Sajtószemle külföldről - 2023. június

Nyitóoldal > Archivum > Hírek

Magyar Sebkezelő Társaság

csík

Külföldi hírek - 2023. június


Dynamic Kinesiotherapy: A Novel Technique That Promotes Appropriate Abdominal Wound Healing - Cureus.com
Andrzej Ratajczak, Małgorzata Ratajczak-Lange, Kinga Zastawna, Abdalla Saad Abdalla Al-Zawi és Tomasz Banasiewicz (Lengyelország, Egyesült Királyság) cikke. A szerzők egy újszerű, hatásos technikát mutatnak be, amely elősegíti a műtéti sebek megfelelő gyógyulását. A dinamikus kinezioterápia könnyen alkalmazható, praktikus, előnyös, biztonságos és költséghatékony eljárás. („Dinamikus kinezioterápia: új technika, amely elősegíti a hasi sebek megfelelő gyógyulását”)


Recognition and Treatment of Wounds in Persons Using Xylazine: A Case Report From New Haven, Connecticut - Lww.com
Anne Dowton, Molly Doernberg, Erica Heiman, Peter Barelli és mtsai. (New Haven, USA) absztraktja (Journal of Addiction Medicine - „A xilazint használó személyek sebeinek felismerése és kezelése: esetbeszámoló New Haven, Connecticutból”).


Effect of various repositioning regimens on pressure wound ulcer occurrence in at-risk adult persons without existing pressure wound ulcers: A meta-analysis - PubMed
Mei Zeng, Yuan Li, Juan Hu, Miao Peng, Yingchun Hu és Chengli Zhou (Luzhou, Kína) absztraktja (Int Wound J. - „Különböző repozicionálási sémák hatása nyomási fekély előfordulására olyan veszélyeztetett felnőtteknél, akiknél nincs nyomási fekély: metaanalízis”).


Multi-Bioinspired Functional Conductive Hydrogel Patches for Wound Healing Management - Wiley.com
Wenzhao Li, Yunru Yu, Rongkang Huang, Xiaocheng Wang, Puxiang Lai, Kai Chen, Luoran Shang és Yuanjin Zhao (Kína) cikke (Advanced Science). A csiganyálka és a polip tapadókorongja által ihletett, nagymértékben integrált hidrogél tapasz NIR-vezérelt adhézióval, antimikrobiális, gyógyszerfelszabadulási és fiziológiai monitorozási funkciókkal a sebgyógyulás kezeléséhez. („Többszörösen bioinspirált funkcionális kondutív hidrogél tapaszok a sebgyógyuláshoz”)


Biopsy in Wound Care: Insights from A Leading Dermatologist - Hmpgloballearningnetwork.com
Robert Kirsner videója. A biopszia szépsége abban rejlik, hogy kontrollálhatjuk azt, amin biopsziát végzünk. A mélységét és a helyét annak, ahonnan a biopsziát szeretnénk venni. Tehát a bőrgyógyászatban, ha olyasmit látunk, amiről azt gondoljuk, hogy bőrrák, akkor nagyon felületes biopsziát veszünk, a sebekben viszont sokszor mélyebbre akarunk hatolni. („Biopszia a sebkezelésben: Egy vezető bőrgyógyász meglátásai”)


Development of an All-Marine 3D Printed Bioactive Hydrogel Dressing for Treatment of Hard-to-Heal Wounds - Hmpgloballearningnetwork.com
Patrik Stenlund, Linnea Enstedt, Karin Margaretha Gilljam, Simon Standoft, Astrid Ahlinder és mtsai. (Svédország, Norvégia) absztraktja (Polymers (Basel) - „Teljesen tengeri 3D nyomtatott bioaktív hidrogél kötszer fejlesztése nehezen gyógyuló sebek kezelésére”).


