Magyar Sebkezelő Társaság

A Magyar Sebkezelő Társaság XX. (Jubileumi) Kongresszusa


Budapest, 2017. október 19-20.
Facebook-esemény

Beérkezett előadáskivonatok

(utolsó módosítás: 2017. október 17.)


Csajághy Árpád (PTE KK Bőr-, Nemikórtani és Onkodermatológiai Klinika, Pécs): A Földi-féle manuális nyirokterápia szerepe az alsó végtagi fekély kezelésében

A Földi-féle komplex fizikális ödématerápia hungarikum, jelenleg a nemzetközi sztenderdek alapján az egyetlen elfogadott nyirokterápiás eljárás, amely komplexitását tekintve: manuális lymphdrainagéból, egyedülálló kompressziós kezelésből, másnéven bandázsolásból, bőrápolásból és nyiroktornából tevődik össze. A krónikus vénás elégtelenség, annak is harmadik stádiuma az a leggyakoribb kórkép, amelynél általában progresszió vonatkozásban eltérő lábszárfekéllyel szövődő esetek közül kerülnek ki azon pácienseink, akiket komplex fizikális ödématerápiában részesítünk. A manuális lymphdrainage az úgynevezett Vodder féle fogásokból tevődik össze, amelynek alkalmazásának és hatásmechanizmusának logikája szorosan összefügg a felületes nyirokérrendszer, a regionális nyirokcsomók, vízválasztók, anasztomózisok és egyéb perforáns nyirokerek anatómiájával. Az előadás során a fentiek prezentálása képi és mozgóképekkel történő illusztrálására, valamint a módszer hatékonyságát demonstráló esetismertetésekre is sor kerül.


Dr. Ferreira Gábor, Dr. Tihanyi Balázs (Semmelweis Egyetem I. sz. Sebészeti Klinika, Budapest): Stoma szeparálás NPWT segítségével, esetbemutatás

39 éves Crohn-beteg férfi esetében az alapbetegség talaján kialakult peristomalis abscessus és kiterjedt cutan fistularendszer szövődményeit sikerült negatív nyomás terápia segítségével sikeresen elhárítani.
Távolabbi anamnézisében, terápiarezisztens rectum Crohn-betegség miatt, abdominoperinealis rectum exstirpatio, majd a nem gyógyuló perinealis seb fedése félvastag bőr átültetésével szerepel. Felvételét megelőzően több héttel, más intézményben, parastomalis subcutan abcessus feltárása történt. A stoma tartalma ezt követően folyamatosan fertőzte a feltárt területet, súlyos, a lágyékhajlatig terjedő cutan-subcutan fistularendszer keletkezett, a stoma kezelhetetlenné vált a folyamatos váladékozás miatt, a beteg általános állapota súlyosan leromlott.
A rendkívül fokozott műtéti rizikó miatt a lehető legkevésbé invazív megoldást kerestük. Negatív nyomás terápia segítségével sikerült a stomát környezetétől izolálni, a fistulosisos területet részben kiirtva a subcutan szövetet feltisztítani és felsarjasztani úgy, hogy végül a beteg otthonápolásra alkalmassá vált.
Részletes képi dokumentációval kívánjuk bemutatni az általunk alkalmazott stoma szeparálás technikáját és az elért eredményt. Az alkalmazott módszerrel elkerülhető volt egy igen gyenge általános állapotú beteg stoma transpositioja, amely jelentős szövődmény és mortalitási veszéllyel járt volna.


