Sajtószemle külföldről - 2024. január

Nyitóoldal > Archivum > Hírek

Magyar Sebkezelő Társaság

csík

Külföldi hírek - 2024. január


Az alábbiakban a megjelenés időrendjében szemlézett külföldi cikkek nem feltétlenül tükrözik a Társaság és annak vezetése álláspontját! A ikonnal jelzett absztraktok fordítása megtalálható a portál MSKT-tagoknak fenntartott részén.


The Benefits of Using Platelet-rich Plasma with Dermal Substitutes for Extremity Posttraumatic Skin Defects: A Short-term Outcome - Nih.gov
Yasmine G. Darwish, Mohamed Gharbia, Ahmed M. Sobhi és Ahmed F. Aborady (Kairó, Egyiptom) cikke (Plast Reconstr Surg Glob Open). A PRP-nek a kezelési protokollhoz való hozzáadása jobb eredményeket mutatott a graftfelvétel aránya, az acelluláris dermális mátrix neovaszkularizációjához szükséges idő és a kórházi tartózkodás időtartama tekintetében, mellékhatások nélkül. A jelen tanulmányi eredmények a PRP ígéretes eredményét hangsúlyozzák a komplex sebek szokásos kezelése mellett a gyors és biztonságos gyógyulás elérése érdekében. („A vérlemezkében gazdag plazma bőrpótló szerekkel történő használatának előnyei a végtagok poszttraumás bőrhibáinál: rövid távú eredmény”)


Bioactive Hydrogel Based on Collagen and Hyaluronic Acid Enriched with Freeze-Dried Sheep Placenta for Wound Healing Support - Mdpi.com
Julia Sadlik, Edyta Kosińska, Dagmara Słota, Karina Niziołek és mtsai. (Lengyelország) cikke (IJMS). Az in vitro biológiai értékelés eredményei megerősítették a vizsgált bioanyagok cito-biztonságát. A vizsgált kompozitok aktiválják a monocitákat, ami a sebgyógyulás első fázisaiban kifejtett előnyös tulajdonságaikra utalhat. („Kollagén és hialuronsav alapú bioaktív hidrogél, fagyasztva szárított juh placentával dúsítva a sebgyógyulás támogatásáért”)


How-to write wound healing literature review? - Typeset.io
A sebkezelésről szóló irodalmi áttekintés megírása több lépést foglal magában. Először is adjon áttekintést a bőrsebek patofiziológiájáról és a sebgyógyulás fázisairól. („Hogyan írjunk sebkezelési témájú szakirodalmi áttekintést? ”)


Clinical effects of acupuncture for the treatment of pressure ulcers: A comprehensive systematic review and meta-analysis - Wiley.com
Yaoguang Guo, Peng Qiao, Kaichen Zhang, Guangwei Sun, Rui Wang és Xiaohui Yang (Kína) cikke (International Wound Journal). Ez a tanulmány azt sugallja, hogy az akupunktúra kiegészítő terápiaként alkalmazható a nyomási fekélyek gyógyulásának elősegítésére. („Az akupunktúra klinikai hatásai a nyomási fekélyek kezelésére: átfogó szisztematikus áttekintés és metaanalízis”)


Effect of a multidisciplinary team approach on the management of diabetic foot ulcers on the Central Coast: A review of the Gosford Hospital High-Risk Foot Clinic - Wiley.com
Stephanie Mae Macfarlane, Sarina Xinyan Zhao, Jane Olivia Lafrenz és mtsai. (Ausztrália) cikke (International Wound Journal). A Gosford Hospital High-Risk Foot Clinic multidiszciplináris megközelítése a diabéteszes lábfekély gyógyulásának javulását eredményezte. („A multidiszciplináris csoportos megközelítés hatása a diabéteszes lábfekélyek kezelésére a Central Coast-on: A Gosford Kórház nagy kockázatú lábklinikájának áttekintése”)


Formulation and Effectivity of Noni Fruit (Morinda citrifolia) and Aloe vera Extract Gel (GEMOCA) for Burn Wounds in White Mouse (Mus musculus) - E3s-conferences.org
Triawan Alkausar, Denni Denni, Marlina Kamelia és Andri Jaya Kesuma (Lampung, Indonézia) cikke (EDP Sciences). A GEMOCA gél alternatív kezelés lehet az égési sebek gyógyulására. A sebátmérő kisebb eredménye a kezelt csoportban a pozitív kontrollcsoporthoz képest feltehetően a manuális extrakciós módszer miatti alacsony hatóanyagtartalomnak köszönhető. („A nonigyümölcs (Morinda citrifolia) és az aloe vera kivonatú gél (GEMOCA) összetétele és hatásossága fehér egér (Mus musculus) égési sebeinek kezelésére”)


Extra Virgin Olive Oil Phenolic Compounds Modulate the Gene Expression of Biomarkers Involved in Fibroblast Proliferation and Differentiation - Mdpi.com
Anabel González-Acedo, Rebeca Illescas-Montes, Elvira de Luna-Bertos, Concepción Ruiz és mtsai. (Spanyolország) cikke (Genes). Az extra szűz olívabogyóban jelenlévő fenolos vegyületek jótékony hatással lehetnek a szövetek regenerációjára a fibroblasztok fiziológiájának modulálásával. („Az extra szűz olívaolaj fenolos vegyületei módosítják a fibroblasztok proliferációjában és differenciálódásában részt vevő biomarkerek génexpresszióját”)


The impact of manual vacuum-assisted closure technique in wound healing: a case report - Biomedcentral.com
Hema Malini, Ismiati Ismiati, Wrisma Arif Harahap és Elvi Oktarina (Sumatera, Indonézia) cikke (Journal of Medical Case Reports). A manuális vákuum-asszisztált zárási technika alkalmazása a sebkezelésben jelentős javulást mutatott a diabéteszes fekélyek esetében. („A kézi vákuum-asszisztált zárási technika hatása a sebgyógyulásban: esetismertetés”)


Recent advances in the adjunctive management of diabetic foot ulcer: Focus on noninvasive technologies - PubMed
Fen Wang, Xiaoling Zhang, Jing Zhang, Qinqin Xu és mtsai. (Kína) absztraktja (Med Res Rev. - „A diabéteszes lábfekély adjunktív kezelésének közelmúltbeli fejlődése: Fókuszban a noninvazív technológiák”).


