Sajtószemle külföldről - 2024. február

Nyitóoldal > Archivum > Hírek

Magyar Sebkezelő Társaság

csík

Külföldi hírek - 2024. február


Az alábbiakban a megjelenés időrendjében szemlézett külföldi cikkek nem feltétlenül tükrözik a Társaság és annak vezetése álláspontját! A ikonnal jelzett absztraktok fordítása megtalálható a portál MSKT-tagoknak fenntartott részén.


Prevention strategies for the recurrence of venous leg ulcers: A scoping review - Wiley.com
Bingyang He, Junfang Shi, Lingyan Li, Yuanyuan Ma és mtsai. (Lanzhou, Kína) cikke (International Wound Journal). A VLU megelőzésének és kiújulásának ajánlott stratégiái a nagynyomású kompressziós kezelés élethosszig tartó alkalmazása, a kiegészítő mozgásterápia és az öngondoskodás elősegítése érdekében az egészségnevelés megerősítése. Ezenkívül döntő fontosságú a a multidiszciplináris csapatoknak a VLU kezelésében való részvétele. („Megelőzési stratégiák a vénás lábszárfekélyek kiújulására: Szintetizáló áttekintés”)


Near-infrared spectroscopy data for foot skin oxygen saturation in healthy subjects - Wiley.com
Mehmet A. Suludere, Arthur Tarricone, Bijan Najafi, Lee Rogers és mtsai. (USA) cikke (International Wound Journal). A szerzők vizsgálati eredményei azt mutatták, hogy a NIRS-szel mért oxi-hemoglobin és oxigéntelítettség között különbség volt a különböző FST-vel (Fitzpatrick-féle bőrtípussal) rendelkező egészséges önkénteseknél. („Közel-infravörös spektroszkópiai adatok a láb bőrének oxigén-szaturációjáról egészséges alanyokban”)


Biological study of skin wound treated with Alginate/Carboxymethyl cellulose/chorion membrane, diopside nanoparticles, and Botox A - Nature.com
Naimeh Mahheidari, Mohammad Kamalabadi-Farahani, Mohammad Reza Nourani és mtsai. (Irán, Japán) cikke (npj Regenerative Medicine). Ez a speciális vázszerkezet bizonyította, hogy képes elősegíteni a szöveti regenerációt és az új hámképződést, így ígéretes jelölt a bőr helyreállításának fokozására a sebkezelésben. („Alginát / karboximetil-cellulóz / khorion hártyával, diopszid nanorészecskékkel és Botox A-val kezelt bőrseb biológiai vizsgálata”)


Use of Medicinal Plants in the Process of Wound Healing: A Literature Review - Mdpi.com
Mayra Cedillo-Cortezano, Luis Ruben Martinez-Cuevas, Jesús A. Márquez López és mtsai. (Cuernavaca, Mexikó) cikke (Pharmaceuticals). Az elmúlt évtized eredményei szerint összesen 62 család és 109 nemzetség gyógynövényei, valamint vegyületeiket in vivo és in vitro kísérletileg is vizsgálták, és klinikailag megállapították, hogy elősegítik a gyógyulást. („Gyógynövények felhasználása a sebgyógyulás folyamatában: Irodalmi áttekintés”)


A budget impact analysis of a powered hybrid mattress to prevent pressure ulcers in the Austrian inpatient setting: An original research - PubMed
Gerald Eichhober, Marco Voit, Franz Meyer és Evelyn Walter (Bécs, Ausztria) absztraktja (Health Sci Rep. - „Egy motoros hibrid matrac költségvetési hatáselemzése a nyomási fekélyek megelőzésére osztrák fekvőbeteg-körülmények között: egy eredeti kutatás”).


Improving Patient Safety: Learning from Reported Hospital-Acquired Pressure Ulcers - PubMed
Anthony Octo Forkuo-Minka, Augustine Kumah és Afua Yeboaa Asomaning (Accra, Ghána) absztraktja (Glob J Qual Saf Healthc. - „A betegek biztonságának javítása: tanulás a bejelentett kórházi nyomási fekélyekből”).


Journal of Wound Management Special Issue 2025 - Pressure Ulcers / Pressure Injuries - EWMA.org
2025-ben a Journal of Wound Management (JWM) különszámot jelentet meg, amely a nyomási fekélyekre/sérülésekre összpontosít. A különszám vendégszerkesztői a legmagasabb tudományos színvonalú anyagokat várják. Üdvözlik a szisztematikus áttekintéseket, kísérleteket és kvázi-kísérleteket, megfigyelési tanulmányokat és esetjelentéseket, amelyek új eredményekre, áttekintésekre, fejlesztési projektekre és oktatási eredményekre összpontosítanak. Minden beérkezett cikket kettősvak szakértői értékelésnek vetnek alá, és a 2025. júliusi számban fog megjelenni. Benyújtási határidő: 2025. február 1. („Journal of Wound Management különszám, 2025 – Nyomási fekélyek / Nyomási sérülések”)


The effect of cannabinoids on wound healing: A review - Wiley.com
Aniruddha C. Parikh, Christopher S. Jeffery, Zainab Sandhu és mtsai. (Oklahoma City, USA) cikke (Health Science Reports). Bár további humán vizsgálatokra van szükség, a kannabinoidok helyi alkalmazása potenciális terápiás lehetőség lehet a műtét utáni és krónikus sebek kezelésére. („A kannabinoidok hatása a sebgyógyulásra: áttekintés”)


