehasonlító értékelésére az emlősebészetben: pilot tanulmány”).


Engineered exosomes as a prospective therapy for diabetic foot ulcers - PubMed
Lifei Guo, Dan Xiao, Helin Xing, Guodong Yang és Xuekang Yang (Kína) absztraktja (Burns Trauma - „Mesterséges exoszómák a diabéteszes lábfekélyek prospektív terápiájaként”).


Wound Care - A guide to practice for healthcare professionals - Ausmed.com.au
Ez csak néhány azon kérdések közül, amelyeket sok első vagy kezdő klinikus feltehet, amikor egy összetett sebkezelési problémával szembesül. („Sebkezelés – Útmutató a gyakorlathoz egészségügyi szakemberek számára”)


The Role of Zinc in Immune Health and Wound Healing - News-medical.net
Sanchari Sinha Dutta cikke. A cinkhiányos egyének cinkpótlása jótékony hatást mutatott a sebgyógyulásra. A cink-kiegészítésnek a cinkhiányos betegek sebgyógyulására gyakorolt ​​hatását vizsgáló tanulmányok azonban vegyes eredményeket hoztak. („A cink szerepe az immunrendszer egészségében és a sebgyógyulásban”)


Early postoperative infection in patient with IgM deficiency - Wiley.com
Kayen Chan és Charles Yuen Yung Loh (Cambridge, Egyesült Királyság) cikke (International Wound Journal). Szelektív IgM-hiányra kell gondolni azoknál a betegeknél, akiknél visszatérő fertőzések jelentkeznek, vagy olyan betegeknél, akik korábban műtéten estek át, és a műtét után korai fertőzés alakult ki. A betegek ezen alcsoportjában további óvintézkedésekre lehet szükség a műtét előtt és után, hogy csökkentsék a posztoperatív fertőzés kialakulásának kockázatát. („Korai posztoperatív fertőzés IgM-hiányban szenvedő betegeknél”)


Prognostic factors for the development of incontinence-associated dermatitis (IAD): A systematic review - Wiley.com
Julie Deprez, Nils Ohde, Alexandra Eilegård Wallin, Carina Bååth és mtsai. (Svédország, Belgium, Németország) cikke (International Wound Journal). A mérsékelt minőségű bizonyítékok arra utalnak, hogy a fokozott széklet gyakoriság, a korlátozott mobilitás és a súrlódási/nyírási problémák kockázati tényezői az IAD kialakulásának. A női nem, az idősebb kor, a vazopresszor használat és a laza/folyékony széklet alacsony minőségű bizonyítékokkal alátámasztott kockázati tényezők. („Az inkontinenciával összefüggő dermatitisz (IAD) kialakulásának prognosztikai tényezői: szisztematikus áttekintés”)


Advanced wound care technologies drive patient healing in new ways - Globalspec.com
Jody Dascalu cikke. Az elmúlt években az orvostudomány fejlődése megnyitotta az utat az innovatív sebkezelő anyagok és kötszerek előtt. Ezeket az új megoldásokat úgy tervezték, hogy optimális gyógyulási környezetet teremtsenek, kezeljék a váladékot, csökkentsék a fertőzések kockázatát és fokozzák a betegek komfortérzetét. („A fejlett sebkezelési technológiák új módon segítik elő a betegek gyógyulását”)


Monoclonal Antibodies in the Management of Inflammation in Wound Healing: An Updated Literature Review - Mdpi.com
Flavia Manzo Margiotta, Alessandra Michelucci, Cristian Fidanzi, Giammarco Granieri és mtsai. (Olaszország) cikke (JCM). A monoklonális antitestek használatát transzlációs megközelítésnek kell tekinteni a többszörösen rezisztens állapotok korlátozott eseteiben. („Monoklonális antitestek a gyulladás kezelésében a sebkezelésben: frissített irodalmi áttekintés”)