Management of late radiation tissue injury ulcers with continuous topical oxygen therapy supports wound healing in patients of advanced age following Mohs surgery: a case series - PubMed
Windy Cole, Emma Woodmansey és Lawrence R LoDico Iii (USA, UK) absztraktja (Wounds - „A késői besugárzásos szövetsérüléses fekélyek kezelése folyamatos helyi oxigénterápiával támogatja az idős betegek sebgyógyulását Mohs-műtétet követően: esetsorozat”).


Squamous cell carcinoma in the setting of hidradenitis suppurativa: a retrospective review of the literature - PubMed
Austin Dixon, Fae Kayarian és Thea Price (USA) absztraktja (Wounds - „Laphámsejtes karcinóma a hidradenitis suppurativa hátterében: az irodalom retrospektív áttekintése”).


The Effects of Potato (Solanum tuberosum L. vs. Granola; Solanaceae) Peel Extract Gel on Gingival Wound Healing in Wistar Rats - Dovepress.com
Faradila Tiarasanti, Irna Sufiawati, Eri Amalia, Kartika Indah Sari és mtsai. (Indonézia) cikke (Journal of Experimental Pharmacology ). A burgonyahéj kivonat 4%-os és 6%-os koncentrációjú gélkészítményeiről azt találták, hogy felgyorsítják a bemetszéses sebek gyógyulását, és nem mutattak statisztikailag szignifikáns különbséget a povidon-jód és a triamcinolon-acetonid csoporthoz képest. („A burgonya (Solanum tuberosum L. vs. Granola; Solanaceae) héjkivonat-gél hatása az ínysebek gyógyulására Wistar patkányokban”)


Metal Nanoparticles: Advanced and Promising Technology in Diabetic Wound Therapy - Dovepress.com
Qinzhou Zheng, Cuimin Chen, Yong Liu, Jie Gao és mtsai. (Kína) cikke (International Journal of Nanomedicine). A fém nanorészecskék ígéretes stratégiát jelentenek a diabéteszes sebek kezelésében. („Fém nanorészecskék: fejlett és ígéretes technológia a diabéteszes sebek terápiájában”)


Evolution of the urinary microbiota in spinal cord injury patients with decubitus ulcer: A snapshot study - PubMed
Madjid Morsli, Florian Salipante, Anthony Gelis, Chloé Magnan és mtsai. (Franciaország) absztraktja (Int Wound J. - „A húgyúti mikrobióta fejlődése gerincvelő-sérüléses decubitus fekélyben szenvedő betegeknél: egy pillanatfelvétel-vizsgálat”).


Practical perspective on wound infection - Practical-patient-care.com
A sebfertőzés folyamatának gondos követésével és a megfelelő termékek használatával az egészségügyi szakemberek javíthatják a sebgyógyulást és megelőzhetik az olyan szövődményeket, mint az amputáció. („A sebfertőzés gyakorlati szempontjai”)


Scarring Skin: Mechanisms and Therapies - Mdpi.com
Xinye Lin és Yuping Lai (Sanghaj, Kína) cikke (IJMS). A szerzők a hegesedő sebek kezelésében alkalmazott lehetséges terápiás beavatkozásokat vizsgálják. („A bőr hegesedése: mechanizmusok és terápiák”)


Recent Development and Applications of Polydopamine in Tissue Repair and Regeneration Biomaterials - Dovepress.com
Guo K, Wang Y, Feng ZX, Lin XY, Wu ZR és mtsai. (Yiwu, Kína) cikke (International Journal of Nanomedicine). A polidopamin kiváló tulajdonságai, mint az erős tapadás, a fototermikus és a nagy gyógyszerterhelési kapacitás, úgy tűnik, a szövetek helyreállítására és regenerációjára születtek. („A polidopamin legújabb fejlesztése és alkalmazásai a szövetjavító és regeneráló bioanyagokban”)


Evaluation of the Modification Effects of Heparin/Dalteparin on Silk Fibroin Structure and Physical Properties for Skin Wound Healing - Mdpi.com
Rikako Hama és Yasumoto Nakazawa (Naka-Cho, Japán) cikke (Polymers). A dalteparin alkalmazása jobban fenntartotta a mechanikai szilárdságot, mint a frakcionálatlan heparin, mivel csökkentette a funkcionalizált selyemszálak újrakristályosodásának zavaró hatását. A tisztított heparin használata hatékony megközelítés volt, amely egyensúlyt teremtett a mechanikai tulajdonságok megőrzése és a szöveti regeneráció indukciója között, ami a jövőben különböző formák lehetőségét kínálja. („A heparin/dalteparin módosító hatásának értékelése a selyemfibroin szerkezetére és fizikai tulajdonságaira a bőrsebek gyógyulásához”)


Culturing 101 - Woundsource.com
Dot Weir bemutatja a tenyésztés alapjait, többek között: Milyen technikákat használhatnak a sebkezelő szakemberek, milyen információkat nyújt a tenyésztés, és még sok mást is.


Prevalence and characteristics of pain in patients with lower-extremity ulcers-A cross-sectional study - PubMed
Lubna Sabah, Ewa Anna Burian, Klaus Kirketerp-Møller, Simon Francis Thomsen és mtsai. (Koppenhága, Dánia) absztraktja (Wound Repair Regen. - „A fájdalom prevalenciája és jellemzői alsó végtagi fekélyes betegeknél - Keresztmetszeti vizsgálat”).


