Sebkezeléssel kapcsolatos külföldi könyvek A-M

Nyitóoldal > Egyebek > Könyvek

Magyar Sebkezelő Társaság

Az alábbiakban a sebkezeléssel, sebgyógyulással kapcsolatos külföldi könyveket mutatjuk be folyamatosan.

Jó böngészést kívánunk!

Clinical Care of the Diabetic Foot Clinical Care of the Diabetic Foot
David G. Armstrong

A diabéteszes láb általában idegkárosodás, mikro- és makrovaszkuláris betegségek, valamint hibás gyógyulás áldozata, amelyek megfelelő gondozás nélkül amputációhoz vezethetnek. Évente több mint 80.000 cukorbetegséggel kapcsolatos amputációt hajtanak végre az Egyesült Államokban, de a nem speciális alapellátást nyújtók, valamint a rezidensek, az ápolók és a cukorbetegség oktatói segíthetnek megakadályozni ezt a pusztító, életet megváltoztató és drága szövődményt. Az egészségügyi szakemberek és az orvostanhallgatók egyaránt úgy fogják találni, hogy ez a tömör, jól indexelt és frissített útmutató gyakorlati tanácsokat kínál a cukorbetegséggel összefüggő láb-szövődmények felderítéséhez és kezeléséhez.


Pressure Ulcer Research Pressure Ulcer Research
Szerk.: Dan Bader, Carlijn Bouten és Denis Colin

A 382 oldalas könyv bemutatja a diagnózis és a kezelés jelenlegi és jövőbeni aspektusait. Ismerteti a nyomási fekélyekkel és a nyomási fekély kutatásával kapcsolatos szempontokat, valamint a nyomási fekély bizonyítékokon alapuló etiológiáját. Ezenkívül ismerteti a veszélyeztetett betegek értékelésének jelenlegi és jövőbeni eszközeit is. 20 elismert nemzetközi szakember, az európai és amerikai nyomási fekély-tanácsadó testületek (EPUAP) képviselői, alapkutatók, klinikusok és szakdolgozók által írt fejezetből áll. A témák a gazdasági és jogi szempontoktól a megelőzésről, a kezelésről, az etiológiáról, a kockázatértékelésről és a nyomási fekély kezelésének jövőbeli szempontjairól rendelkezésre álló, bizonyítékokon alapuló ismeretekig terjednek.


Bioengineered Nanomaterials for Wound Healing and Infection Control Bioengineered Nanomaterials for Wound Healing and Infection Control
Hamed Barabadi, Muthupandian Saravanan, Ebrahim Mostafavi, Hossein Vahidi

A biomérnöki úton előállított nanoanyagok olyan egyedülálló fizikai-kémiai tulajdonságokkal rendelkeznek, amelyek elősegítik a sebek gyorsított gyógyulását és a fertőzések kezelését. Ezeknek a nanoanyagoknak a bioszintézise tiszta, biztonságos és megújuló alternatívát kínál a hagyományos nanoanyagokhoz képest, segítve a környezeti hatások csökkentését az antibakteriális rezisztencia mellett. A „Bioszálképzett nanoanyagok a sebgyógyításhoz és a fertőzések elleni küzdelemhez” könyv kulcsfontosságú referenciát jelente az anyagtudomány, a gyógyszerészet, a nanotechnológia, az orvosbiológiai mérnöki tudomány és a mikrobiológia területén dolgozók számára. Áttekintést ad a biofilmek és a multidrog rezisztencia szerepéről a sebfertőzésekben. Biológiailag megtervezett nanoanyagtípusok és nanotechnológián alapuló megközelítések széles skáláját fedi le, beleértve a fiko-nanotechnológiát, a fito-nanotechnológiát és a mikrobiális nanotechnológiát. Segíti az olvasót új anyagok felfedezésében a sebgyógyulásban és a fertőzések leküzdésében, miközben csökkenti az antibiotikum-rezisztencia valószínűségét.


Microbiology of Wounds Wound Care Essentials: Practice Principles
Sharon Baranoski és Elizabeth Ayello

A sebkezelés tudományágának ezen alapvető klinikai referenciája az orvosok, fogorvosok, ápolási szakemberek és mások átfogó útmutatónak készült, akik felvállalják a hatékony megoldások megtalálását mind az általános, mind az atipikus sebproblémák kezelésére. A kézikönyvet szerzői egy interdiszciplináris szakértői csoporttal együttműködve írták meg, a sebfelmérés, -kezelés és -ápolás minden aspektusára kiterjedően. Olyan témákat fednek le, amelyek más szöveges referenciák nem, ideértve a sarlósejteket, az atipikus sebeket, valamint egy teljes fejezetet, amely a speciális populációkra szól.


