Magyar Sebkezelő Társaság

A diabeteszes lábelváltozások tehermentesítésének aspektusai a klinikusok szemével
Mölnlycke Webinar


2021. március 17., 14:00


Mönlycke Webinar az MSKT együttműködésével


A diabeteszes lábelváltozások (oedema, lábsebek-talpi sebek, Charcot-láb) tehermentesítésének aspektusai a klinikusok szemével

Pontszerző továbbképzés, az akkreditáció folyamatban.

A cukorbetegek egyre növekvő száma és a következményeként kialakult szövődmények egyre nagyobb terhet rónak az egészségügyi ellátó rendszerekre. A diabéteszes láb megnevezés egy gyűjtőfogalom, ami a cukorbetegség következtében kialakult elváltozásokat foglalja össze, úgy mint diabéteszes angiopátia, neuropátia, Charcot láb, azaz osteoartropátia. Az így kialakult sebeknek elengedhetetlen feltétele a tehermentesítés. Szeretnénk bemutatni Önöknek a tehermentesítés klinikai elméleti és gyakorlati szempontjait az utóbbiakat esetbemutatásokkal színesítve.

Dr. med. habil Sugár István Ph. D. moderálásával kiváló hazai szakemberek osztják meg gondolataikat a fenti téma kapcsán.

A Mölnlycke®-nél mindig keressük a lehetőséget, hogy javítsuk az eredményeket és fejlesszük a gyakorlatot. Köszöntjük a diabéteszes lábelváltozások tehermentesítésének aspektusai a klinikusok szemével című online Szimpóziumon!

Program

Moderátor: Dr. med. habil Sugár István Ph. D.

Dr. Rozsos István Ph. D. MBA: Teher-"mentesítés" minden szempontból, kritikával és önkritikával-idealizáltan és szomorú reálisan- a korai klinikai élményektől a késői rehabilitációs időszak megválaszolatlan kérdéséig...

A tehermentesítés sokoldalú megközelítése számomra azért fontos mert kikényszeríti az empátiás érzékek aktiválását. A tapasztalás és a kudarcok feldolgozása folyamatosan csiszolja az embert, de a hétköznapok sebellátása során vajon eszünkbe jut e, hogy amikor rossz kötszert használunk akár tudatlanságból akár kényszerből - akkor mekkora fizikai terhet helyezünk a betegre -, mert a gyógyulása meg fog torpanni - vagy mérlegelünk-e elég alaposan, ha makacsul ragaszkodunk korábbi döntéseinkhez a terápiát illetően kissé elnyomva a tényt, hogy nem jönnek a gyógy eredmények és a végtag mentés helyett vagy mellett a kooperáló beteget veszítjük el.

Dr. Farkas Péter: Hasznos-e a tehermentesítés, és ha igen, akkor kinek?

Nemzetközi összevetésben Magyarországon az amputációk száma magas, aminek számos társadalmi, illetve egészségügyi oka van. Fontos népegészségügyi célkitűzés a major amputációk számának csökkentése. Ennek egyik lehetősége a súlyos diabeteszes neuropathiás lábelváltozások kezelésének eredményesebbé tétele, a konzervatív és műtéti terápia összehangolása. Súlyos lábszövődmények esetén majdnem minden esetben szükség van a végtag hosszabb-rövidebb ideig tartó tehermentesítésére. Az előadás érinti a tehermentesítést akut stádiumban, krónikus állapotokban, ortézisek, gyógycipők, lábon végzett tehermentesítő műtétek valamint a pervenció és edukáció témáját egyaránt.

Dr. Rozsos István Ph. D., Dr. Farkas Péter: A súlytalanság állapota az egyetlen megoldás?

A klinikusok tapasztalatai, álláspontja a kérdésről.
Nyitott szakasz: hallgatói vélemények, kérdések, kételyek és méltatások...

Dr. Sugár István arcképe Dr. med. habil Sugár István Ph. D., Moderátor
Semmelweis Egyetem II. sz. Sebészeti Klinika, Egyetemi docens, MSKT társelnöke

Dr. Rozsos István arcképe Dr. Rozsos István Ph. D. MBA
Théta Egészségközpont
Főorvos, sebész-érsebész szakorvos

Dr. Farkas Péter arcképe Dr. Farkas Péter
Országos Orvosi Rehabilitációs Intézet,
Szeptikus Mozgászervi Rehabilitációs osztály
Osztályvezető Főorvos

Mölnlycke Health Care Kft.Önt is várjuk a Magyar Sebkezelő Társaság tagjai közé!

Ehhez:

Várjuk online jelentkezését!

vagy kérjük,

Töltse le és küldje vissza a regisztrációs lapot!