Recent Developments in 3D-(Bio)printed Hydrogels as Wound Dressings - Nih.gov
Olga Kammona, Evgenia Tsanaktsidou és Costas Kiparissides (Thesszaloniki, Görögország) cikke (Gels). A fejlett hidrogélszerkezeteket különböző típusú bioinjekciós anyagok (pl. természetes és/vagy szintetikus polimerek és ezek keverékei biológiai anyagokkal) és nyomtatási módszerek (pl., extrúzió, digitális fényfeldolgozás, koaxiális mikrofluidikus bioprintelés stb.), és különböző bioaktív anyagokat (pl. növekedési faktorok, antibiotikumok, antibakteriális szerek, nanorészecskék stb.) és/vagy sejteket (pl. dermális fibroblasztok, keratinociták, mesenchymális őssejtek, endothelsejtek stb.) építettek be. („A 3D-(bio)nyomtatott hidrogélek kötszerként való felhasználásának legújabb fejlesztései”)


Pressure Injury and Microclimate: How Linen Layers May Contribute - Woundsource.com
Laura Swoboda cikke. Az orvosoknak ki kell választaniuk a megfelelő típusú és mennyiségű réteget a páciens és a támasztófelület között. A bizonyítékok arra utalnak, hogy ez a választás nagy értékű, alacsony költségű beavatkozás. Az ágynemű típusát illetően az NPIAP 2019 irányelvei kifejezetten javasolják a selyem vagy selyemszerű lepedők használatát a pamut és pamut keverék lepedőkkel szemben. Azt találták, hogy a selyem vagy selyemszerű ágynemű alacsonyabb súrlódási tényezővel és gyorsabb száradási idővel rendelkezik, mint a pamut alapú vászon. („Nyomási sérülés és mikroklíma: Hogyan járulhatnak hozzá a lenrétegek”)


Skin Failure: Use of an evidence-based tool to identify it at end of life - Woundsource.com
Holly M. Hovan cikke. Elkerülhető és elkerülhetetlen bőrlebomlás fordulhat elő az életük végén (EOL) lévő betegeknél a különböző gondozási körülmények között. Sok vita folyt az elkerülhetetlen bőrleépülésről; azonban a pontos etiológiája ismeretlen. („Bőrelégtelenség: Bizonyítékokon alapuló eszköz használata annak azonosítására az élet végén”)


Unique combination of hyaluronic acid and amino acids in the management of patients with a range of moderate-to-severe chronic wounds: Evidence from international clinical trials - Wiley.com
Marco Romanelli (Pisa, Olaszország) cikke (International Wound Journal). Az elmúlt 15 év kísérleteinek áttekintése a HA és az aminosavak egyedülálló kombinációjának egyértelmű előnyeit jelzi a gyógyulási sebesség és a granulációs szövetek termelődésének indukálása tekintetében, összehasonlítva a HA önálló alkalmazásával. („A hialuronsav és az aminosavak egyedülálló kombinációja a közepestől súlyosig terjedő krónikus sebekben szenvedő betegek kezelésében: nemzetközi klinikai vizsgálatok bizonyítékai”)


A real-world expert opinion on the use of a combination of hyaluronic acid and amino acids in the management of acute and chronic wounds - Wiley.com
Keith Harding és Douglas Queen (Toronto, Kanada) cikke (International Wound Journal). Az orvostechnikai eszközökkel kapcsolatos klinikai bizonyítékok hierarchiája az esettanulmányoktól a randomizált, kontrollált vizsgálatokig (RCT-k), szisztematikus felülvizsgálatokig és metaanalízisekig terjed. Míg az RCT-ket tekintik a gyógyszerkészítmények arany standardjának, az esettanulmányok némi valós betekintést nyújtanak az orvostechnikai eszközök hasznosságába, különösen a sebek kezelésében. („A való világ szakértőinek véleménye a hialuronsav és aminosavak kombinációjának használatáról az akut és krónikus sebek kezelésében”)


The correlation between sub-epidermal moisture measurement and other early indicators of pressure ulcer development - A prospective cohort observational study. Part 1. The correlation between sub-epidermal moisture measurement and ultrasound - Wiley.com
Hannah Jane Elizabeth Wilson, Declan Patton, Aglecia Moda Vitoriano Budri és mtsai. (Írország, Szaúd-Arábia, Ausztrália) cikke (International Wound Journal). A tanulmány eredményei bizonyítékot szolgáltatnak arra, hogy összefüggés van a szubepidermális nedvesség és az ultrahang között. („A szubepidermális nedvességmérés és a nyomási fekély kialakulásának egyéb korai mutatói közötti összefüggés – Prospektív kohorsz megfigyelési vizsgálat. 1. rész. A szubepidermális nedvességmérés és az ultrahang közötti összefüggés”)


Study reveals unexpected link between cell membrane damage and cellular senescence - News-medical.net
A szerzők feltárták, hogy a sejtmembrán károsodása a sejtek öregedését indukálja egy másik mechanizmuson keresztül, amely magában foglalja a kalciumionokat és a p53 tumorszuppresszor gént. Ezek az eredmények hozzájárulhatnak egy olyan stratégia kidolgozásához, amely a jövőben az egészséges hosszú élettartam elérését szolgálja. („A tanulmány váratlan kapcsolatot tár fel a sejtmembrán károsodása és a sejt öregedése között”)


