Hazai hírek

Magyar Sebkezelő Társaság


Az alábbiakban a sebkezeléssel és határterületeivel kapcsolatos hazai hírekről számolunk be időrendben:


Uz.ua
Elhunyt Zelnik Katalin a Szent István Egyetem Kertészettudományi Kar nyugalmazott adjunktusa, egyebek mellett a Sebkezelés a moldvai és gyimesi magyaroknál napjainkban c. könyv szerzője.


Kecskemetilapok.hu
A kecskeméti XIX. Regionális Ápolási Konferencia előadásai között szó esett - többek között - a prevenció szerepéről a nyomási fekély kialakulásában.


Gyoriszalon.hu
Letölthetővé vált az első magyar nyelven nyomtatott sebészeti tankönyv, Miskóltzi Ferenc számos sebkezeléssel kapcsolatos részt tartalmazó műve, a „Manuale chirurgicum avagy Chirurgiai uti-társ mellyben az egész anatomia, égi jegyeknek ereje, a’ testi tagokon külsőképen történhető nyavalyák’ és eseteknek az seb kötés, érvágás, vagy akar minémű chirurgiai foglalatosság által teendő orvoslása ezen kivül a’ flastrom’ és ungventumoknak készitése”.


Hartmann.info
A HARTMANN-RICO Hungária Kft. szeptember 30-ra módosította a "20 ápoló - 20 nyertes" című otthonápolói pályázatának benyújtási határidejét, valamint csökkentette a beadandó esetek számát is.


Semmelweis.hu
„Az amputáció előszobája: diabéteszes neuropátia” címmel tart előadást és konzultációt Dr. Kempler Péter a 2020. július 22-én megrendezésre kerülő „Semmelweis Egészségügyi Napok 8. Gyógyítás tetőtől talpig” c. online rendezvényen.


Podowelt.hu
A sebkezelés, a diabéteszes láb pedikűrje is szerepel többek között a Podowelt Hungary 2020 c. online konferencia (2020. szeptember 26.) témái között.


Alphaimplant.hu
A Fogeltávolítást / sebészi behelyezést követő sebgyógyulás folyamata is szerepel az Implantáció alapjai és lépései c. akkreditált kurzus (2020. május 27.) fő témái között.


Semmelweis.hu
A 35 éven aluliaknak kiírt pályázaton olyan szabadon választott témájú, angol, német vagy magyar nyelvű, orvostörténeti tárgyú tanulmánnyal lehet részt venni, amelyek hazai és/vagy nemzetközi orvostörténti tárgyú, elemző és feltáró, új kutatási eredményeket tartalmaz. Beadási határidő: 2020. szeptember 1.


Weborvos.hu
A cukorbetegség szövődményeként kialakuló fekélyek és sebek gyorsabb gyógyulását segítő készítményt fejlesztettek ki a Szegedi Tudományegyetem bőrgyógyászati klinikáján... Erős Gábor és munkatársai a dantrolen nevű - egy jelenleg Magyarországon csak egy viszonylag ritka, altatás közben fellépő szövődmény kezelésére használt - hatóanyagról ismerték föl, hogy alkalmas a sebgyógyulás támogatására.


Arcanum.hu
Online olvashatóvá, illetve regisztráció után letölthetővé vált Dr. Schächter Miksa egyetemi magántanár: Sebészeti gyógyítás. Vérzéscsillapítás, érzéktelenítés, sebkezelés című könyve (1904).


Npwt.hu
Az NPWT Tudományos Szakmai Nap 2020. november 19-én kerül megrendezésre.


Doki.net
Megjelent az EMMI Egészségügyi Szakmai Kollégium Égés- és Plasztikai Sebészet Tagozat ajánlása a COVID-19 ellátásrenddel kapcsolatban, amely visszavonásig érvényes.


Hirado.hu
A diabéteszes lábon kialakuló nehezen gyógyuló fekély kezeléséről beszélt Dr. Kökény Zoltán sebész főorvos az M1 Életkor című műsorában.


