Sajtószemle külföldről - 2023. március

Nyitóoldal > Archivum > Hírek

Magyar Sebkezelő Társaság

csík

Külföldi hírek - 2023. március


Human In Vitro Skin Models for Wound Healing and Wound Healing Disorders - Mdpi.com
Elisabeth Hofmann, Julia Fink, Anna-Lisa Pignet, Anna Schwarz, Marlies Schellnegger, Sebastian P. Nischwitz, Judith C. J. Holzer-Geissler, Lars-Peter Kamolz és Petra Kotzbeck (Graz, Ausztria) cikke (Biomedicines). Ebben az áttekintésben a szerzők összefoglalják azokat az in vitro megközelítéseket, amelyeket a sebgyógyulás, valamint a sebgyógyulási patológiák, például krónikus sebek, keloidok és hipertrófiás hegek emberi környezetben történő tanulmányozására használnak. („Humán in vitro bőrmodellek a sebgyógyuláshoz és a sebgyógyulási rendellenességekhez”)


The Potential of Topical Therapy for Diabetic Wounds: A Narrative Review - Cureus.com
Umme Salma Rangwala, Fatema Tashrifwala, Nikita N. Egbert és Abuzar A. Asif (India, USA) cikke. A szerzők szerint a megnövekedett vércukorszint több szempontból is rontja a sebgyógyulás legtöbb fázisát. Kimutatták, hogy a helyi vagy szisztémás citokinekkel végzett kiegészítő terápia elősegíti a sebgyógyulást a diabéteszes sebekben. („A diabéteszes sebek helyi kezelésének lehetőségei: narratív áttekintés”)


The association between micronutrient levels and diabetic foot ulcer: A systematic review with meta-analysis - Frontiersin.org
Shilia Jacob Kurian, Tejaswini Baral, Mazhuvancherry K. Unnikrishnan, Ruby Benson, Murali Munisamy, Kavitha Saravu, Gabriel Sunil Rodrigues, Mahadev Rao, Amit Kumar és Sonal Sekhar Miraj (India) cikke (Front. Endocrinol). Ez az áttekintés bizonyítékot szolgáltat arra vonatkozóan, hogy a mikrotápanyag-szintek szignifikánsan eltérnek a DFU-s betegekben, ami összefüggésre utal a mikrotápanyag-státusz és a DFU kockázata között. Ezért a DFU-ban szenvedő betegeknél indokolt a rutin monitorozás és a táplálék-kiegészítés. A szerzők azt javasolják, hogy a személyre szabott táplálkozási terápiát figyelembe kellene venni a DFU kezelési irányelveiben. („A mikroelemek szintje és a diabéteszes lábszárfekély közötti kapcsolat: szisztematikus áttekintés metaanalízissel”)


Extracellular vesicles from Lactobacillus druckerii inhibit hypertrophic scar fibrosis - PubMed
Fu Han, Kejia Wang, Kuo Shen, Jing Wang, Shichao Han, Dahai Hu és Gaofeng Wu (Senhszi, Kína) absztraktja (J Nanobiotechnology - „A Lactobacillus druckerii extracelluláris vezikulái gátolják a hipertrófiás hegfibrózist”).


Synthesis and Physiological Remodeling of CD34 Cells in the Skin following the Reversal of Fibrosis through Intensive Treatment for Lower Limb Lymphedema: A Case Report - PubMed
Jose Maria Pereira de Godoy, Ana Carolina Pereira de Godoy, Maria de Fatima Guerreiro Godoy és Dalisio de Santi Neto (Sao Jose do Rio Preto, Brazília) absztraktja (Dermatopathology (Basel) - „A bőr CD34-sejtek szintézise és fiziológiai remodellingje a fibrózis visszafordítását követően az alsó végtagi limfödéma intenzív kezelésével: Esetismertetés”).


Exercise in adults admitted to hospital with diabetes-related foot ulcers: a pilot study of feasibility and safety - PubMed
Emily Aitken, Jonathan Hiew, Emma J Hamilton, Laurens Manning, Jens Carsten Ritter, Edward Raby és Paul M Gittings (Ausztrália) absztraktja (J Foot Ankle Res. - „Gyakorlat cukorbetegséggel összefüggő lábszárfekélyekkel kórházba került felnőtteknél: kísérleti tanulmány a megvalósíthatóságról és a biztonságosságról”).


Ischemia Impaired Wound Healing Model in the Rat – Demonstrating Its Ability to Test Proangiogenic Factors - Mdpi.com
Anna T. Hofmann, Paul Slezak, Sabine Neumann,James Ferguson, Heinz Redl és Rainer Mittermayr (Bécs, Ausztria) cikke (Biomedicines). A terápiás megközelítések elégtelensége miatt a krónikus sebek továbbra is komoly klinikai problémát jelentenek. Ebben a tanulmányban a szerzők fibrin tömítőanyagban lévő rhVEGF165 dózisfüggését vizsgálták mind ischaemiás, mind nem ischaemiás kimetszéses sebekben a nemrég kifejlesztett károsodott sebgyógyulási modelljük segítségével. („Ischaemiás, károsodott sebgyógyulási modell patkányban – a proangiogén faktorok tesztelésére való képesség bemutatása”)


