Külföldi hírek, sajtószemle

Magyar Sebkezelő Társaság

csík

Külföldi hírek, sajtószemle - 2023. szeptember


Az alábbiakban a megjelenés időrendjében szemlézett külföldi cikkek nem feltétlenül tükrözik a Társaság és annak vezetése álláspontját! A ikonnal jelzett absztraktok fordítása megtalálható a portál MSKT-tagoknak fenntartott részén.


Management of a fistula in the open abdomen - Wounds-uk.com
A fisztula abnormális kapcsolat két testrész között. A betegeknél enterocutan fisztula alakulhat ki bélműtétet követően, ha a has nyitva marad. Ezeknek a betegeknek a kezelése összetett és sokrétű megközelítést igényel. A cikkben néhány kérdés megvitatása és egy páciens esete kerül bemutatásra. Különösen kiemelik a seb kezelésével kapcsolatos nehézségeket. A negatívnyomás-terápia (NPWT) lehetőségeit, valamint más kötszerezési lehetőséget is figyelembe kell venni. („Sipoly kezelése a nyitott hasüregben”)


Frugal innovation in wound management within a low resource inpatient setting: a case series - Wounds-uk.com
Angela Mugumba, Augustine Seemujiu, Becky Maskew, Derek Bahandagira, Jane Boardman és mtsai. cikke. Ez a cikk rávilágít az alacsony erőforrásokkal járó sebkezelés kihívásaira, figyelembe véve a takarékos innováció lehetőségeit és a szerzők tapasztalatait, miközben virtuális sebkezelő klinikákat hoznak létre két globális közösségben. Ezenkívül a szerzők négy valódi esetet tárgyalnak a virtuális klinikákon belül. („Takarékos innováció a sebkezelésben alacsony erőforrásigényű fekvőbeteg-körülmények között: esetsorozat”)


Complex wound healing with topical negative pressure wound therapy: a case study - Wounds-uk.com
Lisa Sutherland cikke. A sebészeti seb-dehiszcencia (SWD), a műtétek szövődménye, késleltetheti a sebgyógyulást, növelheti az egészségügyi szolgáltató gazdasági terheit, és negatív hatással lehet a beteg jóllétére. Az SWD kezelésének alapvető célja a sebzárás. Ez a cikk az Avance® Solo, egy negatívnyomás-terápiás rendszer alkalmazását írja le, amelyet terápiának választottak kibontott, zárt műtéti metszéses sebek megelőzésére és kezelésére. („Komplex sebkezelés helyi negatívnyomás-terápiával: esettanulmány”)


What are the implications of the cost-of-living crisis on individuals with wounds? - Wounds-uk.com
Samantha Holloway cikke. Az életszínvonal-válságra olyan jelentések hívták fel a figyelmet, mint például a Royal Society for Public Health-é. Ez a jelentés rávilágít a válságnak az egyének egészségére gyakorolt közvetlen hatására, valamint arra, hogy egy egész generációt fenyeget a rosszabb egészségi állapot veszélye. A jelentés szerint továbbá a meglévő egészségügyi egyenlőtlenségek valószínűleg még nyilvánvalóbbá válnak. Például a veszélyeztetett népességcsoportokat, köztük az alacsonyabb jövedelműeket és a marginalizált közösségeket aránytalanul nagy mértékben érintheti a helyzet, ami a szolgáltatásokhoz való hozzáférés egyenlőtlenségéhez és ezáltal rosszabb eredményekhez vezethet. („Milyen következményekkel jár a megélhetési költségek válsága a sebbel rendelkező egyénekre?”)


The application of modified compression to prevent leg ulcer recurrence in the Republic of Ireland - Wounds-uk.com
Claire Buckley, Nicole Muller, Siobhan Murphy és Yvonne Pennis cikke. Ez a kutatás azt jelzi, hogy a módosított kompresszió alkalmazása a VLU kiújulásának megelőzésére korlátozott az írországi klinikai gyakorlatban, és inkonzisztens. („A módosított kompresszió alkalmazása a lábszárfekély kiújulásának megelőzésére az Ír Köztársaságban”)


Implementing an evidence-based pathway to improve outcomes for non-healing wounds - Wounds-uk.com
Anita Kilroy-Findley és Karen Ousey cikke. A sebfertőzés azonosításával és kezelésével kapcsolatos strukturált és méltányos beavatkozások biztosítása érdekében az NHS Trust a nem gyógyuló sebekre vonatkozó, bizonyítékokon alapuló eljárást vezetett be. Az eljárás bevezetését követően csökkent a sebek felmérésére irányuló ápolói látogatások száma, csökkent a sebfelület, a nekrotikus szövetek száma és javult a gyógyulási arány. („A nem gyógyuló sebek eredményeinek javítását célzó, bizonyítékokon alapuló eljárás bevezetése”)


