Palástfű és sebkezelés

Nyitóoldal > Blog > 2024

Magyar Sebkezelő Társaság

Szerző: Várhegyi László

A Sokszínű Vidék március 20-i cikkében több olyan gyógynövényt is felsorolt, amelyek nem hiányozhatnak a nők házipatikájából. Ezek egyike a palástfű, amely a cickafarkhoz hasonlóan az első menstruációtól a klimaxig használható a különböző női nyavalyákra. Változókorban például csökkenti a verejtékezést, jó hatással van a hormonháztartásra és oldja a görcsöket. Alkalmazható a rosszullétek megelőzésére és enyhítésére, de fehér folyásra és méhgörcsökre is. Egyes források szerint a teája gyenge progeszterontermelő hatással is bír. Vajon használható a sebkezelésben is? – erre keresem a választ a mostani blogbejegyzésben.

Palástfű A közönséges palástfű (Alchemilla vulgaris) az Alchemilla nemzetség típusfaja. Latin nevét („kis alkimista” vagy „kis mágus”) azért kapta, mert az alkimisták (arab eredetű szó) kedvelték, s úgy vélték, hogy a növény mágikus gyógyító tulajdonságokkal rendelkezik. Az alkimisták a növény leveleinek harmatát gyűjtötték és használták a formuláikban, mert úgy hitték, hogy az megtisztít minden betegségtől. A germán hagyományban Freya gyógynövénye, amelyet termékenységi mágiában és védelemre használtak. A tündérekkel is kapcsolatba hozzák, mert ők is nagyra értékelik a szent harmatot, amelyet mágikus elixírként gyűjtenek és isznak.

A Frauenmantel (női kabát vagy köpeny) vagy Lady's Mantle nevet először a XVI. századi botanikus, Jerome Bock adományozta neki, akit Tragusként is ismerünk. Ezt a nevet Carl von Linné is átvette. A középkorban ezt a növényt is, mint oly sok virágot, Szűz Máriával hozták összefüggésbe, mivel a levelek lebenyei állítólag a köpeny fésűs szélére hasonlítanak. A középkori latinban Leontopodium (oroszlánláb) néven is megtaláljuk, valószínűleg szétterülő gyökérleveleiről, és ez lett a modern francia nyelvben a Pied-de-lion. (Ugyanez megjelenik az angol „Lion's foot” és „Bear's foot” elnevezésekben). Ami a sebkezelést illeti, Nicholas Culpeper (1616-1654) angol botanikus azt állította, hogy az A. vulgaris „az egyik legkülönlegesebb sebgyógynövény”, és összehúzó tulajdonságai miatt sebek kiszárítására ajánlotta.

A farkastalp, oroszlántalp, karéjos bokái, boldogasszony palástja vagy -tenyere néven is ismert növény erdőszéleken, utak mentén, domboldalakon, magasabban fekvő nedves réteken és hegyvidékeken nő. Európában és Nyugat-Ázsiában őshonos, de ma már a világ számos egyéb részén is megtalálható. Maria Treben patikája szerint összehúzó hatása miatt igen gyorsan gyógyít, használják vízhajtóként, szíverősítő szerként, sebláz, gennyezősebek és elhanyagolt fekélyek esetén is. Teáját a legjobb szerek egyikeként ajánlják foghúzás utánra, mert többszöri öblögetés esetén egy napon belül begyógyítja a sebet. A Dr.Immun arról is ír, hogy borogatása jótékony hatással bír a gyulladt szem, a kelések, a pattanásos bőr, a fekélyek valamint a vágott és szúrt sebek kezelésére. Hatásmechanizmusa: a bőrt fertőtleníti, a gyulladásokat csökkenti, a tág pórusokat, sebszéleket összehúzza, vérzést csillapít, a vérkeringés élénkítése okán gyorsítja a gyógyulást. Öblögetőszerként segíti a száj és a torok nyálkahártyája sérüléseinek és gyulladásainak a gyógyulását, és az afták eltüntetését.

A mesterséges intelligencia szerint hosszú ideje használatos a sebgyógyításban. A növény gazdag tannin-tartalmának köszönhetően, amely főként ellagsav glikozidokból áll, az A. vulgaris az egyik legjobb sebgyógyító gyógynövényként volt ismert a régi gyógynövényesek körében. Astringens (összehúzó, összehúzódást elősegítő) tulajdonságokkal rendelkezik, amelyek segítenek a laza, szivárgó vagy duzzadt szövetek megszorításában és tonizálásában. Ez a hatás hasznos lehet sebek gyógyítására vagy a túlzott váladékozás megállítására.

Vonatkozó tanulmányok


Ravi Shrivastava és Gareth W. John (Issoire, Franciaország) 2006-os közleménye arra világít rá, hogy az A. vulgaris glicerines kivonata nagyon hatásos volt az afta (Aphthous stomatitis) gyógyításában, vagyis az általuk vizsgált szer biztonságosnak, jól tolerálhatónak és ígéretes új kezelésnek bizonyult a gyakori szájfekélyek gyógyítására. 2007-ben ugyanők, Nathalie Cucuat-tal kiegészítve a palástfű és a glicerin hatását elemezték az epitheliáliás- és myofibroblaszt sejtek növekedésére és a bőrelváltozások gyógyulására, patkányokban. Eredményeik azt mutatták, hogy a sebgyógyító tulajdonságok promitotikus aktivitáshoz kapcsolódnak a hámsejtekben és a myofibroblasztokban.

