Magyar Sebkezelő Társaság

A Magyar Sebkezelő Társaság XXII. Kongresszusa


Budapest, 2019. október 17-18.

Beérkezett előadáskivonatok

(utolsó módosítás: 2019. szeptember 23.)


Prof. Dr. Daróczy Judit (Istenhegyi Magánklinika Zrt., Budapest): Maceráció a krónikus seb környékén: a hám barrier működése, microbiom, fertőzések

A bőr olyan komplex barrier szerv, amely szimbiotikus kapcsolatot alakít ki a baktériumok és a gazdaszervezet között. A mikrobiom a mikrobák (mikrobioták) összessége, amelyek a bőr felszínén élnek, és megakadályozzák a pathogén kórokozók tartós megtelepedését. A microbiom komplex kapcsolatban van a szervezet veleszületett és szerzett immunszisztémájával. A bőrt alkotó sejtrendszerek közös ökoszisztémát alkotnak a mikrobiommal. A microbiom károsodását okozhatják külső faktorok (pl.száraz bőr,helytelen bőrápolás) és belső faktorok, mint a vénás elégtelenség. A vénás pangás az alsó végtagon stasis dermatitis, kontakt ekcéma, felületes hámfosztottság, azaz maceráció kialakulását okozhatja, és bőrfertőzések, valamint seb kialakulásához vezethet.
A baktériumok képesek kapcsolatot létesítenek más baktériumokkal (quorum sensing).  Az igy kialakult „multicellularis kolonizáció” a biofilm, amelynek virulenciája és pathogenitása fokozott. A kórokozók extracelluláris polimer anyagba ágyazódnak, amely adaptív rezisztencia követeztében ellenállóvá teszi a biofilmben lévő baktériumokat az antibiotikumok hatásával szemben.
Az előadásban ismertetésre kerülnek a krónikus sebek eseteiben a szövődményekkel járó, a sebgyógyulást akadályozó sebváladék és nyirokfolyás hatására kialakult maceráció, és biofilm klinikai tünetei. A bemutatásra kerülő szakszerű kezelés célja a biofilm megszüntetése, a barrier funkció és a microbiom helyreállítása, a sebgyógyulás elősegítése.

Dr. Farkas Péter, Orova Orsolya (Országos Orvosi Rehabilitációs Intézet, Szeptikus Mozgásszervi Rehabilitációs Osztály, Budapest): A diabéteszes láb fekély gyógyulását elősegítő ortézisek

A diabéteszes lábelváltozások angiopathiás, illetve neuropathiás eredetűek lehetnek, ritkábban a két forma tünetei együttesen észlelhetők. Az angiopathiás szövődmények elsősorban angiológiai vagy érsebészeti beavatkozásokat igényelnek, míg a neuropathiás problémák a kisebb sebészeti beavatkozásokat leszámítva nagyrészt konzervatív terápiával és életmódbeli tanácsadással kezelhetők.
A diabeteszes láb egyik leggyakoribb késői szövődménye a diabeteszes láb fekély (malum perforans, trophicus fekély, ulcus plantae). Leggyakrabban az ujjakon, valamint a talpon, az előláb területén alakul ki. Súlyos esetekben nem csak a lágyrészeket, hanem a mélyebb szöveteket (inak, ízületi tok, csontok, ízületek) is érinti.
A diabeteszes láb fekély kezelése összetett, a korszerű sebkezelő anyagok, speciális kötszerek használata mellett gyakran kell figyelni az infekció kezelésére is, a talpon, ujjakon lévő seb esetében pedig speciális talpbetét, gyógycipő, boka-láb ortézis használatára is szükség lehet.
Charcot-arthropathia esetén totál-kontakt rögzítők alkalmazása a legfontosabb. A páciens állapotának megfelelően rögzítést (gipsz, műanyag gipsz, egyedi boka-láb ortézis) és/vagy tehermentesítést (egyedi lábortézis, tehermentesítő cipők) biztosító ortézisek alkalmazására lehet szükség. A segédeszközök elkészítésén túl szükség van azok rendszeres ellenőrzésére, hiszen nagy igénybevételnek vannak kitéve a hosszú időn át tartó, gyakorlatilag folyamatos használat miatt. A pácienseknek pontos tájékoztatást kell adnunk az ortézis használatának szükségességéről, szabályairól és a várható eredményekről is.  A jól elkészített diabéteszes gyógycipő szintén hozzátartozik a neuropáthiás lábelváltozások sikeres kezeléséhez, ezért ennek az indikációi és jellemző tulajdonságai is bemutatásra kerülnek.