Effect of closed incision negative pressure wound treatment in vascular surgery: A meta-analysis - Wiley.com
Xiaohu Meng, Xupin Xie, Yongchang Liu, Changpin Huang, Linjun Wang, Xin Fang és Xumei Chen (Zhejiang, Kína) cikke (International Wound Journal). A vizsgált adatokból kiderült, hogy a zárt-incíziós NPWT-kezelésben szignifikánsan alacsonyabb volt a fertőzések aránya, az I. és a II. fokú fertőzések aránya valamint a III. fokú fertőzések aránya, a sebészeti újbóli beavatkozás aránya, azonban a 30 napos halálozás, az antibiotikum-kezelés vagy a kórházi tartózkodás hossza tekintetében nem volt jelentős különbség az érsebészeti beavatkozással kezelt kontrollcsoporthoz képest. („Zárt incíziós negatívnyomás-terápia hatása az érsebészetben: metaanalízis”)


New factors affecting wound healing and recurrence after pilonidal sinus surgery in adolescents; seborrheic dermatitis and psychiatric co-occurring conditions - Wiley.com
Meltem Kaba (Isztambul, Törökország) cikke (International Wound Journal). Két új tényezőként értékelni kell a seborrheás dermatitis és a pszichiátriai társbetegségek jelenlétének jelentőségét azoknál a betegeknél, akiknek a sebei a műtét után is nyitva maradnak, és nem reagálnak az elsődleges sebkezelésre, és végül visszaesnek. További szövettani és patológiai vizsgálatokra van szükség a seborrheás dermatitis és a pilonidális ciszta kapcsolatának tekintetében. („A sebgyógyulást és a kiújulást befolyásoló új tényezők serdülőknél a sinus pilonidalis műtét után; seborrheás dermatitis és pszichiátriai társbetegségek”)


Iron Nanoparticles Open Up New Directions for Promoting Healing in Chronic Wounds in the Context of Bacterial Infection - Mdpi.com
Zhaoyu Lu, Dong Yu, Fengsong Nie, Yang Wang és Yang Chong (Yangzhou, Kína) cikke (Pharmaceutics). A vas nanorészecskék nemcsak a sebgyógyulás fokozására szolgálhatnak klinikai célokra, hanem a vas tulajdonságait kihasználva a vérszegénység és a vércukorszint-zavarok javítására is. A vas nanorészecskék pozitívan befolyásolják a krónikus sebek gyógyulási folyamatát, ami potenciálisan túlmutat a sebkezelésen. („A vas nanorészecskék új irányokat nyitnak a krónikus sebek gyógyulásának elősegítésére a bakteriális fertőzéssel összefüggésben”)


Why Do Diabetic Wounds Take Longer to Heal? A Breakthrough Study Explains - Gilmorehealth.com
Mary Moore cikke. A cukorbetegek gyakran küzdenek késleltetett sebgyógyulással, egyes sebek akár krónikussá is válhatnak. Szélsőséges esetekben ezek a nem gyógyuló sebek az amputáció drasztikus intézkedéséhez vezethetnek. A késedelem pontos oka sokáig rejtély maradt, de a legújabb kutatások végre rávilágítottak egy jelentős hozzájáruló tényezőre. („Miért tart tovább a diabéteszes sebek gyógyulása? Egy áttörést jelentő tanulmány megmagyarázza”)


Allele-specific expression reveals genetic drivers of tissue regeneration in mice - PubMed
Katya L Mack, Heather E Talbott, Michelle F Griffin, Jennifer B L Parker, Nicholas J Guardino, Amanda F Spielman, Michael F Davitt, Shamik Mascharak és mtsai. (Stanford, USA) absztraktja (Cell Stem Cell - „Az allélspecifikus expresszió feltárja a szövetregeneráció genetikai mozgatórugóit, egerekben”).


A Historical Look at AI in Health Care - Woundsource.com
A mesterséges intelligencia (AI) felhasználása az egészségügyben jelentős figyelmet és érdeklődést kap. Az AI forradalmasítja a szolgáltatók betegek diagnosztizálását, kezelését és ellátását, de hogyan jutottunk el idáig? Sebkezelési szakemberekként kulcsfontosságú, hogy magunkévá tegyük ezeket a technológiai fejlesztéseket, és megértsük azok hatását annak érdekében, hogy páciensei a lehető legjobb szintű ellátást kapják. („Történeti betekintés az MI alkalmazására az egészségügyben”)


Telangiectasia: Is it a Sign of Venous Insufficiency? - Woundsource.com
Emily Greenstein cikke. A telangiektáziát, más néven "pókvénákat" főként a venulák, emellett a sub papilláris plexus kapillárisainak és arterioláinak állandó, rendellenes tágulása okozza. Vörös vagy kék árnyalatú vénák formájában jelenik meg, amelyek a bőr felszínén láthatók attól függően, hogy vénás vagy artériás. („Telangiektázia: ez a vénás elégtelenség jele?”)


