Külföldi hírek, sajtószemle

Magyar Sebkezelő Társaság

csík

Külföldi hírek, sajtószemle - 2020. december


Az alábbiakban a megjelenés időrendjében szemlézett külföldi cikkek nem feltétlenül tükrözik a Társaság és annak vezetése álláspontját! A ikonnal jelzett absztraktok vagy cikk-kivonatok fordítása megtalálható a portál MSKT-tagoknak fenntartott részén.


Bioabsorbable adhesive sheet can close wounds in tissues and organs - Medicalxpress.com
Ez a lap biológiai lebonthatóságot is mutatott a sebgyógyulás során. Ezenkívül ez a lap nagyobb tapadást és biokompatibilitást mutatott a jelenleg alkalmazott sebészeti tömítőanyagokhoz képest, miközben a sebgyógyulás hatékonysága azonos volt. A lap biológiai lebonthatóságot is mutatott a sebgyógyulás során. („A biológiailag felszívódó ragadó lap elzárhatja a szövetek és szervek sebeit”)


Quyu Shengji Formula Facilitates Diabetic Wound Healing via Inhibiting the Expression of Prostaglandin Transporter - Hindawi.com
Yi Lu, Xiaojie Ding, Fei Qi, Yi Ru, Le Kuai, Siting Chen, Yingyao Yang, Xin Li, Fulun Li, Bin Li, Mi Zhou és Kan Ze (Sanghaj, Kína) cikke (Evidence-Based Complementary and Alternative Medicine). A szerzők eredményei azt mutatják, hogy a Quyu Shengji Formula enyhíti a cukorbetegséggel összefüggő sebgyógyulási hibákat azáltal, hogy megszünteti a prosztaglandin transzporter expresszióját. („A Quyu Shengji Formula megkönnyíti a diabéteszes sebgyógyulást a prosztaglandin transzporter expressziójának gátlásán keresztül”)


Negative pressure wound therapy promotes wound healing by suppressing macrophage inflammation in diabetic ulcers - PubMed
Haichen Song, Yu Xu, Wenchuan Chang, Junli Zhuang és Xiaowei Wu (Vuhan, Kína) absztraktja (Regen Med. - „A negatívnyomásos sebkezelés elősegíti a sebgyógyulást azáltal, hogy elnyomja a diabéteszes fekélyek makrofág gyulladását”)


Chronic wounds multimodal image database - PubMed
Michał Kręcichwost, Joanna Czajkowska, Agata Wijata, Jan Juszczyk, Bartłomiej Pyciński, Marta Biesok, Marcin Rudzki, Jakub Majewski, Jacek Kostecki és Ewa Pietka (Lengyelország) absztraktja (Comput Med Imaging Graph. - „Krónikus sebek multimodális képadatbázisa”).


Hyaluronic acid electrospinning: Challenges, applications in wound dressings and new perspectives - PubMed
Karine Cappuccio de Castro, Maria Gabriela Nogueira Campos és Lucia Helena Innocentini Mei (Brazília) absztraktja (Int J Biol Macromol. - „Hialuronsav-elektrospinning: Kihívások, alkalmazások a sebkötésekben és új perspektívák”).


Automatic wound detection and size estimation using deep learning algorithms - Biorxiv.org
H´ector Carri´on, Mohammad Jafari, Michelle Dawn Bagood, Hsin-ya Yang, Roslyn Rivkah Isseroff és Marcella Gomez (Puerto Rico, USA) cikke (bioRxiv). A szerzők munkája a sebzett laboratóriumi egerek képeire összpontosít, amelyeket széles körben használnak transzláció szempontjából releváns sebvizsgálatokhoz. Összehasonlítják az eredményeket a szakértői mérések eredményeivel, és demonstrálják, hogy az információk megőrzése releváns a bezáródásának előrejelzése szempontjából. („Automatikus seb-detektálás és méretbecslés mély tanulási algoritmusokkal”)


An atmospheric plasma jet induces expression of wound healing genes in progressive burn wounds in a comb burn rat model: a pilot study - Oup.com
Yoonjee Lee, Sanjaya Ricky, Tae Ho Lim, Hongjung Kim, Eui Jung Lee, Yeongtak Song, Sunmi Lee és Yongwoo Jang (Szöul, Dél-Korea) cikke (Journal of Burn Care and Research). A szerzők kimutatták, hogy a plazmasugaras kezelés javíthatja az égési sebek gyógyulását a sebgyógyulás kialakulásában szerepet játszó gének expressziójának megváltoztatásával. („Egy atmoszférikus plazmasugár indukálja a sebgyógyulási gének expresszióját progresszív égési sebekben egy patkány modellben: kísérleti tanulmány”)


Investigators find no evidence of effective healing from a medicinal plant used in Brazil - Iwoundsnews.com
A Wound Management and Prevention folyóiratban közzétett szisztematikus áttekintés nem talált bizonyítékot a Plantago major (nagy útifű) – egy olyan gyógynövény, amelyet évszázadok óta használnak különféle egészségügyi állapotok kezelésére, beleértve a sebeket is – in vivo hatékonyságára a sebek gyógyítására. („A kutatók nem találtak bizonyítékot a Brazíliában használt gyógynövény hatátosságára”)


The ABCESS System for Chronic Wound Management: A New Acronym for Lower Extremity Wound Management - PubMed
James McGuire, Ebony Love, Tracey C Vlahovic, Khurram Khan, Ziad G Labbad, Lesly Robinson, Spruha Magodia, Akram Aljumail, Laura Adler és Joshua Stewart (USA) absztraktja (Wounds - „Az ABCESS rendszer a krónikus sebkezeléshez: új betűszó az alsó végtagi sebkezeléshez”).


Comparison of polyurethane foam dressing and hydrocolloid dressing in patients with pressure ulcers: A randomized controlled trial protocol - PubMed
Yan Jin, Jun Li, Shuai Wu és Fei Zhou (Kína) absztraktja (Medicine (Baltimore) - „A poliuretán habkötés és a hidrokolloid kötés összehasonlítása nyomási fekélyes betegeknél: randomizált, kontrollált vizsgálati protokoll”).


6 Ideas for Virtual Wound Care Education - Woundsource.com
Holly M. Hovan cikke. Miközben tovább tart a társadalmi távolságtartás és korlátozzuk az interakciókat, a találkozókat és a nagy összejöveteleket a világjárvány idején, továbbra is fontos az egészségügyi továbbképzés. Ezért oktatásunk nagy része virtuális formátumra váltott. Gyakorlati interakciók, személyes megbeszélések és személyes lelkesedés nélkül nehéz lehet bevonni a hallgatóságot. („6 ötlet a sebkezelés virtuális oktatásához”)


3 Micronutrients to Help with Wound Healing - Woundsource.com
Lauren Lazarevski cikke. Lehet, hogy a fémes mikroelemek a hiányzó láncszemek a krónikus sebben szenvedőkhöz? Ha figyelembe vesszük a sebgyógyulás optimalizálásához szükséges táplálékot, akkor a fehérje pótlása általában a show sztárja. Vannak azonban mikroelemek, amelyek sejtszinten vesznek részt a sebgyógyulásban. („3 mikroelem a sebgyógyuláshoz”)


