Borsmenta és sebkezelés

Nyitóoldal > Blog > 2024

Magyar Sebkezelő Társaság

Szerző: Várhegyi László

A Magyar Gyógyszerésztudományi Társaság Gyógynövény Szakosztálya a borsmentát választotta az év gyógynövényének – adta hírül számos hazai médium, például a Tudas.hu is. A Sebkezelés Blog nyomon követi és bejegyzés-sorozat keretében dolgozta fel e megtisztelő titulusban részesülő növények és a sebkezelés-sebgyógyulás kapcsolatát, kezdve 2013 győztesével, a máriatövissel, egészen 2023 díjazottjáig, a vadgesztenyéig. Folytassuk tehát ezt a hagyományt!

Borsmenta A gyógyászati és egészségügyi területeken a növények és gyógynövények hosszú ideje szolgálnak különféle javallatokra. Az egyik ilyen kiemelkedő gyógynövény a borsmenta (Mentha piperita), amelyet évszázadok óta használnak gyógyászati célokra is. Számos felhasználási módja az ókori Egyiptomig vezethető vissza. Az i. e. 1550-re datálható óegyiptomi orvosi szöveg, az Ebers-papirusz azt állítja, hogy képes enyhíteni a gyomorpanaszokat. A borsmenta (másnéven borsos menta) még ahhoz is elég értékes volt, hogy egyfajta pénzként használták. Rómában a temetkezési szertartásokban és a test illatosítására használták. Plinius szerint a borsmenta, ha főzet formájában alkalmazták a homlokon, képes volt megszüntetni a fejfájást. Napjainkban Európa valamennyi országában, az USA-ban és több ázsiai országban is hivatalosan szerepel a gyógyszerkönyvekben.

A borsmenta egyedülálló illatával és frissítő ízével nemcsak kulináris felhasználást talál, hanem sebkezelési tulajdonságai miatt is értékes eszközként szolgál. Az évelő gyógynövény a menták családjába tartozik, és számos bioaktív összetevőt tartalmaz, mint például a mentol, menton, és mentofurán. Ezek a vegyületek nemcsak a borsmenta jellegzetes ízét és illatát adják, hanem gyógyászati tulajdonságokkal is rendelkeznek. A mentol például hűsítő hatásáról ismert, ami különösen előnyös lehet a sebkezelés során. A bevezetőben hivatkozott cikk szerint a leveléből készült teát és illóolajat a népi gyógyászatban epe- és bélpanaszok, illetve megfázásos tünetek enyhítésére, külsőleg pedig bőrviszketés és fájdalom csillapítására használják. A borsmentaolaj hatásosan enyhíti az emésztési panaszokat is, ami elsősorban görcsoldó hatásával függ össze. Az egyéb javallatokat is felsoroló Gyogynovenyinfo.hu szerint illóolaja erős antimikrobiális hatással rendelkezik, ami segít megölni a káros bakteriális és gombás gócokat, ami segít megelőzni a bőrbetegségeket és a sebek fertőzését. A belőle készült teával történő öblögetés a szájüregi sebek gyógyulását gyorsíthatjuk fel.

A ChatGPT úgy véli, hogy az egyik legfontosabb kapcsolódási pont a borsmenta és a sebgyógyítás között az antimikrobiális tulajdonságokban rejlik. A borsmenta kivonatok antibakteriális és gombaellenes hatásokkal rendelkeznek, amelyek segíthetnek megelőzni a sebfertőzéseket és elősegíthetik a sebgyógyulást. A mentol és más összetevők gátolhatják a kórokozók növekedését és terjedését, ezzel hozzájárulva a seb gyorsabb és egészségesebb gyógyulásához.

Ezenkívül a borsmenta gyulladáscsökkentő tulajdonságokkal is rendelkezik. A sebek gyógyulása gyakran jár együtt gyulladással, és a borsmenta enyhítheti ezt a folyamatot. A mentol és más gyulladáscsökkentő vegyületek csökkenthetik a gyulladás okozta fájdalmat és duzzanatot, segítve ezzel a sebgyógyulást.

A borsmenta illóolaját hagyományosan használják sebkezelésre is. A könnyen alkalmazható olaj formájában helyi kezelésként alkalmazva enyhítheti a seb fájdalmát, gyulladását és felgyorsíthatja a gyógyulási folyamatot.

Nézzünk át néhány tudományos cikket a témában! Mohammad Modarresi, Mohammad‑Reza Farahpour és Behzad Baradaran (Irán) 2018-ban jelentettek meg egy tanulmányt arról, hogy a M. piperita illóolaj helyi alkalmazása felgyorsítja a sebgyógyulást fertőzött egérmodellben. Eredményeiket úgy összegezték, hogy a borsmenta nagy dózisú helyi alkalmazása csökkentheti a gyulladásos fázist és elősegítheti a sebgyógyulást a fertőzött sebekben, S. aureus és P. aeruginosa baktériumtörzsek felhasználásával. A M. piperita helyi alkalmazása, különösen nagy dózisokban, elfogadható hatásosságot biztosíthat mind a patológiás, mind a molekuláris fázisban. Feltételezhető, hogy a gyógynövény 4%-os olaja gazdaságos szintnek tekinthető a kereskedelmi forgalomban kapható kenőcsök elkészítéséhez.