Using continuous improvement to enhance wound care services - Wounds-uk-com
Grainne Ulyatt, Jonathan Nye, Kerry Carmichael és Lauren Roughton cikke. A műhelymunka kulcsfontosságú üzenete az volt, hogy biztosítsa a kívánt adatok összegyűjtését (vagyis azt, amit implementálni kell). Az adatokat visszajuttatják azoknak, akik a változásokat be tudják építeni a klinikai gyakorlatba. („Folyamatos fejlesztések alkalmazása a sebkezelési szolgáltatások javítására”)


Adherence and oxygen therapy: a case series - Wounds-uk-com
Aisling Roberts cikke. Két krónikus sebben szenvedő beteg eredményei arra utalnak, hogy az oxigénterápia javíthatja az eredményeket, miközben lehetővé teszi a páciensek önellátását, és a kezelési terv fokozott betartásához vezet. („Adherencia és oxigénterápia: esetsorozat”)


Scientists develop 3D-printable gelatin materials for reconstructive and plastic surgery - News-medical.net
A prágai IOCB és a Genti Egyetem kutatói a zselatin alapú anyagok tulajdonságainak javításán dolgoztak, ezzel is bővítve felhasználásuk lehetőségeit elsősorban az orvostudományban. Az ACS Applied Engineering Materials-ban megjelent cikkben olyan 3D-nyomtatható anyagokat mutattak be, amelyek röntgenkészülékkel vagy számítógépes tomográfiával könnyen nyomon követhetők. („A tudósok 3D-nyomtatható zselatin anyagokat fejlesztenek rekonstrukciós és plasztikai sebészethez”)


Compression therapy in dermatology - PubMed
E. Conde Montero, J. Dissemond és K. Protz Competence (Spanyolország, Németország) absztraktja (Actas Dermosifiliogr. - „Kompressziós terápia a bőrgyógyászatban”).


Enhancing Pressure Injury Surveillance Using Natural Language Processing - PubMed
Carly E Milliren, Al Ozonoff, Kerri A Fournier, Jennifer Welcher és mtsai. (Boston, USA) absztraktja (J Patient Saf. - „A nyomási sérülések felügyeletének javítása természetes nyelvfeldolgozással”).


Nanomaterials in the Wound Healing Process: New Insights and Advancements - Frontiersin.org
Tanikan Sangnim, Vivek Puri, Divya Dheer, D. Nagasamy Venkatesh és mtsai. (Thaiföld, India) cikke (Pharmaceutics). A nanoanyagok sebgyógyításban való felhasználása nagy ígéretekkel kecsegtet és folyamatosan fejlődik, új lehetőségeket kínálva a hatékony és eredményes sebkezelési terápiák fejlesztésére. („Nanoanyagok a sebgyógyulási folyamatban: új meglátások és előrelépések”)


Novel therapy harnesses stem cell-derived exosomes for diabetic wound healing - News-medical.net
A kutatók új terápiát mutattak be a diabéteszes sebgyógyulásra. Ez a kutatás rávilágít a hipoxiás csontvelői mezenchimális őssejtekből (BMSC) származó exoszomális miR-4645-5p alkalmazására, amely jelentősen javítja a sebgyógyulást a keratinocita autofágia elősegítésével. („Az új terápia őssejt-eredetű exoszómákat használ a diabéteszes sebek kezelésére”)


Are incisions the forgotten wound? Rethink incision care to improve patient otucomes - Woundsinternational.com
A jelentés összefoglalja számos, a zavartalan sebgyógyulás (UWH) hatékonyságáról és implementációjáról szóló tanulmány eredményeit egy sor műtéti és műtét utáni helyzetben. Különös figyelmet fordítanak a sebészeti onkológiára és az ortopédiai műtétek alatti és utáni metszéses sebek ápolására. Az UWH olyan elv, amely csökkenti a betegek mortalitását, javítja a felépülési időt, javítja a betegek életminőségét és csökkenti a költségeket. („A bemetszések az elfelejtett sebek? Gondolja át újra az incíziók kezelését a betegek kimenetelének javítása érdekében”)


Cellular senescence and wound healing in aged and diabetic skin - Frontiersin.org
Arisa Kita, Sena Yamamoto, Yuki Saito és Takako S. Chikenji (Szapporó, Japán) cikke (Front. Physiol.). Az öregedő fibroblasztok és makrofágok gátolják a sebgyógyulást a CXCL2-CXCR2 jelátvitel révén cukorbetegségben. A szerzők tanulmánya arról is beszámol, hogy az sWAT-ban lévő öregedő mesenchymális sejtek elősegítik a sebgyógyulást normál bőrben azáltal, hogy növelik a SASP faktorok expresszióját. („A sejtek öregedése és sebgyógyulása idős és cukorbeteg bőrben”)


Effect of Commercially Available Wound Irrigation Solutions on Uninfected Host Tissue in a Murine Model - Sciencedirect.com
Dexter Powell, Brendan Comer, Bin Wu, Paula Dietz és mtsai. (USA) cikke (Arthroplasty Today). A kereskedelemben kapható antiszeptikus öblítőoldatoknak egyszeri, rövid ideig tartó használata biztonságosnak tűnik fertőzetlen sebben. A tanulmányból származó adatok hasznos információkkal szolgálnak a sebészek számára az antiszeptikus irrigációs oldatok intraoperatív használatának biztonságosságáról a műtéti fertőzések megelőzésére. („A kereskedelemben kapható seböblítő oldatok hatása a nem fertőzött gazdaszövetekre egérmodellben”)


