Érdekességek a sebkezelésről

Magyar Sebkezelő Társaság


Tudta-e ön, hogy...

...az újkor hajnalán élő német orvosok szerint az emberi zsírral bekent kötszer csodákat művelt a sebekkel?

...a körömvirágot külsőleg bőrfertőzések, lábszárfekély, felfekvés, sebek kezelésére használták?

...a datolyából nyert olaj fokozza a sebek, vágások gyógyulását is?

...a cickafarkat vénás keringési zavarok (aranyér, lábszárfekély) ellen is használták?

...a pásztortáskát az első világháború idején sebek gyógyítására és vérzéscsillapítóként alkalmazták?

...az ókori egyiptomiak a kötözést, pakolást és gipszelést egyaránt a wt szóval fejezték ki? Ezt a kifejezést használták a balzsamozásra is.

...az ayurvédikus szakemberek a szemérmes mimózát (mimosa pudica) is használják sebkezelésre?

...az ún. NAMCS vizsgálat szerint az USA-ban 2011-2019 között 5,76 milliárd beteglátogatásra került sor, ebből 45,1 millió bőrsebek miatt? Ezek közül a leggyakoriabbak a hüvelykujj körömkárosodás nélküli nyílt sebei (7,96%), a lábszáron (5,75%), a láb egyéb részeinek nem- nyomásos krónikus fekélyei (5,08%) és a fül nyílt sebei voltak a leggyakoribbak (5%).

...a Közép-Európában is előforduló berki aggófűt régebben vérző sebek kezelésére használták, például foghúzást követően? Pirrolizidin (és így rákkeltő) tartalma miatt ma már nem alkalmazzák.

...az orvosi veronika heveny külső sérülések vagy krónikus bőrbetegség esetében (ekcéma, lábszárfekély) is hatékony?

...az ananász a gyümölcsben található bromelainnak köszönhetően szakszerű helyi alkalmazás során bizonyítottan gyorsítja a sebek és az égési sérülések gyógyulását, de jó lehet a lágyrész sérüléseire is?

...a nem gyógyuló sebek, a bőr sérülékennyé válása, kisméretű, kemény csomók megjelenése illetve az olyan vörös vagy pikkelyes területek, amelyek berepedhetnek, esetenként vérezhetnek, akár a bőrrákra is utalhatnak?

...az orgona virágából készített tinktúra vagy kenőcs az ízületi fájdalom és gyulladás, a köszvény, a meszesedés kellemetlen tüneteinek enyhítése mellett alkalmazható a sebek és zúzódások kezelésére is?

...a tartósan magas koleszterinszint tüneteként nem gyógyuló sebek és fekélyek jelenhetnek meg a lábon?

...régen úgy gondolták, hogy a húsos som levelei és fiatal hajtásai borban főzve szárítanak és gyógyítanak minden sebet?

...a mák növeli a szellemi teljesítőképességet és jótékonyan hat a sebek gyógyulására is?

...a népi gyógyászatban úgy is kezelték a sebet, hogy egy almát kétfelé hasítottak, azzal a gennyes sebrészt megnyomkodták, s újra összetéve a keresztútra tették? A hiedelem szerint elég volt az is, ha valaki felvette, arra már ráragadt a gennyes seb (pl. orbánc).

...a naspolya szárított, porrá tört termése sebet forraszt, s elállítja a vérzést?

...a bergamottolaj enyhe fertőtlenítő hatása miatt borogatásként nehezen gyógyuló sebek, műtéti hegek és sömörök kezelésére is alkalmas?

...a perzsa Abú al-Kászim (Abulcasis, 936-1013) a sebvarráshoz inakból, bélhúrból, hajból és más szőrszálakból, valamint selyemből készült varrófonalakat és a varráshoz csontból és bronzból készült egyenes és íves tűket használt?

...a karmazsintölgy levelein lévő gubacsokat vérzéselállító hatásuk miatt sebek, vérhas vagy hasmenés kezelésére használták?

...egyes nézetek szerint a tetoválás (tattoo) szó a jávai „tau”-ból származtatható, amelynek jelentése „sebet kaparni”?