Impact on peri-implant connective tissue of laser treated versus traditional healing abutments: a human clinical trials - Biomedcentral.com
Giulia Gaggi, Andrea Di Credico, Gianmaria D’Addazio, Barbara Ghinassi, Giulio Argentieri, Sergio Caputi, Angela Di Baldassarre és Bruna Sinjari (Chieti, Olaszország) cikke (BMC Oral Health). A lézerrel kezelt felület pozitívan befolyásolja az implantátum körüli kötőszövet sebgyógyulását. Az eredmények azt mutatták, hogy a gyógyító műcsonkok topográfiai jellege pozitívan befolyásolhatja a nyálkahártya sebgyógyulását és a molekuláris expressziót. („A lézerrel kezelt implantátum körüli kötőszövetre gyakorolt ​​hatás a hagyományos gyógyító pillérfogakkal szemben: humán klinikai vizsgálatok”)


Innovative paper-like, battery-free, AI-enabled sensor for holistic wound monitoring - Eurekalert.org
Az alacsony költségű és sokoldalú tapasz testreszabható a különböző típusú és méretű sebekhez, és korai figyelmeztetést biztosít a kedvezőtlen körülményekre, megkönnyítve a sebkezelést és -menedzselést. („Innovatív papírszerű, elemmentes, AI-kompatibilis érzékelő a holisztikus sebmegfigyeléshez”)


Cryogels: Advancing Biomaterials for Transformative Biomedical Applications - Mdpi.com
Hossein Omidian, Sumana Dey Chowdhury és Niloofar Babanejad (USA) cikke (Pharmaceutics). A kriogéleket alkalmazó kombinált terápiák és gyógyszeradagoló rendszerek ígéretesek. Az in vivo értékelés és a klinikai vizsgálatok kulcsfontosságúak a biztonság és a hatásosság szempontjából. („Kriogélek: továbbfejlesztett bioanyagok transzformatív orvosbiológiai alkalmazásokhoz”)


Wound Care: Enhancing Healthcare for the Aging Population - Woundeducators.com
A sebellátás döntő szerepet játszik a hatékony egészségügyi ellátásban, különösen az idősödő lakosság számára. Az életkor előrehaladtával az egyéneknél megnövekszik a krónikus sebek kialakulásának kockázata az életkorral összefüggő különféle állapotok miatt. Ebben a cikkben a szerzők feltárják a krónikus betegségek sebfejlődésre gyakorolt hatását, az öregedés hatását a sebgyógyulásra, valamint az egészségügyi dolgozók, köztük a sebkezelő szakemberek és a hospice dolgozók alapvető szerepét a sebek hatékony kezelésében és menedzslésében. („Sebkezelés: Az idősödő lakosság egészségügyi ellátásának javítása”)


Necrotizing Fasciitis: What is it? - Woundsource.com
Cathy L. Harmon cikke. A nekrotizáló fasciitis (NF), amelyet általában „húsevő baktériumnak” neveznek, egy bakteriális szervezet, amely gyorsan megtámadja és elpusztítja a bőrszövetet. A NF leggyakoribb oka az A csoportú Streptococcus. A nekrotizáló „a szövet halálát”, a fasciitis az érintett szövetet, a fasciát jelenti. („Nekrotizáló fasciitis: mi ez?”)


Non-pharmacological Pain Management: What’s Out There? - Woundsource.com
Milyen alternatív fájdalomcsillapító technikák állnak rendelkezésre? Thanoon Thabet különféle fájdalomcsillapító terápiákat tárgyal az olyan klinikusok számára, akik a gyógyszereken kívüli megoldásokat keresnek. („Nem-gyógyszeres fájdalomcsillapítás: mi folyik itt?”)


