Bodza és sebkezelés

Nyitóoldal > Blog > 2023

Magyar Sebkezelő Társaság

Szerző: Várhegyi László

Nem éri meg leszedni a bodza-termést – adta hírül szeptember 6-án a Kisalföld.hu. Immunerősítő hatása miatt a Covid-világjárvány ideje alatt megnőtt iránta a kereslet, ezért az elmúlt három évben sokan telepítettek a növényből, s ezek a területek mostanában fordulnak termőre. A kereslet csökkenésével viszont csökkentek a felvásárlási árak is. A Sebkezelés Blogon azonban nem gazdasági jellegű írásokat jelentetünk meg, ezért foglalkozzunk e cikk apropóján azzal, hogy vajon van-e a bodzának (sambucus) kapcsolódása sebkezeléshez és a sebgyógyuláshoz!

A Wikipédia a köptető, izzasztó hatását említi meg. Mandula- és torokgyulladás ellen régen tejjel leforrázva ajánlották. Alkalmazzák a vérnyomáscsökkentő, nyugtató, hashajtó, veseműködést szabályozó gyógyteákban is. A gyümölcs főzetét a görcsszerű fejfájásra is ajánlják. A sebkezelést ugyanakkor nem említik meg. Nem úgy a most 20 éves szabad enciklopédia földi bodzával (Sambucus ebulus, gyalogbodza vagy borzag) foglalkozó oldalán, ahol azt írják, hogy annak levelét a népi gyógyászatban sebek kezelésére használják.

Bodza A Gyógynövények.info oldalon található információk szerint a törökországi Gazi Egyetem Gyógyszerésztudományi karán (Ankara) végzett kísérlet szerint a földi bodza hatékonyan használható sebgyógyításra. A cikk szerint a levelét négy különböző oldószerben (n-hexán, dietil-éter, etil-acetát és metanol) áztatták, majd ebből készítettek kivonatot. A kenőcs formájában elkészített metanolos extraktumnál jelentős sebgyógyulásos aktivitást figyeltek meg. Az ily módon kezelt állatcsoportok esetében 84,3% hatékonyságú sebösszehúzó hatást értek el. Emellett a sebek szakítószilárdsága 43,7%-os változást mutatott. A kutatók a kivonatban azonosított kvercetin-3-O-glükozidnak tulajdonították ezt a hatást. Sikerült azonosítanom a forrást, Ipek Peşin Süntar és munkatársainak 2010-es munkáját.

Hazai kutatásról szóló beszámolót nem találtam ebben a témában. A nemzetközi szakirodalomból elsőként említsük meg Davood Nasiry Zarrin Ghabaee és Mohammad Ali Ebrahimzadeh (Sari, Irán) cikkét, akik 2016-ban egy átfogó tanulmányt jelentettek meg a S. ebulus sebgyógyító hatásáról. A gyógynövények sok helyen nő az országban, s a népi gyógyászatban is gyakran használták és használják bizonyos gyulladások, például az ízületi gyulladás kezelésére. Korábbi kutatások a S. ebulus gyümölcsének az egyik dermatitisz-típusra gyakorolt hatásáról számoltak be az égő érzés, a fájdalom, a gyulladás és a fertőzés szabályozásán keresztül. Antibakteriális, antioxidáns hatását, égési sérülések, sebek, ekcéma, kiütések, gyulladások és reuma kezelésére kifejtett hatását is vizsgálták. Úgy tűnik, hogy a S. ebulus szerepet játszik a krónikus gyulladásos folyamatok kezelésében a TNFα 6 expresszió gátlásával. A szerzők vizsgálatának célja a S. ebulus gyümölcskivonat in vivo sebgyógyító hatásának értékelése volt patkányokban. Eredményeik azt mutatják, hogy a kivonat a revaszkularizációs útvonalon, a kollagénlerakódáson, a szemcsés szövetképzésen, a reepitelializáción és a sebfelszín összehúzódásán keresztül befolyásolja a sebgyógyulás proliferációját és regenerációját. A növény könnyen hozzáférhető, természetes forrása lehet majdani sebkezelő-szereknek.

2017-ben Esmaeil Babaei (Sari, Irán) és munkatársai arról számoltak be, hogy az Urtica dioica (nagy csalán) és a S. ebulus kivonataiból és ezek kombinációiból készült topikális kenőcsök erős sebgyógyító tulajdonságokkal rendelkeznek. Feltételezik, hogy a két kivonat között szinergikus hatás állhat fenn, mivel a 2%-os kombináció jobb eredményeket mutatott, mint az egyedüli kivonatok.

2021-ben Seyed Hassan Seyed Sharifi (Mashhad, Irán) és munkatársai arra vállalkoztak, hogy értékelik a S. ebulus gyümölcskivonat hatásosságát diabéteszes patkányok teljes vastagságú sebeinek gyógyulásában. Absztraktjuk szerint az 5%-os gyümölcskivonat gyulladáscsökkentő és antioxidáns hatású, s nagy hatást gyakorolt a diabéteszes és krónikus sebek gyógyulási folyamatára. A sebzáródási sebesség, az új epidermisz és a dermisz térfogata, az összes fibroblaszt sejt és a kollagén lerakódás szignifikánsan nőtt a kezelt csoportban a diabéteszes kontrollcsoporthoz képest (P<0,05). A gének expresszióját is szignifikánsan magasabbnak találták a kezelt csoportban.