Dr. Farkas Péter, Dr. Paulina Andrea, Dr. Gombos Zsófia (Országos Orvosi Rehabilitációs Intézet, Budapest): A diabéteszes láb ellátásának komplex szemlélete

A diabéteszes láb összefoglaló elnevezés. Eredményes ellátásának egyik alapköve a pontos diagnózis felállítása, a diabéteszes angiopathia és neuropathia elkülönítése, hiszen a különböző ethiopathogenesisű folyamatok eltérő kezelési stratégiát, különböző terápiás lépéseket igényelnek. Angiopathia esetén az elsődleges feladat a végtag keringésének javítása, a major amputáció elkerülése. Érsebészeti beavatkozások, intervenciós radiológiai kezelések, a rheológiai viszonyok javítására parenterális vagy per oralis gyógyszerek választhatók, és nem szabad elfeledkezni a gyógytorna és a fizikoterápia lehetőségeiről sem. A diabéteszes neuropathiás lábelváltozások gyógyhajlama többnyire jó, ezért törekedni kell a kisebb sebészei beavatkozások mellett a konzervatív kezelési módok alkalmazására.
Akár angiopathia, akár neuropathia miatt alakulnak ki a panaszok és a tünetek, az eredményes ellátáshoz és a későbbi szövődmények megelőzéséhez szükség van a páciensekkel való hosszú távú együttműködés kialakítására is. A diabéteszes lábelváltozások ugyanis részben megelőzhető szövődmények. Olyan speciális lábápolási programok szükségesek, melyek meghatározzák a kockázati tényezőket, majd ezek felhasználásával eredményes megelőzési stratégiákat dolgoznak ki. Ennek része a rizikótényezők felsorolása, a magas kockázatú betegek meghatározása, az önellenőrzés hatékonyságának hangsúlyozása, a betegek és a kezelést végzők oktatása, a nagy kockázatú betegek számára a megfelelő preventív és terápiás ellátási lehetőségek pontos leírása, kezelési útmutatók létrehozása, valamint egy multidiszciplináris hosszú távú kezelési stratégia kialakítása. A speciális diéta betartása, a glikémiás kontroll csökkenti a komplikációk számát és javítja a sebgyógyulást.
A betegoktatási programnak jól felépítettnek és megszervezettnek kell lennie, amely rugalmasan alkalmazkodik az egyén klinikai és pszicho-szociális szükségleteihez, illeszkedik a páciens képzettségéhez, etnikai hovatartozásához, kulturális hátteréhez. A csoportos foglalkozások eredményessége több tanulmányban is igazolt. Diabetológiai szakápoló, dietetikus irányítása mellett a páciensek sok hasznos ismeretet szerezhetnek egymástól, a módszer költséghatékonyság szempontjából előnyösebb, mint az egyéni képzés és az oktatók kapacitásait is hatékonyabban osztja be. Az edukációs programot folyamatosan végezni kell, a lábápolási ismereteket fejleszti szükséges, és szinten is kell tartani. Az eredményes és magas szintű ellátás biztosításához az egészségügyi szakemberek és a betegek között kialakított pontos, egyeztetett kezelési terv szükséges. Ugyanakkor fel kell ismerni azt a pillanatot is, amikor a jó időben és jó technikával elvégzett major amputáció (cruralis vagy femoralis), az egyéni képességeknek megfelelő művégtag készítése, valamint a rehabilitáció jelenthet már csak lehetőséget a páciensek mobilitási és önellátási képességeinek a helyreállítására.

Földesné Ferenczi Tünde (Fejér Megyei Szent György Egyetemi Oktató Kórház, Általános Sebészeti Osztály, Székesfehérvár): Valóban az olcsó az olcsóbb? Negatívnyomás-terápia szakdolgozói szemmel

A negatívnyomás-terápia egy új lehetőség, egy újabb szakmai kihívás a sebkezelés során. Felkészültséget igényel az új eljárás az orvosok, a műtő dolgozói és az ápolók részéről egyaránt. Célom a figyelemfelkeltés a szakdolgozói előnyökkel kapcsolatban és a költséghatékonyság ismertetése egy új szemszögből.
Összehasonlítást végeztem a hagyományos sebkezelés és a negatívnyomás-terápia nyújtotta lehetőségek között. A szakdolgozói szemszögből fontos szempontokat táblázatban foglaltam össze.
Az eredmények összegzése alapján szakdolgozói szemmel az NPWT a sebkezelés fellegvára.
A hatékonyságot egy betegünk esetén keresztül szeretném ismertetni:
P. I. 1956-os születésű, rossz szociális körülmények között élő, hajléktalan férfi beteg. Kezelését több alkalommal hónapokig végeztük a Viváno kezelés előtt.  Az eddig szerzett tapasztalatokból az Ő esetét emeltem ki, mivel jelen betegünknél érvényesült leginkább az elhúzódó kezelést követően a hatásos és gyors gyógyulás a VIVÁNÓ által.
A jelenlegi humánerőforrás hiány csökkentésére is előrelépés lenne e modern sebkezelési eljárás széleskörű alkalmazása az egészségügyi intézményekben. Fizikai könnyebbséget, higiénikus sebkezelést és fertőzésmentességet jelentene. A betegek számára pedig jelentős pszichés támogatást, gyorsabb gyógyulást, kevesebb kórházi ápolási napot és élhetőbb életet jelentene az NPWT kezelés elterjedése.