Dr. Hartmann Edina, Dr. Figura Bálint László, Dr. Fekete László Ph. D. (MH EK I. sz. Általános Sebészeti Osztály, Budapest): Negatív nyomásterápia a modern sebkezelésben

A modern sebkezelés során egyre nagyobb elvárásként jelenik meg a sebkezelés időtartamának csökkentése, a sebfertőzések gyors eliminálása, a kórházban töltött idő redukálása. Az MH EK I. sz. Sebészeti Osztályán rendszeresen alkalmazzuk a negatív nyomásterápiát nehezen gyógyuló, szeptikus sebek kezelésére, pl. minor, illetve major amputációk után, hasfalhiány és ehhez kapcsolódóan nehezen gyógyuló hasfali sebek ellátására, elhanyagolt, kiterjedt decubitus fekélyek kezelésére. Ez az eljárás ugyan gyakorlott szakembereket és a beteg részéről kooperációt is igényel, mégis előnye, hogy a betegnek nem feltétlenül kell a kórházban tartózkodnia a kezelés időtartama alatt, bármennyi széria felhelyezhető a sebre, gyorsan szemmel látható eredményeket érhetünk el. Az előadás célja volt a különböző lokalizációban elhelyezkedő sebek ellátásának lépcsőzetes bemutatása, és az eredmények érékelése.
Bemutatott betegeinket különböző korosztályból válogattuk, ezért társbetegségeik, gyógyulási hajlamuk is eltérő volt. Kezelésüket 3-5 napos periódusokban végeztük, a sebek állapotát fényképekkel dokumentáltuk. Minden egyes szériát követően mikrobiológiai tenyésztéseket is vettük a sebből. Célunk az volt, hogy másodlagos sebzárásra, illetve esetlegesen saját bőrrel történő sebfedésre alkalmassá tegyük a sebeket.
Összességében elmondhatjuk, hogy a modern sebkezelésben igen fontos szerepe van a negatív nyomásterápiának, hiszen a betegeknek nem kell naponta kötéscserére járniuk, nem kell tartósan kórházban tartózkodniuk, valamint rövidebb idő alatt tudunk kedvezőbb eredményeket elérni vele.


Dr. Kovács L. András (Pécsi Tudományegyetem KK Bőr-, Nemikórtani és Onkodermatológiai Klinika, Pécs): Ritka etiológiájú fekélyek - necrobiosis lipoidica, calciphylaxis, Ekbom-szindróma

Az előadásban ritka etiológiájú, terápiás kihívást jelentő atípusos fekélyekről lesz szó. A necrobiosis lipoidica, calciphylaxis és Ekbom-szindróma talaján kialakult ulcusok klinikai jellegzetességeit és kezelési lehetőségeit tekintjük át.
A necrobiosis lipoidica többnyire manifeszt diabeteshez társuló gyulladásos granulomatosis. A lábszárak feszítő felszínén szimmetrikusan jelentkezik teleangiectasiákkal tarkított sárgásvörös, fénylő, atrophiás plakkok formájában. Exulceratióra hajlamos terápiarezisztens folyamat, amely renyhe gyógyhajlamú fekélyeket eredményezhet.
A calciphylaxis krónikus veseelégtelenségben szenvedő, dializált betegeknél ritkán fellépő, a bőr és zsírszövet kiterjedt necrosisával járó, szeptikus szövődmények miatt kedvezőtlen prognózisú kórkép. Hátterében kalcium homeosztázis zavar áll, patogenezise azonban pontosan nem ismert. Klinikai képére leggyakrabban a lábszáron kialakuló, kezdetben livedo reticularisra emlékeztető foltok, subcutan lokalizációjú fájdalmas nekrotizáló csomók, mély fekély, illetve gangraena jellemző. Multidiszciplináris kezelést igényel.
Az Ekbom-szindróma súlyos pszichodermatológiai megbetegedés. A beteg paraziták jelenlétéről meg van győződve (parazitás téveszme), arteficiális sebeket okoz a bőrén, emiatt a kezelés csak pszichiáter segítségével lehet eredményes.


