Galagonya és sebkezelés

Nyitóoldal > Blog > 2021

Magyar Sebkezelő Társaság

Szerző: Várhegyi László

A Magyar Gyógyszerésztudományi Társaság Gyógynövény Szakosztálya a fekete nadálytövet választotta a 2021-es év gyógynövényének. Ez a hír adta az ötletet ahhoz, hogy egy bejegyzés-sorozat keretében megvizsgáljuk, hogy az ily módon „kitüntetett” gyógynövényeknek van-e kapcsolata a sebkezeléssel és a sebgyógyulással. A Symphytum officinale, a bíbor kasvirág, az orbáncfű, a levendula, a mák és a kamilla után 2015 gyógynövényével, a galagonyával folytatjuk a sort.

Galagonya A galagonya (Crataegus) a rózsafélék családjába tartozó növénynemzetség. Mintegy 280 faja ismeretes. A Kárpát-medencében ebből négy faj őshonos: egybibés galagonya, fekete galagonya, rózsaképű galagonya, cseregalagonya. Népies nevei: csipkefa, geregenye, gelegenye, cseregalagonya, gledicsia, szamártövis, Krisztus-tövis, tüskefa. Tudományos neve, a Crataegus a görög kràtaigos „erősség, robosztusság” szóból származik, míg az angol hawthorn szó az óangol sövény (haw) és az angolszász haguthorn „töviskerítés” kifejezésből eredeztethető.

A kínai, az őslakos amerikai és az európai népek már régóta használják a galagonyát, mint szíverősítő szert. A kelta mitológia szerint, ha valaki túl sokáig időzik egyedül egy galagonyafa alatt, akkor a tündérek földjére vihetik az illetőt. Később, Angliában, nem tartották szerencsésnek a virágzó ágát egy ház belső díszítésére felhasználni, mivel az szerencsétlenséget hoz, a benntartózkodók közül valaki biztosan megbetegszik vagy meghal. Sok keresztény még mindig úgy gondolja, hogy a Jézus fejére helyezett töviskorona galagonyából készült, és állítólag ezt felhasználva ültette Arimathiai József a brit Glastonbury Szent Tüskefáját, amikor Jézus halála után a Szent Grállal utazott. Az ókori Görögországban és Rómában a galagonyafát a szerencse, a termékenység és a szeretet jeleként szerették. Mivel májusban, az udvarlás idején virágzott, a galagonya gyakran szerepelt házasságkötési és születési szertartásokon.

A galagonya történetének egy érdekes része, hogy az 1620-ban az angol puritánok első csoportját (zarándokatyák) Amerikába szállító Mayflower hajót állítólag a galagonya fáról nevezték el, kifejezve a reményt, amelyet ez a virágzó fa jelentett Angliában. A latin-amerikai őslakosok a bogyóit egy „Pennican” nevű „energiaital” készítéséhez használják, és a világ számos részén a bogyókat lekvárok készítésére és ízesítésére használják olyan ételekhez, mint a fehér hús.

Jótékony hatását a 19-20. század során igazolták. Flavonoidokat (vitexint, hiperozidot, rutint), aminszármazékokat (feniletilamint, tiramint), proantocianidokat és triterpéneket tartamaz. Javasolt alkalmazásai területei: aritmiák, érelmeszesedés, Buerger-kór, keringési rendellenességek, pangásos szívelégtelenség (CHF), hiperlipidémia, magas vérnyomás (hipertenzió), alacsony vérnyomás (hipotenzió), emésztési zavarok és galandféreg-fertőzések. Sorozatunkban az első olyan gyógynövény, amelynek a sebkezeléshez és sebgyógyuláshoz való kapcsolódásához semmilyen hazai utalást nem találtam sem a hagyományos gyógyászat, sem a modern medicina területén. Sőt, a nemzetközi orvostudományi és más irodalom sem siet nagyon a segítségünkre.

Ezeket áttekintve az a szembeötlő, hogy több tanulmány is éppen a „másik oldallal”, a galagonya által okozott sebek kezelésével foglalkozik. Ilyen esetekről számoltak be például 2011-ben Michelle J. Francis (Clayton, Ausztrália) és munkatársai (Curtobacterium flaccumfaciens szeptikus ízületi arthritis Cockspur galagonya tüskéjének szúrását követően) vagy még 2009-ben Edwin J Harris (Maywood, USA, egy gyermek lábában megmaradt galagonya-töredék fertőzéssel komplikálva: diagnózis és excízió ultrahanggal történő lokalizációval).