Understanding Prosthetic Joint Infections in Wound Care - Wiley.com
James V. Stillerman cikke. Ez a cikk az ízületprotézis-műtéttel kapcsolatos posztoperatív sebfertőzések kezelésére összpontosít, és egy alternatív, nem műtéti kezelési megközelítést vizsgál meg. („A protetikai ízületi fertőzések megértése a sebkezelésben”)


Lower Extremity Traumatic Wound Management: Relative Significance of Negative Pressure Wound Therapy in the Orthopaedic Setting - PubMed
Sally Ng, Evania Lok és Timothy Oe (Heidelberg, Ausztrália) absztraktja (Adv Wound Care (New Rochelle) - „Alsó végtagi traumás sebkezelés: A negatívnyomás-terápia relatív jelentősége az ortopédiai környezetben”).


Improving pressure injury risk assessment using real-world data from skilled nursing facilities: A cohort study - Wiley.com
Matthew Oliver Wynn, Lucas Goldstone, Rishabh Gupta, Justin Allport és Robert D. J. Fraser (Egyesült Királyság, Kanada) cikke (International Wound Journal). A szerzők megállapításai új irányt javasolnak a nyomási sérülések kockázatának értékelésében, ami hatékonyabb és személyre szabottabb ápolási stratégiákhoz vezethet a szakápolási intézményekben. A tanulmány kiemeli a nagy adathalmazok értékét a sebkezelésben, utalva annak lehetőségére, hogy javítsa a nyomási sérülés kockázatának értékelésére vonatkozó kvantitatív megközelítéseket, és támogassa a pontosabb, adatvezérelt klinikai döntéshozatalt. („A nyomási sérülések kockázatértékelésének javítása a szakápolási otthonok valós adatainak felhasználásával: Kohorszvizsgálat”)


Compression Therapy: Indications, Types, and Application - Woundsource.com
A kompressziós terápia egy jól bevált kezelési mód számos állapot kezelésére, beleértve a vénás rendellenességeket, trombózist, nyiroködémát és lipödémát. Nagyon hatékony a különféle ödémák kezelésében is. A betegdiagnosztikai adatok alapján sok ilyen betegségben szenvedő beteg számára előnyös lehet a célzott kompressziós terápia. („Kompressziós terápia: indikációk, típusok és alkalmazás”)


Compression Considerations: Highlights from SAWC - Woundsource.com
Catherine T. Milne videója. Ez a videó azokat a gyakori kihívásokat tárgyalja, amelyekkel a klinikusok szembesülnek, amikor a kompressziós kötözésről van szó a sebkezelés során. („Kompressziós szempontok: A SAWC fontos mozzanatai”)


Effects of a mattress cover with special airflow technology on the structure and function of the sacral and heel skin during loading: A two-arm exploratory crossover trial - Wiley.com
Article by Jan Kottner, Ruhul Amin, Tsenka Tomova-Simitchieva, Kathrin Hillmann and Ulrike Blume-Peytavi (Berlin, Germany - International Wound Journal). A szerzők eredményei okklúzióra és lágyrész-deformációra utalnak, amelyet a sóoldat súlyosbított. („Egy speciális légáramlási technológiával ellátott matrachuzat hatása a keresztcsont és a sarok bőrének szerkezetére és működésére terhelés közben: Egy kétkarú feltáró crossover vizsgálat”)


New experimental model to evaluate the effect of negative pressure wound therapy and viscosity exudates in foam dressings using confocal microscopy - Wiley.com
Patricia Zorrilla de la Fuente, Federico Castillo Suescún és José Luis Lázaro-Martínez (Spanyolország) cikke (International Wound Journal). A szerzők megállapításai szerint a nyomás fokozódásával arányosan nő a kötszer-szálak kihasználtsága, ami a kötés pórusméretének csökkenéséhez vezet. A vizsgálatok aláhúzzák, hogy a folyadék viszkozitásának növekedésével csökken a nyomásrendszer hatékonysága a folyadékkivonásban. („Új kísérleti modell a negatívnyomás-terápia és a habkötszerek viszkozitásából származó exsudátum hatásának értékelésére konfokális mikroszkópia segítségével”)