...a fehér fűzfa kéreg (szomorúfűz) fagyott testrészek, sebek, fekélyek kezelésére, de lábizzadás, ekcéma és más bőrbetegségek esetén is hatékony?

...nagy költőnk, Csokonai Vitéz Mihály apja, József (1747–1786) seborvos (kirurgus) volt?

...elődeink az oregánót egyebek mellett vágások és sebek, valamint marások és csípések kezelésére is használták?

...állítólag halványíthatóak a hegek, ha 1-2 héten át a banánhéj húsos részét az adott bőrfelületre kenjük?

...a finn népi eposz, a Kalevala több helyen is foglalkozik a sebkezeléssel? Például Vejnemöjnen, amikor megsebesül, a sebbe zuzmót, majd mocsári mohát tesz vérzéscsillapító gyanánt, de a várt hatás elmarad.

...a keserűnarancs és a citrom hibridjét, a bergamottot egyebek mellett hegek ellen is ajánlják?

...a feljegyzések szerint Ivan Turgenyev orosz íróból 1883. január elején valószínűleg egy hypertrophiás heget távolítottak el, ami egy 1856-ban felnyitott furunkulus helyén keletkezett?

...az orvostechnikai eszközök GlobalData elnevezésű adatbázisa szerint 2023 júliusának elején 444 kötszer eszköz volt a fejlesztés különböző szakaszaiban világszerte?

...egy nemzetközi felmérés szerint a kórházi ágyak 25-40%-át a sebkezelés valamilyen formáját igénylő betegek veszik igénybe?

...a dió zöld héjának, a diókopácsnak az alkoholos tinktúrája és zsírban oldott kivonata a legsúlyosabb vágott sebek kezelésében is eredményes lehet?

...a BAND-AID® márkájú sebtapasz az Apollo 8 küldetés során a Hold körül keringő orvosi készlet részét képezte (1968)? Egy évvel később "részt vett" az Apollo 11 küldetésében is, amely az első embert a Holdra vitte.

...egyesek szerint, ha nehezen gyógyuló sebre paradicsompakolást teszünk, akkor az – hasonlóan a krumplipép-pakoláshoz – megtisztítja a sebet?

...vénás lábszárfekélyben a lakosság kb. 1%-a szenved? Az idősek körében gyakrabban fordul elő: 1000-ből kb. 20 embert érint.

...a kezdetekben azzal kísérleteztek, hogy megelőzésként a himlő enyhe változatát elkapott betegek hólyagját nyílt sebekbe dörzsölve vagy a porrá tört vart felszívva szándékosan okozzanak fertőzést?

...a sztóma körüli bőrproblémák, a perisztomális bőrszövődmények az osztómiás betegek 80%-ánál fordulnak elő?

...az USA-ban évente mintegy 27 millió sebészeti beavatkozást végeznek, és ezek közül minden 100 sebészeti beavatkozásból körülbelül 5, azaz 157.000 műtéti fertőzéssel jár?

...egy 2008-as nemzetközi felmérés szerint a sebbel rendelkező betegek csaknem 15%-a tapasztalt „legtöbbször” fájdalmat a kötéscsere miatt, s 17,2%-uk pedig „mindig”?

...az NHS becslése szerint 2017-2018-ban az USA-ban 3,8 millió 18 év feletti felnőttet kezeltek sebbel, s ezek 42%-a volt krónikus?

...a világon az égési sérülések 41,5%-a érinti a kezet, akár egy kiterjedtebb égés részeként, akár elszigetelt sérülésként?

...a fémes antiszeptikumok közül az ezüstkerámia port 1928-ban vezették be, az ezüst-szulfadiazin pedig 1958-ban vált elérhetővé?

...Hieronymus Bock szerint a benedekfű virágainak vattája a sebekre téve fájdalom nélkül gyógyítja azokat?

...a sebek kimetszését Paul Leopold Friedrich vezette be 1898-ban? Kísérletileg kimutatta, hogy a nyílt sebek excíziója jelentősen csökkenti a fertőzés kockázatát.

...a vénás lábszárfekélyek 15-20%-a arteriális károsodással jár együtt? Ezeket „kevert fekélyek”-nek nevezzük.

