Sebkezeléssel kapcsolatos könyvek

Nyitóoldal > Egyebek > Könyvek

Magyar Sebkezelő Társaság

Az alábbiakban a sebkezeléssel, sebgyógyulással kapcsolatos könyveket mutatjuk be folyamatosan.

Jó böngészést kívánunk!


Decubitus - A felfekvés megelőzése és terápiája Decubitus - A felfekvés megelőzése és terápiája
Bíró István

Vajon megelőzhető-e a decubitus? Igen. Hogyan? Ezekre a kérdésekre találhatunk választ ebben a könyvben, amely az okok feltárása révén vezet a terápiás lehetőségekhez klinikai, kórházi, gondozóintézeti és otthoni körülményeket figyelembe véve. A könyv nagy hangsúlyt helyez a gyakorlati tennivalókra és lehetőségekre, s nem csupán háziorvosok, hanem mindenki, aki decubitusos beteggel foglalkozik, haszonnal forgathatja.


A cukorbeteg láb kezelése A cukorbeteg láb kezelése
Daróczy Judit

A diabetes a cukoranyagcsere zavara, tehát az egész szervezetet érinti (érrendszer, idegek, gyomor és bélrendszer stb.). A korai tünetek gyakran bőrtünetekkel kezdődnek. A lábon sebek alakulnak ki, és ezek a szakszerűtlen kezelés következtében fertőződnek. Az elhanyagolt állapot miatt gyakori az alsó végtag amputációja, és a kialakult szepszis a beteg életét is veszélyezteti. Az amputációt hosszas rehabilitáció követi, a beteg elveszítheti munkaképességét. A cukorbeteg láb helytelen kezelésének következményei nem csak az egyént, de rendkívüli módon a népgazdaságot is terhelik. A betegek tájékoztatása az esetleges szövődményekről fontos, a betegedukáció az orvosi kezelés része. A könyv célja a cukorbeteg láb szakszerű ellátásának ismertetése.


Gyakorlati sebkezelés Gyakorlati sebkezelés
Daróczy Judit

A bőrsebek gyakoriak. A szakszerűtlen sebellátás rendkívül költséges, és világszerte súlyosak az ellátási gondok. Szövődmények alakulhatnak ki, és az életet is veszélyeztető fertőzések keletkezhetnek. A sebkezeléshez szakértelem szükséges, és nem sorolható be egyetlen szakmába sem. Olyan szubspecificitás, amelynek sikeres gyakorlása multidiszciplináris együttműködést igényel. Szükséges ismerni a seb kialakulásának az okát, a patomechanizmust, ezáltal a pontos diagnózist. Az oki kezelés nélkül a helyi sebkezelés nem lehet eredményes. Sok esetben a bőrgyógyász, angiológus, sebész, diabetológus, infektológus, rehabilitációs szakorvos együttműködése nélkülözhetetlen lehet. A sebkezelésben jártas orvosok mellett a sebkezelő ápolók közreműködése is kívánatos lenne. Az otthonápolásban részt vevő szakemberekre is sok feladat hárulna.


Kézikönyv a sebkezelésről Kézikönyv a sebkezelésről
Daróczy Judit

A sebkezeléshez szakértelem szükséges, és nem sorolható be egyetlen szakmába sem. Olyan szubspecificitás, amelynek sikeres gyakorlása multidiszciplináris együttműködést igényel. Szükséges ismerni a seb kialakulásának az okát, a patomechanizmust, ezáltal a pontos diagnózist. Az oki kezelés nélkül a helyi sebkezelés nem lehet eredményes. Sok esetben a bőrgyógyász, angiológus, sebész, diabetológus, infektológus, rehabilitációs szakorvos együttműködése nélkülözhetetlen lehet. A sebkezelésben jártas orvosok mellett a sebkezelő ápolók közreműködése is kívánatos lenne. Az otthonápolásban részt vevő szakemberekre is sok feladat hárulna. A könyv megírásának az a célja, hogy bemutassa a korszerű sebkezelés elemeit, az irányelvek követésének alapján. A különböző eredetű sebek bemutatásának gazdag képi illusztrációja, a kórtörténetek ismertetése, a kezelés elemeinek az analízise, az ellátás eredményeinek a tárgyalása elősegíti, hogy a sebkezeléssel foglalkozók „követhessék” az egyes eseteket.


Nyirokoedema Nyirokoedema - A nyirokrendszer leggyakoribb betegsége - A nyirokoedemás betegek ellátása
Dr. Daróczy Judit

A nyiroködéma gyakori tünet, a lakosság 2–5%-át érinti. A végtagokban felgyülemlő salakanyagok, a szöveti gyulladás termékei súlyos szövődményeket okoznak, életveszélyes fertőzésekre hajlamosítanak. A korai felismerés esetén jó hatékonysággal gyógyítható a betegség, és nem vezet tartós károsodáshoz. A könyv tájékoztat a nyiroködéma kialakulásának okairól, és részletesen informál a kezelés lehetőségeiről. A mellékletben ismertetett esetek, az általános részen kívül, a gyakorló orvos számára mutatnak klinikai példákat a diagnosztika, a kezelés és a gondozás irányelveire. A monográfia az első Magyarországon megjelenő kézikönyv a nyirok-ödéma betegségről. Ajánlható háziorvosoknak, bőrgyógyászoknak, onkológusoknak, érsebészeknek, angiológusoknak, traumatológusoknak, gyermek-orvosoknak és hasznos lehet gyógytornászok, mozgásterápiával foglalkozó szakemberek számára is. (K.U.K. Kiadó, 2009)


