Magyar Sebkezelő Társaság

A Magyar Sebkezelő Társaság XXIII. Kongresszusa
Budapest, 2021. október 21-22.


Beérkezett előadáskivonatok

(utolsó módosítás: 2021. szeptember 29.)

Borbély Bernadett (Sebkezelő centrum, egyéni vállalkozó, Miskolc, Eger): Körömszabályozás 1-80 éves korig. Esetbemutatások

Az orthonyxia módszer megválasztása a köröm deformitásához, a gyulladás mértékéhez és a páciens életmódjához, esetleges sportolási tevékenységéhez kell, hogy alkalmazkodjon. A különböző korú és életmódú embereknek különböző körömszabályozóra van szüksége, minthogy nem szandálban járunk futni. A körömszabályozó anyagát és formáját úgy választom meg, hogy az a lehető legbiztonságosabb legyen és a lehető leggyorsabban hozzon eredményt. Ehhez a podiáter előkészítő edukációja, rálátása különböző betegségekre, kockázatokra elengedhetetlen.

Dr. Both Béla arcképe Dr. Both Béla, Dr. Fehér Melinda, Dr. Putz Miklós, Dr. Hernáth Ildikó, Dr. Jósvay János, Pap Mónika, Fehér Zsuzsa, Dr. Klauber András, Dr. Cserháti Péter (Országos Orvosi Rehabilitációs Intézet, Gerincvelősérültek Rehabilitációs Osztálya, Budapest): Mobilitást is biztosító negatív nyomás sebkezelés alkalmazása gerincvelő sérülteken

Bevezetés: Az OORI Gerincvelősérültek Rehabilitációs Osztályán kezelt bénult betegek érzészavara, széklet- vizeletürítési problémáik, az akaratlagos mozgásaik jelentős korlátozottsága és a következményesen jelentősen beszűkülő önellátási lehetőségei mind predisponáló tényezők decubituszok keletkezésére.
Még a leggondosabb ápolás mellett sem zárható ki teljesen felfekvés keletkezése, de legnagyobbrészt megelőzhető. Az elsődleges rehabilitációs időszakot a beteg végig kórházban tölti,de még a folyamatos orvosi ellenőrzés mellett is osztályunkra rehabilitációra érkező betegek egynegyede már különböző súlyosságú sebekkel érkezik. Még nagyobb gondot jelent a már rehabilitált pácienseink egyéb betegségekkel kapcsolatban kórházba kerülésük során és otthonukban szerzett sebeinek a kezelése. Ezek a problémák a COVID-19 járvány kapcsán fokozott mértékben jelentkeztek.
A sebek kezelését nemzetközi ajánlások szerint végezzük. Alapvető az érintett terület tehermentesítése, illetve a kellő időben és mértékben végzett necrectomiákon, a seb által igényelt steril, akár napi többszöri kötéscseréken kívül a vaquum seeling technikát is hosszabb ideje alkalmazzuk a sebek feltisztítása és a sarjadás elősegítése céljából.
A kellő gyógyhajlamot nem mutató, vagy életmódszerűen nyomásnak kitett helyeken lévő sebek teljes begyógyításában és az egyéb, gócmentes állapotot igénylő steril műtétek szükségessége esetén nagy segítséget jelent az érnyeles musculoctan lebennyel történő plasztikai sebészeti fedés lehetősége, amit több évtizedes munkakapcsolat biztosít számunkra. A sikeres plasztikai fedés utáni teljes gyógyulás előfeltétele a kellő előkészítésen túl a műtét utáni gondos ápolás, a műtéti terület 5-6 hétig tartó teljes tehermentesítésének ideje alatt, amit osztályunk rutinszerűen végez. Ezen tényezők összessége eredményezi az utánvizsgálataink szerinti csaknem évtizedes recidíva-mentességet.
Anyag: 2020.májusától nyílt lehetőségünk a Vivano gyári vaquum seeling szett használatára, amit jelen absztrakt leadásakor 3 betegnél alkalmaztunk. A sebek megoszlása: 1 trochanterikus, 1 sacralis és 1 ülőfelületi decubitus. Előbbi kettő 4-es, utóbbi 3-as súlyosságú (EPUAP - European Pressure Ulcer Advisory Panel).
Módszer: A szettet biztosító cég előírásai szerint szoros képi és szöveges dokumentáció mellett harmadnapi cserékkel végeztük betegeink kezelését az eszközzel.
Eredmények: Tekintettel a folyamatban lévő vizsgálatokra, eredményeink még keresztmetszeti jellegűek, de ezen köztes állapotban is detektálhatók a sebek kiterjedésbeli jelentős csökkenése, a váladékozás megszűnése. Az eszköz használatával - kellő sebészeti necrectomiával együtt - az antibiotikumok sebészeti okból történő alkalmazását meg tudtuk előzni.
Következtetés: A Vivano gyári vaquum seeling szett alkalmas a gerincvelősérültek decubitusainak kezelésére. Mind a sebek feltisztításában - akár későbbi plasztikai fedés bevezetéseként -, mind teljes sarjasztásukban jelentősen képes serkenteni a gyógyulási folyamatot.

Dr. Csikány Nóra, Dr. Hajdú Kristóf, Szabó Margit, Dr. Garamvölgyi Zoltán, Dr. Bodrogi Péter (Jahn Ferenc Dél-pesti Kórház és Rendelőintézet, Sebészeti-Érsebészeti Osztály, Jahn Ferenc Dél-pesti Kórház és Rendelőintézet, Szülészeti-Nőgyógyászati Osztály, Budapest): Sebész szerepe a nőgyógyászati sebgyógyulási zavarok ellátásában

Előadásunkban nőgyógyászati műtéti beavatkozások sebgyógyulási szövődményeinek kezelését mutatjuk be három eseten. Sectio caesarea-t követően mind a három nőbetegnél sebgyógyulási zavart észleltek a nőgyógyász kollégák. A nőgyógyászok által alkalmazott komplex kezelésre kórházi körülmények között, a sebek állapota nem változott, ezért általános sebészeti konzíliumot kértek. Az általunk alkalmazott modern sebkezelés ambulanter körülmények között mind a három esetben per secundam sebgyógyulást eredményezett, a sebkezelés folyamatát részletesen dokumentáltuk írásban és fotókon, ezt be is mutatjuk előadásunkban, a kezelés folyamatáról a nőgyógyász kollégákat is rendszeresen tájékoztattuk. A bemutatott esetek tükrében szükségesnek tartjuk felhívni a figyelmet, hogy minden olyan szakma, amelynek nincs jogszabály által felhatalmazott lehetősége támogatott eljárások alkalmazására, a korszerű sebkezelési technikákat megismerje és alkalmazni tudja a szövődményes eseteik sikeres kezelésére.

Prof. Dr. Daróczy Judit arcképe Prof. Dr. Daróczy Judit (Istenhegyi Magánklinika Zrt., Budapest): A cukorbeteg láb korszerű ellátása

A cukorbetegek száma világszerte rohamosan emelkedik. A cukorbeteg láb szindroma a cukorbetegek lábán kialakult összetett pathomechanizmusú – neuropátia, angiopátia, fertőzések – tünetegyüttes, amely sebek kialakulásához és gyakran a végtag amputációjához vezet. A cukorbeteg lábon kialakuló sebek szervezett ellátása jelenleg hazánkban nem megoldott.
Az eredményes sebkezeléshez szükséges a sebek korai felismerése és a korszerű sebkezelési algoritmus követése: 1. pontos diagnózis, 2. a seb stádiumának a meghatározása, 3. debridement, 4. bakteriologiai leoltás, antibiotikum stewardship, 5. a sebkörnyék ellátása, 6. infekció kontroll - az egészségügyi szakápolók szerepe és felelőssége, 7. a helyi kezelésben az innovatív kötszerek alkalmazása, 8. ödémamentesítés, 9. tehermentesítő lábbeli, 10. gondozás.