Dr. Kökény Zoltán (Pestszentlőrinc-Pestszentimre Egészségügyi Szolgáltató Nonprofit Közhasznú Kft., Sebészet, Jahn Ferenc Dél-pesti Kórház és Rendelőintézet, Sebészet, Budapest): Lokális oxigénkezelés, a krónikus sebek kezelésének új módszere

A krónikus sebek kezelésének új megközelítése a lokális oxigénkezelés (topical oxygen therapy - TOT). Helyi oxigénkezelésre több módszer is létezik. Míg az eljárás hazánkban gyakorlatilag abszolút újdonságnak és unikumnak számít, addig az Európai Sebkezelő Társaság (EWMA) idei kongresszusának egyik kiemelt témája volt, ahol egy ezzel kapcsolatos szakmai állásfoglalást is kiadtak.
Az előadásban összefoglalásra kerülnek a EWMA állásfoglalás leglényegesebb ajánlásai, emellett esetismertetések keretében bemutatásra kerülnek az első hazai, járóbeteg-ellátásban szerzett tapasztalatok is.


Dr. Mecseky László, Szalkay Szabó Anna Csilla (Diabétesz-láb Ambulancia, Kenézy Gyula Kórház-Rendelőintézet, Debreceni Egyetem Trauma Tanszék, Végtagsebészeti Osztály, Debrecen, Kazincbarcikai Kórház Nonprofit Kft., Dr. Kenessey Albert Kórház-Rendelőintézet, Balassagyarmat, Budapest Magánrendelés, Medi-Dhoro Kft.): Tehermentesítés nélkül nincs diabéteszes végtagmentés. A tehermentesítés evidencia!

A diabétesz-láb szövődményeinek megelőzésében, terápiájában és rehabilitációjában kulcsfontosságú kérdés a tehermentesítés, mint a komplex kezelés része. A végtagamputációhoz vezető okok között mégis kevéssé (el)ismert a korrekt tehermentesítés elmaradása. A tehermentesítés lehet primer prevenció (talpi túlterhelési pontok tehermentesítése, mint fekélymegelőzés), terápia, az akut szövődmények gyógyításában (progresszió megelőzése, fekélyek gyógyítása, műtéti eredmény megtartása, deformációk lassítása, recidíva megelőzés) és végtagmentő/életmentő a krízis állapotokban (compartment/rekesz szindróma, amikor a beteg „gennyes zsákon” járva okozza a felszálló, majd általános szepszist., vagy a Charcot osteoartropátia akut stádiumában, amikor a tehermentesítés elmaradása vezet visszafordíthatatlan deformációkhoz, végtag rövidüléshez, gyakran osteomyelitishez, amputációhoz) Bemutatásra kerülnek az alkalmas eszközök: kötöző papucs (felezett talpú lábbeli), C-5 cipő, j-10 Totálkontakt Teherelosztó Tehermentesítő ortézis, (J-10 TTT), Diabetic walker, Ortetika féle egyedi engedélyes lábtehermentesítő, Totál Contact Soft Cast, a lágy-kemény műanyag gipsz kombinációjú rögzítés/tehermentesítés, nem elfelejtve a testtávoli eszközöket, mint mankó, járókeret, kerekesszék. Sokadjára említésre kerül a gyakran nehezített, irracionálisan túlbonyolított hozzáférés is, amely ugyanakkor pazarlással párosul.


Dr. Mecseky László, Szalkay Szabó Anna Csilla (Diabétesz-láb Ambulancia, Kenézy Gyula Kórház-Rendelőintézet, Debreceni Egyetem Trauma Tanszék, Végtagsebészeti Osztály, Debrecen, Kazincbarcikai Kórház Nonprofit Kft., Dr. Kenessey Albert Kórház-Rendelőintézet, Balassagyarmat, Budapest Magánrendelés, Medi-Dhoro Kft.): Recidiva megelőzés cink-hialuronát hatóanyag-tartalmú sebkezelő géllel

