Sebekkel kapcsolatos idézetek A-G

Nyitóoldal > Egyebek > Idézetek

Magyar Sebkezelő Társaság

Az alábbiakban testi (és lelki) sebekkel, sérülésekkel, sebgyógyulással, sebkezeléssel, hegekkel kapcsolatos idézeteket teszünk közzé.

Jó böngészést kívánunk!

„A nyitott elme olyan, mint a nyílt seb. Mérgezésre Joe Abercrombie arcképe érzékeny. Könnyen gennyesedik. Hajlamos arra, hogy tulajdonosának csak fájdalmat okozzon.”
- Joe Abercrombie, brit író


Sharon den Adel arcképe - „Az életben senki sem marad sebek nélkül, vagy anélkül, hogy másokon ne ejtene sebeket, és mindig lesznek olyan pillanatai az embernek, amikor megkérdőjelezi a döntéseit.”
- „A nők számára nem létfontosságú az arcplasztika. Hiába szép az arcod, a hegek a szíveden és a fekete foltok a lelkeden megmaradnak.”
- Sharon den Adel, holland énekesnő

Dr. Yael Adler arcképe „Isten veled var, Isten hozott nedves sebkezelés!”
- Yael Adler, német bőrgyógyász, írónőAdy Endre arcképe - „Zavart, beteg, megtört a lelkem, | Ezer fájó sebet kapott...”
- „Seb vagyok, tüzes, új kínra éhes, | Adj kínt nekem, a megéhezettnek: | Seb vagyok, csókolj, égess ki, égess.”
- Ady Endre, költő


Lailah Gifty Akita arcképe „Minden seb egy szó.”
- Lailah Gifty Akita, ghánai írónő


Lloyd Alexander arcképe „Elég durva, hogy minden embernek viselnie kell a saját sebét. De, aki vezet, viseli a sebeit mindazoknak, akik őt követik.”
- Lloyd Alexander, amerikai író


„Noha jajt mondhattam volna, | Mert érzettem hiv czélját, | Amade László arcképe Tekintetnek, szivmeséknek | Érzettem nyil aczélját: | De mint az, kit nem fog fegyver, | Sebeim nem vérzettek...”
- Amade László, költő


Arany János arcképe „Halva vagytok, halva. Ime, itt a mély seb: | Mintha nem lett volna elegendő kisebb | Ajtó a halálnak!”
- Arany János , költő


Ábrányi Emil arcképe „Bárki légy, ha szenvedsz, írt adok sebedre, | Hogy megenyhithessem, hogy meggyógyíthassam!”
- Ábrányi Emil, költő


„Üss, te boldog óra, amelly inségemből, | Ki fogsz szóllittani illy Ányos Pál arcképe sok gyötrelmemből, | Szakaszd ki e sebes szivet kebelemből, | S csinálly port agyagból készitett testemből!”
- Ányos Pál, költő


Áprily Lajos arcképe „A seb, mit rajtam vad kor ökle zúzott, | sötét heggé simult minden dalon.”
- Áprily Lajos, költő„Akinek egész lelke seb, annak az őszinteség keserves lelkiismeretesség. Babits Mihály arcképe Az csak azért őszinte, hogy ne legyen egy újabb, még keservesebb sebe, a lelkifurdalásé; mert minden legkisebb lelkifurdalást ismét mély és halhatatlan sebnek érez.”
- Babits Mihály, költő

Richard Bach arcképe „A gyerekkori sebek nyoma örökké megmarad.”
- Richard Bach, amerikai író


Mario Balotelli arcképe „Azt mondják, hogy az elhagyás olyan seb, amely soha nem gyógyul be. Én csak azt mondom, hogy egy elhagyott gyermek soha nem felejt.”
- Mario Balotelli , olasz válogatott labdarúgó


„Ha ki akar látni szörnyű mély sebeket, | Nézze szerelemtűl Balassi Bálint arcképe sebesült szívemet, | S ottan megesméri, mint gyötör éngemet.”
- „Szívem régi búmban, mint szép virág nyárban, | szinte igaz úgy hervad; | Azért ádj tanácsot, szánd meg nyavalyámot, | ha sebemet gyógyíthatd!”
- Balassi Bálint, költő


Brigitte Bardot arcképe „A vigasztalás olyan, mint a timsó: a frissen vágott seb vérzését elállítja, de borotválkozni mégsem lehet vele.”
- Brigitte Bardot, francia színésznő, énekesnő


Leigh Bardugo arcképe „Ne kezelje a fájdalmat úgy, mint valamit, amit csak elképzelt! Ha megérti, hogy a seb valódi, akkor meg is tudja gyógyítani.”
- Leigh Bardugo, amerikai írónő