Dr. Farkas Péter, Dr. Gombos Zsófia, Péter Lívia, Vígh Norbert, Kovács Zsófia (Országos Orvosi Rehabilitációs Intézet, Budapest): Clavicula resectio után kialakult nagy, nyitott, nekrotikus seb kezelésének bemutatása

Bevezetés: A negatívnyomás-terápia (NPWT) indikációs területei a sebkezelésben az elmúlt években jelentős mértékben kiszélesedtek. A Szeptikus Mozgásszervi Rehabilitációs Osztályunkon kezelt beteg esettanulmánya jól szemlélteti a NPWT kezelés rehabilitációs folyamatra gyakorolt pozitív hatásait. A betegek rehabilitációja során célunk az egészségkárosodás miatt fizikailag (testileg) fogyatékos személyek funkcióképességének optimalizálása, önellátási képességeinek fejlesztése, hogy ezáltal képessé váljanak a családba, munkahelyre, társadalomba való beilleszkedésre, visszatérésre.
Esetismertetés: Más intézményben diverticulosis miatt először laparoscopos sigmaresection, majd szövődmények következtében Hartmann-műtéten átesett, 54 éves nőbeteg elhúzódó intenzív osztályos kezelése során légzés- és keringéstámogatásra szorult. A kezelés alatt alkalmazott centrál vénás kanül dislocatioja miatt a jobb infraclavicularis régióban kiterjedt necrosis alakult ki. Emellett percutan tracheostomát készítettek, a szedatívum elhagyása után súlyos fokú, alsóvégtagi paraparesist észleltek, az immobilizáció következtében sacralis decubitus alakult ki, állandó katétert és colostomát viselt, ágyban fekvő volt, teljes ellátásra szorult.
Osztályunkra történő átvétele sebkezelés, rehabilitáció, mobilizáció céljából történt. Rehabilitáció során NPWT-t alkalmaztunk a sacralis decubitus, és a jobb oldali infraclavicularis régióban lévő kiterjedt seb kezelésére, ezzel párhuzamosan keringésjavító-, légző-, és izomerősítő gyógytornáját, mobilizálását, az önellátási funkciók fejlesztését, szupportív pszichoterápiáját, dietetikai- és szociális felmérését megkezdtük. Az NPWT hatására a sarjszövet képződés megindult, de a szabadon lévő, vérellátásától megfosztott clavicula a seb gyógyulását akadályozta, ezért resectioja történt.
A kezelések hatására általános állapota, izomereje javult, a sebek begyógyultak, állandó katéterét eltávolítottuk, mobilizálását a transzferek gyakorlásával folytatta, végül a járást segédeszköz nélkül gyakorolta, nagyrészt önellátóvá vált.
Megbeszélés: Az NPWT alkalmas kiterjedt sebek kezelésére, jelentősen csökkenthetik a betegek rehabilitáció során eltöltött idejét, megterhelését, illetve jelentősen növelhetik a gyógyulási esélyt.

Dr. Fazakas János, Ph. D. (Semmelweis Egyetem Transzplantációs és Sebészeti Klinika, Budapest): A PCT szerepe a sebészi infectiók monitorozásában

Az életveszélyes sebészeti infekciók kimenetele függ az alkalmazott antibiotikus terápia gyorsaságától és természetesen a fertőzéses góc, illetve a szisztémás gyulladás kontrolljától. A CRP használatának a súlyos sebészeti infekciók, szepszis korai kezelésében korlátjai vannak, mert tény, hogy a fertőzések növelik a marker szérum szintjét, de az maximumát az esemény után a 2-3 napon éri el. A CRP lomha kinetikája nem teszi lehetővé a sebészeti fertőzések korai felismerést, korai kezelését és az AB kezelés korai leállítását. Alternatívaként a procalcitonin (PCT) szérumszintek sokkal korábban, 6 órával a fertőzéses esemény után jelzik annak jelenlétét lehetővé téve a korai kezelést, ezentúl a PCT szintek követésével az antibiotikus kezelés akár 2 nappal korábban is leállítható, így a szükségtelen AB-terápia elkerülhető. Trauma, égés vagy nagy műtét indukálhat szisztémás gyulladást, ennek a részeként kismértékű PCT emelkedés is kialakulhat, de krónikus bakteriális stimuláció jelenléte nélkül a PCT szérum szintek 24 órán múlva csökkenek. Ezek a PCT monoindukciók mindig arányosak a műtét vagy a trauma helyével, típusával, időtartamával, és mindig PCT-clearance követi őket, ezzel szemben a műtétek utáni tartós szintek, illetve a második PCT-csúcs mindig fertőzést, posztoperatív komplikációt jeleznek lényegében véve 36 órával korábban, mint a CRP trend. Gyakorlati szempontból egy folyamatosan emelkedő vagy magas PCT szérum szint diagnosztikus, a PCT kinetikája ezt követően prognosztikus. A csökkenő dinamika jelzi a kezdeti kezelések sikerét (AB leállásra való felkészülés, PCT csúcs konc. 80-90%-csökkenése esetén), a tartós szintek annak a sikertelenségét. Összefoglalva: a szérum PCT szint segít 24-36 órával korábban diagnosztizálni súlyos sebészeti infekciót, prognosztizálja a kritikus állapot kimenetelét kockázati csoportonként, dinamikájában prediktív módon előre jelzi a kezelés sikerességét vagy a rossz kimenetelt, így segíti az intenzív vagy sebészeti osztályon dolgozó team munkáját. A PCT szintek alátámaszthatnak, megtörhetnek döntéseket, egy dolgot viszont nem lehet elfelejteni sohasem, nem a PCT szinteket kezeljük, hanem a beteget.
Lecture supported by Thermo Fisher Scientific - Az előadást a Thermo Fisher Scientific támogatja

Hanga Péter, DBA (Replant4Care Kft. – Mediq Direkt Kft, Budapest): Korai intervenciós stratégia a biofilmek kialakulása ellen a nehezen gyógyuló sebek kezelésénél – sebhigiénia

A kötszerek technológiai fejlődése és a legjobb gyakorlatok elterjedése ellenére a nehezen gyógyuló sebek kezelése válságban van: a lakosság idősödésével növekszik a nehezen gyógyuló sebek száma, fokozódik az antibiotikumok használata, és ezért az antibiotikum-rezisztencia egyre elterjedtebb a világon. Az ebből eredő problémák egészségügyi ellátórendszerre gyakorolt hatása mindenki számára kihívást jelent.
A nehezen gyógyuló sebek többsége biofilmmel fedett. A biofilm kezelése rendszeres tisztítást, majd a biofilm újraképződését megelőző stratégiát jelenti, beleértve a helyi antimikrobiális kötszerek használatát. A 2020-ban a Journal of Wound Care (JWC) folyóiratban megjelent nemzetközi konszenzus dokumentum javasol egy új stratégiát, a sebek higiéniájának végrehajtását: a seb és a környező bőr megtisztítását követően fontos a sebszélek menedzselése. A sebhigiénia egy olyan strukturált módszer, amely hangsúlyt fektet a sebgyógyulást akadályozó tényezők, így a biofilm leküzdésére is.