Dr. Gasz Balázs, MD, Ph.D., Pataki Zoltán, MsC*, Szegedy Balázs, Ph. D. Fulkerson-díj*, Szoldán Péter, MPP**, Dr. Juhász Dávid Imre***, Dr. Jancsó Gábor, Ph. D.*** (Pécsi Tudományegyetem, Általános Orvostudományi Kar, Sebészeti Oktató- és Kutatóintézet, Pécs, *MTA Rényi Alfréd Matematikai Kutatóintézet, Budapest, ** MedInnoScan Kutatás-fejlesztési Kft., Budapest, ***Pécsi Tudományegyetem, Általános Orvostudományi Kar, Sebészeti Oktató- és Kutatóintézet, Pécs): Mesterséges intelligencia alapú mobiltelefonos applikáció felhasználása a krónikus sebek gyógyulásának felgyorsítására, 3D-SEBApp

A lakosság 1,5-4%-a szenved valamilyen krónikus sebbel, mely ellátása rendkívül magas költségeket jelent az ellátórendszerek számára, illetve a korszerű kezelési stratégiák azonban kevéssé elterjedtek, egyes felmérések szerint az EU-ban a betegek 40-50 % -át nem megfelelő kötszerrel kezelik.
Vizsgálatunk célja egy alkalmazást tervezése, mely a krónikus sebek korszerű sebkezeléséhez, gyorsabb gyógyulásához járul hozzá, több elismert szakember véleményét és gépi tanulás algoritmusait figyelembe véve.
Vizsgálatunk során a betegek krónikus sebeiről fényképeket készítünk, amelyek egyrészt a sebek háromdimenziós rekonstrukciójában, másrészt a seb azonosításában, osztályozásában játszanak kulcsszerepet. Emellett a munkatársak kitöltenek egy vizsgálati kérdőívet a beteg releváns társbetegségeiről, etiológiai faktorairól, szedett gyógyszereiről, illetve a seb adatairól. Adatbázisunkban már több mint hatszáz sebképsorozat, illetve társbetegség, szedett gyógyszer, valamint háromdimenziós rekonstrukció szerepel, melyek kiértékelése jelen pillanatban is folyamatban van.

Dr. Hevér Tímea, Ph. D. (Markusovszky Egyetemi Oktatókórház, Szombathely): Nehezen gyógyuló alsó végtagi sebek ellátása és a végtagmentés problémaköre

A nehezen gyógyuló sebek etiológiája összetett. Kezelésük komplex gondolkodást igényel a megfelelő ellátás és a gyógyítás sikere érdekében. A kiváltó ok lehet artériás vagy vénás keringészavar, diabetes, nyirokoedema, neuropathia, decubitus, vasculitis, coagulopathia, égés. Az előadás a nehezen gyógyuló alsó végtagi sebekkel élő, az Általános-, Ér- és Plasztikai Sebészeti Osztályunkon és Érsebészeti Szakrendelésen kezelt betegek ellátásában bekövetkezett szemléletváltást és ennek eredményeit mutatja be eseteken keresztül.
Az osztályunkra vagy érsebészeti szakvizsgálatra érkező nehezen gyógyuló sebbel élő betegeknél érsebész elvégzi az érstátusz vizsgálatát. Szükség szerint készített angiographiával felismert érszűkületet vagy elzáródást PTA vagy műtétes rekonstrukció során állítjuk helyre, amennyiben lehetségesnek látszik. Krónikus vénás elégtelenség esetében komplex konzervatív kezelést ± műtétet végzünk. Az alapbetegség kezelésén túl nagy hangsúlyt fektetünk a megfelelő nyomelem és fehérje pótlásra és a sebekre alkalmazott, a seb aktuális állapotának megfelelő intelligens kötszerek alkalmazásának, tehermentesítésnek. Ugyanakkor a késve érkező, sokszor rossz szociális háttérrel rendelkező vagy alacsony compliance-ű betegeknél már a beteg életének megmentése a cél, mely miatt major amputatio válik szükségessé.
Összefoglalva a perifériás artériás betegség és a diabetes világszerte az alsó végtagi amputációk vezető oka. Egy friss európai felmérés szerint az európai országok közül Magyarországon a legmagasabb az amputációk száma. Ezért van nagy jelentősége az időben felismert kóroknak és a célzott, egyénre szabott, de komplex ellátásnak.

