Érdekességek a sebkezelésről 3

Magyar Sebkezelő Társaság


Tudta-e ön, hogy...

…Bartholomeo Maggi (XVI. század) volt az első, aki egész könyvet szentelt a lőtt sebek elemzésének? Bizonyította, hogy a lőtt sebek nem mérgezettek, hiszen a lőpor alkotóelemei (kén, szén, salétrom) közül önmagában egyik sem mérgező, sőt, részben a gyógyászatban is alkalmazzák őket.

…a kutyanyál tisztító, enyhe antibakteriális hatású, így némileg segítheti a sebgyógyulást?

...Indiában a tömjént kenőcsként sebekre, gyulladásra, fekélyre is alkalmazták?

...az athéni Peiszisztratosz politikai reklámfogásként életveszélyes sebeket ejtett magán, és elhíresztelte, hogy ellenfelei akarták meggyilkolni?

...az egyik i. e. 2200-ból származó babiloni Nippur tábla borral kevert kenőcsöt ajánl a sebek gyógyítására?

...a zsurló segít a seb és az aranyér gyógyulásában?

...a népi gyógyászatban a száj sebeire récezsírt (is) tettek?

...elsőként Rhazes használt vattát a sebkötözéshez?

...az ó-egyiptomi orvos-papok a sebeket mézzel, gyantával és fémekkel kezelték?

...a 2020-as év gyógynövényét, a bíbor kasvirágot hagyományosan kisebb sérülések, nehezen gyógyuló sebek kezelésére is használták?

...állatkísérletek során kimutatták, hogy a babérlevél-kivonat gyógyító tulajdonságai csökkenthetik a sebek gyulladásait?

...a University of California egyik kutatása során megfigyelték, hogy a kifújt cigarettafüstben található káros anyagoknak kitett állatok (s így a passzív dohányosok) sebei lassabban, csúnyább heggel gyógyultak, mint füsttől óvott társaiké?

…nagyszüleink a rákbetegséget még belső sebnek nevezték?

…a XII. században, Nagyszebenben 24 gyermek szenvedett égési sebeket, mert egy náthával járó betegséget a helyi orvos gyertyás gyógyítással „kezelt”?

…a dorozma tájszó érdes, sebhelyes felület jelent a bőrön vagy az arcon?

…az első világháborúban a katonák gyakran tartottak maguknál levendulaolajat a sebek fertőtlenítésére?

…az ún. Edwin Smith papirusz szerint az ókori egyiptomiak már tudták, hogy a kötést a fekélyes vagy fertőzött sebek esetében naponta kell cserélni?

…az ananász gyorsítja a sebek és az égési sérülések gyógyulását, de jó lehet a lágyrész sérüléseire is, különös tekintettel az edzés utáni izomfájásra és zúzódásokra?

…az ún. kristálygyógyászatban az obszidiánt elsősorban a sebgyógyulás elősegítésére használják?

…a népi gyógyászat szerint égett seb esetén az a leghasznosabb, ha meszes lébe mártanak egy fehér rongyocskát, s azzal betekerik?

…őseink tejben főzött varangy húsát is helyezték a sebre?

…már az ókori egyiptomiak is kísérleteztek penészes kenyér használatával a sebek kezelésére?

…a XVI. században a szifiliszes sebek hintésére nyúlcsont port, kötésére pedig izzásig hevített vasdarabbal folyósított mézet használtak?

…Pedaniosz Dioszkoridész, görög katonaorvos a bort érzéstelenítésre, sebfertőtlenítésre és gennyesedés ellen alkalmazta?

…a középkori Európában elterjedt, savanyító anyagnak számító, éretlen szőlőből készülő verjus sebek ápolására is kiváló?

…a fehér fűzfa kéreg (szomorúfűz) fagyott testrészek, sebek, fekélyek kezelésére, de lábizzadás, ekcéma és más bőrbetegségek esetén is hatékony?

…II. Gyula pápa seborvosa, Giovanni da Vigo (1450-1525) írt először külön fejezetet kifejezetten a lőtt sebekről?

…a csiganyál hatásos sebgyógyító és bőrregeneráló?

…már az ókori csatákban is használták a forrasztófű (sarkosfű, összeplántálófű) főzeteit a csonttörések és sebek kezelésére?

…az ún. Behcet-szindróma első tünetei a száj, ill. a nemi szervek területén jelentkező sebek, fekélyek?

…az áfonya C- és K-vitamint tartalmaz, amelyek fontos szerepet játszanak a sebgyógyulás folyamatában?

…a kender zöld levelei klorofillt is tartalmaznak, amely anyag a sebek gyógyulásában, a vérképzésben és a méregtelenítésben is jótékony szerepet tölthet be?

…állítólag a csalán alkoholos kivonata sietteti a különböző eredetű sebek gyógyulását?

…a XVI. században a szifiliszes sebeket erdei mályva, pápafű, rozmaring forrázatával, illetve kipréselt levével gyógyították, és közben kénes füstöléseket javasoltak?

…Cambridge-i kutatók kimutatták, hogy a fibroblasztokban található több fehérje aktivitása nappal magasabb, mint éjjelente, tehát a sebek gyorsabban gyógyulnak nappal?

…a verebi honfoglaláskori sírban talált trepanált koponyáról megállapították, hogy a tenyérnyi csonthiány a sebkezelés nyomán begyógyult?

…őseink galambbal is gyógyítottak? Megfogták (általában feketét), élve kettémetszették, majd húsával lefelé a pestises sebre tették.

...a görög mitológia szerint Kheirón kentaur tanította meg Aszklépioszt a sebek kezelésére?

...egy amerikai vizsgálat szerint, ha egy pár csak félórányit veszekedett is, már egy egész nappal több időre van szükség a bőrön lévő sebek gyógyulásához?

...a cukorbetegség kezelési költségeinek 30-40%-a a diabéteszes láb kezeléséhez kapcsolódik?

...a gombocskának, pipifűnek, perevirágnak, bojtocskának is nevezett százszorszépből (Bellis perennis) a népi gyógyászatban sebkezelésre szolgáló kenőcsöt készítettek?

...az ausztráliai teafa (Leptospremum) mézéből kifejlesztett mézet sebkezelésre alkalmazzák?

...a lábfekély kialakulását követő egy éven belül a betegek 5-8%-ánál következik be amputáció?

...a hazai statisztikák szerint a teljes lakosság 5-10 százalékánál lehet krónikus sebekkel számolni, de egyes betegcsoportoknak, például a diabétesszel kezelteknek akár a negyede is érintett lehet?

...a népesség 3%-a szenved lábszárfekélyben, 1-2%-a cukorbetegséget követő talpi, ujjvégi sebekben, 3%-a pedig felfekvésben?

...egy 2017-es vizsgálat szerint az USA-ban az állami egészségbiztosító ellátottjainak 15%-a szorul kezelésre évente legalább egy krónikus bőrsérülése okán?

...a korral a bőr véráramlása is csökken, ezért lassabban gyógyulnak az idősek bőrsérülései?

...Szent Lukács faolaj és bor keverékével kezelte az áldozatok sebeit?

...Galenus megfigyelte, hogy a borral kezelt sebek nem gennyesednek?

...Amborise Paré a piemonti csatában tojássárgából, rózsaolajból és terpentinből készült, borban kevert kenőccsel kezelte a sebesültek sebeit, hogy ezzel megvédje őket a fertőzésektől?Önt is várjuk a Magyar Sebkezelő Társaság tagjai közé!

Ehhez:

Várjuk online jelentkezését!

vagy kérjük,

Töltse le és küldje vissza a regisztrációs lapot!