Parkinson-kór és sebkezelés

Nyitóoldal > Blog > 2022

Magyar Sebkezelő Társaság

Szerző: Várhegyi László

A VPS13C gén lehet a Parkinson-kór kialakulásának egyik oka – adta hírül július 28-án a Medicalonline.hu. A Yale Egyetem kutatói leírták például, hogy e gén hiánya hogyan befolyásolja a lizoszómák lipidösszetételét és tulajdonságait. Amennyiben ez az elváltozás az agyban történik, neuroinflammációt idéz elő, amit már több tanulmány is leírt, de az eredetével, kiváltó okával mindeddig nem voltak tisztában. Nézzük meg röviden a „reszkető bénulás” (paralysis agitans) és a sebkezelés-sebgyógyulás kapcsolatát!

Parkinson-kór Az elsőként egy angol gyógyszerész, sebész, geológus, paleontológus és politikai aktivista, James Parkinson (1755–1824) által leírt, lassan előrehaladó, degeneratív idegrendszeri betegség első tünetei a legtöbb betegnél 50-60 éves korban kezdenek mutatkozni. Oka többnyire ismeretlen, idegrendszeri fertőzéseken és egyéb degeneratív betegségeken kívül gyógyszerek, például antipszichotikumok, sőt kábítószerek is előidézhetik.

A betegséggel kapcsolatos bőrproblémákkal és sebgyógyulással kapcsolatos kérdésekkel Janice M Beitz (Camden, USA) 2013-as empirikus kutatása foglalkozott behatóan. Az Ostomy Wound Management c. folyóiratban megjelent tanulmányára azóta is számos írás hivatkozik. Összefoglalójában kitért arra, hogy jóllehet a kór motoros diszfunkcióját (bradikinézia, tremor, merevség) jól leírták a szakirodalomban, az autonóm rendszer változásaihoz kapcsolódó nem motoros diszfunkciókat kevésbé. A nem motoros elváltozások, mint például a seborrhea, a sialorrhea, a hyperhidrosis és a szenzoros denerváció a betegségi folyamat elején jelentkeznek, és hatást gyakorolnak a betegek életminőségére. A dopamin, egy kritikus fontosságú neurotranszmitter kimerülése a Parkinson-kór kritikus patológiája. Az erre a rendellenességre és magának az elégtelen dopaminnak a hatását célzó terápiák hatással lehetnek a bőrszövetre és potenciálisan a sebgyógyulásra.

Munkája leírja Parkinson-kór okozta változásokat, különös tekintettel a gyakori bőr- és sebkezelési problémákra, amelyek hatással lehetnek a sebkezelők klinikai gyakorlatára. A Parkinson-kórban szenvedő betegeket gondozó nővérekre és más klinikusokra gyakorolt hatások közé tartozik a melanoma és más bőrrákok megfigyelése mellett a bőr védelme a túlzott vagy az elégtelen nedvesség hatásai ellen, a sebgyógyulás előrehaladásának figyelemmel kísérése, valamint a mozdulatlanságból eredő szövődmények megelőzésére vagy enyhítésére irányuló beavatkozások.

Parkinson-kór Kitér az alkalmazott gyógyszerek mellékhatásaira is. Az amantadin például a Livedo reticularis néven ismert bőrelváltozásokat okozhat az alsó végtagokban, de – ritkábban - érintheti a törzset és a karokat is, az apomorfin a használat után akár évekkel is bőrelhaláshoz vezethetnek az injekció beadásának helyén. A nemkívánatos hatások vagy a gyógyszeradagolás módjai iatrogén elváltozásokat okozhatnak. Ezenkívül a Parkinson-kór hosszú távú motoros romlása megváltoztathatja a bőrt. A mozdulatlanság és a mások által végrehajtott helyzetváltoztatások előfordulásának növekedésével a nyomási fekélyek kialakulásának kockázata is nő, különösen a sarok és a fenék területén a nyomás, nyírás, nedvesség és a bőr és az erek súrlódása miatt.

Kapcsolódási pontot jelenthetnek például még a gombás fertőzések is, amelyek kockázata megnő azoknál a Parkinson-kórban szenvedő betegeknél, akiknek vizelet-inkontinenciája van. Ezek a fertőzések kiütésként jelentkeznek a perineális területen és az ágyékban. Nedvesek, viszketőek, vörösek és úgy néznek ki, mint a szatellit, ahogy a fertőzés kifelé terjed, néha fehérek. Ez a kockázat megnőhet a cukorbetegség diagnosztizálásával (aminek a kockázata nagyobb ezeknek a betegeknek a körében).

Minél többet tud az ápoló a betegségről, annál jobban tud segíteni a betegnek. Ennek a rövid blogbejegyzésnek az elolvasása, a linkek követése segíthet a sebekkel kapcsolatos teendők megismerésében.


Az első illusztráció forrása a Pixabay.com, a másodiké a Flickr.com.


Figyelem! Az eredeti poszt megjelenése után a blogbejegyzéseink csak igen ritkán frissülnek. Mivel az orvostudomány és az egészségipar folyamatosan fejlődik, egyes megállapítások már idejüket múlhatták, ezért feltétlenül figyelje a közzététel időpontját, és – ami még fontosabb – keresse a minél frissebb információkat!

Kövessen bennünket:


Megosztás:


Kérjük, szóljon hozzá a cikkhez!

E-mail cím (nem fog megjelenni): *  

Név: *  

A bejegyzés címe, amelyhez hozzá kíván szólni:  

Hozzászólás: *  


Önt is várjuk a Magyar Sebkezelő Társaság tagjai közé!

Ehhez:

Várjuk online jelentkezését!

vagy kérjük,

Töltse le és küldje vissza a regisztrációs lapot!