Monoclonal Antibodies in the Management of Inflammation in Wound Healing: An Updated Literature Review - Mdpi.com
Flavia Manzo Margiotta, Alessandra Michelucci, Cristian Fidanzi, Giammarco Granieri és mtsai. (Olaszország) cikke (JCM). A sebgyógyulás összetett molekuláris természete miatt egyetlen célmolekula sem azonosítható. Ezért a monoklonális antitestek használatát transzlációs megközelítésnek kell tekinteni a többszörösen rezisztens állapotok korlátozott eseteiben. („Monoklonális antitestek a gyulladás kezelésében a sebkezelésben: frissített irodalmi áttekintés”)


Skin and Muscle Closure Techniques Following Large-Scale Osteosarcoma Removal: A Comparative Analysis - Cureus.com
Christopher R. Meretsky, Brandon Krumbach, Jay Popovich, Mohammed Ajebli és Anthony T. Schiuma (USA, Grenada, Marokkó) cikke. A vákuumterápiát, bőrfeszítést és alkalmankénti flap-eket kombináló integrált megközelítés elsősorban az osteosarcoma reszekció utáni nagy defektusok megszüntetésére törekszik, optimalizált gyógyulás és feszültségcsökkentés révén a legjobb posztoperatív eredmények elérése érdekében. („Bőr- és izomzárási technikák nagy léptékű osteosarcoma eltávolítást követően: Összehasonlító elemzés”)


Demonstrating the benefit of a cellulitis-specific patient reported outcome measure (CELLUPROM©) as part of the National Cellulitis Improvement Programme in Wales - PubMed
Marie Gabe-Walters, Melanie Thomas és Linda Jenkins (Wales) absztraktja (J Patient Rep Outcomes - „Egy cellulitisz-specifikus beteg által jelentett eredménymérő (CELLUPROM©) előnyeinek bemutatása a walesi Nemzeti Cellulitis-Javító Program részeként”).


Evaluation of wound healing and anti-inflammatory activity of hydro-alcoholic extract and solvent fractions of the leaves of Clerodendrum myricoides (Lamiaceae) in mice - Plos.org
Alemante Tafese Beyna, Assefa Kebad Mengesha, Ermias Teklehaimanot Yefter és Wubayehu Kahaliw (Gondar, Etiópia) cikke (Plos One). A tanulmány eredményei azt mutatják, hogy a 80%-os metanolos kivonat és a kékpillangóvirág leveleinek oldószeres frakciója sebgyógyító és gyulladásgátló hatással rendelkezik, és alátámasztja a tradicionális medicina állításait. („A Clerodendrum myricoides (Lamiaceae) levelei hidro-alkoholos kivonatának és oldószeres frakcióinak sebgyógyulásának és gyulladáscsökkentő hatásának értékelése egerekben”)


Wound Care: Cleaning and Dressing Wounds - Nurselabs.com
A bőr, a bőr integritása és a sebkezelés alapvető szempontjainak megértése elengedhetetlen az egészségügyi szakemberek, különösen az ápolók számára. A sebek megfelelő tisztítása és bekötése elengedhetetlen a fertőzés kockázatának csökkentéséhez, a váladék kezeléséhez és az optimális gyógyulási feltételek biztosításához. Ez az átfogó útmutató felvázolja a legjobb gyakorlatokat a sebek tisztítására és kötésére ápolási környezetben. („Sebkezelés: Sebek tisztítása és kötözése”)


Human amniotic membrane modulates collagen production and deposition in vitro - Nature.com
Sarah E. Moreno, Isioma Enwerem-Lackland, Kristiana Dreaden, Michelle Massee és mtsai. (USA) cikke (Scientific Reports). A szerzők megfigyelései alátámasztják azt a hipotézist, hogy az amnionhártyák megszakíthatják a patológiás fibrózist azáltal, hogy szabályozzák a kollagén bioszintézisét és a kapcsolódó útvonalakat. („Az emberi amnionhártya modulálja a kollagén termelését és lerakódását in vitro”)