Sebkezelés Sebkezelés
Prof. Dr. Daróczy Judit

Ez a tananyag azt a célt szolgálja, hogy a sebkezeléssel foglalkozó szakápolóknak munkájukhoz elméleti és gyakorlati tájékoztatást adjon. A sebek különböző mélységben kialakuló szövethiányok, amelyek a szervezetet megfosztják a külvilággal szembeni védőfunkciójától. A szövődmények rontják az életminőséget, a gyógyulás elhúzódása esetén tartósan károsítják az egészséget, és az életet is veszélyeztethetik.A decubitus megelőzése könyv A decubitus megelőzése
Lehoczki Anikó

A decubitus (felfekvés) jelentős egészségügyi és népegészségügyi probléma Magyarországon, és a nemzetközi szakirodalom áttekintése után azt mondhatjuk, hogy az egész világon is. Minden egészségügyért felelős hatóságnak komoly harcot kell vívnia azért, hogy a decubitusok, nyomási fekélyek számát csökkentse a pácienseknek okozott kellemetlen és veszélyes állapot, illetve az anyagi ráfordítások miatt. A téma aktualitása vitathatatlan. Az adatok tükrében tehát elmondhatjuk, hogy nem egy magyar sajátossággal állunk szemben, az egészségügy a világ számos pontján hasonló problémával küzd.


Kötözzük sebeinket könyv Kötözzük sebeinket
Dr. Papp Géza

A mindennapokban rengeteg alkalommal kerülünk kapcsolatba sebekkel. Akár háztartási balesetek kapcsán, akár orvosi beavatkozás eredményeként. A mindennapok apró sebei is nagy bajt okozhatnak, ha nem idejében és nem szakszerűen látják el. A mind gyakrabban otthoni utógondozásra ítélt műtéti sebek ellátása is nehéz feladat elé állíthatja a beteget, annak családját, de a segítő egészségügyi személyzetet is. A hagyományos kötszerek jelentős fejlődésen mentek keresztül, de még zavarba ejtőbb az un. intelligens kötszerek kínálata. A sebkezelés a megfelelő sebkezelő szertől és sebkötöző anyagtól is függ. A felhasználónak szánjuk ezt a könyvet. A felhasználó nemcsak a beteg, vagy a sérülést elszenvedő, hanem azon egészségügyi ellátó személy is, aki csak a kötszer felhasználásánál lép a folyamatba.


Negatívnyomás-terápia Negatívnyomás-terápia. Elméleti ismeretek és gyakorlati alkalmazás
Szerkesztők: Dr. Szentkereszty Zsolt, Dr. Pellek Sándor és Dr. Tóth Csaba

Az elmúlt bő két évtizedben „forradalom” zajlott a sebkezelésben: innovatív technikák jelentek meg és terjedtek el a sebellátásban. Ezek közül jelenleg az ún. intelligens kötszerek feltűnése és a negatív nyomású (vagy negatívnyomásos) sebkezelés (negative pressure wound therapy – NPWT) módszere tűnik a legjelentősebbnek. Illusztris szerzőgárda közös munkájaként jelent meg – világviszonylatban is elsők között – egy magyar nyelvű monográfia a negatív-nyomású sebkezelésről. A könyv szerzői valamennyien elkötelezett hívei, s viszonylag régóta gyakorlati alkalmazói a technikának, az általuk leírtak tehát nem irodalmi kompilációk, hanem betegeikkel „közösen megszenvedett” eredményeiket vetették papírra. A nyomdából frissen kikerült könyv elméleti és gyakorlati összefoglalónak tekinthető, elsősorban a posztgraduális képzés céljait szolgálja.


Lábszárfekély-könyv Lábszárfekély. Atlasz gyakorló orvosoknak
Várkonyi Viktória

Jóllehet az ulcus cruris hátterében az esetek 60-80%-ában a vivőeres keringés elégtelensége szerepel, a napi orvosi gyakorlatban azonban számolnunk kell a kombinált vénás-artériás, a "tisztán" verőeres keringési zavar lehetőségével is, az egyéb okokról nem is beszélve. Az ulcus cruris kóroki sokféleségéből következik tehát, hogy fontos differenciáldiagnosztikai tevékenységről van szó, melynek figyelmen kívül hagyása magában rejti a helytelen kezelés lehetőségét - annak összes következményével. A krónikus, nem gyógyuló ulcus crurisban szenvedő betegek sorsát nemcsak a kezelést végző és irányító orvosok szakmai tudása és tapasztalata, hanem a fekélyt előidéző alapbetegség súlyossága, az adott beteg általános állapota, továbbá a kezelt páciensek együttműködése is befolyásolja. A szerző klinikai felvételekkel gazdagon illusztrálva nyújt áttekintést a gyakorló orvosoknak a lábszárfekély sokszínű kóreredetéről. Az egyes kórformák képi megjelenítése mellett röviden vázolja a krónikus sebek kezelésének legfontosabb szempontjait.
Önt is várjuk a Magyar Sebkezelő Társaság tagjai közé!

Ehhez:

Várjuk online jelentkezését!

vagy kérjük,

Töltse le és küldje vissza a regisztrációs lapot!