Abszint és sebkezelés III. - római édeskömény

Nyitóoldal > Blog > 2020

Magyar Sebkezelő Társaság

Szerző: Várhegyi László

Két héttel ezelőtt Abderrahim Benkhaled‬-nek (M'sila Egyetem, Algéria) és munkatársainak az Asian Pacific Journal of Tropical Biomedicine szakfolyóiratban megjelent „Az Artemisia absinthium illóolaj fitokémiai profilja, antioxidáns aktivitása és sebgyógyító tulajdonságai” c. cikkéből kiindulva eljutottunk az abszintig, s annak első fő összetevőjéig, a fehér ürömig.

A múlt heti blogbejegyzésben az ánizzsal foglalkoztam, eljött az ideje, hogy sort kerítsünk a harmadik fő összetevőnek a sebgyógyulásban betöltött szerepére.

Római édeskömény (Foeniculum vulgare var. dulce)


Édeskömény Az édeskömény termesztése óta fokozatosan elkülönülő alfajokra osztható, így ide tartozik a közönséges édeskömény (F. vulgare var. vulgare), a római édeskömény és az olasz édeskömény (F. vulgare var. azoricum). Egyéb elnevezése (pl.) római kapor, édesénik, magyar ánizs, ánizskapor, venkel, fennel, ismert olasz neve a finocchio. Az ősi Kínában és Indiában kígyómarás elleni szerként is használták. Hippokratész csecsemőkori bélgörcsök ellen ajánlotta, Dioszkoridész emésztést könnyítő gyógyszerként írja le. Magyarországra a rómaiak hozták el, a középkorban a kolostorok „füves kertjeiben” termesztették.

Az Egészségtükör.hu szerint étvágyjavító, szélhajtó, görcsoldó, tejszaporító hatású. Egyik legjobb erjedés- és puffadásgátló gyógynövényünk. Felhasználható még késő, rendszertelen menstruáció kezelésére is. Aktiválja a női hormonokat, és ezzel enyhítheti a klimax tüneteit. A Patikamagazin.hu kiemeli, hogy sejtvédő flavonoidokat, szterolokat, továbbá poliacetiléneket tartalmaz, amelyek rákmegelőző hatással rendelkeznek. A magjából nyert esszenciális olajának főbb hatóanyagai: az éter, a transz-anetol, a monoterpének, a ketonok és a kumarinok. A sebeket egyik sem említi. Nem úgy az Ankert.hu, ahol „Olaja oldja a feszültséget a szorongást, meggyorsítja a sebek gyógyulást, kisebb sebek kezelésére kiválóan alkalmas”.

Az idézett mondaton, vagy ahhoz nagyon hasonlón kívül a sebkezelésben való alkalmazhatóságáról nem találtam hazai forrást. Nézzük a nemzetközi (szak)irodalmat!

A Healthline.com szerint a kömény nyolcféleképpen javíthatja egészségi állapotunkat, például bizonyos kultúrákban hagyományosan a sebek és a mérgező harapások gyógyítására, valamint a bevitt mérgek eltávolítására használják. Ugyanakkor sem az Rxlist.com, sem Wesam Kooti-nak (Sanandaj, Irán) és munkatársainak 2015-ös, a F. vulgrae Mill-t a világ 422.000 virágzó, ezen belül az 5.000-nél több gyógyászati célra használt növénye közül az egyik legfontosabbnak nevező áttekintése nem említi meg a sebgyógyulásban, annak esetleges elősegítésében játszott szerepét. Ennek megfelelően kevés forrás lelhető fel.

Abszint 2018-ban Ali Esmail Al-Snafi (Thi-Qar Egyetem, Irak) megemlít egy a közönséges édeskömény kémiai alkotóelemeit és farmakológiai hatásait vizsgáló tanulmányt, amelyben excíziós seb modell alkalmazásával elemezték a növény vizes kivonatának (2%-os és 7%-os kenőcs) sebgyógyító hatását Sprague-Dawley patkányokon. Kontrollként vazelint, standardként mupirocint használtak. A kezelés után a 4., 8., 12. és 16. napon megmérték a seb összehúzódását és területét. Az eredmények a seb területének jelentős csökkenését mutatták. A 101 tételt számoló irodalomjegyzék 97. elemeként hivatkozik Rajkumari Sahane (Vadgaon, India) és munkatársai 2015-ös vonatkozó, tanninok, szaponinok stb. jelenlétét kimutató vizsgálataira.

2017-ben I. Keskin (Isztambul, Törökország) és munkatársai a F. vulgare illóolaj-vegyületeinek, a fenchonnak és a limonénnek a sebgyógyulásra gyakorolt hatásáról jelentettek meg egy cikket a Biotechnic & Histochemistry c. folyóiratban. A csak a fenchonnal és a fenchon-limonén kombinációval kezelt patkány-csoportok szignifikánsan magasabb pontszámot értek el, mint a kontroll csoport, de a különbség statisztikailag nem volt szignifikáns az olívaolajjal kezelt csoporthoz képest. Eredményeik alátámasztják a fenchon és a limonén jótékony hatásait a sebgyógyulás fokozásában. A fenchon és limonén olaj gyulladáscsökkentő és antimikrobiális aktivitása fokozta a kollagén szintézist és csökkentette a gyulladásos sejtek számát a sebgyógyulás során.

Ezidőtájt Ni Kadek Fiora Rena Pertiwi (Badung, Indonézia) a kömény flavonoidokat, szaponinokat, tanninokat és C-vitamint tartalmazó 50%-os etanol kivonatát vizsgálva a hím patkányok orális mucosa-jának traumás fekélyén (gyakori szájüregi lézió) arra a következtetésre jutott, hogy annak helyi alkalmazása nagyobb mértékben fokozta az angiogenezist és az re-epithelizációt, mint a povidon-jód.

Ezzel véget ért az abszint főbb összetevőinek a sebgyógyulásra gyakorolt hatását röviden bemutató sorozatom. Legközelebb talán egy másik alkoholos itallal folytatom.


Az illusztrációk forrása a Pixabay.com.

Megosztás:


Kérjük, szóljon hozzá a cikkhez!

E-mail cím (nem fog megjelenni): *  

Név: *  

A bejegyzés címe, amelyhez hozzá kíván szólni:  

Hozzászólás: *  


Önt is várjuk a Magyar Sebkezelő Társaság tagjai közé!

Ehhez:

Várjuk online jelentkezését!

vagy kérjük,

Töltse le és küldje vissza a regisztrációs lapot!