Wound healing and photoprotection properties of Acanthus ebracteatus Vahl. extracts standardized in verbascoside - Nature.com
Mayuree Kanlayavattanakul, Mattaka Khongkow és Nattaya Lourith (Thajföld) cikke (Scientific Reports). Az akantuszfű kivonata ígéretes a sebgyógyulásban és a fényvédelemben, és a verbaszkozid kiemelkedő forrása. („A verbaszkozidban standardizált Acanthus ebracteatus Vahl. kivonatok sebgyógyító és fényvédő tulajdonságai”)


Hydrogels and Wound Healing: Current and Future Prospects - PubMed
Varshan Gounden és Moganavelli Singh (Durban, Dél-Afrika) absztraktja (Gels - „Hidrogélek és sebgyógyulás: jelenlegi és jövőbeli kilátások”).


Developing a Practical Tool for Predicting Wound Healing Outcomes of Patients with Diabetic Forefoot Ulcers: Focus on Vasculopathy and Infection - PubMed
Kyung-Chul Moon, Ji-Hwan Cha, Seung-Kyu Han éls Ji-Won Son (Dél-Korea) absztraktja (Adv Skin Wound Care - „Gyakorlati eszköz kidolgozása diabéteszes elülső lábszár fekélyben szenvedő betegek sebgyógyulási eredményeinek előrejelzésére: Fókuszban a vasculopathia és a fertőzés”).


Why Is It Important to Manage Biofilm in Chronic Wounds? - Woundsource.com
Ebben az interjúban Dr. Harish Kane és csapata megvitatja a biofilm kezelésének fontosságát a sebágyban, valamint bizonyos protokollokat és technológiákat, amelyeket létesítményeik a legjobb eredmény elérése érdekében használnak. („Miért fontos a biofilm kezelése a krónikus sebekben?”)


Uncommon Wounds: Frostbite and Winter Woes - Woundsource.com
Lauren Lazarevski cikke. A fagyás ischaemiás érsérülésként jégkristályok képződése következtében alakul ki, amelyek károsítják az erek endothelét. Jelenleg nem létezik általános előfordulási arány erre az állapotra vonatkozóan, bár a szakértők elmélete szerint ez a gyakori katonai személyi sérülés a polgári lakosság körében is egyre gyakoribb. („Nem gyakori sebek: fagyás és téli megpróbáltatások”)


Imaging of lower extremity infections: predisposing conditions, atypical infections, mimics, and differentiating features - PubMed
George R Matcuk Jr, Sanaz Katal, Ali Gholamrezanezhad, Paolo Spinnato és mtsai. (USA, Ausztrália, Olaszország) absztraktja (Skeletal Radiol. - „Alsó végtagi fertőzések képalkotása: hajlamosító állapotok, atipikus fertőzések, mimikák és megkülönböztető jellemzők”).


Kick-Starting Wound Healing: A Review of Pro-Healing Drugs - Mdpi.com
Bethany L. Patenall, Kristyn A. Carter és Matthew R. Ramsey (Boston, USA) cikke (IJMS). A becaplerminről kimutatták, hogy jelentősen javítja a sebzáródást a klinikán. Ez rámutat arra, hogy olyan új megközelítésekre van szükség, amelyek célja a sebzáródást gátló mögöttes mechanizmusok megértése és megcélzása, valamint a krónikus sebek kezelésétől a sebek megoldása felé történő elmozdulás. („Beinduló sebgyógyulás: a gyógyulást elősegítő gyógyszerek áttekintése”)


Practical management of hypertrophic scarring: the mayo clinic experience - Springer.com
Julia Tomtschik, Nimay Anand, Samyd S. Bustos, Jorys Martinez-Jorge és Saranya P. Wyles (Rochester, USA) absztraktja (Archives of Dermatological Research - „A hipertrófiás hegesedés gyakorlati kezelése: a Mayo Klinika tapasztalata”).


International Delphi Study on Wound Closure and Dressing Management in Joint Arthroplasty: Part 1: Total Knee Arthroplasty - PubMed
Margaret Ainslie-Garcia, Lucas A Anderson, Benjamin V Bloch, Tim N Board és mtsai. (Kanada, Egyesült Királyság, USA...) absztraktja (J Arthroplasty - „Nemzetközi Delphi-tanulmány a sebzárás és a kötözés menedzsmentjéről az ízületi arthroplasztikában: 1. rész: Teljes térdízületi műtét”).


The application of synthetic antibacterial minerals to combat topical infections: exploring a mouse model of MRSA infection - Nature.com
Keith D. Morrison, Meghan B. Reiss, Tanya D. Tanner, Travis R. Gollott és mtsai. (Livermore, USA) cikke (Scientific Reports). Az eredmények bizonyítékot szolgáltatnak a „vastúlterhelés” stratégiájára, amely az antibiotikum-rezisztens fertőzések leküzdésére irányul a Fe2+ fenntartott felszabadulása és a ROS generálása révén, különálló geokémiai reakciókon keresztül, amelyek megtörhetik a krónikus sebkárosodási ciklust. („Szintetikus antibakteriális ásványi anyagok alkalmazása a helyi fertőzések leküzdésére: az MRSA-fertőzés egérmodelljének feltárása”)


Chronic Steroid Use Does Not Increase the Risk of Superficial Surgical Site Infection or Wound Dehiscence Following Total Ankle Arthroplasty - Cureus.com
Alexander R. Garcia, Kenny Ling, Evan Olsen, David E. Komatsu és Megan Paulus (Stony Brook, USA) cikke. A preoperatív krónikus szteroidhasználat nem jár felületes SSI-vel vagy sebkifejlődéssel a TAA-t követő 30 napon belül. Ahogy a TAA a boka arthrodesisének vonzóbb alternatívájává válik, a preoperatív kockázati tényezők jobb megértése segíthet a javallatok kiszélesítésében és annak ismeretében, hogy mely betegeknél vannak kitéve a szövődmények kockázatának. („A krónikus szteroidhasználat nem növeli a felületes sebészeti fertőzés vagy a seb kiürülésének kockázatát teljes boka arthroplasztikát követőenk”)