Vibrio vulnificus: What Are the Risks - Woundsource.com
Shannon Solley cikke. Bár a V. vulnificus magas mortalitási rátával rendelkezik, fontos megjegyezni, hogy ez a fertőzés a növekvő esetek ellenére még mindig viszonylag ritka, különösen más vibriofajokhoz képest. A V. vulnificus ismerete azonban értékesnek bizonyulhat a sebkezelő szakemberek számára, akik a vízpartok közelében dolgoznak, ahol a prevalencia növekszik. („Vibrio vulnificus: Mik a kockázatok?”)


Smart and versatile biomaterials for cutaneous wound healing - Biomedcentral.com
Minxiong Li, Wenzheng Xia, Yi Min Khoong, Lujia Huang, Xin Huang, Hsin Liang, Yun Zhao, Jiayi Mao, Haijun Yu és Tao Zan (Sanghaj, Kína) cikke (Biomaterials Research). Az intelligens anyagok összetételének és belső szerkezetének feltérképezésével a bőrsebekkel kapcsolatos egyéni szükségleteikhez, különös tekintettel a reagáló mechanizmusokra, ez az áttekintés ígéretet tesz arra, hogy további előrelépést tesz a sebekre reagáló intelligens anyagok tervezésében, és elősegíti a klinikai transzlációt. („Intelligens és sokoldalú bioanyagok a bőrsebek gyógyulásához”)


The Use of Intact Fish Skin Grafts in the Treatment of Necrotizing Fasciitis of the Leg: Early Clinical Experience and Literature Review on Indications for Intact Fish Skin Grafts - Mdpi.com
Philip Dueppers, Roland Bozalka, Reinhard Kopp, Anna-Leonie Menges, Benedikt Reutersberg, Claudia Schrimpf, Francisco Jose Moreno Rivero és Alexander Zimmermann (Zürich, Svájc) cikke (JCM). Az ép halbőr-graftok a seb granulációjának gyors elősegítése és a fájdalomcsillapítás miatt jelentős szerepet játszhatnak a jövőben a nekrotizáló fasciitis kezelésében. („Az intakt halbőr graftok alkalmazása a láb nekrotizáló fasciitisének kezelésében: Korai klinikai tapasztalatok és szakirodalmi áttekintés az intakt halbőr graftok indikációiról”)


Multifunctional metal–organic frameworks for wound healing and skin regeneration - Sciencedirect.com
Fei Xing, Hong Ma, Peiyun Yu, Yuxi Zhou, Rong Luo, Zhou Xiang, Pol Maria Rommens, Xin Duan és Ulrike Ritz (Kína, Németország) cikke (Materials & Design). Ebben a tanulmányban a MOF-ok és kompozitjaik sebgyógyításban való alkalmazását tekintettük át. A MOF-ok fizikai-kémiai tulajdonságai és pórusos szerkezete vonzóvá teszi őket a sebkezelésben és a bőrregenerációban. („Multifunkcionális fém-szerves vázszerkezetek a sebkezelésben és a bőrregenerációban”)


Applications of Beehive Products for Wound Repair and Skin Care - Mdpi.com
Simona Martinotti, Gregorio Bonsignore és Elia Ranzato (Alessandria, Olaszország) cikke (Cosmetics). Ez az áttekintés a mézből készült termékekben rejlő nagy lehetőségeket jellemzi az egészség- és bőrápolás területén, figyelembe véve, hogy a méz gyakorlatilag kimeríthetetlen természeti erőforrás, amelyhez az emberek - mivel a méheket évszázadok óta háziasítják - szabadon hozzáférhetnek. („Méhészeti termékek alkalmazása a sebkezelésben és a bőrápolásban”)


Diabetic foot wound ulcers management by vacuum sealing drainage: A meta-analysis - Mdpi.com
Liuqing Yang, Ning Zhao, Min Yang, Jiao Huang, Xiaomin Fu, Changjiang Lei és Pengzhu Cai (Kína) cikke (International Wound Journal). A vizsgált adatokból kiderült, hogy a vákuumzáró drénezés szignifikánsan alacsonyabb sebgyógyulási, terápiás időtartam- és szövődményszámot, valamint nagyobb sebméret-csökkenést eredményezett a standard terápiához képest a diabéteszes lábszárfekélyben szenvedő betegeknél. („A diabéteszes lábszárfekélyek kezelése vákuumzáró drénezéssel: Metaanalízis”)


