Kefir és sebkezelés

Nyitóoldal > Blog > 2020

Magyar Sebkezelő Társaság

Szerző: Várhegyi László

Előző blogbejegyzésemben a Lactobacillus bulgaricus nevű baktérium és a joghurt sebkezelésben történő alkalmazhatóságába nyertünk némi betekintést. Ebből adódott a mostani írás alapötlete: nézzünk körül „kefir-ügyben”!

Kefires ital A kefir maga is egy joghurtféleség. Őshazája a Kaukázus északi része, nem csak tejsavbaktériumokat, hanem élesztőgombákat is tartalmaz. Vegyes erjesztéssel készül, mert a levegőt nem igénylő (anaerob) lebontási folyamatok közül, mind a tejsavas, mind pedig az alkoholos erjedés végbemegy benne.

A Házipatika.com cikke szerint fehérjéket, A-, B- és D-vitamint, folsavat (B9-vitamin), probiotikumokat tartalmaz, valamint szállít kalciumot, magnéziumot, vasat és jódot is. A joghurttal ellentétben a hagyományos kefirben a tejsavbaktériumok mellett élesztő és ecetsav-baktériumok is találhatók.

A WebMD nagyon széleskörű alkalmazhatóságról tesz említést (pl.): „diaré” az antibiotikumokat szedőknél (antibiotikumokkal összefüggő hasmenés); a rákellenes gyógyszeres kezelés okozta hányinger és hányás; székrekedés; gyulladásos bélbetegségek (Crohn-betegség, fekélyes vastagbélgyulladás); emésztőrendszeri fertőzés, amely fekélyekhez vezethet (Helicobacter pylori); magas koleszterinszint; a menopauza tünetei; cukorbetegség, szívbetegségek és stroke (metabolikus szindróma) kockázatát növelő tünetek csoportja; elhízás; gyenge és törékeny csontok (csontritkulás); laktóz intolerancia; az emésztés javítása és végül duzzanat (gyulladás) és sebek a száj belsejében (szájnyálkahártya-gyulladás).

Térjünk is át a portál témájára, a sebkezelésre és sebgyógyulásra! Ahogy már megszokhattuk, kevés hazai forrás áll rendelkezésre. Több honlapon is megemlítik, hogy a sérülések, sebek gyorsabban begyógyulnak, ha kefirrel átitatott kötést helyezünk a sebre, és cserélgetjük azt. Ezenkívül azonban más említést nem találtam.

A külföldi szakirodalomban kutatva elsőként Hassan Fallah Huseini-nek (Kraj, Irán) és munkatársainak 2012 augusztusában, a Burns c. folyóiratban publikált tanulmányára bukkantam. A kutatók kefir géleket készítettek folyamatosan tenyésztett kefirszemek kivonatából MRS Broth táptalajban 24, 48 és 96 órán át. Hasonló égési sérüléseket ejtettek 56 patkány dorsalis bőrfelületén. 24 óra elteltével a sebeket Pseudomonas aeruginosa-val fertőzték meg. Két hét elteltével az összes állatot feláldozták, a bőr teljes sebterületeit eltávolították, és értékelték az epithelizáció, a hegképződés, a gyulladás és az angiogenezis százalékát. Az eredmények azt mutatták, hogy a 2. hét végén a sebméret százalékos aránya a legalacsonyabb volt a 96 órás kefir gélnél, amit a 48h gél, a 24h gél, az 1%-os ezüst szulfadiazin 1% gél és a kezeletlen csoport követett. Úgy értékelték, hogy a kefir gélterápia hatékony terápiás megközelítés volt a súlyos égési sérülések utáni eredmények javításához, összehasonlítva a hagyományos ezüst-szulfadiazin kezeléssel.

Eredményeiket felhasználva G. Rahimzadeh (Teherán, Irán) és munkatársai a különböző kefir-kivonatok antimikrobiális hatásait a P. aeruginosa-val (az égési betegek súlyos sebfertőzésének és halálának fontos okával) szemben értékelték. Két hetes kezelés után a 96 órás kefir gél kisebb százalékos gyulladást és jobb hámképződést mutatott az 1%-os ezüst-szulfadiazinhoz, az alapgélhez és a kezeletlen csoportokhoz képest. A kefir-kivonat tehát ígéretes anti-pszeudomonális hatást mutatott, és jelentősen javítani tudta a sebgyógyulást.

Kefires étel 2019-ben Songul Cetik Yildiz (Mardin, Törökország) és munkatársai a kefir protektív tulajdonságait vizsgálták fertőzött egerek égési sebein. Jóllehet az égési seb kezdetben steril, az olyan kockázati tényezők miatt, mint a hosszan tartó kórházi tartózkodás, az immunszuppresszió és a nagy felületet érintő égés, a Staphylococcus aureus, a Pseudomonas aeruginosa és az Escherichia coli kolonizáció fordul elő. A szérum biokémiai eredmények igazolták a szövettani eredményeket, és a kutatók eredményei azt mutatták, hogy a sejtvédő tulajdonságokkal rendelkező kefir hatékonynak bizonyult az égési terápia szempontjából az egyik legfontosabb módszer során, ezen bakteriális fertőzések kezelésében.

2018-ban Ahmad Oryan (Shiraz, Irán) és munkatársai kimutatták, hogy a kefir felgyorsítja az égési sebek gyógyulását a fibroblaszt sejtek vándorlásának indukálásával és az IL-1ß, TGF-ß1 és bFGF gének expressziójának modulálásával, in vivo. Alkalmazásával fokozta az angiogenezist, a migrációt és a fibroblasztok szaporodását, valamint javította a rostos kötőszövet kialakulását a seb területén. Szerintük meg van a lehetőség arra, hogy a kefir szerepet játsszon a súlyos égési sérülések kimenetelének javításában.

2017-ben Christos G. Tsiouris (Athén, Görögország) és munkatársai a probiotikumok alkalmazását a bőrsebek farmakológiai kezelésében elemző metaanalízisükben kimutatták, hogy valamennyi közül a moderátor steril kefir-kivonat nagyobb hatással van a probiotikus kezelés baktériumok probiotikus terápiáinak becsült teljes hatására.

Még 2005-ben Kamila Leite Rodrigues (Alfenas, Brazília) és munkatásai a kefirt és annak oldhatatlan poliszacharidját, a kefiránt antimikrobiális és cicatrizáló aktivitást vizsgálták számos baktériumfaj és Candida albicans ellen agar diffúziós módszerrel. Úgy találták, hogy a 70%-os kefir gél alkalmazásával végzett kísérletek védő hatással voltak a bőr kötőszövetére, és a 7 napos kezelés jobban fokozta a sebgyógyulást, mint az 5 mg/kg neomicin-klosztebol emulzió.

Két évvel korábban, 2003-ban Gültekin Atalan és munkatársai a nyílt sebek helyi kezelésében történő alkalmazhatóságát vizsgálták in vivo. Megállapították, hogy használata mellékhatások nélküli, olcsó és nem igényel komplikált előkészületeket.

Várjuk a további hazai és nemzetközi kutatási eredményeket!


Az illusztrációk forrása a Pxfuel.com.

Megosztás:


Kérjük, szóljon hozzá a cikkhez!

E-mail cím (nem fog megjelenni): *  

Név: *  

A bejegyzés címe, amelyhez hozzá kíván szólni:  

Hozzászólás: *  


Önt is várjuk a Magyar Sebkezelő Társaság tagjai közé!

Ehhez:

Várjuk online jelentkezését!

vagy kérjük,

Töltse le és küldje vissza a regisztrációs lapot!