Sajtószemle külföldről - 2023. október

Nyitóoldal > Archivum > Hírek

Magyar Sebkezelő Társaság

csík

Külföldi hírek - 2023. október


Az alábbiakban a megjelenés időrendjében szemlézett külföldi cikkek nem feltétlenül tükrözik a Társaság és annak vezetése álláspontját! A ikonnal jelzett absztraktok fordítása megtalálható a portál MSKT-tagoknak fenntartott részén.


Roles of negative pressure wound therapy for scar revision - PubMed
Xiaotong Qiu, Haoming Luo és Guobao Huang (Kína) absztraktja (Front Physiol. - „A negatívnyomás-terápia szerepei a hegrevízióban”).


A Case Report of Necrotizing Fasciitis Managed With the Application of Negative Pressure Wound Therapy to Achieve Better Wound Closure - PubMed
Maheen Afzal, Hassan Shakoor és Mohammad Talal Afzal (Pakisztán) absztraktja (Cureus - „Esettanulmány a necrotizáló fasciitisről, amelyet a jobb sebzárás elérése érdekében negatívnyomás-terápia alkalmazásával kezeltek”).


Harnessing the benefits of utilizing the optimal pH in conjunction with a hydrogel for wound care - Sciencedirect.com
Pivian Sim, Yunmei Song, Sam Abraham és Sanjay Garg (Ausztrália) cikke (Journal of Drug Delivery Science and Technology). Az alacsony molekulatömegű kitozán 3,5%-os koncentrációban a legjobb profilúnak bizonyult a sebkezelésre történő helyi alkalmazáshoz, amely kiváló bioadhéziót, viszkozitást és kenhetőséget mutatott a bőrminta felületén, ami fontos a készítmény könnyű és egyenletes alkalmazásának biztosításához a seb helyén. („Az optimális pH-érték és a hidrogél együttes használata előnyeinek kiaknázása a sebkezelés során”)


Formulation and In Vivo Evaluation of Biofilm Loaded with Silver Sulfadiazine for Burn Healing - Mdpi.com
Doaa Alshora, Lubna Ashri, Rihaf Alfaraj, Ahlam Alhusaini, Raeesa Mohammad, Nawal Alanaze és mtsai. (Rijád, Szaúd-Arábia) cikke (Gels). Az in vivo vizsgálat 75%-os sebszélesség-csökkenést mutatott ki a formulázott SSD biofilm alkalmazásakor a standard forgalomban lévő krémhez (57%) és a kezeletlen csoporthoz (0%) képest. („Ezüst-szulfadiazinnal töltött biofilm formulázása és in vivo értékelése égési sérülések gyógyítására”)


Mouse models of diabetes-related ulcers: a systematic review and network meta-analysis - Thelancet.com
Axel Couturier, Clément Calissi, Jean-Luc Cracowski, Dominique Sigaudo-Roussel, Charles Khouri és Matthieu Roustit (Grenoble, Franciaország) cikke (eBioMedicine). A db/db modell a sebgyógyulás legnagyobb késedelmével jár. Az STZ modellben is jelentősen csökkent a sebgyógyulás. Az STZ + magas zsírtartalmú diéta és az ob/ob egerek szintén releváns modelljei lehetnek a cukorbetegséggel összefüggő fekélyeknek, bár az eredmények korlátozottabb számú vizsgálatra támaszkodnak. („A cukorbetegséggel összefüggő fekélyek egérmodelljei: szisztematikus áttekintés és hálózati metaanalízis”)


Extracellular Vesicles: Emergent and Multiple Sources in Wound Healing Treatment - Mdpi.com
Alessandro Sarcinella, Saveria Femminó és Maria Felice Brizzi (Torinó, Olaszország) cikke (IJMS). A szerzők áttekintést nyújtanak az extracelluláris vezikulák (EV-k) javítási és regenerációs folyamatokhoz való hozzájárulását alátámasztó preklinikai adatokról, a különböző naiv EV-kre és azok kialakítására összpontosítva, hogy skálázható és olcsó terápiás lehetőséget kínáljanak a szövetek javítására. („Extracelluláris vezikulák: a sebkezelésben felmerülő többféle forrás”)


Comparison of digital and traditional skin wound closure assessment methods in mice - Biomedcentral.com
Coco X. Huang, Elisha Siwan, Sarah L. Fox, Matilda Longfield, Stephen M. Twigg és Danqing Min (Sydney, Ausztrália) cikke (Laboratory Animal Research). A WCR-O helyettesítheti a bőrseb záródásának mérését, de a WCR-E értékelése további finomítást igényel. A bőrsebgyógyulással kapcsolatos kisállat-vizsgálatok nagy hasznát vehetik a sebzáródás szabványosított definícióinak és a következetesebb digitális értékelési protokolloknak. („Digitális és hagyományos bőrsebzáródási értékelési módszerek összehasonlítása egerekben”)