Molecular hydrogen promotes wound healing by inducing early epidermal stem cell proliferation and extracellular matrix deposition - Dovepress.com
Pengxiang Zhao, Zheng Dang, Mengyu Liu, Dazhi Guo, Ruiliu Luo, Mingzi Zhang, Fei Xie, Xujuan Zhang, Youbin Wang, Shuyi Pan és Xuemei Ma (Peking, Kína) cikke (Inflammation and Regeneration). A szerzők felfedezték a molekuláris hidrogénkezelés által kiváltott sebgyógyulás új mintáját. Ez az első alkalom, hogy feltárul a közvetlen kapcsolatot a H2 és az ECM-lerakódás, valamint az EpSC-k aktiválása között. („A molekuláris hidrogén elősegíti a sebgyógyulást azáltal, hogy indukálja a korai epidermális őssejt proliferációt és az extracelluláris mátrix lerakódását”)


Natural polymers used in the dressing materials for wound healing: Past, present and futuren - Biomedcentral.com
Bharti Sheokand, Monika Vats, Anand Kumar, Chander Mohan Srivastava, Indra Bahadur és Seema R. Pathak (India, Dél-Afrika) cikke (Journal of Polymer Science). Ez az áttekintés a természetes polimerek azon különböző típusaira összpontosít, mint például a κ-karragenán, kitozán, cellulóz, zselatin, kollagén, alginát, hialuronsav és selyemfibroin, amelyeket olyan kötszerek kifejlesztésében használnak, mint a hidrogélek, nanoszálak, szivacsok, filmek és különféle más típusú scaffoldok azon jellemzőinek köszönhetően, mint például biokompatibilitásuk, biológiai lebonthatóságuk és a humán extracelluláris mátrixhoz (ECM) való hasonlóságuk, ami segíti a gyógyulási folyamatot. („Természetes polimerek, amelyeket a kötszerekben használnak: múlt, jelen és jövő”)


Recent Advances in Nano-Drug Delivery Systems for the Treatment of Diabetic Wound Healing - Dovepress.com
Mengqian Liu, Xuerong Wei, Zijun Zheng, Yicheng Li, Mengyao Li, Jiabao Lin és Lei Yang (Guangzhou, Kína) cikke (International Journal of Nanomedicine). Ez az áttekintés a nano gyógyszer-bejuttató rendszerek különböző közelmúltbeli fejlesztéseit írja le, amelyek szerepet játszanak a diabetes mellituson alapuló, nem gyógyuló sebek enyhítésében. („A diabéteszes sebek kezelésére szolgáló nano gyógyszer-bejuttató rendszerek legújabb fejlesztései”)


Burn Wound Management and Treatment - Woundsource.com
A súlyos égési sebek a leglegyengítőbb sérülések közé tartoznak, mivel jelentős mértékben érinthetik az egész testet. A szervezet súlyos égési sérülésekre adott gyulladásos reakciója folyadékvesztéshez, veszélyesen alacsony vérnyomáshoz és sokkhoz vezethet. A fertőzés kockázata a súlyos égési sebekben szenvedő betegeknél is fokozott. Ezért ezeknek a szövődményeknek a megelőzése kulcsfontosságú eleme a betegek ellátásának. („Égési sebek menedzsmentje és kezelése”)


Malodour from oral malignant fungating wound: sprayed metronidazole - case report - PubMed
Haruka Harano, Ryo Matsunuma, Yukako Tanaka-Yagi, Madoka Ito, Junichi Tasaki, Aki Egawa és Takashi Yamaguchi (Kobe, Japán) absztraktja (BMJ Support Palliat Care - „Rossz szag szájüregi rosszindulatú gombás sebből: permetezett metronidazol – esetismertetés”).


A hiperbár oxigénterápia hatása a nekrotizáló lágyszöveti fertőzések klinikai kimenetelére: szisztematikus áttekintés és metaanalízis - Biomedcentral.com
Chengzi Huang, Yilian Zhong, Chaochi Yue, Bin He, Yaling Li és Jun Li (Luzhou, Kína) cikke (World Journal of Emergency Surgery). A jelenlegi bizonyítékok arra utalnak, hogy a HBOT alkalmazása az NSTI kezelésében jelentősen csökkentheti a halálozási arányt és a szövődmények előfordulási arányát. A vizsgálatok retrospektív jellege miatt azonban a bizonyítékok gyengék, és további kutatásokra van szükség a hatásosságának megállapításához. („Medúzák – Jelentős tengeri források, amelyeknek potenciáljuk lehet a sebgyógyulási folyamatban: áttekintés”)


Jellyfishes – Significant Marine Resources with Potential in the Wound-Healing Process: A Review - Mdpi.com
Emin Cadar, Ana-Maria Pesterau, Rodica Sirbu, Bogdan Stefan Negreanu-Pirjol és Cezar Laurentiu Tomescu (Románia) cikke (Marine Drugs). A medúza kollagének előnyeit az emlős kollagénekkel szemben kiemeli, hogy a medúza kollagénjeit nem tekintik betegségek (spongiform encephalopathia) vagy különféle allergiás reakciók terjesztőinek. A medúza kollagén kivonatok stimulálják az immunválaszt in vivo anélkül, hogy allergiás szövődményeket idéznének elő. („Medúzák – Jelentős tengeri források, amelyeknek potenciáljuk lehet a sebgyógyulási folyamatban: áttekintés”)


Electronic wound dressing releases drugs to help injuries heal - Newscientist.com
Chris Stokel-Walker cikke. A nyújtható kötszer érzékeli, hogy a sérülés jól gyógyul-e, és stimuláló elektródákat és mikroinjekciókat használ a folyamat felgyorsítására. („Nyomási sérült betegek jellemzői egy COVID-19 beutaló kórházban”)