Solanum lycopersicum (Tomato)-Derived Nanovesicles Accelerate Wound Healing by Eliciting the Migration of Keratinocytes and Fibroblasts - Mdpi.com
Valeria Daniello, Vincenzo De Leo, Maria Lasalvia, Md Niamat Hossain és mtsai. (Olaszország) cikke (IJMS). A szerzők eredményei a paradicsomból származó nanovezikulák potenciális terápiás hasznosságát jelzik krónikus vagy nehezen gyógyuló fekélyek kezelésében. („A Solanum lycopersicum (paradicsom) eredetű nanovezikulák felgyorsítják a sebgyógyulást a keratinociták és fibroblasztok migrációjának kiváltásával”)


Effect of Spray-Type Alginate Hydrogel Dressing on Burn Wounds - Mdpi.com
Jeong Yeon Choi, Yong-Joon Joo, Ri Jin Kang, Hee Kyung Jeon és Gyeong Sik Hong (Dél-Korea) cikke (Gels). Ez a tanulmány azt sugallja, hogy a spray-típusú alginát-hidrogél kötszer hatásos anyag az égési sebek kezdeti kezelésére. („A spray típusú alginát hidrogél kötszer hatása égési sebekre”)


Hydrogels Containing Chitosan-Modified Gold Nanoparticles Show Significant Efficacy in Healing Diabetic Wounds Infected with Antibiotic-Resistant Bacteria - Tandfonline.com
Hongqi Meng, Ying Zhao, Hang Cai, Di You és mtsai. (Kína) cikke (International Journal of Nanomedicine). A gél/CS-AuNP szignifikánsan javítja az MRSA-fertőzött diabéteszes sebek gyógyulását patkánymodellben. („A kitozánnal módosított arany nanorészecskéket tartalmazó hidrogélek szignifikáns hatásosságot mutatnak az antibiotikum-rezisztens baktériumokkal fertőzött diabéteszes sebek gyógyításában”)


Considering the Role of pH in Wound Healing - Hmpgloballearningnetwork.com
A tanulmányok mindig kimutatták, hogy amikor krónikus sebek keletkeznek, akkor azok lúgos állapotban vannak. Hogyan változtathatjuk ezt egy savasabb pH-értékre? („A pH szerepének figyelembe vétele a sebkezelésben”)


Healing of diabetic foot ulcer with topical and oral administrations of herbal products: A systematic review and meta-analysis of randomized controlled trials - PubMed
Mina Zamanifard, Morteza Nasiri, Fatemeh Yarahmadi, Sahar Zonoori és mtsai. (Irán) absztraktja (Int Wound J. - „A diabéteszes lábfekély gyógyulása gyógynövénytermékek helyi és orális adagolásával: randomizált, kontrollált vizsgálatok szisztematikus áttekintése és metaanalízise”).


Not All Sacral Wounds Are Sacral Decubitus Ulcers: A Case Report - PubMed
Forrest Lindsay-McGinn és Cory Munden (USA) absztraktja (Clin Pract Cases Emerg Med. - „Nem minden sacralis seb sacralis decubitus fekély: esetjelentés”).


Effect of prophylactic dressings to reduce pressure injuries: a polymer-based skin model - PubMed
Masushi Kohta, Shunji Yunoki és Junko Sugama (Japán) absztraktja (J Wound Care - „Profilaktikus kötszerek hatása a nyomási sérülések csökkentésére: polimer alapú bőrmodell”).


A new era in wound care - Eurekalert.org
Programozható hidrogélek is használhatók a tartós gyógyszerfelszabadulás érdekében. („Új korszak a sebkezelésben”)


Regulation of inflammation during wound healing: the function of mesenchymal stem cells and strategies for therapeutic enhancement - Frontiersin.org
Mingnan Gao, Han GuoHan Guo, Xuan DongXuan Dong, Zimao Wang és mtsai. (Zhengzhou, Kína) cikke (Front. Pharmacol.). A sebek gyulladásos környezetének immunmodulációval történő szabályozásával kimutatták, hogy a transzplantált mesenchymális őssejtek felgyorsítják a gyógyulási folyamatot. Az egyéb immunmoduláló mechanizmusokon kívül, beleértve a neutrofil aktivitás kezelését és a makrofág polarizáció módosítását, a T-sejtek, a természetes gyilkos sejtek és a dendritikus sejtek aktiválása is módosulhat. („A gyulladás szabályozása a sebgyógyulás során: a mesenchymális őssejtek funkciója és a terápiás hatásfokozás stratégiái”)


Chemotherapy-Mediated Complications of Wound Healing: An Understudied Side Effect - Liebertpub.com
Paulina Słonimska, Paweł Sachadyn, Jacek Zieliński, Marcin Skrzypski és Michał Pikuła (Lengyelország) cikke (Advances in Wound Care). Ez a munka áttekinti azokat a bőrproblémákat, amelyeket a betegek a kemoterápia alatt és után tapasztalhatnak, és betekintést nyújt e kórképek sejtszintű és molekuláris mechanizmusaiba. („A sebgyógyulás kemoterápia által közvetített szövődményei: egy kevéssé tanulmányozott mellékhatás”)


Laser Applications in Wound and Scar Management Post-Mohs Micrographic Surgery: A Systematic Review - PubMed
Michelle Le, Chaocheng Liu, Owen D Luo, Delaram Shojaei és Christopher D Sibley (Kanada) absztraktja (J Cutan Med Surg. - „Lézeres alkalmazások a seb- és hegkezelésben Mohs utáni mikrografikus sebészetben: szisztematikus áttekintés”).