2022-ben W. Skowrońska, S. Granica és A. Bazylko (Varsó, Lengyelország) a fekete bodzával vagy festőbodzával (Sambucus nigra) kapcsolatos azon kutatásaikról számoltak be, amelynek célja a 70%-os etanolos kivonat és frakciói (diklór-metán, dietil-éter, etil-acetát, n-butanol és vízmaradék) vizsgálata volt a sebgyógyulásban közvetlenül részt vevő sejtek gyulladásos válaszreakciójára (neutrofilek, keratinociták és fibroblasztok). Úgy találták, hogy a vizsgált minták erősen gátolják a TNF-α és a reaktív oxigénfajok emberi neutrofilek általi kiválasztását. Ezenkívül csökkentik a kemokin 8 (IL8) szekrécióját az UV sugárzásnak és TNF-α/IFN-γ stimulációnak kitett keratinociták által, ugyanakkor fokozzák a migrációjukért és proliferációjukért felelős interleukin 6 (IL6) szekrécióját. A karcolásos vizsgálat (scratch assay) azt mutatta, hogy a keratinociták IL6 szekrécióját növelő minták egyidejűleg javították a sérülés helyére való migrációs képességüket, míg az urolitin A (pozitív kontroll), amely csökkenti az IL6 szekrécióját, csökkenti a migrációt. A fibroblasztokon kiváltott gyulladást mind az urolitin A, mind a kivonat és frakciók csökkentették.

Bodza Ugyancsak csak tavaly publikáltak egy rövid közleményt Viktorija Maksimova, Elena Drakalska Sersemova és Mirela Vasileva (Stip, Észak-Macedónia). Következtetéseik szerint a bodza virágai, levelei és kérge magas specifikus másodlagos bioaktív metabolitokat tartalmaznak. A flavonoidok és az antioxidánsként ismert szerves savak, amelyek leginkább a virágokban, a szambunigrin és az alanin a levelekben, a lektinek pedig a kéregben találhatók, felelősek a bodzakivonatok sebgyógyító, bőrpuhító és antimikrobiális hatásáért. A bodza részeinek komplex összetétele indokolhatja alkalmazásukat nemcsak megfázás, influenza, köhögés, hanem sebek, égési sebek, hegek, bőrbetegségek kezelésére is, ahogyan a népgyógyászatban is alkalmazták.

Már idén jelent meg Magdalena Wójciak (Lublin, Lengyelország) és munkatársai cikke az S. nigra gyümölcsből származó vizes kivonat és biofermentum gyulladáscsökkentő és védő hatásairól az LPS-indukált humán bőrfibroblasztokban. Eredményeik azt mutatják, hogy a S. nigra gyümölcskivonat és annak kombucha biofermentuma jelentős mennyiségű biológiailag aktív vegyületet, például fenolos savakhoz tartozó polifenolvegyületeket, tanninokat és flavonoidokat tartalmaz, amelyek antioxidáns tulajdonságokat adnak. A fermentáció polifenolos összetétele változatosabb és egyes vegyületekben gazdagabb volt a kivonathoz képest. Bőrsejtekkel – fibroblasztokkal és keratinocitákkal – végzett in vitro vizsgálataik azt mutatták, hogy mind a kivonatok, mind a fermentumok pozitív hatással voltak a bőrsejtek életképességére és anyagcseréjére. A fermentációnál figyelték meg a jótékonyabb hatást. A kombucha kivonat és fermentum gátló hatást mutatott az elasztáz és kollagenáz enzimekre. Ez arra utalhat, hogy a kozmetikumokban felhasználhatók az öregedési folyamatot lassító anyagokként.

Arie Budovsky és munkatársai 2015-ös tanulmányukban arról írtak, hogy krónikus sebek csak az Egyesült Államokban 6,5 millió beteget érintenek. Kezelésükre évente több mint 25 milliárd USD-t költenek, és a teher a növekvő egészségügyi költségek, a népesség elöregedése, valamint a cukorbetegség és az elhízás előfordulásának világszerte tapasztalható meredek emelkedése miatt gyorsan növekszik. Míg a jelenlegi terápiás szerek általában nem megfelelő hatásossággal és akár súlyos mellékhatással rendelkeznek, addig az ősidők óta használt gyógynövényekkel végzett terápia alternatív stratégia lehet a sebek kezelésére. Miért ne lehetne a bodza az egyik jelölt erre a feladatra?!


It is not worth harvesting elderberries - Kisalföld.hu reported on 6 September. Because of its immune-boosting effect, demand for it increased during the Covid pandemic, so many people have planted the plant in the past three years, and these areas are now turning productive. As demand has fallen, so have purchase prices. However, we do not publish economic articles on the Wound Healing Blog, so for the purpose of this article, let's look at whether elderberry (sambucus) has a link to wound management and healing!


Az illusztrációk forrása a Freepik.com.


Figyelem! Az eredeti poszt megjelenése után a blogbejegyzéseink csak igen ritkán frissülnek. Mivel az orvostudomány és az egészségipar folyamatosan fejlődik, egyes megállapítások már idejüket múlhatták, ezért feltétlenül figyelje a közzététel időpontját, és – ami még fontosabb – keresse a minél frissebb információkat!


Megosztás:

Facebook Twitter LinkedIn Pinterest


Kövessen minket!:
Facebook


Kérjük, szóljon hozzá a cikkhez!

E-mail cím (nem fog megjelenni): *  

Név: *  

A bejegyzés címe, amelyhez hozzá kíván szólni:  

Hozzászólás: *  


Önt is várjuk a Magyar Sebkezelő Társaság tagjai közé!

Ehhez:

Várjuk online jelentkezését!

vagy kérjük,

Töltse le és küldje vissza a regisztrációs lapot!