Érdekességek a sebkezelésről

Magyar Sebkezelő Társaság


Tudta-e ön, hogy...

...a sebek kimetszését Paul Leopold Friedrich vezette be 1898-ban? Kísérletileg kimutatta, hogy a nyílt sebek excíziója jelentősen csökkenti a fertőzés kockázatát.

...a vénás lábszárfekélyek 15-20%-a arteriális károsodással jár együtt? Ezeket „kevert fekélyek”-nek nevezzük.

...a holt-tengeri só és iszap a pikkelyek leválasztásával és a sebgyógyulás gyorsításával fejti ki gyógyhatását?

...antioxidáns tulajdonságainak köszönhetően a csalán felgyorsítja a sebek gyógyulását, valamint csökkenti a hegek és foltok megjelenését? Kenőcsként égési sérülések kezelésére is használható.

...egy cukorbetegséggel összefüggő lábszárfekélyben szenvedő emberek bevonásával végzett vizsgálat 43,3%-os sikerességi arányról számolt be a mézzel végzett sebkezelés esetében? Létezik egy 97%-os sikerről beszámoló is.

...egy tanulmány szerint a műtéti sebfertőzés kezelésének becsült kórházi költsége fertőzésenként 409 angol font?

...a Cochrane Intézet szisztematikus áttekintést tett közzé 19, a cukorbetegek lábszárfekélyének megelőzésére irányuló beavatkozás értékeléséről? Ezek közül jótékony hatásuk miatt a legnagyobb relevanciát a szilikon ortézisek, az infravörös hőmérő, a cipőméret és az ütéselnyelő talpbetét kapták.

...Henri de Mondeville volt az, aki a középkorban szokásos nyitott sebkezelés helyett elsőként összevarrta a sérüléseket?

...a pedortrista szakember mindent tud a diabéteszes lábról, ért a pedikűrhöz és a sebkezeléshez valamint felismeri az esetleges veszélyeket?

...a pikkelysömör a sérült bőrfelületeken is megjelenhet, ezt hívják Köbner-jelenségnek?

...az ikonikus piros orsóval és gyűrűvel felszerelt Leukoplastot 1920-ban dobták piacra?

...a XVII. században Pierre Dionis, Marie Antoinette és Mária Terézia orvosa javasolta a fásli használatát lábszárfekély esetére? Abban az időben vászonból vagy kutyabőrből készítették.

...egy vizsgálat szerint a kötéscsere során a betegek 74%-a érez mérsékelt vagy súlyos fájdalmat?

...a Peruban őshonos fullánk nélküli, melipona méhek méze gyulladásgátló és sebgyógyító tulajdonsággal rendelkezik?

...az enyhe folyékony fertőtlenítőszert, a hidrogén-peroxidot gyakran használják fertőzések megelőzésére és kisebb vágások, sebek kezelésére?

...Károly Róbert király orvosai között kirurgusok, vagy akkori szóhasználattal cirolicusok is voltak, Perectoldus mester és Itáliai Benedek?

...Szent Kozmáról és Damjánról úgy tartják, hogy megmentettek egy gangrénás végtagot?

...az Egyesült Királyságban évente mintegy 278 ezer vénás lábszárfekélyt kezelnek?

...a tavaszfüvet amellett, hogy sebek gyógyítására alkalmazták, bőrfiatalító, hamvasító és ránctalanító szépítőfürdőket is végeztek vele?

...Cornelius Celsus, római orvos a De medicina című nyolckötetes művében 34 tapaszt és kenőcsöt sorol fel? Öt kivételével mindegyik nagy adag ólom- és rézsót tartalmaz, és ennek az ötnek az volt a célja, hogy gennyet termeljen.

...a nekrotizáló fasciitis halálozási mutatói egyre javulnak, de még mindig 30% körüliek?

...a vadrózsa olaj segíti a sejtmegújulást, s ideális a hegek kezelésére is?

...Ernst von Bergmann 1886-ban vezette be a sebészeti műszerek hősterilizálását, ami az aszeptikus műtétek kezdetét jelentette, és jelentősen csökkentette a fertőzések gyakoriságát?

...egy i. e. 2200-ból származó agyagtáblán a sebkezelés három gyógyító lépését írják le: a sebek lemosását, a gyógyító tapaszok elkészítését és a seb bekötését?