Characteristics of Patients with Pressure Injuries in a COVID-19 Referral Hospital - Lww.com
Indri Lakhsmi Putri, Aldrich Alexander Afeli Tungga, Rachmaniar Pramanasari és Citrawati Dyah Kencono Wungu (Indonézia) cikke (Adv Skin Wound Care). Ennek a retrospektív tanulmánynak az volt a célja, hogy leírja a 2020 márciusa és 2021 júniusa között egy COVID-19-beutaló kórházban kezelt betegek jellemzőit, akik nyomási sérülést szenvedtek el a felvétel előtt vagy után. („Nyomási sérült betegek jellemzői egy COVID-19 beutaló kórházban”)


Researchers discover how a single mechanosensitive protein induces fibrosis - News-medical.net
Emily Henderson cikke. A Kyushu Egyetem kutatói felfedezték, hogy egyetlen mechanoszenzitív fehérje miként idézi elő azt a folyamatot, amely megvastagítja és hegesíti a szövetet, amit fibrózisnak neveznek. A VGLL3 nevű fehérjéről kimutatták, hogy több szervben is hozzájárul a fibrózis kialakulásához. („A kutatók felfedezik, hogy egyetlen mechanoszenzitív fehérje miként indukálja a fibrózist”)


Diabetic Foot Ulcers: Do You Know Best Practices? - Woundsource.com
Cathy L. Harmon cikke. Becslések szerint a cukorbetegek 25%-a szenvedhet DFU-ban valamikor élete során, 20%-uknál pedig amputációt kell végrehajtani. Mivel számos tényező (neuropathia, PAD, lábdeformitások stb.) járulhat hozzá a DFU kialakulásához, a klinikusoknak osztályozási rendszereket kell használniuk a legjobb ellátási terv értékeléséhez. („Diabéteszes lábszárfekélyek: ismeri a bevált módszereket?”)


Nurses as Innovators: The Power of Asking Why - Woundsource.com
Mary R. Brennan cikke. A kíváncsi ápolók megkérdőjelezték a status quót és megkérdőjelezték az akkoriban rendelkezésre álló kezelési szabályokat. A szerző megoszt néhány történetet azokról az ápolónőkről, akik megváltoztatták a gyakorlatunkat, és remélhetőleg arra ösztönöznek, hogy feltegyük a kérdést: Miért csináljuk ezt? („Ápolók mint újítók: A miért kérdés ereje”)


Suprathel® or Mepilex® Ag for treatment of partial thickness burns in children: A case control study - PubMed
Matilda Karlsson, Ingrid Steinvall és Moustafa Elmasry (Linköping, Svédország) absztraktja (Burns - „Suprathel® vagy Mepilex® Ag a gyermekek részleges vastagságú égési sérüléseinek kezelésére: Esettanulmány”).


Nanofibrous Scaffolds for Diabetic Wound Healing - Mdpi.com
Anna Yusuf Aliyu és Oluwatoyin A. Adeleke (Halifax, Kanada) cikke (Pharmaceutics). A szerzők bemutatják a nanoszálas speciális vázak mostani trendjeit, mint új platformokat a diabéteszes sebek gyógyulását elősegítő bioaktív szerek beépítésére. („Nanoszálas scaffoldok diabéteszes seb kezeléséhez”)


Fish Skin Grafts Versus Alternative Wound Dressings in Wound Care: A Systematic Review of the Literature - Cureus.com
Mohamed Ibrahim, Haneen S. Ayyoubi, Layth A. Alkhairi, Hozaifa Tabbaa, Isaac Elkins és Ravish Narvel (USA) cikke. Bár a sebkezelésre nincs egyetlen specifikus arany standard technika, a halbőr graftok összességében jobb és gyorsabb sebgyógyulást, kevesebb kötéscserét, kevesebb fájdalmat és alacsonyabb költségeket mutattak. („A halbőr graftok és az alternatív kötszerek összevetése a sebkezelésben: a szakirodalom szisztematikus áttekintése”)


The paradox of obesity in pressure ulcers of critically ill patients - PubMed
Fujin Chen, Xiaobo Wang, Yujie Pan, Bukao Ni és Jianhua Wu (Zhejiang, Kína) absztraktja (Int Wound J. - „Az elhízás paradoxona kritikus állapotú betegek nyomási fekélyében”).


Application of extracorporeal shockwave therapy to improve microcirculation in diabetic foot ulcers: A prospective study - Lww.com
Daun Jeong, Jin Hyuck Lee, Gyu Bin Lee, Ki Hun Shin, Jangsun Hwang, Se Youn Jang, Jin Yoo és Woo Young Jang (Szöul, Dél-Korea) cikke (Medicine). A szerzők megállapításai azt sugallják, hogy az ESWT javíthatja a mikrokeringést a Wagner I-II fokozatú DFU-ban szenvedő betegeknél. Ez a hatás azonban legalább 2 hetet vagy több mint 6 alkalmat igényel. („Az extrakorporális lökéshullám-terápia alkalmazása a mikrocirkuláció javítására diabéteszes lábszárfekélyben: prospektív vizsgálat”)


Epidemiology of chemical burns: An 11-year retrospective study of 126 patients at a referral burn centre in the north of Iran - PubMed
Hojat Eftekhari, Mahsa Sadeghi, Mohammadreza Mobayen, Mojdeh Esmailzadeh, Alireza Feizkhah, Majid Salimi Lahiji, Ali Taghizadeh Pourgarfami és Parissa Bagheri Toolaroud (Irán) absztraktja (Int Wound J. - „Égési égési sérülések epidemiológiája: Egy 11 éves retrospektív vizsgálat 126 beteg bevonásával egy beutaló égési központban Irán északi részén”).