Researchers develop a wearable bioelectronic system for wound healing treatment delivery - New-medical.net
Pooja Toshniwal Paharia cikke. A Scientific Reports című szaklapban nemrégiben megjelent tanulmányban a kutatók egy olyan viselhető bioelektronikus rendszert mutattak be, amely a sebgyógyulással összefüggő terápiás szerek adagolására szolgál. („A kutatók viselhető bioelektronikus rendszert fejlesztenek ki a sebgyógyító kezelésekre”)


Advances in Three Dimensional Bioprinting for Wound Healing: A Comprehensive Review - Mdpi.com. Egemen Umur, Emirhan Bayrak, Fahriye Arslan, Safiye Betül Bulut, Engin Baysoy, Gizem Kaleli-Can és Bugra Ayan (Törökország, USA) cikke (Applied Sciences). Ez az áttekintés a hidrogél alapú kötszerek 3D-s bioprintelésének jelenlegi állását vizsgálja, beleértve azok előnyeit és korlátait is. („Fejlemények a három- dimenziós bionyomtatásban a sebkezelés érdekében: átfogó áttekintés”)


Low-Frequency Ultrasound Reinforces Silver Nanoparticles Effect in Experimental Chronic Non-healing Purulent Wounds Treatment - Springer.com
Petro Myronov, Igor Duzhyi, Volodymyr Bugaiov, Viktoriia Holubnycha, Vladyslav Sikora, Anatoliy Opanasyuk, Anatolii Romaniuk, Oleksandr Pererva és Maksym Pogorielov (Ukrajna, Lettország, Olaszország) absztraktja (BioNanoScience - „Az alacsony frekvenciájú ultrahang megerősíti az ezüst nanorészecskék hatását a krónikus, nem gyógyuló gennyes sebek kísérleti kezelésében”).


Topically-applied collagen-binding serum albumin-fused interleukin-4 modulates wound microenvironment in non-healing wounds - Nature.com
Abigail L. Lauterbach, Rachel P. Wallace, Aaron T. Alpar, Kirsten C. Refvik, Joseph W. Reda, Ako Ishihara, Taryn N. Beckman, Anna J. Slezak, Yukari Mizukami, Aslan Mansurov, Suzana Gomes, Jun Ishihara és Jeffrey A. Hubbell (USA, Egyesült Királyság) cikke (npj Regenerative Medicine). A szerzők bemutatják egy módosított rekombináns interleukin-4 konstrukció tervezését és jellemzését. („A helyileg alkalmazott kollagénkötő szérum albuminnal fuzionált interleukin-4 modulálja a seb mikrokörnyezetét a nem gyógyuló sebekben”)


Utilization of Lyotropic Liquid Crystalline Gels for Chronic Wound Management - Mdpi.com
Peili Luo, Lei Shu, Zhengwei Huang, Ying Huang, Chuanbin Wu, Xin Pan és Ping Hu (Kína) cikke (Gels). Megbízhatóbb és alkalmazhatóbb gyógyszeradagoló rendszereket kell tervezni és tesztelni a krónikus sebek terápiájának és menedzsmentjének javítása érdekében. („Liotróp folyadékkristályos gélek alkalmazása krónikus sebek kezelésére”)


A Programmable Oxygenation Device Facilitates Oxygen Generation and Replenishment to Promote Wound Healing - PubMed
Jumin Yang, Xin Jin, Wenguang Liu és Wei Wang (Kína) absztraktja (Adv Mater. - „Egy programozható oxigénellátó eszköz megkönnyíti az oxigéntermelést és -utánpótlást a sebgyógyulás elősegítése érdekében”)


Accelerated wound healing induced by spinach extract in experimental model diabetic rats with streptozotocin - Nature.com
Sara Rahati, Mohammad Kamalinezhad, Abdolali Ebrahimi, Mohammadreza Eshraghian és Hamideh Pishva (Irán) cikke (Scientific Reports). A szerzők eredményei azt mutatják, hogy a Spinacia oleracea hatékony lehet a diabéteszes fekélyek regenerációjában. Befolyásolja a fekély szerkezetét és sebességét. („A spenótkivonat által kiváltott gyorsított sebgyógyulás kísérleti modell cukorbeteg patkányokban streptozotocinnal”)


Antimicrobial Wound Dressings: A Concise Review for Clinicians - Mdpi.com
Faraz Yousefian, Roksana Hesari, Taylor Jensen, Sabine Obagi, Ala Rgeai, Giovanni Damiani, Christopher G. Bunick és Ayman Grada (USA, Grenada, Líbia, Olaszország) cikke (Antibiotics). Ez az áttekintés kiterjed az antimikrobiális kötszerek különböző típusaira, azok hatásmódjára, előnyeire és hátrányaira, ezáltal a klinikusok számára ismereteket nyújt a sebkezelés optimalizálásához. („Antimikrobiális kötszerek: tömör áttekintés a klinikusok számára”)


