Fitoszterinek és sebkezelés

Nyitóoldal > Blog > 2024

Magyar Sebkezelő Társaság

Szerző: Várhegyi László

A jövő a növényi szteroloké? – tette fel a kérdést június 27-i cikkének címében a Medicalonline.hu. Leírják, hogy a koleszterin egyensúly megteremtésére jelenleg az egyetlen hatásos étrend-kiegészítő hatóanyag a növényi szterin (amely magába foglalja a fitoszterolokat és fitosztanolokat is). Természetesen a táplálkozási megváltoztatásával és az életmód-váltással párhuzamosan. A növényi szterinek megtalálhatók zöldségekben, gyümölcsökben és növényi olajokban is, viszont a terápiás hatás elérése érdekében igen nagy mennyiséget kellene ezekből fogyasztani. Molekulaszerkezetük hasonló a koleszterinéhez, és hasonló szerepet töltenek be a növényekben, mint a koleszterin a szervezetünkben. A növényi szterinek a bélben lévő koleszterinnel versengve, helyettük kapcsolódnak a szállító szerepet játszó micellákhoz, így blokkolják a túl sok koleszterin véráramba jutását. Alkalmazhatók a sebkezelésben is? – erre keresem a választ a mostani blogbejegyzésben.

Zöldség Naponta legalább 2 gramm (2000 mg) növényi szterin elfogyasztása 5-10%-kal csökkentheti az LDL-koleszterin-szintet. Ugyanakkor az utóbbi évek kutatásai arra is utalnak, hogy ezek az egyes élelmiszerekhez, például margarinhoz, narancsléhez és gabonafélékhez is adott vegyületek nem csak a koleszterinszint csökkentésében játszanak szerepet, hanem jelentős hatással lehetnek a sebkezelésben és a bőrgyógyászatban is.

Kémiai szempontból a legismertebb növényi vagy más néven fitoszterinek közé tartozik a béta-szitoszterin (a leggyakoribb), a kampeszterin és a sztigmaszterin. Ezek a vegyületek szterolgyűrűs szerkezetük révén képesek a koleszterinhez hasonlóan beépülni a sejtmembránokba, de funkcionálisan eltérő hatásokat fejtenek ki.

A sebgyógyulás komplex biológiai folyamat, amely több szakaszra osztható: hemosztázis (vérzéscsillapítás), gyulladás, proliferáció és remodeling. Az optimális sebgyógyulás érdekében ezeknek a fázisoknak zavartalanul kell lezajlaniuk. A fitoszterinek számos módon befolyásolhatják ezt a folyamatot. Melyek ezek a módok a mesterséges intelligencia, a ChatGPT szerint?

Gyulladáscsökkentő hatás
E fázis során az immunrendszer sejtek és molekulák segítségével megkezdi a károsodott szövetek eltávolítását és a fertőzés elleni védekezést. A fitoszterinek bizonyítottan gyulladáscsökkentő tulajdonságokkal rendelkeznek, amelyek segíthetnek csökkenteni a túlzott gyulladást, ami akadályozhatja a gyógyulási folyamatot. Ezen szterinek képesek csökkenteni a gyulladásos citokinek, például az interleukin-6 és a tumor nekrózis faktor-alfa szintjét, amelyek kulcsszerepet játszanak a gyulladás fenntartásában.

Antioxidáns hatás
A sebgyógyulás során az oxidatív stressz jelentős károkat okozhat a sejtekben és szövetekben. A fitoszterinek antioxidáns tulajdonságai révén segíthetnek megvédeni a sejteket az oxidatív károsodástól, elősegítve ezzel a gyorsabb és hatékonyabb gyógyulást. Az antioxidáns hatás révén a fitoszterinek megakadályozzák a szabadgyökök túlzott termelődését.

Vonatkozó tanulmányok


Milyen kutatások támasztják alá a fenti megállapításokat? Például 2007-ben X.-Z Yu és munkatársai megjelentettek egy tanulmányt arról, hogy a gyulladáscsökkentő hatású fitoszterin gél különböző koncentrációi elősegítik a sebgyógyulást. Az égési sebek állatkísérletes vizsgálata során azt is megállapítoták, hogy a gél csökkentheti a dimetil-benzol által kiváltott fülduzzanatokat és gyulladásgátló hatással is rendelkezik.

2019-ben napvilágot látott közleményük szerint Manal Mohammad Abbas (Ammán, Jordánia) és munkatársai kutatásaik során karcolásos sebvizsgálatot alkalmaztak az egyes flavonoidok (krizin, naringenin vagy resveratrol) β-szitoszterinnel való több kombinációjának in vitro sebgyógyító képességének vizsgálatára.