Biological processes and factors involved in soft and hard tissue healing - Wiley.com
Mark Bartold és Saso Ivanovski (Brisbane, Ausztrália) cikke (Periodontology 2000). A vérlemezke-koncentrátumok szövetregenerációra való alkalmazása stratégiát kínál, és az ebben az áttekintésben tárgyalt sebjavítás sejtes és biológiai elvein alapul. („A lágy és kemény szövetek gyógyulásában szerepet játszó biológiai folyamatok és tényezők”)


The cellular players that enable wound healing - Drugdiscoverynews.com
Luisa Torres cikke. A sztróma, az immunrendszer és a bőr mikrobiom összehangolt erőfeszítése helyreállítja a sérült bőrt. („A sejtszintű szereplők, amelyek lehetővé teszik a sebgyógyulást”)


Wound Healing and Skin Regeneration: Present Status and Future Directions - Jebas.org
S. Amitha Banu, Khan Sharun, Merlin Mamachan, Laith Abualigah és mtsai. (India, Jordánia, Libanon, Malajzia, Szaúd-Arábia) cikke (Journal of Experimental Biology and Agricultural Sciences). A sebgyógyulás és a bőrregeneráció terápiás megközelítései gyorsan fejlődnek, az úttörő felfedezések és az interdiszciplináris együttműködések által. A fejlett kötszerektől és növekedési faktor terápiáktól az őssejt-alapú beavatkozásokig és génszerkesztési technikákig a rendelkezésünkre álló eszközök arzenálja folyamatosan bővül. („Sebgyógyulás és bőrregeneráció: jelenlegi helyzet és jövőbeli irányok”)


Management of Skin Lesions in Patients with Epidermolysis Bullosa by Topical Treatment: Systematic Review and Meta-Analysis - Mdpi.com
Manuel Pabón-Carrasco, Rocio Caceres-Matos, Marta Roche-Campos és mtsai. (Spanyolország) cikke (Healthcare). Az Oleogel S-101, a V-BEC, az allantoin és az 1%-os diacerein használata, majd a fibroblasztok alkalmazása ígéretes eredményeket hozott. („Epidermolysis bullosában szenvedő betegek bőrlézióinak kezelése helyi kezeléssel: szisztematikus áttekintés és metaanalízis”)


Effect of different surgical techniques on postoperative wound infection in patients with uterine prolapse: A meta-analysis - Wiley.com
Jinyun Wang, Xianping Shang, Jingjie Huang és Jing Wang (Jinan, Kína) cikke (International Wound Journal). A szerzők eredményei azt mutatják, hogy hasonló kockázat áll fenn a méhmegtartás és a méheltávolítás között a sebfertőzés, a vérzés és a metszés kitüremkedésének előfordulása tekintetében. („Különböző sebészeti technikák hatása a posztoperatív sebfertőzésre méh előreesésben szenvedő betegeknél: metaanalízis”)


Vagus nerve stimulation: Potential for treating chronic wounds - PubMed
Anuj Budhiraja, Alisha Mehta, Moyasar A Alhamo, Richard Swedarsky és mtsai. (USA) absztraktja (Wound Repair Regen. - „Bolygóideg stimuláció: Alkalmazhatósága a krónikus sebek kezelésére”).


A Randomized, Placebo-controlled, Double-blind Clinical Trial of Bacteriophage Cocktails in Chronic Wound Infections - Sagepub.com
Subhash Lal Karn, Satyanam Kumar Bhartiya, Arvind Pratap és mtsai. (Varanasi, India) absztraktja (The International Journal of Lower Extremity Wounds - „Randomizált, placebo-kontrollos, kettősvak klinikai vizsgálat a krónikus sebfertőzések bakteriofág koktéljairól”).


The impact of different antibiotic injection regimens on patients with severe infections: A meta-analysis - Wiley.com
Da Li, Kanglin Mo, Binqi Liang, Yunsheng Huang, Xingling Tan és mtsai. (Kína) cikke (International Wound Journal). A kombinált terápia jobb kezelési hatékonyságot mutatott a monoterápiához képest, bár a mellékhatások nagyobb gyakoriságával járt együtt. („A különböző antibiotikum-injekciós sémák hatása súlyos fertőzésben szenvedő betegekre: metaanalízis”)


Effects of evidence-based nursing on surgical site wound infections in patients undergoing surgery for liver cancer: A meta-analysis - Wiley.com
Yong-Hong Shi, Qing-Ju Wang, Li-Zhen Huang, Na Li és mtsai. (Jinan, Kína) cikke (International Wound Journal). A rendelkezésre álló bizonyítékok arra utalnak, hogy a műtéten átesett máj hepatocellularis karcinómában szenvedő betegek perioperatív időszakban alkalmazott ápolási stratégiái hatásosan csökkenthetik a sebfertőzések és a posztoperatív szövődmények előfordulását, és elősegíthetik a posztoperatív gyógyulást. („A bizonyítékokon alapuló ápolás hatása a sebfertőzésre májrák miatt műtéten átesett betegeknél: metaanalízis”)


The biomechanics of wounds at physiologically relevant levels: Understanding skin's stress-shielding effect for the quantitative assessment of healing - Sciencedirect.com
Sara Medina-Lombardero, Connor Bain, Laura Charlton, Antonella Pellicoro és mtsai. (Edinburgh, Egyesült Királyság) cikke (Materials Today Bio). A rugalmassági és viszkoelaszticitási paraméterek növekedése, csökkenése vagy változásának hiánya jelezheti a seb állapotát, így végső soron jobb diagnosztikai eredményekhez vezet. („A sebek biomechanikája élettanilag releváns szinteken: A bőr stresszvédő hatásának megértése a gyógyulás kvantitatív értékeléséhez”)