Charles Baudelaire arcképe „Az arc vagyok és az ököl! | A tőr s a seb, melybe a tőr csap | A kerék s a kerékbe tört tag | és a hóhér és akit öl.”
- Charles Baudelaire, francia író


„A filozófia hasonló oly porokhoz, melyekkel sebeket gyógyítunk Pierre Bayle arcképe a felületen, de megmarja az élő húst, sőt behatol és elrohasztja a csontokat, befúródik a velőrostokba. A filozófia először a tévedéseket támadja; ha ott nem állunk meg, megtámadja az igazságokat...”
- Pierre Bayle, francia filozófus

„Hegszövetek - ez egy lágy bőrréteg, amely finoman lefedi a sebet. Jinat Rehana Begum arcképe Még mindig sebezhető hely, a legcsekélyebb ütés is felszakíthatja a bőrt, s a vérzése, valamint a régi seb felidézett fájdalma fokozza a legutolsó ütés fájdalmát.”
- Jinat Rehana Begum, szingapúri írónő

Mario Benedetti arcképe „És arra a következtetésre jutottam, hogy ha a hegek tanítanak, akkor simogatnak is.”
- Mario Benedetti, uruguayi író, költő


„Véget ért, de még látod, hogy talpon vagyok, Benke Csaba arcképe Bár a szívemben a sebek, miket okoztál, nagyok.”
- Benke Csaba

Andy Biersack arcképe „Az élet elegendő heget ad neked, nem kell sajátot gyártanod.”
- Andy Biersack, amerikai énekes


„Vannak sebek, amelyek csak akkor fájnak, ha megmozdul az ember. Bodor Pál arcképe Az állóképet lassan megszokja az ember, a változatlanság, a kép elemeinek egymáshoz való változatlan viszonya hasonlít a logikához, ahogyan a törvényszerűt az állandóban keressük, tehát lassan magyarázatot kapott bennem minden, és mert az emberben az alvadási, a gyógyítási és gyógyulási tendenciák nagyon erősek, előbb vékony réteg növi be a legfájdalmasabb pontokat, aztán mind jobban erősödik ez a réteg, ezen siklik át, ezen ugorja át az ember a kezdetben érthetetlent, képtelent, elviselhetetlent.”
- Bodor Pál, költő
Joë Bousquet arcképe

„A sebem korábban is létezett; Arra születtem, hogy megtestesítsem.”
- Joë Bousquet, francia költő

Neena H. Brar arcképe „Az idő mindent meggyógyít, ezt mondja mindenki. A sebek begyógyulnak, és csak hegek maradnak hátra. De néhány seb túl mély ahhoz, hogy gyógyuljon, és áttöri az ember lelkének legmélyebb rétegeit.”
- Neena H. Brar, kanadai írónő, kritikus

„Az ellenség megsértheti az ellenséget, és a Buddha gyűlölettel telt megsebezheti a másikat, de az emberen saját elméje, ha elszabadul, még súlyosabb sebet ejthet.”
- Buddha

Kiera Cass arcképe „A legjobb embereknek van valamilyen hege.”
- Kiera Cass, amerikai írónő


Herbert Newton Casson arcképe „Minden nyertesnek vannak hegei.”
- Herbert Newton Casson, kanadai újságíróMiguel de Cervantes arcképe „A sebek a katonák arcán s mellén vezércsillagok, és másoknak utat mutatnak a dicsőség s a megérdemelt kitüntetés vágya felé!”
- Miguel de Cervantes, spanyol drámaíró


„Inkább egyedül akarok élni, s nem nyomorult csata Nicolas Chamfort arcképe sebesültjeként, mint a gonosz indulatok áldozata. Az egyedüllétre azt szokták mondani, hogy nem tökéletes lét.”
- Nicolas Chamfort (Sébastien Roch Nicolas), francia író


Mary Chamberlain arcképe „A régi bűnök hajlamosak arra, hogy elfekélyesedjenek.”
- Mary Chamberlain, angol író és történész


François-René de Chateaubriand arcképe „A koldusok sebeikből élnek: vannak emberek, akik mindenből hasznot húznak, még a megvetésből is.”
- François-René de Chateaubriand, francia író és politikus


Cher arcképe „A szavak olyanok, mint a fegyverek; néha megsebeznek.”
- Cher, amerikai énekesnő


„Most, hogy több időm volt gondolkodni, túl sokat is töprengtem. Tracy Chevalier arcképe Olyan voltam, akár a kutya, amely a sebeit nyalogatja, hogy megtisztítsa, de csak még nagyobb bajt csinál.”
- Tracy Chevalier, svájci származású amerikai írónő


Chris Cleave arcképe

„A haldoklón nem keletkezik heg. A heg azt jelenti, hogy túléltem.”
- Chris Cleave, brit író


Harlan Coben arcképe

„Az élet megy tovább. Ez jó, nem? A harag lassan elmúlik. A sebek begyógyulnak...”
- Harlan Coben, amerikai író


