Cink-oxid és sebkezelés

Nyitóoldal > Blog > 2021

Magyar Sebkezelő Társaság

Szerző: Várhegyi László

Visszavonják a cink-oxidot tartalmazó állatgyógyászati készítmények engedélyeit – adta hírül november 17-én a Storeinsider.hu. Az intézkedést elsősorban az antimikrobiális rezisztencia elősegítésének kockázatával, valamint a cink-oxid által okozott jelentős környezetterhelésével indokolták. A cinktartalmú állatgyógyászati készítmények hosszú távú használata ugyanis folyamatos nettó cinkbevitelt eredményez a környezetben, a cink felhalmozódik a talajban vagy a felszíni vizekben. Érdemes erre a fejleményre odafigyelni, hiszen a cink-oxidot (ZnO) használják a sebkezelésben is! Hogy hogyan – erről szól a mostani blogbejegyzésünk.

Cink-oxid A cinknek (Zn) és a cinket tartalmazó anyagoknak a sebgyógyulás elősegítése érdekében történő használatának meglehetősen bőséges hazai irodalma is van. Elég csak például a cink-pótló (cink orotát-dihidrátot tartalmazó) tablettákra, a cink-hialuronát tartalmú gélre, vagy a cink-ferritre gondolnunk. A cink-szulfát viszont nem fokozza a sebgyógyulást, hanem késlelteti azt. Maga a cink (régies magyar nevén horgany) egy fémes elem, átmenetifém. Ötvözetei közül a sárgarezet már a történelem előtti időkben ismerték. A cinket Európában csak i. sz. 1300 körül állították elő, jóllehet a késő ókortól ismertek cinktárgyak és cinkkel bevont fémek. Egyike a leggyakrabban használt fémeknek. Fémes jellegét Paracelsus ismerte fel 1520-ban. Valószínűleg ő nevezte el a német Zinke (ág, fog) szóról, amely a perzsa „sing” (kő) szóból származhat. A tiszta fémes cinket Andreas Sigismund Marggraf német kémikus fedezte fel 1746-ban. A bejegyzés fő tárgyát képező cink-oxidot például kozmetikumokban gyenge fertőzésgátló szerként, gyógyszer-alapanyagként, valamint festékekben és műanyagokban használják.

A Zn fontos mikrotápanyag a szervezet számára. Szervezetünk nem tud cinket előállítani vagy raktározni, ezért fontos, hogy az étrendből jussunk hozzá. Néhány fontos funkció, amelyet a Zn tölt be a szervezetünkben: DNS-szintézis, növekedés és fejlődés, immunműködés, génexpresszió, enzimatikus reakciók, fehérjeszintézis – és sebgyógyulás. 1970-es és korábbi tanulmányok is kimutatták már a Zn koncentrációjának fontosságát a sebek gyógyulásában, pl. termikus sérülések esetén.

A Sebapolas.hu megemlíti, hogy antibakteriális tulajdonsága révén a Zn hozzájárul a hámosításhoz és a mielőbbi regenerációhoz. A magas vércukorszint szűkíti az ereket, ezáltal kevesebb vér jut el a szövetekhez. Ez nagyban rontja a sebgyógyulás folyamatát, és ezzel együtt megnő a regenerációs idő is. A 30-as rendszámú elem részt vesz a vércukorszint szabályozásában, ily módon hatással van ezekre a folyamatokra. Az ún. immunmoduláns tápanyagok (arginin, glutamin, omega-3-zsírsavak), nyomelemek (cink, réz) és vitaminok (C-, A-, E-, D-, K-vitamin) elősegítik a sebgyógyulást – írja a Hazipatika.com. (Megjegyzendő, hogy Kunaal Bafna és munkatársai 2021 márciusában megjelent tanulmányukban arra a következtetésre jutottak, hogy nem indokolt a 4. stádiumú nyomási fekélyben szenvedő betegek rutinszerű kezelése A- és C-vitaminnal, cinkkel és argininnel.)

Nem ennyire egyértelmű a cink-oxid megítélése. A ZnO-t és búzakeményítőt tartalmazó cinkpaszta segíti a sebfolyadék felvételét, s a szövet újraképződését – olvasható az Ujszo.com 2004-es cikkében. Dr. Légrádi Péter 2017-ben az Év gyógyszerésze pályázaton 3. helyezést elérő pályaművének kivonata szerint viszont ne használjunk cink-oxidos kenőcsöket a sebbe, a ZnO szemcsék ugyanis apró szigeteket hoznak létre és növelhetik a felülfertőződés kockázatát. A sebszélen alkalmazva ugyanakkor a szer védő funkciót lát el, a sebváladék maró hatását csökkenti. Aletha Tippett szerint viszont kevés klinikai vizsgálat létezik, de mindegyik pozitív előnyt mutatott a topikális ZnO esetében, különösen égési sérülések debridálására.