Dr. Hevér Tímea arcképe Dr. Hevér Tímea, Ph. D. (Magyar Honvédség Egészségügyi Központ, Honvédkórház, Szív-, Ér és Mellkassebészeti Osztály, Budapest): Major amputáció – pro-contra: Mikor merjünk küzdeni egy cukorbeteg lábáért?

A diabeteses korunk társadalmi betegsége, előfordulása Magyarországon az elmúlt évek, évtizedek során folyamatos növekedést mutat. A WHO adatai szerint Magyarországon a 19-70 év közötti korosztályban 8% felett van a diabetes előfordulási aránya és körülbelül ugyanennyi a betegséget megelőző állapotban lévő személyek előfordulása a népességben. A diabetes potenciálisan halálos betegség, amely azonban megelőzhető lenne. A diabeteses láb megnövekedett amputációs veszélyeztetettségét a hármas kórok adja: neuropátia, infekció és vérellátási zavar. A nagy kiterjedésű fekély vagy terhelésnek kitett helyen kialakult szövethiány a kétes kimenetel és a kezelés elhúzódásával járó költségteher miatt gyakran kényszeríti a szakembereket az amputáció irányába. A beteg részéről meglevő compliance, a támogató család, a megfelelő szakmai hozzáállás, a társszakmák szoros együttműködése azonban jelentős sikereket tud elérni. Összefoglalásként elmondható, hogy válogatott betegeknél, az elérhető kezeléseket felhasználva, széles spektrumú szakellátással végtagmentés érhető el.

Dr. Hevér Tímea, Ph. D. (Magyar Honvédség Egészségügyi Központ, Honvédkórház, Szív-, Ér és Mellkassebészeti Osztály, Budapest): Új lehetőség a terápiarezisztens nehezen gyógyuló alsó végtagi fekély kezelésében

A nehezen gyógyuló sebek kezelése komplex gondolkodást igényel a megfelelő ellátás és a gyógyítás sikere érdekében. Az alapbetegség kezelése, a megfelelő nyomelem és fehérjepótlás, debridement, szisztémás infekció esetén antibiotikum, kompressziós kezelés és a sebekre alkalmazott, a seb aktuális állapotának megfelelő intelligens kötszerek, vákuum kezelés, tehermentesítő ortézisek alkalmazása teszi teljessé az ellátást. Ennek ellenére egy idő után a sebre alkalmazott azonos típusú kötszerrel elért gyógyulás egy idő után megtorpan, a seb mintegy rezisztenssé válik. Ilyenkor fontos a seb állapotának megfelelő, más elven működő kötszerre váltás. Jelen előadás a korábban önköltségi alapon beszerezhető, júniustól már TB támogatottan elérhető kombinált kötszerrel (hialuronsav-oktenidin) elért eredményt mutatja be. Fontos kiemelni, hogy a folyamatosan bővülő intelligens kötszerek széles tárházának ismerete és a folyamatos továbbképzés elengedhetetlen a megfelelő eredmények eléréséhez.

Prof. Dr. Hunyadi János arcképe Prof. Dr. Hunyadi János (Debreceni Egyetem Klinikai Központ Bőrgyógyászati Klinika, Debrecen): A sejtek kettős energiaellátásának sebgyógyulásban betöltött szerepe

Az eukariota sejtek kettős energiaellátással rendelkeznek. Ez teszi lehetővé, hogy a sejtek anoxiás és oxigenizált környezetben egyaránt működő képesek. Az előadás részletezi a kettős energiaellátás hátterét és sebgyógyulásban betöltött szerepét.


Dr. Józsa Gergő arcképe Dr. Józsa Gergő, Ph. D., Dr. Oberritter Zsolt, Dr. Juhász Zsolt (PTE-KK Gyermekgyógyászati Klinika, Manuális Tanszék, Sebészeti, Traumatológiai és Fül-Orr-Gégészeti Osztály, Pécs): Gyermekkori sebek kezelése. Nem mindig olyan egyszerű!

Bevezetés: A gyermekkori sebekről általánosságban elmondható, hogy jó gyógyhajlammal rendelkeznek. Súlyos sérülések (kutyaharapás, égés) ellátása, illetve a banális sebek kezelése immunhiányos állapotban sokszor komoly kihívást jelentenek. Cél: A súlyos gyermekkori sérülések modern kezelési lehetőségeinek ismertetése három eset kapcsán. Esetismertetések: A 12 éves fiú húgát kísérte az óvodába, amikor három pit-bull terrier támadt rájuk. A kutyatámadás következtében, mind a négy végtagot érintő súlyos lágyrész sérüléseket szenvedett el. Több végtagot érintő harapott sebek kezelése NPWT (Negative Pressure Wound Therapy) kezeléssel, a bőrhiányok fedése autológ félvastag bőrrel történt. A 6 éves fiú, bal comb kémiai égése (Gr. III.) miatt nekrektómia és autológ félvastag bőrtranszplantáció történt. Az adó és a transzplantált területek fedése paraffinnal impregnált hálóval és polihexanid géllel történt. Akut leukémia miatt gondozott 15 éves leánygyermek banális sérülést követően a jobb combján kezdetben hematóma, majd induráció és gyulladásos bőrelváltozás jelenet meg, ami a klinikai kép alapján ectyma gangrenosumnak felelt meg. Nekrektómia, NPWT és autológ bőrtranszplantáció történt. Következtetések: A gyermekkori sebek kezelése az esetek döntő többségében nem okoz nehézséget. Súlyos lágyrészdefektusok, égések és immunhiányos állapotban a banális sebek kezelése azonban tapasztalatot és a modern sebellátás elveinek és lehetőségeinek ismeretét igényli.

Dr. Juhász Boglárka, Dr. Szabó J. Zoltán, Dr. Sípos Evelin, Dr. Fónagy Gergely, Dr. Kiss Barnabás, Dr. Tamás Róbert*, Dr. Szolnoky Jenő (Gottsegen György Országos Kardiológia Intézet, Felnőtt Szívsebészeti Osztály, Budapest, *MH Egészségügyi Központ, Plasztikai és Égés Sebészeti Osztály, Budapest): Driveline infekciók kezelése VAC terápiával