Paulo Coelho arcképe - „A kéz sebei begyógyulnak, de a gyerek, akit azért ütött meg az apja, mert elvesztett egy csatát, életre szóló sebet kap.”
- „Amikor megcsalják az embert, az váratlan seb. Ha jól fogod ismerni a szívedet, ez sosem fordul elő. Mert ismerni fogod az álmait, vágyait, és tudni fogod, mihez kezdj velük. A szíved elől sosem menekülsz el. Ezért jobb hallgatni rá, hogy sose kapjál váratlan sebeket.”
- ,,Ha cselekvésre szánod el magad, váratlan konfliktusokkal kell számolnod. Ezekkel együtt természetesen sebeket is kapsz. A sebek gyógyítanak: ott maradnak a hegek. Ez pedig áldás. A sebhelyek életed végéig megmaradnak és nagy segítségedre lesznek.”
- ,,A hegek hangosabban beszélnek, mint az őket okozó kard.”
- ,,Minden hegnek megvan a maga élete és a helye a szívemben.”
- „Amikor a múlt olyan emléket idéz az eszünkbe, amely feltép egy régi sebet, hirtelen az összes többi sérülés is a felszínre kerül, olyannyira, hogy a lélek vérezni kezd, és addig abba sem hagyja, míg térdre nem rogyunk, és ki nem tör belőlünk a zokogás.”
- Paulo Coelho, brazil író

Ally Condie arcképe

„Az igazság néha fáj, és az okozott seb néha begyógyíthatatlan.”
- Ally Condie, amerikai írónő


Harry Crews arcképe

„Bármilyen természetű is, minden hegben van valami szép. A heg azt jelenti, hogy a fájdalom elmúlt, a seb be van zárva és begyógyult.”
- Harry Crews, amerikai író


Dr. Czeizel Endre arcképe

„A testi sebek behegednek egy idő után, de a lelkiek örökké megmaradnak.”
- Czeizel Endre, genetikus


Cserna-Szabó András arcképe

„Mind utasok vagyunk, s földi utunk alatt másra se vágyunk, mint hogy valaki (mint egy nyílt sebet) ellásson bennünket.”
- Cserna-Szabó András, író, újságíró


Csokonai Vitéz Mihály arcképe

- „Menjetek! - ah, bár elmenne | Ámor is tivéletek S ama szíven sebet tenne, | Akiért én reszketek.”
- „Lilla is midőn eszembe | Ötlik, elhalok | S újra felfakadt sebembe | Szinte meghalok.”
- Csokonai Vitéz Mihály, költő


„A lélek fájdalmánál nincsen súlyosabb sérülés. A sebek begyógyulhatnak, Darvasi László arcképe de az igazi fájdalom nem gyógyul és nem enyhül, és gyógyírja csakis a halál lehet.”
- Darvasi László, költő

Idézetek „A kard által ejtett seb időben begyógyul, de a haragból kimondott szavaké sohasem.”
- Natasha Davis, dél-afrikai írónő

Walter De La Mare arcképe „Nincs seb, mi egyszer | Korral be nem forr, | Nincs múlhatatlan | Baj, veszteség.”
- Walter De La Mare, angol költő, novellista

Matshona Dhliwayo arcképe

„A seb nem gyógyul meg, ha folyton hozzáér.”
- Matshona Dhliwayo, zimbabwei származású kanadai filozófus


- „Íme, hajóm koszorúzva futott mégis kikötőbe, | sok zátonyt Dsida Jenő arcképe kikerült s ring horgonykötelén. | Nagy, gyilkos vihar ájulatából éledek újra | s végre hegednek már tátongó sebeim.”
- „Én magamról nem is beszélek. | Hiszen, hiszen tudom régóta már, | hogy patakzó, nyílt sebe vagyok | a szívenszúrt, a nyomorult világnak.”
- Dsida Jenő, költő


Guilleaume Dupuytren arcképe

„Az égés kezelése gyakran az empirikus gyógyítás legbizarrabb formáinak a tárgya volt.”
- Guilleaume Dupuytren, francia orvos


Halíl Dzsibrán arcképe - „A szenvedéstől megerősödik a lélek. A legerősebb jellemeket sebek borítják.”
- Halíl Dzsibrán, libanoni származású költő

Euripidész arcképe „A szerelmesek szerelménél erősebb a szerelmesek gyűlölete. Gyógyíthatatlanok a sebek, amelyeket ejtenek.”
- Euripidész, görög tragédiaköltő

Paul Fleming arcképe „A lovagi sebet az ember szemből kapja.”
- Paul Fleming, német költőSusan Forward arcképe „A sebek láthatatlanok. Senki nem törődik vele. A valódi sebek százszorta gyorsabban gyógyulnak, mint a sértések.”
- Susan Forward, amerikai írónő