All About Radiofrequency Microneedling - Healthline.com
Ez egy kozmetikai eljárás. Apró tűket és rádiófrekvenciás hullámokat használ az arcbőr fiatalítására. A kontrollált károsodás serkenti az egészséges új bőr növekedését, ami előnyös lehet olyan gyakori bőrproblémáknál, mint az aknés hegek és ráncok. („Minden a mikrotűs rádiófrekvenciás kezelésről”)


Antimicrobial and Wound Healing Potential of a New Chemotype from Piper cubeba L. Essential Oil and In Silico Study on S. aureus tyrosyl-tRNA Synthetase Protein - Mdpi.com
Fahad Alminderej, Sana Bakari, Tariq I. Almundarij, Mejdi Snoussi, Kaïss Aouadi és Adel Kadri (Szaúd-Arábia, Tunézia) cikke (Plants). A PCEO gyógyító krém topikális felhasználása jelentős hatást mutatott a gyógyulási folyamat felgyorsításában, ami a PCEO illékony alkotóelemek antioxidáns és antimikrobiális tulajdonságainak szinergikus hatásának tulajdonítható, ami releváns terápiás szerként szolgál a sebek kezelésében, és ezáltal megerősíti a jávai bors népszerű hagyományos felhasználási módjait. („Egy új kemotípus antimikrobiális és sebgyógyító potenciálja a Piper cubeba L. illóolajból és az In Silico tanulmány a S. aureus tyrosyl-tRNS szintetáz fehérjéről”)


The Efficacy of Negative Pressure Wound Therapy for Split-thickness Skin Grafts for Wounds on the Trunk or the Neck: A Randomized Controlled Trial - PubMed
Hong Sil Joo, Seung Je Lee, Sang-Yeul Lee és Kun Yong Sung (Dél-Korea) absztraktja (Wounds - „A negatívnyomás-sebkezelés hatékonysága részvastagságú bőr graftok esetén a törzsön vagy a nyakon keletkező sebek esetében: Randomizált, kontrollált vizsgálat”).


The impact of a pressure ulcer prevention educational program based on the health belief model for persons with spinal cord injury - PubMed
Natiara Mohamad Hashim, Julia Patrick Engkasan és Nazirah Hasnan (Malajzia) absztraktja (J Spinal Cord Med. - „A nyomásfekély-megelőzési oktatási program hatása a gerincvelő sérültjeinek egészségügyi meggyőződési modellje alapján”).


The Use of Topical Oxygen Therapy to Treat a Calciphylaxis Wound During a Global Pandemic: A Case Report - PubMed
Windy Cole, Courtney M Yoder és Stacey Coe (Richmond Heights, USA) absztraktja (Wounds - „A helyi oxigénterápia alkalmazása a kalcifilaxis seb kezelésére globális pandémia idején: Esettanulmány”).


The Effect of Topical Administration of an Ointment Prepared From Trifolium repens Hydroethanolic Extract on the Acceleration of Excisional Cutaneous Wound Healing - PubMed
Sarah W Manning, David A Humphrey, William R Shillinglaw, Eric Crawford, Gaurav Pranami, Ankit Agarwal és Michael J Schurr (USA) absztraktja (Wounds - „A Trifolium repens (fehér here) hidroetanol-kivonatából készített kenőcs helyi hatása az excíziós bőr sebgyógyulásának felgyorsítására”).


Dressings for preventing pressure ulcers: how do they work? - PubMed
Pinar Avsar, Zena Moore és Declan Patton (Ausztrália, Kína, UK, Szaúd-Arábia) absztraktja (J Wound Care - „Kötések a nyomásfekélyek megelőzésére: hogyan működnek?”).


New insights into wound healing process - Eurekalert.org
Orvosbiológiai mérnökök kifejlesztettek egy technikát a sebgyógyulás valós idejű megfigyelésére, felfedezve a fibroblasztként ismert sejtek központi szerepét. Az AIP Publishing által az APL Bioengineering című folyóiratban bemutatott munka a sebzárási modell első bemutatása az emberi vaszkularizált szöveten belül, petri-csészében. („Új betekintés a sebgyógyulás folyamatába”)


Nanocellulose‐based wound dressing for conservative wound management in children with second‐degree burns - Wiley.com
Annika Resch, Clement Staud és Christine Radtke (Bécs, Ausztria) cikke (International Wound Journal). A nanocellulóz alapú kötszer ígéretes eszköz az égési sérülések konzervatív kezelésében. A kötszercsere gyakoriságának csökkentése támogatja a gyors és zavartalan felépülést; ráadásul a kötés optimális nedves gyógyító környezetet biztosít. („Nanocellulóz alapú kötszer konzervatív sebkezeléshez másodfokú égési sérülésben szenvedő gyermekeknél”)


Poly(aspartic acid) based self-healing hydrogels with antibacterial and light-emitting properties for wound repair - PubMed
Jiafu Shen, Ziwei Zhou, Danyang Chen, Yong Wang, Yingna He, Dong Wang és Jianglei Qin (Kína) absztraktja (Colloids Surf B Biointerfaces - „Antibakteriális és fénykibocsátó tulajdonságú poli(aszparaginsav) alapú öngyógyító hidrogélek sebkezelésre”).


Negative Pressure Wound Therapy in Conjunction With Artificial Dermis for Burned Hand Reconstruction - PubMed
Kuang-Ling Ou, Yuan-Sheng Tzeng, Hung-Hui Liu, Chien-Ju Wu, Chun-Yu Chen, Yu-Yu Chou, Kuo-Feng Hsu, Chih-Hsin Wang, Niann-Tzyy Dai és Chun-Kai Chang (Tajpej, Tajvan) absztraktja (Ann Plast Surg. - „Negatívnyomásos sebkezelés mesterséges dermisszel összefüggésben az égett kéz rekonstrukciójára”).


Macrophages in Healing Wounds: Paradoxes and Paradigms - Mdpi.com
Luisa A. DiPietro, Traci A. Wilgus and Timothy J. Koh (USA) cikke (IJMS). A seb makrofág fenotípusainak megértésében a közelmúltban elért eredmények, valamint a sebek sejtszintű plaszticitásával kapcsolatos új információk magyarázatot adhatnak a látszólag ellentmondásos megállapításokra, és új paradigmákat sugallhatnak a seb makrofág funkcióival kapcsolatban. („Makrofágok gyógyuló sebekben: paradoxonok és paradigmák”)


Growth Promoting Effect of Vacuum Sealing Drainage in the Healing Processes of Diabetic Foot Ulcers - Dovepress.com
Hui Yang, Lan Liu, Gai Li, Yinchen Chen, Dong Jiang, Wei Wang, Tianyuan Wang, Jinshan Sun, Jianfang Che, Dongmei Gu, Meng Lu és Aiping Wang (Nanking, Kína) cikke (Therapeutics and Clinical Risk Management). A VSD valószínűleg a gyulladásos válasz fokozása és a granulációnak és az angiogenezisnek a DFU-kban történő elősegítése útján jelentősen felgyorsíthatja a sebgyógyulási folyamatot. („A vacuum sealing drainage növekedést elősegítő hatása a diabéteszes lábfekély gyógyulási folyamataiban”)


Mechanotransduction in Wound Healing: From the Cellular and Molecular Level to the Clinic - PubMed
Siqi Fu, Adriana Panayi, Jincai Fan, Horacio F Mayer, Mahendra Daya, Roger K Khouri, Geoffrey C Gurtner, Rei Ogawa és Dennis P Orgill absztraktja (Adv Skin Wound Care - „Mechanotranszdukció a sebkezelésben: A sejt- és molekuláris szinttől a klinikáig”).