Therapeutic Dressings and Wound Healing Applications Wound Healing: Biochemical & Clinical Aspects
Joshua Boateng

A krónikus sebek gyógyulása globális egészségügyi probléma, különösen az elhízásban és a II-es típusú cukorbetegségben szenvedő betegek számára. A Therapeutic Dressing and Wound Healing Applications (Terápiás kötszer és sebkezelő alkalmazások) alapvető szöveg a kutatólaboratóriumok, az ipari szakemberek és az általános klinikai orvosok számára, akik a jobb gyógyulás érdekében a fejlett terápiás kötszer és az úttörő sebfelhasználás felé kívánnak elmozdulni. A könyv a sebkezelés klinikai és tudományos megközelítését úgy mutatja meg, hogy a legújabb esettanulmányok segítségével emeli ki a legfontosabb pontokat és fejlesztési területeket. Két fő részre oszlik, amelyek betekintést nyújtanak a sebek biokémiai alapjaiba, valamint a technikákba és a legújabb fejlesztésekbe. A fejezetek a következőkről tartalmaznak információkat: - A kötszerek debridáló és fertőtlenítő tulajdonságai - Biofilmek, ezüst nanorészecskék és mézes sebkötözők - A diabéteszes sebek kezelésének klinikai perspektívái - A vegyes fertőzések kezelése - Sebgyógyító és szövetregeneráló kezelések - Génalapú terápia, 3D bionyomtatás.


Acute and Chronic Wounds Acute and Chronic Wounds, 6th Edition
Ruth Bryant, Denise Nix

Az Acute & Chronic Wounds könyv 6. kiadása (copyright 2024) a legújabb diagnosztikai és kezelési irányelveket tartalmazza, amelyek segítségével a kezdő és a szakértő klinikusok egyaránt bizonyítékokon alapuló, magas színvonalú ellátást nyújthatnak a sebekkel küzdő betegek számára. Az Elsevier kiadásában megjelent kézikönyv szakmaközi megközelítést mutat be a bőr integritásának fenntartásához és a bőrsérülések számos típusának kezeléséhez, beleértve azoka a témákat, amelyek a sebgyógyulás fiziológiájától, a sebkezelés általános elveitől, a speciális betegcsoportoktól, a perkután csövek kezelésétől és a konkrét ápolási utasításoktól a programfejlesztésig terjednek. Ruth Bryant és Denise Nix elismert sebszakértők által írt bestseller referenciamű, amely kiváló felkészülést nyújt valamennyi sebkezelési vizsgára is.


A comprehensive Book on Wounds based on the Diagnosis A comprehensive Book on Wounds based on the Diagnosis
Seyed Amir Ashkan Mousavi Chashmi

A sebek a bőr és az alatta lévő lágyrészek normál szerkezetének és működésének trauma vagy krónikus stressz által okozott zavarai. Más szóval, ez a szövődmény egyfajta sérülés a bőr felszínén. A seb a bőr védőfunkciójának meghibásodása. A hám folytonosságának elvesztése az alatta lévő kötőszövet (pl. izom, csont, idegek) elvesztésével vagy anélkül, a bőr vagy az alatta lévő szövetek és szervek sérülését követően, amelyet műtét, trauma, vágás, vegyi anyagok, hő/hideg, súrlódási erő/nyírás, nyomás vagy betegség következtében okoznak. A seb tünetei a seb helyétől, mélységétől és okától függnek. A fekélyek általában fájdalommal, bőrpírral, duzzanattal, vérzéssel és a sérült terület elvesztésével vagy működési zavarával járnak. A tünetek között szerepelhet láz, bűzös szagú gennyes váladékozás és hő, különösen fertőzés esetén. A 2023-ban megjelent, 132 oldalas könyv 4 fejezetet tartalmaz (Bevezetés, Diabéteszes lábszárfekély, Fekélyek, Mi a rákos vagy rosszindulatú seb? Okok, tünetek és kezelés).


Wound Healing: Biochemical & Clinical Aspects Wound Healing: Biochemical & Clinical Aspects
I. Kelman Cohen, Robert F. Diegelmann, William J. Lindblad

Átfogóan és naprakészen mutatja be a sebgyógyulás klinikai és alapvető tudományos vonatkozásait. A 630 oldalas könyv lehetővé teszi az olvasó számára, hogy több különböző tudományterületről és klinikai szakterületről szerezzen információkat egy helyen. Egy rövid áttekintéssel kezdődik, amely a növekedési faktorok kutatásának legújabb eredményeit, valamint a sejt- és molekuláris biológia eszközeinek a jövőbeli kutatásokban való lehetséges felhasználását mutatja be. A szerzők olyan jövőbeli irányokat határoztak meg, amelyek segítenek az olvasónak a következő évtized fontos kutatásaira összpontosítani. Kiadó: W. B. Saunders Company. A kiadás éve: 1991.


The Care of Wounds: A Guide for Nurses The Care of Wounds: A Guide for Nurses
Carol Dealey

A mű a holisztikus sebkezelés minden aspektusával foglalkozik. E sikeres klinikai szakkönyv negyedik kiadása továbbra is tükrözi a jelenlegi kutatásokat és a bizonyítékokon alapuló gyakorlatot, miközben tartalmazza a sebkezelés gyakorlatában az előző kiadás óta bekövetkezett jelentős fejleményeket. Fejezetek foglalkoznak a sebgyógyulás fiziológiájával, a sebkezelés általános elveivel, a sebkezelési termékekkel, valamint az akut és krónikus sebekkel küzdő betegek kezelésével. A könyv nélkülözhetetlen olvasmány minden ápoló és egészségügyi szakember számára, aki a szöveti életképesség és a sebgyógyulás területén dolgozik. Átfogó és klinikailag orientált - A sebkezelés legjobb gyakorlatát vizsgálja - Adott esetben nemzeti és nemzetközi klinikai iránymutatásokat is tartalmaz. Kiadó: Wiley-Blakcwell, 2012.