„Szenved és bőg és vérzik és viszket e fekélyes világ | Hiszen megtelik e Füst Milán arcképe föld jajjal és sebekkel, | Hiszen forrón tapad a füst a kovácsok műhelyén | Vérző szemek szörnyű sebére!”
- Füst Milán, író, költő

„„És míg az ó év fájdalmas sebet hagy | Házad- s szivedben: Garay János arcképe Te az újat azzal | Kezded, hogy a honnak egy ó sebére | Erőd szerint első rakj gyógytapaszt...”
- Garay János, költő és író


Antonio Garrido arcképe „Nyugodj meg, és hagyd, hogy a seb begyógyuljon! Az egészség elvész vágtában, de gyalogtempóban visszatér.”
- Antonio Garrido, spanyol színész


„Aki harcol, se nem érez, se nem gondolkodik. Csak akarata van: ölök! Gárdonyi Géza arcképe Még a védelmünk mozdulatai is csak gépiesek, olyanok, mint mikor esünk, s a kezünk előre mozdul, vagy ha a szemünk előtt suhan el valami, behunyódik magától. De a legcsodásabb az, hogy a nagy ütések, nagy szúrások, nagy sebek nem fájnak.”
„A szív nem tud megbocsátani, míg a sebe vérzik.”
- Gárdonyi Géza, író

Fritz Gesing arcképe „Az író legyen empatikus, kíváncsi, semmit ne utasítson el, és csak a sebek gyógyulta után, távlatból írjon róluk.”
- Fritz Gesing, kreatív írás oktató„Sebhelyeink tanúi a világnak. Ezek a Louie Giglio arcképe történetünk részei. Meggyógyult sebek, amelyek szimbólumok, amelyeket Isten helyreállított”
- Louie Giglio, amerikai lelkipásztor

„Ahogy az ember elhatározza, hogy katona lesz és háborúba megy, bátran Johann Wolfgang von Goethe arcképe eltökéli, hogy dacol a veszéllyel, fáradalmakkal, eltűri a sebet, fájdalmat, akár a halált is, de semmiképp sem tudja elképzelni a különös eseteket, amelyekben ezek az általánosságban várt bajok rendkívül kellemetlenül meglepik: ugyanígy jár mindenki, aki nekivág a világnak.”
- Johann Wolfgang von Goethe, német író, költő

„Sokan estek ki már, egy-egy könnyedén odadobott mondástól megsebezve, Baltasar Gracian arcképe nagyok és kicsinyek barátságából, akiket a tömeg zúgolódása és egyesek rosszindulata képtelen volt akár csak megingatni is.”
- Baltasar Gracian, spanyol író


John Green arcképe - „Azok a jelek, amelyeket az emberek hagynak, túlságosan gyakran sebhelyek. Az ember felhúz egy ocsmány plázát, államcsínyt hajt végre, megpróbál rocksztár lenni, és közben azt gondolja: "Most már emlékezni fognak rám", azonban (a) nem fognak emlékezni, és (b) csupán még több sebet ütött. Az államcsínyből diktatúra lesz. A plázából fekély.”
- „Nem lehet a (...) dolgokat a végtelenségig húzni. Egy ponton letéped a ragtapaszt, és fáj, de legalább túl vagy rajta és megkönnyebbülsz.”
- John Green, amerikai író

Emily Greenstein arcképe „Sebkezelő szakembernek lenni gyakran olyan, mint nyomozónak lenni.”
- Emily Greenstein, amerikai kutatónővér„Ha harcolsz, biztos, hogy sebeket is szerzel. E sebek elől Anselm Grün arcképe se rejtőzz el, részei utadnak. Ezek a sebek tesznek képessé a szeretetre, hisz szeretni sem lehet sebek nélkül.”
- Anselm Grün, bencés szerzetes

„Vágyom egy csókodra, | Egy ölelésedre - | Gyóni Géza arcképe Gyógyító balzsamra | Erre fájó sebre. | Nem, nem te ütötted!”
- Gyóni Géza, költő, újságíró


„A mély seb is emlékké gyógyul, | Ám mégis folyton seb Gyulai Pál arcképe marad, | Koronként újra meg-megfájdúl, | Mig csak sirunk nyugtot nem ad.”
- „Csak egy régi, vén huszár űl | Mozdulatlan, némán, | Mély bánattal, mély sebekkel | Napsütötte arcán. | Csak egy régi, vén huszárnak | Zászlója lobog még.”
- Gyulai Pál, költő, irodalomtörténész
Önt is várjuk a Magyar Sebkezelő Társaság tagjai közé!

Ehhez:

Várjuk online jelentkezését!

vagy kérjük,

Töltse le és küldje vissza a regisztrációs lapot!