Evaluation of the combination of a biofilm-disrupting agent and negative pressure wound therapy: a case series - PubMed
Thomas E Serena, Omar Jalodi, Laura Serena, Keyur Patel és Matthew Mynti (USA) absztraktja (J Wound Care - „A biofilmet megbontó hatóanyag és a negatívnyomás-sebterápia kombinációjának értékelése: esetsor”).


Multi-faceted enhancement of full-thickness skin wound healing by treatment with autologous micro skin tissue columns - Nature.com
Christiane Fuchs, Linh Pham, Jermaine Henderson, Katherine J. Stalnaker, R. Rox Anderson és Joshua Tam (Boston, USA) cikke. A szerzők azt találták, hogy az MSTC-eredetű sejtek képesek átalakítani és újratelepíteni a sebet, és pozitívan befolyásolják a sebgyógyulási folyamat több aspektusát, ideértve a re-epithelizáció felgyorsítását azáltal, hogy több sejtforrást biztosítanak a seb teljes területén, növelve a kollagén lerakódását, fokozva a dermális re-modellezést és a gyulladásos válasz csillapítását. („A teljes vastagságú bőrseb gyógyulásának sokoldalú javítása autológ mikro-bőrszövet oszlopokkal történő kezeléssel”)


Molecular Changes Underlying Hypertrophic Scarring Following Burns Involve Specific Deregulations at All Wound Healing Stages (Inflammation, Proliferation and Maturation) - Mdpi.com
Matúš Čoma, Lucia Fröhlichová, Lukáš Urban, Robert Zajíček, Tomáš Urban, Pavol Szabo, Štěpán Novák, Vitaly Fetissov, Barbora Dvořánková, Karel Smetana, Jr. és Peter Gál (Szlovákia, Csehország) cikke (IJMS). A szerzők röviden áttekintik a hipertrófiás hegesedés hátterében álló molekuláris változásokat az égések során az összes alapvető sebgyógyulási szakaszban, azaz a gyulladás, a proliferáció és az érés során. („Az égési sérülést követő hipertrófiás hegképződés hátterében álló molekuláris változások specifikus deregulációkat vonnak maguk után a sebgyógyulás minden szakaszában (gyulladás, proliferáció és érés)”)


Antibacterial and Wound Healing Activities of Topical Gel of Jatropha variegata Vahl Extract in Rats - Mazums.ac.ir
Abdulkarim Kassem Alzomor, Nahlah Mansour Sallam, Shehab Aldeen Al-Fotaihy, Bassam Al-Moliki és Badr Aldeen Al-Zohairy (Jemen) cikke (Pharmaceutical & Biomedical Research). A J. variegata magas antibakteriális hatást mutatott a megcélzott törzsekkel szemben, valamint figyelemre méltó sebgyógyító aktivitást fejtett ki, amikor lokálisan patkányok bőrére gél formájában alkalmazták. („A Jatropha variegata Vahl kivonat topikális géljének antibakteriális és sebgyógyító aktivitásai patkányokban”)


Characteristics of Hospital Acquired Pressure Ulcer and Factors Affecting Its Development: A Retrospective Study - PubMed
Abstract by Hatan Mortada, Nader Malatani, Basim A Awan és Hattan Aljaaly (Szaúd-Arábia) absztraktja (Cureus - „A kórházban szerzett nyomási fekély jellemzői és a kifejlődését befolyásoló tényezők: Retrospektív tanulmány”)


pdf (2,7 mB)!
In Vitro Evaluation of Polihexanide, Octenidine and NaClO/HClO-Based Antiseptics against Biofilm Formed by Wound Pathogens - Mdpi.com
Grzegorz Krasowski, Adam Junka, Justyna Paleczny, Joanna Czajkowska, Elzbieta Makomaska-Szaroszyk, Grzegorz Chodaczek, Michał Majkowski, Paweł Migdał, Karol Fijałkowski, Beata Kowalska-Krochmal and Marzenna Bartoszewicz (Lengyelország) cikke (Membranes). Az ebben a cikkben bemutatott adatok azt mutatják, hogy a polihexanid vagy oktenidin alapú antiszeptikumok nagyon hasznosak a biofilm kezelésében, míg alacsony klórtartalmú hipoklorit alapú antiszeptikumok alkalmazhatók lehetnek a sebek öblítésére, de nem abban az esetben, amikor specifikus antibiotikum film aktivitásra van szükség. („A polihexanid, oktenidin és NaClO / HClO-alapú antiszeptikumok in vitro értékelése a seb patogénjei által formált biofilmmel szemben”)


What Causes Skin Ulcers And How To Heal Them? - Statsglobe.com
Ha olyan sebet észlel a bőrén, amely nem gyógyul meg, akkor ne hagyja figyelmen kívül, mert lehet, hogy ez egy bőrfekély. A bőrfekélyek szövődményeket okoznak, ha nem kezelik megfelelően. Tudjunk meg most mindent a bőrfekélyekről és azok kezeléséről. („Mi okoz bőrfekélyeket és hogyan gyógyítsuk meg azokat?”)


Alginate-gum acacia based sponges as potential wound dressings for exuding and bleeding wounds - PubMed
K Ngece, B A Aderibigbe, D T Ndinteh, Y T Fonkui és P Kumar (Dél-Afrika) absztraktja (Int J Biol Macromol. - „Az alginát-gumi akác alapú szivacsok potenciális sebkötésekként sebek váladékozására és vérzésére”).


Free Gingival Graft and Collagen Matrix Revascularization in an Enoral Open Wound Situation - PubMed
Raimund H M Preidl, Sky Reichert, Talisa V Coronel, Marco Kesting, Falk Wehrhan és Christian M Schmitt (Erlangen-Nürnberg, Németország) absztraktja (J Oral Maxillofac Surg. - „Szabad ínygraft és kollagén mátrix revaszkularizáció enorális nyílt seb helyzetben”).


Inhibition of Circulating Exosomal miRNA-20b-5p Accelerates Diabetic Wound Repair - Dovepress.com
Kai Chen, Tao Yu és Xin Wang (Sanghaj, Kína) cikke (International Journal of Nanomedicine). A Dia-Exos a miR-20b-5p jelentős növekedését mutatja a Con-Exoshoz képest, és ez a miRNS átvihető HSF-ekbe, ahol elnyomhatja a VEGFA expressziót, és ezáltal lassíthatja a sebgyógyulás folyamatát. („A keringő exoszomális miRNS-20b-5p gátlása felgyorsítja a diabéteszes sebjavítást”)


The Health Benefits of Glycosaminoglycans - Verywellhealth.com
Lindsay Curtis cikke. A glikozaminoglikánok (más néven mukopoliszacharidok) elsősorban a bőr legfontosabb szerkezeti fehérjéinek: a kollagénnek és az elasztinnak a támogatására szolgálnak. A GAG-ok a hegek és a sebek gyógyulásában is segítenek. Ezt úgy teszik, hogy segítik a testet a kollagén újjáépítésében, amely a bőr szerkezetének fenntartásában, valamint a sebek és hegek gyógyulásának felgyorsításában játszik szerepet. („A glikozaminoglikánok egészségügyi előnyei”)


Scientists discover a gene for scarless skin regeneration - Massivesci.com
Article by Sree Rama Chaitanya. Az emberi magzati bőr hegek nélkül regenerálódhat, de az életkor előrehaladtával valahogy elveszítjük ezt az erőt. Most a tudósok találtak egy gént, amelyet egy adott sejttípus expresszált az újszülöttek bőrének mélyebb rétegeiben, és amely támogatja a sebek utáni hegmentes regenerációt. („A tudósok felfedezik a heg nélküli bőrregeneráció génjét”)


Platelet-Rich Fibrin Enhances Surgical Wound Healing in Total Laryngectomy - PubMed
Mirta H Reksodiputro, Syahrial M Hutauruk, Dini W Widodo, Fauziah Fardizza és Dita Mutia (Jakarta, Indonézia) absztraktja (Facial Plast Surg. - „A vérlemezkékben gazdag fibrin fokozza a műtéti sebgyógyulást a teljes laryngectomia totalisban”).