Wound Healing: Methods and Protocolse Wound Healing: Methods and Protocols (Methods in Molecular Medicine)
Szerk.: Luisa A. DiPietro és Aime L. Burns

Az elmúlt évtizedben a sejt- és molekuláris biotechnológiában elért jelentős előrelépések izgalmas felfedezésekhez vezettek a szövetjavítás területén, rengeteg információt szolgáltatva a gyógyulási folyamatról. A könyvben a szakértők és az orvosok nem csak a klasszikus és kortárs laboratóriumi módszereket írják le a szövetjavítás tanulmányozására a sebgyógyítás széles skálájának felhasználásával, hanem érzékeny vizsgálatokat is biztosítanak a szövetek gyógyulásának értékelésére. A részletezett rendszerek magukban foglalják az emberi, állati, in vitro, in vivo és károsodott gyógyítási modelleket, valamint azokat a modelleket, amelyekben az alapul szolgáló szisztémás és genetikai állapot befolyásolja a gyógyulási folyamatot.


Wound Healing - Current Perspectives Wound Healing: Methods and Protocols (Methods in Molecular Medicine)
Szerk.: Kamil Hakan Dogan

A sebgyógyulás és a sebek kezelése évszázadok óta tárgyalt téma az orvosi szakirodalomban. A sebek mindenütt előfordulnak, fiataloknál és időseknél, kórházban és otthon, s érintik minden klinikai szakterület pácienseit szerte a világon. A sebgyógyulásról számos publikáció jelent meg, de ez a könyv áttekintést kíván adni a jelenlegi perspektívákról, hogy hasznos legyen a sebkezeléssel kapcsolatos gyakorlati ellátásban és az életminőség javításában. A szerzők úgy vélik, hogy ez a könyv hasznos lesz a sebkezelés iránt érdeklődő klinikusok számára. Kiadó: Intechopen, Kiadás éve: 2019. Oldalszám: 262.


Effect of negative pressure wound therapy on the lower limb ulcers Effect of negative pressure wound therapy on the lower limb ulcers
Mahmoud Elshazly

Az alsó végtagi diabéteszes fekélyek komoly problémát jelentenek a cukorbetegek számára. A szerzők megpróbálták leküzdeni ezt a problémát egy új, nem invazív technikával, az úgynevezett negatívnyomás-sebterápiával, amelynek során egy szívóeszköz akadályozza meg a váladék felhalmozódását. Ez a munka útmutatás lehet azon cukorbetegek számára, akik fertőzött alsó végtagi diabéteszes fekélyben szenvednek, a különböző sebészeti szakembereknek, akik ezzel a problémával foglalkoznak, valamint a sebkezeléssel foglalkozó fizikoterapeutáknak is. (LAP LAMBERT Academic Publishing, 2020)


Wound Healing c. könyv Wound Healing
Szerk.: Anna Falabella, Robert Kirsner

A könyv átfogó áttekintést nyújtva a területről az alapvető tudományos koncepcióktól az értékelési és kezelési stratégiákig, kiváló megértést nyújt az akut és krónikus sebek epidemiológiájáról, diagnosztizálásáról és megelőzéséről. Emellett elemzi a legtapasztaltabb klinikusok és tudósok legújabb kutatásait, valamint az ígéretes terápiákat a sebek értékelésére és kezelésére. 756 oldal. Kiadó: CRC Press. Első kiadás éve: 2005.


Wound Healing and Skin Integrity: Principles and Practice Wound Healing and Skin Integrity: Principles and Practice
Madeleine Flanagan

Ez az átfogó szöveg a sebkezelés, a bőr integritása és a bőrgyógyászat kapcsolódó aspektusait integrálja egy kényelmes, egyablakos erőforrásba. Feltárja a sebkezelés és a bőr integritásának alapjául szolgáló elméleteket az alátámasztó bizonyítékok áttekintésével és gyakorlati ajánlások megfogalmazásával az elfoglalt orvosok számára. A könyv a nemzetközi egészségügyi kezdeményezések vonatkozásában megvitatja a sebkezelés és a bőr integritásának megőrzésének jelenlegi és jövőbeli tendenciáit, és összefoglalja az egészséges bőr megőrzésének alapelveit, hogy gyakorlati útmutatót nyújtson az orvosok számára, függetlenül a szakmai hátterüktől. A könyvet haszonnal forgathatják az orvosok és szakdolgozók a sebkezelés, a dermatológia és a palliatív ápolás területéről; a podiáterek; a gyógyszerészek és bárki, aki felelős a károsult bőr-integritású betegek kezeléséért.


