Fekete nadálytő és sebkezelés

Nyitóoldal > Blog > 2021

Magyar Sebkezelő Társaság

Szerző: Várhegyi László

A Magyar Gyógyszerésztudományi Társaság Gyógynövény Szakosztálya a múlt héten a fekete nadálytövet választotta a 2021-es év gyógynövényének. Ez adta az ötletet ahhoz, hogy egy bejegyzés-sorozat keretében megvizsgáljuk, hogy az ily módon „kitüntetett” gyógynövényeknek van-e kapcsolata a sebkezeléssel és a sebgyógyulással.

Az Év Gyógynövényei:
- 2021 Fekete nadálytő
- 2020 Bíbor kasvirág
- 2019 Orbáncfű
- 2018 Levendula
- 2017 Mák
- 2016 Kamilla
- 2015 Galagonya
- 2014 Citromfű
- 2013 Máriatövis

Kezdjük tehát a fekete nadálytővel (Symphytum officinale)!

Fekete nadálytő A fenti listát közlő Weborvos.hu is megemlítette, hogy már az ókori csatákban szerzett sérüléseket, töréseket a gyökeréből készült masszával kenték be a seb védelme és a gyógyulás gyorsítása céljából. Japánban több mint 2000 éve használják égési sérülések kezelésére. Bingeni Hildegard és Paracelsus is ajánlották erre a célra. A Wikipédia.hu szerint a borogatás nyílt sebre nem használható, de a népies nevén forrasztófű, összeforrasztófű, sarkosfű, összeplántálófű, nadálygyökér, madárgyökér vagy feketegyökér segíti az eltört csontok összeforradását. A szabad enciklopédia a tradicionális gyógyszer hiedelmek közé sorolja, hogy külsőleg kitűnő hatása van a fekélyekre és a csonttörésekre, égési és más sérülésekre, duzzanatok borogatására. Ezen felül hatásos szer még a reuma, ízületi gyulladás, megerőltetés, csontfájdalmak, sebek, vérömlenyek, zúzódások, ficam, rándulás, bénult végtagok fájdalmainak enyhítésére, de tüdőbetegségek kezelésére is.

A Természetgyógyász Magazin ezt azzal egészíti ki, hogy Leonhardt Fuchs német orvos 1543-ban írt gyógynövényes könyvében megemlíti, hogy a gyökeréből készített pépből a friss sebre vagy a csonttörés helye fölé pakolást kell helyezni. Gyógyhatása több hatóanyag együttes hatásának tulajdonítható. Az allantoin hatására javul a kezelt területek vérellátása, elfolyósodnak a sebnedvek, és javul a sebgyógyulás. A kolin zárja a véredények falát, megakadályozva a szövetfolyadék szivárgását. Lássuk, mit szól ehhez a tudomány, annál is inkább, mert mint ahogy Rachel Frost és munkatársai (University of York) már a 2013-as áttekintésükben is rámutattak, a bizonyítékon alapú teljes és kritikai tudományos elemzésre még nem került sor.

2014-ben ugyanők voltak azok, akik levélben kérdezték meg a gyógynövénnyel foglalkozó brit szakembereket. A 239 válaszadó közül 179 (75%) számolt be arról, hogy rendszeresen alkalmazza a fekete nadálytövet, leggyakrabban krémként, ín-, ínszalag- és izomproblémák, törések és sebek esetén. Ugyancsak 2014-ben Nader Pazyar (Ahvaz, Irán) és munkatársai az aloe vera, mimóza, szőlő, echinacea, kamilla, ginzeng, zöld tea, jojoba és sok más növény mellett a fekete nadálytövet is azok közé sorolták, amelyeket nagymértékben alkalmaztak és alkalmaznak a bőrsebek kezelésére.

2012-ben egy L. U. Araújo által vezetett brazil kutatócsoport az S. officinale L. levelek kivonatának in vivo sebgyógyító hatását vizsgálták különböző topikális készítményekben. Három topikális készítményt, a karbomer gélt, a glicero-alkoholos oldatot és az O/W emulziót (lágy krém) hasonlították össze. Ezek közül az O/W emulzió bizonyult a leghatékonyabb vivőanyagnak a gyógyító aktivitás kiváltásában, különösen a Minas Gerais államban gyűjtött káposzták leveleiből nyert kivonatokkal együtt. Ez mutatta a legjobb hatékonyságot a gyulladásos folyamat szabályozásában és a kollagén lerakódásának kiváltásában, 8%-os koncentráció mellett.

Azonban nem kell ilyen messzire mennünk az időben. 2018-ban Ireneusz Sowa (Lublin, Lengyelország) és munkatársai bizonyították, hogy az S. officinale gyökér erős antioxidáns potenciállal rendelkezik, és jótékony hatással van az emberi bőr fibroblasztjaira. 2019-ben Bahare Salehi (Bam, Irán) és munkatársai áttekintették az 1956-2018 közötti időszak szakirodalmát, amelyben kitértek egyebek mellett az antimikrobiális, antimikotikus és gyulladáscsökkentő hatásaira, jótékony hatására a vénás fekély, a pikkelysejtes méhnyak metaplázia, vagy éppen a különféle bőrbetegségek gyógyulására való, igazolt jótékony hatásaira.

Fekete nadálytő Tavaly, 2020 júliusában jelent meg Dorothee Dähnhardt (Flintbek, Németország) és munkatársainak tanulmánya, amelyben arra a következtetésre jutottak, hogy a fekete nadálytőből készült krém alkalmazása a bőrsejtek gyorsabb regenerálódásához és a sejtek korábbi differenciálódásához vezetett a normális finom struktúra felé, az epidermális rétegek, a keratin és a corneocyta képződés látható disztinkciójával 4-7 napon belül. A tanulmány a bőr regenerációjának kezdeti napjait elemezte, és megerősíti a közzétett klinikai vizsgálatokban és nem-intervenciós vizsgálatokban megfigyelt előnyöket abráziós betegek körében.

Úgy vélem, hogy e gyors áttekintés elegendő ahhoz, hogy Ön is, én is belássuk, szerencsések voltunk, már a blogbejegyzés-sorozat első tárgyának, a fekete nadálytőnek van kapcsolata a sebkezeléssel és a sebgyógyulással.


Az illusztrációk forrása a Pixabay.com.

Kövessen bennünket:


Megosztás:


Kérjük, szóljon hozzá a cikkhez!

E-mail cím (nem fog megjelenni): *  

Név: *  

A bejegyzés címe, amelyhez hozzá kíván szólni:  

Hozzászólás: *  


Önt is várjuk a Magyar Sebkezelő Társaság tagjai közé!

Ehhez:

Várjuk online jelentkezését!

vagy kérjük,

Töltse le és küldje vissza a regisztrációs lapot!