Co- localization of Flt1 and tryptase of mast cells in skin wound of rats with type I diabetes: Initial studies - PubMed
Mohammad Bayat, Sufan Chien és Farzaneh Chehelcheraghi (USA, Irán) absztraktja (Acta Histochem. - „Az Flt1 és a hízósejtek triptázának együttes lokalizációja I. típusú cukorbetegségben szenvedő patkányok bőrsebében: Első vizsgálatok”).


Dermal fibroblasts cultured from donors with type 2 diabetes mellitus retain an epigenetic memory associated with poor wound healing responses - Nature.com
Aaiad H. A. Al-Rikabi, Desmond J. Tobin, Kirsten Riches-Suman és M. Julie Thornton (Egyesült Királyság, Írország, Irak) cikke. A szerzők adatai azt mutatják, hogy a T2DM-DF szelektív módon csökkenti a TNF-α-val szembeni reakcióképességet, különösen a proliferatív és szekréciós funkciókat illetően. Ez kiemeli a T2DM-DF fontos fenotípusos változásait, amelyek megmagyarázhatják e betegek krónikus sebekre való hajlamát. („A 2-es típusú cukorbetegségben szenvedő donorokból tenyésztett dermális fibroblasztok epigenetikus memóriát tartanak fenn, ami rossz sebgyógyulási válaszokkal jár”)


Effect of White Tea (Camellia sinensis) Extract on Skin Wound Healing Process in Rats - Wjps.ir
Golnoush Kouhihabibidehkordi, Soleiman Kheiri, Iraj Karimi, Fatemeh Taheri, Elham Bijad, Mohammad Bahadoram, Zahra Alibabaie, Shirin Asgharian, Hajar Zamani és Mahmoud Rafieian-Kopaei (Irán) cikke. Az 5%-os fehér tea kivonat nem javította a sebgyógyulási folyamatot, kivéve a neovaszkularizációt, a megfigyelt gyulladásnak tulajdonítva. Az egyetlen faktor, amelyet a fehér tea kivonata javított, a neovaszkularizáció volt, ami a polifenoloknak és a fehér tea antioxidáns hatásainak köszönhető. („A fehér tea (Camellia sinensis) kivonat hatása a bőr sebgyógyulási folyamatára patkányokban”)


Multifunctional Sutures with Temperature Sensing and Infection Control - PubMed
Shadi Houshyar, Amitava Bhattacharyya, Asma Khalid, Aaqil Rifai, Chaitali Dekiwadia, G Sathish Kumar, Phong A Tran és Kate Fox (Ausztrália, India) absztraktja (Macromol Biosci. - „Multifunkcionális varróanyagok hőmérséklet-érzékeléssel és fertőzés-szabályozással”).


Fatty acid potassium improves human dermal fibroblast viability and cytotoxicity, accelerating human epidermal keratinocyte wound healing in vitro and in human chronic wounds - PubMed
Akihiro Masunaga, Takayoshi Kawahara, Hayato Morita, Kohji Nakazawa, Yuto Tokunaga és Sadanori Akita (Japán) absztraktja (Int Wound J. - „A zsírsav-kálium javítja az emberi dermális fibroblaszt életképességét és citotoxicitását, felgyorsítja az emberi epidermális keratinocita sebek gyógyulását in vitro és krónikus emberi sebekben”).


Shape memory alloy as an internal splint in a rat model of excisional wound healing - PubMed
Sang Oon Baek, Uk Jang, Jeonghwan Shin, Jun Hyeok Kim, Jie Hyun Kim és Jun Yong Lee (Szöul, Dél-Korea) absztraktja (Biomed Mater. - „Alakemlékező ötvözet belső sínként az excíziós sebkezelés patkány modelljében”).


The clinical impact of hydroresponsive dressings in dynamic wound healing: Part I - Magonlinelibrary.com
Francois Sterpione, Karine Mas, Mark Rippon, Alan Rogers, Georges Mayeux, Florian Rigaudier, Pierre Chauvelot, Ludovic Robilliart, Christine Juhel és Yann Lecomte cikke (Journal of Wound Care). Ebben a vizsgálatban a hidroreszponzív sebkötés rendkívül hatékonynak bizonyult a tiszta sebágy megteremtésében, így a sebgyógyulás következő szakasza támogatható volt. („A hidroresszponzív kötszerek klinikai hatása a dinamikus sebgyógyulásban: I. rész”)


In Vitro Investigation of Thiol-Functionalized Cellulose Nanofibrils as a Chronic Wound Environment Modulator - Mdpi.com
Anna Blasi-Romero, Carlos Palo-Nieto, Corine Sandström, Jonas Lindh, Maria Strømme és Natalia Ferraz (Uppsala, Svédország) cikke (Polymers). A tanulmány kiemeli a cys-CNF-et mint ígéretes új anyagot a krónikus sebek kezelésére szolgáló bioaktív sebkötések kifejlesztéséhez. („A tiol-funkcionalizált cellulóz-nanofibrillek in vitro vizsgálata krónikus seb környezeti modulátorként”)


Silk fibroin/poly-(L-lactide-co-caprolactone) nanofiber scaffolds loaded with Huangbai Liniment to accelerate diabetic wound healing - PubMed
Xiaoqing Xu, Xiangsheng Wang, Chengxue Qin, Atta Ur Rehman Khan, Wenjie Zhang és Xiumei Mo (Kína, Ausztrália) absztraktja (Colloids Surf B Biointerfaces - „Huangbai Liniment-rel töltött selyemfibrin / poli (L-laktid-ko-kaprolakton) nanoszálas scaffoldok a diabéteszes sebgyógyulás felgyorsítása érdekében”).


In-vivo wound healing activity of a novel composite sponge loaded with mucilage and lipoidal matter of Hibiscus species - PubMed
Riham O Bakr, Reham I Amer, Dalia Attia, Mai M Abdelhafez, Asmaa K Al-Mokaddem, Abdel Nasser El Gendy, Ahlam M El-Fishawy, Marwa A A Fayed és Sameh S Gad (Egyiptom) absztraktja (Biomed Pharmacother. - „Hibiszkusz fajok nyálkájával és lipoid anyagával feltöltött új kompozit szivacs in vivo sebgyógyító hatása”).


