Az aztékok sebkezelési tudományáról szóló blogbejegyzést azzal zártam, hogy aztékzsálya magjából készült borogatás sebgyógyító hatására majd egy másik alkalommal térünk ki. Nos, eljött az alkalom, hogy betekintést nyerjünk ennek a menta nemzetségbe tartozó, Közép- és Dél-Mexikóban, valamint Guatemalában őshonos virágzó növényfaj és a sebkezelés kapcsolatába. Arra, hogy az azték katonaorvosok nem utolsósorban a gyakori háborúskodásoknak köszönhetően emelték igen magas szintre a sebesültek kezelését, az ún. Firenzei kódexben találtunk (például) bizonyítékokat.
Azt, hogy az aztékzsályát (Salvia hispanica) az aztékok már a Kolumbusz előtti időkben is termesztették, az 1541 körül keletkezett ún. Mendoza kódex
igazolja. A más néven chia-nak is nevezett (a szó a navati nyelvben „olajost” jelent), a táplálkozásukban a kukoricához mérhető fontosságú növény magját az aztékok megőrölték, s borogatást készítettek
belőle.
Kipréselt olajából bőrvédő kenőcsöt készítettek, míg nedvét légzőszervi erősítőként itták. Hitték, hogy a növénynek mágikus ereje van, mivel hosszú idővel megnövelte állóképességüket. A növény a spanyolok közvetítésével Európába is eljutott, az idők folyamán azután feledésbe merült, s csak az utóbbi időben fedezték fel újra.
Manapság a chiamagot – sok pozitív tulajdonsága miatt – a szuperélelmiszerek (superfood) közé sorolják. Napjaink egyik slágerterméke. 100 g chiamag 580 kilokalóriát tartalmaz, és tele van proteinnel, rostokkal, kálciummal, antioxidánsokkal, valamint omega-3 és -6 zsírsavakkal.
A Bodywakes.hu
oldalon hosszasan sorolják jótékony tulajdonságait, amelyekből terjedelmi okokból csak néhányat sorolok fel most:
- nem tartalmaz glutént, ezért lisztérzékenyek is fogyaszthatják
- ásványi anyagok, nyomelemek szuper kombinációja. Nagy mennyiségben és jól hasznosuló formában tartalmaz kálciumot, magnéziumot, vasat, foszfort, cinket, mangánt és káliumot.
- több vasat tartalmaz, mint a spenót, több kálciumot, mint a tej, több káliumot, mint a banán, és több omega-3 zsírsavat, mint a lazac
- kiváló rost forrás, amelynek köszönhetően támogatja az emésztőrendszer működését
- antioxidáns tartalma igen magas, ezért segít a szabadgyökök lekötésében, és segíti a sérült sejtfalak regenerálódását is
Ennek megfelelően fogyasztása számos egészségügyi előnnyel jár. Ezen előnyök feltárása és tudományos bizonyítása jelenleg is folyik. Egy Brazíliában végzett kutatás során már 2014-ben megállapították például, hogy a placebo csoporttal ellentétben csökkent a vérnyomása azoknak, akik őrölt chiamagot fogyasztottak 12 héten át.
Mariana Amato és munkatársai 2015-ben elsőként foglalkoztak a chialevelek metabolikus profiljával; hidroxi-cinnamin savat és számos flavonoidot köztük két nem gyakorit, acetil-vitexint és acetil-orientint találtak.
Ivan Chan-Zapata és munkatársai a Food and Agricultural Immunology c. szakfolyóiratban az aztékzsálya magvakból származó protein-hidrolizátum és peptidfrakciók gyulladásgátló hatásait igazolták anélkül, hogy befolyásolnák a makrofágok életképességét.
Bárbara N. Enes és munkatársai 2020 januárjában a Journal of Food Science-ben megjelent tanulmányukban támogatták a chia használatát a kiegyensúlyozatlan étrenddel járó komorbiditások megelőzésében és kezelésében. Annak ellenére, hogy az eredményeik extrapolhatósága az emberekre korlátozott, a chiamagvakat potenciális bioaktív élelmiszereknek tekintik, mivel a chiamagvak és az olaj reális fogyasztása képes lehetne megakadályozni és enyhíteni az anyagcsere változásait.
A Plants (Basel) c. szakfolyóirat 2020 márciusi számában megjelent tanulmányukban James Wimberley és munkatársai arról számoltak be, hogy a chialevél és -gyökér transzkriptómáit szekvenálták (és e faj korábbi transzkriptómás tanulmányaival ellentétben, az összes szekvenciát kiegészítő információként a tudományos közösség rendelkezésére bocsátották). És a sort lehetne folytatni tovább.
Ami a sebkezelést illeti, Diana M. Martínez‐Ibarra és munkatársai 2018-ban a
xiloglukánt vizsgálták, ami egy a chiamagvakból izolált poliszacharid, és hipotézisük szerint oldható rostként működhet.
A Journal of Applied Polymer Science c. folyóiratban közzétett eredményeik azt mutatták, hogy a növényi eredetű polimerek – mint például a xiloglukán – beépítése javítja a kitozán tulajdonságait anélkül, hogy befolyásolná annak antimikrobiális képességét. Így a kitozánon és a xiloglukánon alapuló biológiai anyagok ígéretes opciók a hidrogél kötszerek tervezésére. Ezen biológiai anyagok jellemzése céljából meghatározták azok mechanikai-, hidrofil-, szerkezeti- és morfológiai tulajdonságait, biológiai lebonthatóságát és antimikrobiális aktivitását.
Tanagorn Pintapagung és Thanaporn Asawapattanakul (Mahasarakham Egyetem, Tajföld) 2020 áprilisában a Veterinary Integrative Sciences folyóiratban publikált eredményei szerint egerekkel végzett, kórszövettani vizsgálatokkal is alátámasztott kísérleteikkel megállapították, hogy a chiamag kivonatot lehet helyileg használni a sebkezeléshez.
Szűk két hónappal ezelőtt, 2020 májusában megjelent cikkük szerint ugyanez a szerzőpáros más kutatókkal kiegészülve arra vállalkozott, hogy egy diabéteszes seb modellben kiértékeljék az orális chiamag kivonat sebgyógyító tulajdonságait, ideértve a seb összehúzódását és a kórszövettani vizsgálatot is. Arra alapoztak, hogy a lipid-antioxidánst tartalmazó növényről mások már korábban kimutatták, hogy jótékony hatással van a 2-es típusú cukorbetegség kockázati tényezőinek megelőzésére. A kórszövettani morfológia eredményei azt mutatták, hogy a chiamag hatékonynak bizonyult az egerek diabéteszes sebeinek gyógyulásában.
Megjegyzendő, hogy az aztékzsálya a chia néven nevezett két növény közül csak az egyik, a másik a Salvia columbariae, a galambzsálya vagy „arany chia”. A dél-kaliforniai indiánok a növény őrölt magvait fertőzések kezelésére alkalmazták. Emellett a kocsonyás magvakat a szembe helyezték a fertőzések és gyulladások elkerülése érdekében, és alvás közben a szemhéj alatt tartották azokat, hogy eltávolítsák az idegen testeket, például a homokrészecskéket. Használták lázcsillapításra, de magukkal vitték a nagyobb utakra is, hogy elrágcsálásukból erőt merítsenek.
Megosztás:
Önt is várjuk a Magyar Sebkezelő Társaság tagjai közé! |
Ehhez:
Várjuk online jelentkezését! vagy kérjük, |
Kérjük, szóljon hozzá a cikkhez!