Dr. Hunyadi János (Debreceni Egyetem Klinikai Központ Bőrgyógyászati Klinika, Debrecen): A sebgyógyulást biztosító energetikai rendszer

Szervezetünk sejtjei egy ősi és egy az O2-fölhasználásra képes modern sejt szimbiózisaként jöttek létre. Az oxigén utánpótlás bármely ok miatti kialakult lokális elmaradása szövet elhalást eredményez. Ilyen esetben a sejtek a hypoxia indukált faktor rendszeren át bekapcsolják az ősi sejtek energetikai rendszerét, amely O2 nélkül is képes aerob glükolízis révén a sejtek energetikai ellátására, a regenerációs folyamat segítésére. Az előadás rámutat arra, hogy mind az akut, mind a krónikus sebgyógyulási folyamatok terén nagy jelentősége van a sejt-energetikai rendszer támogatásának.

Dr. Juhász Boglárka, Dr. Tamás Róbert* (Gottsegen György Országos Kardiológia Intézet, Felnőtt Szívsebészeti Osztály, Budapest, *MH Egészségügyi Központ, Plasztikai és Égés Sebészeti Osztály, Budapest): Driveline infekciók kezelése VAC terápiával

A végstádiumú szívbetegek kezelésében a kamrai keringés támogató eszközök (ventricular assist device- VAD) jelentős javulást hoztak; azonban a közép és hosszútávú szövődmények (vérzéses szövődmények, mechanikai károsodás, infekció) jelentősen befolyásolják ezen eszközök hatékonyságát. A jelenleg rendelkezésre álló bal kamrai keringéstámogató eszközök (left ventricular assist device - LVAD) esetén mindig szükséges egy tunnelizált csatorna kialakítása, melyen keresztül kerül kivezetésre az eszköz (pumpa) és a testen kívül elhelyezett tápegység (extracorporeal kontroller) közötti vezeték; amin keresztül történik az energia leadás, adatáramlás. A testből kilépő vezeték mindig potenciális infekció forrásként szerepel. LVAD beültetést követően, e vezeték elfertőződése (driveline infection) a leggyakoribb, ugyanakkor az egyik legveszélyesebb szövődmény; mivel a fertőzés a csatornán keresztül (zseb infekció) egészen a szívburokig juthat (device infectio, mediastinitis, endocarditis). Előadásomban a különböző típusú LVAD készülékesek driveline infekcióinak esetén alkalmazott terápiás eljárásokat tárgyalom. LVAD eszköztől függetlenül, driveline infekció esetén a VAC terápia az elsőként választandó terápiás eljárás.

Prof. Dr. Juhász István (Debreceni Egyetem Klinikai Központ Bőrgyógyászati Klinika, Égési-Bőrsebészeti Osztály, Debrecen): Az adekvát sebészi ellátás jelentősége a hidradenitis suppurativa (HS) komplex gyógykezelésében

A HS lokális antiszeptikumokkal, helyi és szisztémás antibiotikumokkal, valamint gyulladáscsökkentőkkel történő gyógykezelése csak ritkán eredményez hosszú távon tünetmentességet. Az újabban bevezetett biológiai terápia ígéretes kezelési alternatívát jelent a legsúlyosabb tünetekben szenvedő betegek részére. A kórkép eredményes menedzselésében mindmáig a vezető szerep a különféle sebészi megoldásoké. Hurley I-II stádiumban az elektrokauterizáció, a draináló sinusok fedelének sebészi eltávolítása, a suppuráló trabeculák feltárása ajánlható. Kiterjedt, makacs esetekben az érintett apokrin mirígyekben gazdag szőrös terület teljes kimetszése jelenthet megoldást. A műtétet követő rekonstrukció módjában eltérnek a vélemények. A skála a per secundam gyógyulástól a plasztikai /rekonstruktív sebzárások változatos fajtáin át terjed. Ezek lehetőségeiről, eredményességéről, az előnyökről és a hátrányokról ad áttekintést az előadás.