...a XIX. század végére a klinikai gyakorlatban már több mint 20 antiszeptikus szert használtak sebek kezelésére: alkohol, jodoform, jód, kálium-permanganát, ezüst-nitrát, xeroform stb.?

...az i. e. 16. századból származó Edwin Smith-papirusz a sebek összevarrását (az ajak, torok és váll sérüléseinél), a fertőzés megelőzését és gyógyítását mézzel, valamint a vérzés nyers hússal történő elállítását is említi?

...Hippokratész a fekélyeket úgy kezelte, hogy fügefalevéllel takarta le a sérült bőrfelületet?

...az első utalás a debridálásra i. sz. 25-ből származik, amikor Aulus Cornelius Celsus római enciklopédista egy sebkezelést írt le a megégett bőr műtéti eltávolításával?

...Petőfi iskolapadtársa és orvosdoktor barátja, Sass István ebdüh (veszettség) esetén a legcélszerűbbnek a seb pokolkővel történő kiégetését tartotta?

...a sebfertőzésben szenvedők körülbelül 7-11 nappal tovább vannak kórházban, mint azok a műtöttek, akiknél ez nem alakult ki?

...az oxigénterápia gyökerei 1662-ig nyúlnak vissza, amikor egy Henshaw nevű angol orvos felépített egy nyomás alatti helyiséget, vagy „domicilliumot”?

...az 1930-as évek elejére az Egyesült Államok több mint 300 kórházában használtak rendszeresen lárvákat a sebkezelésben?

...az orbánc általában egyoldali, de legyengült szervezetű embereknél kétoldali is lehet?

...a nemzetközi statisztikák szerint a krónikus sebekkel küzdő betegek 24%-a már legalább 6 hónapja él a sebével, és ezeknek a sebeknek csaknem 16%-a egy éve vagy régebb óta nem gyógyul?

...az ókori Egyiptom orvosai zöld színű festékkel kenték be a bekötözött sebeket, mert azt az élet színének tartották? Valójában a réztartalmú festék gátolta a baktériumok szaporodását?

...Augustus császár (i. e. 63-i. sz. 14) hozta létre a történelem első hivatásos katonai egészségügyi szolgálatát, amelynek tagjai jártasak voltak a sebek, fertőzések kezelésében?

...a statisztikák szerint a kötszercserék 70%-a történik tervezetten?

...a szervezetben található kollagén kb. 90%-át kitevő, a sebgyógyulást segítő 1-es típusú változat az inaknál és az ínszalagoknál található meg?

...a debridálás utáni seböblítésre szolgáló nátrium-hipokloritot Alexis Carrel francia sebész és Henry Dakin angol kémikus fejlesztette ki?

...az ókori egyiptomiak a fertőzött sebeket biocid anyaggal, malachittal, rézzel, cinkkel és antimonnal fertőtlenítették?

...a gyömbér gyorsítja a sebek, zúzódások gyógyulását, de a kínai orvosok szerint a fogfájástól a malárián át a vérhasig számos betegségre jó?

...a bundjalungok (Új-Dél-Wales őslakos népe) a teafa leveleit a megfázás és a sebek gyógyítására használták?

...a légylárva-terápiát (terápiás myiázist) számos kultúrában (maják, ausztrál őslakók) már többszáz évvel ezelőtt is használták a sebgyógyulás elősegítésére?

...a farkasalmát a sebek gyógyítására, illetve az övsömör, ekcéma és ótvar kezelésére is javasolták?

...adott esetben hamarabb gyógyul az égési seb, ha egy tálba jeget teszünk, felöntjük egy kevés hideg vízzel, majd a jeges vízbe szódabikarbónát szórunk?

...a magyar Hyperol nevű fertőtlenítőtabletta az első világháborúban kapott jelentős szerepet?

...Hieronymus Brunschwig (kb. 1450 – kb. 1512) megkülönböztette az új sebeket (vulnus) a régiektől (ulcus, fekély), a seb okozóját tekintve pedig szúrt, vágott sebet, ütést, ütődést, mérges állat harapását?

...a bőrön található kötőszövetből származó puha állagú, bőrszínű kinövés, a fibróma eltávolításának helyén pici sebek keletkeznek?