Diabetic foot infection - diagnosis and treatment - PubMed
Robert Bém absztraktja (Vnitr Lek. - „Diabéteszes lábfertőzés - diagnózis és kezelés”).


Use of Medical-Grade Honey to Treat Clinically Infected Heel Pressure Ulcers in High-Risk Patients: A Prospective Case Series - Mdpi.com
Georgios E. Papanikolaou, Georgios Gousios és Niels A. J. Cremers (Görögország, Hollandia) cikke (Antibiotics). Az orvosi minőségű méz (MGH) alapú termékek klinikailag hatásosak és költséghatékonyak a nehezen gyógyuló nyomási fekélyek, például a sarkak nyomási fekélyeinek kezelésére. Így az MGH alternatív vagy kiegészítő terápiaként ajánlható a sebkezelésben. („Orvosi minőségű méz használata klinikailag fertőzött sarokfekélyek kezelésére magas kockázatú betegeknél: Prospektív esetsorozat”)


Antibiotic-laden bone cement for diabetic foot infected wounds: A systematic review and meta-analysis - Frontiersin.org
Tingting Dong, Qi Huang és Zengmei Sun (Csengtu, Kína) cikke (Front. Endocrinol). Az antibiotikumos csontcement jelentős előnyökkel rendelkezik a diabéteszes láb-sebfertőzés hagyományos kezelésével szemben, és érdemes a klinikai alkalmazásra. („Antibiotikumokkal teli csontcement a diabéteszes lábfertőzött sebekhez: szisztematikus áttekintés és metaanalízis”)


EGF, a veteran of wound healing: highlights on its mode of action, clinical applications with focus on wound treatment, and recent drug delivery strategies - Springer.com
Kanchan Shakhakarmi, Jo-Eun Seo, Shrawani Lamichhane, Chhitij Thapa és Sangkil Lee (Daegu, Dél-Korea) absztraktja (Archives of Pharmacal Research - „Az EGF, a sebgyógyítás veteránja: a hatásmód, a sebkezelésre összpontosító klinikai alkalmazások és a legújabb gyógyszerbejuttatási stratégiák megvilágítása”).


Acellular fish skin for wound healing - Wiley.com
Ali Esmaeili, Esmaeil Biazar, Maryam Ebrahimi, Saeed Heidari Keshel, Bahareh Kheilnezhad és Farzaneh Saeedi Landi (Irán) cikke (International Wound Journal). Ebben az áttekintő cikkben a szerzők a legújabb tanulmányokat vizsgálták a különböző decelluláris folyamatokról, a halak bőrének biológiai, fizikai és mechanikai tulajdonságairól, valamint terápiás hatású alkalmazásairól a sebgyógyulásban. („Acelluláris halbőr a sebgyógyuláshoz”)


Bioactive Lavandula angustifolia essential oil-loaded nanoemulsion dressing for burn wound healing. In vitro and in vivo studies - PubMed
Małgorzata Miastkowska, Elżbieta Sikora, Agnieszka Kulawik-Pióro, Tomasz Kantyka és mtsai. (Lengyelország, Egyesült Királyság) absztraktja (Biomater Adv. - „Bioaktív Lavandula angustifolia illóolajjal töltött nanoemulziós kötszer az égési sebek gyógyítására. In vitro és in vivo vizsgálatok”).


Patient perceptions and understanding of pressure ulcer risk in the community: Empirical Research Qualitative - PubMed
Lisa Jayne Ledger, Peter R Worsley, Jo Hope és Lisette Schoonhoven (Egyesült Királyság, Hollandia) absztraktja (J Adv Nurs. - „A nyomási fekély kockázatának páciensek általi percepciója és megértése a közösségben: Kvalitatív empirikus kutatás”).


Simulating cuts and burns reveals wound healing and clearing power of fibroblasts - Sciencedaily.com
A kutatók biomimetikus modellt hoznak létre égési és lacerációs sebek gyógyulásának tanulmányozására. Felfedezték, hogy a fibroblasztok eltávolítják a sérült szöveteket, mielőtt új anyagot raknának le. A gyógyulási folyamat ezen része lassabb égési sebeknél. („A vágások és égési sérülések szimulálása felfedi a sebgyógyulást és a fibroblasztok tisztító erejét”)


The Effect of Hydroxytyrosol in Type II Epithelial-Mesenchymal Transition in Human Skin Wound Healing - Mdpi.com
Wafa Ali Batarfi, Mohd Heikal Mohd Yunus és Adila A. Hamid (Kuala Lumpur, Malajzia) cikke (Molecules). Ez a tanulmány kimutatta, hogy a hidroxitirozol képes gátolni az epiteliális mezenchimális tranzíciót, ami potenciálisan gátolja a fibrózist és a bőrsebgyógyulással összefüggő tartós gyulladást. („A hidroxitirozol hatása a II-es típusú epiteliális-mezenchimális átalakulásra a humán bőrsebek gyógyításában”)


Prognostic factors for delayed healing of complex wounds in adults: A scoping review - PubMed
Raquel Marques, Marcos Lopes, Paulo Ramos, João Neves-Amado és Paulo Alves (Portugália, Brazília) absztraktja (Int Wound J. - „Prognosztikai tényezők az összetett sebek késleltetett gyógyulásához felnőtteknél: szintetizáló áttekintés”).