Efficacy of hyaluronic acid gel and photobiomodulation therapy on wound healing after surgical gingivectomy: a randomized controlled clinical trial - Biomedcentral.com
Basma Khalil Yakout, Fatma Ramzy Kamel, Maha Abd El-Aziz Abou Khadr, Lamia Ahmed Hassan Heikal és Gillan Ibrahim El-Kimary (Alexandria, Egyiptom) cikke (BMC Oral Health). A tanulmány célja, hogy felmérje a fotobiomodulációs terápia után helyileg alkalmazott hialuronsav gél hatását a sebgyógyulásra sebészeti gingivectómia után. („A hialuronsav gél és a fotobiomodulációs terápia hatásossága a sebgyógyulásban sebészeti gingivectómia után: randomizált, kontrollált klinikai vizsgálat”)


The Use of Active Coagulation Whole Blood - An Innovative Treatment Strategy for Hard-To-Heal Wounds - Sagepub.com
Nadav Haim, Jarrod P. Kaufman és Maxim Gurevich (Izrael, USA) absztraktja (The American Surgeon - „Az aktív koagulációs teljes vér használata - innovatív kezelési stratégia a nehezen gyógyuló sebek kezelésére”).


Chronic wound-related pain, wound healing and the therapeutic potential of cannabinoids and endocannabinoid system modulation - Sciencedirect.com
Catherine R. Healy, Georgina Gethin, Abhay Pandit és David P. Finn (Galway, Írország) cikke (Biomedicine & Pharmacotherapy). Korlátozott számú bizonyíték áll rendelkezésre az endokannabinoid rendszer modulációjának előnyeiről a sebgyógyulásban és a sebekkel kapcsolatos fájdalom kezelésében, további kutatásokra van szükség ahhoz, hogy jobban ki lehessen aknázni az endokannabinoid rendszer ezen terápiás alkalmazásokban való megcélzásának lehetőségét. („Krónikus sebekkel kapcsolatos fájdalom, sebgyógyulás és a kannabinoidok terápiás lehetőségei és az endokannabinoid rendszer modulációja”)


Efficacy of lidocaine wet compress combined with red-light irradiation for chronic wounds - Wjgnet.com
Man-Zhen Bao, Lian-Bang Zhou, Ling Zhao, Hui Zhang, Yuan Li, Li Yang és An-Ting Tai (Kína) cikke (World J Clin Cases). A sebkezelés hatásossága a 28. napon szignifikánsan magasabb volt a kísérleti csoportban, mint a kontrollcsoportban. Az LWC és az RLI kombinációja hatékonyan csökkentette a korai stádiumú fájdalmat, elősegítette a sebgyógyulást, csökkentette a kötéscserék gyakoriságát, és javította a krónikus sebekben szenvedő betegek általános életminőségét. („A lidokainos nedves borogatás hatásossága vörös fény besugárzással kombinálva krónikus sebek esetén”)


Stop Saying Non-Compliant: A Guide to Strengthening the Clinician-Patient Relationship - Hmpgloballearningnetwork.com
Maria Goddard cikke. Az Egészségügyi Világszervezet 2003-ban számos olyan tényezőt ismert el, amelyek befolyásolhatják az adherenciát, és amelyek önmagukban vagy együttesen is előfordulhatnak. Ezek közé tartoznak: A beteggel kapcsolatos tényezők - Az állapottal kapcsolatos tényezők - Az egészségügyi rendszer/csapat tényezői - Társadalmi-gazdasági tényezők - A terápiával kapcsolatos tényezők. („Ne mondd többé, hogy nem megfelelő: Az orvos-beteg kapcsolat megerősítésének útmutatója”)


Recent progresses of collagen dressings for chronic skin wound healing - Springer.com
Shuangni Shi, Lili Wang, Chen Song, Linyan Yao és Jianxi Xiao (Kína, USA) cikke (Collagen and Leather). A szerzők összefoglalták a különböző típusú krónikus sebek helyreállítására szolgáló kollagén kötszerek klinikai alkalmazását. („A krónikus bőrsebek gyógyulására szolgáló kollagén kötszerek legújabb fejlesztései”)


How Bacteria Support Wound Healing - Asm.org
Bár csak a 19. század végén ismerték fel őket betegségek kórokozójaként, a bakteriális fertőzések káros hatásait évezredek óta ismerik az emberek. („Hogyan támogatják a baktériumok a sebgyógyulást”)


Skin and Soft-Tissue Issues in Persons Who Inject Drugs - Woundsource.com
Jennifer Spector cikke. Barbara Pieper, PhD szerint a kábítószerrel való visszaélés vagy függőség évente több millió embert érint az Egyesült Államokban. 2021-ben 1,1 millió Medicare-ellátásban részesülő személynél diagnosztizáltak opioidhasználati zavart. („Bőr- és lágyszöveti problémák intravénás kábítószert használóknál”)


The efficacy of negative-pressure wound therapy for head and neck wounds: A systematic review and update - PubMed
Anna Onderková, Peter E M Butler és Nicholas Kalavrezos (London, Egyesült Királyság) absztraktja (Head Neck - „A negatívnyomás-terápia hatásossága fej- és nyaki sebeknél: szisztematikus áttekintés és frissítés”).


