Olajpálma és sebkezelés

Nyitóoldal > Blog > 2020

Magyar Sebkezelő Társaság

Szerző: Várhegyi László

November 18-án a Telex.hu az AP amerikai hírügynökség malajziai és indonéziai olajpálma-ültetvényeken dolgozó nőkkel készített tényfeltáró riportja alapján arról számolt be, hogy ezeken a helyeken mindennapos a hatalommal való visszaélés, a bántalmazás és a nemi erőszak. Az európai gyarmatosítók több mint száz évvel ezelőtt vitték be a térségbe az első fákat Nyugat-Afrikából. A pálmaolaj nélkülözhetetlen élelmiszeripari és kozmetikai alapanyaggá vált: csak az elmúlt húsz évben megnégyszereződött a kereslet. Megtalálható egyebek mellett az Avon, a L'Oréal és az Unilever termékeiben is. Vajon a sebkezelésben is alkalmazzák? Erre a kérdésre keressük a választ ebben a blogbejegyzésben.

Olajpálma A Tudoklub.hu szerint igen. Emellett megemlítik, hogy a bőr öregedését gátló antioxidánsokat is tartalmaz – és ennyi. A Sebkezelés-Sebgyógyulás folyóirat eddigi számaiban sem található erre vonatkozó hazai utalás. Nézzük a nemzetközi szakirodalmat!

Kezdjük stílusosan egy malajziai tanulmánnyal: 2016-ban Zaizuhana Shahrim és munkatársai megállapították, hogy védelmet nyújt a szabad gyökök „kitörése” ellen a seb helyén, valamint segíti a sebgyógyulási folyamat felgyorsulását. A pálmaolajból nyert természetes, nem-toxikus, antioxidáns vegyületnek, a tocotrienol-gazdag frakciónak (a tocotrienolnak és a tocoferol „koktéljának”) a használata előnyökkel járhat a bőrsebek rendellenes vagy nem megfelelő gyógyulásának szabályozásában.

2012-ben egy szintén az ázsiai országból érkezett tanulmány jelent meg az IJMS-ben. Sreenivasan Sasidharan és munkatársai az olajpálma (Elaeis guineensis) levélkivonatából készült kenőcs sebkezelő hatását vizsgálták meg. Eredményeik farmakológiai bizonyítékokkal támasztották alá számos afrikai ország népi gyógyászatának gyakorlatát, a patkányokon helyileg alkalmazott kenőcs nekik is jelentős gyógyulást elősegítő aktivitást mutatott a fertőzött sebekben. Ezen kívül más, például antioxidáns, antibakteriális és gombaellenes tulajdonságai is igazolódtak.

A publikációjukban továbbfejlesztették két évvel korábbi kutatásaikat, amelynek következtetései szerint az ilyen kenőcs nem csak csökkenti a további sebfertőzés kockázatát, hanem javítja a gyógyító aktivitást is. Megállapították, hogy az E. guineensis metanolos kivonata hatásos a sebgyógyulás különböző fázisaiban, beleértve a kollagén szintézist és érést, a seb összehúzódását és az epithelializációt.

2006-ban a Dermatologytimes.com arról tudósított, hogy (újfent) maláj tudósok szerint az antioxidánsokban gazdag pálmaolajból nyert vitamin hatásosabb a bőrsebek gyógyulásának felgyorsításában, mint az E-vitamin más formái, beleértve az alfa-tokoferolt is.

Nem kell azonban ilyen messzire menni az időben. Ez év szeptemberében Amala Rajoo (Pulau Pinang, Malajzia) és munkatársai Staphylococcus aureus-szal fertőzött Sprague Dawley patkányok sebein igazolták a pálmafélék (Arecaceae) családjába tartozó növény sebgyógyító hatását. Ugyancsak szeptemberben jelent meg Siaw-Kim Chua (Kuala Lumpur, Malajzia) és munkatársainak cikke, amely a pálma gliceril-monokaprilát (GMCY) antimikrobiális nanoemulzió optimalizálásával és biológiai értékelésével foglalkozott a S. aureus sebfertőzés elleni küzdelemben. A hisztológiai vizsgálat szerint a GMCY nanoemulzióval kezelt patkányok a vizsgált csoportok közül a legnagyobb sebzáródási arányt adták, jobb bőrszerkezettel.

Olajpálma gyümölcse 2020 januárjában a Mohamad Shazeli Che Zain (Serdang) által vezetett (ugye, nem lepődünk meg) maláj kutatócsoport pedig arról számolt be, hogy metanolos kivonatok és flavonoidokkal dúsított frakciók olyan keveréke, amely flavonoid C-glikozidokat tartalmaz, beleértve az izoorientint, az orientint, a vitexint és az olajpálma (E. guineensis Jacq.) érett leveleiből nyert isovitexin 25 µg/mL alatt nem volt toxikus, s hatásosnak bizonyult a sebgyógyulási folyamat elősegítésében, mivel gyors proliferációt és a 3T3 fibroblaszt sejtek gyors migrációját mutatták. Ezért az olajpálma levél (OPL)-kivonatok és a flavonoidokkal dúsított kivonatok alternatív terápiás sebkezelő szerek lehetnek. Szükség van azonban tudományos validálásra és biztonságossági értékelésre, mielőtt az OPL-ből származó kivonatokat vagy flavonoidokkal dúsított frakciókat alternatív sebkezelő szerként lehetne forgalomba hozni.

2014-ben Bamidele Victor Owoyele és Gbenga Opeyemi Owolabi (Nigéria) összefoglalták az olajpálmával és annak orvosi alkalmazásaival kapcsolatos akkori ismereteket. A mintegy 92 hivatkozást tartalmazó publikációban az antioxidáns, cukorbetegség-ellenes, kardiovaszkuláris, antibakteriális stb. aktivitása mellett külön részt szenteltek a sebgyógyító hatásának is. Mint láthattuk, nem érdemtelenül.


Az illusztrációk forrása a Pixabay.com.

Megosztás:


Kérjük, szóljon hozzá a cikkhez!

E-mail cím (nem fog megjelenni): *  

Név: *  

A bejegyzés címe, amelyhez hozzá kíván szólni:  

Hozzászólás: *  


Önt is várjuk a Magyar Sebkezelő Társaság tagjai közé!

Ehhez:

Várjuk online jelentkezését!

vagy kérjük,

Töltse le és küldje vissza a regisztrációs lapot!