A Sokszínű Vidék rovat 2021. június 24-i cikke szerint a Hungarikum Bizottság kihirdette a legújabb hungarikumokat, és bejelentették, hogy egyebek mellett a Rákóczi János cukrászmesterről elnevezett Rákóczi-túrós is bekerült a Magyar Értéktárba. A sütemény alapja egy jól nyújtható omlós lap, amelyre citromhéjjal, vaníliával és mazsolával ízesített túrókrém kerül. Tetejét könnyű, cukros tojásfehérjével fedik, s baracklekvárral díszítik. Mi adhat ennél jobb alkalmat arra, hogy megvizsgáljuk a túró és a sebkezelés-sebgyógyulás kapcsolódását?!
A tejtermékek közül a kefírrel és a joghurttal (illetve a Lactobacillus bulgaricus-szal) már foglalkoztunk az MSKT blogjában. A túró lágy aludttejrögökből álló, fehér színű tejtermék. Tejből készül a tejfehérje (kazein) kicsapásával. Attól függően, hogy mivel csapják ki a kazeint, kétféle túrót különböztetünk meg: savanyú étkezési túrót és oltós túrót. Magyarországon általában az előbbit állítják elő. Az ókori mezopotámiaiak már időszámításunk előtt 3000 táján készítettek a túróhoz nagyon hasonló sós, savanyú sajtot. „Rokonaihoz” hasonlóan kitűnő kalcium- és foszforforrás, ami által segíti csontozatunk és fogaink megerősítését, védelmét. A fehérjéi nagy arányban képesek beépülni az izmokba. Nyomokban vasat, cinket, rezet és mangánt tartalmaz.
A népi gyógyászatban meglehetősen széles körűen alkalmazták. Meghűlés esetén gyulladásos állapotokban a nyakra túrópakolást tettek. Mézzel, cukorral, vagy más növénysziruppal bevéve a légúti megbetegedések gyógyszere volt. Enyhíti a köhögést, oszlatja a nyirokcsomókat, gümőket, lerakódásokat. Tisztítja a légutak csatornáit és a tüdőt.
Közös lónak túrós a háta – ki ne ismerné ezt a közmondást? Pedig ebben a formában ez helytelen, a pontos kifejezés a „túros”. A Czuczor–Fogarasi-szótár meghatározása szerint a túr nem más, mint „dörzsölés, feltörés által támadt gennyes, rutságos seb az igás, hámos, nyerges állatok testein, főleg nyakukon, hátukon, vagy szügyükön”. A szláv eredetű túros szó jelentése tehát „kisebesedett, feltört, fekélyes sebű”. De haladjunk tovább!
A hazai források szerint a népi gyógyászatban gyakran alkalmazták sebkezelésre is. Például felismerték, hogy hűti a bőrt és összeszűkíti a gyulladás hatására kitágult véredényeket. Nagytarcsán forró ecetbe túrót kevertek, s beborították vele a kelést. A székely Andrásfalván is úgy tartották, hogy a rajviasz, a szalonnaszelet, a paradicsom, a tehéntúró és a vajlapi is érleli és kifakasztja a keléses sebet.
Ezen kívül még egy vonatkozás olvasható a hazai forrásokban, de már a modern időkből: foghúzás után a tükörtojáshoz, apró magokhoz, vajhoz, sajtkrémhez, kőrözötthöz és tiramisuhoz (stb.) hasonlóan a túró rudi fogyasztása is kerülendő.
Ha már itt tartunk: az egészséges táplálkozás létfontosságú a sebgyógyulási folyamat szempontjából is, biztosítva a szervezet számára a szükséges vitaminokat és tápanyagokat. A legtöbb felnőttnek 30-35 kalóriára van szüksége testtömeg-kilogrammonként a seb gyógyulásához. Az Advancedtissue.com az ezirányú javaslatai között első helyen említi meg, hogy naponta többször étkezzünk, de alkalmanként csak keveset. A Cleveland Clinic Foundation szerint a napi háromszori étkezés közötti falatozás (snack) a szervezet számára folyamatos energiaáramlást biztosíthat. Ügyelni kell arra, hogy ezek az ételek táplálóak legyenek, a chipsek és a sütik nem felelnek meg. Válasszunk túrót vagy gyümölcsöt, egy pohár tejet vagy egy kis szendvicset!
A fehérje a sebgyógyulás egyik kulcsfontosságú tápanyaga. Egy átlagos felnőttnek napi 0,8 gramm fehérjére van szüksége testtömeg-kilogrammonként. A sebgyógyulás során ez az érték 1,25-1,5 grammra emelkedik. Mary Ellen Posthauer a Woundsource.com-on megjelent posztjában amellett, hogy a hidrogénezett zsírok, például a margarin elkerülésére, és a folyékony növényi olajok, például a repce-, az olíva- vagy a szójaolaj fogyasztására biztat, kitér arra is, hogy jó választás ilyenkor például az alacsony zsírtartalmú túró, a csökkentett zsírtartalmú mozzarella vagy más csökkentett zsírtartalmú sajt. Anupama Kizhakkeveettil, Christie Smirl és Jayagopal Parla (Whittier, USA) tanulmánya szerint az ájurvéda orvoslás is hasonló elveket vall. A páciensnek követnie kell a víz és a föld elem ötvözetét, a Kapha-t „békítő” étrendet és életmódot.
Krúdy Gyula Álmoskönyve szerint túróval álmodni betegséget jelent. Meglehet, de úgy tűnik, étrendünkbe illesztése sok előnnyel jár – különösen, ha a gyorsabb sebgyógyulásról van szó.
Az illusztrációk forrása a Pixabay.com.
Figyelem! Az eredeti poszt megjelenése után a blogbejegyzéseink csak igen ritkán frissülnek. Mivel az orvostudomány és az egészségipar folyamatosan fejlődik, egyes megállapítások már idejüket múlhatták, ezért feltétlenül figyelje a közzététel időpontját, és – ami még fontosabb – keresse a minél frissebb információkat!
Megosztás:
Önt is várjuk a Magyar Sebkezelő Társaság tagjai közé! |
Ehhez:
Várjuk online jelentkezését! vagy kérjük, |
Kérjük, szóljon hozzá a cikkhez!