Ózonolaj és sebkezelés

Nyitóoldal > Blog > 2021

Magyar Sebkezelő Társaság

Szerző: Várhegyi László

2021. március 30-án a Wound Repair and Regeneration folyóiratban jelent meg Wei-Rong Xiao és munkatársai (Csangsa, Kína) cikke: „Az ózonolaj elősegíti a sebgyógyulást a RASA1 miR-21-5p által közvetített inhibíció fokozásával” címmel. A bőrseb nagyon gyakori sérüléstípus, és a gyógyulási folyamat nagyban befolyásolja az egyének életminőségét. Az ózon tisztázatlan mechanizmusokkal hasznosnak bizonyult a sebgyógyulás szempontjából. A szerzők az ózonolaj (OZ) hatását tesztelték a sebgyógyulásra, és megvizsgálták az alapjául szolgáló mechanizmusokat. Egér bőrseb-modellt és Masson festést alkalmaztak az OZ sebgyógyulásra gyakorolt hatásának értékelésére, s úgy találták, hogy az OZ elősegítette a sebgyógyulást azáltal, hogy fibroblasztok proliferációjának és migrációjának elősegítése érdekében fokozta a miR-21-5p által mediált RASA1 gátlást.

Ózon De mi is az ózonolaj (ozonizált olaj, ozonidolaj)? Az ózon (O3) egy három oxigénatomból álló molekula, amelyet Christian Friedrich Schönbein fedezett fel 1840-ben. 1857-ben pedig Werner von Siemens megépítette az első ózongenerátort. Neve a görög „ozein” („rossz szagot árasztó, vagy illatozó”) szóból származik. Megtalálható a talaj vegyületeiben, a vízben és a Föld ózonpajzsában. Az emberiség a 19. században kezdte el hasznosítani fertőtlenítésre, vízkezelésre, gyógyításra, tisztításra és az élelmiszerek frissen tartására. Az ózonnal kapcsolatos klinikai kutatás úttörői Edwin Payr, osztrák orvos (általános sebészet), E. A. Fisch, svájci fogorvos (gangrénás pulpitis) és Albert Wolff, német orvos (harci sebesülések és fertőzések, gangréna) voltak.

Felfedezték például, hogy az (olíva)olaj is alkalmas az ózon megkötésére, egy speciális ózongenerátor segítségével. Nicola Tesla három héten keresztül folyamatosan „buborékoltatta” az ózont az olajon keresztül, létrehozva egy természetes gélt szuszpenziós ózonnal. Ezt a terméket „ozo-olajnak” hívták.

Az olaj a molekulaszerkezetébe beépülő ózonnal számos előnyös tulajdonságot „szerez”, amelyek közül az alábbiakat különböztetjük meg:
- tisztító tulajdonság, amely lehetővé teszik a mérgező anyagok és salakok eltávozását a szervezetből;
- immun-erősítő tulajdonság, amely lehetővé teszi az immunitás fenntartását és helyreállítását, valamint a vírusok és baktériumok elleni küzdelmet;
- javítja a vérerek egészségét, csökkentve a vér viszkozitását;
- normalizálja az anyagcserét és elősegíti a testzsír lebontását; valamint
- baktericid tulajdonság, amely lehetővé teszik a sebek gyors gyógyulását és a bőrsejtek javítását.

Leggyakrabban a gyógyászatban és a kozmetikában alkalmazzák. Alkalmasnak tartják bőrbetegségek, fekélyek, hörghurut, pikkelysömör, körömgomba fertőzések, gumibetegség, egyes nőgyógyászati betegségek – és sebek, égési sérülések, vágások kezelésére.