Bevezetés: A végstádiumú szívbetegek kezelésében a kamrai keringés támogató eszközök (ventricular assist device - VAD) jelentős javulást hoztak; azonban a közép és hosszútávú szövődmények (vérzéses szövődmények, mechanikai károsodás, infekció) jelentősen befolyásolják ezen eszközök hatékonyságát. A jelenleg rendelkezésre álló bal kamrai keringéstámogató eszközök (left ventricular assist device - LVAD) esetén mindig szükséges egy tunnelizált csatorna kialakítása, amelyen keresztül kerül kivezetésre az eszköz (pumpa) és a testen kívül elhelyezett tápegység (extracorporeal kontroller) közötti vezeték; amin keresztül történik az energia leadás, adatáramlás. A testből kilépő vezeték mindig potenciális infekció forrásként szerepel. LVAD beültetést követően, e vezeték elfertőződése (driveline infection) a leggyakoribb, ugyanakkor az egyik legveszélyesebb szövődmény; mivel a fertőzés a csatornán keresztül (zseb infekció) egészen a szívburokig juthat (device infectio, mediastinitis, endocarditis). Előadásomban a különböző típusú LVAD készülékesek driveline infekcióinak esetén alkalmazott terápiás eljárásokat tárgyalom. Beteganyag: 2013.01-2019.09 között 35 beteg kezelése során alkalmaztunk LVAD terápiát. 13 beteg esetén HeartMate, 17 beteg esetén Heartware, 5 beteg esetén; pedig Jarvik típusú LVAD készüléket implantáltunk. A nemzetközi ajánlásoknak megfelelő (ISHLT 2010) kritériumok szerint osztályoztuk a kialakult fertőzéseket. Eredmények: összesen 12 betegnél alakult ki 1-3 stádiumú driveline infectio. Kezdeti fertőzés esetén (minor exit site erythema) csak localis kezelést és megfelelő antibiotikum terápiát alkalmaztunk, mélyebb fertőzések esetén; pedig feltárást követőn VAC terápiát kezdtünk. Egy Jarvik típusú LVAD készüléket viselő betegnél, esést követően a kábel a fül mögül levált és elfertőződött; amelyet plasztikai sebész kolléga segítségével rekonstruáltunk. A fertőzés persistálása esetén 3 betegnél HTX egy betegnél explantáció történt. Következtetés: LVAD készüléknél a testből kilépő vezeték mindig potenciális infekció forrást jelent; eszköztől függetlenül, mélyebb driveline infekció esetén a VAC terápia az elsőként választandó terápiás eljárás.

Prof. Dr. Juhász István arcképe Prof. Dr. Juhász István (Debreceni Egyetem Klinikai Központ Bőrklinika, Debrecen): Necrobiosis lipoidica: ritka bőrgyógyászati kórkép, mely gyakran fekély képében jelentkezik

A necrobiosis lipoidica (NBL) a bőr granulomatosus gyulladásával, a kis erek endotheljének oedemájával és a dermális kollagén degenerációjával járó ritka bőrbetegség. Csak az esetek 30-60%-ában társul diabeteshez, és csak a DM populáció 3%-ában alakul ki a kórlefolyás során. A sárgásbarna, szabálytalan alakú többnyire pretibialisan de a test bármely részén megtalálható plakkok kb. 30%-ban kifekélyesednek, az ulcusok gyógyhajlama nagyon rossz. Nincsenek érvényes nemzetközi evidencia alapú terápiás ajánlások, a kezelés széles skálán mozog, a legtöbb esetben az eredmény átmeneti, gyakori a terápia rezisztencia vagy a recidíva. Az első vonalbeli kezelés lokális szteroidokkal vagy calcineurin inhibitorokkal történik, melyet leggyakrabban szisztémás acetil-szalicilsavval vagy pentoxifillinnel egészítenek ki. A következő fokozat a mikrokristályos szteroid intralézionális adása és a második vonalban a fénykezelések, leggyakrabban PUVA vagy PDT állnak. Szisztémás szerek közül a fumársav, kálium-jodid, intravénásan adott immunglobulinok szerepelnek még gyakran az esetismertetésekben. Egyre nagyobb teret nyer a célzott biológiai terápiás eljárások, a TNF-α, vagy Interleukin-12 és IL-23 ellen kifejlesztett, pikkelysömörben és reumatológiai kórképekben hatásos, sőt újabban a Janus-kináz (JAK) enzim ellen létrehozott monoklonális antitestekkel. A betegség azon bőrfolyamatok közé tartozik, melyek „Köbnerezhetők”, vagyis mechanikus hatásra elmélyülnek, tovább terjednek, így a helyi kezelések lehetősége korlátozott. A beszámolókban frakcionált lézer kezelés, Reverdin-plasztika, NPWT kezelés fordul elő leggyakrabban, de néhány különleges egyedi kezeléssel, pl. irhapótló készítményekkel (Apligraf® vagy Endoform™), vérlemezkében gazdag homológ plazmával (PRP) vagy lokális sevoran alkalmazásával értek már el jó eredményt. A szóba jövő terápiás lehetőségeket veszi számba és értékeli az előadás.

Prof. Dr. Juhász István (Debreceni Egyetem Klinikai Központ Bőrklinika, Debrecen): Ezüst tartalmú elgélesedő rostkötszer: egy hatékony fegyver az erősen váladékozó fertőzött sebek kezelésében

Az Exufiber polivinilalkohol szálakból álló nem szőtt kötszer a krónikus és nehezen gyógyuló sebek kezelésében széles körben alkalmazható. Erős folyadék felszívó és megkötő tulajdonsággal rendelkezik. A sebet nedvesen tartja, míg a seb környezete a felvett folyadék csökkent laterális terjedése miatt nem macerálódik. Az Exufiber Ag+ ezüst szulfát tartalma révén erőteljes antimikrobiális hatással bír. A remélhetően hamarosan Magyarországon is elérhetővé és támogatással rendelhetővé váló kötszerrel szerzett nemzetközi és saját klinikai tapasztalatokat foglalja össze az előadás.

Dr. Juhász Klaudia, Prof. Dr. Szokoly Miklós, Dr. Süle András (Péterfy Kórház-Rendelőintézet és Manninger Jenő Országos Traumatológiai Intézet, Budapest): Krónikus sebkezelés a klinikai gyógyszerész szemével egy krónikus belgyógyászati osztályon

Felmerül a kérdés, hogy miben tud segíteni egy gyógyszerész a krónikus belgyógyászati osztályon a nem gyógyuló sebkezelésben? Egy esettanulmányon keresztül szeretném bemutatni idős betegünk krónikus lábszárfekélyhez kapcsolatos gyógyszerészi gondozását. 83 éves nőbetegünket 7 hónapja kezelték rehabilitációs céllal ulcus cruris miatt osztályunkon. A betegnek antibiotikum (cefuroxim 2*250 mg) kiírása történt meg, melyet az osztályos gyógyszerészi munkának, a betegre szabott gyógyszerelésnek köszönhetően a kiírást követően azonnal észleltük. A gyógyszerész a bevezetett ABS program kapcsán felméri és követi az antibiotikummal kezelt betegeket. Számos tényező inadekvát antibiotikum terápiára mutatott rá. Aznapi osztályos vizit során kiderült, hogy seb és bőrfertőtlenítés povidon jód komplex oldattal (Betadine) történt, amelyre ezüst alapú habkötszer került. Az inkompatibilitás felismerése után az antibiotikum leállítását és a sebkezelés javítását céloztam meg. A sebfertőtlenítése a jód tartalmú oldat helyett oktenidin-dihidroklorid és fenoxietanol tartalmú oldattal történt. A granulációs fázisban lévő sebrészekre vazelinnel és klóhexidinnel átitatott gézlap került, felé másodlagos kötésként nedvszívó sebpárna fedés, majd rugalmas körkörös pólyával való rögzítés történt. A beteg lába antibiotikum nélkül a rendszeres és helyes sebkötözésnek köszönhetően egy hét alatt jelentős gyógyuláson ment keresztül. Két hónapon belül sebei begyógyultak. A gyógyszerészi gondozás lehetőséget teremt a sebkezelési menedzsment javítására, az inkompatibilitások felismerésére, segítséget tud nyújtani a fertőtlenítő- és kötszerválasztásban.