Plant Extracts as Skin Care and Therapeutic Agents - Mdpi.com
Monika Michalak (Kielce, Lengyelország) cikke (IJMS). Ez az áttekintés kiemeli a növények és növényi összetevők bőrre gyakorolt jótékony hatásait, beleértve a hidratáló, antimikrobiális, gyulladáscsökkentő, sebgyógyító és tirozináz-ellenes hatást. („Növényi kivonatok mint bőrápoló és terápiás szerek”)


Compression therapy for NHS inpatients with leg ulcers: a literature review - Magonlibrary.com
Yaping Lian, Irene Anderson, Leanne Atkin és Manj Gohel (Egyesült Királyság) absztraktja (Journal of Wound Care - „Kompressziós terápia lábszárfekélyekkel rendelkező NHS-fekvőbetegek számára: irodalmi áttekintés”).


Laser speckle contrast imaging, an alternative to laser doppler imaging in clinical practice of burn wound care derivation of a color code - PubMed
Annemieke Dijkstra, Goksel Guven, Margriet E van Baar, Nicole Trommel, Helma W C Hofland, T Martijn Kuijper, Can Ince és Cornelis H van der Vlies (Hollandia, Törökország) absztraktja (Burns - „Lézer speckle kontraszt képalkotás, a lézer doppler képalkotás alternatívája az égési sebek ellátása színkód derivációjának klinikai gyakorlatában”).


NUS scientists develop innovative magnetic gel that heals diabetic wounds three times faster - Eurekalert.org
A National University of Singapore (NUS) kutatócsoportja kifejlesztett egy innovatív mágneses sebgyógyító gélt, amely azt ígéri, hogy felgyorsítja a diabéteszes sebek gyógyulását, csökkenti a kiújulások arányát, és csökkenti a végtag amputációinak számát. („A NUS tudósai innovatív mágneses gélt fejlesztenek ki, amely háromszor gyorsabban gyógyítja a cukorbetegség okozta sebeket”)


The Science Behind Cold Laser Therapy: A Non-Invasive Healing Approach - Digitaljournal.com
A hideg lézerterápia, amelyet gyakran alacsony szintű lézerterápiaként (LLLT) is emlegetnek, egy nem invazív orvosi eljárás, amely alacsony intenzitású lézerfényt használ a sejtszintű gyógyulás serkentésére. („A tudomány a hideglézeres terápia mögött: non-invazív gyógyító megközelítés”)


Negative-Pressure Wound Therapy for Open Abdomen in Surgical Reintervention after Curative Surgery of Peritoneal Malignancy Increases the Risk of Recurrence - PubMed
Thomas Rabel, Pierre-Emmanuel Bonnot, Omar Hadeedi, Vahan Kepenekian, Lorraine Bernard, Arnaud Friggeri, Olivier Glehen és Guillaume Passot (Lyon, France) absztraktja (Adv Skin Wound Care - „A negatívnyomás-terápia nyitott has esetén a peritoneális rosszindulatú daganatok kuratív sebészeti beavatkozása utáni műtéti beavatkozás során növeli a kiújulás kockázatát”).


Formulation and evaluation of simvastatin cubosomal nanoparticles for assessing its wound healing effect - Nature.com
Lamiaa M. Ahmed, Khaled M. A. Hassanein, Fergany A. Mohamed és Tahani H. Elfaham (Assiut, Egyiptom) cikke (Scientific Reports). Az in vivo patkányvizsgálatok eredményei alapján ez a tanulmány bizonyította a szimvasztatin kuboszómák ígéretes potenciálját sebgyógyító gyógyszerként. („A szimvasztatin kuboszómális nanorészecskék formulázása és értékelése a sebgyógyító hatásának felmérésére”)


Efficacy of Chlorhexidine after Oral Surgery Procedures on Wound Healing: Systematic Review and Meta-Analysis - Mdpi.com
María de Nuria Romero-Olid, Elena Bucataru, Pablo Ramos-García és Miguel Ángel González-Moles (Granada, Spanyolország) cikke (Antibiotics). Ez a szisztematikus áttekintés és metaanalízis bizonyítékok alapján igazolja, hogy a CHX alkalmazása kedvező hatást gyakorol a szájsebészeti beavatkozásokat követő sebgyógyulásra, jelentősen csökkentve a betegnél a sebészeti szövődmények és/vagy a rossz sebgyógyulás kialakulásának kockázatát. („A klórhexidin szájsebészeti eljárások utáni hatásossága a sebkezelésben: szisztematikus áttekintés és metaanalízis”)