Lassan egy évtizede, hogy a cink-hialuronát tartalmú sebkezelő gél felkerült a diabéteszes végtagmentés palettájára. A legjobb az lenne, ha már a szövődmények előtt minden veszélyeztetett diabéteszes megismerkedne a gél pozitív hatásaival. A már kialakult szövődmények során, ha talpi fekély alakul ki, vagy műtéti beavatkozás történik szeptikus szövődmények miatt, a komplex kezelés részeként minden esetben javasolni kell a gél használatát. Gyakorlatunkban szemmel látható és statisztikailag is kimutatható, hogy a szer használata mellett a hegek hamarabb elsimulnak és a fekélyrecidívák ritkábban jelentkeznek. A gyógyult seb a vaskos keratózis képződésnek köszönhetően gyakran mélyen bereped, ilyenkor utat nyit az újabb fertőzéseknek. Ha a gélt rendszeresen használja a beteg, és betegeink kb 70%-a ezt meg is teszi, a hegek nem lesznek rigidek, a berepedések és a recidíva elmarad. A kemény keratosisok rendszeres eltávolítása komoly technikát igényel, a cink-hialuronát tartalmú gél mellett azonban ezek felpuhulnak, kevésbé Hi Tech eszközökkel is megoldható az eltávolításuk. Egyetlen esetben nem javasoljuk a szer használatát, ha egy mély seb tartós nyitva tartását akarjuk elérni, mivel ilyenkor az egyébként pozitív sebgyógyulást gyorsító hatás révén a seb idő előtt bezáródhat és retencióhoz vezethet. Konkrét követett esetek bemutatásával támasztjuk alá állításainkat.


Dr. Papp Rózsa, Dr. Kiss Ákos (Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kórház és Egyetemi Oktató Kórház, Velkey László Gyermekegészségügyi Központ Gyermeksebészeti, Traumatológiai és Égési Osztály, Miskolc): Tehermentesítés nélkül nincs diabéteszes végtagmentés. A tehermentesítés evidencia!

Az 1956-ban induló miskolci Gyermeksebészeti osztály első orvos-kollektívájának tagja volt. Első munkatársai között volt a miskolci osztály két későbbi osztályvezetője Dr. Vincze János és Dr. Kiss Ákos, valamint Dr. Dankó János, aki Budapesten lett osztályvezető főorvos. A kollektíva légköréről, a nehéz, de gyümölcsöző évekről volt alkalmunk hallani. A miskolci gyermeksebészeti osztály első 4 közleményét Dr. Baksa József írta.
Lendületes, rendkívül igényes szakmai munkája a szokásos gyermeksebészeti kórképeken kívül a gyermek égettek kezelésére irányult.
Nemcsak a műtéttechnikai, sebkezelési kérdések voltak számára fontosak, de az okok, a szociális problémák, a rehabilitáció kérdései is foglalkoztatták.
Meg kellett tőle tanulni, hogy egy elkötelezett orvosnak szociálisan is kellően fogékonynak kell lenni, hogy a meggyógyított beteg számos késői gondját is segíthesse.
Bár 1968-ban Budapestre, előbb a Madarász utcai Gyermekkórházba, majd a osztályvezető főorvosként a János Kórházba került, baráti és szakmai kapcsolata osztályunkkal élete végéig fennállt. Szeretett szakmájában bármikor készséggel állt konzultációval, továbbképzési lehetőségekkel rendelkezésünkre. Nagyon fontosnak tartotta, hogy a nővéreket, műtősnőket egyenrangú partnerként vonja be az ellátásba, nem csupán a sebkezelésre oktatta őket. Gyermeksebész generációk tanulták tőle az égettek kezelésének legkorszerűbb elveit. Tudományos konferenciákon a nővérek, a gyógytornászok, a pszichológusok egyaránt jelen voltak, a beteggel foglalkozó minden szakterület képzése és továbbképzése fontos, szükséges volt számára.
Példát adott, hogy alapítványt kell létrehozni, hogy a hiányosságokat javítani tudjuk, formálni kell a közvéleményt a betegek érdekében.
Az égett betegeknek rehabilitációs klubot indított. Az általa kidolgozott program nyomán, kezdetben Budapestről érkező vendégelőadókkal, pszichológussal indult a miskolci égett gyerekek klubja, melyre természetesen Ő is eljött jelezve az esemény súlyát.
Nyári táborozási lehetőséget teremtett a gyógyult égett gyerekeknek, melyre az egész országból várt résztvevőket.
Személyes példamutatásával tanított mindnyájunkat a rászorult beteggel szembeni odaadásra, a szakma alázatos, szorgalmas és konstruktív szolgálatára.
Kiemelkedő szakmai tevékenységének méltatásaként a Magyar Gyermeksebész Társaság, a legnagyobb elismerésével, a Koós Aurél Emlékéremmel tüntette ki.
A Magyar Égési Egyesület elnöke, majd vezetőségi tagja volt. A gyermekégettek ellátásának hazai úttörője és továbbfejlesztője volt, nemzetközi szaktekintély a gyermekégettek ellátásában.
Mi, miskolci gyermeksebészek büszkék vagyunk a tőlünk származó Baksa Józsefre, ápoljuk örökségét, és megőrizzük emlékét.