Dr. Juhász Klaudia, Dr. Süle András, Dr. Szokoly Miklós (Péterfy Kórház-Rendelőintézet és Manninger Jenő Országos Traumatológiai Intézet, Budapest): Antimikrobiális rezisztencia napjainkban és ennek vonatkozásai a sebészeti gyakorlatban

A kórokozók antimikrobiális rezisztenciája világszerte növekszik. Egyes becslések szerint tízmillió beteg halhat meg a multirezisztens kórokozók következtében 2050-re, amely így a harmadik vezető haláloká válik a világon(1). Mára nemcsak a nozokomiális fertőzések jelentősek, de az otthon szerzett multirezisztens kórokozókkal való fertőzöttség száma is egyre nő. A Gramm pozitív baktériumok kezelése nagy kihívást jelent: a methicillin rezisztens Staphylococcus aureus (MRSA) mellett, a vancomycinrezisztens Enterococcus spp. elterjedése, melynek hátterében valószínűleg a Clostridium difficile infekció kezelése áll. Aggodalomra ad okot a Gramm negatív baktériumok (különösen az ESBL termelők) számának növekedése, ezáltal karbapenemek használata, melynek következménye a karbapenem rezisztens törzsek megjelenése. Ezért a rezisztencia kialakulásának megelőzése elengedhetetlen minden egészségügyben dolgozó számára, beleértve a sebkezelés területén dolgozó szakembereket. Fontos ismerni az antibiotikum rezisztencia biológiai hátterét, napjainkban a magyarországi kórházakban előforduló leggyakoribb rezisztens baktériumokat, a mikrobiológiai lelet hátterét, az antibiotikumok farmakokinetikai tulajdonságait, az infekciókontroll szerepét annak érdekében, hogy megfelelően válasszuk ki, megfelelő ideig adjuk az antimikrobiális szert. Ellenkező esetben a baktériumokat támogatjuk a rezisztenciához vezető genetikai változások kialakulásában. Előadásom célja a gyógyszerész részéről egy új infekció szemlélet bemutatása, hogy elkerülhető legyen a túlzott, indokolatlanul vagy helytelen antibiotikum használat, csökkentve a rezisztens törzsek kiszelektálódását.
(1) O'Neill J. Review on Antimicrobial Resistance Antimicrobial Resistance: Tackling a crisis for the health and wealth of nations. London: Review on Antimicrobial Resistance; 2014.

Dr. Korpos Sándor, Dr. Gombos Zsófia, Péter Lívia, Vígh Norbert, Dr. Farkas Péter (Országos Orvosi Rehabilitációs Intézet, Szeptikus Mozgásszervi Rehabilitációs Osztály, Budapest): Negatív nyomású sebkezelési technika alkalmazása diabeteszes lábak nagy kiterjedésű lágyrész-defektusainak kezelésére

Bevezetés: A negatív nyomású sebkezelési technika egyik lehetséges alkalmazási területe a diabeteszes láb szövődményei következtében, illetve a szövődmények miatt végzett műtéti beavatkozások után kialakult nagy kiterjedésű lágyrész defektusok kezelése. Az eljárás indikációs területét, módszertanát, eredményeit taglaló rövid irodalmi áttekintést követően az OORI Szeptikus Mozgásszervi Rehabilitációs Osztályán az elmúlt 2 hónapban kezelt esetek bemutatásával a szerző a módszer előnyeire és korlátaira, illetve a technika alkalmazásával párhuzamosan végzett sebészi tevékenység jelentőségére világít rá.
Anyag és módszer: A negatív nyomású sebkezelési technikával kapcsolatos nemzetközi irodalmi adatok a 90-es évek második felétől a közlemények számának meredek emelkedését mutatták. A 2000-es évek első évtizedében a diabeteszes láb sebeinek kezelésével kapcsolatos tapasztalatokat bemutató publikációk esetszáma és minősége alkalmassá vált statisztikai elemzésre, következtetések levonására. A 2004-ben, Tucsonban (USA) majd 2006-ban Miamiban (USA) megtartott konszenzus konferenciák a meglévő evidenciák alapján kerestek választ az NPWT terápia optimális időtartamát, a sebészi ténykedés szükségességének megítélését érintő kérdésekre. Kiemelt figyelmet fordítottak a revascularizációs műtétek után, illetve az infekcióval, osteomyelitis-szel szövődött esetekben való alkalmazhatóság, a complience, valamint a terápia eredményességének vizsgálatára. A következő évtized kutatásai, illetve tapasztalatai a hatásmechanizmus egyes kérdéseinek további tisztázásához, a módszertan, valamint a negatívnyomás-kezeléssel együtt alkalmazható egyéb módszerek pontosításához vezettek.
Eredmények: A diabeteszes lábak lágyrész-defektusainak negatív nyomású kezelését illetően az OORI Szeptikus Mozgásszervi Rehabilitációs Osztályán a nemzetközi tapasztalatokkal egybecsengő, egységes kezelési módszertan, sebellenőrzési és dokumentációs protokoll kialakítása történt meg. A bemutatott esetek az időtartamot illetően az irodalmi adatokkal egyezően a jó minőségű sarjszövet kialakulásáig, illetve egyes esetekben a seb záródásáig történő alkalmazást illusztrálják. A kezelést megelőző, valamint a seb szoros követése során szükségessé váló sebészi debridement, esetleg mechanikus, illetve enzimatikus feltisztítás fontosságát, az eredményes revascularizáció pozitív hatását, a fertőzés egyidejű kezelésének és az érintett végtag tehermentesítésének szükségességét húzzák alá. Rámutatnak a módszer alkalmazhatóságának határaira, osteomyelitis, osteonecrosis és vérellátási zavarok esetén való korlátozott lehetőségekre.
Megbeszélés: A diabeteszes láb más módszerekkel nehezen kezelhető lágyrész-defektusainak negatív nyomású kezelése a diabetológus, bőrgyógyász, ortopéd sebész, valamint a sebkezelést végző szakasszisztens, az ápolási szakemberek, a gyógytornász, az ortopéd műszerész, valamint a pszichológus összehangolt, multi-professzionális munkájának fontos része. A jó indikációval elkezdett és szakszerűen végzett NPWT a diabeteszes betegek végtagjainak mentését, a magasabb szintű amputációk elkerülését célzó tevékenységnek egyik hasznos eleme.

Dr. Kovács L. András1, Dr. Kárteszi Judit2, Dr. Prohászka Zoltán3, Dr. Kalmár Tibor4, Dr. Késmárky Gábor5, Dr. Nagy Zsuzsanna6, Dr. Sebők Judit6, Dr. Molnár Krisztián7, Dr. Berki Tímea8, Böröcz Katalin8, Dr. Gyömörei Csaba9, Horváth Szabina1, Németh Viktória1, Dr. Gyulai Rolland1 (1PTE Klinikai Központ, Bőr-, Nemikórtani és Onkodermatológiai Klinika, Pécs, 2Zala Megyei Szent Rafael Kórház, Genetikai Laboratórium, Zalaegerszeg, 3Semmelweis Egyetem, III. Sz. Belgyógyászati Klinika, Kutatólaboratórium, Budapest, 4SZTE Szent-Györgyi Albert Klinikai Centrum ÁOK, Gyermekgyógyászati Klinika és Gyermek Egészségügyi Központ, Genetikai Diagnosztikai Labor, Szeged, 5PTE Klinikai Központ I.sz. Belgyógyászati Klinika Angiológiai Tanszék, Pécs, 6PTE Klinikai Központ II.sz. Belgyógyászati Klinika és Nephrológiai, Diabetológiai Centrum, Pécs, 7PTE Klinika Központ Orvosi Képalkotó Klinika, Pécs, 8PTE Klinikai Központ Immunológiai és Biotechnológiai Intézet, Pécs, 9PTE Klinikai Központ Pathológiai Intézet, Pécs): Fiatalkori fogvesztéshez társuló lábszárfekély – egy ritka moesin génmutáció