Surgical Management of Pain or Infection Secondary to Calciphylaxis: A Wound Center’s Experience and Algorithmic Multidisciplinary Approach - Hmpgloballearningnetwork.com
Lauren E. Berger, Alice C. Bell, Samuel S. Huffman, Daisy L. Spoer, Ilana G. Margulies és mtsai. (USA) cikke (Wounds). Bár a morbiditás és a mortalitás a kalcifilaxissal kapcsolatban jelentős, a sebészi kimetszés hatékonyan csökkenti a fájdalmat és javítja az életminőséget az ebben a végstádiumban lévő betegeknél. A sebellátó központok egyedülálló módon rendelkeznek a krónikus sebek kezelésében jártas különböző orvosi és sebészeti szakemberekkel, és így elősegítik a hatékony multidiszciplináris modellt. („A kalcifilaxis utáni fájdalom vagy fertőzés műtéti kezelése: A sebközpont tapasztalatai és algoritmikus multidiszciplináris megközelítés”)


Molecular mechanisms of action of negative pressure wound therapy: a systematic review - PubMed
Bharadhwaj Ravindhran, Nicole Schafer, Annabel Howitt, Daniel Carradice, George Smith és Ian Chetter (Egyesült Királyság) absztraktja (Expert Rev Mol Med. - „A negatívnyomás-terápia molekuláris hatásmechanizmusai: szisztematikus áttekintés”).


Adherent Abdominal Scar Revision Does Not Require Total Scar Removal - PubMed
Loelita Marcelia Lumintang, Teruyuki Dohi és Rei Ogawa (Japán, Indonézia) absztraktja (Plast Reconstr Surg Glob Open - „Az adherens hasi hegek felülvizsgálata nem igényli a teljes heg eltávolítását”).


Xylazine: Substance Abuse and Wound Care - Woundsource.com
Lauren Lazarevski cikke. A Biden-adminisztráció által nemrégiben "az Egyesült Államokat fenyegető új fenyegetésként" jellemzett xilazin jelenléte egyre növekvő mértékű. Az adalékanyag központi idegrendszerre gyakorolt káros hatásai mellett érszűkítő tulajdonságai miatt a használata gyakran okoz súlyos bőr- és nekrotikus sebeket. („Xilazin: kábítószerrel való visszaélés és sebkezelés”)


Effect of “micromovement” in preventing intraoperative acquired pressure injuries among patients undergoing surgery in supine position - Wiley.com
Ya-Xian Jin, Jing Liu, Yan-Qin Shentu, Fei-Fei Xuan, Hua Guo és Yu-Hong Li (Hangcsou, Kína) cikke (International Wound Journal). A fekvő helyzetű műtéten átesett betegek körében intraoperatívan megvalósított „mikromozgás” képes ötszörösére csökkenteni az IAPI előfordulását és növelni az ápolók munkával való elégedettségét. („A „mikromozgás” hatása az intraoperatív szerzett nyomási sérülések megelőzésében műtéten átesett betegeknél, fekvő helyzetben”)


A prospective study to analyse the concentration of octenidine in hand wounds after disinfection by LC–MS/MS - Wiley.com
Susanne Langen, Patrick Lötscher, Jean-Christophe Prost, Cédric Bovet, Esther Vögelin és Carsten Surke (Bern, Svájc) cikke (International Wound Journal). A nyílt sebek Octenisept®-vel történő fertőtlenítése az oktenidin (OCT) számszerűsíthető koncentrációját eredményezi a nyílt sebekben. OCT által közvetített toxikus reakció gyanúja esetén kerülni kell az OCT-t tartalmazó antiszeptikumok használatát. („Prospektív tanulmány az oktenidin koncentrációjának elemzésére a kézsebekben LC-MS/MS fertőtlenítés után”)


Protein-modified nanomaterials: emerging trends in skin wound healing - Springer.com
Deepinder Sharda, Pawandeep Kaur és Diptiman Choudhury (Patiala, India) cikke (Discover Nano). Ez az áttekintés összefoglalja e nanorészecskék előállítását és alkalmazását a normál vagy a diabéteszes sebek gyógyulására, és kiemeli a sebgyógyulás javításában rejlő lehetőségeket. („Fehérje-módosított nanoanyagok: feltörekvő trendek a bőrsebek kezelésében”)


FastSkin® Concept: A Novel Treatment for Complex Acute and Chronic Wound Management - Mdpi.com
Pietro G. di Summa, Nicola Di Marzio, Paris Jafari, Marisa E. Jaconi és Dobrila Nesic (Svájc) cikke (JCM). Két klinikailag jóváhagyott bőrsebkezelést, nevezetesen a mikrograftot és a vérrög-graftot, sikeresen egyesítették a mikrograftok hang-indukált mintázatával, hogy autológ, egyszerű és biológiailag aktív sebkezelési koncepciót hozzanak létre. („FastSkin® Concept: Új kezelés az akut és krónikus sebek komplex kezelésére”)