Revolutionizing Wound Care for People with Diabetes: A Closer Look at Advanced Technologies - Diabeteshealth.com
A cukorbetegek számára a sebek kezelése jelentős kihívást jelenthet. A cukorbetegség ronthatja a szervezet megfelelő gyógyulási képességét, ami lassan gyógyuló sebekhez és a fertőzések fokozott kockázatához vezethet. A sebkezelési technológia fejlődése azonban új reményt és jobb eredményeket hozott a diabéteszesek számára. („A cukorbetegek sebkezelésének forradalmasítása: Közelebbi bepillantás a fejlett technológiákba”)


Antibacterial nanocomposite of chitosan/silver nanocrystals/graphene oxide (ChAgG) development for its potential use in bioactive wound dressings - Nature.com
Yoxkin Estévez-Martínez, Rubí Vázquez Mora, Yesica Itzel Méndez Ramírez és mtsai. (Mexikó) cikke (Scientific Reports). A javasolt ChAgG nanoanyag hasznos lesz specifikus rosthálózat funkcionalizálására, amely a bioaktív sebkötözők előállításával kapcsolatos jelenlegi, kihívást jelentő kutatásokat képviseli. („Kitozán/ezüst nanokristályok/grafén-oxid (ChAgG) antibakteriális nanokompozitja, bioaktív sebkötöző anyagokban való felhasználása érdekében”)


Factors Affecting Platelet-Rich Plasma Success in Patients With Diabetic Foot Ulcer - Cureus.com
Eyüp Murat Kanber és Harun Gulmez (Isztambul, Törökország). Azt találták, hogy a PRP hatékony kezelés, amely 182 betegből 141-nél javította a DFU-t. Ezen túlmenően a jelen tanulmány először mutatta be, hogy a magasabb BMI, a DM hosszabb időtartama, a dohányzás és az alacsonyabb GFR szignifikánsan összefügg a PRP-kudarccal DFU-ban szenvedő betegeknél. („A vérlemezkékben gazdag plazma sikerét befolyásoló tényezők diabéteszes lábszárfekélyben szenvedő betegeknél”)


Laser in the Treatment of Atonic Wounds - Mdpi.com
Maur Sebastian Horgos, Ovidiu Laurean Pop, Mircea Sandor, Ioan Lucian Borza és mtsai. (Nagyárad, Románia) cikke (Biomedicines). A szerzők úgy ítélik meg, hogy ez a terápia kiemelt jelentőségű, tekintettel az alacsonyabb költségekre, mind a kórházi kezelés lerövidítéséből, mind a különböző szerek hosszú távú használatából eredően. A betegek korai visszailleszkedése a mindennapi életbe fontos előny számukra. („Lézer az atóniás sebek kezelésében”)


Machine learning used to identify diverse cellular roles in the corneal wound healing responses - Arvojournals.org
Kristen Segars, Nicholas Azzari, Celeste B Rich és Vickery E Trinkaus-Randall (Boston, USA) absztraktja (IOVS - „A gépi tanulás a szaruhártya sebgyógyulási reakciójában a különböző sejtszerepek azonosítására szolgál”).


Temporal Cluster Analysis of Deep Sternal Wound Infection in a Regional Quality Collaborative - PubMed
Andrew D Hawkins, Erik J Scott, Jeison De Guzman, Sarah J Ratcliffe, J Hunter Mehaffey és mtsai. (USA) absztraktja (J Surg Res. - „A mély mellkasi sebfertőzés időbeli klaszteranalízise regionális minőségi együttműködésben”).


Concurrent Optical- and Magnetic-Stimulation-Induced Changes on Wound Healing Parameters, Analyzed by Hyperspectral Imaging: An Exploratory Case Series - Mdpi.com
Jürg Traber, Thomas Wild, Jörg Marotz, Martin C. Berli és Alfredo Franco-Obregón (Svájc, Németország, Szingapúr) cikke (Bioengineering). Ez a tanulmány kimutatta, hogy a COMS-terápia a sztender kezelés kiegészítéseként rövid távú pozitív hatással volt a gyulladásra és a szövetek oxigénellátására különböző etiológiájú krónikus sebekben. Ezek az eredmények tovább támasztották alá a COMS-terápia, mint kezelési lehetőség biztonságosságára és hatékonyságára vonatkozó bizonyítékokat, különösen az olyan sebeknél, amelyek hajlamosak voltak a gyulladásos fázisban maradni, és hatékony fázisátmenetet igényeltek a gyógyulás felé. („Egyidejű optikai és mágneses stimuláció által kiváltott változások a sebgyógyulási paraméterekben, hiperspektrális képalkotással elemezve: Feltáró esetsorozat”)


The Role of Hyaluronan in Skin Wound Healing - Springer.com
Yan Wang és Edward V. Maytin (Cleveland, USA) absztraktja (Hyaluronan - „A hialuronán szerepe a bőrsebek gyógyulásában”).