Bevezetés: A lábszárfekély hátterében leggyakrabban vaszkuláris okok, továbbá metabolikus betegségek, hematológiai abnormalitások állnak, ritkán szerepel genetikai betegség. A moesin (MSN) gén mutációi az Immundeficiencia 50 nevű (IMD-50), ritka, X kromoszómához kötött, recesszív öröklésmenetet mutató, a korai gyermekkorban manifesztálódó, ismétlődő fertőzésekkel járó, a T-sejtek számát, migrációját és adhézióját érintő kórképet okozzák.
Beteganyag és módszer: A szerzők egy 36 és 31 éves férfi testvérpár esetét ismertetik, akiknek az anamnézisében krónikus lábszárfekély és 20-as éveikben fellépő teljes fogvesztés szerepel. Az azonos fenotípus miatt a háttérben molekuláris etiológiát, genetikai defektust kerestünk. Interdiszciplináris klinikai, valamint immunológiai, molekuláris biológiai vizsgálatokat és genetikai analízist végeztünk a testvérpárnál és családtagjaiknál.
Eredmények: Az idősebb betegnél fokális szegmentális glomerulosclerosist (FSGS), emphysemát, a fiatalabbnál diabetes mellitust találtunk. Közös eltérésként autoimmun thyreoiditis mellett lupus antikoaguláns, krioglobulin, vörösvértest ellenes autoantitest és hidegagglutinin pozitivitás mutatkozott. Alacsony naiv T sejt, emelkedett aktivált T helper és CD4 pozitív, valamint csökkent CD8 pozitív T sejtszámot észleltünk. Az autoimmun eltérések és immundiszregulációra utaló jelek immunológiai betegséget, illetve genetikai hátteret valószínűsítettek. Teljes exom szekvenálás (whole exome sequencing - WES) történt, bioinformatikai analízissel egy, a szakirodalomban eddig ismeretlen szignifikanciájú, hemizigóta mutáció került azonosításra a moesin génben. Mindkettőjüknél ugyanaz a nonszensz mutáció volt kimutatható a Moesin 6-os exon részlet érintettségével: c.650G>A p.Trp217Ter (R=G/A) (W217X). A genetikai eltérés kóroki szerepének alátámasztására PCR és Western blot analízist végeztünk a betegeknél és egészséges kontrollokon. A mutáció idő előtti stop kodonhoz vezetett, Western blot analízis a testvérpár lymphocytáiban a moesin protein hiányát igazolta szemben a szülőktől és egészséges kontrollok normál moesin expressziójával. PCR vizsgálat alacsony MSN mRNS expressziót mutatott ki egészséges kontrollokhoz képest.
Következtetés: A detektált W217X MSN mutáció más, mint az irodalomban összesen leírt 8 MSN mutáció: 7 azonos misszensz (R171W) és 1 nonszensz (R553X) eset. Az általunk azonosított MSN mutációhoz társuló lábszárfekély, fogvesztés, autoimmun eltérések, endocrinopathia és FSGS az IMD-50 új fenotípusának tartható. Az előadásban foglalkozunk a moesin fehérje funkciójával, deficienciája következtében kialakult pathológiai eltérésekkel és a molekuláris biológiai vizsgálatok diagnosztikai szerepével.

Dr. Kökény Zoltán arcképe Dr. Kökény Zoltán* (Pestszentlőrinc-Pestszentimre Egészségügyi Szolgáltató Nonprofit Közhasznú Kft., Sebészeti Szakrendelés, Budapest, *Jahn Ferenc Dél-pesti Kórház és Rendelőintézet, Sebészeti Osztály, Budapest): NPWT és hidroterápia kombinált alkalmazása, műtéti sebgyógyulási szövődmény esetén – esetbemutatás

Egy magánszolgáltatónál végzett hasfali rekonstrukció és hálóbeültetés után hypoxiás állapotba került betegnél az intenzív osztályos ápolás alatt a műtéti területen lévő bőr és subcutis teljes vastagságát érintő, nagy kiterjedésű necrosis alakult ki. A reoperációt a magas aneszteziológiai kockázat miatt nem vállalták, így maradt a konzervatív kezelés lehetősége. NPWT mellett gyors javulás volt elérhető, ezt követően hidroterápiát kezdtünk. A sebgyógyulás oly mértékben haladt előre, hogy egy esetlegesen helyi érzéstelenítésben tervezett plasztikai fedés – a plasztikai sebész véleménye alapján – szükségtelenné vált.

Dr. Kőnig Róbert arcképe Dr. Kőnig Róbert, Dr. Hetthéssy Judit* (Szent János Kórház és Észak-budai Egyesített Kórházak, Budapest, *egyéni vállalkozó, Budapest): A kevésbé súlyos sebek is megérdemlik a modern szereket

Bevezetés: Gyermeksebészetben és gyermektraumatoló- giában a komplikált, kiterjedt, roncsolt vagy súlyosan fertőzött sebeknél a modern sebfertőtlenítők használata, mint pl. PHMB (Polihexanid) gyermekgyógyászati centrumokban egyre inkább elterjedt. Ugyanakkor a modern eszközök rengeteg előnyt biztosítanak olyan gyermekek, sérültek számára, akinek a sérülései nem ennyire súlyosak, a maguk nemében. Cél: A PHMB tartalmú fertőtlenítők előnyös tulajdonágainak bemutatása 3 esetismertetés keretében. Esetismertetések: 10 éves fiú, édesanyjának szeretne faragni, mikor megcsúszik a bicska a kezében. Részlegesen amputálja jobb kezének ötös ujját a proximális interfalangeális ízület magasságában. Reimplantatiót végzünk. 5 éves fiú testvérével veszekszik, miközben üvegajtón esik át. Bal csukló és alkar volaris oldalának lebenyes sebét szenvedi el, a m. flexor carpi ulnaris inának teljes átvágásával. Ín reinsertiot és suturát végeztünk, ugyanakkor a helyzetet bonyolítja a gyermek fiatal kora a kötözések alkalmával. 39 éves nő, aki LMWH-t (kis molekulasúlyú heparint) szed rendszeresen, kettes ujja végpercének lap szerinti felületes sérülését szenvedi el főzés közben. A vérzés a sok kis kapilláris érsérülés és az LMWH miatt nem áll el, illetve kötéscserék alkalmával újra indul. Konzervatív terápiára szép eredményt kapunk. Következtetés: A PHMB tartalmú szerek, gélek, egyedi tulajdonságai, a kórházi és a hétköznapi használatban is első vonalbeli fertőtlenítők lehetnek. A gyermekek a gél állagú fertőtlenítő tulajdonságait részesítették előnyben.

Dr. Mecseky László (Diabétesz Láb Ambulancia, Debreceni Egyetem Kenézy Gyula Egyetemi Kórház, Végtagsebészeti Osztály; Kazincbarcikai Kórház Nonprofit Kft.; Dr. Kenessey Albert Kórház- Rendelőintézet; Théta Pest, Medi-Dhoro Kft., Balassagyarmat, Budapest, Debrecen, Kazincbarcika): Csak egy vízhólyag a talpon?