...a holt-tengeri só és iszap a pikkelyek leválasztásával és a sebgyógyulás gyorsításával fejti ki gyógyhatását?

...antioxidáns tulajdonságainak köszönhetően a csalán felgyorsítja a sebek gyógyulását, valamint csökkenti a hegek és foltok megjelenését? Kenőcsként égési sérülések kezelésére is használható.

...egy cukorbetegséggel összefüggő lábszárfekélyben szenvedő emberek bevonásával végzett vizsgálat 43,3%-os sikerességi arányról számolt be a mézzel végzett sebkezelés esetében? Létezik egy 97%-os sikerről beszámoló is.

...egy tanulmány szerint a műtéti sebfertőzés kezelésének becsült kórházi költsége fertőzésenként 409 angol font?

...a Cochrane Intézet szisztematikus áttekintést tett közzé 19, a cukorbetegek lábszárfekélyének megelőzésére irányuló beavatkozás értékeléséről? Ezek közül jótékony hatásuk miatt a legnagyobb relevanciát a szilikon ortézisek, az infravörös hőmérő, a cipőméret és az ütéselnyelő talpbetét kapták.

...Henri de Mondeville volt az, aki a középkorban szokásos nyitott sebkezelés helyett elsőként összevarrta a sérüléseket?

...a pedortrista szakember mindent tud a diabéteszes lábról, ért a pedikűrhöz és a sebkezeléshez valamint felismeri az esetleges veszélyeket?

...a pikkelysömör a sérült bőrfelületeken is megjelenhet, ezt hívják Köbner-jelenségnek?

...az ikonikus piros orsóval és gyűrűvel felszerelt Leukoplastot 1920-ban dobták piacra?

...a XVII. században Pierre Dionis, Marie Antoinette és Mária Terézia orvosa javasolta a fásli használatát lábszárfekély esetére? Abban az időben vászonból vagy kutyabőrből készítették.

...egy vizsgálat szerint a kötéscsere során a betegek 74%-a érez mérsékelt vagy súlyos fájdalmat?

...a Peruban őshonos fullánk nélküli, melipona méhek méze gyulladásgátló és sebgyógyító tulajdonsággal rendelkezik?

...az enyhe folyékony fertőtlenítőszert, a hidrogén-peroxidot gyakran használják fertőzések megelőzésére és kisebb vágások, sebek kezelésére?

...Károly Róbert király orvosai között kirurgusok, vagy akkori szóhasználattal cirolicusok is voltak, Perectoldus mester és Itáliai Benedek?

...Szent Kozmáról és Damjánról úgy tartják, hogy megmentettek egy gangrénás végtagot?

...az Egyesült Királyságban évente mintegy 278 ezer vénás lábszárfekélyt kezelnek?

...a tavaszfüvet amellett, hogy sebek gyógyítására alkalmazták, bőrfiatalító, hamvasító és ránctalanító szépítőfürdőket is végeztek vele?

...Cornelius Celsus, római orvos a De medicina című nyolckötetes művében 34 tapaszt és kenőcsöt sorol fel? Öt kivételével mindegyik nagy adag ólom- és rézsót tartalmaz, és ennek az ötnek az volt a célja, hogy gennyet termeljen.

...a nekrotizáló fasciitis halálozási mutatói egyre javulnak, de még mindig 30% körüliek?

...a vadrózsa olaj segíti a sejtmegújulást, s ideális a hegek kezelésére is?

...Ernst von Bergmann 1886-ban vezette be a sebészeti műszerek hősterilizálását, ami az aszeptikus műtétek kezdetét jelentette, és jelentősen csökkentette a fertőzések gyakoriságát?

...egy i. e. 2200-ból származó agyagtáblán a sebkezelés három gyógyító lépését írják le: a sebek lemosását, a gyógyító tapaszok elkészítését és a seb bekötését?

...a XIX. század végére a klinikai gyakorlatban már több mint 20 antiszeptikus szert használtak sebek kezelésére: alkohol, jodoform, jód, kálium-permanganát, ezüst-nitrát, xeroform stb.?