...a sebfertőzéseket okozó Staphylococcus banktériumot Robert Koch azonosította?

...az antimikrobiális hatású balzsamecet nagyon hatékony lehet fertőzések, például fertőzött sebek kezelésében?

...a szemhéjon a legvékonyabb a bőr, itt gyógyulnak a leggyorsabban a hegek?

...a K-vitamin hozzájárul a sebek, vágások és zúzódások gyorsabb gyógyulásához, ezért gyakran használják műtétek és kozmetikai eljárások után?

...Magyarországon – külföldi mintára – az 1279-es budai zsinaton tiltották meg a papoknak azokat a beavatkozásokat, amelyek vágással vagy égetéssel jártak együtt?

...Kószi Hippokratész (i. e. 400 körül) az állati inakat és az izmokat borító hártyából (fascia) készült „fonalakat” ajánlotta sebvarró anyagként?

...a datolyaszilvát vérszegénység, fogínysorvadás, légúti megbetegedések és sebkezelés esetén is használják?

...a vékony papírlapok okozta vágások fájdalmasabbak, mint a más éles tárgy okozta sebek, mivel itt legtöbbször nem keletkezik elegendő vér ahhoz, hogy ellepje a sebet, így a seb ki van téve a levegő irritálásának?

...a XIX. században a megkorbácsolt matrózok véres hátfelületére gyakran sót helyeztek, hogy fertőtlenítsék a sebeiket?

...a mák jótékonyan hat a sebek gyógyulására, és afrodiziákumként is számontartják?

...a majomhimlő 2-3 hét alatt magától elmúlik, de a kiütések helyén csúnya hegek maradhatnak?

...aki földikutyát fogott, és napszentülte előtt sebet, vagy más fájó részt megfogott, az meggyógyult?

...a lábszárfekély a trópusi, főként afrikai lakosság körében szinte ismeretlen?

...az I. világháború során kötszerként alkalmazott Cellucotont (Kimberly-Clark) az ápolónők menstruációs célokra is alkalmazták?

...a majoránna tinktúráját felhasználva tisztíthatók és fertőtleníthetők a felületi sebek?

...Paul Beiersdorf 1882. március 28-án kapott szabadalmat a modern tapaszára?

...a shea vajat felhasználják égési sérülések gyógyítására, sebek, hegek, bőrgyulladások és striák kezelésére is?

…terhesség vagy szoptatás alatt nem ajánlott tetováltatni, mert olyankor a hormonok hatására másképp gyógyulnak a sebek, s hajlamosabbak elfertőződni is?

…az acéllal merevített fűzők olykor felhorzsolták a nők bőrét, és a sebek gyakran végzetesen elfertőződtek?

…a földimogyoró olajat sebek, visszérgyulladás és aranyeres bántalmak kezelésére használják?

…az idősebb Plinius arról írt, hogy a birsszeleteket sebek, szemgyulladás gyógyítására, lábdagadás és hajhullás ellen sikeresen használták?

…a mezítláb járás gyakran vezetett sebekhez, amelyeket a széleslevelű útifű nedvével kenegettek?

…a tamariszkusz növény száraz ágaiból őrölt púder, a march a beduinok népszerű sebkezelő és fertőtlenítőszere?

…a nehéz sebgyógyulás és a zúzódásokra való fogékonyság a leukémiára utaló tünetek közé tartoznak?

…egy mandarin a napi szükséges C-vitamin-mennyiség több mint egynegyedét juttatja a szervezetbe, ami fontos a sebgyógyulás szempontjából is?

…a vérontófüvet a népgyógyászat már régóta használja aranyér, égések, gyulladások és sebek kezelésére?

…az egyik első sárkánykutató egy eperjesi kirurgus, Johann Patersonius Hain (1615-1675) volt?

…Johannes Beris a XV. században margarétából és ürömből készült, szükség esetén vízzel vagy borral kevert sebitalt ajánlott a nyilaktól vagy lövedéktől megsebesülteknek adni?Önt is várjuk a Magyar Sebkezelő Társaság tagjai közé!

Ehhez:

Várjuk online jelentkezését!

vagy kérjük,

Töltse le és küldje vissza a regisztrációs lapot!