Macskamenta és sebkezelés

Nyitóoldal > Blog > 2022

Magyar Sebkezelő Társaság

Szerző: Várhegyi László

Japán kutatók a június közepén megjelent tanulmányuk szerint magyarázatot találtak arra, hogy miért őrülnek meg a macskafélék az illatos macskamentától (Nepeta cataria). A cikkről beszámoló Qubit.hu azt is megemlíti, hogy az állatok „felajzott fenevadként harapják és tépik, a növényi részekbe bele hemperegnek, a lehető legnagyobb felületen dörzsölve testüket a felszecskázott maradékba.” A növényben és a hasonló reakciót kiváltó japán minikivi (Actinidia polygama) leveleiben nagy mennyiségben található iridoid, amelyek számos rovarfélét, köztük a csípőszúnyogokat is elriasztják. De van-e a macskamentának valamilyen köze a sebkezeléshez és a sebgyógyuláshoz? – erre keressük a választ a mostani blogbejegyzésben.

Macskamenta A Magyarországon többek közt a Gödöllői-dombság területén látható macskamenta nyugtató és fájdalomcsillapító hatású gyógyteák alkotóeleme. Meleg mézes teáját izzasztásra, láz és hányinger csillapítására alkalmazzák, influenza és nátha ellen is használható. Főzetét korábban gyakran használták szélhajtónak, illetve görcsoldónak a kólikával küzdő kisbabáknál. A WebMD felsorolása ennél bővebb; ugyan nem áll rendelkezésre elegendő bizonyíték, de alkalmazzák szúnyogriasztóként, szorongásra, ízületi gyulladásra, megfázásra, lázra, influenzára, puffadásra, aranyérre, csalánkiütésre (urticaria), emésztési zavarra (dyspepsia), a belek paraziták általi megfertőződésére, álmatlanságra, migrénre.

Ami a sebkezelési vonatkozást illeti, 2007-ben Ulrike Suschke (Heidelberg, Németország) és munkatársai a N. cataria L., N. cataria var. citriodora (Beck.) Balb. és a Melissa officinalis L. (citromfű) illóolajok antibakteriális és citotoxikus hatását vizsgáló tanulmányukban kitértek arra is, hogy a macskamentát lokálisan kataplazmaként (meleg borogatásként) alkalmazták a zúzódások duzzanatának csökkentésére és a sebgyógyulás elősegítésére, különösen a hegképződés megelőzésére.

2017-ben Zahra Cheraghali (Urmia, Irán) és munkatársai kimutatták, hogy a különféle növények, például a N. cataria és a menta fajok illóolajából kinyert természetes monoterpén-keton, a pulegon reprodukálható sebgyógyulási potenciált mutatott patkányokban.

2020-ban Atena Naeimi (Jiroft, Irán) és munkatársai a mézet és N. dschuparensist tartalmazó bio-nanoszálas kitozán/polivinil-alkohol sebgyógyító tulajdonságainak in vivo értékelését végezték el. A patkányokon 21 napon át végzett vizsgálataik azt mutatták, hogy a sebek gyorsabban gyógyulnak három héten belül a méz és a növény nanoszálas anyagokba való beépítésével, 59,85% ± 0,14-es sebzáródási arány mellett a kontroll csoporthoz képest (40,45% ± 0,008, sima nanoszál (37,42% ± 0,008) és ezüst-szulfadiazin (égési sebek ezüst helyi kezelése) (44,28 ± 0,009). Eredményeik szerint ezek a nanoszálas anyagok nagy potenciált mutatnak az akut és a krónikus sebek gyógyulását célzó alkalmazásokban.

Macskamenta Ugyanebben az évben Nidal Jaradat (Náblusz, Palesztína) és munkatársai a N. curviflora Boiss (szíriai macskamenta) illóolajat különböző tulajdonságokra vizsgálták, beleértve a sertés hasnyálmirigy-lipázt, α-glükozidázt és α-amilázt gátló hatását – elsősorban azért, hogy felmérjék a méhnyakrák sejtvonalakkal szembeni potenciálját. Egyebek mellett rákellenes aktivitást is megállapítottak, felhasználva a méhnyakrák sejtvonalakkal szembeni sebgyógyulási és sejtproliferációs vizsgálatokat.

2021-ben Gokhan Zengin (Konya, Törökország) és munkatársai (köztük a nyíregyházi Jekő József és Cziáky Zoltán) a N. baytopii kémiai profilozására és biológiai értékelésére vállalkozó cikkükben megemlítik, hogy a macskamenta-féléket a népi gyógyászatban sebkezelésre is használták az országban. Ipek Süntar (Ankara, Törökország) és munkatársai 2017-es tanulmányukban pedig arra térnek ki, hogy az N. lagopsis Benth. kivonatát és füstjét sebek gyógyítására használták.

Talán messze van, talán el sem jön az az idő, amikor a macskamenta bevonul a modern sebkezelő szakemberek eszköztárába, de az is elképzelhető, hogy a népi gyógyászatban történő alkalmazásának tudományos alátámasztása hamarosan átütő eredményeket hoz.


Az illusztrációk forrása a Pixabay.com.


Figyelem! Az eredeti poszt megjelenése után a blogbejegyzéseink csak igen ritkán frissülnek. Mivel az orvostudomány és az egészségipar folyamatosan fejlődik, egyes megállapítások már idejüket múlhatták, ezért feltétlenül figyelje a közzététel időpontját, és – ami még fontosabb – keresse a minél frissebb információkat!

Kövessen bennünket:


Megosztás:


Kérjük, szóljon hozzá a cikkhez!

E-mail cím (nem fog megjelenni): *  

Név: *  

A bejegyzés címe, amelyhez hozzá kíván szólni:  

Hozzászólás: *  


Önt is várjuk a Magyar Sebkezelő Társaság tagjai közé!

Ehhez:

Várjuk online jelentkezését!

vagy kérjük,

Töltse le és küldje vissza a regisztrációs lapot!