Omega-7 oil increases telomerase activity and accelerates healing of grafted burn and donor site wounds - Nature.com
Yosuke Niimi, Dannelys Pérez-Bello, Koji Ihara, Satoshi Fukuda, Sam Jacob, Clark R. Andersen, Tuvshintugs Baljinnyam, Jisoo Kim, Suzan Alharbi, Donald S. Prough és Perenlei Enkhbaatar (USA, Japán) cikke. Az Omega-7 helyi alkalmazása felgyorsítja a graftolt égési és a donorhelyi sebek gyógyulását. Az omega-7-et költség-hatékony és hatásos kiegészítő terápiának kell tekinteni az égési sebek gyógyulásában. („Az omega-7 olaj növeli a telomeráz aktivitását és felgyorsítja a graftolt égési és donorhelyi sebek gyógyulását”)


The Way of the Wound - Ormanagement.net
Masood Shariff és Peter Kyunghwan Kim cikke. A sebkezeléshez meg kell érteni a normális sebgyógyulást, a sebgyógyulás késésének okait és a sebek menedzselését. Minden sebet úgy kell kezelni, hogy figyelembe vesszük a mikrobiális szennyeződés okát, krónikus állapotát, elhelyezkedését és szintjét, valamint azokat a kritikus betegtényezőket, amelyek nagymértékben befolyásolják a sebgyógyulást, mint például az életkor, az immunszuppresszió, a táplálkozás, a fertőzés kiküszöbölése és felszámolása. („A seb útja”)


How Wound Healing Determines Mental Health - Longevitylive.com
A sebkezelés egyik aspektusa, amely nem kap annyi figyelmet, mint más, az a krónikus vagy akut sebek hosszú távú mentális egészségi hatása a betegekre. A testkép jelentősége a jóllét szempontjából a közelmúltban, a közösségi média korában kezdett nagyobb figyelmet kapni, főleg abban a tekintetben, hogy ez milyen hatással van mentális egészségünkre. („Hogyan határozza meg a sebgyógyulás a mentális egészséget”)


A soft silicone foam dressing that aids healing and comfort in oncology care - Magonlinelibrary.com
Susy Pramod absztraktja (British Journal of Nursing - „Puha szilikon hab kötszer, amely elősegíti a gyógyulást és a kényelmet az onkológiai ellátásban”).


Identification of risk factors of developing pressure injuries among immobile patient, and a risk prediction model establishment: A protocol for systematic review - PubMed
Ke-Lu Yang, Lin Chen, Ying-Ying Kang, Li-Na Xing, Hai-Ling Li, Peng Cheng és Zong-Hui Song (Kína) absztraktja (Medicine (Baltimore) - „Az immobilis betegek körében kialakuló nyomási sérülések kialakulásának kockázati tényezői és egy kockázat-előrejelzési modell létrehozása: A szisztematikus felülvizsgálat protokollja”).


A novel human ex vivo skin model to study early local responses to burn injuries - Nature.com
Elisabeth Hofmann, Julia Fink, Anita Eberl, Eva-Maria Prugger, Dagmar Kolb, Hanna Luze, Simon Schwingenschuh, Thomas Birngruber, Christoph Magnes, Selma I. Mautner, Lars-Peter Kamolz és Petra Kotzbeck (Graz, Ausztria) cikke. Ez az új ex vivo emberi bőrmodell alkalmas a bőrsérülések, például az égési sérülések helyi, korai reakcióinak tanulmányozására, miközben az egész szövetszerkezet ép marad, és értékes betekintést nyújt a helyi mechanizmusokba a sebgyógyulási folyamat legelején az égési sérüléseket követően. („Egy új emberi ex vivo bőrmodell az égési sérülések korai helyi válaszainak tanulmányozására”)


Restarting the Healing Process of Chronic Wounds Using a Novel Desiccant: A Prospective Case Series - Woundresearch.com
Albert Cogo, Bert J. Quint és Carlo Alberto Bignozzi (Wounds) cikke. The authors developed a novel desiccant to serve as a new form of chemical debridement. The objective is to establish its working mechanism. („A krónikus sebek gyógyulási folyamatának újrakezdése újszerű debridement-eszköz segítségével: prospektív esetsorozat”)


The effects of Brazilian chitosan-based biomaterials on wound healing in rats - PubMed
Vanessa Gaissler, Flavia Tasmin Techera Antunes, Elenir Willand, Sônia Beatriz Scholl Duarte, Cecilia Suzane Pires, Ruth Natali Florentin Machado, Iasmine Berbigier de Oliveira, Luciano Pighinelli és Alessandra Hubner de Souza (Canoas, Brazília) absztraktja (Tissue Cell - „A brazil kitozán alapú bioanyagok hatása a patkányok sebgyógyulására”).


Compression Pressure Variability in Upper Limb Multilayer Bandaging Applied by Lymphedema Therapists - PubMed
Hisako Hara, Maki Yoshida, Noriko Ikehata, Shigeko Tachibana, Nobumitsu Hamanaka, Katsura Nakakawaji és Makoto Mihara (Tokió, Japán) absztraktja (Lymphat Res Biol. - „Kompressziós nyomásváltozás a felső végtag többrétegű kötszerelésében, amelyet a lymphoedema terapeutái alkalmaznak”).


Complex Reconstruction of the Hand and Extremities - Woundresearch.com
Shaun D. Mendenhall a korai tapasztalatait mutatja be a biológiailag lebontható temporizáló mátrixszal (BTM), különféle kihívást jelentő indikációkban. Az 50 perces előadás során bőr nekrózis, nekrotizáló fasciitis, szinoviális szarkóma reszekcióval járó esetpéldák segítségével osztja meg betekintését a BTM komplex sebkezelési technikáiba. („A kéz és a végtagok komplex rekonstrukciója”)


New prospects in skin regeneration and repair using nanophased hydroxyapatite embedded in collagen nanofibers - PubMed
Nilza Ribeiro, Aureliana Sousa, Cassilda Cunha-Reis, Ana Leite Oliveira, Pedro L Granja, Fernando J Monteiro és Susana R Sousa (Porto, Portugália) absztraktja (Nanomedicine - „Új kilátások a bőr regenerálásában és helyreállításában a kollagén nanoszálakba ágyazott nanofázisú hidroxi-apatit alkalmazásával”).


ECM-regulation of Autophagy: The Yin and the Yang of autophagy during wound healing - PubMed
Kyle Sylakowski és Alan Wells (Pittsburgh, USA) absztraktja (Matrix Biol. - „Az autofágia ECM-szabályozása: Az autofágia jinje és jangja a sebgyógyulás során”).


In-vivo evaluation of alginate-pectin hydrogel film loaded with simvastatin for diabetic wound healing in Streptozotocin-induced diabetic rats - PubMed
Masoud Rezvanian, Shiow-Fern Ng, Taradokht Alavi és Waqas Ahmad (Malajzia) absztraktja (Int J Biol Macromol. - „Szimvasztatinnal töltött alginát-pektin-hidrogél film in vivo értékelése a diabéteszes sebgyógyuláshoz streptozotocin által indukált diabéteszes patkányokban”).


Lymphaticovenous anastomosis for advanced-stage lower limb lymphedema - PubMed
Hisako Hara és Makoto Mihara (Tokió, Japán) absztraktja (Microsurgery - „Lymphaticovenosus anasztomózis előrehaladott stádiumú alsó végtagi lymphoedema esetén”).


