Hírek, sajtószemle külföldről

Magyar Sebkezelő Társaság

csík

Külföldi hírek - 2020. augusztus


Az alábbiakban a megjelenés időrendjében szemlézett külföldi cikkek nem feltétlenül tükrözik a Társaság és annak vezetése álláspontját!


Modulation of macrophages by bioactive glass/sodium alginate hydrogel is crucial in skin regeneration enhancement - Nih.gov
Yanlun Zhu, Zhijie Ma, Lingzhi Kong, Yaohua He, Hon Fai Chan és Haiyan Li (Kína) absztraktja (Biomaterials - „A makrofágok modulálása bioaktív üveg/nátrium-alginát hidrogéllel kulcsfontosságú a bőr regenerációjának a javításában”).


MicroRNA-184 negatively regulates corneal epithelial wound healing via targeting CDC25A, CARM1, and LASP1 - Biomedcentral.com
Qiongjie Cao, Weiwei Xu, Weiwei Chen, Dewei Peng, Qi Liu, Jing Dong, Peter S. Reinach és Dongsheng Yan (Csöcsiang, Kína) cikke (Eye and Vision). A mikroRNS-ek (miRNS-ek) kritikus szerepet játszanak a szaruhártya fejlődésében és a funkcionális homeosztázisban. A szerzők korábbi tanulmánya a miR-184-et a szaruhártya epitéliumában az egyik leginkább expresszált miRNS-ként azonosította. Annak ellenére, hogy expressziós szintje drasztikusan zuhant a szaruhártya hámsebének gyógyulása során (CEWH), a szaruhártya epiteliális megújulásának közvetítésében betöltött pontos szerepe nem oldódott meg. („A MicroRNS-184 negatív módon szabályozza a szaruhártya hámsebének gyógyulását a CDC25A, CARM1 és LASP1 targetálással”)


Historical and modern research on propolis and its application in wound healing and other fields of medicine and contributions by Polish studies - Nih.gov
Ewa Rojczyk, Agnieszka Klama-Baryła, Wojciech Łabuś, Katarzyna Wilemska-Kucharzewska és Marek Kucharzewski (Lengyelország) absztraktja (J Ethnopharmacol. - „A propolisz és annak a sebkezelésben, valamint az orvostudomány más területein történő alkalmazásának történelmi és modern kutatása, valamint a lengyel tanulmányok hozzájárulása”).


Applying Intravenous Immunoglobulin and Negative-Pressure Wound Therapy to Treat Refractory Pyoderma Gangrenosum: A Case Report - Nih.gov
Shi-Ying Jin, Mei Chen, Feng-Yuan Wang és Fei Wang (Csiangszu, Kína) absztraktja (Int J Low Extrem Wounds - „Intravénás immunoglobulin és negatív nyomású sebterápia alkalmazása rekfratórikus pyoderma gangrenosum kezelésére: Esettanulmány”).


Cost-utility analysis of standard dressing compared with incisional negative-pressure wound therapy among patients with closed surgical wounds following major trauma to the lower limb - Nih.gov
May E Png, Jason J Madan, Melina Dritsaki, Juul Achten, Nick Parsons, Miguel Fernandez, Richard Grant, Jagdeep Nanchahal, Matthew L Costa és a WHiST trial collaborators (Egyesült Királyság) absztraktja (Bone Joint J. - „A standard kötszer költség-haszon elemzése az inciziós negatív nyomású sebkezeléssel összehasonlítva az alsó végtagi súlyos trauma utáni zárt műtéti sebű betegek körében”).


Suitability of biological acellular dermal matrices as a skin replacement - Nih.gov
Marcin Specht, Sorge Kelm és Ursula Mirastschijski (Németország) absztraktja (Handchir Mikrochir Plast Chir. - „A biológiai acelluláris dermális mátrixok alkalmassága bőrpótlásként”).


Adipose-derived stem cells promote diabetic wound healing via the recruitment and differentiation of endothelial progenitor cells into endothelial cells mediated by the VEGF-PLCγ-ERK pathway - Sciencedirect.com
by Marcin Specht, Sorge Kelm és Ursula Mirastschijski (Szecsuan, Kína) absztraktja (Archives of Biochemistry and Biophysics - „A zsírszármazékból származó őssejtek elősegítik a diabéteszes sebek gyógyulását az endothel progenitor sejtek felszabadításával és differenciálódásával endothel sejtekké, amelyeket a VEGF-PLCγ-ERK pathway közvetít.”).


pdf (2,43 mB)!
The role of extracellular matix in postinflammatory wound healing and fibrosis - Wiley.com
Rajendra Raghow (Memphis, USA) cikke. A sejtek masszív vándorlása, proliferációja, fenotípusos differenciálódása és fokozott bioszintézis aktivitás jellemzi a sebgyógyulást és a fibrózist. A sejtfunkciók extracelluláris mátrix általi szabályozása, amely számos, egymással kölcsönhatásba lépő molekula dinamikus összeállításából áll, amely képes endogén és exogén stimulusokra válaszul átalakulni, egy alapvető epigenetikus mechanizmust képvisel, amely szabályozza a sejtek viselkedését és a fenotípust. („Az extracelluláris mátrix szerepe a sebgyulladás utáni sebgyógyulásban és fibrózisban”)


Is Hydrogen Sulfide The Missing Link In Diabetic Wound Care? - Podiatrytoday.com
Joseph Candela, Michael Baker és Tiffany Koch cikke. Az ápolás sztenderdje, ideértve a debridementet, lerakódást és a sebkötéseket, a diabéteszes lábfekélyeknek csak körülbelül ötven százalékát fogja gyógyítani, a fejlett terápiával csak a fennmaradó esetek kb. 40%-át gyógyítja. Ennek megfelelően új terápiákra van szükség, amelyek jobban megcélozzák a diabéteszes seb patofiziológiáját. („A hidrogén-szulfid a hiányzó láncszem a diabéteszes seb kezelésében?”)


Long-term healing of a therapy-refractory venous leg ulcer after crural fasciectomy and split skin graft transplantation - Nih.gov
Monika Kleinhans, Ingo Stoffels és Joachim Dissemond (Essen, Németország) absztraktja (Hautarzt. - „Terápiásan refrakter vénás lábszárfekély hosszú távú gyógyulása crurális fasciectomia és nagyon vékony (split) bőrátültetés után”).


Breakthrough study provides new insight into wound healing - Earth.com
Chrissy Sexton cikke. A Washingtoni Egyetem egy új tanulmányában a tudósok ismertetik, hogy miként indulnak el a sebgyógyulás és hegesedés folyamatai. A példátlan kutatásnak jelentős következményei lehetnek olyan állapotok kezelésére, mint például a rák áttétje és a fibrózis. Míg a korábbi tanulmányok dokumentálták, hogy a sejtek miként mobilizálódnak a sebek gyógyításához, és hogyan képződnek a hegek, addig a tevékenység alapjául szolgáló konkrét mechanizmusok rejtélyek maradtak a tudósok számára. („Egy áttörő tanulmány új betekintést nyújt a sebkezelésbe”)


Biofilm early detection findings will advance chronic wound care - Eurekalert.com
A Huddersfieldi Egyetem sebkezelő szakértői egyesítették erőiket az iparral, hogy összegyűjthessék szakértelmüket egy kutatási projekthez, amelynek célja nemcsak a krónikus sebfertőzésben szenvedők életminőségének jelentős javítása, hanem hogy fontmilliókat mentsenek meg a globális egészségipar számára. („A biofilm korai felismerésének eredményei elősegítik a krónikus sebek kezelését”)


A Comparative Study Between Two Support Surfaces for Pressure Ulcer Prevention and Healing in ICU Patients - Nih.gov
Aikaterini Marvaki, Georgia Kourlaba, Olga Kadda, Georgios Vasilopoulos, Nikoleta Rovina, Antonia Koutsoukou és Anastasia Kotanidou (Görögország) absztraktja (Cureus - „Összehasonlító tanulmány két támogató felülettel a nyomásfekély megelőzésére és gyógyítására az intenzív osztályon ápolt betegekben”).


A Review of Vitamin D and Scarring: The Potential for New Therapeutics - Nih.gov
Christine C Akoh és Seth J Orlow absztraktja (J Drugs Dermatol. - „A D-vitamin és a hegesedés áttekintése: Az új gyógymódok lehetőségei”).