A prospective study on the wound healing and quality of life outcomes of patients with venous leg ulcers in Singapore – Interim analysis at 6 month follow up - Woundsource.com
Kai Siang Chan, Zhiwen Joseph Lo, Zifei Wang, Priya Bishnoi, Yi Zhen Ng és mtsai. (Szingapúr) cikke (International Wound Journal). A tanulmány célja a vénás lábszárfekélyben szenvedő betegek sebgyógyulásának és életminőségének értékelése egy délkelet-ázsiai populációban. („Prospektív tanulmány a szingapúri vénás lábszárfekélyes betegek sebgyógyulásáról és életminőségéről – Időközi elemzés 6 hónapos követésnél”)


Wound Healing and Healing Process in Patients with Diabetic Foot Ulcers: A Survival Analysis Study - PubMed
M Graça Pereira, Margarida Vilaça, Susana Pedras, André Couto de Carvalho, Kavita Vedhara, M Jesus Dantas és Luis Machado (Portugália, Egyesült Királyság) absztraktja (Diabetes Res Clin Pract. - „Sebkezelés és gyógyulási folyamat diabéteszes lábszárfekélyben szenvedő betegeknél: túlélési elemzés”).


Successful use of amoxicillin-clavulanate acid in a patient with severe wound infection with wound communication secondary to Actinomyces - PubMed
Basmah Khalil, Caitlyn Hollingshead és Richard Simman (Toledo, USA) absztraktja (Wounds - „Az amoxicillin-klavulanátsav sikeres alkalmazása olyan betegeknél, akiknél súlyos sebfertőzés van másodlagos sebkommunikációval az Actinomyces-hez baktériumokhoz”).


Understanding Complicated Surgical Wounds - Woundsource.com
A műtéti sebek akkor keletkeznek, amikor a sebész egy sebészeti eszközzel, például szikével szövetbe vág. A műtéti seb mérete és elhelyezkedése az eltérő bemetszési követelmények miatt teljes mértékben az elvégzett eljárástól függ. („A komplikált műtéti sebek megértése”)


How to Identify Pressure Injuries in Skin of Color - Woundsource.com
Janet Wolfson cikke. Mindig kapcsolja be és maximalizálja a világítást, amikor értékeléseket végez! Mindig fordítsa meg a beteget, ha lehetséges, hogy jó fényben mérje fel a sarkát! Adott esetben nedvesítsen be, és tapintson meg minden veszélyeztetett területet, különösen a csontos kiemelkedések színes bőrét, hogy a pácienséhez igazoló értékelést tudjon adni! („Hogyan lehet azonosítani a nyomási sérüléseket a színes bőrön”)


Consistent application of compression: an under-considered variable in the prevention of venous leg ulcers - PubMed
Harrison J Shawa, Sara E Dahle és R Rivkah Isseroff (USA) absztraktja (Wound Repair Regen. - „A kompresszió következetes alkalmazása: nem eléggé figyelembe vett változó a vénás lábszárfekély megelőzésében”).


Construction and Validation of an Image Discrimination Algorithm to Discriminate Necrosis from Wounds in Pressure Ulcers - Mdpi.com
Shunsuke Sakakibara, Akira Takekawa, Chikara Takekawa, Satoshi Nagai és Hiroto Terashi (Kobe, Japán) cikke (JCM). Az algoritmus nagy mennyiségű adat igénye nélkül azonosítja a nekrotikus szövetet és a sebmélységet, így alkalmassá teszi a krónikus sebek jövőbeni mesterséges intelligencia-diagnosztikai rendszereiben történő alkalmazására. („Képmegkülönböztető algoritmus készítése és validálása a nekrózisnak a sebektől való megkülönböztetésére nyomási fekélyekben”)


Killing Even Antibiotic-Resistant Bacteria: A New Infection-Fighting Wound Spray - Scitechdaily.com
A WHO az antibiotikum-rezisztenciát a tíz legnagyobb globális egészségügyi fenyegetés közé sorolta, ezért elengedhetetlen, hogy új módszereket találjanak a rezisztens baktériumok leküzdésére és az antibiotikum-függőség csökkentésére. Erre a sürgető problémára válaszul a svéd Chalmers Műszaki Egyetem kutatói új spray-t fejlesztettek ki, amely képes elpusztítani még az antibiotikum-rezisztens baktériumokat is. Ez az innovatív megoldás használható sebkezelésre, de közvetlenül orvosi eszközökön, például implantátumokon is. („Még az antibiotikum-rezisztens baktériumokat is elpusztítja: egy új fertőzésellenes sebspray”)


Effect of ultrasound-supported wound debridement in subjects with diabetic foot ulcers: A meta-analysis - Wiley.com
Haiting Chen, Ting Xiao, Ling Zhang, Ning Liu, Xia Liang, Tuodi Li, Jinying Wang, Yaozhong Peng, Yanping Liu és Jiali Xu (Wuhan, Kína) cikke (International Wound Journal). Metaanalízis-vizsgálat az ultrahanggal támogatott sebtisztítás (USSD) hatásának felmérésére diabéteszes lábszárfekélyben (DFU) szenvedő betegeknél. A DFU-kra alkalmazott USSD szignifikánsan magasabb sebgyógyulást eredményezett, mint a standard ellátás és a placebo. („Az ultrahanggal támogatott debridálás hatása diabéteszes lábszárfekélyben szenvedő betegeknél: metaanalízis”)