Nursing students' skills in applying short-stretch compression bandages using the control of compression bandaging score - PubMed
Paul Bobbink, Géraldine Gschwind és Sebastian Probst (Svájc, Írország) absztraktja (Br J Nurs. - „Az ápoló hallgatók készségeinek fejlesztése a rövid nyúlású kompressziós kötések alkalmazásában a kompressziós kötözés pontszámának szabályozásával”).


Use of Negative Pressure Wound Therapy for the Treatment of Venous Leg Ulcers - Hmpgloballearningnetwork.com
Callie Horn, Allegra Fierro és John C. Lantis II (New York, USA) cikke. Ez az áttekintés először azokat a dokumentált és potenciális vénás lábszárfekély (VLU) sebkörnyezeti változásokat vizsgálja, amelyeket az NPWT elősegíthet. Kiértékelik azokat az adatokat, amelyek alátámasztják az NPWT alkalmazását a VLU sebágyának előkészítésében, a folyadék drenázs kezelésében és a bőrgraftok megerősítésében. („A negatívnyomás-terápia alkalmazása a vénás lábszárfekélyek kezelésére”)


Getting wound care right: evaluation of a week of intensive teaching on wound care for undergraduate nursing students - Magonlinelibrary.com
Melanie Stephens, Matthew Wynn, Sheba Pradeep, Karolina Staniecka, Anna Gill, Erin Brown és Charlotte Matthew (Salford, Egyesült Királyság) absztraktja (British Journal of Nursing - „Helyes sebkezelés: egyetemi ápolóhallgatók egyhetes intenzív sebkezelési oktatásának értékelése”).


The Effect of Clinical Frailty on Wound Healing in Patients With Chronic Limb-Threatening Ischemia - PubMed
Kunihiko Nishian, Masashi Fukunaga, Machiko Nishimura, Reiko Fujiwara és Daizo Kawasaki (Oszaka, Japán) absztraktja (J Endovasc Ther. - „A klinikai gyengeség hatása a sebgyógyulásra krónikus végtag-fenyegető ischaemiában szenvedő betegeknél”).


Xylazine: Substance Abuse and Wound Care - Woundsource.com
Lauren Lazarevski (Buffalo, USA) cikke. Az anyag központi idegrendszerre gyakorolt káros hatásai mellett a xilazin használata az érösszehúzó tulajdonságai miatt gyakran súlyos bőr- és nekrotikus sebeket okoz. („Xilazin: szer abúzus és sebkezelés”)


Diabetic Wound Healing: Preclinical and Clinical Studies - Liebertpub.com
Anna Herman és Andrzej P. Herman (Lengyelország) absztraktja (Advances in Wound Care - „Diabéteszes seb gyógyulása: preklinikai és klinikai vizsgálatok”).


Platelet-rich plasma improves acute and chronic anal fissure, a randomized control trial - PubMed
Hamed Ebrahimibagha és Adel Zeinalpour (Teherán, Irán) absztraktja (Wound Repair Regen. - „A vérlemezkékben gazdag plazma javítja az akut és krónikus anális fissurát, egy randomizált kontroll vizsgálat”).