Dr. Rédling Marianna, Dr. Telkes Márta (Egyesített Szt István és Szt. László Kórház II. sz Krónikus Belgyógyászat Lymphoedema Részleg Bőrgyógyászat Szakrendelő és Gondozó, Budapest): Atrophie blanche-sal társult fekélyek

Az atrophie blanche-sal társult fekélyek kezelése fájdalmasságuk és rossz gyógyhajlamuk miatt mind a betegek, mind a gyógyítók számára kihívást jelentenek és sok türelmet igényelnek. Az atrophie blanche (AB) egy morfológiai kép. A multiplex, apró, fehér heges területeket súlyos fokú hypoxia jellemzi. Gyakran észleljük krónikus vénás elégtelenségben (krónikus vénás elégtelenséghez társult AB). Kiterjedt, szimmetrikus, boka és lábháti érintettség livedoid vasculopátiához társult formára utal, melynek hátterében számos hypercoaguabilitáshoz vezető állapot vagy fibrinolítikus zavar állhat, illetve lehet idiopátiás (primer és secunder livedoid vasculopátiához társult AB). A két forma együttes előfordulása nem ritka. Livedoid vasculopátiát a bőr kis-ereinek segmentális subintimális hyalinizációja és thromboticus elzáródása jellemzi. Livedoid vasculopátiára utal a jellegzetes lokalizáció mellett a társult livedo racemosa (márványos bőrrajzlat) illetve az anamnézis (fiatal nőknél visszatérően, tavasszal kialakuló fájdalmas, lila udvarú fekélyek). Mindkét forma kezelésben javasolt a kompressziós terápia, emellett livedoid vasculopátiában a rheológia viszonyok korrekcióját is meg kell kísérelni. Ezen betegkör kivizsgálása és kezelése megfelelő laborháttérrel rendelkező hematológus segítségével lehet eredményes.
Az előadásban összefoglaljuk az atrophie blanche-al társult fekélyek esetén javasolt kivizsgálást és a kezelési lehetőségeket.


Dr. Rozsos István (Théta központok- Pécs-Budapest, Siklósi Kórház): Gondolkodjunk a baktériumok „agyával”