Hydrogel Loaded with Extracellular Vesicles: An Emerging Strategy for Wound Healing - Mdpi.com
Yucan Yang, Huizhi Chen, Yunjie Li, Junting Liang és mtsai. (Kína, India) cikke (Pharmaceuticals). A hidrogélek által létrehozott nedves környezet elősegíti a sebszövetek regenerálódását. Ezenkívül a különböző eredetű EV-k folyamatos és szabályozott felszabadulása hidrogél kapszulázással érhető el. („Extracelluláris vezikulákkal teli hidrogél: a sebkezelés feltörekvő stratégiája”)


The impact of statin therapy on the healing of diabetic foot ulcers: a case–control series - Biomedcentral.com
Brennen O’Dell, Gary Rothenberg, Crystal Holmes, Sari Priesand és mtsai. (Ann Arbor, USA) cikke (Clinical Diabetes and Endocrinology). A sztatin gyógyszerhasználat nem befolyásolta a DFU gyógyulási arányát a kohorszok között. Korrelációt figyeltek meg a sebgyógyulás és a korábbi kisebb amputációk, valamint a sztatinhasználat és az életkor, a DM időtartama, LDL-koleszterin, összkoleszterin, HTN, CAD és HLD között. („A statinterápia hatása a diabéteszes lábfekélyek gyógyulására: eset-kontroll sorozat”)


The efficacy of topical oxygen therapy for wound healing: A meta-analysis of randomized controlled trials and observational studies - PubMed
Indri Lakhsmi Putri, Agnesia Alyssa, Imaniar Fitri Aisyah, Anak Agung Istri Yulan Permatasari és mtsai. (Surabaya, Indonézia) absztraktja (Int Wound J. - „A helyi oxigénterápia hatásossága a sebgyógyulásban: Randomizált, kontrollált vizsgálatok és megfigyeléses vizsgálatok metaanalízise”).


OxInflammatory Responses in the Wound Healing Process: A Systematic Review - Mdpi.com
Fernanda Barbosa Lopes, Mariáurea Matias Sarandy, Rômulo Dias Novaes, Giuseppe Valacchi és Reggiani Vilela Gonçalves (Brazília, Olaszország, USA, Dél-Korea) cikke (Antioxidants). A szerzők eredményei megerősítik, hogy az oxidatív stressz és a gyulladás egymás mellett létező és egymással összefüggő események. Ezek az események olyan visszacsatolási mechanizmusokban vesznek részt, amelyek biztosítják a citokinek és kemokinek, a membránreceptorok, a gyulladásos jelátviteli utak, az antioxidánsok és más, a gyulladásos folyamat során szabályozott növekedési faktorok kölcsönös stimulálását a populációt érintő különböző betegségekben, mivel ezek a molekulák különböző szabályozási útvonalakon hatnak. és specifikus funkciókat fejt ki a gyógyulási folyamat, a gyulladás megszűnésének és a klinikai állapotnak minden szakaszában. („Oximflammatrikus válaszok a sebgyógyulási folyamatban: szisztematikus áttekintés”)


Dry Needling and Acupuncture for Scars – A Systematic Review - Mdpi.com
Robert Trybulsk, Adam Kawczyński, Jarosław Muracki, Nicola Lovecchio és Adrian Kużdżał (Lengyelország, Olaszország) cikke (JCM). Bár a száraz tűz használata és az akupunktúrás technikák népszerűek a fizioterápiában, jelenleg nem állnak rendelkezésre megfelelő tudományos bizonyítékok a hegkezelésben való hatékonyságuk alátámasztására. Hiányos a kutatási módszertan, hiányoznak a randomizált vizsgálatok, és jelentős heterogenitás tapasztalható a hatások értékelésében. („Száraz tűszúrás és akupunktúra a hegekre – szisztematikus áttekintés”)