A diabétesz lábszövődmények kezdeti tüneteit a hiányzó érzés miatt a betegek és eléggé el nem ítélhető módon az orvosok is elbagatellizálják. A lábon jelentkező bullák csak kis százalékban jeleznek jelentéktelen elváltozást. Ha a bulla a talpon keletkezik, és anélkül kezdjük el a kezelést, hogy nem teszünk lépéseket az okok tisztázására, nagy hibát követünk el. A cukorbetegnél a Charcot diabéteszes oszteoartropátia (DOAP) lehetőségét mindig a szemünk előtt kell tartani, és röntgen vizsgálat nélkül nem szabad elhamarkodott döntéseket hozni. Sajnos csak a traumatológus részére evidens, hogy a röntgenfelvételeket meg kell tekinteni, a sebész sokszor kényelmesen a leletre hagyatkozik. A röntgen találati aránya amúgy is csak 30%, ráadásul a lelet nagy többségében nem fog segíteni, a röntgenes szakma nem ismeri eléggé a Charcot betegséget, továbbképzéseiket saját berkekben végzik. Esetünkben ráadásul a ma már elfogadhatatlan sebkezelés folyt, igaz a krónikus sebkezelés protokollja formai okok miatt máig nem került hivatalos befogadásra. Mennyi időnek kell még eltelnie, hogy a toxikus szerek kikerüljenek a kórházi arzenálból? Hazárdjáték megvárni egy per elindítását. Lehet, hogy az ügyvédek hamarabb átlátják a szakmai hiányosságokat, mint a sebészeink? A tehermentesítés fontosságát is számtalanszor kommunikáltuk, ez a MEROVA módszer egyik alaptézise is. Sajnos a neuropátiás fekélyes talpi elváltozások, vagy az oszteoartropátia esetén az esetek döntő többségében a kellő tehermentesítés elmarad, pedig enélkül az elváltozásokat sikerrel kezelni reménytelen. A siralmas helyzet kialakulásában a döntéshozóknak, a finanszírozásnak is felelőssége van, mert lehetetlen helyzet, hogy a családorvos nem írhat fel testtávoli tehermentesítőt, járókeretet, vagy mankót, illetve az operáló sebész cipőt, ortézist.

Dr. Rédling Marianna, Dr. Telkes Márta (Dél-pesti Centrumkórház – Országos Hematológiai és Infektológiai Intézet, Bőrgyógyászat Szakrendelő és Gondozó, Budapest): A krónikus alsó végtagi ödéma kivizsgálása és kezelése cukorbetegeknél

Az alsó végtagok dagadása a diabéteszes láb szindrómás betegeknél a lábseb kialakulásának egyik rizikótényezője és a lábseb gyógyulásnak kimenetelét is befolyásolja. A cukorbetegek alsó végtagi krónikus ödémája leggyakrabban nyirokkeringés tartós túlterhelése és másodlagos károsodása miatt alakul ki. Ennek hátterében idegkárosodás, obezitás, vagy krónikus vénás betegség, krónikus sebek egyaránt állhatnak és gyakori, hogy belgyógyászati betegség (pl. szív-, veseelégtelenség) súlyosbítja az állapotot. A krónikus nyiroködéma, a nem kontrollált cukorbetegség és a krónikus sebek egyaránt fokozzák a súlyos fertőzések kialakulásának kockázatát. A krónikus alsó végtagi ödéma kezelése szükséges a szövődmények megelőzése és a krónikus sebek gyógyulása érdekében. Az ödémamentesítő kezelés alapja a kompressziós kezelés és az abban végzett mozgásterápia. A komplex nyirokmentesítő terápia keretében manuális nyirokdrainage és intermittáló gépi kompressziós kezelés is alkalmazható. A diabéteszes betegeknél a terápia megkezdése előtt és alatt elengedhetetlen az angiológiai, a neurológiai és a belgyógyászati állapot gondos felmérése, szükség esetén kezelése, valamint a bőr- és körömelváltozások podológiai ellátása. Fontos olyan lábbeli biztosítása, amelyben a kompressziós eszközzel ellátott láb elfér és amiben a beteg biztonságosan tud közlekedni. A komplex kezelés csak akkor lehet eredményes, ha a betegoktatás során a beteg elsajátítja a kompressziós eszközök helyes alkalmazását, a megfelelő életmódot, valamint a láb naponkénti vizsgálatát és helyes ápolását.

Dr. Rozsos István arcképe Dr. Rozsos István, Ph. D, MBA (Theta központok, Theta Vascular Team): Innovációk – Lehetőségeink a krónikus sebek gyógyításában és a prevencióban – egy új harci ösvényen a járványveszély platformon

Miként lesznek a nehezen gyógyuló-krónikus sebek?
A nehezen gyógyuló sebek – megelőzhetőek? Begyógyíthatóak? A recidívák kivédhetőek?
A prevenció felöl közelítve lenne a legelegánsabb – de igy lennénk a legmesszebb a magyar valóságtól!
A súlyos sebek felől keresve a válaszokat a legköltségesebb, de a realitás ezt kívánja!
Mik a lehetőségek – a betegek szempontjából és az ellátó rendszer szempontjából?
Betegek: mentális és financiális nehézségek!
Ellátó rendszer: ismereti és logisztikai fejlesztés hiánya miatt nehézkes – de a rendelkezésre álló lehetőségek folyamatos gyarapodása okán nagy az új ismereteket szükségszerűen feldolgozandó nyomás ami rontja az eredményességet.
A siker frontvonalai: az életmód-mozgás – koordinált sport. A gyógyszeres terápiák és azok kombinációi. A fizikai hatáson alapuló kompressziós terápiák. A sebellátás magas színvonalú eszközei- a sebtisztitás- fertőtlenítés fizikai- kémiai lehetőségei- a sebfedések gyógyulási fázishoz való igazítása -a kiegészítő tehermentesitő- keringést javító eszközök. A vénás fekélyek alapját szolgáló visszérbetegségek vénán belüli műtéti beavatkozásai. A 3 D nyomtatásban rejlő potenciál. Az IT fejlesztések szélesebb körben való elterjedése.
Konkrét hadsereg a stratégiához: életmód – mozgás – az applikációk világa hordozza a válaszokat – lásd Végtagmentő applikáció. Gyógyszeres kezelések számos eleme már vény nélkül is hozzáférhető (ami a prevenciót is segíthetne- megfelelő ismeretek esetén). A kompressziós harisnyák, pólyák és speciális eszközök rövid betanulással hatalmas javulást eredményezhetnek. A sebtisztitás ultramodern eszközeit nélkülözni kénytelen ellátó rendszer a kémiai eszközök területén nyerhet kárpótlást- a sebfedésok intelligens használata felkészültség esetén térül csak meg. A korszerű műtéti megoldások. finanszírozás okán ugyan láthatóan nem mindenkinek hozzáférhető – de nem kell az igazságtalanság érzésével harcolnunk mert a jól hozzáférhető elemekkel sem és a betegek jelentős része.
És mindent összekuszál egy új harci paraméter – a járvány veszélye... amire lehet hivatkozni - amit lehet okolni – és ami minden balhét elvisz ugyan, DE a sebek nem fognak jobban gyógyulni.
Előadásomban konkrét taktikai javaslatokat teszek a stratégiai feladatok mellé – az eredményesebb és hatékonyabb harchoz. Valójában ebben a szorongató helyzetben és időszakban szükségszerű végig gondolni, hogy „hová visz az ér” mik a szabályok az „erek útján” – és ezt eldöntendő az előadás végén összehívjuk a VÉNÁK TANÁCSÁT!