Simplified and modified Limberg flap plus vacuum-assisted closure for treatment of sacrococcygeal pilonidal sinus disease - Wiley.com
Mingze Xu, Yuchong Wang, Xinyi Ma, Yanjun Liu, Chunyu Xue és Haiying Dai (Sanghai, Kína) cikke (International Wound Journal). Az egyszerűsített és módosított Limberg-lebeny-rekonstrukció vákuum-asszisztált zárási műtéttel hatásos és innovatív módszer a sinus pilonidalis betegség (PSD) kezelésére, alacsony kiújulási rátával és gyors felépüléssel. („Egyszerűsített és módosított Limberg-lebeny plusz vákuumos zárás a sacrococcygealis pilonidalis sinus betegség kezelésére”)


ROS-scavenging hydrogel to accelerate wound healing and reduce scar formation - Sciencedirect.com
Xuedong Shu, Jun Shu, Yao Wang, Huan Deng, Junwei Zhang, Jing He és Fang Wu (Chengdu, Kína) cikke (Chemical Engineering Journal). A jelenlegi megközelítés új megvilágításba helyezi a reaktív oxigénfajtákat (ROS) megkötő hidrogélek tervezését, amelyek ígéretes potenciállal rendelkeznek a krónikus sebek és kevésbé heggyógyító kötszerek alkalmazásakor. („ROS-megkötő hidrogél a sebgyógyulás felgyorsítására és a hegképződés csökkentésére”)


Artificial Intelligence: Ethical and Privacy Considerations - Woundsource.com
A mesterséges intelligencia technológia térnyerésével az orvostudományban a klinikusokat és a betegeket egyaránt tájékoztatni kell a modern kor adatvédelmi aggályairól, és naprakésszé kell tenni az irányelveket és a jogszabályokat, különösen az adatok tulajdonjogát és hozzáférését illetően. A mesterséges intelligencia nagymértékben növeli majd a klinikusok képességeit a minőségi betegellátás biztosítására. Van azonban számos etikai aggály, amelyeket minden klinikusnak alaposan mérlegelnie kell, mielőtt az MI-technológiát bevezetné a gyakorlatba. („Mesterséges intelligencia: etikai és adatvédelmi szempontok”)


Prognostic models for clinical outcomes in patients with venous leg ulcers - A systematic review - PubMed
Vladica M Velickovic, Tom Macmillan, Jan Kottner, Amy Crompton, Isobel Munro, Abby Paine, Jelena Savovic, Tim Spelman, Michael Clark, Harm Jaap Smit és mtsai. (Ausztria, Egyesült Királyság, Németország, Hollandia) absztraktja (J Vasc Surg Venous Lymphat Disord. - „Vénás lábszárfekélyes betegek klinikai kimenetelének prognosztikus modelljei – Szisztematikus áttekintés”).


Paeonol accelerates skin wound healing by regulating macrophage polarization and inflammation in diabetic rats - Nih.gov
Zuyang Zhang, Tianhua Chen, Wei Liu, Jiepeng Xiong, Liangdong Jiang és Mingjiang Liu (Changsha, Kína) cikke (Korean J Physiol Pharmacol.). A Paeonol az M2 makrofág polarizáció elősegítésével és az M1 makrofág polarizáció gátlásával felgyorsítja a diabéteszes fekélyek gyógyulását. („A paeonol felgyorsítja a bőr sebgyógyulását a makrofágok polarizációjának és gyulladásának szabályozásával cukorbeteg patkányokban”)


Study sheds light on why wounds often heal poorly in diabetics - Eurekalert.org
A Pittsburghi Egyetem és a UPMC kutatói által vezetett új Nano Today tanulmány szerint, amikor az exoszómáknak nevezett apró részecskék, amelyek jeleket közvetítenek a sejtek között, hibásak a cukorbetegeknél, gyulladást okozhatnak és károsíthatják a sebgyógyulást. („Egy tanulmány rávilágít arra, hogy miért gyógyulnak gyakran rosszul a sebek cukorbetegeknél”)


In Situ Forming Bioartificial Hydrogels with ROS Scavenging Capability Induced by Gallic Acid Release with Potential in Chronic Skin Wound Treatment - Mdpi.com
Rossella Laurano, Alessandro Torchio, Gianluca Ciardelli és Monica Boffito (Olaszország) cikke (Gels). Ez a munka a kritika leküzdését tűzte ki célul olyan bioartifikált hidrogélek megfogalmazásával, amelyek képesek megőrizni a kapszulázott fosztóanyag (pl. a galluszsav) funkcionalitását és kiterjeszteni annak terápiás ablakát. („In situ képződő bioartifikációs hidrogélek ROS-felszabadító képességgel, amelyet a galluszsav felszabadulása indukál, és amely potenciálisan alkalmazható a krónikus bőrseb kezelésében”)