Amit Gefen - Innovations Innovations and Emerging Technologies in Wound Care
Szerk.: Amit Gefen

Az Innovációk és új technológiák a sebkezelésben című könyv a krónikus és nem gyógyuló sebek megelőzéséről és kezeléséről szóló kulcsfontosságú mű. Világosan bemutatja azokat a kutatásokat és bizonyítékokat, amelyeket figyelembe kell venni a betegek egészségi állapotának javítását célzó ellátási beavatkozások tervezésekor. Az új és újonnan megjelenő technológiákat tárgyalja és azonosítja, valamint taktikákat mutat be arra vonatkozóan, hogyan lehet ezeket beépíteni a klinikai gyakorlatba. Ez a könyv hidat kínál az olvasóknak az orvosbiológiai mérnöki tudományok és az orvostudomány között, hangsúlyt fektetve a technológiai újításokra. Mérnökök, tudósok, klinikusok és ipari szakemberek gondolatait tartalmazza. A felhasználók számára ez a forrás teljes képet nyújt az emberi szövetek tartós mechanikai és hőterheléssel szembeni tűrőképességéről szóló legújabb ismeretekről, amely egyben mélyebb megértést nyújt a krónikus sebek kialakulásának és fejlődésének kockázatáról. Academic Press, 464 oldal.


Gregory Guisbiers - Antimicrobial Antimicrobial Activity of Nanoparticles: Applications in Wound Healing and Infection Treatment
Szerk.: Gregory Guisbiers

Az Antimicrobial Activity of Nanoparticles: Applications in Wound Healing and Infection Treatment (A nanorészecskék antimikrobiális hatása: Alkalmazások a sebgyógyításban és a fertőzések kezelésében) a fertőzések kezelésében használt nanotechnológiai megközelítések közül a technika állását mutatja be. Ez a terület az elmúlt néhány évben nagy érdeklődést váltott ki, válaszul a kórokozók antibiotikumokkal szembeni növekvő rezisztenciájára. A világ minden tájáról érkező vezető kutatók a nanobioanyagok szintézisútjait, jellemzését és antimikrobiális szerekként történő alkalmazását tárgyalják. A könyv különböző szempontokat fed le: az antivirális és antibakteriális nanorészecskéktől a nanorészecskék funkcionalizálásáig és az emberi sejtekre gyakorolt toxicitásig. Ez a könyv fejlett referenciaszöveget kínál azon orvosbiológiai mérnökök, anyagtudósok, klinikusok és biokémikusok számára, akik érdeklődnek a nanomedicina és a fertőzések elleni küzdelem iránt. A kiadás éve: 2022. Oldalak száma: 300.


Hyperbaric Oxygen Therapy: Principles and Applications (2024) Hyperbaric Oxygen Therapy: Principles and Applications (2024)
Manoj Gupta, Indumathi Somasundaram

Ez a könyv a hiperbár oxigénterápiát (HBOT) a jelenlegi ajánlott indikációkban tárgyalja, hangsúlyozva a nagy nyomáson alkalmazott kiegészítő oxigén előnyeiben szerepet játszó mechanizmusokat. A nagynyomású és hiperoxikus körülményekkel kapcsolatos élettani változásokat a kezdeti fejezetek tárgyalják, valamint azok fizikai alapjait, amelyeket a gáztörvények szabályoznak, majd a hiperbárkamrák működését és a működtetésükhöz szükséges biztonsági óvintézkedéseket. A HBOT felhasználása olyan indikációkban, mint a sebgyógyulás, a súlyos vérszegénység és az égési sérülések, alaposan kifejtésre kerül, a HBOT beadásának ajánlott protokolljával együtt. Az utolsó fejezetek a HBOT ellenjavallatait és az öregedésre és regenerációra gyakorolt ígéretes hatásait mutatják be. A könyv hasznos a HBOT-gyakorlók számára a mögöttes mechanizmus és a főbb alkalmazások megértésében.


Innovations and Advances in Wound Healing Innovations and Advances in Wound Healing
Seung-Kyu Han

Ez a könyv a szerző kiterjedt személyes tapasztalatai alapján mutatja be a legkorszerűbb ismereteket azon új technikákról és anyagokról, amelyek javíthatják a sebgyógyulás funkcionális és esztétikai eredményeit, miközben csökkentik az invazivitást. A cél az, hogy a gyakorló orvos minden olyan információval rendelkezzen, amely szükséges ahhoz, hogy olyan stratégiát válasszon, amely felgyorsítja a sebgyógyulást, és minimalizálja mind a szövődmények, mind a hegképződés kockázatát a seb teljes gyógyulása után. A nyitó fejezetek a sebgyógyulás áttekintésével mutatják be a területet, beleértve a bőr anatómiájának, a sebgyógyulási folyamatnak és a fejlett sebkötszereknek a rövid leírását. Ezt követi az akut sebek helyreállításában alkalmazott különböző módszerek teljes körű leírása, azzal a céllal, hogy a legbiztonságosabb és legkevésbé invazív módszer alkalmazásával optimális funkcionális és kozmetikai eredményeket érjünk el. Ezután olyan kezelési protokollok kerülnek bemutatásra, amelyek sikeresnek bizonyultak a nem gyógyuló és/vagy késleltetve gyógyuló krónikus sebek lezárásában. A záró fejezet a sebgyógyítás fejlett technológiáját alkalmazó esztétikai eljárásokkal foglalkozik. A szöveget több mint 1170 színes fotó támasztja alá.


