Pecsétviaszgomba és sebkezelés

Nyitóoldal > Blog > 2022

Magyar Sebkezelő Társaság

Szerző: Várhegyi László

Egy a New Scientist-ben megjelent cikk szerint a szilíciumcsip-gyártásban használt rendkívüli környezetterhelésű polimereket a pecsétviaszgomba (Ganoderma lucidum) termőtestének külső, bőrnek is nevezett képlete megfelelő alternatívája a mai szubsztrátoknak. A Qubit.hu november 14-i beszámolója kitér arra is, hogy a papírlap vékonyságú gombabőr rugalmassága és szigetelőképessége 200 Celsius-fokos hőmérsékleten sem változik, amennyiben nincs kitéve tartós nedvességnek, illetve UV-fénynek. A természetes talajban két hét alatt lebomló gomba-szubsztrát bevált olyan eszközök alapakkumulátoraként is, mint amilyenek például a Bluetooth-érzékelők. És a sebkezelésben? – erre keressük a választ a mostani blogbejegyzésben.

Ganoderma lucidum A pecsétviaszgomba elsősorban a mediterrán és a mérsékelt éghajlati övben elterjedt, Európában Dél-Skandináviáig lelhető fel. Magyarországon is gyakran fordul elő tölgyesekben. Az utóbbi két évtizedben sok tudományos közlemény jelent meg a növény gyógyító hatásáról, igazolták például a szív- és érrendszerre, az idegrendszerre és az immunrendszerre való kedvező hatását is. Napi rendszeres, kis mennyiségű fogyasztása hozzájárul a szervezetünk vitaminokkal, ásványi anyagokkal, nyomelemekkel és aminosavakkal történő feltöltéséhez is.

A sebgyógyításra való alkalmazhatósága viszonylag közismert, ezért a rákeresésre a Google is számos találatot ad. A Gombakiraly.hu-n például az olvasható Dóda Ildikónak, a Frontiers Pharmacology 2020 novemberi számában megjelent angol nyelvű tudományos cikk alapján készült összefoglalójában, hogy a gyógygombakivonatok és metabolitjaik a sebkezelés szempontjából különféle mechanizmusok által fejtik ki hatásukat. A G. lucidum poliszacharidokban gazdag kivonatának helyi alkalmazása 10% w/w fokozott sebgyógyulást váltott ki STZ-indukált diabéteszes patkányokban. A metanolos extraktumból származó primer és szekunder triterpének fokozták a keratinociták egészséges szaporodását és migrációját, citotoxikus vagy aberrált morfológiai hatások nélkül. A liofilizált vizes kivonata esetében pedig fokozott gyógyító aktivitást figyeltek meg, amit a seb összehúzódásának növekedése, a kollagén-felhalmozódás, a hexozamin és az összfehérje-tartalom bizonyított. A cikkben a hivatkozott 8 tanulmány linkjei is megtalálhatók, ily módon a nemzetközi kitekintésben ezeket már nem érintem.

Lu Tie (Peking, Kína) és munkatársai 2012-ben publikálták eredményeiket, amely szerint a G. lucidum poliszacharid a mitokondriális oxidatív stressz gátlásával felgyorsítja a refraktorikus sebgyógyulást 1-es típusú cukorbetegségben. A szer „megmentette” a késleltetett sebgyógyulást és javította a seb angiogenezist STZ-indukált 1-es típusú diabéteszes egerekben, legalábbis részben a bőr MnSOD-nitrációjának, a p66Shc-nek és a mitokondriális oxidatív stressznek a szupressziójával. 2018-ban Feng Hu (Csangsa, Kína) és munkatársai ugyanezen poliszacharidokról mutatták ki, hogy bizonyos koncentrációja elősegítheti a sebgyógyulást a Wnt/β-catenin jelátviteli útvonal aktiválásával és a TGF-β1 felszabályozásával, ami ígéretes forrása lehet a bőrsebek gyógyulásának.

A vizes kivonat hatásosságával Krishnaraju Venkatesan (Abha, Szaúd-Arábia) és munkatársai foglalkoztak 2021-ben. Megállapították, hogy szájon át történő beadása sebgyógyítási potenciállal rendelkezik.

