Magnólia és sebkezelés

Nyitóoldal > Blog > 2021

Magyar Sebkezelő Társaság

Szerző: Várhegyi László

A Telex.hu cikke szerint Mississippi állam kormányzója 2021. január 11-én írta alá azt a törvényt, amellyel megváltoztatták az amerikai tagállam lobogóját, száműzve ezzel az egykori konföderációs államok jelképét. Az új zászlón piros alapon két sárga csíkkal övezett kék mezőn fehér magnólia látható. Ez a hír adja az apropóját annak, hogy megnézzük, vajon játszik vagy játszhat-e szerepet a Magyarországra a 18. század végén érkező, de már i. sz. 650-ben Kínában, buddhista szerzetesek által termesztett magnólia (liliomfa) a sebkezelésben és a sebgyógyulásban.

Mississippi új zászlója Az Aloewebshop.hu a Magnolia officinalis 10 egészségünkre gyakorolt előnyét (és mellékhatásait) sorolja fel. Egyebek mellett segít a szájhigiéné fenntartásában, gyulladáscsökkentő, enyhíti a gyomor- és bélproblémákat, antidepresszáns, szabályozza a szorongást és védi a májat, sőt megakadályozhatja az Alzheimer-kórt és gyógyíthatja a rákot. A cikk hivatkozik egy harmincas csoporton végzett tanulmányra, amely kimutatta, hogy az ókori ázsiai gyógyászatban időszámítás után 100-tól használt növényből kivont honokiolt és a daganatellenes szerként is ismert magnololt tartalmazó krém hatékonyan ölte meg a bőrproblémákat okozó mikroorganizmusokat, miközben nem károsította az emberi bőr felületét. A tinktúrák megvédik a sebeket a fertőzéstől.

Mindkét anyag tudományos kutatások tárgya. Például 2019-ben Sidra Khalid (Iszlámábád, Pakisztán) és munkatársai arra a következtetésre jutottak, hogy a honokiol a citokinekre kifejtett hatása révén, valamint a TRPV1 és P2Y receptorok csökkentésével jelentős fájdalomcsillapító aktivitással rendelkezik. Az antioxidánsok felülszabályozása révén pedig védő szerepe van az égési sérüléseknél szemben is. Ugyanebben az évben Ting Xia (Tiencsin, Kína) és munkatársai a magnolol protektív hatását kutatták a gasztrointesztinális daganatok első vonalbeli kezelési terápiájaként használt, gyakran más kemoterápiával kombinált oxaliplatin által kiváltott bélsérülésekre egerekben. A WebMD is megemlíti, hogy laboratóriumi tesztekben magas zsírtartalmú étrenden tartott patkányoknak adott magnolol és a honokiol csökkentette a zsírt és védett az inzulinrezisztencia ellen. Utalnak a fekélyekre, de a sebkezelésről nem ejtenek szót.

Magnólia 2012-ben Tara Shanbhag (Manipal, India) és munkatársai az ájurvédában, és annak ősében, a Siddha gyógyászatban széleskörben használt magnólia (korábbi nevén michelia champaca) virágának hatását vizsgálva arra a következtetésre jutottak, hogy a dexametazon szupresszált égési seb modellben a seb összehúzódási aránya szignifikánsan javult a fehér M. champaca helyi és orális alkalmazásával. Ezenkívül a dexametazon szuppresszált epithelializáció jelentősen megfordult az M. champaca helyi (p <0,0001) és orális (p <0,001) alkalmazásával, tehát a tanulmány bizonyítékkal szolgált e nagy örökzöld fa hatásosságára az égési sebek gyógyításában. A publikáció hivatkozik az S. Dwajani és T. Shanbhag szerzőpáros munkájára, amelyben az M. champaca sebgyógyító aktivitását vizsgálták és igazolták immunszuppresszált patkányokban.

Még 1997-ben Lee Y. M. (Szöul, Dél-Korea) és munkatársai ugyancsak patkányokkal végzett kísérleteikben arra az előzetes következtetésre jutottak, hogy a magnólia és a zizyphi fructus (jujuba) kivonatok keveréke nagyon hatékony a csontos sérült helyek sebgyógyulásában, és potenciálisan a periodontális szövetek regenerációjának elősegítését jelentő gyógyszer fejleszthető belőle. 1987-ben James M. Martin és T. Davis Sydnor a 12 vizsgált wooster-i és nashville-i (USA) utcai fafajta közül a gyors sebzárást segítő növények közé sorolta a Magnolia grandiflora-t (nagyvirágú liliomfa).

N. P. Rajith és munkatársai az indiai Kerala állam Kasaragod kerületének hagyományos, sebgyógyító növényei között sorolják fel az M. champaca-t. Ipek Suntar (Ankara, Törökország) és munkatársai a hagyományos kínai gyógyászatban sebkezelésre alkalmazott gyógynövények egyikeként említik az M. officinalis-t. Mint láthattuk, nem érdemtelenül.


Az illusztrációk forrása a Pixabay.com.

Kövessen bennünket:


Megosztás:


Kérjük, szóljon hozzá a cikkhez!

E-mail cím (nem fog megjelenni): *  

Név: *  

A bejegyzés címe, amelyhez hozzá kíván szólni:  

Hozzászólás: *  


Önt is várjuk a Magyar Sebkezelő Társaság tagjai közé!

Ehhez:

Várjuk online jelentkezését!

vagy kérjük,

Töltse le és küldje vissza a regisztrációs lapot!