Prof. Dr. Juhász István (Debreceni Egyetem Klinikai Központ Bőrgyógyászati Klinika, Égési-Bőrsebészeti Osztály, Debrecen): Hegkezelés - ahogyan én csinálom

A sebgyógyulás utolsó fázisa, a remodellálás, vagyis a hegek érési időszaka felelős az akcidentális vagy műtéti heg végleges formájának elnyeréséért. Számos belső és külsődleges tényezőn múlik a végeredmény, az ideális körülmények között megjelenő normotrofiás heg kialakulása.
A legtöbb problémát a hypertrofiás hegek és a keloidok képződése okozza. A hegkezelés jelenleg legeredményesebb stratégiája a heg érésének befejeződése előtt alkalmazott több támadáspontú, a fizikai behatásokon és a szöveti folyamatok befolyásolásán alapuló kombinált terápia. Ennek legfontosabb eleme a háromdimenziós kollagén struktúrát reorganizálni képes kompresszió, amelyet a heges bőr ápolása, flavonoid tartalmú kombinált géllel, és szükség szerint mikrokristályos steroid injekció segítségével végzett antiflogisztikus terápia egészít ki. A konzervatív terápia eredménytelensége, jelentős funkcionális károsodás kialakulása esetén mérlegelendő hegkorrekciós műtétek kivitelezése, mely legeredményesebb akkor, ha komplex rehabilitáció részeként, gyógytornával és a konzervatív kezelés folytatásával kiegészítve végezzük.

Dr. Kovács L. András (Pécsi Tudományegyetem KK Bőr-, Nemikórtani és Onkodermatológiai Klinika, Pécs): Atípusos sebek: Pyoderma gangrenosum update

A pyoderma gangrenosum ismeretlen eredetű, ritka, destruktív, ulceratív neutrophil dermatózis. Az előadás a EWMA 2019-es göteborgi kongresszusán prezentált, atípusos sebekről szóló irányelvére épülve mutatja be ezen kórkép epidemiológiáját, klinikumát, differenciáldiagnosztikáját, diagnosztikai kritérium újdonságát: a PARACELSUS pontrendszert, kitérve a komorbiditásokra, a lokális és szisztémás terápiás ajánlásokra.

Kudron Emese Eszter (Országos Orvosi Rehabilitációs Intézet, Központi Dietetikai Szolgálat, Budapest): A sebgyógyulás dietetikai vonatkozásai

A sebgyógyulás alapfeltétele a megfelelő energia- és fehérjebevitel, a jó tápláltsági állapot. Kiemelt dietetikai figyelmet igényelnek az alultáplált, vagy annak rizikójával rendelkező pácienseink, és a cukorbetegek.
A nehezített sebgyógyulás oka diabéteszesek esetén a hiperglikémia és az inzulin hatás csökkenése, amelyhez a gyógyulás alatti időben igazodunk a dietoterápiával. Fekvőbetegek ellátásakor a malnutríció rizikószűrés eredményét összevetjük a dietetikai anamnézissel és a tápláltsági állapotra szenzitív labor paraméterekkel (prealbumin, albumin, transzferrin) valamint felmérjük a tápláltsági állapotot (antropometria, testösszetétel). Ezt követi a szükségleti értékek kalkulálása, a megfelelő gyógyintézeti étrend kiválasztása, a per os energiabevitel monitorozása és szükség esetén az étrend kiegészítése speciális, gyógyászati célra szánt élelmiszerrel.
A Nemzeti Nyomási Fekély Tanácsadó Testület Fehér könyve szerint a vesefunkció ellenőrzése mellett emelt fehérje (1,25-1,5 g/ttkg/nap), optimális tápanyag (30-35 kcal/ttkg/nap), vitamin és ásványi anyag bevitel szükséges a jó sebgyógyuláshoz. Kiemelik a C-vitamin, cink, kalcium, K-, A- és E-vitamin szerepét. Megfelelő tápanyagbevitel esetén nem gyógyuló, krónikus sebek kezelésében, valamint tervezett nagy műtéti beavatkozások körül bizonyítottan előnyös az immunonutríció, mely a tápanyagok, mint farmakonok immunrendszerre gyakorolt hatását jelenti. Evidencia alapú polytrauma, nem gyógyuló krónikus seb, valamint szepszis esetén szemiesszenciális arginin adása 4,5 gramm/nap mennyiségben. A műtét körüli 3-5 napban adott glutamin kiegészítés bizonyítottan pozitív, szupplementálása a sebgyógyulás korai fázisában, rövid távon ajánlott. Arginin kiegészítés hosszabb távon is előnyös, de csak megfelelő mennyiségű fehérjebevitel mellett. Hazai viszonylatban még várat magára a speciális kiegészítés rutinszerű alkalmazása, de a pozitív tapasztalatok növekvő száma és új evidenciák felállítása egyre erősebb bizonyíték a szemléletváltás szükségességére.