Current and Future Directions in Fluorescence Imaging Guided Debridement - Diabeticfootonline.com
Az autofluoreszcens képalkotás integrálása a krónikus sebek kezelésébe jelentős előrelépést jelent ezen a területen. A baktériumterhelés valós idejű megjelenítésének lehetővé tételével az AF képalkotó eszközök, például a MolecuLight i:X, DX és a REVEAL rendszer javítják a kezelési eredményeket, és megnyitják az utat a hatásosabb és hatékonyabb sebkezelési gyakorlatok előtt. Ahogy a kutatás folytatódik, ezek a technológiák valószínűleg standard eszközökké válnak a krónikus sebfertőzések elleni küzdelemben. („Jelenlegi és jövőbeli irányok a fluoreszcens képalkotás által vezérelt debridementben”)


Injectable Biomimetic Gels for Biomedical Applications - Mdpi.com
Hossein Omidian, Renae L. Wilson és Sumana Dey Chowdhury (Fort Lauderdale, USA) cikke (Biomimetics). Ez a kézirat tárgyalja a folyamatban lévő kutatásokat a cikkben leírt tulajdonságok optimalizálására, költséghatékony gyártási technikák kifejlesztésére, és olyan feltörekvő technológiák integrálására, mint a 3D bionyomtatás és a nanotechnológia. („Injektálható biomimetikus gélek orvosbiológiai alkalmazásokhoz”)


Status and future scope of hydrogels in wound healing - Sciencedirect.com
Maja D. Markovic, Pavle M. Spasojevic, Olga J. Pantic, Sanja I. Savic és mtsai. (Szerbia) absztraktja (Journal of Drug Delivery Science and Technology - „A hidrogélek helyzete és jövője a sebkezelésben”).


Use of a risk-based intervention bundle to prescribe and implement interventions to prevent pressure injury: An observational study - Wiley.com
Paul Fulbrook, Josephine Lovegrove, Saroeun Ven, Sarah Schnaak és Tracy Nowicki (Ausztrália, Dél-Afrika) cikke (J Adv Nurs.). Jóllehet a legtöbb beavatkozást a betegek kockázati szintjének megfelelően írták elő, a beavatkozások általános végrehajtása gyenge volt. Az eredmények azonban részben a beavatkozások dokumentálásának elmulasztásából adódnak, nem pedig azok kihagyásából. („Kockázatalapú beavatkozási csomag használata nyomási sérülések megelőzésére irányuló beavatkozások előírására és végrehajtására: Megfigyeléses vizsgálat”)


Technology and Children's health: Effect of virtual reality on pain and clinical outcomes during hydrotherapy for children with burns - PubMed
Seham El-Sayed Saleh és Hend Wageh Abozed (Egyiptom) absztraktja (J Pediatr Nurs. - „Technológia és a gyermekek egészsége: A virtuális valóság hatása a fájdalomra és a klinikai eredményekre a hidroterápia során égési sérüléses gyermekek számára”).


Correlation of ankle-wrist pressure index with ankle-brachial pressure index to assess lower limb perfusion in diabetic foot ulcer: a pilot study - PubMed
Ravi Roshan, Natasha Chaudhary, Udit Chouhan, Farhanul Huda és Somprakas Basu (Rishikesh, India) absztraktja (J Wound Care - „A boka-csukló nyomásindex és a boka-kar nyomásindex korrelációja az alsó végtag perfúziójának felmérésére diabéteszes lábfekélyben: pilot tanulmány”).


Demonstration for cold atmospheric pressure plasma jet operation and antibacterial action in microgravity - Nature.com
A. Rouillard, P. Escot Bocanegra, A. Stancampiano, S. Dozias, J. Lemaire és mtsai. (Franciaország) cikke (npj Microgravity). A szerzők eredményei a hideg légköri nyomású plazma orvostechnikai eszközök továbbfejlesztését ösztönzik emberi űrrepülések során történő alkalmazásra. („Hideg atmoszférikus nyomású plazmasugár működésének és antibakteriális hatásának bemutatása mikrogravitációban”)


Exosomes: compositions, biogenesis, and mechanisms in diabetic wound healing - PubMed
Yichuan Li, Zhanyong Zhu, Sicheng, Xiaohang Xie és mtsai. (Kína) absztraktja (J Nanobiotechnology - „Exoszómák: összetételek, biogenezis és mechanizmusok a diabéteszes sebek gyógyulásában”).