Incidence rate and risk factors of surgical wound infection in general surgery patients: A cross-sectional study - Wiley.com
Mohammad Taghi Ashoobi, Mohammad Reza Asgary, Milad Sarafi, Narjes Fathalipour, Amir Pirooz, Zakiyeh Jafaryparvar, Elahe Rafiei, Mohaya Farzin, Pirouz Samidoust és Mohammad Sadegh Esmaeili Delshad (Irán) cikke (International Wound Journal). Az antibiotikumok beadását, a sürgősségi műtétet, a műtét időtartamát, valamint a fehérvérsejtek és a kreatinin szintjét a műtéti sebfertőzéssel összefüggő kockázati tényezőként azonosították. A fontos kockázati tényezők azonosítása segíthet a műtéti fertőzések szabályozásában vagy megelőzésében. („A műtéti fertőzés előfordulási aránya és kockázati tényezői általános sebészeti betegeknél: Keresztmetszeti vizsgálat”)


Bioinformatics analysis and verification of m6A related genes based on the construction of keloid diagnostic model - Wiley.com
Ronghua Yang, Xiaoxiang Wang, Wenlian Zheng, Wentao Chen, Wenjun Gan, Xinchi Qin, Jie Huang, Xiaodong Chen és Sitong Zhou (Kína - International Wound Journal). A tanulmány eredményei referenciaként szolgálnak a keloidok patogenezisének és terápiás célpontjainak tisztázásához. („Az m6A rokon gének bioinformatikai elemzése és verifikációja a keloid diagnosztikai modell felépítése alapján”)


Mechano-biological and bio-mechanical pathways in cutaneous wound healing - Plos.org
Marco Pensalfini és Adrian Buganza Tepole (West Lafayette, USA) cikke. A szerzők modellje megkérdőjelezi a sebbiomechanika és a mechanobiológia jelenlegi felfogását, amellett, hogy sokoldalú eszközt kínál a sérülés utáni hegfibrózis feltárására és végső soron szabályozására. („Mechanobiológiai és biomechanikai utak a bőrsebek gyógyulásában”)


Therapeutic Approach of Whole-Body Vibration Exercise on Wound Healing in Animal Models: A Systematic Review - Mdpi.com
Adrielli Brites-Ferreira, Redha Taiar, André Luiz Bandeira Dionizio Cardoso, Daysa De Souza-Santos, Patricia Prado da Costa-Borges, Luiza Torres-Nunes és mtsai (Brazília, Franciaország) cikke (IJERPH). A WBV-gyakorlatra adott válasz különféle biológiai hatásai jelzik ennek a beavatkozásnak a jelentőségét az állatok sebgyógyulásában. A transzlációs megközelítést figyelembe véve feltételezhető, hogy ennek a nem gyógyszeres terápiának a jótékony hatásai a kritériumok értékelése után indokolhatják a sebgyógyulásra irányuló klinikai vizsgálatokat embereken is. („Az egész testet érintő vibrációs gyakorlatok terápiás megközelítése a sebgyógyulásra állatmodellekben: szisztematikus áttekintés”)


Experimentally Induced Burns in Rats Treated with Innovative Polymeric Films Type Therapies - Mdpi.com
Oxana-Madalina Grosu, Oana-Maria Dragostin, Ioannis Gardikiotis, Carmen Lidia Chitescu, Elena Lacramioara Lisa, Alexandra-Simona Zamfir, Luminita Confederat, Ionut Dragostin, Maria Dragan, Catalina Daniela Stan és Carmen-Lacramioara Zamfir (Románia) cikke (Biomedicines). Az in vivo vizsgálat bebizonyította, hogy a kitozánból származó oxitetraciklin hártyák javított gyógyító hatást is mutattak, ami hozzájárul az égési sebek kezelésére történő alkalmazásukhoz. („Innovatív polimer filmes típusú terápiákkal kezelt kísérletileg előidézett égési sérülések patkányokban”)


Summary of best evidence for prevention and control of pressure ulcer on support surfaces - Wiley.com
Lijun Huang, Yu Yan, Yimin Huang, Yuan Liao, Wenjie Li, Cuijin Gu, Xiaoting Lu, Yu Li és Chun Li (Kanton, Kína) cikke (International Wound Journal). Az összefoglalt legjobb bizonyítékok összesen 19 ajánlást tartalmaztak három területen: a támasztási felület kiválasztásának típusa, a támasztófelületek használata, valamint a csapatirányítás és minőségellenőrzés. („A legjobb bizonyítékok összefoglalása a támasztófelületeken kialakuló nyomási fekély megelőzésére és kezelésére”)


Model construction of factors influencing intensive care unit nurses' medical device-related pressure injury knowledge, attitude, and practice - Wiley.com
Xiao-Xuan Sun, Rui-Bin Chen, Ping-Ping Fang, Ran Yu, Xu-Xing Wang, Jia-Qiu Liu, Ying Chen és Hua Ling (Nanchang, Kína) cikke (International Wound Journal). Az intenzív osztályos ápolók orvostechnikai eszkAz ápolási menedzserek a tanulmányi eredmények alapján ésszerű és hatékony ütemezési rendszert és MDRPI képzési programot alakíthatnak ki. („Az intenzív osztályos ápolók orvostechnikai eszközökkel kapcsolatos nyomássérülési ismereteit, attitűdjét és gyakorlatát befolyásoló faktorok modellalkotása”)


