K-vitamin és sebkezelés

Nyitóoldal > Blog > 2023

Magyar Sebkezelő Társaság

Szerző: Várhegyi László

Egy hazánkban még kevéssé ismert vitamin, a K2 segíthet abban, hogy a kalcium ne rakódjon le az erekben – írta január 9-én a Pharmaonline.hu. Egyre több bizonyíték mutatja azt, hogy az anyag vissza is fordíthatja az érelmeszesedést, az egészséges szervezetben ritkán kialakuló hiánya viszont felelős lehet annak kialakulásáért, s súlyos vérzéseket okozhat. A kutatások arra is rávilágítanak, hogy a szívbetegek túlélése javult a K2-vitamin-pótlással. Az erjesztett ételekben, pl. a savanyú káposztában, illetve az olyan állati eredetű ételekben, mint a tej és a tojás, található, a D-vitamin munkáját támogató K2-ről szóló írás adja az apropóját annak, hogy ezen a héten a K-vitamin és a sebkezelés kapcsolatát vegyem górcső alá.

K-vitamin A Sebkezelés Blogban a vitaminok közül már sor került erre az áttekintésre az „A”, a „B5” és a „D” vitaminok kapcsán. Kiderült, hogy egyes immunmoduláns tápanyagok (arginin, glutamin, omega-3-zsírsavak), nyomelemek (Zn, Cu) és vitaminok (C, A, E, D, K) képesek a sebgyógyulás különböző szakaszaiban az általános, nem-specifikus gyulladásos válaszreakció kedvező befolyásolására. Ahogy Agnieszka Wojcik (Edmonton, Kanada) és munkatársai kiemelték, a tápanyagbevitel optimalizálása fontos stratégia lehet a sebgyógyulás elősegítésében és a sebek súlyosságának csökkentésében a krónikus sebekkel, nyomási fekélyekkel (PU) vagy vénás pangásos fekélyekkel (VSU) küzdő (otthoni ápolásban részesülő) klienseknél. Többváltozós analízisük szerint a sebek súlyosságának növekedése az A-vitamin, a K-vitamin, a magnézium és a fehérje bevitelének csökkenésével járt.

Mindezekre most nem térek ki részletesebben. A K-vitamin ugyanakkor a véralvadáshoz is nélkülözhetetlen. A véralvadási folyamat megindulásához szükség van azokra a fehérjékre, aminek az előállításához a zsírban oldódó K-vitaminra van szükség. Helyi alkalmazásának sebgyógyító hatásáról például Ali Asghar Hemmati (Ahvaz, Irán) publikáltak 2014-ben. Állatkísérleteik során úgy találták, hogy a topikális K-vitamin sebgyógyítási potenciált mutat a teljes vastagságú sebmodellben.

Ugyancsak Ahvaz-ban készült (2019) az a randomizált, kontrollált vizsgálat, amelynek bevezetőjében Nader Pazyar és munkatársai leírták, hogy a K-vitamin nélkülözhetetlen társfaktor a specifikus glutaminsavmaradékok karboxilezésében, így γ-karboxiglutaminsav keletkezik; ezért szerepet játszik a proliferációban, a csontok mineralizációjában, az artériák meszesedésében, az apoptózisban és a növekedésszabályozásban (stb.). Ezenkívül a K-vitamin redox tulajdonságokkal is rendelkezik, és kimutatták, hogy megváltoztatja a sejtmetabolizmust olyan módon, amely gyulladáscsökkentő tulajdonságokkal bírhat. A véralvadási rendszer eszköz lehet az angiogenezis és az érrendszeri fejlődés koordinálására, különösen a bőrsebek gyógyulási folyamatában. Cikkükben kimutatták a K-vitamin jótékony hatását a sebgyógyulási folyamatban, amely a szokásos terápia mellett kezelésként is felírható, és rövid távon a sebgyógyulási folyamat jobb szabályozását eredményezheti. Úgy vélik, hogy a K-vitamin más, bevált kezeléssel együtt kiegészítő szerként is használható az akut és krónikus bőrsebekben szenvedő betegeknél.