Wound Healing and Wound Management Wound Healing and Wound Management
R. A. Hatz, R. Niedner, W. Vanscheidt, W. Westerhof

Annak, hogy a bőr épsége sérülés vagy műtéti bemetszés következtében megsérül, a sebek és a sebgyógyulás a természetes következménye. Ilymódon minden orvosnak érdeklődnie kell a sebgyógyulásban szerepet játszó biológiai folyamatok iránt. Az orvos általában nem avatkozik bele ezekbe a természetes folyamatokba, tudván, hogy a test önmagát gyógyítja (natura sanat). Csak a természetes sebgyógyulási folyamat megzavaródásakor vesszük észre, milyen keveset is tudunk erről a területről. A sejt- és molekuláris biológia területén elért előrelépések a sebgyógyulás területén is jelentős előrelépést eredményeztek. Ma már tudjuk, hogy a szövetek helyreállításának folyamata három fázisban zajlik, és meghatározott sejtek irányítják. Ezek a sejtek hatékony mediátorokat szabadítanak fel, amelyek viszont szabályozzák a területet körülvevő más sejtek működését. A jelenlegi sebkezelési kutatások ezeket a szabályokat vizsgálják és új terápiás koncepciókba integrálják. Ennek a könyvnek az a célja, hogy a legtöbb orvos számára elérhetővé tegye a jelenlegi ismereteket az alapvető gyógyulási folyamatokról, az ezen a területen végzett kutatásokról és a sebkezelésről. A sebgyógyulás fontossága, valamint az alapvető tudományos és klinikai szempontok sikeres ötvözése miatt szeretném, ha ez a könyv széles körben elterjedne.


Clinical Guide: Skin & Wound Care Clinical Guide: Skin & Wound Care
Cathy Thomas Hess

A hatodik kiadáshoz teljesen frissített kézikönyv a kiadó szerint az egyetlen hordozható útmutató a bőr- és sebkezeléshez, új fejezetekkel a bőrápolásról és az inkontinenciáról, fontos új információkkal a szabályozásokról, és több mint 650 kötszerről, gyógyszerről és egyéb anyagokról, s a különböző termékekről minden típusú sebhez. Az I. rész részletes útmutatást ad a sebellátásról és a megelőzésről, valamint a kapcsolódó szakmai és jogi kérdésekről. A II. rész több mint 300 sebkezelő termék leírását és fényképét tartalmazza. A III. részben több mint 300 további termék található. A függelék értékelési eszközöket és többféle kezelési algoritmust tartalmaz.


Negative Pressure Wound Therapy: a new method to treat wounds Clinical Guide: Skin & Wound Care
Fabio Kamamoto, Orlando Ferrari

A negatív nyomású sebterápiát széles körben alkalmazzák az akut és krónikus sebek széles körének kezelésére. Ennek az eljárásnak a legnagyobb hátránya a költsége, amely továbbra is magas, és általában megfizethetetlen hosszú használat esetén. 2007-ben a São Paulo-i Egyetem (USP) egy alacsony költségű NPWT-t fejlesztett ki, amely nyomásstabilizátort használt. Ennek a terápiának a története, ennek a módszernek a Sao Paulo Egyetemen belüli fejlesztése és az új módszert a hagyományos NPWT-vel összehasonlító tanulmány eredményei képezik ennek a 2018-ban megjelent, 60 oldalas könyvnek a témáját.


Fast Facts for Wound Care Nursing Fast Facts for Wound Care Nursing: Practical Wound Management in a Nutshell
Zelia Ann Kiefer

A tömör, kompakt Gyors tények formátumát használva ez az útmutató számos új gyógyító technológiát foglal magában, és fontos áttöréseket mutat be annak megértésében, hogy egyes sebek miért nem gyógyulnak. Minden fejezet lépésről lépésre épül a sebkezelés alapelveire, ideértve a sebfelmérést és -dokumentációt, a sebek spektrumát az egyszerűtől a komplexig, a sebkezelési irányelveket és protokollokat, valamint a sebkezelés jogi szempontjait és előírásait. A felhasználóbarát útmutató a sebkezelő termékekkel kapcsolatos rengeteg információt összegzi.


Atlas of Wound Healing Atlas of Wound Healing. A Tissue Regeneration Approach
Soheila S Kordestani

A Sebgyógyulás atlasza: A szöveti regenerációs megközelítés című könyv sokféle etiológiájú sebeket mutat be. A tartalom transzlációs jellegű, felöleli a biotechnika, valamint a klinikai orvostudomány területeit is. Az 1. rész bemutatja a legújabb sebgyógyítási módszereket és a szövetregeneráción alapuló kezelési terveket. A 2. rész esetbemutatásokat tartalmaz, amelyek különféle típusú sebeket mutatnak be, különféle méretben, stádiumban és kezdeti állapotban, valamint tömör kezelési protokollokat.