...az i. e. 16. századból származó Edwin Smith-papirusz a sebek összevarrását (az ajak, torok és váll sérüléseinél), a fertőzés megelőzését és gyógyítását mézzel, valamint a vérzés nyers hússal történő elállítását is említi?

...Hippokratész a fekélyeket úgy kezelte, hogy fügefalevéllel takarta le a sérült bőrfelületet?

...az első utalás a debridálásra i. sz. 25-ből származik, amikor Aulus Cornelius Celsus római enciklopédista egy sebkezelést írt le a megégett bőr műtéti eltávolításával?

...Petőfi iskolapadtársa és orvosdoktor barátja, Sass István ebdüh (veszettség) esetén a legcélszerűbbnek a seb pokolkővel történő kiégetését tartotta?

...a sebfertőzésben szenvedők körülbelül 7-11 nappal tovább vannak kórházban, mint azok a műtöttek, akiknél ez nem alakult ki?

...az oxigénterápia gyökerei 1662-ig nyúlnak vissza, amikor egy Henshaw nevű angol orvos felépített egy nyomás alatti helyiséget, vagy „domicilliumot”?

...az 1930-as évek elejére az Egyesült Államok több mint 300 kórházában használtak rendszeresen lárvákat a sebkezelésben?

...az orbánc általában egyoldali, de legyengült szervezetű embereknél kétoldali is lehet?

...a nemzetközi statisztikák szerint a krónikus sebekkel küzdő betegek 24%-a már legalább 6 hónapja él a sebével, és ezeknek a sebeknek csaknem 16%-a egy éve vagy régebb óta nem gyógyul?

...az ókori Egyiptom orvosai zöld színű festékkel kenték be a bekötözött sebeket, mert azt az élet színének tartották? Valójában a réztartalmú festék gátolta a baktériumok szaporodását?

...Augustus császár (i. e. 63-i. sz. 14) hozta létre a történelem első hivatásos katonai egészségügyi szolgálatát, amelynek tagjai jártasak voltak a sebek, fertőzések kezelésében?

...a statisztikák szerint a kötszercserék 70%-a történik tervezetten?

...a szervezetben található kollagén kb. 90%-át kitevő, a sebgyógyulást segítő 1-es típusú változat az inaknál és az ínszalagoknál található meg?

...a debridálás utáni seböblítésre szolgáló nátrium-hipokloritot Alexis Carrel francia sebész és Henry Dakin angol kémikus fejlesztette ki?

...az ókori egyiptomiak a fertőzött sebeket biocid anyaggal, malachittal, rézzel, cinkkel és antimonnal fertőtlenítették?

...a gyömbér gyorsítja a sebek, zúzódások gyógyulását, de a kínai orvosok szerint a fogfájástól a malárián át a vérhasig számos betegségre jó?

...a bundjalungok (Új-Dél-Wales őslakos népe) a teafa leveleit a megfázás és a sebek gyógyítására használták?

...a légylárva-terápiát (terápiás myiázist) számos kultúrában (maják, ausztrál őslakók) már többszáz évvel ezelőtt is használták a sebgyógyulás elősegítésére?

...a farkasalmát a sebek gyógyítására, illetve az övsömör, ekcéma és ótvar kezelésére is javasolták?

...adott esetben hamarabb gyógyul az égési seb, ha egy tálba jeget teszünk, felöntjük egy kevés hideg vízzel, majd a jeges vízbe szódabikarbónát szórunk?

...a magyar Hyperol nevű fertőtlenítőtabletta az első világháborúban kapott jelentős szerepet?

...Hieronymus Brunschwig (kb. 1450 – kb. 1512) megkülönböztette az új sebeket (vulnus) a régiektől (ulcus, fekély), a seb okozóját tekintve pedig szúrt, vágott sebet, ütést, ütődést, mérges állat harapását?

...a bőrön található kötőszövetből származó puha állagú, bőrszínű kinövés, a fibróma eltávolításának helyén pici sebek keletkeznek?

...a sebfertőzéseket okozó Staphylococcus banktériumot Robert Koch azonosította?