Vitamin D and wound healing: Assessing skin barrier function and implications for chloasma treatment - Wiley.com
Qiong Chen, Lin Liu és Yi Zhang (Kína) cikke (International Wound Journal). A D-vitamin jelentősen enyhítette a chloasma súlyosságát, és jótékony hatással van a sebgyógyulásra és a bőrgát integritására. A kapott eredmények alapján a D-vitamin terápiás beavatkozásként ígéretesnek bizonyult a bőrgyógyászat területén, különösen a chloasma kezelésében és a sebgyógyulás elősegítésében. („D-vitamin és sebgyógyulás: A bőr barrier funkciójának és a kloazma kezelésének következményeinek felmérése”)


Prediction of amputation risk of patients with diabetic foot using classification algorithms: A clinical study from a tertiary center - Wiley.com
Denizhan Demirkol, Çiğdem Selçukcan Erol, Xavier Tannier, Tuncay Özcan és Şamil Aktaş (Törökország) cikke (International Wound Journal). A szerzők megállapításai alapvető benchmarkul szolgálnak, értékes útmutatást nyújtva az ilyen veszélyek csökkentésében. („Diabéteszes lábú betegek amputációs kockázatának előrejelzése osztályozási algoritmusok segítségével: klinikai vizsgálat egy tercier központból”)


A critical overview of challenging roles of medicinal plants in improvement of wound healing technology - Springer.com
Deepika Pathak és Avijit Mazumder (Greater Noida, India) absztraktja (DARU Journal of Pharmaceutical Sciences - „A gyógynövények kihívást jelentő szerepének kritikai áttekintése a sebgyógyítási technológia javításában”).


How wounds heal – and cancers grow - Ethz.ch
Fabio Bergamin cikke. Van néhány feltűnő párhuzam a bőrseb gyógyulása és a rosszindulatú daganatok növekedése között. A sejtkultúra segíthet megérteni a mechanizmusokat - de az állatkísérletek még mindig fontos szerepet játszanak. („Hogyan gyógyulnak a sebek - és hogyan növekszik a rák”)


Objective Non-Invasive Bio-Parametric Evaluation of Regenerated Skin: A Comparison of Two Acellular Dermal Substitutes - Mdpi.com
Silvia Rampazzo, Marco Ferrari, Maria Alessandra Sotgiu, Gabriella Piu és mtsai. (Sassari, Olaszország) cikke (Life). A beültetett bőr a felszíni hidratáltsági szint csökkenését és a transzepidermális vízveszteség alacsonyabb értékeit mutatta mindkét bőrpótló anyag esetében. („A regenerált bőr objektív, nem invazív bioparametrikus értékelése: Két acelluláris bőrpótló anyag összehasonlítása”)


The Relationship between Time, Race, and Estrogen Receptor Alpha in Estradiol-Induced Dermal Fibrosis - Mdpi.com
DeAnna Baker Frost, Alisa Savchenko, Carol Feghali-Bostwick és Bethany Wolf (USA) cikke (Biomedicines). A szerzők adatai szerint az ösztrogén receptor alfa, az ösztradiol expozíciós ideje és a rassz/etnikai hovatartozás hozzájárul az ösztradiol által kiváltott dermális fibrózishoz. („Az idő, a faj és az ösztrogénreceptor alfa közötti kapcsolat az ösztradiol-indukált bőrfibrózisban”)


Effect of Commercially Available Wound Irrigation Solutions on Uninfected Host Tissue in a Murine Model - Arthroplastytoday.org
Dexter Powell, Brendan Comer, Bin Wu, Paula Dietz, Therese Bou-Akl és mtsai. (USA) cikke (Arthroplasty Today). A kereskedelemben kapható antiszeptikus irrigációs oldatoknak egyszeri, rövid időtartamú alkalmazása biztonságosnak tűnik fertőzetlen sebben. A tanulmányból származó adatok hasznos információkkal szolgálnak a sebészek számára az antiszeptikus seböblítő oldatok intraoperatív használatának biztonságosságáról a sebészeti fertőzések megelőzésére. („A kereskedelemben kapható se irrigációs oldatok hatása a nem fertőzött gazdaszövetekre egérmodellben”)


Innate Immune System Activation, Inflammation and Corneal Wound Healing - Mdpi.com
Nyemkuna Fortingo, Samuel Melnyk, Sarah H. Sutton és mtsai. (Augusta, USA - IJMS). Az áttekintés bemutatja, hogy akut gyulladásra van szükség a patogén beszűrődés megelőzésére, miközben támogatja azt az elképzelést, hogy a krónikus és/vagy túlzott gyulladás csökkentése lehetővé teszi a jobb sebgyógyulást. („Az immunrendszer aktiválása, gyulladás és a szaruhártya sebgyógyulása”)


Patterns of use of advanced wound matrices in the Veterans Administration clinics - Wiley.com
Yimeng Lina Du, Pallas Lim, Rivkah Isseroff és Sara Dahle (USA) cikke (Wound Repair and Regeneration). A szerzők tanulmánya rávilágít ezeknek a terápiáknak a VA egészségügyi intézményben való felhasználási szokásaira, és rávilágít arra, hogy megalapozottabb, bizonyítékokon alapuló vizsgálatokra van szükség ezen innovatív kezelési lehetőségek valódi előnyeinek, hatásosságának és költséghatékonyságának meghatározásához. („A fejlett sebmátrixok használati mintái a Veterans Administration klinikákon”)


In vitro and in vivo evaluation of bioactive compounds from berries for wound healing - Nutrition.org
Stefano Vendrame, Tolu Alaba, Natalie Marchi, Panagiotis Tsakiroglou és Dorothy Klimis-Zacas (USA) absztraktja (Current Developments in Nutrition - „Bogyókból származó bioaktív vegyületek in vitro és in vivo sebkezelés célú értékelése”).


eCASH Concept-Based Care for Patients With Small-Area Burns: A Pilot Randomized Controlled Trial - Hmpgloballearningnetwork.com
Qiuyan Fu, Yuhuan Qiu, Qin Xu, Yi Wu, Shuting Shi és mtsai. (Wuxi, Kína) cikke (Wounds). Az eBCare használata csökkentette a fájdalmat és a szorongást, felgyorsította a sebgyógyulást, és javította a hegesedés eredményeit a kis területű égési sérülésekben szenvedő betegeknél, ami arra utal, hogy az eBCare megvalósítható lehetőség lehet ebben a populációban. („eCASH koncepció alapú ellátás kis területű égési sérüléseket szenvedő betegek számára: randomizált, kontrollált vizsgálat”)