Ganoderma-lucidum 2020-ban Chunwei Jiao (Kanton, Kína) és munkatársai egy másik anyag, a G. lucidum spóraolaj (GLSO) hatását vizsgálták a bőrsebek korai gyógyulására. Azt találták, hogy a GLSO jelentősen felgyorsította a bőr sebgyógyulási folyamatát, és szabályozta a gram-negatív és gram-pozitív baktériumok szintjét. Ezenkívül csökkentette a lipopoliszacharid és a Toll-like receptor 4, valamint néhány más kapcsolódó gyulladásos citokin szintjét. Állatkísérleteik azt mutatták, hogy a GLSO az antibiotikumos kezeléshez képest szignifikánsan felgyorsította a bőrsebek gyógyulását. Így a GLSO leszabályozta a gyulladást a bőr mikrobiota szabályozásával, hogy felgyorsítsa a bőr sebgyógyulását. Eredményeik tudományos is alátámasztják a GLSO lehetséges terápiás alkalmazását a bőr égési sérüléseinek esetén. 2022-ben Jiao C. (Kanton, Kína) és munkatárai szintén kimutatták a GLSO hatásosságát a bőr égési sebei gyógyulásának felgyorsításában (a TRPV1/SMAD jelátvitelen keresztül).

Szintén 2020-ra datálható Mario Abate (Baronissi Salerno, Olaszország) és munkatársai tanulmánya, amelyben – állításuk szerint – elsőként szolgáltattak tudományos bizonyítékot arra vonatkozóan, hogy a G. lucidum etanolos kivonata a magas triterpén-tartalma miatt jelentősen megnövelte a sejtmigrációs mintázatokat és felgyorsította a gyógyulási folyamatot, javítva a re-epithelializációt, egyben megvédve a bőrt a szabadgyökök hatásától, s megnyitva az utat a lehetséges orvosi alkalmazások előtt. Hozzátették, hogy a bőr öregedésének megelőzése ahhoz is vezethet, hogy kozmetikai szerként is beváljon.

Javad Sharifi-Rad (Zabol, Irán) és munkatársai ugyancsak tavalyelőtti közleményükben kitértek arra, hogy a gyógygombák kivonatai és metabolitjai különböző mechanizmusokban járulnak hozzá a sebgyógyuláshoz, beleértve például az immunhámsejtek stimulálását, az extracelluláris mátrixot, a citokineket, a növekedési faktorokat és a reaktív oxigénfajtákat is. Nem kizárt tehát, hogy egyes fajtákra a későbbiekben még visszatérünk.


According to an article published in New Scientist, the outer formula of the fruiting body of the Ganoderma lucidum (reishi mushroom) is a suitable alternative to today's substrates. Qubit.hu's November 14th report also mentions that the flexibility and insulating ability of the paper-thin mushroom skin does not change even at a temperature of 200 degrees Celsius, as long as it is not exposed to permanent moisture or UV light. The mushroom substrate, which decomposes in natural soil in two weeks, has also proven itself as a basic battery for devices such as Bluetooth sensors. And in wound care? – we are looking for the answer to this in the current blog post.


Az illusztrációk forrása a Pixabay.com.


Figyelem! Az eredeti poszt megjelenése után a blogbejegyzéseink csak igen ritkán frissülnek. Mivel az orvostudomány és az egészségipar folyamatosan fejlődik, egyes megállapítások már idejüket múlhatták, ezért feltétlenül figyelje a közzététel időpontját, és – ami még fontosabb – keresse a minél frissebb információkat!


Megosztás:

Facebook Twitter LinkedIn Pinterest


Kövessen minket!:
Facebook


Kérjük, szóljon hozzá a cikkhez!

E-mail cím (nem fog megjelenni): *  

Név: *  

A bejegyzés címe, amelyhez hozzá kíván szólni:  

Hozzászólás: *  


Önt is várjuk a Magyar Sebkezelő Társaság tagjai közé!

Ehhez:

Várjuk online jelentkezését!

vagy kérjük,

Töltse le és küldje vissza a regisztrációs lapot!