Fisesz2020
Az idei Fisesz-Figamu kongresszusra mostanáig több mint 500 orvos jelezte részvételi szándékát, ennek ellenére a járványhelyzet miatt a kongresszus időpontját őszre tették át.


Hartmann.info
A Síelés közben szerzett sérülésekre a hidegterápia a megoldás címmel írt bejegyzést Dr. Budai Marianna Ph. D., szakgyógyszerész.


Facebook.com
A Pedimedical Benőtt köröm - modern sebkezelés gyakorlata címmel szervez okleveles képzést március 12-én.


Rehab.hu
A lymphoedema is szerepel a Magyar Rehabilitációs Társaság 2020. évi Vándorgyűlésének (Szeged, szeptember 10-12.) főbb témái között.


Meszk.hu
A HARTMANN-RICO Hungária Kft. termékválasztékába tartozó modern sebkezelési termékek használatával kapcsolatos esetek, tapasztalatok, eredmények (stb.) bemutatása az egyik feltétele a cég július 31-ig benyújtható "20 ápoló - 20 nyertes" című otthonápolói pályázatának.


Belgyogyasztarsasag.hu
A sebkezelés is szerepel a III. Időskorú betegek ellátása tanfolyam (Budapest, március 20-21.) témái között.


Derma.hu
A Magyar Dermatológiai Társulat Vezetősége támogatja a bőrgyógyász szakorvosok, rezidensek, szakorvosjelöltek és PhD. hallgatók, postdoc és kutatók számára a 2020. 09.02-05. között megrendezésre kerülő 50. ESDR Konferencián való részvételt (Amszterdam, Hollandia). Benyújtási határidő: 2020. április 30.


Facebook.com
A sebfertőzések (sebészeti fertőzések, szeptikus hasfali folyamatok, disruptiok, NPWT szerepe a sebészi fertőzések kezelésében, varratelégtelenség felismerése, ellátása stb.) lesz az egyik fő témája a március 27-29. között Balatonalmádiban megrendezésre kerülő FiSeSz-konferenciának.


Kelen.hu
A Kelen Kórház klinikai vizsgálathoz keres olyan felnőtt pácienseket, akiknek több mint hat hete nem gyógyuló, legalább 2 cm átmérőjű fekélye van.


Akademia.com
A sebkezelés is megemlítésre kerül Vereb Tamás dr., Janovszky Ágnes dr., Mucsi Marietta dr., Piffkó József dr., Seres László dr: Aktualitások a gyógyszer okozta állcsontelhalás primer és szekunder prevenciójának stratégiájában az evidenciák és a nemzetközi ajánlások tükrében című közleményében: ,,Az alacsony nyomású sebkezelés (NPWT – negativepressure wound therapy) számos extraoralis területen kiváló eredménnyel használható krónikus vagy fertőzött sebek kezelésében. A fej-nyaki régióban történő alkalmazása azonban – a régió anatómiai bonyolultsága miatt – számos nehézségbe ütközik. A NPWT sikeres intraoralis alkalmazási lehetőségeiről ez idáig csak esettanulmányok jelentek meg az irodalomban."


Webbeteg.hu
Térdprotézis-operáció kapcsán előfordulhat-e sebfertőzés? - teszik fel a Reménykedhetünk, hogy az intelligens térdprotézis nem csak álom című cikkben (többek között) a kérdést Dr. Szabó József ortopédsebész adjunktusnak.


Semmelweis.hu
Az "Én egyetemem" sorozatban ezúttal társaságunk társelnöke került bemutatásra Dr. Sugár István és az új helyszínen működő II. Sebészeti Klinika műtője címmel.


Medical Tribune
A havilap január 31-i számában számos sebkezeléssel kapcsolatos cikk szerepel, köztük pl. Dr. Rédling Marianna: Korszerű sebkezelés a gyakorlatban című írása.


Önt is várjuk a Magyar Sebkezelő Társaság tagjai közé!

Ehhez:

Várjuk online jelentkezését!

vagy kérjük,

Töltse le és küldje vissza a regisztrációs lapot!