A cink oxid-gyártással foglalkozó indonéz CCL cég honlapja szerint a ZnO szabályozza a gyógyulási folyamat minden fázisát, mint például:
- Oxidatív stressz
- Sejtmembrán javítás
- Alvadás
- Immunvédelem
- Gyulladás
- Heg- vagy fibrózis kialakulása
- Angiogenezis
- A szövetek re-epithelializációja

A nemzetközi szakirodalom annyira bőséges, hogy terjedelmi okokból az áttekintést a 2020-as évre korlátozom, s itt sem teljeskörűen. Például Ali Shakerimoghaddam (Kásán, Irán) és munkatársai a Journal of Burn Care & Research c. folyóiratban arról számoltak be, hogy a cink-oxid és az ezüst nanorészecskék MIC (minimális gátló koncentráció) alatti koncentrációja a vancomycinhez képest jobban csökkentette a biofilm képződés sebességét és az icaA gén expresszióját Staphylococcus aureus törzsekben. Több klinikai izolátum vizsgálata után használható orvosi eszközök fedésére is, hogy megakadályozzák a baktériumok megtelepedését.

Ugyanebben az évben Asti Meizarini (Surabaya, Indonézia) és munkatársai arról értekeztek, hogy a ZnO-kurkuma kivonatot tartalmazó kötszerek felgyorsíthatják a keratinociták (a bazális rétegben), a hám és a junkcionális hám képződését, ami viszont gyorsabb re-epitelializációhoz vezet (mint epidermális homeosztázis). Megjegyzendő, hogy ugyanő volt az elsőszerzője annak a 2018-as tanulmánynak, amelyben igazolták, hogy ugyanezek az anyagok hatékony gyulladáscsökkentőnek bizonyoltak a Wistar patkányok excíziós sebeinek gyógyulási folyamatában. V. Gupta (Jammu, India) és munkatársai az elmúlt évi tanulmányukban megállapították, hogy a ZnO nanorészecskék topikális alkalmazása (2%-os kenőcs) gyorsabb sebgyógyulást eredményezett, és a gyógyulás jobb volt, mint az ömlesztett formájú ZnO-val végzett kezelés, még tízszer alacsonyabb koncentráció mellett is.

Cink Szintén 2020-ban Hamed Nosrati (Shahrekord, Irán) és munkatársai arról írtak, hogy a szintetikus polimereket széles körben alkalmazzák szövetépítési alkalmazások- ban. A polietilén-oxid (PEO) nanoszálak megfelelő tulajdonságai, beleértve a nagy felület/térfogat arányt, a mérsékelt hidrofilitást és a jó mechanikai tulajdonságokat, érdekessé teszik a bőr regenerációjának területén is. Az eredményeik azt mutatják, hogy az antibakteriális PEO/ZnO-nanorészecske hártya scaffoldként használható a sebgyógyulási folyamat javítására. Szintén erre az évre datálható Zhina Hadisi (Victoria, Kanada) és munkatársai publikációja, amelyben a hialuronsav alapú selyemfibroin/cink-oxid mag-héjú elektro-szálképzett kötszerek hatásosságát igazolták az égési sebek kezelésére. Az in vivo vizsgálatok azt mutatták, hogy a ZnO-dal (3%) töltött kötszer jelentősen javítja a sebgyógyulási folyamatot és szignifikánsan csökkenti a gyulladásos választ a seb helyén. Egy irodalmi áttekintésben Nicole Levin (Boca Raton, USA) és munkatársai pedig arra a következtetésre jutottak, hogy a ZnO topikális alkalmazása előnyös kezelési lehetőség lehet a műtét utáni sebgyógyulásban, beleértve a Mohs mikrosebészeti beavatkozást is.

Zárjuk a sort egy kivételesen 2021-es, a Frontiers in Pharmacology-ban megjelent cikkel, amelyben Amr Hassan (Sadat, Egyiptom) és munkatársai kimutatták, hogy az angiogenezis és a sebgyógyulási folyamatok az angiogenikus tényezőktől függnek, mint a VEGF expressziója a ZnO nanorodák (biokompatibilis fémek, amelyek képesek olyan reaktív oxigénfajták létrehozására, amelyek reagálnak az indukált angiogenezisre) kilépése miatt. A cink-oxid nanorodák által kiváltott angiogenezis kifinomult anyagokat fejleszthet ki a sebkezelés területén történő alkalmazásra.

Samuel Kogan és munkatársai azzal zárják a Wounds c. folyóiratban megjelent áttekintésüket, hogy a cinkpótlásnak a sebkezelésben történő alkalmazásának további kutatása különösen fontos, mivel a cink és a cinktermékek viszonylag olcsók és mindenhol jelen vannak a klinikákon, valamint kézzelfogható előnyöket kínálhatnak a betegek számára. Azt hiszem, az előbbiekben leírtak fényében, ezzel csak egyetérthetünk.


Az első kép forrása a Wikimedia.org, a másodiké Nathan Dumlao, Unsplash.com.


Figyelem! Az eredeti poszt megjelenése után a blogbejegyzéseink csak igen ritkán frissülnek. Mivel az orvostudomány és az egészségipar folyamatosan fejlődik, egyes megállapítások már idejüket múlhatták, ezért feltétlenül figyelje a közzététel időpontját, és – ami még fontosabb – keresse a minél frissebb információkat!

Kövessen bennünket:


Megosztás:


Kérjük, szóljon hozzá a cikkhez!

E-mail cím (nem fog megjelenni): *  

Név: *  

A bejegyzés címe, amelyhez hozzá kíván szólni:  

Hozzászólás: *  


Önt is várjuk a Magyar Sebkezelő Társaság tagjai közé!

Ehhez:

Várjuk online jelentkezését!

vagy kérjük,

Töltse le és küldje vissza a regisztrációs lapot!