Targeted Muscle Reinnervation: A Brief History of a Promising Procedure for Effective Management of Amputation Pain - Hmpgloballearningnetwork.com
Brittany N. Corder, Michael S. Lebhar, Peter Arnold és Laura S. Humphries (Jackson, USA) cikke (Wounds). Ez a cikk áttekinti a TMR eredetét, és rövid leírást ad az eljárást követő szövettani változásokról, valamint aktuális adatokat a TMR hatékonyságáról a posztoperatív fájdalomcsillapítás tekintetében. („Célzott izomreinnerváció: Az amputációs fájdalom hatékony kezelésére szolgáló ígéretes eljárás rövid története”)


Effects of Bromelain-Based Enzymatic Debridement on Biofilm and Microbial Loads in Venous Leg and Diabetic Foot Ulcer Patients - Hmpgloballearningnetwork.com
Robert Snyder (Miami Shores, USA) cikke (Wounds). Nagyon fontos, hogy a biofilmet a legfontosabbnak tartsuk, mert nagyon sok olyan seb van, amely nem gyógyul be. És gyakran a biofilm a bűnös. És ha ezt nem kezeljük megfelelően, vagy ha nincs semmi az eszköztárunkban, amivel ezt valóban kezelhetnénk, akkor ezek nagyon nehezen kezelhető sebekhez vezetnek, amelyek végül elfertőződhetnek. És különösen a cukorbetegeknél ez pusztító lehet, szepszishez, fertőzéshez, végtagvesztéshez és akár halálhoz is vezethet. („A bromelin alapú enzimatikus debridement hatása a biofilmre és a mikrobiális terhelésre vénás lábszár és diabéteszes lábfekélyes betegeknél”)


Fascia Layer – A Novel Target for the Application of Biomaterials in Skin Wound Healing - Mdpi.com
Haifang Ye és Yuval Rinkevich (München, Németország) absztraktja (IJMS). A szerzők laboratóriuma megállapította, hogy a fasciális rétegnek nélkülözhetetlen szerepe van a sebgyógyulásban és -javításban, és ez az áttekintés a kapcsolódó bioaktív anyagok kutatási előrehaladását és a sebgyógyulásban betöltött szerepét foglalja össze. („Fascia réteg – új cél a bioanyagok bőrsebek gyógyításában történő alkalmazásához”)


Curcumin Promotes Diabetic Foot Ulcer Wound Healing by Inhibiting miR-152-3p and Activating the FBN1/TGF-β Pathway - Springer.com
Mei Cao, Zhisheng Duan, Xianting Wang, Pan Gong, Limei Zhang és Bin Ruan (Kína) cikke (Molecular Biotechnology). A szerzők úgy találták, hogy a kurkumin gátolja a fibroblaszt apoptózist, elősegíti a proliferációt, a migrációt és az angiogenezist, valamint felgyorsítja a sebgyógyulást DFU-patkányokban. („A kurkumin elősegíti a diabéteszes lábszárfekélyes sebek gyógyulását azáltal, hogy gátolja a miR-152-3p-t és aktiválja az FBN1/TGF-β útvonalat”)


Assessing the Efficacy of Laser Therapy and Autologous Platelet-Rich Plasma (PRP) Treatment for Chronic Wounds - Mdpi.com
Sandor Mircea, Maghiar Laura, Horgos Maur Sebastian, Borza Ioan Lucian és mtsai. (Románia) cikke (JPM). A szerzők mindkét terápiát nagy jelentőségűnek tartják pozitív és jótékony hatásuk miatt, különösen a krónikus sebek tünettanára és progressziójára. („A lézerterápia és az autológ vérlemezkében gazdag plazma (PRP) kezelés hatásosságának értékelése krónikus sebek esetén”)


Cold Atmospheric Plasma Is Bactericidal to Wound-Relevant Pathogens and is Compatible with Burn Wound Healing - Sciencedirect.com
Mary A. Oliver, Lou’ay K. Hussein, Esteban A. Molina, John W. Keyloun és mtsai. (Washington, USA) absztraktja (Burns - „A hideg atmoszférikus plazma baktériumölő a sebreleváns kórokozókkal szemben, és kompatibilis az égési sebek gyógyulásával”).


Electrospun Antimicrobial Drug Delivery Systems and Hydrogels Used for Wound Dressings - Mdpi.com
Zahra Moazzami Goudarzi, Angelika Zaszczyńska,Tomasz Kowalczyk és Paweł Sajkiewicz (Varsó, Lengyelország) cikke (Pharmaceutics). A cikk célja, hogy tudásgyűjteményként szolgáljon kutatók, orvosok és bioanyag-mérnökök számára, naprakész információkkal szolgálva a technika állásáról, az innovatív megoldási lehetőségekről és a lehetséges kihívásokról a kötszerekben felhasznált anyagok területén. („Elektroszálszövött antimikrobiális gyógyszeradagoló rendszerek és kötszerekhez használt hidrogélek”)


Efficacy of one-hour negative pressure wound therapy and magnetic field energy in wound healing - PubMed
Aysel Y Ozer, İlknur Keskin, Taha Kelestemur, Nilufer Ayturk és mtsai. (Törökország) absztraktja (J Wound Care - „Az egyórás negatívnyomás-terápia és a mágneses mező energiájának hatásossága a sebkezelésben”).