Trends in Pressure Injury Prevalence Rates and Average Days to Healing Associated With Adoption of a Comprehensive Wound Care Program and Technology in Skilled Nursing Facilities in the United States - Hmpgloballearningnetwork.com
Heba Tallah Mohammed, David Mannion, Amy Cassata és Robert D. J. Fraser (USA, Kanada) cikke (Wounds). A technológia alkalmazása egy átfogó sebkezelési program részeként nemcsak a betegellátás és az életminőség javítását eredményezheti, hanem jelentős éves megtakarítást is eredményezhet a további kiadások (akár 1.410.000 USD) és a klinikusok idejének (44.808 óra) megtakarításában. („A nyomási sérülések előfordulási arányának és a gyógyulásig eltöltött átlagos napoknak a trendjei egy átfogó sebkezelési program és technológia elfogadásával összefüggésben ápolóintézetekben az Egyesült Államokban”)


Improving Wound Healing Outcomes in Patients With Diabetes and Foot Burn Injuries - Hmpgloballearningnetwork.com
Jean V. Archer és Michael L. Cooper (USA) cikke (Podiatry Today). A szerzők célja, hogy felhívják a figyelmet erre a foglalkozás-egészségügyi veszélyre, javítsák a sebgyógyulást, és csökkentsék a végtagok elvesztésének kockázatát a betegek ezen alcsoportjában. („A sebgyógyulási eredmények javítása cukorbetegeknél és lábégési sérüléseknél”)


In Vitro Assessment of Wound-Healing Efficacy of Stabilized Basic Fibroblast Growth Factor (FGF-2) Solutions - Mdpi.com
Leah Benington, Jingxin Mo, Mingxin Li, Gunesh Rajan és mtsai. (Ausztrália, Kína, Svájc) cikke (Pharmaceuticals). Az F5 és az F6 összehasonlítható teljesítménye aláhúzza bennük rejlő innovatív, kevésbé invazív és költséghatékony lehetőségeket a krónikus dobhártya-perforációk hatékony kezelésére szolgáló fülgyógyászati készítmények fejlesztésére. („Stabilizált bázisos fibroblaszt növekedési faktor (FGF-2) oldatok sebgyógyulási hatásosságának in vitro értékelése”)


Risk and protective factors associated with wound infection after neurosurgical procedures: A meta-analysis - Wiley.com
Kang He, Yan-Yang Li és Hong-Lin Liu (Kaifeng, Kína) cikke (International Wound Journal). A klinikusok csökkenthetik a posztoperatív sebfertőzések előfordulását, ha a betegekkel előzetesen kommunikálnak a posztoperatív sebfertőzések lehetőségéről a cikkben említett tényezők alapján, és ha megfelelő munkát végeznek a posztoperatív sebfertőzések megelőzésében. („Az idegsebészeti beavatkozások utáni sebfertőzéssel kapcsolatos kockázati és védőfaktorok: metaanalízis”)


Metabolism, fibrosis, and apoptosis: The effect of lipids and their derivatives on keloid formation - Wiley.com
Chen-yu Li, Ru-xin Xie, Shi-wei Zhang, Jiao Yun és mtsai (Kaifeng, Kína) cikke (International Wound Journal). Mind a D-vitamin, mind a hexadecil-foszforilkolin (HePC) potenciális antifibrotikus és antiproliferatív tulajdonságokat mutatott, ami arra utal, hogy hasznosak a keloid kezelésben. Míg a keloidok továbbra is aggodalomra adnak okot a klinikai gyakorlatban, ez a tanulmány hangsúlyozza a specifikus lipidmolekulák megcélzásának ígéretes lehetőségét a keloid terápiás stratégiák fejlesztésében. („Anyagcsere, fibrózis és apoptózis: a lipidek és származékaik hatása a keloidképződésre”)


Foam Dressings for Wound Healing - Springer.com
Abby Hargis, Marita Yaghi, Narges Maskan Bermudez és Amit Gefen (USA, Izrael, Belgium) cikke (Current Dermatology Reports). A habkötszereket gyakran használják a sebkezelésben könnyű használhatóságuk, gyakran (viszonylag) alacsony költségük, hajlékonyságuk, folyadékfelszívó képességük, valamint az antimikrobiális anyagok, például az ezüst sebágyba juttatásának képessége miatt. Összességében a habkötszerek a sebellátás egyik leghasznosabb eszközei. („Habkötszerek a sebgyógyuláshoz”)


Nature of Wound Healing: Lessons from 17th Century - Woundsource.com
Christine Miller cikke. A krónikus sebek gyógyítása még a modern időkben is kihívást jelent, amikor a sebkezelő szakemberek összehangolhatják a kulcstényezőket, hogy optimális sebkörnyezetet érjenek el a gyógyuláshoz. A korábbi évszázadokban az orvosok és a sebészek ugyanazokkal a problémákkal küzdöttek. („A sebkezelés természete: tanulságok a 17. századból”)