Personalised self-care for people with venous leg ulcers: a toolkit for change - Wounds-uk.com
Andrew Kerr, Beth Kelly, Karen Ousey, Laura Hallas Hoyes, Leanne Atkin, Rhian Last, Stephanie Lowen és Zoe Chouliara cikke. Az ebben a dokumentumban található útmutatás célja a betegek megerősítése és az eredmények javítása azáltal, hogy a klinikusokat olyan eszközkészlettel látja el, amely hatékonyan támogatja az önellátás bevonását, miközben potenciálisan segíti az egészségügyi szolgálatokat a sebek terhének csökkentésében. („Személyre szabott önellátás vénás lábszárfekélyes betegek számára: eszköztár a változáshoz”)


Breakthrough in scarless wound recovery achieved with autologous blood - Sciencedaily.com
Egy nemrégiben készült tanulmány úttörő mérföldkövet jelentett a szövetregenerációban egy olyan technológia kifejlesztésével, amely autológ vért használ fel háromdimenziós mikrovaszkuláris implantátumok előállítására. („Autológ vérrel elért áttörés a heg nélküli sebgyógyulásban”)


Osteopathic Approach for Keloids and Hypertrophic Scars - Cureus.com
Bruno Bordoni, Allan R. Escher, Gregory T. Girgenti, Filippo Tobbi és Roberto Bonanzinga (Olaszország) cikke (Cureus). Áttekintve azokat a fázisokat, amelyek lehetővé teszik a bőr sérülést követő átalakulását, ez a cikk az ezen eljárásokhoz való folyamodás hasznosságáról elmélkedik, kiemelve azokat a hibás koncepciókat, amelyeken a manuális megközelítés alapul, összehasonlítva azzal, amit a jelenlegi szakirodalom kiemel a cicatricialis folyamatokból. A kóros hegadaptációkat figyelembe véve jobb lenne a kíméletes manuális megközelítést követni. („Keloidok és hipertrófiás hegek osteopátiás megközelítése”)


Effect of tobacco usage on surgical site wound problems after primary total hip and total knee arthroplasty: A meta-analysis - PubMed
Jiwen Zhu, Mengdi Si és Zongqiang Huang (Csengcsou, Kína) absztraktja (Int Wound J. - „A dohányzás hatása a műtéti sebproblémákra az elsődleges teljes csípő- és térdprotézisek után: Metaanalízis”).


A brief note on stages of wound healing - Alliedacademies.org
Maria Witte (Miami, USA) cikke (Journal of Dermatology Research and Skin Care). A sebgyógyulás szakaszainak és mögöttes mechanizmusainak megértése döntő fontosságú az optimális gyógyulás elősegítéséhez és a szövődmények minimalizálásához. („Rövid megjegyzés a sebgyógyulás szakaszairól”)


Validating Wound Severity Assessment via Region-Anchored Convolutional Neural Network Model for Mobile Image-Based Size and Tissue Classification - Mdpi.com
Yogapriya Jaganathan, Sumaya Sanober, Sultan Mesfer A Aldossary és Huda Aldosari (India, Szaúd-Arábia) cikke (Diganostics). A szerzők eredményei rávilágítanak a módszertan hatékonyságára a valós forgatókönyvekben, valamint a krónikus sebekkel küzdő betegek terápiás kezelésének javításában rejlő lehetőségére. („A seb súlyosságának értékelése régióhoz rögzített konvolúciós neurális hálózati modellen keresztül a mobil képalapú méret- és szövetosztályozáshoz”)


Modelling the Effect of Matrix Metalloproteinases in Dermal Wound Healing - Springer.com
Sonia Dari, Nabil T. Fadai és Reuben D. O’Dea (Nottingham, Egyesült Királyság) cikke (Bulletin of Mathematical Biology). Ebben a munkában a szerzők egy kétváltozós reakció-diffúziós modellt dolgoznak ki, amely leírja a mátrix metalloproteinázok (MMP) kölcsönhatását a bőrsejtekkel a sebgyógyulási folyamatban. („A mátrix metalloproteinázok hatásának modellezése a bőrsebek gyógyulásában”)