2018-ban jelent meg Jawun Choi (Ikszan, Dél-Korea) és munkatársai cikke egy palástfűből és mimózából (Mimosa tenuiflora) álló gyógynövénykeverék hatásosságáról a sebgyógyulási folyamatra. Egyebek mellett megállapították, hogy a kenőcsnek az egerek háti bőrsebein való alkalmazását követően a sebgyógyulási folyamat gyorsabb volt, mint a fuzidinsav esetében. A szövettani analízis kimutatta, hogy a keverék elősegíti a reepithelializációt, a kollagénszintézist, és különösen a bőrfüggelékek, például a szőrtüszők regenerálódását. Az immunhisztokémiai elemzés kimutatta, hogy a keverék javította az angiogenezist és az erek stabilizálását, valamint felgyorsította a granulációs szövet képződését. Eredményeik azt mutatták, hogy a keverék elősegítheti a keratinociták, fibroblasztok és endoteliális sejtek migrációját, valamint a makrofágok és nyirokerek proliferációját.

Palástfű Ugyanebben az évben egy nemzetközi szerzőgárda Manuela Mandrone (Leiden, Hollandia) elsőszerzőségével az A. vulgaris kollagenáz-gátló flavonoidjának azonosításával kapcsolatban azt is leírta, hogy a seb- vagy égésgyógyuláson kívül a kollagenáz-gátlók hasznosak lehetnek más bőrbetegségek, például dermatitisz, akne, csalánkiütés vagy a napfény okozta bőröregedés (photoaging) kezelésében is. T. Boroja (Kragujevác, Szerbia) és munkatársai pedig arra mutattak rá a palástfű sebgyógyító hatása a gyulladáscsökkentő hatásával is összefügg. Kimutatták, hogy a föld feletti részének metanolos kivonata (50 µg/ml koncentrációban) 44,4%-kal gátolja a COX-1 enzim aktivitását, míg a COX-2 gátlása magasabb (63,6%).

A Marija Tasić-Kostov (Niš, Serbia) és munkatársai 2019-ben közzétett tanulmányában bemutatott eredmények farmakológiai bizonyítékot szolgáltatnak az A. vulgaris népi felhasználására a sebkezelésben. Kimutatták, hogy a 2%-os, A. vulgaris vizet vagy etanolt, illetve 6% propilénglikolos kivonatot tartalmazó gélek helyi alkalmazása felgyorsítja a sebzáródást az L929 fibroblasztokkal végzett „karcolásos” tesztben, de elősegíti a sérült bőrgát helyreállítását is. Különösen hatásos hidrogélbe való bedolgozás után.

2020-ban a palástfű hagyományos felhasználásait, fitokémiai profilját és biológiai tulajdonságait áttekintésükben Vanja Tadic (Belgrád, Szerbia) és munkatársai külön fejezetet szenteltek a sebkezelés témakörének, jórészt az általam az előbbiekben bemutatott kutatásokra támaszkodva.

Összefoglalva: a palástfű hosszú történelemmel rendelkezik a sebkezelés területén, és a modern kutatások is megerősítik ezt a hagyományos használatot. A növény astringens tulajdonságai, valamint a tanninokban és más bioaktív vegyületekben gazdag összetétele teszi az A. vulgaris-t értékes eszközzé a sebkezelésben. A további kutatások tovább bővíthetik ismereteinket e növény sebgyógyító hatásairól és potenciális alkalmazásairól.


Lady’s mantle and wound healing
In it’s March 20th article Sokszínű Vidék listed several herbs that should not be missing from women's home pharmacies. One of them is lady’s mantle, which, like yarrow, can be used for various female ailments from the first period to the climax. During menopause, for example, it reduces sweating, has a good effect on hormone balance and relieves cramps. It can be used to prevent and alleviate ailments, but also for white discharge and uterine cramps. According to some sources, it’s tea also has a weak progesterone-producing effect. Can it also be used in wound treatment? – I am looking for the answer to this in the current blog post.


Az illusztrációk forrása a Freepik.com.


Figyelem! Az eredeti poszt megjelenése után a blogbejegyzéseink csak igen ritkán frissülnek. Mivel az orvostudomány és az egészségipar folyamatosan fejlődik, egyes megállapítások már idejüket múlhatták, ezért feltétlenül figyelje a közzététel időpontját, és – ami még fontosabb – keresse a minél frissebb információkat!


Megosztás:

Facebook Twitter LinkedIn Pinterest


Kövessen minket!:
Facebook


Kérjük, szóljon hozzá a cikkhez!

E-mail cím (nem fog megjelenni): *  

Név: *  

A bejegyzés címe, amelyhez hozzá kíván szólni:  

Hozzászólás: *  


Önt is várjuk a Magyar Sebkezelő Társaság tagjai közé!

Ehhez:

Várjuk online jelentkezését!

vagy kérjük,

Töltse le és küldje vissza a regisztrációs lapot!