Spirulina és sebkezelés

Nyitóoldal > Blog > 2020

Magyar Sebkezelő Társaság

Szerző: Várhegyi László

November 19-én jelent meg egy tudósítás a Devdiscourse.com-on, amely szerint az indiai kormány autonóm kutatóintézetének, az Institute of Nano Science and Technology-nak (Mohali) a tudósai κappa-carrageenan-ból, az ehető vörös hínárokban található vízben oldódó poliszacharidból és a spirulinában található pigmentált fehérjéből, a C-phycocyanin nevű anyagból egy injektálható hidrogélt fejlesztettek ki. Az Acta Biomaterialia c. szakfolyóiratban publikált tanulmányuk szerint a szintetizált hidrogél nagyon hasznos lesz minden korosztály számára. Injektálható tulajdonsága lehetővé teszi, hogy a diabéteszes betegek sebeinek kezelése mellett a nehezen elérhető belső sérülésekben is alkalmazzák, a betegek hashártyájának megnyitása nélkül. Öngyógyító tulajdonságai miatt várhatóan a nagy magasságban bekövetkező fagykárosodás esetén is alkalmazható lesz. De mi is ez a spirulina (platensis), amit valójában két baktériumfaj, az Arthrospira platensis és az Arthrospira maxima alkot?

Spirulina platensis A Házipatika.com szerint egy algafajta, amely nagy mennyiségben tartalmaz fehérjéket, vitaminokat, ásványi anyagokat és jótékony hatású fitokemikáliákat. A benne található vegyületek jótékonyan hatnak az immunrendszerünkre, az emésztésünkre, megakadályozzák a vérszegénység kialakulását és segítenek megelőzni a leggyakoribb fertőző betegségeket. Jót tesz a szemnek és csökkenti a gyulladást, szedése cukorbetegeknek, csontritkulásban és ízületi gyulladásban szenvedőknek is ajánlott.

A Biomenu.hu így sorolja fel a dél-amerikai és dél-afrikai tavakban felfedezett spirálos szerkezetű algafajta jótékony hatásait:
- „erősíti az immunrendszert
- méregtelenít, tisztít
- stressz, depresszió, idegesség hatékony ellenszere
- támogatja a tüdőt és a légzőszerveket
- védi a szemet, szemgyógyító hatású
- javítja a keringést, rugalmassá teszi az ereket
- haj- és körömregeneráló hatású
- csökkenti a vércukorszintet
- javítja a májműködést”

A sebgyógyításról egyik sem tesz említést. Talán más, az Interneten fellelhető magyar források? Igen, a Spirulinaalga.net megemlíti, hogy majd 2000 féle enzimet tartalmaz, amelyek például támogatják a sebek gyógyulását és a szervezet regenerálódását is. Számos oldal tartalmazza még ezt az információt, de bővebbet erről a témáról nem találtam. Nem kivétel ez alól az MSKT.hu és a Sebkezelés-Sebgyógyulás folyóirat sem. Amennyiben rendszeres olvasója a portál blogbejegyzéseinek, már megszokhatta, hogy újfent csak a külföldi szakirodalomra tudunk hagyatkozni.

Ez év (2020) áprilisában Ping Liu (Puszan, Dél-Korea) és munkatársai az International Journal of Molecular Medicine c. folyóiratban publikálták kutatási eredményeiket, amelyben igazolták, hogy – a cikk címe szerint – a spirulina fehérje (SPCP) elősegíti a bőr sebének helyreállítását a teljes vastagságú dermális excíziós egér-modellben, az SPCP-kezelést követően a sebgyógyulás fokozódott a C57BL/6 egerekben. A szerzők feltárták az alapvető mechanizmusokat, pl., hogy ebben a folyamatban az ERK, az Akt és a TGF-β1 jelátviteli utak fontos szerepet játszottak. Ugyanez az öt szerző volt az, aki a Marine Drugs c. szaklapban 2019. februárjában jelentetett meg egy tanulmányt, s eredményeik azt sugallják, hogy az SPCP elősegítheti a CCD-986sk sejtek (az emberi dermális fibroblasztok) szaporodását és migrációját, amelyek a sebgyógyulás fontos tényezői; a PI3K/Akt jelátviteli út pozitív és fontos szerepet játszik ezekben a folyamatokban.