Long-term follow-up and exploration of the mechanism of stromal vascular fraction gel in chronic wounds - Biomedcentral.com
Yuan Cai, Fang Zhang, Jingwei Feng, Bihua Wu, Hai Li, Shune Xiao, Feng Lu, Zairong Wei és Chengliang Deng (Kína) cikke (Stem Cell Research & Therapy). A szerzők eredményei azt mutatják, hogy biztonságos, hatásos és tartós hatású a krónikus sebek kezelése SVF-géllel és olyan hatásmechanizmusokkal, amelyek magukban foglalják a különböző citokinek kiválasztását, valamint a sejtproliferáció és -migrációs képesség elősegítését. („A stromális vascularis frakció gél hosszú távú követése és mechanizmusának feltárása krónikus sebekben”)


Ultrasound in Wound Healing - Physio-pedia.com
A terápiás ultrahangot arra használják a nagyfrekvenciás mechanikai rezgéssel, hogy elősegítsék a sejtszintű gyógyulást. Az ultrahang alkalmazása segíthet a gyulladás és a fájdalom csökkentésében valamint a sérülések, sebek gyógyulásában. („Ultrahang a sebkezelésben”)


HOXA3 accelerates wound healing in diabetic and aged non-diabetic mammals - Nature.com
K. Parella, K. Moody, D. Wortel, H. Colegrove és J. A. Elser (USA) cikke (Scientific Reports). Akár plazmidként, akár jövőbeli alternatív modalitásként, a helyileg alkalmazott HoxA3 vonzó transzlációs jelölt a krónikus sebek számára. („A HOXA3 felgyorsítja a sebgyógyulást cukorbeteg és idős, nem cukorbeteg emlősöknél”)


The Role of Neutrophils in Biomaterial-Based Tissue Repair – Shifting Paradigms - Mdpi.com
Ana Beatriz Sousa és Judite N. Barbosa (Porto, Portugália) cikke (JFB). Ebben az áttekintésben a szerzők a neutrofilek szerepére összpontosítanak a gyulladásos válasz rezolúciójában, a bioanyag-szövet integrációban és a későbbi szövetek helyreállításában/regenerációjában. („A neutrofilek szerepe a bioanyag alapú szövetjavításban – változó paradigmák”)


Effects of inpatient rehabilitation in leg lymphedema: a naturalistic prospective cohort study with intra-individual control of effects - PubMed
Felix Angst, Thomas Benz, Susanne Lehmann, Peter S Sándor és Stephan Wagner (Bad Zurzach, Svájc) absztraktja (Arch Phys Med Rehabil. - „A fekvőbeteg-rehabilitáció hatásai láb lymphoedema esetén: naturalisztikus prospektív kohorsz vizsgálat a hatások egyénen belüli ellenőrzésével”).


Two-Pronged Microbe Delivery of Nitric Oxide and Oxygen for Diabetic Wound Healing - PubMed
Huan-Huan Chen, Fang-Sheng Fu, Qi-Wen Chen, Yun Zhang és Xian-Zheng Zhang (Vuhan, Kína) absztraktja (Nano Lett. - „Nitrogén-oxid és oxigén kétágú mikrobaszállítása a diabéteszes sebgyógyuláshoz”)


Pushing Through: How Older Adult Caregivers Manage Wound Care - PubMed
Kristen L Swartzell, Janet S Fulton és Jane R von Gaudecker (Indianapolis, USA) absztraktja (West J Nurs Res. - „Áttörés: Hogyan menedzselik az idősebb felnőtt gondozók a sebkezelést”).


Panthenol Citrate Biomaterials Accelerate Wound Healing and Restore Tissue Integrity - Wiley.com
Huifeng Wang, Chongwen Duan, Rebecca L. Keate és Guillermo A. Ameer (Evanston, USA) absztraktja (Advanced Healthcare Materials - „A panthenol-citrát bioanyagok felgyorsítják a sebgyógyulást és helyreállítják a szövetek integritását”).