Exploring the effect of wound related pain on psychological stress, inflammatory response, and wound healing - Wiley.com
Kevin Woo, Carol Viviana Serna González, Fisseha Zewdu Amdie és Vera Lúcia Conceição de Gouveia Santos (Kanada, Brazília) cikke (International Wound Journal). A fájdalom egy összetett biopszichoszociális jelenség, amely befolyásolja a krónikus sebekkel küzdő emberek életminőségét. A vizsgálat eredményei szignifikáns kapcsolatot azonosítottak a fájdalom, a stressz és a sebgyógyulás között. („A sebekkel kapcsolatos fájdalomnak a pszichológiai stresszre, a gyulladásos reakcióra és a sebgyógyulásra gyakorolt ​​hatásának feltárása”)


Biochemical Perspectives on Natural Products in Wound Healing: Exploring Phytochemicals in Tissue Repair and Scar Prevention - PubMed
Ali Raza, Tahir Ali Chohan, Syeda Huma H Zaidi, Abdul Hai és mtsai. (Pakisztán, Szaúd-Arábia) absztraktja (Chem Biodivers. - „Biokémiai szempontok a természetes termékeknél a sebkezelésben: A fitokemikáliák a szövetek helyreállításában és a hegmegelőzésben”).


Minimizing the Risk of Surgical Site Infection Following Hip Fracture Operation - PubMed
Mark Maher, Alex Ward, Karen Ward, Karen Robinson és Edward Mills (Sheffield, Egyesült Királyság) absztraktja (Surg Infect (Larchmt) - „A fertőzés kockázatának minimalizálása csípőtáji törést követően”).


Efficacy of Plasma Rich in Growth Factors for Healing Chronic Skin Ulcers: A Systematic Review of Randomized Controlled Trials With Meta-Analysis - Hmpgloballearningnetwork.com
Eduardo Anitua, Ander Pino és Mohammad H. Alkhraisat (Vitoria, Spanyolország) cikke. A PRGF alkalmazása jelentősen növeli a sebterület csökkenését és a teljes gyógyulás valószínűségét krónikus fekélyek esetén. További vizsgálatokra van szükség a PRGF fájdalomra és fertőzésre gyakorolt ​​hatásának, valamint költséghatékonyságának felmérésére. („A növekedési faktorokban gazdag plazma hatásossága a krónikus bőrfekélyek gyógyításában: A metaanalízissel végzett randomizált, kontrollált kísérletek szisztematikus áttekintése”)


Smart Bandages Monitor and Treat Chronic Wounds - Plasticstoday.com
Norbert Sparrow cikke. A következő generációs kötszerek automatikusan érzékelik a seb állapotában bekövetkezett változást, és valós időben adják be a megfelelő gyógyszert. („Intelligens kötszerek figyelik és kezelik a krónikus sebeket”)


Perineal laceration treated with negative pressure wound therapy following colostomy - PubMed
Kenta Mitsusada, Hisashi Dote, Shinichiro Irabu ésTakahiro Atsumi (Shizuoka, Japán) absztraktja (Trauma Case Rep. - „Negatívnyomás-terápiával kezelt perineális sebek kolosztómiát követően”).


Treating Infected Non-Healing Venous Leg Ulcers with Medical-Grade Honey: A Prospective Case Series - PubMed
Georgios E. Papanikolaou, Georgios Gousios, Niels A. J. Cremers és Linsey J. F. Peters (Görögország, Hollandia) cikke (Antibiotics). Az orvosi minőségű mézalapú termékek biztonságosak, könnyen használhatók, költséghatékonyak, és hatásosan képesek kezelni a VLU-kat önmagukban vagy a szokásos terápiás kezelésekkel kombinálva. („Fertőzött, nem gyógyuló vénás lábszárfekélyek kezelése orvosi minőségű mézzel: Prospektív esetsorozat”)


Innovative approaches to wound healing: insights into interactive dressings and future directions - PubMed
Radhika Yadav, Rohtash Kumar, Muskan Kathpalia, Bakr Ahmed és mtsai. (India, Ausztrália, USA) absztraktja (J Mater Chem B. - „Innovatív megközelítések a sebkezeléshez: betekintés az interaktív kötszerekbe és a jövőbeli irányokba”).


