Fagyöngy és sebkezelés

Nyitóoldal > Blog > 2020

Magyar Sebkezelő Társaság

Szerző: Várhegyi László

A múlt heti blogbejegyzéssel egy minisorozatot indítottam el az év vége négy kellékének, a mikulásvirágnak, a fagyöngynek, a fenyőnek és az alkoholnak a sebkezeléshez és sebgyógyuláshoz való kapcsolódásáról. A mostani cikkben a fagyöngyöt (Viscum), különösen annak egyik faját vesszük górcső alá.

Fagyöngy (Viscum album) A Wikipédia szerint a fehér fagyöngy (Viscum album) a szantálfafélék (Santalaceae) családjába tartozó, Magyarországon is jól ismert és egész Európában elterjedt félélősködő, örökzöld növény. A gyógyászati alkalmazásai közül az érelmeszesedés megelőzését és a hagyományos kezelésekkel együtt a magas vérnyomás leküzdését említi meg. Ennél többet tudhatunk meg a Házipatika.com vonatkozó cikkéből: szédülés, fülzúgás, visszér, koncentrációs képesség javítása, vízhajtó, vérzéscsillapító, alkalmazható köhögésre, szamárköhögésre, asztmatikus görcsökre, epilepsziás rohamok megelőzésére, fejfájás csillapítására (stb.). A sebkezelésről nem történik említés. A WebMD az európai (fehér) és az amerikai fagyöngy alkalmazási „javallatait” kiterjeszti például számos ráktípusra is, de a „wound healing” nincs közöttük. Kutassunk akkor tovább, immár célzottan az Interneten!

A Caféblog.hu egyik bejegyzése szerint a kelta népek hittek csodatévő erejében (növeli a termékenységet, elűzi a rossz szellemeket) – és begyógyítja a sebeket. Ma már a karácsonyi hagyomány része a felfüggesztett fagyöngycsokor – csókot illik váltani alatta. Az Informed.hu megemlíti, hogy a középkorban a kelések és a sebek gyógyítása volt a legfontosabb feladata, s Szent Hildegard kehesség és köszvény, Hieronymus Bock pedig például nyavalyatörés ellen is ajánlotta. A Hieronymus-bock.hu Idézik Pliniust: „Lágyító szer, feloszlatja a daganatokat és kiszárítja a görvélyes sebeket. Gyantával és viasszal alkalmazva bármely felszíni tályogot megpuhít. Néhányan minden egyes összetevővel külön-külön azonos mennyiségű galbánumot (gumigyanta) is adnak hozzá és ezt a keveréket szintén sebek kezelésére használják.” A görvélyes szónak utána kellett néznem, baktérium okozta nyirokcsomó-megnagyobbodást, illetve az abból származó látható duzzanatot jelent. Modern hazai kutatási eredményről szóló beszámolót viszont nem találtam. Nézzük a külföldi (szak)irodalmat!

2014-ben Matthias Kröz (Berlin, Németország) és munkatársai egy rövid tanulmányban foglalták össze a fagyönggyel kapcsolatos alapkutatásokat és klinikai eredményeket a rák és egyéb javallatokra. Az egyik hivatkozást követve jutottam el R. Kuonen-nek (Arlesheim, Svájc) és munkatársainak 2013-as klinikai vizsgálatáig, amelyek azt mutatták, hogy a V. album lipofil kivonata (VALE) relevánsan hozzájárul a sebek gyógyulásához in vivo, ezáltal kiemelve a fagyöngy lipofil frakciójának terápiás potenciálját. In vitro eredményeik igazolták, hogy a VALE és az oleanolsav in vitro stimulálta az NIH/3T3 fibroblasztok migrációját, ami fokozott sebzáródáshoz vezetett. Nem kell azonban ilyen messzire menni az időben.

2020 júliusában Anna Szurpnicka (Varsó, Lengyelország) és munkatársai a fagyöngy biológiai aktivitását vizsgálva külön fejezetet szenteltek a sebkezelés témakörének. Áttekintésükben úgy találták, hogy a V. articulatum Burm. f., az extraktum a seb területének csökkenését mutatja patkányok excíziós seb modelljében. S. Garg és mtsai 2012-es cikkére hivatkozva megállapítják, hogy a re-epithelizációs sebességet gyorsabbnak találták, és a granuloma törési szilárdsága, valamint a száraz granulációs szövet jelentősen megnőtt az extraktummal kezelt patkányokban. Hivatkoznak Kunz és mtsai. (2011) prospektív esettanulmányára, amelynek szerzői a sebgyógyulást elősegítő és tumorellenes hatásokat mutatták be a bazális sejtes karcinóma helyi kezelésével V. album L. lipofil kivonatot tartalmazó kenőccsel.

Fagyöngy (Viscum album) A sebgyógyulási folyamatokban sokféle sejttípus vesz részt, beleértve a fibroblasztokat és a keratinocitákat. Mivel a fibroblasztok felelősek az angiogenezis, az epithelializáció, a kollagénképződés és az extracelluláris mátrixfehérjék szintéziséért, a sebgyógyulás proliferatív fázisának fontos lépése a fibroblasztok migrációjának aktiválása a seb területére. Mint említettem, R. Kuonen és mtsai kutatásai igazolták is, hogy a V. album L. lipofil kivonat és domináns triterpén-oleanolsav jelentősen és dózisfüggően elősegítette az NIH/3T3 fibroblasztok migrációját, s ezáltal fokozott sebzáródást eredményezett.

A lengyel tudósok találtak egy kutatást (2011) a fagyöngy fekélyellenes aktivitásával kapcsolatban is, amelyben a V. articulatum Burm f. metanolos kivonatát Pyrolus ligációs fekély és etanol által indukált fekély modelleken tesztelték patkányokon. Az extraktum mindkét modellben szignifikánsan gátolta a gyomor-léziókat. A szerzők, R. Naganjaneyulu és mtsai szerint az antiulcerogén és a fekélygyógyító tulajdonságok a fagyöngy antiszekréciós aktivitásának köszönhetők.

A növényt jobban megismerni kívánóknak ajánlom A. Bussing „Mistletoe: the genus Viscum” c. könyvét. A jövő héten a fenyő és a sebgyógyulás kapcsolatával folytatjuk minisorozatunkat.


Az illusztrációk forrása a Pixabay.com.

Megosztás:


Kérjük, szóljon hozzá a cikkhez!

E-mail cím (nem fog megjelenni): *  

Név: *  

A bejegyzés címe, amelyhez hozzá kíván szólni:  

Hozzászólás: *  


Önt is várjuk a Magyar Sebkezelő Társaság tagjai közé!

Ehhez:

Várjuk online jelentkezését!

vagy kérjük,

Töltse le és küldje vissza a regisztrációs lapot!