Tintahal és sebkezelés

Nyitóoldal > Blog > 2023

Magyar Sebkezelő Társaság

Szerző: Várhegyi László

A tintahal agyfejlődése megdöbbentően emberi – adta hírül január 16-án a Qubit.hu. A Harvard Egyetem molekuláris biológusai az észak-amerikai kalmár (Doryteuthis pealeii) embrionális vizsgálatán alapuló kutatásaik során úgy találták, hogy a fejlett intelligencia képletének kulcselemei egyazon evolúciós mechanizmus mentén alakulnak ki a Földön. A tintahalak őssejtjei szinte ugyanolyan sűrű és összetett szöveti struktúrát hoztak létre, mint amilyeneket eddig csak a gerincesek idegrendszerében figyeltek meg. Felismerésük őket annak a vizsgálatára ösztönzi, hogy a szövetek növekedése során hogyan és mikor alakulnak ki a különböző sejttípusok, engem pedig arra, hogy röviden áttekintsem, hogyan kapcsolódnak a tintahalak a sebkezeléshez és a sebgyógyuláshoz.

Tintahal A Wikipedia.hu szerint a tintahalak a fejlábúak osztályának egyik rendje. Legismertebb képviselőjük a közönséges tintahal (Sepia officinalis). A hagyományos kínai és indiai orvoslás gyakorlata szerint a tintahalat különféle betegségek, például gyomorhurut kezelésére használták. Az Ayurvédában samudraphena néven ismert tintahalcsontból (cuttlebone, CB) készült port fogápolásra is használták. Tintáját a homeopaták már több mint 100 éve a depresszió, a menstruációs problémák és a menopauza kezelésére alkalmazzák. Egyes vélemények szerint hatékonyan kezeli a bőrbetegségeket is. Megjegyzendő, hogy a CB-t manapság nem emberi fogyasztásra szánják, hanem leginkább étrend-kiegészítőként adják a ketrecben tartott madarak, csincsillák, hüllők, rákok és csigák (stb.) számára.

Napjainkban a kutatások leginkább a CB szövettervezési felhasználására irányulnak, a sebkezelési potenciáljáról csak ritkán esik szó. A CB nem is csont, hanem az állat belső héja, „páncélja”. Tele van gázokkal, és ez segít szabályozni a hal felhajtóképességét a vízben. Fő összetevője az aragonit – a kalcium-karbonát, a β-kitin poliszacharid és a nyomelemek polimorfja. Je Kwan Jang (Cshongdzsu, Dél-Korea) és munkatársai voltak az úttörő kutatók, akik 2013-ban leírták a CB kitin alapú kivonat hatását a sebgyógyulásra. Vizsgálatuk során a patkányok égési sérült bőrének fokozott re-epitelizációját és a gyulladást elősegítő citokinek csökkent expresszióját figyelték meg. Eredményeik a CB sebgyógyító hatásaira és terápiás értékére utalnak az égési sérülések kezelésében.

2021-ben Geum Seon Lee és Tae Jin Kang (Szöul, Dél-Korea) a CB gyulladáscsökkentő hatását vizsgálták RAW 264.7 sejtekben. Azt találták, hogy a CB az NF-κB jelátviteli útvonal szabályozásán keresztül fejti ki gyulladásgátló hatását.

2013-ban Ki Man Lee (Szöul, Dél-Korea) és munkatársai megállapították, hogy a CB-ből kivont β-kitin új anyagjelölt lehet a bőrsebek, például fekélyek és égési sérülések kezelésében. A sebkezelésben való alkalmazhatóságát Hyeong-Seop Jung (Tedzson, Dél-Korea) és munkatársai is igazolták 2018-ban. Eredményeik szerint a H&E festés és a kollagén lerakódás azt mutatta, hogy a β-kitin nanoszálak sebgyógyító képessége jobb, mint a β-kitin/PEO-é, tehát a β-kitin nanoszálas szövedék alkalmas sebgyógyító anyagként.

2020-ban számolt be Alisa Palaveniene (Kaunas, Litvánia) in vitro vizsgálati eredményeiről, amelyek szerint a CB töltőanyagok alkalmazása új oldalt nyithat a sikeres, természetes alapú vérzéscsillapító és sebgyógyító termékek fejlesztésében. Megállapította például, hogy a CB bioorganikus elemei, mint például a cink, a vas, a kalcium, a magnézium és a réz, támogatják a sebgyógyulást. A CB alumíniummentes, ezért előrelépést jelent az alumínium-szilikát hemosztatikus ásványokhoz képest, mivel az alumínium elnyomja a kollagénszintézist.