Surgical Approach to Lymphedema Reduction - Nih.gov
Kristalyn K Gallagher, Marcos Lopez, Kathleen Iles és Meredith Kugar (USA) absztraktja (Curr Oncol Rep. - „A nyiroködéma csökkentésének sebészeti megközelítése”).


Advanced Treatment Options of Pyoderma Gangrenosum Ulcers - Woundresearch.com
Danijela Semenič és Petra Bukovec cikke. A pyoderma gangrenosum egy neutrofil dermatózis, gyakran autoimmun betegséggel társítva, amely a publikált irodalom ellenére továbbra is diagnosztikai és terápiás kihívásokat jelent a szerológiai és szövettani markerek hiánya és a differenciáldiagnosztika széles lehetősége miatt. („A pyoderma gangrenosum fekély fejlett kezelési lehetőségei”)


Mesenchymal Stem Cells Adaptively Respond to Environmental Cues Thereby Improving Granulation Tissue Formation and Wound Healing - Frontiersin.org
Dongsheng Jiang és Karin Scharffetter-Kochanek (Németország) cikke. A granuláló szövetképződés kulcsfontosságú lépés a bőr és más szervek sebgyógyulása során. A granuláló szövet egyidejűleg indítja el a regeneráló M2 makrofágok polarizációját, a fibroblast proliferációt, a myofibroblast differenciálódását a seb későbbi összehúzódásával, az új ér kialakulásával és a mátrix lerakódásával. („Mesenchimális őssejtek adaptív módon reagálnak a környezeti folyamatokra, ezáltal javítva a granulációs szövetek kialakulását és a sebgyógyulást”)


The knowledge of pressure ulcer among nursing students and related factors - Nih.gov
Sarmilan Murugiah, Kosheila Ramuni, Urmisha Das, Hafizah Che Hassan és Sevender Khor Bibi Florina Abdullah (Malajzia) absztraktja (Enferm Clin. - „Az ápoló hallgatók nyomási fekély ismerete és a kapcsolódó tényezők”).


Living with leg lymphedema: developing a novel model of quality lymphedema care for cancer survivors - Nih.gov
Catharine Bowman, Devesh Oberoi, Lori Radke, George J Francis és Linda E Carlson (Calgary, Kanada) absztraktja (J Cancer Surviv. - „Láb lymphoedema-val élni: a rákot túlélők minőségi lymphoedema gondozása új modelljének kidolgozása”).


pdf (1,78 mB)!
Bioinspired Materials for Wound Healing Application: The Potential of Silk Fibroin - Mdpi.com
Mauro Pollini és Federica Paladini (Lecce, Olaszország) cikke (Materials). A természet hihetetlen inspirációs forrása a tudományos kutatásnak, a kifinomult struktúrák és architektúrák több példájának köszönhetően, amelyek több milliárd évig fejlődtek ki a különböző környezetekben. Számos bioanyag fejlődött a magas szintű funkciók és teljesítmény felé, amelyek felhasználhatók új biomedicinális eszközök tervezésére. („Bioinspirált anyagok a sebkezeléshez: a selyem fibroin lehetőségei”)


Step-up approach combined with negative pressure wound therapy for the treatment of severe necrotizing pancreatitis: a case report - Nih.gov
Yosuke Namba, Yasuhiro Matsugu, Masaru Furukawa, Maiko Namba, Tamito Sasaki és Toshiyuki Itamoto (Hirosima, Japán) absztraktja (Clin J Gastroenterol. - „Fokozatos megközelítés negatív nyomású sebterápiával kombinálva súlyos nekrotizáló pancreatitis kezelésére: esettanulmány”).


Pharmacological activation of Nrf2 promotes wound healing - Nih.gov
Paul Victor, Dronamraju Sarada és Kunka Mohanram Ramkumar (Csennai, India) absztraktja (Eur J Pharmacol. - „A Nrf2 farmakológiai aktiválása elősegíti a sebgyógyulást”).


The use of negative-pressure wound therapy after total knee arthroplasty is effective for reducing complications and the need for reintervention - Nih.gov
Camilo Partezani Helito, Marcel Faraco Sobrado, Pedro Nogueira Giglio, Marcelo Batista Bonadio, José Ricardo Pécora, Marco Kawamura Demange és Riccardo Gomes Gobbi (São Paulo, Brazília) absztraktja (BMC Musculoskelet Disord. - „A negatív nyomású sebkezelés alkalmazása a térd teljes artroplasztikája után hatékonyan csökkenti a komplikációkat és az újratervezés szükségességét”).


New Insights into the Pathophysiology of Primary and Secondary Lymphedema: Histopathological Studies on Human Lymphatic Collecting Vessels - Nih.gov
Virginia Barone, Annalisa Borghini, Erica Tedone Clemente, Margherita Aglianò, Guido Gabriele, Paolo Gennaro és Elisabetta Weber (Siena, Olaszország) absztraktja (Lymphat Res Biol. - „Új betekintés az elsődleges és másodlagos nyiroködéma patofiziológiájába: kórszövettani vizsgálatok az emberi nyirokgyűjtő edényekről”).


Functional Mining of the Crotalus Spp. Venom Protease Repertoire Reveals Potential for Chronic Wound Therapeutics - Mdpi.com
David Meléndez-Martínez, Luis Fernando Plenge-Tellechea, Ana Gatica-Colima, Martha Sandra Cruz-Pérez, José Manuel Aguilar-Yáñez és Cuauhtémoc Licona-Cassani (Mexico - Molecules) cikke. A szerzők kimutatták a zselatin (kollagénszármazék) és a fibrinrögök lebontására képes metalloproteázok jelenlétét, míg a szerinproteázok képesek a fibrinogént generáló fibrinrögök lebontására, utánozva a trombin aktivitását. Ezenkívül bebizonyították, hogy a Crotalus spp. (csörgőkígyó) értékes proteázforrás, amely segíthet a krónikus sebgyógyításban. („A csörgőkígyó funkcionális bányászata. A méreg proteáz repertoár feltárja a potenciált a krónikus seb gyógykezelésében”)


Novel biophysical marker enables detection of pressure wounds five days earlier than visual skin assessment - Iwoundsnews.com
Az előzetes bizonyítékok alátámasztják egy új biofizikai marker - a szubepidermális nedvesség mérésének - használatát a szövetkárosodás korai felismerése érdekében, lehetővé téve a sebkezelő szakemberek számára, hogy azonosítsák a nyomás / nyírás által kiváltott szövetkárosodást, és beavatkozzanak „ha a károsodás még mindig mikroszkopikus és visszafordítható”. („Az új biofizikai marker öt nappal korábban lehetővé teszi a nyomássebek kimutatását, mint a bőr vizuális értékelése”)


Predictors of Surgical Site Infections Among Patients With Diabetes Mellitus Post Coronary Artery Bypass Graft Surgery: A Quasi-experimental Study - Woundresearch.com
Audai A. Hayajneh, Issa M. Hweidi és Ala M. Zytoon cikke. Három kulcsfontosságú tényezőt találtak, amelyek megjósolhatják az SSI (műtéti fertőzések) előfordulását CABG-n (szívkoszorúér bypass grafton) átesett DM-s betegekben. Ezek az eredmények hangsúlyozzák, hogy az egészségügyi szolgáltatóknak be kell tartaniuk a gondos fertőzés-ellenőrzési gyakorlatokat és alkalmazniuk azokat a veszélyeztetett CABG-betegek kezelése során. („A cukorbetegségben szenvedő betegek műtéti fertőzésének előrejelzői koszorúér artériás bypass műtét után: kvázi-kísérleti vizsgálat”)


Liposuction Treatment of a Subacute Morel-Lavallée Lesion: A Case Report - Woundresearch.com
Article by Shana S. Kalaria, Alexis Boson and Lance W. Griffin. Ezt az Morel-Lavallée léziós (MLL) esetet korán diagnosztizálták és sikeresen zsírleszívással kezelték, ami elfogadható kozmetikai eredményt eredményezett. A szerzők azt remélik, hogy ez az esetjelentés az MLL korábbi diagnosztizálásához és megfelelő kezeléséhez vezet. („Szubakut Morel-Lavallée lézió zsírleszívásos kezelése: esettanulmány”)


Successful treatment of enterocutaneous fistula after esophagectomy with scopolamine ointment and negative pressure wound therapy: a case report - Nih.gov
Shigemasa Suzuki, Ryusuke Aihara, Takashi Ooki, Naoki Matsumura, Wataru Wada, Akira Mogi, Yasuo Hosouchi, Yasuji Nishida, Makoto Sakai, Makoto Sohda, Hiroshi Saeki és Ken Shirabe (Maebashi, Japán) absztraktja (Surg Case Rep. - „Az enterokután fistula sikeres kezelése oesophagectomia után scopolamin kenőccsel és negatív nyomású sebkezeléssel: esettanulmány”).