Expert EWMA group highlight need for investment in maternity services research - Iwoundsnews.com
A szülészeti szolgáltatások kutatásába történő befektetés elengedhetetlen ahhoz, hogy megértsük a postpartum sebekkel kapcsolatos szövődmények mértékét az anyákban és a sebkezelés javított klinikai útjait –írják Charmaine Childs (Sheffield Hallam Egyetem, Sheffield, Egyesült Királyság), Kylie Sandy-Hodgetts (Nyugat-ausztrál Egyetem, Perth, Ausztrália) és munkatársaik az Európai Sebkezelő Szövetség (EWMA) által kiadott, az egészségügyi dolgozókra vonatkozó, bizonyítékokon alapuló konszenzusos dokumentumban. („A EWMA szakértői csoportja kiemeli a szülészeti szolgáltatások kutatásokba való befektetés szükségességét”)


AI-powered remote wound assessment device as effective as bedside examination, study finds - Iwoundsnews.com
Az orvosok által végzett távoli sebvizsgálat ugyanolyan hatékony egy mesterséges intelligenciás (AI) orvosi eszközzel, mint az ágy melletti vizsgálat - állapítja meg a Journal of Wound Care új publikációja. („Az AI-alapú seb távértékelés ugyanolyan hatékony, mint az ágy melletti vizsgálat”)


Insulin-Containing Wound Dressing Promotes Diabetic Wound Healing Through Stabilizing HIF-1α - PubMed
Peilang Yang, Di Wang, Yan Shi, Mingzhong Li, Min Gao, Tianyi Yu, Dan Liu, Jie Zhang, Jizhuang Wang, Xiong Zhang és Yan Liu (Kína) absztraktja (Front Bioeng Biotechnol. - „Az inzulint tartalmazó sebkötés a HIF-1α stabilizálása révén elősegíti a diabéteszes seb gyógyulását”).


External stoma diversion: a palliative measure for peristomal wound healing in resource-limited settings - PubMed
Rachel W Davis, Youmna A Sherif és Catherine Anne Morrison (Houston, USA) absztraktja (J Surg Case Rep. - „Externális sztóma diverzió: palliatív intézkedés a perisztomális sebgyógyuláshoz korlátozott erőforrásos környezetben”).


Octenidine-based hydrogel shows anti-inflammatory and protease-inhibitory capacities in wounded human skin - Nature.com
Saskia Seiser, Lukas Janker, Nina Zila, Michael Mildner, Ana Rakita, Johannes Matiasek, Andrea Bileck, Christopher Gerner, Verena Paulitschke és Adelheid Elbe-Bürger (Bécs, Ausztria). A szerzők adatai további új betekintést nyújtanak az oktenidin-dihidroklorid (OCT) hatásmechanizmusába, amely klinikai körülmények között javítja a sebgyógyulást, mivel beszámoltunk az OCT gyulladáscsökkentő és proteázgátló hatásáról sebesült emberi bőrön, és meghatároztuk a bőr fehérjéjét . („Az oktenidin-alapú hidrogél gyulladáscsökkentő és proteázgátló képességeket mutat az emberi bőrsebben”)


Are Self-Inflicted Stab Wounds Less Severe Than Assaults? Analysis of Injury and Severity by Intent - PubMed
Kyle Mock, Allison G McNickle, Carmen E Flores, Brandon Radow, Katie Velez, Deborah A Kuhls, Douglas R Fraser és Paul J Chestovich (Las Vegas, USA) absztraktja (J Surg Res. - „Az önkéz által okozott szúró sebek kevésbé súlyosak, mint a támadások? A sérülés és a súlyosság elemzése szándék szerint”).


Hospital acquired pressure injury prediction in surgical critical care patients - PubMed
Jenny Alderden, Kathryn P Drake, Andrew Wilson, Jonathan Dimas, Mollie R Cummins és Tracey L Yap (USA) absztraktja (BMC Med Inform Decis Mak. - „A kórházi nyomási sérülés előrejelzése a sebészeti kritikus ellátásban részesülő betegeknél”).


The characteristics and impact of hard-to-heal wounds: results of a standardised survey - PubMed
Jeanette Milne, Richard Searle és Tim Styche (Egyesült Királyság) absztraktja (J Wound Care - „A nehezen gyógyuló sebek jellemzői és hatása: egy szabványosított felmérés eredményei”).


The effect of self-treatment of wounds on quality of life: a qualitative study - PubMed
Suzanne Kapp és Nick Santamaria (Melbourne, Ausztrália) absztraktja (J Wound Care - „A sebek önkezelésének hatása az életminőségre: kvalitatív vizsgálat”).


Understanding the Braden Scale: Focus on Sensory Perception (Part 1) - Woundsource.com
Holly Hovan cikke. A Braden skála fontos eszköz a felfekvés kockázatának előrejelzéséhez, amelyet a sebkezelő szakemberek használnak a betegek értékelésében. Tudjon meg többet az érzékszervi percepció alskálájáról, mielőtt pontozza a betegeit! („A Braden-skála megértése: Összpontosítás az érzékszervi percepcióra (1. rész)”)


Are You a Wound Care Detective? - Woundsource.com
Emily Greenstein cikke. A sebkezelő szakembereknek gyakran nyomozást kell végezniük, hogy megértsék a seb okát. A szerző tippeket ad a vizsgálat megkezdéséhez. („Ön egy sebkezelő nyomozó?”)


Comparison of Healthcare Costs Associated With Patients Receiving Traditional Negative Pressure Wound Therapies in the Post-Acute Setting - PubMed
Amy L Law, Blake Krebs, Bhavana Karnik és Leah Griffin (USA) absztraktja (Cureus - „A hagyományos negatívnyomás-sebterápiában részesülő betegekkel összefüggő egészségügyi költségek összehasonlítása poszt-akut körülmények között”).


The negative pressure wound therapy may salvage the infected mesh following open incisional hernia repair - PubMed
K Boettge, S Azarhoush, J Fiebelkorn, G De Santo, N Aljedani, P Ortiz, S Anders, M Hünerbein és C Paasch (USA, Németország) absztraktja (Ann Med Surg (Lond). - „A negatívnyomás-sebterápia megmentheti a fertőzött hálót a nyílt incíziós sérv helyreállítását követően”).


A Comparative Study between Indigenous Low Cost Negative Pressure Wound Therapy with Added Local Oxygen versus Conventional Negative Pressure Wound Therapy - PubMed
A Singh, K Panda, J Mishra és A Dash (Bhubaneswar, India) absztraktja (Malays Orthop J. - „Összehasonlító tanulmány a hazai alacsony költségű negatívnyomás-sebkezelés hozzáadott helyi oxigénnel és a hagyományos negatívnyomású-sebkezelés között”).