Book: Wound Healing Research Wound Healing Research
Szerk.: Prasun Kumar, Vijay Kothari

Ez a könyv a legújabb ismereteket mutatja be a sebgyógyulás élettani és mikrobiológiai vonatkozásairól. Friss betekintést kapunk a bőr sebgyógyulási folyamatába, amely molekuláris és sejtes események sorozatából álló szövetregenerációs és -javító folyamatokat foglal magában. A szerzők részletesen tárgyalják a fertőzött sebek kezelését, kitérve a hagyományos orvoslás gyakorlataira, az új fertőzésellenes készítményekre, a nem antibiotikus megközelítésekre és a probiotikus baktériumokra is. A sebkezelés interdiszciplináris megközelítésének szentelt szekció olyan témákkal foglalkozik, mint az in vitro és in vivo kutatási modellek, az új kötszerek fejlesztése, a szöveti tervezés és a bioscaffoldok lehetséges alkalmazásai. A szerzők mind az adott terület vezető kutatói. Ez a könyv arra tesz kísérletet, hogy bemutassa a jelenlegi kutatási státuszt és a jövőbeli irányokat a sebgyógyulás területén, ami az e terület iránt érdeklődő olvasók és kutatók nagy csoportjának érdekelődésére tarthat számot.


Book: Diabetic Foot Ulcer Diabetic foot ulcer
M. J. Kumari

Ez a könyv a diabéteszes lábszárfekélyekkel foglalkozik, amelyek jelentős gazdasági terhet jelentenek az egészségügyi rendszerekre. Becslések szerint a cukorbetegek 15%-ánál alakul ki lábszárfekély élete során. Következményeként a betegek 14-24%-ánál major amputáció válik szükségessé. Az ötéves halálozási arány is magas, eléri az 50-68%-ot a major alsóvégtagi amputáción átesett betegek körében. Ezenkívül a diabéteszes lábszárfekélyek jelentősen növelik a cukorbetegek morbiditását, ami a járóbeteg-rendelések és a sürgősségi osztály látogatásainak, valamint a kórházi kezelési napok számának növekedéséhez vezet, és az osteomyelitis valamint az amputáció kockázatával jár együtt. A diabéteszes lábszárfekélyek negatívan befolyásolják a betegek egészséggel összefüggő életminőségét, mivel csökken a mobilitás, következésképpen a napi tevékenységek végzésének képessége, és fokozódik a másoktól való függőség. Ezenkívül a sebgyógyulással vagy újbóli fekélyesedéssel kapcsolatos stressz és a láb amputációjától való félelem egyaránt növeli a negatív hangulatot és alvászavarokhoz vezet az ilyen betegek körében.


Book: Oral Wound Healing: Cell Biology and Clinical Management Oral Wound Healing: Cell Biology and Clinical Management
Szerk.: Hannu Larjava

A könyv a világ minden tájáról összegyűjtötte a szakértőket, hogy hiteles referenciát adjanak a szájnyálkahártya sebek gyógyulásának folyamatairól, elveiről és klinikai kezeléséről. A témával kapcsolatos jelenlegi kutatások alapos megértését elősegítve ez az új forrás összegyűjti az orális környezetben zajló sebgyógyulás alapvető biológiai folyamatairól való gondolkodást, valamint részletesebb információkat biztosít az olyan folyamatokról, mint a gyulladás, a reepitelializáció és az angiogenezis. A könyv ezen túlmenően megvizsgálja az orális sebgyógyulás hatékony klinikai kezelésével kapcsolatos témákat is, összegyűjtve a nagy dento-faciális defektusokról, a fogászati implantátumokról, a parodontális regenerációról és a pulpa gyógyulásáról szóló fejezeteket. A jelenlegi kutatások és klinikai alkalmazások alapvető szintéziseként, az Oral Wound Healing… nélkülözhetetlen forrás a fogorvosok, a száj- és állcsont-sebészek, valamint a szakterület és a biológia kutatói számára.


Book: Limb Preservation for the Vascular Specialist Limb Preservation for the Vascular Specialist. From Wound Care to Wound Closure
Szerk.: Sreekumar Madassery, Aesha Patel