The co-design of an exercise-based, lifestyle intervention for people with venous leg ulcers; a self-care, expert-supported strategy for a chronic condition - Wiley.com
Emma McIntosh, Michelle Horspool, Maria Levesley, Pip Logan és Markos Klonizakis (Egyesült Királyság) cikke (International Wound Journal). A FISCU Home általános kiegészítő terápiát jelenthet a sebkezelésben, és támogathatja az önkezelés felé való elmozdulást. („Egy testmozgáson alapuló, életmódbeli beavatkozás közös tervezése vénás lábszárfekélyes betegek számára; öngondoskodás, szakértő által támogatott stratégia krónikus állapot esetén”)


Larval Therapy as a Wound Healing Acceleration in Chronic Wounds : A Scoping Review - Upm.edu.my
Fatimah Fauzi Basalamah, Hendrik Setia Budi, Nurina Febriyanti Ayuningtyas és Diah Savitri Ernawati (Surabaya, Indonézia) cikke (Malaysian Journal of Medicine and Health Sciences). A szerzők 2012 és 2020 között 15 olyan cikket találtak, amelyek a lárvaterápiával kapcsolatosak voltak, s amelyek alkalmasak voltak az áttekintésre. A lárvákkal végzett krónikus sebterápia könnyen alkalmazható, s sikeres a hagyományos és a komplementáris medicinában. („A lárvaterápia, mint a sebgyógyulás gyorsítása krónikus sebekben: Szintetizáló áttekintés”)


The Role of the Plastic Surgeon in Wound Care - Hmpgloballearningnetwork.com
Richard Simman, Fuad-Tahsin Abbas és Darren Gordon (USA) cikke (Wounds). Az alapvető szempontok, köztük a tápláltsági állapot, a debridálás és a társbetegségek gondos odafigyelése, valamint a cikkben említett indikációk alapos megértése, amelyek indokolják a plasztikai és helyreállító sebész bevonását, hatékony, gyors sebgyógyulást eredményezhet viszonylag minimális költséggel. („A plasztikai sebész szerepe a sebkezelésben”)


Obesity and Wound Healing: Focus on Mesenchymal Stem Cells - Mdpi.com
Antonio Alma, Guya Diletta Marconi, Elena Rossi, Cristina Magnoni és Alessia Paganelli (Olaszország) cikke (Life). Ennek a tanulmánynak az a célja, hogy áttekintést adjon a sebgyógyulással kapcsolatos legújabb eredményekről, különös tekintettel a zsírszövet biológiájára és az elhízásra. („Elhízás és sebgyógyulás: Fókuszban a mezenchimális őssejtek”)


Repeated Application and Removal of Polyisocyanopeptide Hydrogel Wound Dressings in a Splinted Full-Thickness Wound Model - Mdpi.com
Roel C. Op ‘t Veld, Lieke Joosten, Peter Laverman, Ewald M. Bronkhorst, John A. Jansen, X. Frank Walboomers és Frank A. D. T. G. Wagener (Nijmegen, Hollandia) cikke (IJMS). A poliizocianopeptid gélek atraumatikusak, és a jelenleg alkalmazott sebkötöző anyagokhoz hasonló teljesítményt nyújtanak, így a klinikusok és a betegek számára egyaránt lehetséges jövőbeli előnyöket kínálnak. („Poliizocianopeptid hidrogél kötszerek ismételt felvitele és eltávolítása teljes vastagságú sebmodellben”)


Effect of Chitosan-Diosgenin Combination on Wound Healing - Mdpi.com
Lubomir Petrov, Olya Stoilova, Georgi Pramatarov, Hristiyana Kanzova, Elina Tsvetanova, Madlena Andreeva, Almira Georgieva, Dimitrinka Atanasova, Stanislav Philipov és Albena Alexandrova (Szófia, Bulgária) cikke (IJMS). A kitozán és a dioszgenin együttes alkalmazása nagyon ígéretes, és hatásos lehet a sebkezelésben. („A kitozán-dioszgenin kombináció hatása a sebgyógyulásra”)


Preparation and identification of new antibacterial and biocompatible dressings based on gelatin/polyvinyl alcohol and castor oil - Mdpi.com
Ashkan Farazin, Chunwei Zhang és Amir Hossein Ghasemi (Kína, Irán) absztraktja (Journal of Polymer Research - „Zselatin/polivinil-alkohol és ricinusolaj alapú új antibakteriális és biokompatibilis kötszerek készítése és azonosítása”).


Uncommon Wounds: Frostbite and Winter Woes - Woundsource.com
Lauren Lazarevski cikke. Sok, meleg éghajlaton gyakorló klinikus soha nem lát fagyási sérülést. A mérsékelt vagy hidegebb éghajlaton élőknek fel kell készülniük az időjárási vészhelyzetekkel kapcsolatos sérülésekre, beleértve a fagyási sérüléseket is. Ezeket a sebeket nem közönséges ischaemia okozza; a fagyás patofiziológiája tökéletes példája annak, hogy mennyire fontos megérteni a seb etiológiáját e sérülések megfelelő kezelésének biztosítása érdekében. („Nem gyakori sebek: fagyás és téli bajok”)