The In Vivo, In Vitro and In Ovo Evaluation of Quantum Dots in Wound Healing: A Review - Mdpi.com
Atiqah Salleh és Mh Busra Fauzi (Kuala Lumpur, Malajzia) cikke (Polymers). A fejlett nanoanyag-technológiát képviselő QD-k alkalmazása támogatja a sebgyógyulási fázisokat, és hatékonynak bizonyult in vivo, in vitro és in ovo. A QD-k jövőbeni munkájának azonban a molekuláris szintre kell összpontosítania a sejtek közötti kölcsönhatások és útvonalak részleteinek meghatározása érdekében. („A quantum dot-ok in vivo, in vitro és invo értékelése a sebkezelésben: áttekintés”)


Bedsores or pressure ulcers: What you need to know - Medicalnewstoday.com
A nyomási fekélyes sebek a test meghatározott területeire gyakorolt tartós nyomás miatt alakulnak ki. Bárhol kifejlődhetnek, de a könyökön, a térden, a sarkon, a farokcsonton és a boka csontos részein gyakrabban találkozhatunk velük. („Felfekvés vagy nyomási fekély: Amit tudnia kell”)


Platelets Facilitate the Wound-Healing Capability of Mesenchymal Stem Cells by Mitochondrial Transfer and Metabolic Reprogramming - PubMed
Jennyfer Levoux, Alexandre Prola, Peggy Lafuste, Marianne Gervais, Nathalie Chevallier, Zeynab Koumaiha, Kaouthar Kefi, Laura Braud, Alain Schmitt, Azzedine Yacia, Aurélie Schirmann, Barbara Hersant, Mounia Sid-Ahmed, Sabrina Ben Larbi, Katerina Komrskova, Jakub Rohlena, Frederic Relaix, Jiri Neuzil és Anne-Marie Rodriguez (Franciaország, Csehország) absztraktja (Cell Metab. - „A vérlemezkék mitokondriális transzferrel és anyagcsere-átprogramozással könnyítik meg a mezenhimális őssejtek sebgyógyítási képességét”).


Stem cells and growth factors-based delivery approaches for chronic wound repair and regeneration: A promise to heal from within - PubMed
Preety Sharma, Arun Kumar, Asmita Deka Dey, Tapan Behl és Swati Chadha (Chitkara, India) absztraktja (Life Sci. - „Őssejteken és növekedési faktorokon alapuló bejuttatási megközelítések a krónikus sebek rendbetételéhez és regenerációjához: Ígéret a belülről történő gyógyulásra”).


Negative pressure wound therapy for broncho-pleural fistula with collapsed lung - PubMed
Yuya Hirai, Yoshinori Yamashita, Hirofumi Tazawa, Takahisa Suzuki, Sari Fujimoto, Takahiro Uemura és Takeshi Mimura (Hiroshima, Japán) absztaktja (Gen Thorac Cardiovasc Surg. - „Negatív nyomású sebkezelés broncho-pleurális fistula esetén, összeesett tüdővel”).


The Pathophysiology of Skin Failure vs. Pressure Injury: Conditions That Cause Integument Destruction and Their Associated Implications - Woundresearch.com
Article by Michael Bain, Junko Hara and Marissa J. Carter. A klinikusoknak jobban meg kell érteniük az integumentális sérülések patofiziológiáját és osztályozását a mögöttes etiológiák alapján. A pontosabb diagnózis megfelelőbb kezelési stratégiákat eredményezne, javulna az érintett betegek ellátásának minősége, csökkenne az erőforrások pazarlása, az egészségügyi szolgáltatók pénzügyi büntetése, valamint a jogi követelések száma. („A bőrhibák és a nyomási sérülések kórélettanának összevetése: a bőr romlását okozó állapotok és a hozzájuk kapcsolódó következmények”)


IIT Delhi, Ayurveda institute to develop herbal wound dressing, fumigation device for wound healing - Tribuneindia.com
Az Indian Institute of Technology (IIT) és az All India Institute of Ayurveda (AIIA) összefogtak, s együttműködnek 7 projektben, beleértve a gyógynövényes sebkötözés, a sebgyógyulást elősegítő füstölő eszköz és az újrafelhasznált étolaj káros hatásainak csökkentésére szolgáló gyógynövény-készítmény kifejlesztését célzókat. („IIT Delhi, az ayurvéda intézet gyógynövényes sebkötöző, füstölő eszközt fejleszt a sebkezeléshez”)


Gotu Kola Benefits Wound Healing - Newsmax.com
Russell Blaylock cikke. A gotu kola (ázsiai gázló vagy tigrisfű) egyik legismertebb hatása, hogy elősegíti a sebgyógyulást. Egy tanulmány, amelyben patkányoknál nehezen gyógyuló sebeket hoztak létre ennek a hatásnak a tesztelésére, bebizonyította, hogy a kenőcsként, krémként vagy gélként használt gotu kola a gyógyító sejtek szaporodásának, a kollagén szintézisének fokozásával és a kollagén szakítószilárdságának növelésével meggyorsította a sebgyógyulást. („A gotu kola elősegíti a sebgyógyulást”)


Nanocomposite scaffolds for accelerating chronic wound healing by enhancing angiogenesis - Biomedcentral.com
Hamed Nosrati, Reza Aramideh Khouy, Ali Nosrati, Mohammad Khodaei, Mehdi Banitalebi-Dehkordi, Korosh Ashrafi-Dehkordi, Samira Sanami és Zohreh Alizadeh (Irán) cikke (Journal of Nanobiotechnology). Áttekintésükben a szerzők az angiogenezis molekuláris mechanizmusaira és kulcsfontosságú tényezőire, a nanobiomerek szerepére az angiogenezisben, valamint a scaffoldokon alapuló szövetmérnöki megközelítésekre összpontosítottak a sebgyorsulás gyorsított kezelésére, a jobb angiogenezis alapján. („Nanokompozit scaffoldok a krónikus sebgyógyulás felgyorsítására az angiogenezis fokozásával”)


Arterial insufficiencies: Hyperbaric Oxygen Therapy for Selected Problem Wounds - PubMed
Enoch T Huang, Davut J Savaser és Marvin Heyboer Iii (USA) absztaktja (Undersea Hyperb Med. - „Artériás elégtelenségek: hiperbár oxigénterápia kiválasztott problémás sebek esetén”).


Evaluation of Wound-Healing and Antioxidant Effects of Marantodes pumilum (Blume) Kuntze in an Excision Wound Model - Mdpi.com
Shihab Uddin Ahmad, Nor-Ashila Binti Aladdin, Jamia Azdina Jamal, Ahmad Nazrun Shuid és Isa Naina Mohamed (Malajzia, Kína) cikke (Molecules). A kankalinfélék családjába tartozó MP megkönnyítette a sebgyógyulási folyamatot hím patkány modellben. Az MP-vel kezelt csoportok között végzett szövettani elemzés jobb re-epitelizációt, fokozott fibronektintartalmat és fibroblaszt sejteket, valamint magasabb rosttranszformációt mutatott ki a kollagén-III-ról kollagén-I-re, a gyulladásos sejtek csökkenésével a granulációs szövetekben. („A Marantodes pumilum (Blume) Kuntze sebgyógyító és antioxidáns hatásainak értékelése excíziós sebmodellben”)


Brain Cancer Linked to Tissue Healing - Neurosciencenews.com
A tanulmány szerint agydaganatok léphetnek fel, ha a sérült agyszövet nem gyógyul megfelelően. A kutatók szerint néhány glioblastoma akkor alakul ki, amikor a normális gyógyulási folyamatot a mutációk kisiklatják. Ez a folyamat sok évvel az agydaganat tüneteinek megjelenése előtt megkezdődhet. („Szövetgyógyuláshoz kapcsolódó agydaganat”)


Association of wound genesis on varying aspects of health‐related quality of life in patients with different types of chronic wounds: Results of a cross‐sectional multicentre study - Wiley.com
Article by Finja Reinboldt‐Jockenhöfer, Zeynep Babadagi, Heinz‐Dieter Hoppe, Alexander Risse, Christos Rammos, Anna Cyrek, Christine Blome, Sven Benson and Joachim Dissemond (International Wound Journal). A szerzők adatai azt bizonyítják, hogy a HRQoL klinikailag releváns különbségeket mutat a különböző genezisű krónikus sebekkel rendelkező betegek között. („A sebgenezis asszociációja az egészséggel összefüggő életminőség különböző aspektusain különböző típusú krónikus sebekben szenvedő betegeknél: keresztmetszeti multicentrikus vizsgálat eredményei”)


Multifunctional hydrogels for wound healing: Special focus on biomacromolecular based hydrogels - PubMed
Nahideh Asadi, Hamidreza Pazoki-Toroudi, Azizeh Rahmani Del Bakhshayesh, Abolfazl Akbarzadeh, Soodabeh Davaran és Nasim Annabi (Irán, USA) absztraktja (Int J Biol Macromol. - „Multifunkcionális hidrogélek a sebgyógyuláshoz: Különös figyelmet fordítanak a biomakromolekuláris alapú hidrogélekre”).