...az antimikrobiális hatású balzsamecet nagyon hatékony lehet fertőzések, például fertőzött sebek kezelésében?

...a szemhéjon a legvékonyabb a bőr, itt gyógyulnak a leggyorsabban a hegek?

...a K-vitamin hozzájárul a sebek, vágások és zúzódások gyorsabb gyógyulásához, ezért gyakran használják műtétek és kozmetikai eljárások után?

...Magyarországon – külföldi mintára – az 1279-es budai zsinaton tiltották meg a papoknak azokat a beavatkozásokat, amelyek vágással vagy égetéssel jártak együtt?

...Kószi Hippokratész (i. e. 400 körül) az állati inakat és az izmokat borító hártyából (fascia) készült „fonalakat” ajánlotta sebvarró anyagként?

...a datolyaszilvát vérszegénység, fogínysorvadás, légúti megbetegedések és sebkezelés esetén is használják?

...a vékony papírlapok okozta vágások fájdalmasabbak, mint a más éles tárgy okozta sebek, mivel itt legtöbbször nem keletkezik elegendő vér ahhoz, hogy ellepje a sebet, így a seb ki van téve a levegő irritálásának?

...a XIX. században a megkorbácsolt matrózok véres hátfelületére gyakran sót helyeztek, hogy fertőtlenítsék a sebeiket?

...a mák jótékonyan hat a sebek gyógyulására, és afrodiziákumként is számontartják?

...a majomhimlő 2-3 hét alatt magától elmúlik, de a kiütések helyén csúnya hegek maradhatnak?

...aki földikutyát fogott, és napszentülte előtt sebet, vagy más fájó részt megfogott, az meggyógyult?

...a lábszárfekély a trópusi, főként afrikai lakosság körében szinte ismeretlen?

...az I. világháború során kötszerként alkalmazott Cellucotont (Kimberly-Clark) az ápolónők menstruációs célokra is alkalmazták?

...a majoránna tinktúráját felhasználva tisztíthatók és fertőtleníthetők a felületi sebek?

...Paul Beiersdorf 1882. március 28-án kapott szabadalmat a modern tapaszára?

...a shea vajat felhasználják égési sérülések gyógyítására, sebek, hegek, bőrgyulladások és striák kezelésére is?

…terhesség vagy szoptatás alatt nem ajánlott tetováltatni, mert olyankor a hormonok hatására másképp gyógyulnak a sebek, s hajlamosabbak elfertőződni is?

…az acéllal merevített fűzők olykor felhorzsolták a nők bőrét, és a sebek gyakran végzetesen elfertőződtek?

…a földimogyoró olajat sebek, visszérgyulladás és aranyeres bántalmak kezelésére használják?

…az idősebb Plinius arról írt, hogy a birsszeleteket sebek, szemgyulladás gyógyítására, lábdagadás és hajhullás ellen sikeresen használták?

…a mezítláb járás gyakran vezetett sebekhez, amelyeket a széleslevelű útifű nedvével kenegettek?

…a tamariszkusz növény száraz ágaiból őrölt púder, a march a beduinok népszerű sebkezelő és fertőtlenítőszere?

…a nehéz sebgyógyulás és a zúzódásokra való fogékonyság a leukémiára utaló tünetek közé tartoznak?

…egy mandarin a napi szükséges C-vitamin-mennyiség több mint egynegyedét juttatja a szervezetbe, ami fontos a sebgyógyulás szempontjából is?

…a vérontófüvet a népgyógyászat már régóta használja aranyér, égések, gyulladások és sebek kezelésére?

…az egyik első sárkánykutató egy eperjesi kirurgus, Johann Patersonius Hain (1615-1675) volt?

…Johannes Beris a XV. században margarétából és ürömből készült, szükség esetén vízzel vagy borral kevert sebitalt ajánlott a nyilaktól vagy lövedéktől megsebesülteknek adni?


Az érdekességekről készült információkat megtalálhatja az MSKT Facebook-oldalán!Önt is várjuk a Magyar Sebkezelő Társaság tagjai közé!

Ehhez:

Várjuk online jelentkezését!

vagy kérjük,

Töltse le és küldje vissza a regisztrációs lapot!