Degassing a Decellularized Scaffold Enhances Wound Healing and Reduces Fibrosis during Tracheal Defect Reconstruction: A Preliminary Animal Study - Mdpi.com
Nguyen-Kieu Viet-Nhi, Yen-Chun Chen, Luong Huu Dang, How Tseng és Shih-Han Hung (Tajpej, Tajvan) cikke (JFB). Az eredmények azt sugallják, hogy a gáztalanítási eljárás egyszerű és hatásos módja lehet a vékonybél submucosa biokompatibilitásának a javításának. („A decellularizált scaffold gáztalanítása elősegíti a sebgyógyulást és csökkenti a fibrózist a tracheális defektus rekonstrukciója során: előzetes állatkísérlet”)


Ozone Therapy Benefits: How It Can Boost Your Immune System - Healthnews.com
Klaudia Balogh cikke. Az ózonterápiát számos krónikus és akut egészségi állapot, valamint vírusos és bakteriális fertőzés kezelésére, valamint az immunitás, a fizikai és szellemi teljesítőképesség fokozására, valamint a sebek kezelésére használják. Az ózonterápia fokozza a krónikus sebek gyógyulását. („Az ózonterápia előnyei: Hogyan erősítheti az immunrendszert”)


Treatment of Chronic Lower Limb Wounds and Limb-Salvage Surgery in Diabetic Patients - Mdpi.com
Hevér Tímea (Budapest) cikke (Biomed J Sci & Tech Res). A különböző etiológiájú, krónikus alsó végtagi sebek komplex, egyéni, tartós kezelést igényelnek a major végtagamputáció elkerülése érdekében. Ez a cikk összefoglalja a fekélyek kezelésének fontosságát. A betegek legalább kielégítő együttműködése is elengedhetetlen a kezelés időben történő megkezdéséhez, a végtagok megmentése érdekében. („Krónikus alsó végtagi sebek kezelése és végtagmentő műtét cukorbetegeknél”)


Too Much of a Good Thing? - Hmpgloballearningnetwork..com
Terry Treadwell cikke (Wounds). Mivel a hipertrófiás granulációs szövetet nem lehet figyelmen kívül hagyni, ha kielégítő gyógyulást akarunk elérni, ez valóban olyan helyzet, amikor valamiből túl sok nem feltétlenül jó. („Túl sok a jóból”)


When Palliative Care May Be the Only Option in the Management of Severe Burns: A Case Report Written With the Help of ChatGPT - Cureus.com
Akiva Nachshon, Baruch Batzofin, Michael Beil and Peter V. van Heerden (Jeruzsálem, Izrael) cikke. Ebben a bemutatott esetben a műtét nem volt lehetséges anélkül, hogy komolyabb elváltozást ne okozna, beleértve mindkét szem enukleációját és az összes végtag amputációját. („Amikor a palliatív ellátás lehet az egyetlen lehetőség a súlyos égési sérülések kezelésében: esetbemutatás a ChatGPT segítségével”)


Preliminary evaluation of haemostatic and wound healing potential of Heliotropium europaeum - Springer.com
D. R. Moalla, S. Ben Khedir, Sameh Amouri, Neila Jardak, Tarek Rebai és Zouheir Sahnoun (Sfax, Tunézia) absztraktja (Archives of Dermatological Research - „Az európai kunkor hemosztatikus és sebgyógyítási potenciáljának előzetes értékelése”).


Clinical study of early rehabilitation training combined with negative pressure wound therapy for the treatment of deep partial-thickness hand burns - Nih.gov
Canbin Liu, Hongteng Xie, Pei Wei, Teng Gong, Guohua Wu, Zhaorong Xu és Shun Chen (Kína, Ausztrália, Svájc) cikke (Front Surg.). Az NPWT-vel kombinált korai rehabilitációs tréning alkalmazása a kéz mély, részleges égési sérüléseinek kezelésére hatásosan javíthatja a kéz működését. („A negatívnyomás-terápiával kombinált korai rehabilitációs tréning klinikai vizsgálata a kéz mély, részleges vastagságú égési sérüléseinek kezelésére”)


Overcoming Barriers to Wound Healing in a Neuropathic and Neuro-Ischaemic Diabetic Foot Cohort Using a Novel Bilayer Biodegradable Synthetic Matrix - Mdpi.com
Frank P. Guerriero, Robyn A. Clark, Michelle Miller és Christopher L. Delaney (Adelaide, Ausztrália) cikke (Biomedicines). A szerzők tanulmánya beszámol a kétrétegű, biológiailag lebomló szintetikus mátrix technológia (NovoSorb® BTM) hatásáról a diabéteszes lábszárfekélyes csoport gyógyulási és amputációs rátájára. („A sebgyógyulás akadályainak leküzdése neuropátiás és neuro-ischaemiás diabéteszes láb csoportban, új, kétrétegű biológiailag lebomló szintetikus mátrix segítségével”)


How Mobile Patient Engagement Could Improve Adherence and Outcomes - Woundsource.com
Az egészségügyi intézmények már a COVID-19 megjelenése előtt és minden bizonnyal azóta is kihívásokkal néztek szembe az erőforrásokkal, a személyzettel és a fertőzések ellenőrzésével kapcsolatban. A távegészségügyi források azonban az egész gondozási kontinuumon segíthetnek. („Hogyan javíthatja a mobil betegek bevonása az adherenciát és az eredményeket?”)




Önt is várjuk a Magyar Sebkezelő Társaság tagjai közé!

Ehhez:

Várjuk online jelentkezését!

vagy kérjük,

Töltse le és küldje vissza a regisztrációs lapot!