Ez a könyv átfogó útmutató az artériás, vénás, sebellátás és a multidiszciplináris megközelítések alapvető elemeiről a súlyos amputáció megelőzése és a kritikus végtagot fenyegető iszkémiában (CLTI) szenvedő betegek kezelése érdekében. A végtagok megőrzése egyre inkább prioritássá vált, mivel az endovaszkuláris technikák, a berendezések, a multidiszciplináris sebellátás megértése és más orvosi kezelések gyorsan fejlődtek. Gyakran előfordul, hogy ezek a betegek CLTI-ben szenvednek, amely elsősorban olyan krónikus artériás betegség, amely magasabb halálozási arányt jelent, mint a legtöbb rákos és szív- és érrendszeri betegség. Emellett a komplex vénás problémák hozzájárulnak ahhoz, hogy a betegek elveszítik végtagjaikat, ami jelentős morbiditást okoz a betegeknek és hatalmas költségeket az egészségügyi rendszernek. E betegek közül sokan cukorbetegek, veseproblémákkal és magas vérnyomással küzdenek. A CLTI és az összetett vénás betegségek kezelésében elért fejlődésnek köszönhetően az egészségügyi szakemberek csökkenteni tudták a nagyobb amputációk számát, amelyek a fent leírt magasabb halálozási arányt okozzák. Az ezen betegek összes megközelítésével, technikájával és kezelésével kapcsolatos ismeretek azonban csak lassan terjedtek el. A könyv egy ideális útmutató az endovaszkuláris specialisták, sebészek, podiáterek, fertőző betegségek specialistái és endokrinológusok számára, hogy sikeresen növelhessék a végtagok megőrzésének valószínűségét a CLTI-ben és a kapcsolódó betegségekben szenvedő betegeik esetében.


Book: Pressure Ulcers: Guidelines for Prevention and Management Pressure Ulcers: Guidelines for Prevention and Management
JoAnn Maklebust, Mary Sieggreen

Teljes körű, bőségesen illusztrált útmutató a nyomási fekélyek megelőzéséhez és kezeléséhez, bevált stratégiákkal a kórházakban, hosszú távú intézményekben, járóbeteg-ellátó intézményekben és a betegek otthonában dolgozó egészségügyi szakemberek számára. Az új kiadás tartalmazza a nyomási fekélyek stádiumba sorolásának átdolgozott meghatározását, nagyobb hangsúlyt fektet a táplálkozásra, további információkat nyújt a nyomásfekélyek ellátásának jogi vonatkozásairól és dokumentálásáról, valamint a kezelés terén elért eredményekről. Kiadó: Lippincott Williams & Wilkins. A szemlézett változat kiadásának éve: 2000.


Measurements in Wound Healing Measurements in Wound Healing: Science and Practice
Szerk.: Raj Mani, Marco Romanelli, Vijay Shukla

A komplex krónikus sebek kezelésére szolgáló bizonyítékokon alapuló orvoslás hiánya nyilvánvaló az ezen a kihívásokkal teli területen dolgozók többsége számára. Az élettartam növekedésével a legtöbb nyugati országban megnövekedett a krónikus betegségek és ennek következtében a krónikus sebek prevalenciája, különösen a gyakori vénás és diabéteszes lábfekélyé. Ezért sürgető szükség van bizonyítékokon alapuló megközelítésre a krónikus sebek kezelésére, ami elengedhetetlen előfeltétele a pontos méréseknek a sebkezelés tudományában. A Measurements in Wound Healing: Science and Practice (Mérések a sebgyógyításban: A tudomány és a gyakorlat) kiterjed a gyakori krónikus sebekre, a vénás lábszárfekélytől és a diabéteszes láb betegségtől a nyomási fekélyekig. Az olyan témákkal foglalkozó fejezetek, mint az égési sérülések és a hegesedés, az e területen végzett kutatások, a randomizált, kontrollált vizsgálatok és a modellezés minden fontos témája mellett kerülnek megvitatásra. A szerkesztők számos tudományág valódi szakértőiből álló csapatot tömörítettek az alaptudománytól a klinikai orvoslásig. A könyv egyformán értékes a szakember és a sebgyógyulás menedzsmentje iránt érdeklődők számára. Az érrendszeri, patológiai és képalkotó méréseket is magában foglaló, tapasztalt klinikusok triója által írt kötet nélkülözhetetlen tudásfrissítés, egyúttal elősegíti a mérések szerepét a sebek megértésében és kezelésében.


Compression and Chronic Wound Management Compression and Chronic Wound Management
Szerk.: Raj Mani, Kittipan Rerkasem, Harikrishna K.R. Nair, Vijay Shukla

A komplex krónikus sebek kezelésére szolgáló bizonyítékokon alapuló orvoslás hiánya nyilvánvaló az ezen a kihívásokkal teli területen dolgozók többsége számára. Az élettartam növekedésével a legtöbb nyugati országban megnövekedett a krónikus betegségek és ennek következtében a krónikus sebek prevalenciája, különösen a gyakori vénás és diabéteszes lábfekélyé. Ezért sürgető szükség van bizonyítékokon alapuló megközelítésre a krónikus sebek kezelésére, ami elengedhetetlen előfeltétele a pontos méréseknek a sebkezelés tudományában. A Measurements in Wound Healing: Science and Practice (Mérések a sebgyógyításban: A tudomány és a gyakorlat) kiterjed a gyakori krónikus sebekre, a vénás lábszárfekélytől és a diabéteszes láb betegségtől a nyomási fekélyekig. Az olyan témákkal foglalkozó fejezetek, mint az égési sérülések és a hegesedés, az e területen végzett kutatások, a randomizált, kontrollált vizsgálatok és a modellezés minden fontos témája mellett kerülnek megvitatásra. A szerkesztők számos tudományág valódi szakértőiből álló csapatot tömörítettek az alaptudománytól a klinikai orvoslásig. A könyv egyformán értékes a szakember és a sebgyógyulás menedzsmentje iránt érdeklődők számára. Az érrendszeri, patológiai és képalkotó méréseket is magában foglaló, tapasztalt klinikusok triója által írt kötet nélkülözhetetlen tudásfrissítés, egyúttal elősegíti a mérések szerepét a sebek megértésében és kezelésében.