Bacterial exclusion and wound healing potential of horizontal platelet-rich fibrin (H-PRF) membranes when compared to 2 commercially available collagen membranes - Springer.com
Yun Qiu, Shanying Bao, Hongjiang Wei, Richard J. Miron, Senzhu Bao, Yufeng Zhang és Yulan Wang (Kína, Svájc) cikke (Clinical Oral Investigations). A H-PRF hártyák jobb barrier funkciót mutattak a S. aureus ellen 2 napos oltás alatt, és jobb sebgyógyulási képességgel rendelkeznek, mint két kereskedelmi forgalomban kapható kollagén hártya. („A horizontális vérlemezkében gazdag fibrin (H-PRF) membránok bakteriális kizárása és sebgyógyulási potenciálja a kereskedelemben kapható két kollagén membránhoz képest”)


Chronic wound healing using glass - Newswise.com
A Birminghami Egyetem tudósai bebizonyították, hogy az ezüst antimikrobiális hatása tovább tart, ha „bioaktív üvegbe” építik be. Ezenkívül sikeresen felfedték, hogy ez az innovatív párosítás miként nyújt kiváló és tartós sebvédelmet a hagyományos megoldásokkal szemben. („Krónikus seb kezelése üveggel”)


Examining Albumin as a Bioindicator of Healing Capability in Patients With Diabetic Foot Ulcers: A Retrospective Review - Hmpgloballearningnetwork.com
Lucian G. Vlad, Joshua A. Grosser, Kristen A. Dodenhoff, Abigail E. Peoples, Gabriela Aguilo-Seara és Joseph A. Molnar (Winston-Salem, USA) cikke (Wounds). Az albumin hasznossága a rövid távú gyógyulási képesség bioindikátoraként a normál alatti értékekre korlátozódik. („Az albumin vizsgálata a diabéteszes lábszárfekélyben szenvedő betegek gyógyulási képességének bioindikátoraként: Retrospektív áttekintés”)


Methotrexate-associated Lymphoproliferative Disorder Presenting as an Ulcer With Tendon Exposure on the Dorsum of the Hand: A Case Report and Literature Review - Hmpgloballearningnetwork.com
Haruka Kawamoto, Keisuke Shimbo és Isao Koshima (Hirosima, Japán) cikke (Wounds). Bár a fekélyes MTX-LPD ritka, RA-ban szenvedő betegeknél refrakter fekélyek esetén figyelembe kell venni. („Metotrexáttal összefüggő limfoproliferatív rendellenesség, amely fekélyként jelenik meg ínexpozícióval a kéz hátán: Esetismertetés és irodalmi áttekintés”)


Electrochemical Devices in Cutaneous Wound Healing - Mdpi.com
J. Parker Evans és Chandan K. Sen (Indianapolis, USA) cikke (Bioengineering). Ebben az áttekintésben az elektroceutikai anyagokat három mechanikai osztályba sorolják: ionos, vezeték nélküli és akkumulátoros. („Elektrokémiai eszközök a bőrsebek gyógyításában”)


Characteristics of Fetal Wound Healing and Inspiration for Pro-healing Materials - Springer.com
Sanika Pandit, Kimberly Nellenbach és Ashley C. Brown (Raleigh, USA) cikke (Biomedical Materials & Devices). Ez az áttekintés a felnőttkori és a magzati sebgyógyulás közötti kulcsfontosságú különbségekkel foglalkozik, amelyek lehetővé teszik a fokozott, hegmentes magzati gyógyulást, és megvitatja, hogy ezek a különbségek hogyan használhatók fel gyógyulást elősegítő anyagok kifejlesztésére. („A magzati sebgyógyulás jellemzői és inspiráció a gyógyulást elősegítő anyagokra”)


Post-Treatment of Micro-Needling with a Dexpanthenol-Containing Ointment Accelerates Epidermal Wound Healing in Human 3D Skin Models - Dovepress.com
Katharina Weßollek, Yvonne Marquardt, Sylvia Wagner-Schiffler, Jens Malte Baron és Sebastian Huth (Aachen, Németország) cikke (Clinical, Cosmetic and Investigational Dermatology). A szerzők eredményei segíthetnek optimalizálni a mikrotű-használat utáni utókezelési rutint, és lerövidíteni a beteg kezelés utáni leállási idejét. („A mikrotű-használat utókezelése dexpanthenol tartalmú kenőccsel felgyorsítja az epidermális sebek gyógyulását emberi 3D bőrmodellekben”)