Development of the spinal cord injury pressure sore onset risk screening (SCI-PreSORS) instrument: a pressure injury risk decision tree for spinal cord injury rehabilitation - Nih.gov
Jude J Delparte, Heather M Flett, Carol Y Scovil és Anthony S Burns (Toronto, Kanada) absztraktja (Spinal Cord - „A gerincvelő sérülése nyomásos fájdalommal járó kockázatát szűrő készülék (SCI-PreSORS) fejlesztése: nyomásos sérülések kockázatának döntési fája a gerincvelő sérülésének rehabilitációjához”).


Shoelace Technique Plus Negative-Pressure Wound Therapy Closure in Fasciotomy Wounds - Nih.gov
Engin Eceviz és Hüseyin Bilgehan Çevik (Törökország) absztraktja (Adv Skin Wound Care - „Cipőfűző technika + negatív nyomású sebterápiás zárás fasciotómiás sebek esetén”).


First-ever research network tackles diabetic foot complications - Nih.gov
A National Institutes of Health támogatásával hat amerikai kutatóintézet elindítja az első multicentrikus hálózatot a diabéteszes lábszárfekély, a cukorbetegség gyakori komplikációjának, valamint az alsó végtagok amputációjának egyik fő okának a tanulmányozására az Egyesült Államokban. A diabéteszben szenvedők 34%-ánál alakul ki lábszárfekély az életük során, és ezek fele megfertőződik. Évente mintegy 100.000 cukorbeteg amerikai veszíti el az alsó végtagjának egy részét, mert a lábfekélye elfertőződik vagy nem gyógyítható. („Az első kutatási hálózat a diabéteszes láb szövődményeivel foglalkozik”)


Long non-coding RNA H19 contributes to wound healing of diabetic foot ulcer - Nih.gov
Bo Li, Yue Zhou, Jing Chen, Tingting Wang, Zhijuan Li, Yili Fu, Changlong Bi és Aixia Zhai (Kína) absztraktja (J Mol Endocrinol. - „A hosszú, nem-kódoló RNS H19 hozzájárul a diabéteszes lábszárfekély sebének gyógyulásához”).


Innovative Bioactive Glass Fiber Technology Accelerates Wound Healing and Minimizes Costs: A Case Series - Nih.gov
Donald W Buck 2nd (St. Louis, USA) absztraktja (Adv Skin Wound Care. - „Az innovatív, bioaktív üvegszál-technológia felgyorsítja a sebgyógyulást és minimalizálja a költségeket: Esetsorozat”).


Application and nursing effect analysis of negative pressure wound therapy combined with drip irrigation in the treatment of diabetic refractory wounds - Nih.gov
Yaping Peng, Hongyan Shen, Ke Li, Xiu Cheng és Zhiying Zhao (Szucsou, Kína) absztraktja (Minerva Med. - „A negatív nyomású sebkezelés alkalmazása és ápolási hatásának elemzése drip irrigációval kombinálva a diabéteszes refraktórikus sebek kezelésében”).


The infected diabetic foot: Can serum biomarkers predict osteomyelitis after hospital discharge for diabetic foot infections? - Nih.gov
Peter Andrew Crisologo, Kathryn E Davis, Junho Ahn, David Farrar, Suzanne Van Asten, Javier La Fontaine és Lawrence A Lavery (Dallas, USA) absztraktja (Wound Repair Regen. - „A fertőzött diabéteszes láb: Megjósolhatják-e a szérumbiomarkerek az osteomyelitist a kórházi mentesítés után?”).


The ‘Gold Standard’ of Diabetic Peripheral Neuropathy Testing - Todayswoundcilinic.com
Jaclyn Gaydos cikke. Noha a mai napig vitatott, a Semmes-Weinstein monofilamentum teszt (SWME) a lábakban a diabéteszes perifériás neuropathia első vonalbeli szűrésének aranyszabálya. („ A diabéteszes perifériás neuropathia tesztelésének 'aranyszabálya' ”)


The Efficacy of Five Different Wound Dressings on Some Histological Parameters in Children With Partial-Thickness Burns - Oup.com
Birsen Harma, Mehmet Gül és Mehmet Demircan (Malatya, Törökország) absztraktja (Journal of Burn Care & Research - „Öt különböző kötszer hatékonysága egyes szövettani paramétereknél részleges vastagságú égéses gyermekekben”).


Cold Plasma Speeds Diabetic Ulcer Healing - Medpagetoday.com
Kristen Monaco cikke. Egy randomizált vizsgálat szerint a hideg atmoszférikus plazma (CAP) hasznos kiegészítés volt a diabéteszes lábfekélyek standard kezelésében. A szokásos kezeléshez hozzáadott placebóval összehasonlítva az argon gázból előállított CAP nyolc alkalmazásával kiegészített standard sebkezelés jelentősen javította a sebgyógyulást - megfelelve az egyik elsődleges végpontnak. („A hidegplazma felgyorsítja a diabéteszes fekély gyógyulását”)


Effect of Novel Anteromedial Approach on Wound Complications Following Ankle Arthroplasty - Nih.gov
Mansur M Halai, Ellie Pinsker és Timothy R Daniels (Toronto, Kanada) absztraktja (Foot Ankle Int. - „Az új anteromediális megközelítés hatása a bokaízületi műtétet követő sebkomplikációkra”).


Acidified nitrite improves wound healing in type 2 diabetic rats: Role of oxidative stress and inflammation - Nih.gov
Hamideh Afzali, Mohammad Khaksari, Reza Norouzirad, Sajad Jeddi, Khosrow Kashfi és Asghar Ghasemi (Irán, USA) absztraktja (Nitric Oxide. - „A savasított nitrit javítja a sebgyógyulást 2-es típusú cukorbetegekben: Az oxidatív stressz és gyulladás szerepe”).


Delayed Wound Healing: Investigating and Addressing the Cause - Wounsource.com
Janet Wolfson cikke. Késlekedő sebgyógyulás: hogyan kezdődött el, mit teszünk a késés megakadályozása érdekében, és mit tehetnénk másként, ha a késlekedést észleljük? („Késlekedő sebgyógyulás: Az ok kivizsgálása és kezelése”)


Sub-epidermal moisture measurement: an evidence-based approach to the assessment for early evidence of pressure ulcer presence - Nih.gov
Aglecia Moda Vitoriano Budri, Zena Moore, Declan Patton, Tom O'Connor, Linda Nugent és Pinar Avsar (Dublin, Írország) absztraktja (Int Wound J. - „Subepidermális nedvességmérés: a nyomásfekély jelenléte korai bizonyítékainak bizonyítékokon alapuló megközelítése”).