A krónikus sebkezelés egyik legnagyobb kihívása a mindig változó sebállapothoz alkalmazkodó sebfedési lehetőségek optimalizálása. E problémán belül is a sebek egyenletes nedves környezetéken biztosítása és a felülfertőződés- bakteriális biofilm kialakulásának megakadályozása.
Gondolkodásunkban el kell szakadnunk a mindig legkorszerűbb (és drágább) kötszerek hajszolásától –mivel az időtengelyen folyamatosan alkalmazott eszközhöz való hozzászokás- a kórokozóknak sokkalta egyszerűbb.
A krónikus sebek gyógyításának gyakorlata- az alapbetegség egyensúlyban tartása és a beteg ideális keringési és hidratáltsági állapotának biztosítása változatlanul a legfontosabb – a lokális kezelésben is a hidratáltsági állapot és a seb ideális gyógyulásának a biztosítása a feladatunk, annak folyamatossága nagyon gyakran nem függ a hónapokon keresztül erőltetett, de rosszul megválasztott drága intelligens kötszerek alkalmazásától.
El kell gondolkodnunk az ezüst tartalom hisztérikus erőltetésén kívül az újabb sebfedő összetételekre való egyre nagyobb számú allergizáción is, ami döntő lehet egy korábban kedvező gyógy folyamat megtorpanásában. Előadásomban példákkal kisérve érintem a fent említett problémákat. Mi a jó a környezetünkben lévő kórokozóknak – melyek azok a megoldások melyekkel esetleg ismét előnyre tehetünk szert – tudva azt, hogy ez a küzdelem örök.


Salczerné Dr. Hok Mária független tanácsadó (EPUAP tag, EWMA Coop. Org. elnökségi tag, Budapest): Az MSKT küldetése-értékei-jövőképe alakulása, alakítása (Mérföldkövek a kezdetektől napjainkig; személyes vissza- és előretekintés)

Az állandóan változó világunkban a bizalom és a tolerancia szálainak foszladozása mellett az állandóság kifejezői a küldetés- és a jövőkép. Ezek fontosabb mérföldköveinek bemutatására vállalkozom (a teljesség igénye nélkül), személyes visszaemlékezésemben a 20 éves jubileum alkalmából. Ezekkel összefüggésben az is bemutatásra kerül, hogy milyen személyes és szakmai értékek mentén alakultak ezek. Végül ajánlásokat és az MSKT előrehaladását, a kívánatos pozícióját jelző konkrét kritériumokra is javaslatot teszek.


Szalkay-Szabó Anna Csilla (Diabétesz-láb Ambulancia, Kenézy Gyula Kórház-Rendelőintézet, Debreceni Egyetem Trauma Tanszék, Végtagsebészeti Osztály, Debrecen, Kazincbarcikai Kórház Nonprofit Kft., Dr. Kenessey Albert Kórház-Rendelőintézet, Balassagyarmat, Budapest Magánrendelés, Medi-Dhoro Kft.): Súlyos szeptikus szövődmények megelőzése a neuropátiás lábon

A diabétesz lábszövődmények megelőzésében és a recidívák megakadályozásában fontos tevékenység a podiátriai lábápolás (a német szóhasználatban orvosi lábápolás). Előadó bemutatja saját gyakorlatát, mely évek óta jól működik. Ecseteli a sebész/traumatológus által vezetett lábambulanciával közös működés előnyeit.
A vaskos keratosisok és grifotikus körmök alatt található sipolyok, amennyiben csontot érnek, azonnali röntgen vizsgálat és sebészi feltárás szükséges, mert csak így lehet megakadályozni a további progressziót. A szeptikus folyamatot minél hamarabb és minél distalisabban célszerű megállítani, így elébe mehetünk a végzetes szövődményeknek. Párhuzamot vonva a stroke kérdésével, sem gazdasági, sem humánus szempontból nem mindegy, hogy a magas vérnyomást, vagy a következtében kialakult stroke-ot kezeljük.
Elkésett esetben gyakran a mikroamputációk se oldják meg a problémát, mert a gennyedés már mélyebben jár. A magas amputációkat minden eszközzel el kell kerülni, mert azt nem mindig követi sikeres rehabilitáció, a túlélés statisztikája pedig elszomorító.