Pearls and Pitfalls in Skin Ulcer Management Pearls and Pitfalls in Skin Ulcer Management
Michele Maruccia, Giovanni Papa, Elia Ricci, Giuseppe Giudice

A bőrfekélyek kezelésének elsődleges referenciájának tekintett, multidiszciplináris szakértők által világos stílusban megírt, gondosan szerkesztett és kidolgozott kötet a sebkezelés összetett témakörét öleli fel, kiemelve a bőrfekélyek kezelésének gyöngyszemeit és buktatóit: az anatómiától, epidemiológiától, patogenezistől és megelőzéstől a diagnózisig és a legjobb kezelési lehetőségek kiválasztásáig. Ez a könyv gyakorlati tanácsokat is nyújt, és tartalmaz a tisztításról és kötözésről, a negatív nyomású sebkezelésről (NPWT), a bőrpótló anyagokról, a vérlemezkékben gazdag plazmáról (PRP) és a minimálisan invazív modalitásokról (MIMo) szóló fejezeteket. Külön részek mutatják be, hogyan kell értékelni a klinikai sebmérést, valamint a képalkotás és a telemedicina szerepét. A fertőzésről szóló rész a diagnózistól és osztályozástól a gyógyszeres kezelésekig, a diabéteszes lábkezelésig és az osteomyelitisig terjed. Az egyes fejezetek a sebészeti beavatkozásra összpontosítanak, kezdve az átültetéstől és a mikrograftolástól a sebészeti eltávolításig, a különböző rekonstrukciós lehetőségekig és az alsó végtagi fekélyekig. Az utolsó rész további ismereteket kínál, mint például a sebek és hegek az esztétikai sebészetben, az előrehaladott betegségek vagy a kiújulás, a fájdalomkezelés, a rehabilitáció és a testtartás helyreállítása. Ha áttérünk a plasztikai sebészetről, ez az igazán interdiszciplináris és gazdagon illusztrált kötet számos tudományterületet felölel, és nagyra értékeli majd minden olyan szakember, aki klinikai tapasztalata során szembesül a fekélyes sebek kezelésével, a plasztikai és érsebészektől a más sebspecialistákig és a kapcsolódó egészségügyi szakemberekig, gyógytornászként és nővérként. A világos stílusban és könnyen olvasható formában megírt kötet hasznos lesz az e komplex kórkép kezelését oktató kurzusok és egyetemi mesterképzések számára is.


Wound Healing: Evidence-Based Management Wound Healing: Evidence-Based Management (Contemporary Perspectives in Rehabilitation)
Joseph M. McCulloch, Luther C. Kloth

Klinikai központú információ bemutatása, különös tekintettel a problémamegoldásra és a klinikai döntéshozatalra. Esettanulmányok az elmélet magyarázatának elősegítésére, kiegészítve az adott esetek kezeléséről szóló szerzői megbeszélésekkel, ahol lehetséges. Az in vitro, állati és emberi vizsgálatokból származó bizonyítékok szigorú áttekintése, amely elmagyarázza, hogy a sejtes és molekuláris mechanizmusok miként járulnak hozzá a könnyen kezelhető és a makacs emberi sebek gyógyulásához. Klinikai útmutatások a sebkezelésről és diszkusszió arról, hogy a speciális beavatkozások miként segítik elő a gyógyulást, és mikor alkalmazhatók.


Leg Ulcer Management Leg Ulcer Management
Christine Moffatt, Ruth Martin, Rachael Smithdale

A Leg Ulcer Management praktikus útmutatót nyújt a lábszárfekélyes betegeket kezelő szakdolgozók számára. Megvizsgálja a fekélytípusokat és a lábszárfekélyek okait, s a sebfájdalmakkal, a sebágy előkészítésével, a sebfertőzéssel és a kompressziós terápiával kapcsolatos nemzetközi álláspontokra támaszkodik, hogy iránymutatást adjon a hatékony, bizonyítékokon alapuló ellátáshoz és javítsa a lábszárfekély kezelésének összhangját. Emellett a könyv a háttér anatómiájával és fiziológiájával, az értékeléssel, a fájdalomkezeléssel, a pszichológiai hatásokkal és a kiegészítő terápiákkal is foglalkozik. Minden fejezet tanulási eredményeket, eljárásokat és kompetenciákat, esettanulmányokat és klinikai forgatókönyveket tartalmaz. A Wiley-Blackwell kiadó 440 oldalas kiadványa.
Önt is várjuk a Magyar Sebkezelő Társaság tagjai közé!

Ehhez:

Várjuk online jelentkezését!

vagy kérjük,

Töltse le és küldje vissza a regisztrációs lapot!