Vacuum-Assisted Closure Therapy for the Treatment of Poststernotomy Wound Dehiscence in Neonates and Infants - Nih.gov
Federico Lo Torto, Gianmarco Turriziani, Fabio Miraldi, Bruno Carlesimo és Diego Ribuffo (Róma, Olaszország) absztraktja (Thorac Cardiovasc Surg. - „Vákuum-asszisztált bezárási terápia újszülöttek és csecsemők posztsternotómiás seb-felnyílásának kezelésére”)


The Use of Closed Incision Negative Pressure Therapy Immediately After Total Ankle Arthroplasty Surgeries - Nih.gov
Alexandra Sidorski és Gregory Lundeen (Reno, USA) absztraktja (Cureus - „Zárt incíziós negatívnyomás terápia alkalmazása közvetlenül a boka teljes artroplasztikai műtétje után”)


pdf (4,84 mB)!
Enhancement of Skin Wound Healing by rhEGF-Loaded Carboxymethyl Chitosan Nanoparticles - Mdpi.com
Pei Zhang és Chenguang Liu (Kína - Polymers) cikke. A helyileg alkalmazott rhEGF:A CC-NP-k szignifikánsan felgyorsították a sebzáródási sebességet teljes vastagságban, ami valószínűleg annak tartós felszabadulása és fokozott bőráteresztő képességének tudható be. („A bőrseb gyógyulásának javítása rhEGF-tartalmú karboxi-metil-kitozán nanorészecskékkel”)


Treatment of Hard-to-heal Diabetic Foot Ulcers With a Hepatic-derived Wound Matrix - Woundresearch.com
Robert Fridman, Payam Rafat, Carl C. Van Gils, Deena Horn, Dean Vayser és C. Jake Lambert, Jr. cikke. Ez a tanulmány megvizsgálja egy új, májból származó sebmátrix (HD-WM) képességét a nehezen gyógyítható DFU-k kezelésére. Megállapítják, hogy az értékelés alatt álló HD-WM jól működött az ilyen sebek történő bezárása során. („Nehezen gyógyuló diabéteszes lábfekélyek kezelése májból származó sebmátrix segítségével”)


Current Concepts of Non-Traumatic Foot Amputation: Indications and Aftercare - Todayswoundcilinic.com
Kazu Suzuki és Tiffany M. Chin cikke. Milyen amputációs szint megfelelő a cukorbetegek esetében? A szerzők áttekinti azokat a megfontolásokat, amikor a betegeknek nem traumatikus amputációra van szükségük, ideértve a műtéti indikációkat, valamint azt, hogy miként segíthetjük a betegek funkcióit a legjobban a műtét után. („A nem traumás lábamputáció jelenlegi koncepciói: javallatok és utógondozás”)


A novel multifaceted approach for wound healing: optimization and in vivo evaluation of spray dried tadalafil loaded pro-nanoliposomal powder - Nih.gov
Jana K Alwattar, Racha Chouaib, Alia Khalil és Mohammed M Mehanna (Libanon, Egyiptom) absztraktja (Int J Pharm. - „Új, sokrétű megközelítés a sebkezeléshez: a szárított tadalafillal töltött pro-nanoliposzómáss por optimalizálása és in vivo értékelése”).


Novel Application of Immunomodulatory Mushroom Polysaccharide (β-Glucan) and Triterpenes for Diabetic Wound Care - Intechopen.com
Shiu-Nan Chen, Yu-Sheng Wu, Sherwin Chen, Ya-Chin Chang és Chung-Lun Lu cikke. A sebgyógyítás nehézsége manapság általános jelenség a cukorbetegek körében, élettani hiperglikémiás állapotuk, amely a sebeket eredményezi, továbbra is gyulladásos reakciót vált ki. A szerzők remélik, hogy a β-glükánnak és a triterpéneknek a nehezen gyógyuló sebeknél történő alkalmazása immunmoduláló hatást gyakorol a sebek mikrokörnyezetére és serkenti a sebgyógyulást. („Immunmoduláló gomba poliszacharid (β-glükán) és a triterpének új alkalmazása diabéteszes sebek kezelésében”)


Evaluation of Botulium toxin type A for treating hypertrophic scars: A split-scar, double-blind randomized controlled trial - Nih.gov
Ahmad R Elshahed, Khaled S Elmanzalawy, Hany Shehata és Mohamed L ElSaie (Egyiptom) absztraktja (J Cosmet Dermatol. - „A típusú botulium toxin értékelése hipertróf hegek kezelésére: kettős vak, randomizált, kontrollált vizsgálat”)


New treatment for chronic wounds using CO2 lasers - Medicalxpress.com
Nemrégiben számos tanulmány is felvetette, hogy a széndioxid (CO2) lézer felhasználható a krónikus sebek gyógyulásának javítására. Ez a tanulmány a lézerkezelés hatékonyságát vizsgálja a krónikus sebek kezelésében a hagyományos műtéti sebtisztítás és az ultraimpulzusos CO2 lézerkezelés összehasonlításával. („Új eljárás krónikus sebek kezelésére CO2 lézerekkel”)


3-D Skin Bioprinting: The Future for Wound Healing? - Dermatologyadvisor.com
Tori Rodriquez cikke. Noha a megelőzési stratégiák csökkentették a súlyos égési sérülések előfordulását a 20. század óta, az égési sérülések továbbra is a traumák egyik vezető okai világszerte. A világon több mint 11, az Egyesült Államokban egymillió embernek van szüksége az égési sérülésének kezelésére évente. Más típusú krónikus sebek, például cukorbetegség és nyomásfekélyek is jelentős számú amerikait érintenek. („Háromdimenziós bőr bionyomtatás: A sebkezelés jövője?”)


Development and validation of an ICU-specific pressure injury risk assessment scale - Nih.gov
Ingrid Wåhlin, Anna-Christina Ek, Margareta Lindgren, Sebastian Geijer és Kristofer Årestedt (Svédország) absztraktja (Scand J Caring Sci. - „Az ICU-specifikus nyomási sérülés kockázatértékelési skálájának kidolgozása és validálása”).


Preparation of aminated fish scale collagen and oxidized sodium alginate hybrid hydrogel for enhanced full-thickness wound healing - Nih.gov
Xiaolian Feng, Xiaofang Zhang, Shiqi Li, Yunquan Zheng, Xianai Shi, Feng Li, Shaobin Guo és Jianmin Yang (Fucsou, Kína) absztraktja (Int J Biol Macromol. - „Aminált hal kollagén és oxidált nátrium-alginát hibrid hidrogél készítése a teljes vastagságú sebgyógyulás fokozására”).


Negative Pressure Wound Therapy in children: A 25 cases series - Nih.gov
L Pouzet, U Lancien, A Hamel, P Perrot and F Duteille (Franciaország) absztraktja (Ann Chir Plast Esthet. - „Negatívnyomásos sebkezelés gyermekeknél: 25 esetből álló sorozat”).


A modified negative pressure wound therapy for the treatment of refractory wounds: A preliminary study - Nih.gov
Dong Xing, Zhaoxu Yang, Can Cao, Zhijie Dong, Jingchao Wei, Xuehong Zheng és Wenyi Li (Sicsiacsuang, Kína) absztraktja (Medicine (Baltimore) - „Módosított negatív nyomású sebkezelés makacs sebek kezelésére: Előzetes vizsgálat”).


Prolactin may serve as a regulator to promote vocal fold wound healing - Portlandpress.com
Haizhou Wang, Xueyan Li, Jieyu Lu, Paul Jones és Wen Xu (Kína, USA) letölhető cikke. Kimutatták, hogy a redukált prolaktin (PRL) késlelteti a sebgyógyulást, az alapul szolgáló mechanizmusok korlátozott megértésével. Itt a szerzők célja a PRL szerepének feltárása a hangszál-sérülések helyreállításában. (Biosci. Rep. - „A prolaktin szabályozóként szolgálhat a hangszálak sebének gyógyulásához”).


Alginate/human elastin-like polypeptide composite films with antioxidant properties for potential wound healing application - Sciencedirect.com
Carlo Bergonzi, Giovanna Gomez d'Ayala, Lisa Elviria Paola Laurienzo, Antonella Bandiera és Ovidio Catanzano (Olaszország) absztraktja (International Journal of Biological Macromolecules - „Alginát / humán elasztinszerű polipeptid kompozit filmek antioxidáns tulajdonságokkal lehetséges sebkezelési alkalmazásra”).


