Gránátalma és sebkezelés

Nyitóoldal > Blog > 2020

Magyar Sebkezelő Társaság

Szerző: Várhegyi László

Augusztus 25-én jelent meg az Interneten Vildan Celiksoy (Cardiff, Egyesült Királyság) és munkatársainak cikke (Biomolecules) a gránátalmának a rák és a szív- és érrendszeri betegségek utáni harmadik legköltségesebb „rendellenesség”, a sebek kezelésében történő lehetséges alkalmazásáról, amely alkalmat is kínál számomra az e területre történő rövid betekintésre.

Gránátalma A gránátalma vagy grenadin (Punica granatum) egy jól bevált népi gyógyszer, amely számos betegség kezelésében bizonyította és bizonyítja előnyeit, részben antimikrobiális és gyulladáscsökkentő tulajdonságai miatt. Az ilyen kívánatos gyógyászati képességek a magas hidrolizálható tannin-, különösen a punicalaginnak tulajdoníthatók. Kevés tanulmány értékelte azonban a gránátalma képességeit az orális gyógyulás elősegítésére olyan helyzetekben, mint a periodontális betegség vagy trauma.

A szóban forgó publikáció a gránátalma kéreg kivonat (PRE) és a punicalagin in vitro szájon át történő sebgyógyító hatását értékelte önállóan vagy Zn (II)-vel kombinálva. Kimutatták, hogy mind a PRE, mind a punicalagin hatásos antioxidáns képességekkel rendelkezik, míg a punicalagin Zn (II) -vel kombinálva tovább indukálta az emberi íny fibroblaszt vándorlását és a seb újrapopulációs válaszait, de nem gyakorolt stimuláló hatást a fibroblast proliferációra. Ezért a tisztított punicalagin és Zn (II) kombinációja potenciális előnyöket kínálhat természetes vegyületalapú terápiaként, elősegítve a szájüreg sebgyógyulási mechanizmusait.

Már az ókori egyiptomi Ebers-papirusz is említi a mirtuszvirágúak rendjébe tartozó gránátalma virágait és kérgét, mint fontos féregűzőszereket és különféle emésztőszervi panaszok gyógyszereit. Az ókori Görögországban és Egyiptomban a gránátalmabort afrodiziákumként is használták, a hippokratészi gyógyászatban pedig a termés kipréselt nedvét hatásos lázcsillapítóként ismerték. Dioszkoridész szerint a magok kipréselt nedve forrasztja és gyógyítja a friss vérző sebeket. Hieronymus Bock hányásra, szomjúságra, forróságra és terhes asszonyok természetellenes étvágyára ajánlotta.

A Gránátalma.hu (mert ilyen oldal is létezik) a gyümölcs egészségügyi hatásai közé sorolja, hogy
- fontos szerepe van a súlykontrollban
- jó hatással van a szív- és érrendszerre
- biztosítja a létfontosságú C-vitamin és K-vitamin szükséges adagját
- fontos szerepe lehet a rák megelőzésében
- egyéb hatások (prosztatarák, prosztata megnagyobbodás, cukorbetegség, lymphoma, rhinovírus fertőzés, nátha, oxidatív stressz, atherosclerosis, koszorúér betegségek, agysérülés (csecsemőknél), vesebetegségek)

Nem említi viszont a sebgyógyulást elősegítő hatását.

A Netamin.hu ugyanakkor a bőrre gyakorolt hatásai között első helyen említi, hogy segíti a sejtek regenerációját a bőr legfelső (epidermis) és középső (dermis) rétegeiben. Képes felgyorsítani a sebek gyógyulását, segíti a szövetek növekedését és újraképződését, illetve javíthatja a bőrfelszín alatti vérkeringést. (Ide sorolják még az erős antioxidáns hatást, a napvédelmet, az öregedésgátlást, a ránctalanítást és bőrfeszesítést is.)