Dr. Sugár István (Semmelweis Egyetem, Budapest): Emlékezzünk!

Társaságunk alapítója dr. Baksa József főorvos 20 évvel ezelőtt, míg első elnökünk dr. Faller József professzor ez év májusában távozott az öröklétbe. Mindketten karizmatikus egyéniségei voltak korunknak és az orvoslásnak, munkásságukat, emléküket megőrizni kötelességünk.

Szabóné Dr. Révész Erzsébet (Semmelweis Egyetem Rácz Károly Klinikai Tudományok Doktori Iskola, Budapest): A sebkezelés fejlődése az ókortól napjainkig

Mióta a földön ember ér elemi igény mutatkozott a sebek ellátására. A technika rengeteget fejlődött, de rögös út, sok tévedés és félreértés, rengeteg próbálkozás vezetett idáig. Az előadás betekintést nyújt egyes korok vívmányaiba a sebkezelés terén, milyen szellemes megoldások segítették az akkori doktorok munkáját és milyen véletlenek vezettek egy-egy dogma megdőléséhez.

Szalkay-Szabó Anna Csilla, Dr. Mecseky László (Diabétesz-láb Ambulancia, Balassagyarmat, Budapest, Debrecen, Kazincbarcika): A podiáter társ a megelőzésben, kezelésben és az utánkövetésben

Korábbi előadásaimban a diabéteszes lábszövődmények megelőzéséért végzett speciális lábápolási tevékenységekről, illetve a keringésjavító gyógytornáról tartottam előadást. A Podiáter, ha a szakmai képzés teljes spektrumát akarja tevékenysége során hasznosítani, nagyon sokat tehet a krónikus sebek kialakulásának megelőzésében is. A beteg edukációja rendkívül fontos tevékenység, a túlterhelés megszüntetése vagy az ödéma megelőzése csodákat tesz. A podiáter-képzés során sebkezelési ismereteket is begyakoroltunk, ezért számos szituációban vagyunk képesek a beteg menedzselésére, akár egy érsebészeti beavatkozás, akár egy sebészeti feltárás után.
A segédeszköz ellátás, a talpi nyomásviszonyok feltérképezése, a segédeszközök ellenőrzése, a betegek követése mind, mind olyan tevékenység, amely az orvosi szakmák körében hiánypótló. A tevékenység a szűréstől a kezeléseken át az utánkövetésig nagyon szerteágazó, a betegutak segítése, kritikus problémák felkutatása jövőbe mutató.

Dr. Tiszai Zita, Prof. Dr. Szokoly Miklós, Dr. Süle András (Péterfy Kórház-Rendelőintézet és Manninger Jenő Országos Traumatológiai Intézet, Budapest): Antibiotikus terápiák – sebészeti megfontolások

Az antibiotikum rezisztencia terjedésével egyre nagyobb hangsúlyt kap a megfelelő antibiotikus terápiák alkalmazása. Az antibiotikum stewardship mint fogalom és a felelős antibiotikum-alkalmazás mint gyakorlat is fokozódó teret hódít hazánkban. Az egészségügyi intézmények és az egészségügyi dolgozók együttes célja a rezisztencia viszonyok romlásának és a multirezisztens kórokozók terjedésének a megelőzése.
A sebészi gyakorlatban alkalmazott profilaktikus, empirikus és célzott antibiotikus terápiák esetében egyaránt fontos és szükségszerű a nemzeti és nemzetközi ajánlások ismerete, követése és fejlesztése. A megfelelő antimikrobás szer kiválasztásával mind a nem várt események, mind pedig az egyes mellékhatások is visszaszoríthatók, mellyel a gyógyulási és ápolási idő, valamint ezek költsége is racionalizálható. Az antibiotikus terápia optimalizálása során figyelembe kell venni baktériumok természetes rezisztencia mechanizmusait, a helyi rezisztencia viszonyokat (földrajzi és intézményi tekintetében egyaránt), a betegek egyéni paramétereit, melyek befolyásolhatják az antibiotikus terápia effektivitását vagy biztonságosságát, illetve a választott antibiotikum farmakodinámiás és farmakokinetikai tulajdonságait.
A megfelelő helyről és időben nyert mikrobiológiai minták laboratóriumi kiértékelése nyomán a választandó optimalizált terápia további kérdéseket vethet fel, melynek megoldása az orvosi, mikrobiológiai és farmakológiai szakterületek közös feladatának tekintendő.

Dr. Varga Petra (DEKK Kenézy Gyula Campus, Általános Sebészeti Osztály, Debrecen): Előrehaladott Fournier-gangraena gyógyítása NPWT kezeléssel - esetbemutatás

A Fournier-gangraena a genitáliákat, perianalis régiót érintő, hiperakut lefutású, gyorsan progrediáló nekrotizáló fasciitis, mely súlyosabb esetekben a comb, vagy az alhas bőrére is kiterjedhet. Súlyos, életet veszélyeztető szeptikus állapot alakulhat ki, amely az adekvát terápia ellenére napjainkban is magas mortalitású. Negatív anamnézisű 67 éves férfibeteg jelentkezett, több mint egy hete növekvő gáttáji duzzanat miatt. Laborjaiban extrém magas gyulladásos paraméterek, ill. novum kif. magas vércukor értékek. Perianalisan kezdődő, kiterjedt scrotalis érintettséget mutató Fournier gangraena miatt urgens felvétel. Primer műtét urológus közreműködésével történt, mely során a perianalis perinealis regiótól, a jobb scrotumfélen át a funiculus mentén az inguinalis régióig terjedő necrectomiát végeztünk. Másnap tervezetten székletdeviáció céljából sztómaképzés történt. A folyamat kezdeti inguinalis és hasfali továbbterjedése miatt naponként narcosisban további necrectomiát végeztünk 5 napig. Mikor már további terjedést nem észleltünk, NPWT kezelést kezdtünk. A 4-5 naponkénti szivacscserék hatására sebei feltisztultak, méretük lassú csökkenést mutatott. Először az NPWT kezelés hatására feltisztult perianalis regió bőrének reconstructioját végeztünk el, később a scrotalis és inguinalis regio is reconstruálhatóvá vált. Másfél hónapos kórházi bentfekvés, folyamatos kezelés végeztével, csaknem teljesen gyógyult, fedőkötéscserét igénylő sebbel exmittáltuk. Hat hónap múlva került sor a sztoma visszahelyezésére. Ezt követően a beteg panaszmentes, sebei gyógyultak, diabetese megfelelő inzulin terápia mellett kezelt. A kórkép magas mortalitása miatt a korai felismerés életmentő. A hatásos kezelés részei a radikális sebészi kimetszés és sebkezelés, szükség szerinti széklet-deviáció, illetve széles spektrumú antibiotikum-terápia. Az NPWT köztudottan nagyban megkönnyíti a szeptikus sebek ellátását. Fournier gangraena esetében bár az elhelyezkedés folytán technikailag kihívás lehet korrekt felhelyezése mindenképpen ajánlott használata.

Önt is várjuk a Magyar Sebkezelő Társaság tagjai közé!

Ehhez:

Várjuk online jelentkezését!

vagy kérjük,

Töltse le és küldje vissza a regisztrációs lapot!