Use of Infrared Thermometry to Observe Temperature Variation Associated with the Healing Process in Wounds and Ulcers: TIHUAP Cohort Study Protocols - Mdpi.com
Mercè Iruela Sánchez, Rosa García-Sierra, Rafael Medrano-Jiménez, Diana Bonachela-Mompart, Natalia Maella-Rius és mtsai. (Spanyolország) cikke (Healthcare). Ez a tanulmány fordulópontot jelenthet az alapellátásba való bevezetésében. A sebszövődmények korai felismerése megkönnyítené az egészségügyi szakemberek kezelési döntését, javítva ezzel a krónikus sebekkel kapcsolatos erőforrások kezelését. („Infravörös termometria használata a sebek és fekélyek gyógyulási folyamatával kapcsolatos hőmérséklet-változások megfigyelésére: TIHUAP kohorsz vizsgálati protokoll”)


Pseudomonas Wound Infection: What Is It and What Are the Signs? - Woundsource.com
Emily Greenstein cikke. A Pseudomonas aeruginosa (PA) egy gyakori Gram-negatív aerob bacillus bakteriális fertőzés a krónikus sebekben. A PA gyakran jelen van a talajban, a vízben, az emberekben, valamint az orvosi eszközök, növények és állatok felszínén. A PA egy opportunista fertőzés, amely súlyos betegségeket okozhat. („Pseudomonas sebfertőzés: mi ez és mik a jelei?”)


Multidisciplinary Care: How Vital Is Communication - Woundsource.com
Scott Bolhack a gondozási intézmények közötti kommunikáció fontosságáról beszél. A SAWC 2023 tavaszán bemutatott "Sebkezelői ellenőrzőlistától" azt reméli, hogy ez az eszköz leegyszerűsíti a betegeknek az ellátátó-rendszeren belüli mozgásának bonyolultságát. („Multidiszciplináris kezelés: mennyire fontos a kommunikáció”)


Myoglobin-derived iron causes wound enlargement and impaired regeneration in pressure injuries of muscle - PubMed
Nurul Jannah Mohamed Nasir, Hans Heemskerk, Julia Jenkins, Nur Hidayah Hamadee, Ralph Bunte és Lisa Tucker-Kellogg (Szingapúr) absztraktja (Elife - „A mioglobinból származó vas a seb megnagyobbodását és a regeneráció károsodását okozza az izom nyomási sérüléseinél”).


Immune Fitness, Migraine, and Headache Complaints in Individuals with Self-Reported Impaired Wound Healing - Dovepress.com
Jessica Balikji, Marlou Mackus, Johan Garssen, Maarten M Hoogbergen és Joris C Verster (Hollandia, Ausztrália) cikke (International Journal of General Medicine). Fejfájásról és migrénről gyakrabban számolnak be azok a személyek, akiknél saját bevallásuk szerint károsodott a sebgyógyulás, és immunrendszerük lényegesen gyengébb az egészséges kontrollokhoz képest. Ezek a fejfájásos és migrénes panaszok jelentősen korlátozzák mindennapi tevékenységeiket. („Immunfitnesz-, migrén- és fejfájáspanaszok olyan egyéneknél, akiknél saját bevallásuk szerint károsodott a sebgyógyulás”)


Lymphedema Treatment Act: Where Are We At? - Woundsource.com
Janet Wolfson cikke. A limfödéma olyan betegség, amely "növeli a nyirokfolyadék felhalmozódását a szervezetben", és duzzanathoz vezet. Kulcsfontosságú a nyiroködéma kezelése és menedzsmentje, mert ha nem diagnosztizálják, kezelik és menedzselik már a korai szakaszában is, akkor hatással lehet a páciens bőrére és szöveteire, és egyéb egészségügyi problémákra is kihat. („Lymphedema kezelési törvény: hol tartunk?”)