Mimicking Tissue Mechanics for Better Wound Healing Models - The-scientist.com
Deanna MacNeil cikke. A zsírszövetet utánzó 3D-tenyésztő rendszer segítségével a kutatók egy egyszerűbb eljárást fejlesztettek ki a mesenchymális őssejtek öregedésének és a szövetek regenerációjának tanulmányozására. („Szövetmechanika utánzása a jobb sebgyógyulás érdekében”)


Effect of Peptides on the Synthesis, Properties and Wound Healing Capacity of Silver Nanoparticles - Mdpi.com
Afroditi Papaioannou, Angeliki Liakopoulou, Dimitris Papoulis, Eleni Gianni, Patroula Gkolfi, Eleni Zygouri, Sophia Letsiou és Sophia Hatziantoniou (Görögország) cikke (Pharmaceutics). A szerzők eredményei azt mutatták, hogy a szintetizált peptid-ezüst nanorészecske konjugátumok ígéretes összetevők a sebkezelő készítményekben. („A peptidek hatása az ezüst nanorészecskék szintézisére, tulajdonságaira és sebkezelő képességére”)


The Pressurized Skin: A Review on the Pathological Effect of Mechanical Pressure on the Skin from the Cellular Perspective - Mdpi.com
Wei-Chen Chien és Tsen-Fang Tsai (Tajpej, Tajvan) cikke (IJMS). A mechanotranszdukciós és mechanoreszponzív útvonalak sejtszintű tisztázása kulcsfontosságú a releváns dermatológiai rendellenességek diagnosztizálásában és kezelésében. („A nyomás alatt álló bőr: áttekintés a mechanikai nyomás bőrre gyakorolt kóros hatásáról sejtszintű szemszögből”)


Analyses of transcutaneous oxygen pressure values stratified for foot angiosomes to predict diabetic foot ulcer healing - PubMed
Mateo López-Moral, Marta García-Madrid, Raúl J Molines-Barroso, Yolanda García-Álvarez, Aroa Tardáguila-García és José Luis Lázaro-Martínez (Madrid, Spanyolország) absztraktja (J Tissue Viability - „A transzkután oxigénnyomás értékeinek a láb angioszómák szerint rétegzett elemzése a diabéteszes lábszárfekély gyógyulásának előrejelzéséhez”).


The Therapeutic Efficacy of Freeze-Dried Human Amniotic Membrane Allograft Gel for Diabetic Foot Ulcers: A Phase-1 Clinical Trial - PubMed
Aida Rezaei-Nejad, Mohammad-Amir Amirkhani, Alireza Ebrahimi, Seyyed-Mojtaba Ghorani, Emad Alamoutifard, Mohammad-Ali Nilforoushzadeh és Mahsa Mollapour-Sisakht (Irán, USA) absztraktja (Int J Low Extrem Wounds - „A fagyasztva szárított humán amnionhártya allograft gél terápiás hatásossága diabéteszes lábszárfekély esetén: fázis 1 klinikai vizsgálat”).


Why Are There So Few FDA-Approved Therapeutics for Wound Healing? - Mdpi.com
Mei Chen, Cheng Chang, Brandon Levian, David T. Woodley és Wei Li (Los Angeles, USA) cikke (IJMS). A szerzők azzal érvelnek, hogy a sebkezelő terápiák fejlesztésének korábbi, egyetlen molekulán alapuló stratégiája alapvetően hibás elméletileg. A hatásos terápiák jövőbeli sikere alapvető paradigmaváltást igényel. („Miért van olyan kevés FDA által jóváhagyott sebkezelő terápia?”)


Utilizing Citrulline as an Efficient Arginine Supplement for Wound Healing - Hmpgloballearningnetwork.com
Nancy Collins (Las Vegas, USA) cikke. A citrullinnal dúsított termékek alternatív módot kínálnak az arginin biztosítására és egy másik életképes lehetőséget a beteg gyógyulásának elősegítésére, ami a fő cél. („A citrullin mint hatékony arginin-kiegészítő felhasználása a sebgyógyuláshoz”)


Mini-Review: Tendon-Exposed Wound Treatments - Tandfonline.com
Zhuan Deng, Zhi-Sheng Long és Gang Chen (Nanchang, Kína) cikke (Journal of Investigative Surgery). Ez az áttekintés az inak által érintett sebek legújabb kezelési módszereit foglalja össze, hogy ötleteket adjon és javítsa a kezelésüket. („Mini-áttekintés: Az ínaknak kitett sebek kezelése”)


Strategies for reducing pain at dressing change in chronic wounds: protocol for a mapping review - Bmj.com
Andrew James Kirkcaldy, Matthew Wilson, Richard Cooper, Susan K Baxter és Fiona Campbell (Egyesült Királyság) cikke (BMJ Open). Ez a szisztematikus áttekintés közvetlenül válaszol azokra a tudományos vizsgálatokra irányuló felhívásokra, amelyek célja az olyan beavatkozások hatásosságának vizsgálata, amelyek célja a krónikus sebek fájdalmának megelőzése vagy csökkentése a kötszercsere során. („Stratégiák a fájdalom csökkentésére a kötésváltáskor krónikus sebekben: a feltérképezési áttekintés protokollja”)