2019-es keltezésű Mohammad Mahdi Zangeneh (Irán) és munkatársai cikke a borsmenta vizes kivonatával készített kenőcs bőrsebgyógyító tulajdonságainak farmakológiai, biokémiai és hisztopatológiai értékeléséről. Úgy találták, hogy a kenőcs kenőcs alkalmazása a kezelt csoportokban a sebterület, az összes sejt, a neutrofilek, a limfociták és a makrofágok szintjének jelentős csökkenéséhez, valamint a sebzsugorodás. a sebkontraktúra, a hidroxil-prolin, a hexózamin, a hexuronsav, a fibrociták jelentős növekedéséhez vezetett a kontroll és a bazális kenőcs csoporthoz képest. Az eredmények szerint a M. piperita vizes kivonatú kenőcs képes a bőrsebek gyógyítására.

Mindezt megerősítik Sarah Kehili (Algéria) és munkatársainak kutatási eredményei (2020), amelyek nagymértékben alátámasztják a borsmenta illóolaj gyulladáscsökkentő, szövet-remodelling, fájdalomcsillapító és sebgyógyító tulajdonságait. Az olaj, amelynek fő aktív összetevője a mentol, kedvező jelölt a gyulladáscsökkentő és sebgyógyító hatású bőrápolási termékekben való felhasználásra.

2022-ben Mohammad Hosein Amirzade-Iranaq (Irán) és munkatársai arról írtak, hogy a szövettani mérések, a génexpresszió mértéke, a sebátmérő és a gyógyulási százalék figyelembe vételével a M. piperita esszencia helyi alkalmazása hatékony a patkányok nyílt bőrsebeinek gyógyulásában. Lerövidíti a gyulladásos fázist, mélyíti a szemcsés szövetet, segíti az angiogenezist, hamarabb beindítja a proliferációs fázist, végül felgyorsítja a sebgyógyulást.

Borsmenta Ugyanebben az évben jelent meg Mariam Mojallya (Szaúd-Arábia) és munkatársai publikációja, amelyben kimutatták, hogy a metanolos M. piperita kivonat és az ezüst nanorészecskék hidrogél filmjei fokozzák a sebgyógyulást az I. típusú cukorbetegségben szenvedő patkányokban. Ugyancsak ő volt az elsőszerzője egy szintén elmúlt évi tanulmánynak, amely kimutatta, hogy a polivinil-alkohol / kukoricakeményítő / ricinusolaj hidrogél filmek borsmenta levelek kivonatában bioszintetizált ezüst nanorészecskékkel jobb teljesítményt mutattak a metanolos, mint vizes oldat formában.

Egy másik alkalmazhatóságára mutattak rá Hassan Babamohamadi és munkatársai még 2019-ben. Kettősvak, randomizált, kontrollált vizsgálatban elemezték a borsmenta gél hatását a nyomási sérülés megelőzésére idegsebészeti intenzív osztályon, fejsérülésben szenvedő kórházi betegeknél. Eredményeik arra utalnak, hogy a naponta háromszor, legfeljebb 14 napig alkalmazva egyszerű és olcsó módszer a nyomási sérülések prevenciójára.

Fahad Mohammed Alturaiki, Babu Joseph és Mohammed Asad (Szaúd-Arábia) 2023-ban jelentettek meg egy tanulmányt, amely szerint a borsmentaolaj helyi alkalmazása elősegítette a sebgyógyulást és a seb összehúzódási sebessége is magasabb volt a patkánybőr baktériumokkal fertőzött sebhelyein, ahol borsmentaolajat adtak hozzá. Alkalmazása a kontrollhoz képest csökkentette a sebek hámképződési idejét és a baktériumterhelést.

Összességében megállapítható, hogy a borsmenta és a sebgyógyítás közötti kapcsolódási pontok jelentős előnyöket kínálhatnak a természetes és hatékony sebkezelés során. A borsmenta gazdag történelmi hátterével és modern tudományos kutatásokkal alátámasztott tulajdonságaival kiemelkedő lehetőségeket kínál az egészségügy területén.


Peppermint and wound care
The Hungarian Pharmaceutical Society's Herbal Section has chosen peppermint as the herb of the year, according to several Hungarian media, including Tudas.hu. The Wound Management Blog has been following the relationship between these honoured plants and wound management and healing in a series of posts, starting with the 2013 winner, the milk thistle (Silybum marianum), and ending with the 2023 winner, the horse chestnut. So let's continue this tradition!


Az illusztrációk forrása a Pixabay.com.


Figyelem! Az eredeti poszt megjelenése után a blogbejegyzéseink csak igen ritkán frissülnek. Mivel az orvostudomány és az egészségipar folyamatosan fejlődik, egyes megállapítások már idejüket múlhatták, ezért feltétlenül figyelje a közzététel időpontját, és – ami még fontosabb – keresse a minél frissebb információkat!


Megosztás:

Facebook Twitter LinkedIn Pinterest


Kövessen minket!:
Facebook


Kérjük, szóljon hozzá a cikkhez!

E-mail cím (nem fog megjelenni): *  

Név: *  

A bejegyzés címe, amelyhez hozzá kíván szólni:  

Hozzászólás: *  


Önt is várjuk a Magyar Sebkezelő Társaság tagjai közé!

Ehhez:

Várjuk online jelentkezését!

vagy kérjük,

Töltse le és küldje vissza a regisztrációs lapot!