Diabetic Wound Management in Long-Term Care - Seniornews.com
A seb gondozása minden életkorú ember számára fontos, de a cukorbetegek és különösen az idősek számára döntő jelentőségű. Az idősebbeket gondozó intézményekben élő emberek gyakran nem aktívak fizikailag, és néhányuk teljesen ágyhoz kötött. Az American Diabetes Association (ADA) szerint a hosszú távú gondozási létesítmények nagy számú cukorbetegnek addnak otthont. („Diabéteszes sebkezelés a hosszú távú gondozásban”)


Targeted inhibition of endothelial calpain delays wound healing by reducing inflammation and angiogenesis - Nature.com
Chenlong Yi, Weihua Wu, Dong Zheng, Guangying Peng, Haoyue Huang, Zhenya Shen és Xiaomei Teng (Szucsou, Kína) cikke. A sebgyógyulás egy többlépcsős jelenség, amely a különféle sejttípusok közötti összetett kölcsönhatásokon alapul. A kalpainok a kalcium-függő cisztein proteázok egy ismert családja, amelyek számos folyamatot szabályoznak, beleértve a sejtek adhézióját, a proliferációt és a migrációt, valamint a gyulladást és az angiogenezist. („Az endoteliális kalpain célzott gátlása a gyulladás és az angiogenezis csökkentésével késlelteti a sebgyógyulást”)


Extracellular vesicle‐enclosed miR‐486‐5p mediates wound healing with adipose‐derived stem cells by promoting angiogenesis - Wiley.com
Yingjie Lu, Huicai Wen, Jinjun Huang, Peng Liao, Huaiwei Liao, Jun Tu és Yuanlin Zeng (Journal of Cellular and Molecular Medicine) cikke. A zsírból származó őssejtek (ASC) állítólag központi szerepet játszanak a sebgyógyulásban. Konkrétan, az ASC-szekretált extracelluláris vezikulák (EV) különféle rakományokat hordoznak, például mikroRNS-eket, hogy részt vegyenek az ASC-alapú terápiákban. („Az extracelluláris cisztás miR-486-5p közvetíti a sebgyógyulást zsírszármazékból származó őssejtekkel az angiogenezis elősegítésével”)


In vitro evaluation of antioxidant and antibacterial activities of eucheuma cottonii extract and its in vivo evaluation of the wound healing activity in mice - Nih.gov
Brian Sheng Xian Teo, Rui Yi Gan, Sarah Abdul Aziz, Thanchanok Sirirak, Mohd Fadli Mohd Asmani és Eddy Yusuf (Malajzia, Thaiföld) absztraktja (J Cosmet Dermatol. - „Az eucheuma cottonii (vörös tengeri moszat) kivonat antioxidáns és antibakteriális hatásának in vitro értékelése és a sebgyógyító aktivitás in vivo értékelése egerekben”).


The impact of non-toxic blue light (453 nm) on cellular antioxidative capacity, TGF-β1 signaling, and myofibrogenesis of human skin fibroblasts - Nih.gov
Julia M Krassovka, Christoph V Suschek, Max Prost, Vera Grotheer, Jennifer L Schiefer, Erhan Demir, Paul C Fuchs, Joachim Windolf, Ewa K Stürmer és Christian Opländer (Németország) absztraktja (J Photochem Photobiol B. - „A nem toxikus kék fény (453 nm) hatása a sejtek antioxidációs képességére, a TGF-β1 jelátvitelre és az emberi bőr fibroblasztok myofibrogenezisére”).


Prospective, Single-center, Open-label, Pilot Study Using Cryopreserved Umbilical Tissue Containing Viable Cells in the Treatment of Complex Acute and Chronic Wounds - Woundresearch.com
Robert F. Mullins, Zaheed Hassan, Bounthavy Homsombath, Shawn Fagan, Beretta Craft-Coffman, Joan Wilson, John G. Rumbaugh, Molly C. Saunders és Alla Danilkovitch (USA) cikke. A komplex sebek, kitett csontok, izmok, inak vagy hardver továbbra is terápiás kihívás a sebkezelők számára. A kitett struktúrájú sebek hajlamosabbak fertőzésre, nekrózisra és amputációra. („Prospektív, egycentrumos, open-label, pilot tanulmány életképes sejteket tartalmazó, kriokonzervált köldökszövet felhasználásával komplex akut és krónikus sebek kezelésében”)


Clinical Evaluation of Scar Quality Following the Use of Prophylactic Negative Pressure Wound Therapy in Obese Women Undergoing Cesarean Delivery: A Trial-Based Scar Evaluation - Nih.gov
Nana Hyldig, Sören Möller, Jan Stener Joergensen és Camilla Bille (Odense, Dánia) absztraktja (Ann Plast Surg. - „A hegek minőségének klinikai értékelése profilaktikus negatívnyomásos sebterápiát követően azon elhízott nők esetében, akik császármetszéseses szülésen mennek át: kísérleti alapú hegértékelés”).


Silver nanocomposites based on the bacterial fucose-rich polysaccharide secreted by Enterobacter A47 for wound dressing applications: Synthesis, characterization and in vitro bioactivity - Nih.gov
Patrícia Concórdio-Reis, Carolina V Pereira, Miguel P Batista, Chantal Sevrin, Christian Grandfils, Ana C Marques, Elvira Fortunato, Frédéric B Gaspar, Ana A Matias, Filomena Freitas és Maria A M Reis (Portugáli, Belgium) absztraktja (Int J Biol Macromol. - „Az Enterobacter A47 által kiválasztott bakteriális fukózban gazdag poliszacharidon alapuló ezüst nanokompozitok sebkötöző alkalmazásokhoz: szintézis, karakterizáció és in vitro bioaktivitás”).


Treatment of hard-to-heal leg ulcers with hyaluronic acid, sodium alginate and negative pressure wound therapy - Nih.gov
Omer Arda Cetinkaya, Suleyman Utku Celik, Can Yahya Boztug és Hakan Uncu (Ankara, Törökország) absztraktja (J Wound Care - „Nehezen gyógyuló lábszárfekélyek kezelése hialuronsavval, nátrium-algináttal és negatív nyomású sebkezeléssel”).


The Impact of Restoring Flow in Order to Preserve Limbs - Todayswoundcilinic.com
Desmond Bell cikke. Az alsó végtag amputációjának megakadályozásakor kritikus fontosságú, hogy a sebkezelők gyors és agresszív módon helyreállítsák a véráramot. A szerző történelmi perspektívát kínál az endovaszkuláris technológiák fejlődéséről és arról, hogyan lehet megmenteni az végtagokat. („Az áramlás helyreállításának hatása a végtagok megőrzése érdekében”)


Fighting Peripheral Arterial Disease One Leg at a Time - Todayswoundcilinic.com
Caroline E. Fife cikke. A perifériás artériás betegségek szűrésével és kezelésével történő amputáció megakadályozása érdekében a szerző megjegyzi, hogy a CMS minőségi intézkedései segítenek az orvosoknak a helyes cselekvésben. („A perifériás artériás betegség elleni küzdelem - egyszerre egy láb”)


Electromedical devices in wound healing management: a narrative review - Magonlinelibrary.com
Beniamino Palmieri, Maria Vadalà és Carmen Laurino absztraktja. („Orvosi elektronikai eszközök a sebkezelésben: narratív áttekintés”)


The Risk of Infection and Indication of Systemic Antibiotics in Chronic Wounds - Woundresearch.com
Rachel L. Reitan, Robert M. McBroom és Richard E. Gilder cikke. A bizonyítékokon alapuló gyakorlati projekt célja mind a krónikus fertőzés veszélyének, mind a krónikus sebfertőzéshez kapcsolódó kockázati tényezők azonosítása, a szisztémás antibiotikumok alkalmazásának értékelése krónikus sebben szenvedő betegek esetében, és a szisztémás antibiotikumok alkalmazásának csökkentése olyan krónikus sebekben, amelyek nem fertőzöttek vagy a fertőzés veszélyének vannak kitéve. („A fertőzés kockázata és a szisztémás antibiotikumok indikációja krónikus sebekben”)


A Literature Review of Pharmacological Agents to Improve Venous Leg Ulcer Healing - Woundresearch.com
Brandon P. Kitchens, Robert J. Snyder és Cherison Cuffy cikke. A vénás lábszárfekélyek (VLU-k) vagy varikozális (visszeres) fekélyek a krónikus vénás elégtelenség (CVI) utolsó szakaszában vannak, ez a lábfekélyek leggyakoribb típusa. A VLU kialakulása a disztális lábakon és bokákon kisebb trauma után vagy spontán módon is kialakulhat. („A vénás lábszárfekély gyógyulásának javítását célzó farmakológiai szerek irodalmának áttekintése”)


Lotus Leaf Inspired Antiadhesive and Antibacterial Gauze for Enhanced Infected Dermal Wound Regeneration - Sciencedirect.com
Shengyu Lia, Anqi Chen, Yanxin Chena, Yao Yang, Qianwen Zhang, Sha Luoa, Mengqi Ye, Yajiao Zhou, Ying An, Wen Huang, Tengxiao Xuan, Yuexiao Pan, Xuan Xuan, Huacheng He és Jiang Wub (Vencsou, Kína) absztraktja (Chemical Engineering Journal - „Lótusz levél által inspirált antiadhéziós és antibakteriális géz a fertőzött dermális seb regenerációjához”).