Pseudomonas Biofilm in a Chronic Wound: How Ultrasound Therapy With Saline Mist Can Help - Woundsource.com
Ebben az interjúban Dr. Harish Kane és csapata az éles debridálás alternatívájáról, az ultrahangos terápiáról beszél, és arról, hogy ez a terápia hogyan javította az eredményeket. („Pseudomonas biofilm krónikus sebben: Hogyan segíthet az ultrahangos terápia sóköddel”)


Pseudomonas Wound Infection: What Is It and What Are the Signs? - Woundsource.com
Emily Greenstein cikke. A Pseudomonas aeruginosa egy gyakori Gram-negatív aerob bacillus bakteriális fertőzés krónikus sebekben. A PA gyakran jelen van a talajban, a vízben, az emberekben, valamint az orvosi eszközök, növények és állatok felszínén is. („Pseudomonas sebfertőzés: mi ez és mik a jelei?”)


Enhancing Human Cutaneous Wound Healing through Targeted Suppression of Large Conductance Ca2+-Activated K+ Channels - Mdpi.com
Chang-Rok Choi, Eun-Jin Kim, Tae Hyun Choi, Jaehee Han és Dawon Kang (Dél-Korea) cikke (IJMS). A szerzők eredményei aláhúzzák a BKCa csatorna szuppressziójának a CWH-ra gyakorolt elősegítő hatását, és a BKCa csatornákat a humán bőrsebgyógyulás fokozásának potenciális molekuláris célpontjaiként javasolják. („Az emberi bőr sebek gyógyulásának fokozása a nagy vezetőképességű Ca2+-aktivált K+ csatornák célzott szupresszálásával”)


Self-supporting wound care mobile applications for nurses: A scoping review - Wiley.com
Julie Gagnon, Sebastian Probst, Julie Chartrand, Emily Reynolds és Michelle Lalonde (Kanada, Svájc) cikke (Journal of Advanced Nursing). A mobil alkalmazásokban rejlő lehetőségek elérhetőek a sebkezelésben. Az ápolók nélkülözhetetlen szereplői ezen eszközök sikeres fejlesztésének. („Önálló sebkezelő mobilalkalmazások ápolónők számára: szintetizáló áttekintés”)


Recent Applications and Evaluation of Metal Nanoparticle–Polymer Hybrids as Chronic Wound Dressings - Hindawi.com
Mohammad Tahir Aminzai és Abubaker Patan (Kabul, Afganisztán) cikke (Journal of Nanomaterials). A szerzők elsősorban a krónikus sebek kezelésére szolgáló, azon nanorészecske-alapú antibakteriális és antioxidáns kötszerek (pl. hidrogélek, elektroszálfonott speciális vázak, szivacsok és filmek) fejlődésére összpontosítanak, amelyek legyőzik a hagyományos kötszerek korlátait. („Fém nanorészecske-polimer hibridek legújabb alkalmazásai és értékelése krónikus sebek kötszereként”)


Towards promoting wound healing: A near-infrared light-triggered persistently antibacterial, synergistically hemostatic nanoarchitecture-integrated chitosan hydrogel - Sciencedirect.com
Zhao-Xi Zhou, Jingyi Li, Jianfeng Hu és Heqing Fu (Kína) absztraktja (Carbohydrate Polymers - „A sebgyógyulás elősegítése felé: Közeli infravörös fény által kiváltott tartósan antibakteriális, szinergikusan vérzéscsillapító nanoarchitektúrával integrált kitozán hidrogél”).


Development strategy of novel drug formulations for the delivery of doxycycline in the treatment of wounds of various etiologies - Sciencedirect.com
Saliy Olena, Popova Mariia, Tarasenko Hanna és Getalo Olga (Kijev, Ukrajna) cikke (European Journal of Pharmaceutical Sciences). Az áttekintés a kutatási stratégiákban elért eredményeket és a különböző etiológiájú sebek kezelésében a doxiciklin bejuttatására szolgáló új gyógyszerkészítmények kifejlesztését tárgyalja. („A különböző etiológiájú sebek kezelésében a doxiciklin bejuttatására szolgáló új gyógyszerkészítmények fejlesztési stratégiája”)


Current challenges in acute bacterial skin infection management - PubMed
Almudena Burillo, Ana Pulido-Pérez és Emilio Bouza (Madrid, Spanyolország) absztraktja (Curr Opin Infect Dis. - „Az akut bakteriális bőrfertőzések kezelésének jelenlegi kihívásai”).


Medical Management to Treat Chronic Non-healing Ulcers: A Case Series - Cureus.com
Joseph Jose, Bhanushree Soni, Saji Jose és Jose K. Kokkatt (India) cikke. A szerzők orvosi stratégiája ígéretes eredményeket mutatott a krónikus, nem gyógyuló, reumás jellemzőkkel rendelkező fekélyek gyógyításában, jelentős szteroidok által kiváltott mellékhatások nélkül. („Orvosi menedzsment a krónikus, nem gyógyuló fekélyek kezelésére: esetsorozat”)


Ants recognize infected wounds and treat them with antibiotics - Eurekalert.org
A Szaharától délre elterjedt matabelehangyák (Megaponera analis) étrendje szűk: csak termeszeket esznek. Vadászataik azért veszélyesek, mert a termeszkatonák megvédik fajtársaikat - és ehhez erős állkapcsukat használják. Ezért gyakori, hogy a hangyák vadászat közben megsérülnek. („A hangyák felismerik a fertőzött sebeket, és antibiotikummal kezelik azokat”)


Interventions to promote the implementation of pressure injury prevention measures in nursing homes: A scoping review - PubMed
L F Yang, J X Mu, J Zhang, S Zang, L Zhang, J H Qi, C P Ni és Y Liu (Kína) absztraktja (J Clin Nurs. - „A nyomási sérülések megelőzésére irányuló intézkedések végrehajtását elősegítő beavatkozások az idősotthonokban: szintetizáló áttekintés”).