Modern Approaches in Wounds Management - Mdpi.com
Simona-Maria Tatarusanu, Florentina-Geanina Lupascu, Bianca-Stefania Profire, Andrei Szilagyi, Ioannis Gardikiotis, Andreea-Teodora Iacob, Iulian Caluian és mtsai. (Iasi, Románia) cikke (Polymers). A szerzők a hagyományos hidrogélek és az intelligens hidrogélek sebkezelésben való alkalmazásának racionalitását, valamint az innovatív tulajdonságokkal rendelkező smart hidrogélek fejlesztésének jelenlegi kutatási irányait, korlátaikat és ipari méretű gyártásuk kilátásait tárgyalják. („Korszerű megközelítések a sebkezelésben”)


Integrating factors associated with complex wound healing into a mobile application: Findings from a cohort study - Wiley.com
Raquel Marques, Marcos Venícios Oliveira de Lopes, João Daniel Neves-Amado, Paulo Alexandre Silva Ramos, Luís Octávio de Sá, Irene Maria Silva da Oliveira és mtsai. (Portugália) cikke (International Wound Journal). A késleltetett gyógyulás azonosított kockázati tényezőinek beépítése a betegek értékelésébe és egy mobilalkalmazásba történő beépítése javíthatja a sebkezeléssel kapcsolatos döntéshozatalt. („A komplex sebkezeléssel kapcsolatos tényezők integrálása egy mobilalkalmazásba: Kohorszvizsgálat eredményei”)


Low-glucose culture environment can enhance the wound healing capability of diabetic adipose-derived stem cells - Biomedcentral.com
Chun-Wei Li, Tai-Horng Young, Mu-Hui Wang, Ming-Ying Pei, Tsung-Yu Hsieh, Chia-Lang Hsu és Nai-Chen Cheng (Tajvan) cikke (Stem Cell Research & Therapy). A szakirodalommal összhangban a szerzők tanulmánya kimutatta, hogy a diabéteszes miliő kedvezőtlen hatást gyakorol a zsírból származó őssejtekre (ASC). Az alacsony glükóz tenyésztési körülmények elfogadása egyszerű és hatékony megközelítés a diabéteszes ASC-k sebgyógyulási képességeinek fokozására, ami értékes a diabéteszes betegekből származó autológ ASC-k klinikai alkalmazása szempontjából. („Az alacsony glükóz tartalmú tenyésztési környezet fokozhatja a diabéteszes zsírszövetből származó őssejtek sebgyógyító képességét”)


Skin wound healing effects of (+)-syringaresinol from ginseng berry - Sciencedirect.com
Jee-hyun Hwang, Yeonsoo Kang, Heui-Jin Park, Seolyeong Kim, Su-Hyun Lee, Hangun Kim, Sang-Jip Nam és Kyung-Min Lim (Dél-Korea) cikke (Journal of Ginseng Research). A szerzők kimutatták, hogy a ginseng bogyóból származó (+)-SYR a sejtproliferáció és a bőrregeneráció felgyorsításával fokozhatja a sebgyógyító hatást, ami a (+)-SYR potenciális hasznosságára utal a bőrsebek gyógyításában. („A ginzeng bogyóból származó (+)-sziringaresinol bőrsebgyógyító hatásai”)


Dehydrated human amnion/chorion membrane allograft with spongy layer to significantly improve the outcome of chronic non-healing wounds - Wiley.com
Emmanouil Psathas, Bernhard Egger és Dieter Mayer (Fribourg, Svájc) cikke (International Wound Journal). A szivacsos réteggel ellátott, dehidratált amnion/korion hártyával történő kezelés javítja a különböző etiológiájú, nem gyógyuló sebek kimenetelét, és ezért a refrakter sebek kezelésében korán figyelembe kell venni. („Dehidratált humán amnion/korion hártya allograft szivacsos réteggel a krónikus, nem gyógyuló sebek kimenetelének jelentős javítása érdekében”)


Biocompatible Cryogel with Good Breathability, Exudate Management, Antibacterial and Immunomodulatory Properties for Infected Diabetic Wound Healing - Wiley.com
Yang Li, Zifeng Yang, Qi Sun, Ruijun Xu, Renjie Li, Dingcai Wu, Rongkang Huang, Feng Wang és Yong Li (Guangzhou, Kína) cikke (Advanced Science). A multifunkcionális kriogél hatásosan segíti elő a kollagén lerakódását és a neovaszkularizációt, ezáltal felgyorsítja a fertőzött diabéteszes sebek gyógyulását. („Biokompatibilis kriogél jó légáteresztő, exudátum-kezelő, antibakteriális és immunmoduláló tulajdonságokkal a fertőzött diabéteszes sebek gyógyulásához”)