Gauze Dressings and Wounds: 9 Dos and Don’ts - Woundsource.com
A wet-to-dry kötszerek használata sok seb szokásos kezelési módja évtizedek óta. Ezt a technikát azonban rosszallják, mert számos hátránya van. A fejlett kötszerek és alternatív sebtisztítási módszerek alkalmazása (a nedves-száraz kötszerek által biztosított mechanikus sebtisztításon kívül) a sebkezelés legjobb gyakorlataként segíti a klinikusokat a nedves gyógyulási környezet fenntartásában. („Gézkötések és sebek: 9 év mellette és ellene”)


Use of simple lymphatic drainage on truncal lymphoedema for a patient with diabetes and peripheral arterial disease - PubMed
Jennifer Yates (Sheffield, Egyesült Királyság) absztraktja (Br J Nurs. - „Egyszerű nyirokdrenázs alkalmazása truncalis limfödéma esetén cukorbetegségben és perifériás artériás betegségben szenvedő betegeknél”).


Hydrogel-mediated extracellular vesicles for enhanced wound healing: the latest progress, and their prospects for 3D bioprinting - PubMed
Yi Zheng, Chuqiao Pan, Peng Xu és Kai Liu (Sanghaj, Kína) absztraktja (J Nanobiotechnology - „Hidrogél által közvetített extracelluláris vezikulák a fokozott sebgyógyulásért: a legújabb fejlemények és kilátásaik a 3D bionyomtatásban”).


Biofilm therapy for chronic wounds - Wiley.com
Yang Liu, Shengyong Long, Hanfeng Wang és Yan Wang (Kína) cikke (International Wound Journal). Ez az áttekintés a krónikus seb biofilm kezelésének különböző módszereit foglalja össze, hogy elméleti összefoglalást és gyakorlati alapot nyújtson a megfelelő sebbiofilm kezelési módszerek kiválasztásához a klinikai gyakorlatban. („Biofilm terápia krónikus sebekre”)


Green Synthesis of Euphorbia tirucalli-Mediated Titanium Dioxide Nanoparticles Against Wound Pathogens - Cureus.com
Haritha Natarajan Sankar, Rajeshkumar Shanmugam és Jayasree Anandan (India) cikke. Az eredmények azt mutatják, hogy a botkaktusz kivonattal szintetizált TiO2NP-k erős antimikrobiális aktivitást mutatnak a vizsgált sebkórokozókkal szemben. Ezenkívül az elkészített nanorészecskék alacsonyabb toxicitást mutatnak, ami arra utal, hogy a kereskedelemben kapható szintetikus drogok alternatívájaként használhatók. („Euphorbia tirucalli által közvetített titán-dioxid nanorészecskék zöld szintézise a seb patogének ellen”)


Breakthrough in 3D Printable Tissue Adhesive Ink: A Revolutionary Step in Rapid Tissue Repair - Medriva.com
Ayanna Amadi cikke. Az additív gyártás és az egészségügy világában izgalmas fejlesztés történt - egy közvetlenül tintával írható 3D nyomtatható szövetragasztó tinta. Ez az innovatív anyag N-hidroxiszukcinimid-észterrel funkcionalizált poli(akril)sav polimerhálózatából áll, amely hidrofil poliuretánnal interpenetrált és arra oltott. („Áttörés a 3D nyomtatható szövetragasztó tinta területén: Forradalmi lépés a gyors szövetjavításban”)


Collagen-Based Scaffolds for Chronic Skin Wound Treatment - Mdpi.com
Francesco La Monica, Simona Campora és Giulio Ghersi (Palermo, Olaszország) cikke (Gels). Ez az áttekintés a kollagén alapú bioanyagokat vizsgálja, mint lehetséges terápiás beavatkozásokat a bőr krónikus sebeinek kezelésére, különös tekintettel a fertőző és diabéteszes fekélyekre. A leírt különböző megközelítéseket cselekvés-mechanizmus alapján osztályozzák. („Kollagén alapú scaffoldok krónikus bőrsebek kezelésére”)


What is The Role of Biologic Dressings in Regenerative Medicine - Thewoundpros.com
A regeneratív gyógyászat dinamikus világában a biológiai kötszerek transzformatív szerekként jelennek meg, és hatalmas lehetőségeket mutatnak be a sebkezelésben. Az amnion hártyáktól a kollagén alapú és alginát kötszerekig – a krónikus sebkezelésben, az égési sérülések kezelésében és a sebészeti eljárásokban való változatos alkalmazásuk kiemeli kulcsfontosságú szerepüket. („Mi a biológiai kötszerek szerepe a regeneratív gyógyászatban?”)


Revolutionizing Diabetic Wound Healing: The Potential of Novel Hydrogel Dressings - Medriva.com
A hidrogél kötszerek, különösen a PPN hidrogél kifejlesztése és alkalmazása új korszakot jelent a cukorbetegek fertőzött sebeinek kezelésében. Ezek a kötszerek ígéretes alternatívát kínálnak a meglévő kezelési lehetőségekhez képest, hatásosabb antibakteriális tulajdonságokat biztosítva anélkül, hogy további gyulladást okoznának. („Forradalmasodik a diabéteszes sebek kezelése: az újszerű hidrogél kötszerek lehetőségei”)


Silk Biomaterials in Wound Healing: Navigating Challenges and Charting the Future of Regenerative Medicine - Springer.com
Best Atoe, Ikhazuagbe H. Ifijen, Igbako Philip Okiemute, Okeke I. Emmanuel és Muniratu Maliki (Nigéria) absztraktja (TMS Annual Meeting & Exhibition - „Selyem bioanyagok a sebkezelésben: eligazodni a kihívásokban és felvázolni a regeneratív gyógyászat jövőjét”).


