Kamilla és sebkezelés

Nyitóoldal > Blog > 2021

Magyar Sebkezelő Társaság

Szerző: Várhegyi László

A Magyar Gyógyszerésztudományi Társaság Gyógynövény Szakosztálya a fekete nadálytövet választotta a 2021-es év gyógynövényének. Ez a hír adta az ötletet ahhoz, hogy egy bejegyzés-sorozat keretében megvizsgáljuk, hogy az ily módon „kitüntetett” gyógynövényeknek van-e kapcsolata a sebkezeléssel és a sebgyógyulással. A Symphytum officinale, a bíbor kasvirág, az orbáncfű, a levendula és a mák után 2016 gyógynövényével, a kamillával folytatjuk a sort.

Kamilla Az ókori egyiptomiak a kamillát a Napisten ajándékának tekintették. Ramszesz fáraó múmiáján is találtak belőle, a hieroglifákon is látható, megfázás elleni szerként használták. Hippokratész úgy vélte, hogy a gyógynövény enyhíti a menstruációs görcsöket és alkalmas a vértolulás kezelésére. Dioszkoridész gyakran említette a különféle betegségekre történő felírását. Nevét a görög eredetű chamos (föld) és milos (alma) szavak összetételéből kapta, ami alacsonynövésű, almaillatú cserjét jelent. Idősebb Plinius megemlíti a kamilla virág illatának hasonlóságát az almavirággal, és ezért használhatták ezt a kifejezést.

A rómaiak tömjén és italok készítésére használták. Szerepel a különféle angolszász orvosi szövegeknek és imáknak a gyűjteményében, a 10. századi Lacnunga-ban („Orvosságok”). Egy 11. századi óangol gyógynövénykönyvben illusztrált bejegyzés is található róla. A középkorban a komló előtt a kamillát használták a sör ízesítésére. A szerzetesek felfedezték, hogy körülbelül minden 10.000 növényből egyen kétfejű virágok nőnek, s „klónozással” kinemesítettek egy ilyen változatot.

Legismertebb az évelő római (vagy angol) kamilla (Chamaemelum nobile vagy Anthemis nobilis) és a nem-évelő német (kék) kamilla (Matricaria recutita), amelyek között sok hasonlóság, de néhány komoly különbség is található. A legtöbb kutatás ez utóbbi növényre fókuszál. A Wikipédia szerint a június-júliusban virágzó kamilla (Matricaria chamomilla, teafű, orvosi székfű, pipiske, anyafű, bubulyka, piperefű, szentivánpipitér, katóka, anyaméhfű) virágzata és annak kivonatai gyulladáscsökkentő, görcsoldó, idegnyugtató hatásúak, emellett gyomor-, bél-, hólyag- és epezavaroknál; arc- és hajápolásra, valamint sebkezelésre is javasolják. A VIII. Magyar Gyógyszerkönyvben szereplő drogjai: virágzata (Matricariae flos), annak folyékony kivonata (M. extractum fluidum), illóolaja (M. aetheroleum). A világjárvány kapcsán a hírekben gyakran szereplő Európai Gyógyszerügynökség (EMA) a virágzat hagyományos, népi gyógyászati felhasználásaként a megfázás tüneteinek enyhítését, enyhe emésztőszervi panaszok (pl. puffadás) csökkentését, afták, illetve enyhe bőr és nyálkahártya irritációk kezelését (pl. napégés) sorolja fel.

Az Egészségkalauz.hu ugyancsak megemlíti, hogy bőrbetegség, pattanás, nehezen gyógyuló sebek kezelésére is használható. Használhatjuk fürdőként is aranyér, fekélyes sebek kezelésére, vagy ekcémára – egészíti ki a Házipatika.com. A Sebápolás.hu szerint „Sebkezelésnél segíti, gyorsítja a hámosodást, gyulladás csökkentő és antibakteriális. Megnyugtatja az irritált bőrt. Leghasznosabb a már gyógyulófélben lévő sérülések kezelésére, de immunerősítő hatása miatt jó szolgálatot tehet a bakteriálisan felülfertőződött sebek esetén is.” Az Elsosegely.blog.hu utal rá, hogy az ESCOP szerint hatékony gyulladáscsökkentő a klinikai vizsgálatokban sebkezelésben is eredményesnek bizonyult, de ezekről a kutatásokról nem ír bővebben. Magyar nyelvű forrásokat nem sikerült fellelnem. Az egyetlen kivétel Riethmüller Eszter (SE Farmakognóziai Intézet) „A bőrgyógyászat és kozmetika gyógynövényei” című oktatási anyaga, amely a sebek, gyulladásos bőrbetegségek kezelésében alkalmazott gyógynövények közé sorolja a kamillát (M. recruita L.), s jelzésszerűen megemlíti a preklinikai és humán vizsgálatok eredményeit.

Kukkantsuk bele a nemzetközi szakirodalomba!