Biomaterials-Based Antioxidant Strategies for the Treatment of Oxidative Stress Diseases - Mdpi.com
Maria Perez-Araluce, Tomasz Jüngst, Carmen Sanmartin, Felipe Prosper, Daniel Plano és Manuel M. Mazo (Spanyolország, Németország) cikke (Biomimetics). A szerzők áttekintik az oxidatív stressz fő okait és hatásait, valamint áttekintik a krónikus sebek, neurodegeneratív betegségek, szív- és érrendszeri betegségek (a szívinfarktus, a szívizom ischaemia-reperfúziós sérülés és az atherosclerosis) és a csontritkulás kezelésére használt antioxidáns bioanyagokat. („Bioanyagokon alapuló antioxidáns stratégiák az oxidatív stresszes betegségek kezelésére”)


Chitosan-based matrix as a carrier for bacteriophages - PubMed
Monika Sikora, Sławomir Wąsik, Jacek Semaniak, Zuzanna Drulis-Kawa és mtsai. (Lengyelország) absztraktja (Appl Microbiol Biotechnol. - „Kitozán alapú mátrix bakteriofágok hordozójaként”).


Gas Plasma Exposure Alters Microcirculation and Inflammation during Wound Healing in a Diabetic Mouse Model - Mdpi.com
Anke Schmidt, Debora Singer, Henrike Aden, Thomas von Woedtke és Sander Bekeschus (Németország) cikke (Antioxidants). A bemutatott megállapítások segíthetnek megmagyarázni a cukorbetegek sebeinek sikeres klinikai plazmaterápiájának működési módját. („A gázplazma expozíció megváltoztatja a mikrocirkulációt és a gyulladást a sebgyógyulás során diabéteszes egérmodellben”)


Bionic artificial skin with a fully implantable wireless tactile sensory system for wound healing and restoring skin tactile function - Nature.com
Kyowon Kang, Seongryeol Ye, Chanho Jeong, Jinmo Jeong, Yeong-sinn és mtsai. (Szöul, Dél-Korea) cikke (Nature Communications). A vezeték nélküli távirányítású tapintásérzékelő rendszerbe ágyazott mesterséges bőr megkönnyíti (i) a súlyosan sérült tapintásérzékelés széles körű biokompatibilitással történő helyettesítését, (ii) a bőr sebgyógyulásának és regenerációjának elősegítését a kollagén és fibrin alapú mesterséges bőr (CFAS) segítségével, és (iii) az idegrendszeri interfészelektródákon lévő hidrogél bevonat révén az idegen test reakció minimalizálását. („Bionikus mesterséges bőr teljesen beültethető vezeték nélküli tapintásérzékelő rendszerrel a sebgyógyuláshoz és a bőr tapintási funkciójának helyreállításához”)


Fibrosis: from mechanisms to novel treatments - Biomedcentral.com
Akihiko Yoshimura (Tokió, Japán) absztraktja (Inflammation and Regeneration - „Fibrózis: a mechanizmusoktól az újszerű kezelésekig”).


Antimicrobial Effects of Platelet-Rich Plasma and Platelet-Rich Fibrin: A Scoping Review - Cureus.com
Karan CL, Madhan Jeyaraman, Naveen Jeyaraman és mtsai. (India) cikke. A vérlemezkében gazdag plazma és a vérlemezkében gazdag fibrin alkalmazása a sebkezelésben biztató eredményeket mutat, de további vizsgálatok szükségesek az antimikrobiális szerekként való alkalmazásuk optimalizálásához. („A vérlemezkékben gazdag plazma és a vérlemezkékben gazdag fibrin antimikrobiális hatásai: Szintetizáló áttekintés”)


Diagnosis and Treatment of Keloid: Method Summary and Effect Evaluation - Dovepress.com
Yu Liu, Xiaoliang Xiong, Nan Cao és Yinlong Zhao (Changchun, Kína) cikke (Clinical, Cosmetic and Investigational Dermatology). The diagnosis and treatment of keloid require consideration of multiple factors and the implementation of individualized treatment plans. („A keloid diagnózisa és kezelése: a módszer összefoglalása és a hatás értékelése”)


Clinical efficacy of blood derivatives on wound healing: A systematic review and network meta-analysis - Wiley.com
Yanhong Wu, Guang Peng, Yuzhi Wang, Jianwu Chen, Bin Zhang, Jianbing Tang és Biao Cheng (Kanton, Kína- International Wound Journal). A tanulmány célja a különböző vérszármazékok sebgyógyulásra gyakorolt klinikai hatásainak értékelése hálózati metaanalízis segítségével. („A vérszármazékok klinikai hatásossága a sebgyógyulásban: szisztematikus áttekintés és hálózati metaanalízis”)


Effect of prolonged antibiotic prophylaxis on the occurrence of surgical site wound infection after instant breast reconstruction: A meta-analysis - Wiley.com
Lijun Jin és Tu Ba (Mudanjiang, Kína) cikke (International Wound Journal). A vizsgált adatok azt mutatták, hogy a szisztémás és lokális antibiotikus profilaxis szignifikánsan alacsonyabb műtéti fertőzést mutatott a nőknél az azonnali emlőrekonstrukció utáni ellátás sztenderdjéhez képest. („Az elhúzódó antibiotikum-profilaxis hatása a műtéti sebfertőzések előfordulására instant emlőrekonstrukció után: metaanalízis”)


Impact of perioperative enhanced recovery after surgery on wound infection in patients undergoing orthopaedic surgery: A meta-analysis - Wiley.com
Gui-Xia Niu, Ai-Hua Lv, Yan-Jun Peng és Gui-Qin Zhang (Jinan, Kína) cikke (International Wound Journal). A rendelkezésre álló bizonyítékok arra utalnak, hogy a fokozott műtét utáni gyógyítás (ERAS) megvalósítása az ortopédiai műtéten átesett betegek perioperatív időszakában hatékonyan csökkentheti a sebfertőzések és szövődmények arányát, lerövidítheti a kórházi tartózkodási időt és elősegítheti a betegek korai felépülését. („A műtét utáni fokozott perioperatív helyreállítás hatása a sebfertőzésre ortopédiai műtéten átesett betegeknél: Metaanalízis”)




Önt is várjuk a Magyar Sebkezelő Társaság tagjai közé!

Ehhez:

Várjuk online jelentkezését!

vagy kérjük,

Töltse le és küldje vissza a regisztrációs lapot!