Spirulina platensis 2016-ban Sang-Myung Jung (Incshon, Dél-Korea) és munkatársai cikkükben arra a következtetésre jutottak, hogy a spirulina bioaktív hatása pozitívan regenerálhatja a bőr sebeit, különösen olyan antioxidáns hatások kifejtésével, amelyek segítik azokat a sejteket, amelyek gyulladás és fagocitózis révén túlzottan ki vannak téve a reaktív oxigén fajoknak (ROS). Annak ellenére, hogy a nanoszálból felszabaduló Spirulina-kivonat csökkentette az enzimaktivitást a nem stressz állapotban megfigyelt szintre, az enzimaktivitás drámaian felgyorsult a ROS túlzott jelenlétében. A kivonat felgyorsította a bőr sebeinek regenerálódási sebességét is. Ezen eredmények alapján a beágyazott spirulina nanoszálak potenciálisan alkalmazhatók a bőr sebein és regenerálhatják a bőrt.

2015-ben Pauzi Nur Aimi Syarina (Serdang, Malajzia) és munkatársai vizsgálták a S. platensis kivonatok sebgyógyító potenciálját az emberi dermális fibroblaszt sejteken. Az LC-MS/MS módszerrel elemzett növényi kivonatok fitokémiai profilja alapján kimutatták, hogy a sebgyógyulás felgyorsításában feltehetően részt vevő vegyületek a fahéjsav, a narigenin, a kaempferol, a temsirolimus, a foszfatidil-szerin izomer származékok és a szulfokinovozil-diacilglicerin. Arra a következtetésre jutottak, hogy a kék-zöld algák hatékony alkalmazást jelenthetnek a különféle krónikus sebek kezelésére, különösen a cukorbetegségben szenvedő betegek körében.

2011-ben a B. B. Panigrahi (Bhubaneswar, India) elsőszerzőségével megjelent tanulmányban a PEFS, a CFS és az MFS (petroléter, kloroform és metanol) esetében szignifikáns javulást figyeltek meg a sebgyógyulási aktivitásban, összehasonlítva az állatok referencia standard és kontroll csoportjával, és a gyógyulási képesség sorrendje a PEFS>CFS>MFS volt. A PEFS 98,74, a standard gyógyszer 100%-os sebösszehúzódást mutatott a 16. napon. Az extrakciós kenőcsök, az NFZ kenőcs (standard) és az egyszerű kenőcsalap (kontroll) hatását az excíziós seb modellben a seb területének és a seb összehúzódásának mérésével vizsgálták. Feltárták, hogy a kenőcsalapban változó koncentrációban jelen lévő teszt-kivonatok jelentős sebgyógyító aktivitást voltak képesek produkálni. És a sort lehetne folytatni tovább.

Seda Gunes-nek (Izmir, Törökország) és munkatársainak 2017-es sejt-életképességi, sebgyógyulás-aktivitási és genotoxicitási eredményei azt mutatták, hogy a S. platensist tartalmazó bőrkrém potenciális értéket jelenthet kozmetológiai és biomedicinális alkalmazásokban. Ezzel – már csak az előbbiek alapján is – egyet tudok érteni.


Az illusztrációk forrása a Pixabay.com.

Megosztás:


Kérjük, szóljon hozzá a cikkhez!

E-mail cím (nem fog megjelenni): *  

Név: *  

A bejegyzés címe, amelyhez hozzá kíván szólni:  

Hozzászólás: *  


Önt is várjuk a Magyar Sebkezelő Társaság tagjai közé!

Ehhez:

Várjuk online jelentkezését!

vagy kérjük,

Töltse le és küldje vissza a regisztrációs lapot!