Dr. Szokoly Miklós, Csáki E. (Péterfy Sándor Utcai Kórház-Rendelőintézet és Baleseti Központ, Budapest): A Charcot lábon lévő fekélyek kezelése

A Péterfy Sándor Utcai kórház-Rendelőintézet és Baleseti Központ szakrendelőjében nagyon magas a Diabeteses betegek száma. Ezen belül a Charcot lábas betegek kezelését más területekről is vállaljuk.
Sajnos az elmúlt évek tapasztalatai alapján a fenti betegségben szenvedőket késői, sokszor amputáció előtti stádiumban utalják hozzánk. A krónikus sebek között is az egyik legnagyobb problémával bíró ellátási forma a Charcot láb kezelése, amely részben ortopédiai-traumatológiai ismereteket, infektológiai, bőrgyógyászati, angiológiai, belgyógyászati és egyéb ismerettel bíró diszciplinák bevonásával történik.
A Szerzők ismertetik az intézeti standardet és több esetismertetés során akár vitaindítóként is bemutatják az általuk alkalmazott terápiát.


Szűcsné Háfra Szilvia, Sisa Balázsné (Jászberényi Szent Erzsébet Kórház): Laser terápia szerepe a krónikus sebgyógyulásban

Ez az előadás egy esettanulmányt mutat be, ahol a modern sebkötözés mellett a laser terápiát is bevetettük a hatékonyabb sebgyógyulás érdekében, és a betegünk lábát egy éves folyamatos kezeléssel és nyomon követéssel sikerült begyógyítani. A kezeléseket tavaly, 2016 júniusában kezdtük az akkor már 3 éve nehezen javuló ulcusos betegnél. A páciensünk lába ez év júliusára begyógyult.


Dr. Takács Tamás, Dr. Móga Natália, Dr. Lestár Béla Ph. D. (Magyar Honvédség Egészségügyi Központ II. Általános Sebészeti Osztály, Budapest): Innovatív terápia helye és szerepe a nyomási fekélyek kezelésében – esetbemutatások

A nyomási fekély kialakulása szempontjából fokozott rizikóval bíró betegcsoportoknál a prevenció sikertelensége esetén gyakran sebészi kezelésre van szükség. Ez általában necrectomiát és gyakran hónapokig, akár évekig tartó sebkötözést jelent. A terápiás eszköztár immáron könnyedén elérhető részét képezi az ún. negative pressure wound therapy (továbbiakban NPWT).
Sebészeti Osztályunkon az NPWT alkalmazásával nem csak nyomási fekély, hanem szövődményes szeptikus állapotot okozó Fournier–gangraena ill. nagy kiterjedésű háti carbunculus kezelése során is látványos eredményeket értünk el.
A képanyaggal illusztrált esetbemutatások megerősítik az NPWT alkalmazásáról a mindennapi gyakorlatban alkotott elképzeléseinket.


Prof. Dr. Wikonkál Norbert (Semmelweis Egyetem Általános Orvostudományi Kar, Bőr-, Nemikórtani és Bőronkológiai Klinika, Budapest): Hidradenitis Suppurativa (HS): a korai diagnózistól az optimális kezelésig

A hidradenitis suppurativa (HS) az apokrin mirigyekkel ellátott területeken kialakuló, a szőrtüszőket érintő gyulladásos bőrbetegség, amely leggyakrabban az axillaris, az inguinalis és az anogenitalis régiókban alakul ki. A HS sokkal gyakoribb kórkép, mint ahogy azt gondolnánk, és jellemzően nagyon későn születik meg a diagnózis. Ismerjük fel, hogy a nem arcon lévő pattanás nem normális része a bőrön lévő elváltozásoknak. Az elváltozás incízióval történő kezelése nem kuratív, csak vészhelyzet elhárítására tartogassuk. A nyitott sebkezelés nem ördögtől való! Bátran kérjünk bőrgyógyász konzíliumot, és gondoljunk a társbetegségekre is (bél, illetve ízületek érintettsége).
 
 


Önt is várjuk a Magyar Sebkezelő Társaság tagjai közé!

Ehhez:

Várjuk online jelentkezését!

vagy kérjük,

Töltse le és küldje vissza a regisztrációs lapot!