Natural and Synthetic Polymeric Biomaterials for Application in Wound Management - Mdpi.com
Sabrina Prete, Marco Dattilo, Francesco Patitucci, Giuseppe Pezzi, Ortensia Ilaria Parisi és Francesco Puoci (Rende, Olaszország) cikke (JFB). E munka célja, hogy a kutatóknak lehetőséget adjon a sebkötszerek készítéséhez megfelelő anyagok értékelésére, valamint az optimális szintézisfeltételek és a leghatékonyabban betölthető bioaktív molekulák jobb megismerésére. („Természetes és szintetikus polimer bioanyagok alkalmazása a sebkezelésben”)


Compare the effectiveness of extracorporeal shockwave and hyperbaric oxygen therapy on enhancing wound healing in a streptozotocin-induced diabetic rodent model - PubMed
Rong-Fu Chen, Yun-Nan Lin, Keng-Fan Liu, Chia-Chun Lee, Chieh-Ju Hu, Chun-Ting Wang, Ching-Jen Wang és Yur-Ren Kuo (Tajvan, Szingapúr) absztraktja (Kaohsiung J Med Sci. - „Az extrakorporális lökéshullám- és a hiperbár oxigénterápia hatékonyságának összehasonlítása a sebgyógyulás fokozásában egy streptozotocin-indukált diabéteszes rágcsáló-modellben”).


Efficacy and Theoretical Basis of Low-Intensity Shock Wave Therapy in the Management of Different Forms of Wound Healing: Own Experiences and a Review of the Literature - Esmed.org
Rassweiler J., Ringeisen M., Knobloch K. és Schaden W. (Ausztria, Németország) cikke (Medical Research Archives). Az ESWT meggyőző, nem invazív és biztonságos kezelési lehetőséget kínál a különböző sebkezelési kihívások kezelésére, javítva a krónikus sebekben és fekélyekben szenvedő betegek eredményeit. Ez az áttekintés rávilágít az ESWT-ben mint fejlett sebgyógyító terápiában rejlő lehetőségekre, amelyek kiegészítik a hagyományos megközelítéseket. („Az alacsony intenzitású lökéshullám-terápia hatásossága és elméleti alapja a sebkezelés különböző formáinak kezelésében: Saját tapasztalatok és a szakirodalom áttekintése”)


The Effects of Tissue Healing Factors in Wound Repair Involving Absorbable Meshes: A Narrative Review - Mdpi.com
Varvara Vasalou, Efstathios Kotidis, Dimitris Tatsis, Kassiani Boulogeorgou, Ioannis Grivas, Georgios Koliakos, Angeliki Cheva, Orestis Ioannidis, Anastasia Tsingotjidou és Stamatis Angelopoulos (Thesszaloniki, Görögország) cikke (JCM). Mivel a sekezelés továbbra is dinamikusan fejlődő terület, ez a narratív áttekintés átfogó betekintést nyújt a jelenlegi ismeretekbe, valamint a jövőbeli kutatások és klinikai alkalmazások lehetséges útjaiba. („A szövetgyógyító tényezők hatása a felszívódó hálókkal végzett sebkezelésben: Narratív áttekintés”)


Biodiversity of Skin Microbiota as an Important Biomarker for Wound Healing - Mdpi.com
Caglar Ersanli, Athina Tzora, Chrysoula (Chrysa) Voidarou, Stylianos Skoufos, Dimitrios I. Zeugolis és Ioannis Skoufos (Görögország, Írország) cikke (Biology). A szerzők tárgyalnak néhány fontos baktériumot (koaguláz-negatív Staphylococcusok (CoNS), S. aureus, P. aeruginosa és Lactobacillusok), amelyek az emberi bőrben jelen vannak, a baktériumoknak az immunrendszerrel és a hámsejtekkel való kommunikációjának hatásait a sebgyógyulásra, valamint a azonosítási technikákat és manipulációs stratégiákat a baktériumok populációjára a sérült bőrszövetben. („A bőr mikrobiota biodiverzitása mint a sebgyógyulás fontos biomarkere”)


Time and labor costs of compression therapy wrap system for lower extremity edema: results from a single center - Hmpgloballearningnetwork.com
Peter J Mallow, Debashish Chakravarthy és Louis Pilati (USA) cikke (Wounds). A 2 LB-s kompressziós rendszer használata jelentős idő- és költségmegtakarítással járhat a 4 LB-s rendszerhez képest. („Az alsó végtagi ödéma kompressziós terápiás wrap rendszerének idő- és munkaerőköltsége: egy központ eredményei”)


Effectiveness of zinc therapy for the treatment of pressure ulcers - PubMed
Jessica Cazalilla Chica és James Edward Hill (Egyesült Királyság) absztraktja (Br J Community Nurs. - „A cinkterápia hatásossága a nyomási fekélyek kezelésében”).Önt is várjuk a Magyar Sebkezelő Társaság tagjai közé!

Ehhez:

Várjuk online jelentkezését!

vagy kérjük,

Töltse le és küldje vissza a regisztrációs lapot!