Nontoxic pH-sensitive silver nanocomposite hydrogels for potential wound healing applications - Tandofonline.com
S. Sudarsan, M. S. Selvi, G. Chitra, M. Sakthivel, D. S. Franklin és S. Guhanathan (India) absztraktja (Polymer-Plastics Technology and Materials - „Nem toxikus pH-érzékeny ezüst nanokompozit hidrogélek potenciális sebgyógyító alkalmazásokhoz”).


Evaluation of Negative-Pressure Wound Therapy for Surgical Site Infections After Ileostomy Closure in Colorectal Cancer Patients: A Prospective Multicenter Study - Nih.gov
Koichi Okuya, Ichiro Takemasa, Tetsuhiro Tsuruma, Ai Noda, Kenichi Sasaki, Tomomi Ueki, Mitsuhiro Mukaiya, Keita Saito, Kenji Okita, Toshihiko Nishidate, Emi Akizuki, Atsushi Hamabe és Masayuki Ishii (Japán) absztraktja (Surg. Today - „Negatív nyomású sebterápia értékelése műtéti fertőzéseknél az ileosztóma bezárása után vastagbélrákos betegekben: prospektív multicentrikus tanulmány”).


A Topical Naltrexone Formulation For Surgical Wound Healing: A Case Report - Wiley.com
Jack Dunn, Yi Liu, Fabiana Banov, Sebastian Denison és Daniel Banov absztraktja (Journal of Cosmetic Dermatology - „Helyileg alkalmazott naltrexon készítmény műtéti seb gyógyítására: egy esettanulmány”).


pdf (952 kB)!
Comprehensive Review of Hybrid Collagen and Silk Fibroin for Cutaneous Wound Healing - Mdpi.com
Ruth Naomi, Juthamas Ratanavaraporn és Mh Busra Fauzi (Malajzia, Thaiföld) cikke (Materials - „A hibrid kollagén és a selyem fibroin átfogó áttekintése a bőrseb gyógyulásáért”).


Discovery of Channa striata extracts as regenerative medicine in promoting wound healing and scarless skin regeneration - Eurekaselect.com
Soon Hong Kwan és Mohd Nazri Ismail absztraktja (The Natural Products Journal - „A Channa striata (sávos kígyófejű hal) kivonatok felfedezése regeneratív medicinaként a sebgyógyulás és a hegnélküli bőrregeneráció elősegítésében”).


GM-CSF Calibrates Macrophage Defense and Wound Healing Programs During Intestinal Infection and Inflammation - Nih.gov
Tomas Castro-Dopico, Aaron Fleming, Thomas W Dennison, John R Ferdinand, Katherine Harcourt, Benjamin J Stewart, Zaeem Cader, Zewen K Tuong, Chenzhi Jing, Laurence S C Lok, Rebeccah J Mathews, Anaïs Portet, Arthur Kaser, Simon Clare és Menna R Clatworthy (Egyesült Királyság) absztraktja (Cell Rep. - „A GM-CSF kalibrálja a makrofágok elleni védekezési és sebkezelési programokat bélfertőzés és -gyulladás során”).


Fabrication and Characterization of Ultrathin Spin-Coated poly(L-lactic Acid) Films Suitable for Cell Attachment and Curcumin Loading - Nih.gov
Viktoryia Kulikouskaya, Ihnat Chyshankou, Sergei Pinchuk, Irina Vasilevich, Igor Volotovski és Vladimir Agabekov (Minszk, Fehéroroszország) absztraktja (Biomed Mater. - „Sejtekhez való ragasztáshoz és kurkumin betöltéshez használható ultra vékony bevonattal ellátott poli (L-tejsav) filmek gyártása és jellemzése”).


Chitosan/polypropylene Glycol Hydrogel Composite Film Designed With TiO 2 Nanoparticles: A Promising Scaffold of Biomedical Applications - Nih.gov
Ahmet Ulu, Emre Birhanlı, Süleyman Köytepe és Burhan Ateş (Malatya, Törökország) absztraktja (Int J Biol Macromol. - „TiO 2 nanorészecskékkel kialakított kitozán / polipropilén-glikol-hidrogél kompozit film: az orvosbiológiai alkalmazások ígéretes scaffoldja”).


pdf (1,81 mB)!
Insights into Host–Pathogen Interactions in Biofilm-Infected Wounds Reveal Possibilities for New Treatment Strategies - Core.ac.uk
Hannah Trøstrup, Anne Sofie Boe Laulund és Claus Moser (Dánia) cikke (Antibiotics - „A biofilm által fertőzött sebek gazda-patogén kölcsönhatásaiba való betekintés új kezelési stratégiák lehetőségeit tárja fel”).


Mathematical Modelling Can Advance Wound Healing Research - Nih.gov
Shakti Narayana Menon és Jennifer A Flegg (India, Ausztrália) absztraktja (Adv Wound Care (New Rochelle) - „A matematikai modellezés elősegítheti a sebgyógyulás kutatását”).


Polypeptide-Based Self-Healing Hydrogels: Design and Biomedical Applications - Nih.gov
Lili Cai, Sa Liu, Jianwei Guo és Yong-Guang Jia (Kanton, Kína) absztraktja (Acta Biomater. - „Polipeptid alapú öngyógyító hidrogélek: tervezés és orvosbiológiai alkalmazások”).


MicroRNA-21-3p Accelerates Diabetic Wound Healing in Mice by Downregulating SPRY1 - Nih.gov
Yaohong Wu, Kun Zhang, Rong Liu, Hexing Zhang, Dong Chen, Shuangqi Yu, Wei Chen, Song Wan, Yi Zhang, Zhiwei Jia, Rongchun Chen és Fan Ding (Kína) absztraktja (Aging (Albany NY) - „A MicroRNA-21-3p az SPRY1 alacsony szintű szabályozásával felgyorsítja az egerekben a diabéteszes sebgyógyulást”).


Wound Healing Pathophysiology and Infection - Woundsource.com
A sebgyógyulást gátló többféle kockázati tényezővel és a vegyes etiológiájú diagnosztizált sebekkel a sebgyógyulás bonyolult lehet. A sebgyógyulás patofiziológiájának megértése segíthet a klinikusoknak jobban megérteni a seb szükségleteit, hogy segítsenek a seb gyógyulásának valamennyi szakaszában. („A sebgyógyulás patofiziológiája és a fertőzés”)


Topical Timolol for Recalcitrant Hand Eczema - Dermatologyadvisor.com
Emily Pond cikke. A topikális timolol hatékonyságát a krónikus kéz ekcémás betegek visszatérő fisszúráinak és erózióinak kezelésében egy rövid közlemény támasztotta alá a Journal of the American Academy of Dermatology c. folyóiratban. („A timolol topikális alkalmazása a visszatérő kéz-ekcéma kezelésére”)


BIBA Briefings: Critical limb-threatening ischaemia interventions buck trend for emergency only procedures - Iwoundnews.com
A BIBA MedTech Insights felmérése (amelyet 2020 májusában végeztek) azt a tendenciát jelzi, hogy a központok csak a sürgősségi perkután perifériás eljárásokat végzik a COVID-19 járvány idején. Ezt a tendenciát azonban nem lehet megfigyelni a végtagokat fenyegető ischaemia stentelése/angioplasztikája esetében. A végtag-kritikus ischaemia esetén a tendencia, hogy legalább néhány elektív eljárást még mindig végre kell hajtani. („BIBA tájékoztató: A kritikus végtagokat fenyegető ischaemia-intervenciók trendje csak sürgősségi eljárásokra vonatkozóan”)


Fat cells help wounds heal - Sciencemag.org
Annalisa M. VanHook (USA) absztraktja (Science Signaling - „A zsírsejtek segítik a sebek gyógyulását”).