Nem egészen egy évvel ezelőtt, 2020 májusában az Amirhossein Nazhand (Mazandaran, Irán) által vezetett nemzetközi kutatócsoport egy nagyívű áttekintést jelentetett meg a Forest c. folyóiratban a C. spp. jótékony tulajdonságairól, vitro és in vivo terápiás potenciáljáról. Megállapítják, hogy a gyógynövény különböző részei, beleértve a bogyókat, virágokat és leveleket, tápanyagokban és hasznos bioaktív vegyületekben gazdagok. Már korábbi beszámolók is igazolták, hogy a kémiai összetételének köszönhetően számos egészségügyi előnye van, beleértve a gyógyászati és táplálkozási területeket is. Ezen előnyök között megemlítik a sebgyógyító hatást is, hivatkozva Heibatullah Kalantari-nak (Ahvaz, Irán) és munkatársainak 2016-os tanulmányára. Ebben a kutatók a C. pontica C. Koch levélkivonat gyógyhatását vizsgálták a T-2 toxin által kiváltott bőrtoxicitásban. Nyulakkal végzett kísérleteik során úgy találták, hogy a kontroll és az eucerinnel kezelt csoportokhoz képest, a Pontuszi galagonya krém helyi alkalmazása felgyorsította a sebgyógyulást, amit a teljes epithelizáció csökkenő ideje jelzett. A legjobb eredményeket a 10%-os és a 15% -os krémekkel érték el. A készítmény jótékony hatása a felszíni bőrsebek gyógyulására flavonoid-tartalmának tulajdonítható, tehát alkalmazható a bőr károsodásának kezelésére, és más rutin kezelések alternatívája lehet.

Ugyancsak 2016-ban jelent meg a Mohamed Gamaleldin Elsadig Karar és Nikolai Kuhnert (Bréma, Németország) szerzőpáros tanulmánya a C. monogyna (egybibés galagonya) és a C. laevigata (cseregalagonya) levelekből, gyümölcsökből és gyógynövényből származó cseppekből származó fenolok jellemzéséről. Több tanulmány utal a polifenolok bevitelének előnyeire a szív- és érrendszeri problémák, a bőrbetegségek, az asztma – és a sebgyógyulás esetén. Eredményeik azt mutatják, hogy a Crataegus fajok gazdag forrásai a fenol alkotóelemeknek, beleértve az egyszerű fenolsavakat, klorogénsavakat, proantocianidineket, flavonoidokat és flavonoid glikozidokat.

Galagonya Egy évvel korábban, 2015-ben publikálták N. Hellenbrand (Münster, Németország) cikkét az oligomer és polimer procianidinek izolálásáról és mennyiségi meghatározásáról a C. spp. leveleiben és virágaiban. A proantocianidinek (PA) a polifenolok egy csoportját alkotják, amelyekben a flavan-3-olok a monomer építőelemek. A PA-tartalmú növényi kivonatokat széles körben használják biológiai és farmakológiai aktivitásuk miatt. Az élelmiszertechnológián belül a PA-tartalmú zöldségeket és fűszereket a színezékek és zsírok oxidációs folyamataival szembeni stabilizálásra és az íz javítására használják. A fitoterápián belül a PA-tartalmú növényi anyagokat széles körben használják antioxidáns, antimikrobiális, vírusellenes, antimutagén - és sebgyógyító tulajdonságai miatt.

A galagonya sebgyógyító hatására való utalás felbukkan Gülendam Tümen-nek (Balikesir, Törökország) és munkatársainak 2006-os cikkében (C. monogyna, Anatóliában, Aliç néven), de a növény sebgyógyulásban játszott szerepének átfogó vizsgálata (még?) várat magára. Sorozatunkat a 2014-es év gyógynövényével, a citromfűvel folytatjuk.


Az illusztrációk forrása a Pixabay.com.

Kövessen bennünket:


Megosztás:


Kérjük, szóljon hozzá a cikkhez!

E-mail cím (nem fog megjelenni): *  

Név: *  

A bejegyzés címe, amelyhez hozzá kíván szólni:  

Hozzászólás: *  


Önt is várjuk a Magyar Sebkezelő Társaság tagjai közé!

Ehhez:

Várjuk online jelentkezését!

vagy kérjük,

Töltse le és küldje vissza a regisztrációs lapot!