Érdekességek a sebkezelésről 4

Magyar Sebkezelő Társaság


Tudta-e ön, hogy...

…az ókori Egyiptomban gyakran használtak friss húst a nyílt sebek ellátásánál, pakolás céljából?

…egy feljegyzés szerint 1467-ben Zsigmond, kassai orvos 16 arany forintot kapott a harctéri sebesültek kezeléséért?

…a kirurgusok az „alantasabb” orvosi munkát végezték: a sebkezelést, tályognyitást, érvágást, foghúzást?

…az égési sebek kezelésére leginkább dokumentált illóolajokat levendulából, teafából és muskátliból készítik?

…Bartholomeo Maggi (1516-1552) a vérzés elállításához víz és ecet keverékébe (posca) áztatott kendőnek a lőtt sebre történő helyezését javasolja, de dicséri a tojásfehérje és só elegyét is?

…a rosseb szavunk a folyton váladékozó, sosem gyógyuló seb és fekély elnevezése volt?

…a sebhegesztő erejűnek vélt ambróziát a görögök a méz kivonatának képzelték? A modern kutatók szerint az ambrózia és nektár lehetnek mézfajták, de utalhatnak akár a mézsörre vagy a propoliszra is.

…a mezők „jódjaként” is ismert cickafarkot az első világháborúban sebek kötözéséhez is használták?

…régen a mandragóra besűrített levét égési sebekre, hegekre és zúzódásokra tették?

…a népi gyógyászatban a tormatinktúrát üszkösödő sebek gyógyítására is javasolták?

…a himalája só nyugtató hatású és elősegíti a sebek gyorsabb gyógyulását?

…V. István királyunk a metszéssel, szakítással járó sebzéseken kívül külön bírálta el a csonkítással járókat?

…a XVIII. században úgy vélték, hogy azok az emberek, akiknek himlő hegek borítják az arcukat jobb a fájdalomtűrő képességük és vélhetőleg nem lesz újra himlős, mivel egyszer már elkapta azt?

…sebgyógyításra Lúdas Matyi gezemicét (szagos mügét) javasolt Döbrögi uramnak?

…a legenda úgy tartja, aki csak hozzáért ahhoz a Porsche 550 Spyder-hez, amellyel végzetes autóbalesetet szenvedett James Dean, annak a testén rejtélyes vágások, sebek jelentek meg?

…a XI. századi orvosoknak az volt az elképzelése, hogy az égetés által létrehozott nyílt seb vezeti le a beteg nedveket a szervezetből és okozza a gyógyulást?

…1948-ban egy svéd doktorandusz, Oscar Gilje írt először arról, hogy ragasztószalaggal lefedve a vénás fekélyek jobban gyógyulnak? (nedves kamra effektus)

…az őszirózsafélék közé tartozó rézvirág (legényvirág vagy legényrózsa) gumóját sebgyógyítóként, de megsebesítés és több betegség ellen babonás célokra is használták?

…a Hunyadi Mátyás király gerincébe 1467-ben fúródott nyílvesszőt csak 4 évvel később távolította el egy svájci sebész, Hans von Toggenburg, aki kataplazmával gennyezést okozva távolította el?

…a Johnson & Johnson társalapítója, Robert Wood Johnson I. az 1890-es években kezdett el száraz hővel, gőzzel és nyomással sterilizált gézt és kötszert gyártani?

…a cinkben gazdag burgonyalé elősegíti a sebgyógyulás felgyorsulását?

…a perzsák különféle felszíni sebek, törések, de akár tuberkulózis, vagy fekélyek kezelésére is használták a mūmiyā nevű szert, amely lényegében nem volt más, mint természetes bitumen? A görögök pissasphaltus néven hivatkoztak rá.

…a vadgesztenye egyebek mellett értágulatok okozta ödémák és visszeres lábszárfekélyek kezelésére is ajánlott?

…a lándzsás útifüvet a népi gyógyászatban vágott és gennyes sebekre, nehezen gyógyuló fekélyekre (is) alkalmazták?

…régen a kukoricabajuszból és a buroklevelekből készült borogatással segítették a gennyes sebek gyógyulását?

…azok, akiknek krónikus fekélyei vannak (pl. lábszárfekély), gyakrabban szenvednek a csonthártyák gyulladásától?