A bőréből készült kollagén-alapú gél mikroszerkezetét, reológiai és sebgyógyító tulajdonságait Mourad Jridi (Sfax, Tunézia) és munkatársai vizsgálták 2015-ben. A gél pásztázó elektronmikroszkópos vizsgálata sűrű fibrilláris mikrostruktúrát mutatott, magas kapcsolati hálózattal, s kisebb pórusmérettel. Fokozta a sebösszehúzódást és az epithelializációt. Helyi alkalmazása jelentősen megnövelte a sebzáródás százalékos arányát 12 nap alatt, összehasonlítva a kezeletlen és a CICAFLORA®-val kezelt csoportokkal.

Tintahalcsont 2016-ban Wei Zhang (Zhanjiang, Kína) és munkatársai arról írtak, hogy a kitin és szépia tinta szivacs javította a sebgyógyulást azáltal, hogy jelentős hatást gyakorolt különböző citokinek szekréciójára és aktiválta a makrofágokat. A rézion nanorészecskéket hordozó polidopamin és tintahal tinta melanin szerepét és mechanizmusát az antibakteriális tulajdonságokban és a sebgyógyulás elősegítésében Zhenjie Lin (Hsziamen, Kína) és munkatársai kutatták. 2021-ben megjelent publikációjukban úgy összegezték eredményeiket, hogy a melanin és analógja, a polidopamin (PDA) nagy figyelmet keltett az orvosbiológiai tudományban felületgazdag fémmegkötő helyeik, kiváló tapadásuk és jó biokompatibilitásuk miatt. A sebek helyén kialakuló bakteriális fertőzések és az ellenőrizetlen vérzés magas halálozási kockázattal jár, s a sebfertőzések megelőzése továbbra is komoly kihívást jelent. Ezért a melanin, a PDA, a rézionnal töltött melanin (Cu(II) töltött melanin) és a rézionnal töltött PDA (Cu(II) töltött PDA) négy nanorészecskéjének (NP) antibakteriális és sebgyógyító képességét vizsgálták. Kísérleteik során a Cu(II)-vel töltött PDA NP-k könnyen és szorosan kötődtek biológiai szövetekhez, kiváló vérzéscsillapító, antibakteriális és sebgyógyító képességet igazolva.

Karinthy Frigyes azt írta valahol: „Egyébként a tintahal egész jó. Szurokfekete levét is megittam. Milyen tehetségtelen lehet egy ilyen állat, ennyi tinta van benne, mégse ír semmit. Én úgy érzem most magam, a lakoma után, mint az óriás töltőtoll isten kezében.” A tintahal „csontjának”, bőrének és tintájának a sebkezelésben történő alkalmazhatóságáról írt áttekintésem természetesen nem éri el ezt a magasságot, de úgy vélem, hasznos kiegészítése lehet a sebgyógyulással kapcsolatos eddigi ismereteinek.


The development of the squid's brain is shockingly human - Qubit.hu reported on January 16. In their research based on embryonic studies of the North American squid (Doryteuthis pealeii), molecular biologists from Harvard University found that the key elements of the formula for advanced intelligence are formed along the same evolutionary mechanism on Earth. The stem cells of the squids created almost the same dense and complex tissue structure as those previously observed only in the nervous system of vertebrates. Their realization inspires them to investigate how and when different cell types are formed during tissue growth, and me to briefly review how cuttlefish relate to wound management and wound healing.


Az illusztrációk forrása a Pixabay.com.


Figyelem! Az eredeti poszt megjelenése után a blogbejegyzéseink csak igen ritkán frissülnek. Mivel az orvostudomány és az egészségipar folyamatosan fejlődik, egyes megállapítások már idejüket múlhatták, ezért feltétlenül figyelje a közzététel időpontját, és – ami még fontosabb – keresse a minél frissebb információkat!


Megosztás:

Facebook Twitter LinkedIn Pinterest


Kövessen minket!:
Facebook


Kérjük, szóljon hozzá a cikkhez!

E-mail cím (nem fog megjelenni): *  

Név: *  

A bejegyzés címe, amelyhez hozzá kíván szólni:  

Hozzászólás: *  


Önt is várjuk a Magyar Sebkezelő Társaság tagjai közé!

Ehhez:

Várjuk online jelentkezését!

vagy kérjük,

Töltse le és küldje vissza a regisztrációs lapot!