Dr. Mecseky László (Diabétesz Láb Ambulancia Debreceni Egyetem Kenézy Gyula Egyetemi Kórház Kórház-Rendelőintézet, Végtagsebészeti Osztály, Debrecen): Granulox alkalmazása diabéteszes talpi fekélyeknél

A helyi oxigén terápia hasznosságáról szóló beszámolók évtizedes múltra tekintenek vissza, de széleskörű alkalmazása mindeddig egyik módszernek se sikerült. A Granulox már tőlünk nyugatra bebizonyította létjogosultságát, de hamarosan széles körű hozzáférésére itthon is lehetőség nyílik. A diabéteszes talpi fekélyek azonban igen speciális, kritikus területe a krónikus sebkezelésnek. Ahhoz, hogy a hemoglobin tartalmú sprayt minél hatásosabban alkalmazzuk a terápiában, nem elegendő elolvasni a szer prospektusát. Az első hazai tapasztalatokat otthoni szakápolás közreműködésével szereztük meg.

Merse Anita, Dr. Pipei Szilvia, Alexander Murin* (Izinta Kft., Budapest, *Serag Wiessner Frankfurt): LAVANIDOKTOR

Egy éve az MSKT-n hallottunk az antiszeptikus szerek használatáról és a sebfertőtlenítők szerepéről a Péterfy Kórház Rendelőintézet kiváló munkatársaitól. Az előadás során csoportosították a sebfertőzésre használt szereket. Akkor fogalmazódott meg bennünk, hogy a magyar piacon nem dúskálunk a sebalapra rakható megfelelő vegyületekből.
Ezt a gondolatsort folytatva a Bőrgyógyász Szakmai Kollégium jóváhagyásával készült irányelvek 2011. átdolgozott formáját áttekintve jutottunk arra, hogy a választható paletta bővítésre szorul.
Elmondható, hogy még ma is „C” evidencia a dezinficiens használata után a lemosás. Fontos, hogy a kívánt enzimatikus hatás megmaradjon, macerációt és gyulladást ne okozva, hosszabb ideig, nagy sebfelületen is alkalmazható legyen.
A legújabb sebtisztító oldatnak nincs infekciós rizikója, olyan antimikrobiális hatása van, mely nem toxikus. Sebalapot nem irritáló, biofilmre is jól alkalmazható. Különböző típusú kiszerelési egységekben kapható, patikán kívül is forgalmazható terméket mutatunk be.
A Lavanid szakszerű használata elősegíti a szövetregenerációt a benne levő növekedési faktoroknak köszönhetően, segíti a hámosodást és nedvesen tartja a szöveteket. Rendszeres használata csökkenti a kórházi tartózkodás idejét, könnyebbé teszi a szakápolók munkáját. Célunk, hogy korszerű, a modern kötszerekkel kompatibilis „fegyvert” adjunk a sebkezelők kezébe!  Előadásunkban a németországi tapasztalatokat foglaljuk össze a hazai klinikai bevezetés céljából.

Dr. Páczi István, Máté Beatrix (UniCorp Biotech Kft., Budapest): Vénás fekélyek kiegészítő kezelése szulodexiddel

A szulodexidet évtizedek óta használják a vénás és kevert eredetű alsó végtagi fekélyek kiegészítő kezelésére. Már a gyógyszer születésekor az első klinikai vizsgálatok jelentős, szignifikáns hatékonyságot mutattak ki – természetesen a hagyományos konzervatív kezelés mellett – a szulodexid javára. Ezeket a vizsgálatokat egyre újabbak követték és még napjainkban is folynak ebben a témakörben kutatások. Előadásunk amellett, hogy ismerteti a legfrissebb eredményeket feltárja a szulodexid hatásának élettani, kórélettani hátterét. Az egyik összetevő, a dermatán szulfát közvetlen sebgyógyító-hámosító hatása mellett nagyon fontos a keringésre gyakorolt hatás. Ez utóbbit mai ismereteink szerint a szulodexidnek az endothelialis glycocalyxra gyakorolt protektív hatásával magyarázhatjuk. A mikrocirkuláció javulása segíti a sebgyógyulás folyamatát, csökkenti a kiújulás veszélyét is.
Nagyon fontos, hogy emellett a szulodexid direkt és indirekt gyulladáscsökkentő hatással is bír. A mátrix-metalloproteinázra és egyéb gyulladásos mediátorokra gyakorolt gátló hatását tarjuk direkt hatásnak. Ép glycocalyx mellett a fehérvérsejtek nem tudnak közvetlenül az endothelsejtekkel éríntkezni, így nem aktiválódnak, nem indul meg spontán gyulladásos folyamat. A glycocalyx réteg hiánya/sérülése esetén azonban ez a találkozás létrejön és a leukociták aktiválódnak, steril gyulladást hozva létre. A szulodexid fent említett glycocalyx-protektív hatása ezt az aktiválódást megakadályozza, így indirekt módon is fejt ki gyulladásgátló hatást.
A hatásmechanizmus tehát rendkívül komplex, több támadásponton működik, megértése nagyon fontos a gyógyszert felíró szakorvosok számára.