Harnessing the potential of hydrogels for advanced therapeutic applications: current achievements and future directions - Nature.com
Peilin Lu, Dongxue Ruan, Meiqi Huang, Mi Tian és mtsai. (Kanton, Kína) cikke (Signal Transduction and Targeted Therapy). Ennek az áttekintésnek az a célja, hogy átfogó képet és kritikus betekintést nyújtson a hidrogélek tervezésébe és kiválasztásába, mind a sejtterápiás, mind a nem-sejtterápiás célokra, a különféle betegségek és helyzetek terápiás követelményeinek megfelelően. („A hidrogélekban rejlő lehetőségek kiaknázása fejlett terápiás alkalmazásokhoz: jelenlegi eredmények és jövőbeli irányok”)


Enhancing Wound Recovery: A Self-Gelling Powder for Improved Hemostasis and Healing - Researchgate.net
Yuzhou Zhao, Yanni Gao, Zihao Shen, Mingze Ni, Juan Xu és Ting Wang (Kína) cikke (Polymers). Egy egérbőrsérülési modellben a bőr csaknem teljes felépülését figyelték meg 14 napon belül, ami aláhúzza a por lenyűgöző öngyógyító tulajdonságait és ígéretes alkalmazási lehetőségeket a sebkezelésben. („A sebgyógyulás fokozása: önzselésítő por a jobb vérzéscsillapításhoz és gyógyuláshoz”)


A smart bandage fights bacteria with precision - Durgdiscoverynews.com
Megan Keller cikke. Az új kötszer valós időben figyeli a fertőzéseket, és fémionok segítségével időben elvégzi a kezelést. („Az intelligens kötszer precízen küzd a baktériumok ellen”)


Biopolymer-Based Biomimetic Aerogel for Biomedical Applications - Mdpi.com
Yuhan Jeong, Rajkumar Patel és Madhumita Patel (Dél-Korea) cikke (Biomimetics). Az Airgel speciális vázak (scaffoldok) háromdimenziós (3D) sablonként szolgálhatnak a sejtnövekedéshez és a szövetek regenerációjához, elősegítve a sebgyógyulást és a szövetek helyreállítását. („Biopolimer alapú biomimetikus aerogél orvosbiológiai alkalmazásokhoz”)


Antibiotic Alternatives: Multifunctional Ultra-Small Metal Nanoclusters for Bacterial Infectious Therapy Application - Mdpi.com
Yuxian Wang, Meng Gu, Jiangyang Cheng, Yusong Wan, Liying Zhu és mtsai. (Nanking, Kína) cikke (Molecules). A szerzők a patogén bakteriális fertőzések kimutatására és kezelésére szolgáló különféle stratégiák áttekintésére összpontosítanak M NC-k segítségével, összefoglalva ezeknek a nanoantibiotikumoknak a sebfertőzésekre, biofilmekre és szájüregi fertőzésekre gyakorolt ​​antibakteriális hatásait. („Antibiotikum alternatívák: Multifunkcionális ultra-kis fém nanoklaszterek bakteriális fertőzésterápiás alkalmazásokhoz”)


Efficacy of Local Autologous Platelet-Rich Plasma in the Treatment of Chronic Ulcer - PubMed
D. Dubey és B. Raghuwanshi (Bhopál, India) absztraktja (Mymensingh Med J. - „A lokális autológ vérlemezkékben gazdag plazma hatásossága a krónikus fekély kezelésében”).Önt is várjuk a Magyar Sebkezelő Társaság tagjai közé!

Ehhez:

Várjuk online jelentkezését!

vagy kérjük,

Töltse le és küldje vissza a regisztrációs lapot!