Examining the Role of AI in Wound Care Workflow - Woundsource.com
Ebben az interjúban Paul J. Kim arról beszél, hogy a mesterséges intelligenciát alkalmazó egészségügyi technológiák hogyan javíthatják a sebellátási gyakorlat munkafolyamatát. („Az MI szerepének vizsgálata a sebkezelési munkafolyamatokban”)


Pseudomonas Biofilm in a Chronic Wound: How Ultrasound Therapy With Saline Mist Can Help - Woundsource.com
Ebben az interjúban az előadók a SAWC 2024 Spring-en bemutatandó poszterüket mutatják be, ahol ultrahangterápiát és más újszerű sebkezelési technológiát alkalmaztak a Pseudomonas biofilm kezelésére. („Pseudomonas biofilm krónikus sebben: Hogyan segíthet az ultrahangos terápia sóköddel)


Regulation of inflammation during wound healing: the function of mesenchymal stem cells and strategies for therapeutic enhancement - Frontiersin.org
Mingnan Gao, Han Guo, Xuan Dong, Zimao Wang és mtsai. (Csengcsou, Kína) absztraktja (Front. Pharmacol. - „A gyulladás szabályozása a sebgyógyulás során: a mesenchymális őssejtek funkciója és a terápiás javítás stratégiái”).


Oxygen Saturation Increase in Ischemic Wound Tissues after Direct and Indirect Revascularization - Mdpi.com
Austėja Račytė, Gabija Pikturnaitė, Tomas Baltrūnas, Evaldas Kalvaitis és mtsai. (Litvánia) cikke (Biomedicines). Ez a vizsgálat kis különbséget mutatott ki az oxigénszaturáció növekedésében az angioszomális és a nem angioszomális revaszkularizációs csoportok között. Egy ilyen megállapítás arra utal, hogy az angioszomális revaszkularizáció klinikai jelentősége elhanyagolható, és olyan zavaró tényezők fedhetik el, mint például az érátmérő és a kiáramlási hatás a restenosis arányára. („Az oxigén-szaturáció növekedése az ischaemiás sebszövetekben közvetlen és közvetett revaszkularizáció után”)


State of the art, trends, hotspots, and prospects of injection materials for controlling bleeding - Nih.gov
Changsheng Feng és Liang Yangcorresponding (Yan'an, Kína) cikke (International Wound Journal). Ez az áttekintés átfogó és szisztematikus összefoglalót nyújt az injektálható vérzéscsillapító anyagokról, értékes útmutatást nyújtva ezek fejlesztéséhez és klinikai alkalmazásához. („A vérzéscsillapításhoz használt injekciós anyagok jelenlegi állása, trendjei, forró pontjai és kilátásai”)


Looking for the Ideal Probiotic Healing Regime - Mdpi.com
Alexandra Menni, Moysis Moysidis, Georgios Tzikos, George Stavrou és mtsai. (Görögország, Egyesült Királyság) cikke (Nutrients). Tizenegy probiotikus fajt elemeztek, a befogadás egyetlen kritériuma legalább két publikált kutatási cikk volt. („Az ideális probiotikus gyógymódot keresése”)


Development of pro-angiogenic skin substitutes for wound healing - Wiley.com
Hengyue Song, Dake Hao, Jianda Zhou, Diana Farmer és Aijun Wang (USA, Kína) absztraktja (Wound Repair and Regeneration - „Pro-angiogén bőrhelyettesítők fejlesztése a sebgyógyuláshoz”).


Programmed microalgae-gel promotes chronic wound healing in diabetes - Nature.com
Yong Kang, Lingling Xu, Jinrui Dong, Xue Yuan, Jiamin Ye és mtsai. (Kína) cikke (Nature Communications). Az élő haematococcus hidrogél sterilizálhatja és fokozhatja a sejtproliferációt és migrációt, valamint elősegítheti a neoangiogenezist, ami javíthatja a fertőzött diabéteszes sebek gyógyulását nőstény egerekben. („A programozott mikroalga-gél elősegíti a krónikus seb gyógyulását cukorbetegségben”)


Effectiveness of Vibration Therapy for Hard-to-Heal Wounds in Clinical Study: A Scoping Review - Dovepress.com
Daijiro Haba, Mizuho Itabashi, Nao Tamai, Hiromi Tobe és mtsai. (Japán) cikke (Chronic Wound Care Management and Research). Az eredmények azt sugallták, hogy az alacsony frekvenciájú és alacsony intenzitású vibrációs terápiák segítettek hatékonyan kezelni a sebeket (beleértve a nyomási sérüléseket, a diabéteszes lábszárfekélyeket és a vénás lábszárfekélyeket) a véráramlás javítása, a fájdalom enyhítése, a váladék csökkentése, a nekrotikus szövet eltávolítása és a sebgyógyulással kapcsolatos nitrogén-oxid expressziójának növelése révén. („A vibrációs terápia hatásossága nehezen gyógyuló sebek esetén egy klinikai vizsgálatban: Szintetizáló áttekintés”)