Popovicsné Bakai Ildikó, Kudron Emese, Dr. Ambró Ágnes (Országos Orvosi Rehabilitációs Intézet, Szeptikus Mozgásszervi Rehabilitációs Osztály, Budapest): A csoportos edukáció jelentősége diabeteszes lábszövődmények miatt kezelt betegeknél

A cukorbetegség következtében kialakult lábszövődmények egyik leggyakoribb formája a lábon kialakult fekélyes seb.  Irodalmi adatok és saját tapasztalataink szerint is a seb állapota, súlyossága összefüggésben áll a diabétesz fennállásának időtartalmával, valamint a betegek tájékozottságával alapbetegségükről, illetve a késői szövődmények kialakulásának okáról és a szükséges kezelésről. Az edukáció leginkább az alap információk átadását jelenti, de évtizedek óta cukorbetegséggel élők esetében az új, korszerű ismeretek bemutatása, átadása (reedukáció) is fontos feladat.
Irodalmi adatok, nemzetközi tapasztalatok szerint a cukorbetegek edukációjának leghatékonyabb módja az egyéni és a csoportos edukáció kombinációja. Az előadásban az OORI Szeptikus Mozgásszervi Rehabilitációs osztályán működő diabéteszes edukációs csoport tapasztalatai kerülnek bemutatásra a diabetológiai szakápoló szemszögéből. A 30-45 perces foglakozásokon történő őszinte beszélgetések és személyes történetek hatására a nehezen vezethető betegek is képessé vállnak arra, hogy átértékeljék saját helyzetüket, így nyíltabbá és befogadóbbá váljanak. A kezdetben bizalmatlan betegeink bizalma fokozódik, ami a gyógyító munka eredményeit is előre mozdítja.
A személyes történetek és tapasztalatok megosztása mellett nagyon fontos, hogy a páciensek minél több lábápolási ismeretet szerezzenek. Megismerjék a korszerű sebkezelési módszereket, a mindennapi élet praktikus tevékenységeit, a prevenció fontosságát, saját tevékenységük és felelősségük nélkülözhetetlenségét. Felhívjuk figyelmüket a kedvező vércukor értékek, a szénhidrát anyagcsere egyensúlya, valamint az eredményes és gyors sebgyógyulás közötti összefüggésre.
A csoportfoglalkozáson látogatóként részt vettek dietetikus és diabetológiai szakápoló hallgatók, akik megtapasztalhatták, hogy milyen meghatározó ezeknek a betegeknek az empátia és segítségnyújtás. Az edukáció hatékonyságának javítása, a betegek és a gyógyítók közötti bizalom növekedése mellett a csoportban a betegekkel való találkozás minden alkalommal feltöltődést jelent a gyógyítók számára is, ami hozzájárulhat a kiégés megelőzéséhez is.

Szabó Péterné, Dr. Hevér Tímea, Ph. D. (Markusovszky Egyetemi Oktatókórház, Szombathely): Komplex sebkezelés nehezen gyógyuló alsó végtagi sebeknél - esetismertetés