Toward improved wound healing: Chemical synthesis of a trefoil factor peptide - Phys.org
A trefoil faktor peptidek lenyűgöző családja reményt hoz mind a kutatás, mind az ipar számára a krónikus rendellenességek, például a Crohn-betegség kezelésének javítására. Első alkalommal az ERC-díjas Markus Muttenthaler vezetése alatt álló csapatnak a Bécsi Egyetem Kémiai Karáról sikerült a nyálkahártya védelmében és javításában kulcsszerepet játszó TFF1 peptid szintézise és összehajtása. („A sebgyógyulás javulása felé: a trefoil faktor peptid kémiai szintézise”)


Varicose veins in primary care - Bmj.com
Eleanor Atkins, Nadeem A Mughal, Fiona Place és Patrick A Coughlin absztraktja (BMJ - „Visszerek az alapellátásban”).


Pre-Clinical Assessment of Single-Use Negative Pressure Wound Therapy During In Vivo Porcine Wound Healing - Nih.gov
Varuni R Brownhill, Elizabeth Huddleston, Andrea Bell, Jeffrey Hart, Iain Webster, Matthew Hardman és Holly Nicola Wilkinson (Egyesült Királyság) absztraktja (Adv Wound Care (New Rochelle) - „Az egyszerhasználatos negatív nyomásos sebkezelés pre-klinikai értékelése a sertések sebének in vivo gyógyulása során”).


Wound closure and coverage techniques - Musculoskeletalkey.com
Robert D Teasdall és James Long cikke („Sebzárási és -fedési technikák”).


Knock-out of MicroRNA 145 Impairs Cardiac Fibroblast Function and Wound Healing Post-Myocardial Infarction - Nih.gov
Hui-Fang Song, Sheng He, Shu-Hong Li, Jun Wu, Wenjuan Yin, Zhengbo Shao, Guo-Qing Du, Jie Wu, Jiao Li, Richard D Weisel, Subodh Verma, Jun Xie és Ren-Ke Li (Kína, Kanada) absztraktja (J Cell Mol Med. - „A MicroRNA 145 kiütése rontja a szív fibroblaszt funkcióját és a sebgyógyulást a myocardialis infarktus után”).


Clinical Experiences With Closed Incisional Negative Pressure Wound Treatment on Various Anatomic Locations - Nih.gov
Burak Ozkan, Nilgun Markal Ertas, Ulas Bali és Cagri A Uysal (Törökország) absztraktja (Cureus - „Klinikai tapasztalatok zárt incíziós negatív nyomású sebkezeléssel különböző anatómiai helyszíneken”).


Impact of topical nifedipine on wound healing in animal model - Scielo.br
Augusto Cézar Lacerda Brasileiro, Dinaldo Cavalcanti de Oliveira, Pollianne Barbosa da Silva és João Kairo Soares de Lima Rocha (Brazília) absztraktja (Jornal Vascular Brasileiro - „A topikális nifedipin hatása a sebgyógyulásra állatmodellben”).


pdf (724 kB)!
An overview of the therapeutic potential of regenerative medicine in cutaneous wound healing - Core.ac.uk
Calver Pang, Amel Ibrahim, Neil W Bulstrode és Patrizia Ferretti (USA, Egyesült Királyság) cikke („A regeneratív gyógyászat terápiás lehetőségeinek áttekintése a bőrseb gyógyításában”).


Examination of the Therapeutic Potential of Mouse Oral Mucosa Stem Cells in a Wound-Healing Diabetic Mice Model - Mdpi.com
Shiri Kuperman, Ram Efraty, Ina Arie, Arkadi Rahmanov, Marina Rahmanov Gavrielov, Matityahau Noff, Ron Fishel és Sandu Pitaru (Izrael) cikke (Int. J. Environ. Res. Public Health - „Egér orális nyálkahártya őssejtek terápiás potenciáljának vizsgálata sebgyógyuló diabéteszes egerek modelljében”).


pdf (1 mB)!
Mechanical Properties of Alginate Based Biopolymers as Wound Dressing Material - Iop.org
Ane Nurjanah, Muhammad Bachri Amran and Rusnadi (Bandung, Indonézia) cikke („Az alginát alapú biopolimerek mechanikai tulajdonságai sebkötöző anyagként”).


Development of NSAID-loaded Nano-Composite Scaffolds for Skin Tissue Engineering Applications - Nih.gov
Mubashra Zehra, Azra Mehmood, Muhammad Yar, Lubna Shahzadi és Sheikh Riazuddin (Lahore, Pakisztán) absztraktja (J Biomed Mater Res B Appl Biomater. - „NSAID-ral töltött nano-kompozit scaffoldok fejlesztése bőr szövettechnikai alkalmazásokhoz”).


Peptide chitosan/dextran core/shell vascularized 3D constructs for wound healing - Pubs.acs.org
Paul R. Turner, Eoin Murray, C. John McAdam, Michelle A. McConnell és Jaydee Dones Cabral absztraktja (ACS Appl. Mater. Interfaces - „Kitozán/dextrán peptid mag/héj vaszkularizált 3D konstrukciók a sebgyógyuláshoz”).


Structural features and antimicrobial activity of hydrogels obtained by the sol–gel method from silicon, zinc, and boron glycerolates - Springer.com
Tat’yana G. Khonina, Nikolay V. Kungurov, Natal’ya V. Zilberberg, Natal’ya P. Evstigneeva, Muza М. Kokhan, Anton I. Polishchuk, Elena V. Shadrina, Elena Yu. Nikitina, Vasily V. Permikin és Oleg N. Chupakhin (Jekatyerinburg, Oroszország) absztraktja (Journal of Sol-Gel Science and Technology - „Szilikonból, cinkből és bór-glicerátokból szol-gél módszerrel nyert hidrogélek szerkezeti jellemzői és antimikrobiális hatása”).


Development of Curcumin-Loaded chitosan/pluronic Membranes for Wound Healing Applications - Nih.gov
Adalberto Enumo Jr, Débora Fretes Argenta, Giovana Carolina Bazzo, Thiago Caon, Hellen Karine Stulzer és Alexandre Luis Parize (Florianópolis, Brazília) absztraktja (Int J Biol Macromol. - „Kurkuminnal töltött kitozán/pluronic membránok fejlesztése sebgyógyításhoz”).


Synthesis of Chemically Cross-Linked Hydrogel Films Based on Basil Seed (Ocimum Basilicum L.) Mucilage for Wound Dressing Drug Delivery Applications - Nih.gov
Masoomeh Sadat Hosseini és Mohammad Reza Nabid (Teherán, Irán) absztraktja (Int J Biol Macromol. - „Bazsalikommagból (Ocimum Basilicum L.) származó nyálkahártya alapú kémiailag térhálósított hidrogélfilmek szintézise sebkezelő gyógyszerek beadására”).


A Protocol of Systematic Review and Meta-Analysis of Continuous Vacuum Sealing Drainage for Diabetic Foot Ulcer - Nih.gov
Xiao-Gang Bai, Jing Wang, Xia Li, Wei Li és Jie Xu (Yan'an, Kína) absztraktja (Medicine (Baltimore) - „A diabéteszes lábfekély folyamatos vákuum záró drenázsa szisztematikus áttekintésének és metaanalízisének protokollja”).


Early Enteral Nutrition in Geriatric Burn Patients: Is There a Benefit? - Nih.gov
A táplálkozás az akut égési ellátás és a sebgyógyulás kritikus eleme. Nincs konszenzus az enterális táplálás megkezdésének megfelelő ütemezéséről időskorú égéses betegek esetén. A tanulmány célja a korai enterális táplálás hatásainak értékelése ezen betegpopulációban. („Korai enterális táplálás időskorú égéses betegekben: Van-e előnye?”)


Asymmetric Membranes: A Potential Scaffold for Wound Healing Applications - X-mol.com
Seyyed Mojtaba Mousavi; Maryam Zarei; Seyyed Alireza Hashemi; Seeram Ramakrishna; Wei-Hung Chiang; Chin Wei Lai; Ahmad Gholami; Navid Omidifar és Mansoureh Shokripour absztraktja (Symmetry - „Aszimmetrikus membránok: potenciális scaffold a sebgyógyuláshoz”).


Negative Pressure Wound Therapy in the Treatment of Surgical Site Infection in Cardiac Surgery - Nih.gov
Mayra de Castro Oliveira, Alessandra Yuri Takehana de Andrade, Ruth Natalia Teresa Turrini és Vanessa de Brito Poveda (São Paulo, Brazília) absztraktja (Rev Bras Enferm. - „Negatív nyomásos sebkezelés a szívsebészet sebészeti oldali fertőzésének kezelésében”).