Fish skin heals the toughest wounds - Drugdiscoverynews.com
Staphanie DeMarco cikke. Izlandtól Brazíliáig kutatók vizsgálják a halbőr gyógyító erejét, amely olcsó és jobb megoldást kínál a sebek kezelésére. („A hal bőre begyógyítja a makacs sebeket is”)


Incidence and Management of Skin Lesions and Minor Wounds in Chronic Obstructive Pulmonary Disease Patients undergoing Advanced Bronchodilator Therapy - Wiley.com
Caiwen Shi és Ming Zhang (Csangcsou, Kína) cikke (International Wound Journal). Az eredmények rávilágítottak a holisztikus kezelési megközelítés alkalmazásának lehetséges előnyeire a COPD esetében, ami azt sugallja, hogy e terápiák beépítése további előnyöket nyújthat az epidermisz számára. („Bőrléziók és kisebb sebek előfordulása és kezelése modern hörgőtágító terápiában részesülő krónikus obstruktív tüdőbetegségben szenvedő betegeknél”)


Best practices for managing malodorous and infected wounds in advanced cervical cancer - Wiley.com
Habibah Abdul Hamid, Xiaoqian Lin, Yuan Kun Qin, Abdah Md Akim és mtsai. (Malajzia, Kína - International Wound Journal). A szerzők eredményei hangsúlyozták az egyénre szabott ellátási megközelítések jelentőségét, felhívták a figyelmet a hatékony sebkezelési technikákra, és azonosították azokat a kritikus meghatározó tényezőket, amelyek befolyásolták a betegek felépülését. („A rossz szagú és fertőzött sebek kezelésének legjobb gyakorlatai előrehaladott méhnyakrák esetén”)


Knowledge mapping and research trends of stem cell in wound healing: A bibliometric analysis - Wiley.com
Nianzhe Sun, Yu Sun, Yixuan Xing, Laiyu Xu és mtsai. (Kína) cikke (International Wound Journal). Ez a tanulmány betekintést nyújtott az őssejtek és a sebkezelés területén elért eredményekbe és tendenciákba. („Az őssejtek sebkezelésben való felhasználásának tudástérképezése és kutatási trendjei: Bibliometriai elemzés”)


Hydrogel dressings with intrinsic antibiofilm and antioxidative dual functionalities accelerate infected diabetic wound healing - Nature.com
Dicky Pranantyo, Chun Kiat Yeo, Yang Wu, Chen Fan és mtsai. (Szingapúr, USA) cikke (Nature Communications). A szerzők hidrogél kötszere különböző formátumokban készíthető lapos és mélyen fertőzött krónikus sebek gyógyulására anélkül, hogy a seb szennyeződne, vagy egyéb módozatokra, például fototermikus besugárzásra lenne szükség. („A belső antibiofilmmel és antioxidatív kettős funkcióval rendelkező hidrogél kötszerek felgyorsítják a fertőzött diabéteszes sebek gyógyulását”)


Evidence-Based Strategies for Cleaning Dirty Wounds: A Global Perspective - Hmpgloballearningnetwork.com
Vince Battaglia. A legújabb kutatásokból származó kvantitatív adatok világszerte alátámasztják a povidon-jód és a klórhexidin választását a piszkos sebek tisztítására és a fertőzések megelőzésére. („Bizonyítékokon alapuló stratégiák a piszkos sebek tisztítására: Globális perspektíva”)


What Is Calciphylaxis? - Woundsource.com
Basil Khalaf cikke. A kalcifikáció ritka állapot. A legelterjedtebb a végstádiumú vesebetegségben szenvedő betegek körében. Ezt azonban más körülmények között is látjuk. Úgy alakul ki, hogy a kis erekben mészlerakódásokat hoz létre, ami hipoxiás ischaemiás környezetet eredményez a bőr körül, és ezt követően a bőr elhalását. („Mi a kalcifilaxis?”)


Telangiectasia: Is it a Sign of Venous Insufficiency? - Woundsource.com
Emily Greenstein cikke. A telangiectasia vörös vagy kék árnyalatú vénák formájában jelenik meg, amelyek a bőr felszínén láthatók attól függően, hogy vénás vagy artériás. A vénás telangiectasia jellemzően kék árnyalatú, 1-3 mm átmérőjű és megemelkedett, míg az artériás telangiectasia általában vörös színű, 1 mm alatti átmérőjű és lapos. („Telangiectasia: ez a vénás elégtelenség jele?”)


Revolutionizing Wound Healing: Exploring Scarless Solutions through Drug Delivery Innovations - PubMed
Seyed Ebrahim Alavi, Seyed Zeinab Alavi , Mehr Un Nisa, Maedeh Koohi és mtsai. (Ausztrália, Irán, Pakisztán, Kína) absztraktja (Mol Pharm. - „Forradalmasodó sebkezelés: gyógyszeradagolási innovációkkal a heg nélküli megoldások feltárása”).




Önt is várjuk a Magyar Sebkezelő Társaság tagjai közé!

Ehhez:

Várjuk online jelentkezését!

vagy kérjük,

Töltse le és küldje vissza a regisztrációs lapot!