Hospital-Acquired Pressure Injuries: Strategies for Prevention - Woundsource.com
Ebben az interjúban Kelly McFee egy nyomási sérülés-megelőzési program felállítását tárgyalja az intézményében, amelynek középpontjában a multidiszciplináris erőfeszítések állnak, valamint olyan erőforrások, amelyek segítették ezt a kezdeményezést. („Kórházban szerzett nyomási sérülések: megelőzési stratégiák”)


How to Identify Pressure Injuries in Skin of Color - Woundsource.com
Janet Wolfson cikke. Az amerikai National Pressure Injury Advisory Panel 2020-ban új iránymutatásokat tett közzé a bőr színének értékeléséről a nyomási sérülések – különösen az 1. stádiumú és a nem átmeneti nyomási sérülések – azonosításának javítása érdekében. Természetesen a fájdalom indikátor lehet az érző betegek számára. A közepesen és a sötéten pigmentált bőr vizuálisan könnyen elhomályosítható a bőrkeményedés, a száraz vagy hamvas bőr és a gyenge fények miatt. („Hogyan lehet azonosítani a nyomási sérüléseket a színes bőrön”)


The Use of Hydrogel Dressings in Sulfur Mustard-Induced Skin and Ocular Wound Management - Sciencedirect.com
Fanny Caffin, David Boccara és Christophe Piérard (Franciaország) cikke (Biomedicines). A szerzők áttekintik, hogy a hidrogél kötszerek hogyan javíthatják a kén-mustár okozta sérülések sebgyógyulását, különös hangsúlyt fektetve arra, hogy alkalmasak gyógyszeradagoló eszközként az általa kiváltott bőr- és szemsérülésekre. („A hidrogél kötszerek használata a kén-mustár által kiváltott bőr- és szemsebkezelésben”)


Delivery of antibacterial agents for wound healing applications using polysaccharide-based scaffolds - Sciencedirect.com
Hamed Nosrati, Morteza Heydari, Zahra Tootiaei, Saeid Ganjbar és Mohammad Khodaei (Irán, Németország) cikke (Journal of Drug Delivery Science and Technology). Ez az áttekintés az antibakteriális nanobioanyagokra és szerekre, valamint ezeknek poliszacharid alapú scaffoldokon keresztül történő szállítására összpontosít. („Antibakteriális szerek szállítása sebgyógyító alkalmazásokhoz poliszacharid alapú speciális vázszerkezetekkel”)


Strategies to Target Microbial Attack in Chronic Skin Wounds: From Classic to Innovative Approaches - Sciencedirect.com
Cláudia S. Oliveira és Rossella Laurano (Portugália, Olaszország) cikke (Bioenginereeing). Előnyös biológiai eredményeik (azaz gyulladáscsökkentő tulajdonságaik, valamint az oxidációt és a mikrobiális inváziót csökkentő képességük) miatt a természetes eredetű vegyületek és a megfelelően megtervezett bioanyagok kiemelt figyelmet kaptak, mint antimikrobiális alternatívák. („Stratégiák a mikrobiális támadások megcélzására krónikus bőrsebekben: a klasszikustól az innovatív megközelítésig”)


Topical Insulin as an Add-On Therapy for Leg Ulcer: A Case Report - Cureus.com
Yusuf Can Edek, Elif Çalışkan Güneş, Hale Nur Ertugay Aral, Esra Adışen és Ahmet Burhan Aksakal (Ankara, Törökország) cikke (Cureus). A helyi inzulin kiegészítő terápiaként történő alkalmazása csökkentheti a kezelési időt és felgyorsíthatja a sebgyógyulást. A helyi inzulin a kezelésre rezisztens fekélyek kiegészítő terápiájának tekinthető. („Helyi inzulin a lábszárfekély kiegészítő terápiájaként: esetbeszámoló”)




Önt is várjuk a Magyar Sebkezelő Társaság tagjai közé!

Ehhez:

Várjuk online jelentkezését!

vagy kérjük,

Töltse le és küldje vissza a regisztrációs lapot!