A bevezetőben említett Wei-Rong Xiao nem először publikált a témában. 2017-ben a Bioscience Report c. folyóiratban jelent meg az ő elsőszerzőségével „Az ózonolaj a fibroblasztok migrációjának a PI3K/Akt/mTOR jelátviteli úton történő fokozásával segíti elő a sebgyógyulást” c. tanulmány. A szerzők kitértek arra, hogy a szöveti sérülések kezelésében az ózonterápia egyre nagyobb figyelmet kap. Például a vér perfúziójának fokozásával javíthatja a sebgyógyulást. Az ózonterápia pedig indukálja a vaszkuláris endoteliális növekedési faktor (VEGF) expresszióját, átalakítja a növekedési faktor-β-t (TGF-β) és a vérlemezkéből származó növekedési faktort (PDGF), hogy megkönnyítse a diabéteszes lábfekélyek sebgyógyulását. Emellett a szöveti sérülések klinikai kezelésére is jó eredménnyel alkalmazták. Ugyanakkor – állításuk szerint – mindaddig egyetlen kutatás sem foglalkozott az ózonolajnak, a sebgyógyulásra és az alapjául szolgáló mechanizmusok vizsgálatára. Összegzésként megállapították, hogy hogy az ózonolaj a PI3K/Akt/mTOR jelátviteli úton elősegítheti a sebgyógyulást. Azt tapasztalták, hogy az ózonolaj aktiválhatja a fibroblasztokat és elősegítheti a fibroblasztok vándorlását. Ezenkívül az OZ tovább növelheti az epithelialis-mesenchymalis átmenet (EMT) folyamatot a fibroblasztokban azáltal, hogy az EMT folyamat szempontjából fontos fehérjéit felfelé szabályozza. Vizsgálataik szemléltetik az ózonolaj sebgyógyulás-kezelési sejtmechanizmusait.

A cikkben hivatkoznak Punit Vaibhav Patel (Karnataka, India) munkatársainak randomizált, kontrollált vizsgálatára (2012), amely során jelentős javulást tapasztaltak a hám gyógyulásában és az íny egészségében, miután az ózonnal kezelt növényi olajat lokálisan alkalmazták az ínyműtététek helyén.

Ugyanakkor talán elkerülte figyelmüket Hee Su Kim (Szöul, Dél-Korea) és munkatársainak kutatása, amelyet azért folytattak le, hogy tengerimalac modellben értékeljék az ózonozott olívaolaj helyi alkalmazásának terápiás hatásait az akut bőrsebek gyógyulására, és tisztázzák annak terápiás mechanizmusát is. Eredményeik szerint a lényeg a kollagénszintézis és a fibroblaszt-proliferáció elősegítése a sérülés helyén, valamint a növekedési faktorok, például a PDGF, a TGF-β és a VEGF expressziójának fokozása. Összességében tehát már 2009-ben arra következtetésre jutottak, hogy a helyi O3 alternatív terápiás modalitásnak tekinthető a bőrseb gyógyulásának fokozására.

Ózongenerátor Ugyancsak nem szerepel a források között F. Sakazaki (Oszaka, Japán) és munkatársai cikke, amelyben arra a következtetésre jutottak (2007), hogy az ózonozott olívaolaj elősegíti a granulációs szövetek képződését, és hatékony a sebek és nyomásfekélyek gyógyításában.

Az ózonozott szezámolaj sebgyógyító hatását (Sprague Dawley patkányokban) S. A. Pai (Mumbai, India) és munkatársai vizsgálták és igazolták 2014-ben.

Ana Paula Anzolin (Passo Fundo, Brazília) és munkatársai 2020-es cikkének konklúziója egyben e blogbejegyzés összegzése is lehetne: Az ózon gáz halmazállapotú vagy olajok formájában történő helyi alkalmazása kiemelkedő a szövetek helyreállításának kezelésében, mivel elősegíti a sebgyógyulást, valamint antimikrobiális, immunológiai, antioxidáns és oxigénellenes tulajdonságokkal rendelkezik. Az ózonozott olaj hatékonysága integratív terápiát jelenthet a szöveti elváltozások kezelésében, különösen olyan betegeknél, akik olyan kórképekkel rendelkeznek, mint a cukorbetegség, az érelmeszesedés és az öregedési folyamat. Olyan betegségek esetén, mint a fekélyek vagy az aftás szájgyulladás, az ínygyulladás és a dermatitis, az ózonozott olaj elősegíti a fájdalomcsillapítást és a gyógyulási folyamat gyorsulását. Egyes tanulmányok azonban korlátokat mutattak ki a módszertanban, igazolva, hogy további klinikai vizsgálatokra van szükség az ózon hatásosságának megerősítésére.

Az ózonnak és az ózonozott víznek a sebkezelésben és sebgyógyulásban játszott szerepére még talán visszatérünk.


Az illusztrációk forrása a Pixabay.com.

Kövessen bennünket:


Megosztás:


Kérjük, szóljon hozzá a cikkhez!

E-mail cím (nem fog megjelenni): *  

Név: *  

A bejegyzés címe, amelyhez hozzá kíván szólni:  

Hozzászólás: *  


Önt is várjuk a Magyar Sebkezelő Társaság tagjai közé!

Ehhez:

Várjuk online jelentkezését!

vagy kérjük,

Töltse le és küldje vissza a regisztrációs lapot!