Management of a Difficult-to-Treat Diabetic Foot Wound Complicated by Osteomyelitis: A Case Study - Nih.gov
Maram Alkhatieb, Hatan Mortada és Hattan Aljaaly (Dzsidda, Szaúd-Arábia) absztraktja (Case Rep Surg. - „Osteomyelitis-szel komplikált nehezen kezelhető diabéteszes lábseb kezelése: esettanulmány”).


Papain Immobilized on Alginate Membrane for Wound Dressing Application - Nih.gov
Raimundo Nonato Fernandes Moreira Filho, Niédja Fittipaldi Vasconcelos, Fabia Karine Andrade, Morsyleide de Freitas Rosa és Rodrigo Silveira Vieira (Fortaleza, Brazília) absztraktja (Colloids Surf B Biointerfaces. - „Az alginát membránon immobilizált papain sebkötözéshez”).


The Impact of Fibrin Sealant Volume on Skin Graft Contraction in a Full-Thickness Skin Graft Model - Nih.gov
Ara Kim, Sanghun Lee, Hojune Lee, Ha Seong Lim és So Young Lim (Dél-Korea) absztraktja (J Craniofac Surg. - „A fibrin mennyiségének hatása a bőr graft összehúzódására egy teljes vastagságú bőr graft modellben”).


Fucoidan-loaded hydrogels facilitates wound healing using photodynamic therapy by in vitro and in vivo evaluation - Sciencedirect.com
Karuppusamy Shanmugapriya, Hyejin Kim és Hyun Wook Kang (Busan, Dél-Korea) absztraktja (Carbohydrate Polymers - „A fukoidinnel töltött hidrogélek fotodinamikai terápiával megkönnyítik a sebgyógyulást in vitro és in vivo kiértékeléssel”).


PLGF-1 contained in normal wound myofibroblast-derived microvesicles stimulated collagen production by dermal fibroblasts - Springer.com
Syrine Arif, Sébastien Larochelle és Véronique J. Moulin (Laval, Kanada) absztraktja (Journal of Cell Communication and Signaling - „A normál seb myofibroblast-eredetű mikrocisztáiban található PLGF-1 a dermális fibroblasztok által stimulálta a kollagéntermelést”).


A Revolution in Healing - Tufts.edu
A sebgyógyítás tudománya a civilizáció legkorábbi ídőszáig nyúlik vissza. Már az i. e. 2200-ból származó agyagtáblák leírják a „három gyógyító mozdulatot” - mosást, flastromok készítését és kötözést. Napjainkra a sebkötözés alapjai nagyobbrészét változatlanok maradtak. A bőrsebeket - vágásokat, horzsolásokat, szúrásokat és égési sérüléseket - gézzel védik, amelyeket ruhával vagy ragasztószalaggal tartanak a helyükön - ugyanazon gyakorlati céllal, a vérzés megakadályozására és a fertőzés megelőzésére. („Forradalom a gyógyításban”)


Closed Incision Negative Pressure Therapy Achieves Better Outcome Than Standard Wound Care: Clinical Outcome and Cost-Effectiveness Analysis in Open Ventral Hernia Repair With Synthetic Mesh Positioning - Nih.gov
Leo Licari, Sofia Campanella, Claudia Carolla, Simona Viola és Guseppe Salamone (Palermo, Olaszország) absztraktja (Cureus - „A zárt incíziós negatív nyomásterápia jobb eredményt ér el, mint a szokásos sebkezelés: Klinikai eredmény és költséghatékonysági elemzés nyitott ventrális sérv helyreállításakor szintetikus hálópozícionálással”).


The Benefits of Moist Wound Healing - Woundsource.com
A nedves sebkezelés a seb optimális nedves környezetben tartása a gyorsabb gyógyulás elősegítése érdekében. A kutatások kimutatták, hogy a nedves sebkezelés háromszor-ötször gyorsabb, mint a kiszáradni engedett sebek gyógyulása. A nedves sebkezelés előnyeit George D. Winter, brit kutató írta le az 1960-as években. („A nedves sebkezelés előnyei”)


Negative Pressure Wound Therapy Versus Conventional Dressing for Open Fractures in Lower Extremity Trauma - Nih.gov
Muhammad Tahir, Ejaz A Chaudhry, Faridullah K Zimri, Nadeem Ahmed, Saeed A Shaikh, Shoaib Khan, Usama K Choudry, Amer Aziz és Allah R Jamali (Pakisztán, Egyesült Királyság) absztraktja (Bone Joint J. - „Negatív nyomásos sebkezelés és a hagyományos kötszerezés összevetése nyílt töréses alsó végtagi trauma esetében”).


An Application of a Negative-Pressure Wound Dressing for Partial- Or Full-Thickness Burn Wounds - Nih.gov
Yulong Cheng, Zengding Zhou, Huan Hu, Wenbo Li, Yi Liu, Zihuan Xia, Chenliang Deng, Guangyu Mao, Lei Yi, Xiangdong Liu, Songlin Yang, Jianghong Zheng és Feng Guo (Sanghaj, Kína) absztraktja (Int J Low Extrem Wounds. - „Negatívnyomású sebkötés alkalmazása részleges vagy teljes vastagságú égési sebekhez”).


Clinical Application of Self-Made Drainage Tubes in Different Layers of Soft Tissue for Negative-Pressure Wound Therapy in 33 Patients - Nih.gov
Y H Zhao, C D Xia, G Y Shao, Y Y Feng, W Xiong, Y M Shen, L L Xu, W Q Huang, H T Deng és D L Yuan (Jiangyin, Kína) absztraktja (Zhonghua Shao Shang Za Zhi. - „Saját készítésű drenász csövek klinikai alkalmazása a lágy szövetek különböző rétegeiben negatív nyomású sebkezelésben 33 betegnél”).


Paracrine SPARC signaling dysregulates alveolar epithelial barrier integrity and function in lung fibrosis - Nature.com
Franco Conforti, Robert Ridley, Christopher Brereton, Aiman Alzetani, Benjamin Johnson, Ben G. Marshall, Sophie V. Fletcher, Christian H. Ottensmeier, Luca Richeldi, Paul Skipp, Yihua Wang, Mark G. Jones és Donna E. Davies (Egyesült Királyság, Olaszország) cikke (Cell Death Discovery - „A Paracrine SPARC jelátvitel diszregulálja az alveoláris hám integritását és működését a tüdőfibrózisban”).


Oxygen-Ozone (O2-O3) Therapy in Peripheral Arterial Disease (PAD): A Review Study - Dovepress.com
Hanna Juchniewicz és Anna Lubkowska (Szczecin, Lengyelország) letölthető cikke (Therapeutics and Clinical Risk Management - „Oxigén-ózon (O2-O3) terápia perifériás artériás betegségben (PAD): áttekintő tanulmány”).


Hypothesis Validation of Rosiglitazone a Potential Inhibitor Against Glycogen Synthase kinase-3β, for the Management of Multifaceted Pathophysiology of the Diabetic Wound: An Insilico Study - Nih.gov
Tajuddin Mohammed, Bharat Kumar Reddy Sanapalli, Sayyada Saleha Momina, Rakesh Kumar Jat és Nagakanyaka Devi Paladugu (India) absztraktja (Med Hypotheses. - „A glikogén szintetáz-kináz-3β elleni potenciális inhibitor, a rosiglitazon hipotézisének validálása a diabéteszes seb sokrétű patofiziológiájának kezelésére: Insilico tanulmány”).


Rare Case of Adhesive Large Bowel Obstruction in Acute Burn Patient: Management of Open Abdomen With ABTHERA ADVANCE™ Open Abdomen Dressing - Nih.gov
Yao C Huang, Elizabeth Vujcich és Jason Brown (Brisbane, Ausztrália) absztraktja (J Surg Case Rep. - „Vastagbél obstrukció ritka esete akut égett betegeknél: A nyitott has kezelése az ABTHERA ADVANCE ™ nyitott haskötéssel”).Önt is várjuk a Magyar Sebkezelő Társaság tagjai közé!

Ehhez:

Várjuk online jelentkezését!

vagy kérjük,

Töltse le és küldje vissza a regisztrációs lapot!