A K2-vitaminban nagyon gazdag nattó nevű japán étel 2020-ban Shokhan Osman és Zahra Abdulqader Amin (Ebril, Irak) arról számoltak be, hogy az általuk létrehozott 6 csoportból a legjobb sebösszehúzódási százalékot (99%) az MK-val (nedvességnek kitett égési kenőcs + K-vitamin) kezelt patkányoknál érték el. Hasonló eredményeket kaptak a TGFβ és PDGF adatokból, amelyekben az MK-csoport szignifikáns növekedést mutatott ezen növekedési faktorok szintjében, tehát a sebgyógyulási folyamat feltehetően a TGFβ, PDGF növekedésének, valamint a fibroblasztok fokozott proliferációjának és a szövetek neovaszkularizációjának köszönhető.

Megemlítésre érdemes még I. Pinilla (Zaragoza, Spanyolország) és munkatársai 2013-as publikációja, amely szerint a K3-vitamin képes gátolni a kötőhártya-fibroblasztok proliferációját. A 2 mg/l vagy nagyobb dózisú K3-vitamin gátolják a sebgyógyulást, 4 és 6 mg/l-nél sejttoxicitást mutatnak. Ugyanakkor Jamie S. Rush (Louisville, USA) és munkatársai 2016-os cikke szerint a menadion és a K3-vitamin alkalmazása a receptor tirozin kináz gátlása miatt javítja a szaruhártya hámsebek gyógyulását.

A témáról alig pár hete, 2022 novemberében jelent meg egy szisztematikus áttekintés és preklinikai kutatásokon alapuló metaanalízis. Saiqing Tang (Hszienjang, Kína) és munkatársai azt találták, hogy az 1081 keresett cikk közül 6 (összesen 16 tanulmány) felelt meg a bekerülési kritériumoknak. A kvantitatív elemzés eredményei azt mutatták, hogy a K-vitamin jótékony hatással volt a sebgyógyulási sebességre állatmodellekben, de ellentétes eredményeket kaptak a sejttesztekben. Ezt a szerepet nem sikerült egyértelműen tisztázniuk. Ugyancsak további vizsgálatot igényel a biztonságos dózisának a megállapítása is. Amennyiben előrelépés történik az ügyben, ígérem, visszatérek a témára.


A little-known vitamin in Hungary, K2, can help prevent calcium from building up in the blood vessels, Pharmaonline.hu wrote on January 9. More and more evidence shows that the substance can reverse arteriosclerosis, but its rare deficiency in a healthy body can be responsible for its development and cause severe bleeding. Research also shows that survival of heart patients is improved with vitamin K2 supplementation. This article about K2, which is found in fermented foods (e.g. sauerkraut) and animal-derived foods such as milk and eggs, which supports the work of vitamin D, is the reason why this week we review the relationship between vitamin K and wound care.


Az első illusztráció forrása a Wikimedia.org, a másodiké a Pixabay.com.


Figyelem! Az eredeti poszt megjelenése után a blogbejegyzéseink csak igen ritkán frissülnek. Mivel az orvostudomány és az egészségipar folyamatosan fejlődik, egyes megállapítások már idejüket múlhatták, ezért feltétlenül figyelje a közzététel időpontját, és – ami még fontosabb – keresse a minél frissebb információkat!


Megosztás:

Facebook Twitter LinkedIn Pinterest


Kövessen minket!:
Facebook


Kérjük, szóljon hozzá a cikkhez!

E-mail cím (nem fog megjelenni): *  

Név: *  

A bejegyzés címe, amelyhez hozzá kíván szólni:  

Hozzászólás: *  


Önt is várjuk a Magyar Sebkezelő Társaság tagjai közé!

Ehhez:

Várjuk online jelentkezését!

vagy kérjük,

Töltse le és küldje vissza a regisztrációs lapot!