Advanced wound management approaches in Hidradenitis Suppurativa postsurgical lesions - Wiley.com
Alessandra Michelucci, Agata Janowska, Giammarco Granieri, Flavia M. Margiotta, Riccardo Morganti, Marco Romanelli és Valentina Dini (Pisa, Olaszország) cikke (Health Science Repors). A különböző vizsgált csoportok között nem volt statisztikailag szignifikáns különbség. Az oxigénnel dúsított olaj alapú orvostechnikai eszköz a reaktív oxigénfajok hosszan tartó felszabadulásával a HS szövet, gyulladás, nedvesség és hám (TIME) elvébe illeszthető. („Fejlett sebkezelési megközelítések a hidradenitis suppurativa posztoperatív lézióiban”)


Hydrogel Dressings: What Should You Know? - Woundsource.com
Dianes Rudolph (USA) cikke. Hogyan segítik elő a hidrogél kötszerek a nedvesség egyensúlyát a nekrotikus és hámló sebeknél? A hidrogélek hatásosak lehetnek az autolitikus debridálásban. Ha hidrogélt alkalmazunk egy nekrotikus szövetekkel rendelkező sebre, elősegíthetjük a szervezet saját autolitikus sebfertőtlenítési folyamatait. („Hidrogél kötszerek: mit kell tudni?”)


Surgical Wounds: Classifications - Woundsource.com
A műtéti sebek orvosi eljárások során keletkeznek, és magukban foglalják a szikével végzett bemetszéseket, a laparoszkóppal vagy artroszkóppal végzett szúrásokat, vagy a biopsziához kialakított kimetszéses sebeket. A műtéti sebek 4 osztályozása létezik, amelyeket gyakran egy preprocedurális folyamat részeként határoznak meg, és beletartoznak abba, hogy jobban megértsük a műtéti hely fertőzésének kockázatát. („Műtéti sebek: osztályozás”)


Trends and racial disparity in primary pressure ulcer hospitalizations outcomes in the US from 2005 to 2014 - Lww.com
Shahrzad Bazargan-Hejazi, Marvin Ambriz, Shakir Ullah, Shahbaz Khan, Maria Bangash, Kaveh Dehghan és Chizobam Ani (USA, Pakisztán) cikke (Medicine (Baltimore)). A primer nyomási fekélyes kórházi elbocsátások, valamint a kórházi halálozás, a kórházi tartózkodás és az inflációval korrigált díjak csökkentek a vizsgálati időszak alatt, azonban a szerzők megállapításai különbségeket mutattak ki a PPU kimenetelében a különböző faji/etnikai csoportok között. („Trendek és faji különbségek az elsődleges nyomási fekélyes kórházi kezelések kimenetelében az USA-ban 2005 és 2014 között”)


Immunomodulatory Functions of Microorganisms in Tissue Regenerative Healing - Sciencedirect.com
Min Wang, Hongyu Liu, Mingshu Huang, Yisheng Huang, Yue Ming, Weixing Chen, Yuanxin Chen, Zhengming Tang és Bo Jia (Kanton, Kína) cikke (Acta Biomaterialia). Ez az áttekintés azoknak a mechanizmusoknak a megvitatásával zárul, amelyek révén a mikrobák a különböző típusú immunsejtekre hatnak a szövetek regenerációjának befolyásolása érdekében, továbbá lehetséges stratégiákat kínál a mikrobiális terápiák alkalmazására a szövetek regeneratív javító funkciójának fokozására, és új terápiás megközelítéseket javasol a regeneratív orvoslás számára. („Mikroorganizmusok immunmoduláló funkciói a szövetek regeneratív gyógyításában”)


A single-center prospective study on the efficiency of negative pressure wound therapy versus conventional wound therapy in the postoperative management of devitalized and infected wounds - PubMed
Mircea Muresan, Horatiu Suciu, Dorin Marian, Adrian Vasile Muresan, Rozalia Manuela Gabor, Radu Mircea Neagoe, Daniela Sala, Marton Denes és mtsai. (Ann Ital Chir. - „Egyközpontú prospektív vizsgálat a negatívnyomás-terápia hatékonyságáról a hagyományos sebkezeléssel szemben a devitalizált és fertőzött sebek posztoperatív kezelésében”).