Association of sleep-disordered breathing and wound healing in patients with diabetic foot ulcers - PubMed
Lihong Chen, Wanxia Ma, Naima Covassin, Dawei Chen, Panpan Zha, Chun Wang, Yun Gao, Weiwei Tang, Fei Lei, Xiangdong Tang és Xingwu Ran (Kína, USA) absztraktja (J Clin Sleep Med. - „Alvászavaros légzés és sebgyógyulás társulása diabéteszes lábfekély esetén”).


Prophylactic Negative-pressure Dressings Reduce Wound Complications and Resource Burden After Emergency Laparotomies - PubMed
David S Liu, Chao Cheng, Rumana Islam, Mark Tacey, Ankur Sidhu, David Lam és Neil Strugnell (Ausztrália, Egyesült Királyság) absztaktja (J Surg Res. - „A profilaktikus negatívnyomás-kötszerek csökkentik a seb szövődményeit és az erőforrások terheit a sürgősségi laparotómiák után”).


Friction characteristics of preventative wound dressings under clinically-relevant conditions - PubMed
Stephen Sprigle, Riley Caminiti és Michael Varenberg (Atlanta, USA) absztraktja (Wound Repair Regen. - „A megelőző sebkötések súrlódási jellemzői klinikailag releváns körülmények között”).


Cellular benefits of single-use negative pressure wound therapy demonstrated in a novel ex vivo human skin wound model - PubMed
Holly N Wilkinson, Francesca L Longhorne, Elizabeth R Roberts, Varuni R Brownhill és Matthew J Hardman (Hull, Egyesült Királyság) absztraktja (Wound Repair Regen. - „Az egyszerhasználatos negatívnyomás-sebterápia celluláris előnyeit egy új ex vivo emberi bőrsebmodell bizonyította”).


Knockout of sodium channel Na x delays re-epithelializathion of splinted murine excisional wounds - PubMed
Chun Hou, David Dolivo, Adrian Rodrigues, Yingxing Li, Kai Leung, Robert Galiano, Seok Jong Hong és Thomas Mustoe (USA, Kína) absztraktja (Wound Repair Regen. - „A Na x nátriumcsatorna knockout-ja késlelteti az egér excíziós sebek re-epithelializációját”).


The Way of the Wound - Generalsurgerynews.com
Masood Shariff és Peter Kyunghwan Kim cikke. Minden sebész és sok másfajta orvos is sebeket hoz létre és kezel. Valaha az általános sebészek a fizikai és néha az érzelmi sebek gondozásának mesterei voltak. („A seb útja”)


Managing Diabetic Foot Ulcers: Pharmacotherapy for Wound Healing - PubMed
Danielle Dixon és Michael Edmonds (London, UK) absztraktja (Drugs - „A diabéteszes lábfekély kezelése: Farmakoterápia a sebgyógyulásért”).


Comparing hospital stay and patient satisfaction in a resource poor setting using conventional and locally adapted negative pressure wound dressing methods in management of leg ulcers with split skin grafts: a comparative prospective study - PubMed
Charles Chidiebele Maduba, Ugochukwu Uzodimma Nnadozie, Victor Ifeanyichukwu Modekwe és Ezekiel Uchechukwu Nwankwo (Nigéria) absztraktja (Pan Afr Med J. - „A kórházi tartózkodás és a betegek elégedettségének összehasonlítása erőforráshiányos körülmények között, hagyományos és helyileg adaptált negatív nyomású sebkezelési módszerek alkalmazásával a lábfekély kezelésére split bőrgraftokkal: összehasonlító prospektív tanulmány”).


University of Bristol leads new research to identify genes implicated during scarring - Epigram.org.uk
Conlan Doherty cikke. A Bristoli Egyetem új kutatásokat vezet a hegesedés során érintett gének azonosítására


Pressure ulcers: an overview - PubMed
John Headlam és Amy Illsley (Egyesült Királyság) absztraktja (Br J Hosp Med (Lond) - „Nyomási fekélyek: áttekintés”).


Role of microRNAs in Pressure Ulcer Immune Response, Pathogenesis, and Treatment - PubMed
Stephen M Niemiec, Amanda E Louiselle, Kenneth W Liechty és Carlos Zgheib (Aurora, USA) absztraktja (Int J Mol Sci. - „A mikroRNS-ek szerepe a nyomási fekély immunválaszában, patogenezisében és a kezelésében”).


Accelerative effect of topical Zataria multiflora essential oil against infected wound model by modulating inflammation, angiogenesis, and collagen biosynthesis - PubMed
Mohammad Reza Farahpour, Sara Sheikh, Elham Kafshdooz és Ali Sonboli (Irán) absztraktja (Pharm Biol. - „A helyi Zataria multiflora (sirázi kakukkfű) illóolaj gyorsított hatása a fertőzött sebmodell ellen a gyulladás, az angiogenezis és a kollagén bioszintézis modulálásával”).


The modulation of the burn wound environment by negative pressure wound therapy: Insights from the proteome - PubMed
Cody C Frear, Tuo Zang, Bronwyn R Griffin, Steven M McPhail, Tony J Parker, Roy M Kimble és Leila Cuttle (Irán) absztraktja (Wound Repair Regen. - „Az égési seb környezetének modulálása negatívnyomás-sebterápiával: Betekintés a proteomból”).


The Acceleration of Diabetic Wound Healing by Low-Intensity Extracorporeal Shockwave Involves in the GSK-3β Pathway - Mdpi.com
Rong-Fu Chen, Yun-Nan Lin, Keng-Fan Liu, Chun-Ting Wang, Savitha Ramachandran, Ching-Jen Wang és Yur-Ren Kuo (Tajvan, Szingapúr) cikke (Biomedicines). A szerzők eredményei azt mutatták, hogy az ESWT-ben szerepet játszó molekuláris mechanizmusok nem csak a megnövekedett neoangiogenesist, hanem a GSK3β-közvetített Wnt/β-catenin útvonalakat is magukban foglalják. Ezért az ESWT által fokozott sebgyógyulás mind a kanonikus, mind a nem kanonikus Wnt ligandum/coreceptor kölcsönhatások kombinációjával, valamint a magas szintű β-catenin szignalizációval társul, ami fokozott sejtszaporodást és differenciálódást eredményez a sebgyógyulási folyamat során.Önt is várjuk a Magyar Sebkezelő Társaság tagjai közé!

Ehhez:

Várjuk online jelentkezését!

vagy kérjük,

Töltse le és küldje vissza a regisztrációs lapot!