Bahare Salehi (Teherán, Irán) és munkatársai 2020-ban tekintették át a fitoszterinek lehetséges klinikai alkalmazásait. Ebben megemlítik, hogy modulálják a gyulladást; antioxidáns, fekélyellenes, immunmoduláló, antibakteriális és gombaellenes hatásúak; és beavatkoznak a sebgyógyulás elősegítésébe és a vérlemezke-aggregáció gátlásába is. Ennél a résznél hivatkoznak Raphael J. Ogbe (Makurdi, Nigéria) és munkatársai 2015-ös, az étrendi fitoszterolok előfordulásával, anyagcseréjével és egészségügyi előnyeivel foglalkozó áttekintésére. A tesztek eredményei azt mutatták, hogy a kombináció, valamint a β-szitoszterin önmagában vagy a naringenin önmagában nincs toxikus hatással a fibroblasztokra, a β-szitoszterin és a naringenin kombinációja szinergikus hatást fejtett ki a sebzáródásban anélkül, hogy csökkentette volna a fibroblasztok életképességét, fokozta az antioxidáns védekező mechanizmust és csökkentette az IL-β-t.

Sztigmaszterin 2023-ban Marwa A. A. Fayed (Sadat City, Egyiptom) és munkatársai a Centaurea pumilio L.-ből származó szterinek sejtproliferatív aktivitását igazolták. In vitro és in silico vizsgálataik során hat szterint és triterpént, köztük egy új vegyületet izoláltak és azonosítottak a növény talaj feletti részeiből. Egyebek mellett molekuláris dokkolást is végeztek, hogy szimulálják és potenciálisan megértsék a lehetséges kötési kölcsönhatásokat, amelyek a célvegyületeik és a GSK-3β esszenciális aminosavak közötti összefüggés hátterében állnak, hogy megvizsgálják azok lehetséges sebgyógyító aktivitását. Adataik hozzájárulnak az egészségvédelemre és a szív- és érrendszeri betegségek megelőzésére használt szterinek szerkezeti sokféleségének és biológiai aktivitásának feltárásához.

Ugyancsak tavaly jelent meg Mizuka Kobayashi (Vakajama, Japán) és munkatársai cikke a rizskorpából származó fitoszterin-észter kivonat (FÉK) bőrjavító hatásairól, tisztázva annak biológiai hatásosságát is. A humán önkéntesekkel végzett teszt során a 8. és 12. héten szignifikánsan csökkentett mennyiségű transz-epidermális vízveszteséget találtak. A képelemzés során az arcvörösség és a pórusproblémák javulását is megfigyelték vizuális analóg skála kérdőív segítségével. Eredményeik azt sugallják, hogy a FÉK javítja a barrier funkciót és fenntartja a dermis szerkezetének helyreállítását.

Összegzésképpen: a növényi szterinek nemcsak a koleszterinszint csökkentésében játszanak fontos szerepet, hanem potenciálisan hozzájárulhatnak a sebgyógyulás folyamatához is. Bár a jelenlegi kutatások ígéretesek, további vizsgálatok szükségesek ahhoz, hogy teljes mértékben megértsük ezeknek a vegyületeknek a sebkezelésben betöltött szerepét.


Phytosterols and wound healing
The future of plant sterols? - asked Medicalonline.hu in the title of its June 27 article. They describe that currently the only effective dietary supplement active ingredient for cholesterol balance is plant sterol (which includes phytosterols and phytostanols). Of course, in parallel with changing your diet and lifestyle. Plant sterols can also be found in vegetables, fruits and vegetable oils, but in order to achieve a therapeutic effect, a very large amount of these should be consumed. Their molecular structure is similar to that of cholesterol, and they play a similar role in plants as cholesterol does in our bodies. The plant sterols compete with the cholesterol in the intestine and instead attach to the micelles that play a transport role, thus blocking too much cholesterol from entering the bloodstream. Can they also be used in wound treatment? – I am looking for the answer to this in the current blog post.


Az illusztrációk forrása a Freepik.com és a Wikimedia.org.


Figyelem! Az eredeti poszt megjelenése után a blogbejegyzéseink csak igen ritkán frissülnek. Mivel az orvostudomány és az egészségipar folyamatosan fejlődik, egyes megállapítások már idejüket múlhatták, ezért feltétlenül figyelje a közzététel időpontját, és – ami még fontosabb – keresse a minél frissebb információkat!


Tetszett a bejegyzés? Köszönjük, ha megosztja!

Facebook Twitter LinkedIn Pinterest


Kövessen minket!:
Facebook


Kérjük, szóljon hozzá a cikkhez!

E-mail cím (nem fog megjelenni): *  

Név: *  

A bejegyzés címe, amelyhez hozzá kíván szólni:  

Hozzászólás: *  


Önt is várjuk a Magyar Sebkezelő Társaság tagjai közé!

Ehhez:

Várjuk online jelentkezését!

vagy kérjük,

Töltse le és küldje vissza a regisztrációs lapot!