New wound healing research by Wake Forest Institute for Regenerative Medicine produces full thickness human bioprinted skin - Eurekalert.org
A Science Translational Medicine folyóiratban ma megjelent kutatási tanulmány jelentős áttörést mutat be a bőrregeneráció és a sebkezelés területén, amelyet a Wake Forest Institute for Regenerative Medicine (WFIRM) kutatói értek el. A "Bioprinted Skin with Multiple Cell Types Promotes Skin Regeneration, Vascularization, and Epidermal Rete Ridge Formation in Full-Thickness Wounds" című tanulmány a bionyomtatott bőr sikeres fejlődését mutatja be, amely felgyorsítja a sebgyógyulást, támogatja az extracelluláris mátrix egészséges remodelingjét és optimizmust biztosít a teljes sebgyógyuláshoz. („A Wake Forest Institute for Regenerative Medicine új sebkezelési kutatása teljes vastagságú emberi bionyomtatott bőrt eredményez”)


A Moisture-Balancing Hydropolymer Gel Dressing with a Tissue Boost Effect - Experimental and Clinical Evidence - Dovepress.com
Cornelia Wiegand, Ulrike Wesenberg és Jan Heggemann (Németország) cikke (Chronic Wound Care Management and Research). A cikkben említett tényezők kedvező környezetet biztosítanak a sebgyógyuláshoz és a pangó sebek újraindításához (vagy optimális feltételeket biztosítanak az akut sebekhez). Ezenkívül a kötszer jó választásnak tűnt fájdalmas sebekre. („Nedvességkiegyensúlyozó hidropolimer gél kötszer szöveterősítő hatással – kísérleti és klinikai bizonyítékok”)


Wound Healing With a Dermal Regeneration Matrix: More Insights From Thought Leaders - Hmpgloballearningnetwork.com
Featuring Caitlin Hicks és Ronald Sherman (USA) cikke. A diabéteszes lábsebekkel érkező betegeket a seb, az ischaemia és lábfertőzés a WIfI pontszám alapján megadunk egy stádiumot, és ettől a stádiumtól függően prognózist adhatunk a beteg egy éven belüli amputációjának valószínűségéről. A vizsgálatban részt vevő betegek több mint 90%-ának WIfI-stádiuma hármas vagy négyes volt, ami egy éven belül 25-50% közötti amputációs kockázatot jelent. („Sebkezelés bőrregeneráló mátrixszal: További betekintés vezető gondolkodóktól”)


A robotic venous leg ulcer system reveals the benefits of negative pressure wound therapy in effective fluid handling - Wiley.com
Aleksei Orlov, Marino Ciliberti, Rosa Somma és Amit Gefen (Izrael, Olaszország) cikke (International Wound Journal). A szerzők laboratóriumi eredményei rávilágítanak a fejlett robottechnológia fontosságára, mint a betegek és a sebek viselkedésének szimulálására és a sebellátási technológiák és termékek kiválasztására szolgáló kortárs eszközre, olyan módon, amelyet lehetetlen elérni, ha kizárólag a klinikai vizsgálatokra és tapasztalatokra támaszkodunk. („A robotizált vénás lábszárfekély-rendszer feltárja a negatívnyomás-terápia előnyeit a hatásos folyadékkezelésben”)


Effects of tourniquet on surgical site wound infection and pain after total knee arthroplasty: A meta-analysis - Wiley.com
Zhengwu Lin, Te Chen, Guofu Chen, Wenjun Pan és Wei Xu (Taizhou, Kína) cikke (International Wound Journal). Az érszorító (TNQ) alkalmazása a teljes térdprotézis (TKA) során növeli a műtét utáni sebfertőzés kockázatát, és rontja a rövid távú posztoperatív sebfájdalmat; ezért a TNQ-t a TKA során takarékosan kell alkalmazni, vagy annak alkalmazásáról a vonatkozó klinikai indikációk és a sebész tapasztalata alapján kell dönteni. („Az érszorító hatása a műtéti sebfertőzésre és fájdalomra teljes térdízületi műtét után: metaanalízis”)


Effect of Piascledine-bacterial nanocellulose combination on experimental cutaneous wound healing in rat: Histopathological, biochemical and molecular studies - Wiley.com
Nastaran Panahi, Mohammad Hashemnia, Farid Rezaei és Hadi Cheraghi (Kermanshah, Irán) cikke (International Wound Journal). A tanulmány arra a következtetésre jutott, hogy a Piascledine helyi alkalmazása, különösen bakteriális nanocellulózzal kombinálva, a gyulladás modulálásával, az MMP-3 expresszió szabályozásával és a kollagén- és GAG-szintézis fokozásával elősegíti a sebgyógyulási aktivitást. („Piascledine-baktérium nanocellulóz kombináció hatása patkány kísérleti bőrsebének gyógyulására: kórszövettani, biokémiai és molekuláris vizsgálatok”)


Biomolecular and cellular effects in skin wound healing: the association between ascorbic acid and hypoxia-induced factor - Biomedcentral.com
Maryam Ghahremani-Nasab, Azizeh Rahmani Del Bakhshayesh, Naeimeh Akbari-Gharalari és Ahmad Mehdipour (Tabriz, Irán) cikke (Journal of Biological Engineering). Ebben az áttekintésben a szerzők az aszkorbinsav, a hipoxia és kölcsönhatásainak a sebgyógyulásban betöltött szerepét tárgyalják, és az eddig elvégzett in vitro és in vivo vizsgálatok alapján foglalják össze. („Biomolekuláris és sejtes hatások a bőrseb-gyógyulásban: kapcsolat az aszkorbinsav és a hipoxia által kiváltott faktor között”)