…a lábszárfekély előfordulási aránya a becslések szerint 0,1% és 0,3% között van az Egyesült Királyságban?

…az ajurvédikus és a kínai gyógyászatban már régóta használják a kurkumát gyulladás csökkentésére, valamint az emésztési zavarok, sebek és fertőzések kezelésére?

…Moys nádor 1270-ben a sebek megítélésénél a hüvelyket vezette be mértékegységnek, s az okozásáért járó büntetést egységenként 60 dénárban szabta meg?

…a napraforgó olaját a népi gyógyászatban nehezen gyógyuló sebek és száraz, pikkelyesen hámló bőr kezelésére használták?

…Kínában már több ezer évvel ezelőtt is megfigyelték, hogy mágnesesség jelenlétében gyorsabban gyógyulnak a sebek és a csonttörések?

…a népi gyógyászatban a lábsaroktörésre vagy a gennyes sebre avas szalonnát is tettek?

…a tébolydába zárt Semmelweis Ignácot fizikailag bántalmazták, s az így keletkezett nyílt sebei elfertőződtek, ami szepszishez, s a gyors halálához vezetett?

…IV. Béla, magyar király 1242-ben egyik rendeletében szabályozta, hogy az áldozat sebét kezelő orvos a bántalmazó részéről milyen díjazásban részesüljön?

…Alfonso Ferri (XVI. század), a pápai udvarban működő nápolyi orvosdoktor a lőtt sebek összetett jellegét hangsúlyozta (égés, zúzódás, horzsolás, törés, méreg), ahol az égett sebet égetéssel szárítva lehet gyógyítani? Szerinte a lőpor, amit a golyó visz a sebbe, mérgezett.

…a cickafark (Achillea millefolium) a legendás görög hősről, Akhilleuszról kapta nevét, s a trójai háborúban sebtisztításra és vérzéscsillapításra használták?

…a diófalevél jó a bőrkiütésekre, kelésekre, visszérsebekre, rovarcsípésekre, valamint napszúrásra és égési sebek kezelésére is?

…a csipkebogyót a napégés kezelésére használják, de a sebek hegesedés utáni nyomait is enyhíti?

…az első sebtapaszt a Johnson & Johnson gyapotvásárlásért felelős alkalmazottja, Earle Dickson alkotta meg?

…a XIX. században a brit Hampshire-ben tehénlepényt alkalmaztak a sebek meleg borogatására, a bőr alá fúródott szálkák (szilánkok) eltávolításának megkönnyítésére, valamint a tályog megérlelésére?

…Hans von Gersdorff a lőtt sebek kezelésénél üszkösödés esetén az amputálást javasolta megoldásként, az épen maradt részektől kezdve azt?

…Kapisztrán Jánosra úgy tekintettek mint a pestis specialistájára, aki nagy bátorsággal ápolta a betegeket, mosta ki sebeiket?

…a XVIII. században a szifiliszes sebeket meszes, timsós vízzel mosogatták, belsőleg és külsőleg kénesőt (higanyt) használtak?

…a legenda szerint a sebek gyógyítására alkalmas vérfűre Attila fia, Csaba királyfi bukkant rá?

…az áfonyalevet régóta használják fertőzések ellen és a sebgyógyulás gyorsítására?

…Johannes Beris, a Lotharingiából, Metz mellől származó sebész (XV. század) alma formájúra összegöngyölt vásznat használt a seb biztos lekötéséhez?

…egy mintegy 2500 évvel ezelőtti indiai leírás szerint sebvarró fonalként a lószőr, a bőrcsíkok és az állati inak mellett pamutot és kéregrostokat is használtak?

…sokak szerint a vörös fény terápia segítséget nyújthat a fájdalom, a gyulladásos folyamatok, az arthritis és a sebek kezelése során?

…az ausztrál őslakosok eukaliptuszleveleket használtak a sebek kezelésére és a fertőzés megelőzésére?

…a népi gyógyászatban a hurka kifőzése után fennmaradt zsiradékot tették a sebekre, bőrrepedésekre?Önt is várjuk a Magyar Sebkezelő Társaság tagjai közé!

Ehhez:

Várjuk online jelentkezését!

vagy kérjük,

Töltse le és küldje vissza a regisztrációs lapot!