De térjünk vissza a sebkezeléssel kapcsolatos szakirodalomhoz!

Gránátalma Giacomo Pepe (Salerno, Olaszország) és munkatársai (Antioxidants (Basel)), 2020. augusztus 3.) arról értekeztek, hogy az 5-FU-val kezelt IEC-6-ban a gránátalma gyümölcslé kivonat is gátolta mind a gyulladásos, mind az oxidatív stressz paramétereket és az apoptózist. Elősegítette a seb helyreállítását és a junkciós expressziót. Ezek az eredmények arra utalnak, hogy a gránátalma adjuvánsként alkalmazható a bél gyulladásos és oxidatív stressz állapotainak kezelésében, amelyek szintén előfordulnak a kemoterápia által kiváltott mucositis (nyálkahártya-gyulladás) során.

Nubya Nascimiento Costa (Alegre, Brazília) és munkatársai sebkezelő in vitro teszt eredményei azt mutatták (Materials Science and Engineering C: Materials for Biological Applications, 2020 január) , hogy az 1,25% PPE-t tartalmazó filmek hatékonyan csökkentik a karcolás nyitott területét, 48 órán belül kiváltva a karcolások szinte teljes citotoxicitás nélküli bezáródását.

Tavaly augusztusban Tamer I M Ragab (Gíza, Egyiptom) és mtsai (International Journal of Biological Macromolecules) hisztopatológiai vizsgálatokkal patkányban és más állatokban igazolták a gránátalma héj-kivonatot tartalmazó extractumot és nano-formáit tartalmazó, módosított kitozánon alapuló lágy hidrogél hatását a diabéteszes sebekre.

2019 áprilisában Bambang Sektiari Lukiswanto (Surabaya, Indonézia) és munkatársai (Journal of Advanced Veterinary and Animal Research) a gránátalma gyümölcs kivonat sebgyógyulási folyamatát tanulmányozták, 40% ellaginsav kenőccsel standardizálva patkányok (Rattus norvegicus) mély, másfokú égési sebében. Kimutatták, hogy a 10%-os SPE felgyorsítja a mély második fokú égési sebek gyógyulását, így a ígéretes gyógynövény a bőr égési sebének gyógyítására.

Pár hónappal korábban Mohammad Omidi Ghaleh Mohammadi és Sayid Mahdi Mirghazanfari (Teherán, Irán, 2019. január, European Journal of Translational Myology) azt sugallták, hogy a gránátalma exokarp etanol-kivonata nagyobb mennyiségű tannint és flavonoidot tartalmaz, amely vegyületek közismerten jó hatással vannak a sebgyógyulásra. Az iráni gránátalma fajtákból izolált vegyületek új lehetőségeket kínálnak a sebgyógyulás kezelésére. Annál is inkább, mert a gránátalma-héj különböző részeinek eltérő hatása van a sebgyógyulásra. A felső réteg kivonata, mint iráni kutatók egy másik csapatának (bár S. M. Mirghazanfari mindkettő munkájában részt vett) 2018-as publikációja rámutatott (Journal of Research in Medical and Dental Science), jelentősen javította a sebgyógyulási folyamatot, míg a belső része nem mutatott ígéretes hatást. Ők a felső rétegét javasolják a további tanulmányozására, mi pedig még vissza fogunk térni a tudomány e területére.


Az illusztrációk forrása a Pixabay.com.


Megosztás:

Facebook Twitter LinkedIn Pinterest


Kövessen minket!:
Facebook


Kérjük, szóljon hozzá a cikkhez!

E-mail cím (nem fog megjelenni): *  

Név: *  

A bejegyzés címe, amelyhez hozzá kíván szólni:  

Hozzászólás: *  


Önt is várjuk a Magyar Sebkezelő Társaság tagjai közé!

Ehhez:

Várjuk online jelentkezését!

vagy kérjük,

Töltse le és küldje vissza a regisztrációs lapot!