Wound management provided by advanced practice nurses: a scoping review - Lww.com
Sherry Morrell, Sherry, Gina Pittman, Rachel Elliott, Erin Ziegler, Sylwia Borawski és mtsai. (Kanada) cikke (JBI Evidence Synthesis). Ez az áttekintés felvázolta a posztgraduális oktatással és ápolói képzéssel rendelkező szakdolgozók (APN) jellemzőit és gyakorlati körülményeiket, a sebek típusait és a nyújtott kezeléseket. Az eredmények pozitív eredményeket mutattak a sebkezelést nyújtó APN-eknél. Az APN-ekről szóló cikkek közül sok hiányzik a diplomás képzés leírása és/vagy a sebkezelési minősítés sajátosságai. Ez megakadályozza az APN-ek összehasonlítását egymással és más szolgáltatókkal való összehasonlítását az APN-eknek az egészségügyi ellátórendszerre gyakorolt hatását illetően a sebellátással kapcsolatban, beleértve a költségeket, a szolgáltatásokhoz való hozzáférést és a betegek elégedettségét. („Gyakorlott ápolók által biztosított sebkezelés: szintetiizáló áttekintés”)


Evaluation of a Human Keratin Wound Matrix as an Effective Wound Healing Therapy in Difficult-to-Heal Venous Leg Ulcers - Hmpgloballearningnetwork.com
Scott Ellis, Munir Patel, Emily Pesek, Matthew Carpiniello, Jani Lee, Brooke Weiss, Allison Ramey-Ward és John Lantis (Marietta, USA) cikke (ePlasty). Mikor használják a bioanyag mátrixokat a sebgyógyításban? Mely sebtípusok számára előnyös a humán keratin mátrix-szal végzett kezelés? Milyen klinikai tényezők befolyásolhatják a humán keratin mátrix hatékonyságát? Melyek a humán keratin lehetséges hatásmechanizmusai a sebgyógyulásban? („A humán keratin sebmátrix, mint hatásos sebkezelő terápia értékelése nehezen gyógyuló vénás lábszárfekélyek esetén”)


MRSA: The Basics - Woundsource.com
Cathy L. Harmon cikke. A Staphylococcus aureus baktériumok a bőrön és az orron találhatók, és általában ártalmatlanok. A legtöbb egyén nem mutat semmilyen betegségtünetet; elterjedtsége miatt azonban ez a kórokozó a kórházi fertőzések gyakori felelőse. („MRSA: Az alapok”)


Hypergranulation Tissue: What It Is and How to Treat - Woundsource.com
Laura Swoboda cikke. Az egészséges granulációs szövet apró, élénkvörös, macskaköves textúrája: új kollagén szemcsék és a hajszálerek új növekedése. A hipergranuláció a granulációs szövet túlzott növekedése, a diszfunkcionális sebkörnyezet tünete. („Hipergranulációs szövet: mi ez és hogyan kell kezelni”)


Hydrogel Dressings - Medical.net
Liji Thomas cikke. Minden újabb kutatás támogatja a hidrogélek aktív használatát sebkötözésre a legtöbb sebtípusban, mivel használatuk a nekrotikus szövet hidratálásához és fellazulásához vezet, elősegítve annak autolízisét és kiürülését, valamint mérsékelt mennyiségű váladékot szív fel. („Hidrogél kötszerek”)


From Prevention to Management: Understanding Postoperative Infections in Gynaecology - Cureus.com
Vaishnavi Ronghe, Anushree Modak, Kavita Gomase és Manjusha G. Mahakalkar (Wardha, India) cikke (Cureus). Az áttekintés hangsúlyozza a személyre szabott megközelítések, a multidiszciplináris együttműködés és az innovatív technológiák szükségességét a jövőbeli fertőzéskezelésben. Folyamatos kutatásra, fokozott tudatosságra és aprólékos odafigyelésre van szükség a posztoperatív fertőzések hatásának minimalizálása és a betegek állapota javulásának optimalizálása érdekében. („A megelőzéstől a kezelésig: A posztoperatív fertőzések megértése a nőgyógyászatban”)


Patterns of antibiotic administration in patients with burn injuries: A TriNetX study - PubMed
Kendall Wermine, Sunny Gotewal, Juquan Song, Lyndon G Huang, Kassandra K Corona, Shivan N Chokshi, Elvia L Villarreal, Tsola A Efejuku és mtsai. (Galveston, USA) absztraktja (Burns - „Az antibiotikumok beadásának mintái égési sérülést szenvedett betegeknél: TriNetX tanulmány”).




Önt is várjuk a Magyar Sebkezelő Társaság tagjai közé!

Ehhez:

Várjuk online jelentkezését!

vagy kérjük,

Töltse le és küldje vissza a regisztrációs lapot!