A Markusovszky Egyetemi Oktatókórház Általános Ér- és Plasztikai Sebészeti Osztály Érsebészeti részlegén a közelmúltban ellátott betegek köréből két eset bemutatásával kívánunk rávilágítani a nehezen gyógyuló sebek ellátási nehézségeire, eredményességére.
 80 éves férfi betegünk 2018. augusztusában gyorsan progrediáló jobb alsó végtagi ulcussal jelentkezett. Több alkalommal végeztünk necrectomiát, majd széles medialis fasciotomiát. Az elvégzett angiographia két eres kiáramlást, rekonstrukció ez esetben nem jött szóba. Célzott antibiotikum, vákuum kezelés hatására a jobb lábszár többszörös, összességében csaknem körkörös fekélye reakciómentessé vált, granulációt mutató, - bár a belboka és külboka területén még szabadon maradt inakkal -, bocsátottuk a beteget otthonába. Ezt követően ambulánsan kezeltük. Tápszerek, a seb stádiumának megfelelően alkalmazott intelligens kötszerek (hydrofiber és hydrocolloid, melyeket részleteiben ismertünk) és kompressziós kezelés mellett közel négy hónap alatt sebei maradéktalanul gyógyultak.
Másik esetünk egy 47 éves inzulinnal kezelt diabeteses férfi. Infectio miatt jobb talp feltárását végeztük, melyből felépült. Kilenc hónap múlva a beteg felborult cukorháztartással, a teljes jobb lábszárat és lábat érintő phlegmonéval került sürgős felvételre és műtétre. Femoralis amputatiót végeztünk, nyitott sebkezelés vált szükségessé. Vákuum kezelést alkalmaztunk, melynek hatására a seb feltisztult és granulálódni kezdett, így a beteget emittálni tudtuk. Ezt a kedvező állapotot kihasználva a beteget parenteralis tápszerrel, célzott antibiotikummal és hydrocolloid kötszerrel ellátva bocsátottuk otthonába. Rendszeres sebkontroll mellett közel négy hónap alatt sebe gyógyult, protetizálása megindulhatott.

Dr. Szentkereszty Zsolt, Ph. D., Dr. Bazsó T.*, Dr. Győri F., Dr. Mudriczky G., Dr. Susán Zs., Dr. Enyedi A. (Debreceni Egyetem Általános Orvostudományi Kar, Sebészeti Intézet, Debrecen, *Debreceni Egyetem Általános Orvostudományi Kar, Ortopédiai Klinika, Debrecen): A fasciitis necrotisans negatívnyomás kezelésének technikai aspektusai

Bevezetés: A fasciitis necrotisans egy progresszív, a subcutan régióban a fascia mentén terjedő súlyos fertőzés, mely sürgős sebészi és konzervatív kezelés nélkül halált okozhat. A szerzők egy esetismertetés kapcsán elemzik e betegség kezelésének problémáit.
Esetismertetés: A 32 éves beteg 4 nappal felvétele előtt felső könyöktáji duzzanatról és bőrpír megjelenéséről, fájdalomról, lázról tett említést. Felvételekor a jobb al- és felkarra kiterjedő duzzanat, bőrpír, magas gyulladásos laborparaméterek voltak észlelhetők. A vizsgálatok ideje alatt a folyamat mellkasfalra is ráterjedt, a bőrön bullák keletkeztek.
Kiterjedt, a mellkasfalra is ráterjedő felső végtagi incisio, fasciotomia, necrectomia történt, majd negatívnyomás terápia (NPWT) indult. A felvételekor elkezdett antibiotikum kezelés mellett, korai aktív gyógytornában részesült. Többszöri szivacscsere után a beteg jó funkcionális és esztétikai eredménnyel gyógyult.
A kezelés kapcsán számos kérdés merült fel. Mennyire fontos az időfaktor? Lehet-e a feltárással egy időben elkezdeni az NPW kezelést? Lehet-e a kezelés során követni a betegség esetleges progresszióját? A funkcionális eredmények hogyan javíthatók?
Következtetés: A fasciitis necrotisans kezelése során a sürgős sebészi feltárás nem tűr halasztást. Az NPWT sikerrel alkalmazható a feltárással egy időben is, de fontos a beteg állapotának és a kezelés során eltávolított váladék szoros követése. A funkcionális eredmények a korán elkezdett gyógytornával javíthatók.

Dr. Szolnoky Győző, Ph. D., Prof. Dr. Kemény Lajos Ph. D., DSc (Bőrgyógyászati és Allergológiai Klinika, Szegedi Tudományegyetem, Szeged): Nyirokkeringés és sebgyógyulás: a legújabb fejezetek

A krónikus sebek rossz gyógyulási hajlamának fenntartásában már régóta felelőssé teszik a nyirokkeringési zavart, de közvetlen bizonyítékokat csak nemrégiben sikerült nyerni.
A szerzők áttekintést adnak a modern képalkotó eljárásokkal végzett klinikai vizsgálatok eredményeiről, amelyek alátámasztják a korábbi közvetett megfigyeléseket.
 
 Önt is várjuk a Magyar Sebkezelő Társaság tagjai közé!

Ehhez:

Várjuk online jelentkezését!

vagy kérjük,

Töltse le és küldje vissza a regisztrációs lapot!