B. Shivananda Nayak (St. Augustine, Trinidad) és munkatársai állatkísérletekben már 2007-ben kimutatták a M. recutita hatásosságát a sebkezelésben. A sebek összehúzódásának megnövekedett sebessége, a megnövekedett sebtörési szilárdság, a hidroxiprolin tartalom és szövettani megfigyelések alátámasztották alkalmazhatóságát, amihez további vizsgálatokat javasoltak. 2008-ban Morteza Jarrahi (Semnan, Irán) kísérletileg igazolta, hogy a kamilla kivonat jó potenciállal rendelkezik az égési sebek gyógyulásának felgyorsítására albínó patkányokban.

2009-ben Manoela Domingues Martins (São Paulo, Brazília) és munkatársai összehasonlították a C. recutita és a kortikoszteroidok sebgyógyulásra gyakorolt hatását. Úgy találták, hogy a kamillával kezelt állatok szignifikánsan gyorsabb sebgyógyulást mutattak, mint a kortikoszteroidokkal kezeltek. 5 napos kezelés után csak a kamilla csoportban figyelték meg a teljesen begyógyult léziókat. 2011-ben Carina-Magalhães-Esteves Duarte (Taubaté, Brazília) és munkatársai a C. recutita (L.) hatását orális sebeken vizsgálták. Arra a következtetésre jutottak, hogy 10 napos kezelést követően a kamilla stimulálta a re-epithelializációt és a kollagén rostok képződését.

Kamilla 2014-ben Sedigheh Azhari (Irán) és munkatársai a kamilla krém hatását vizsgálták a gátmetszéses sebek gyógyulására első alkalommal szülő nőknél. A triplavak klinikai vizsgálat nyomán úgy találták, hogy a kamillakrém felírható ezen nők számára. 2018-ban Hossein Kazemian (Ilam, Irán) és munkatársai arról értekeztek, hogy a gyógyszerrezisztencia megjelenése miatt a kutatók figyelme egyre inkább a gyógynövények felé fordul. Ezért vizsgálatukat a római kamilla (Chamaemelum nobile) antimikrobiális és sebgyógyító tulajdonságainak vizsgálatára tervezték Pseudomonas aeruginosa ellen, in vivo körülmények között. Eredményeik azt mutatták, hogy a C. nobile kenőcs antibakteriális és sebgyógyító tevékenysége figyelemre méltó. A C. nobile terápia antibiotikumokkal kombinálva szintén hasznos lehet, mert a gyógynövények tartalma szinergiában működik az antibiotikumokkal. 2019-ben Heba A. Gad (Kairó, Egyiptom) és munkatársai állatkísérleteik során arra a következtetésre jutottak, hogy a kamillaolajjal töltött szilárd lipid nanorészecskék szignifikánsan felgyorsították a sebgyógyulási folyamatot, helyi alkalmazása javulást mutatott a normál integumentális architektúra helyreállításában, a seb összehúzódásában, a β1 növekedési faktor átalakításában és a kollagén lerakódásban, valamint az Interleulin-1β és a metalloproteinases-9 / szöveti inhibitor metalloproteinase-1 arányának csökkenésében.

Egy éve, 2020 márciusában az International Journal of Biological Macromolecules c. folyóiratban jelent meg Mahvash Shokrollahi (Teherán, Irán) és munkatásainak tanulmánya, amelyben arról számoltak be, hogy új electrospun többrétegű nanoszálas tapaszokat fejlesztettek ki poli (ε-kaprolakton) (PCL) és kamillával töltött karboxi-etil-kitozán (CECS) valamint polivinil-alkohol (PVA) felhasználásával, amelyekben a kamilla kivonatot alkalmazták antioxidánsként/antibakteriális szerként. Kimutatták annak antibakteriális hatását, ami a kamilla-tartalom növekedésével együtt fokozódott.

Érdekességként megemlítem Forough Rafii (Teherán, Irán) és munkatársainak ugyancsak tavaly megjelent tanulmányát is, amelyben a kérdéskör egy másik aspektusára hívják fel a figyelmet: a levendula- és kamillaolajjal végzett aromaterápiás masszázs, mint nem farmakológiai és egyszerű módszer, javíthatja az égési sérülésekben szenvedő betegek szorongását és alvásminőségét, ezért javasolják ennek felvételét a kezelési protokollba. (A masszázs önmagában is csökkentette az égéses páciensek szorongását.)

2010-ben Janmejai K Srivastava (Cleveland, USA) és munkatársai a kamillát a múlt növényének nevezték, amelyre ragyogó jövő vár. Osztom véleményüket. Sorozatunkat 2015 gyógynövényével, a galagonyával folytatjuk – ha tudjuk.


Az illusztrációk forrása a Pixabay.com.


Megosztás:

Facebook Twitter LinkedIn Pinterest


Kövessen minket!:
Facebook


Kérjük, szóljon hozzá a cikkhez!

E-mail cím (nem fog megjelenni): *  

Név: *  

A bejegyzés címe, amelyhez hozzá kíván szólni:  

Hozzászólás: *  


Önt is várjuk a Magyar Sebkezelő Társaság tagjai közé!

Ehhez:

Várjuk online jelentkezését!

vagy kérjük,

Töltse le és küldje vissza a regisztrációs lapot!