Az NPWT-piac alakulása

Nyitóoldal > Blog > 2020

Magyar Sebkezelő Társaság

Szerző: Várhegyi László

Egy korábbi blogbejegyzésre több visszajelzés érkezett, amely szerint van igény a sebkezeléssel kapcsolatos piaci információkra is. Ezúttal a negatívnyomás-terápia kerül sorra.

A MarketsandMarkets Research Private Ltd. nevű indiai cég a legkülönfélébb iparágakról készít rendszeresen elemzéseket. Az egyik ilyet a meglehetősen hosszú Negative Pressure Wound Therapy (NPWT) Market by Type (Conventional, Disposable NPWT, Accessories, Rental & Sales Volume), Wound Type (Surgical, Traumatic, Diabetic Foot, Pressure, Venous Leg Ulcers), End-User (Hospital, Homecare) - Global Forecast to 2025 (Negatívnyomás sebterápia (NPWT) piaca típusonként (hagyományos, egyszer használatos NPWT, kiegészítők, bérleti és értékesítési volumen), sebtípus (sebészeti, traumás, diabeteses láb, nyomási-, vénás lábfekélyek), végfelhasználó (kórház, otthonápolás) - Globális előrejelzés 2025-ig) címen jelentették meg.

NPWT-piac

A 143 oldalas dokumentum szerint az NPWT-eszközök globális piacának értéke a 2020-as 2,4 milliárd USD-ről 2025-re eléri a 3,2 milliárd USD-t, ami 6,1%-os éves átlagos növekedési ütemet (CAGR) jelent. Ezt a növekedését olyan tényezők segítik, mint például a krónikus és műtéti sebekre fordított kiadások, az SSI-k (surgical site infection – műtéti fertőzések) megelőzésére irányuló kormányzati kezdeményezések, a cukorbetegség növekvő prevalenciája, a császármetszés magas aránya az idős anyák körében, valamint a fogyó- és az egyszerhasználatos eszközök növekvő értékesítése.

A termékek alapján az NPWT-eszközök piacát a hagyományos- és egyszerhasználatos NPWT-eszközökre és az NPWT-kiegészítőkre oszthatjuk. 2019-ben a hagyományos eszközök szegmense uralta a piacot olyan tényezők miatt, mint például,
- a hordozható rendszerekkel jobban tudják menedzselni a sebváladékot,
- az ellátás hosszának csökkenése miatt csökkenek a kezelés általános költségei is.

A végfelhasználók alapján az NPWT-eszközök piacát kórházakra, otthoniápolási szolgáltatásokra és más végfelhasználókra osztják fel. A világon az NPWT-eszközök piacának legnagyobb részét az otthonápolási szegmens tette ki 2019-ben. E végfelhasználói terület bővülésének a nagy részét az életkorral összefüggő betegségek előfordulásának növekedése, az egyszerhasználatos- és fogyóeszközök értékesítésének, valamint az egészségügyi költségek növekedésének tulajdonítható.

A terület kiemelkedő gyártói: Acelity L.P. Inc. (USA), Smith & Nephew (UK), Mölnlycke Healthcare AB (Svéd.), ConvaTec Group Plc (UK), Cardinal Health (USA), Paul Hartmann AG (Németo.), DeRoyal (US), Lohmann & Rauscher International GmbH & Co KG. Németo.), Medela LLC (Svájc), Genadyne Biotechnologies, Inc. (USA), Triage Meditech Pvt. Ltd. (India), Talley Group (UK), Alleva Medical Ltd. (Kína), Cork Medical (USA), 4L Health Co. Ltd. (Kína), Carilex Medical GmbH (Németo.), ChongQing Sunshine Medical Industry & Trading Co (Kína), Wuhan VSD Medical Science & Technology Co. Ltd. (Kína), Pensar Medical (USA) és Haromed Bvba (Belgium).

Hasonló eredményekre jutott a Global Market Insights felmérése is, ugyanakkor az ő becslésük szerint a terület árbevétele 2025-ben 2,5 mrdUSD lesz és az éves átlagos növekedési ütemet „csak” 5,5%-osra teszik. A növekedésben szerepet játszó tényezők közül kiemelik a balesetek és más traumák számának bővülését. Az USA-beli Centers for Disease Control and Prevention adatai szerint napjainkban évente 1,35 millió ember szenved halálos balesetet szerte a világon. Bővül az alkalmazási területek száma is: maxillofaciális és onkológiai-rekonstrukciós műtétek, cervicofacialis fertőző betegségek. A műtétek számának növekedése növeli a hatékony sebkezelő eszközök iránti igényt, és jelentős pozitív hatást gyakorol az ipar növekedésére.

A diabéteszes sebek szegmensének bevételének aránya 15,7% volt 2018-ban, és a közeljövőben várhatóan hatalmas mértékben bővülni fog. A cukorbetegség világszerte növekvő prevalenciája rengeteg lehetőséget kínál az ipar szereplőinek az innovatív megoldások kifejlesztésére. A diabeteses lábfekély mély, bonyolult és nem gyógyuló. Az NPWT torzítja az extracelluláris mátrixot, aktiválja a tirozin-kinázt, a transzport géneket és serkenti a kalcium felszabadulását, ami gyorsabb sebgyógyulást eredményez.

Ez a szintén megvásárolható tanulmány is kiemeli az otthonápolás fontosságát. A 2019-2025 közötti átlagos éves növekedését több mint 7,5%-osra várják. Például az egyszerhasználatos eszközök hordozhatók, és az otthoni körülmények között hatékonyan kezelik a sebszivárgást. Kaniszter-mentesek, ami a betegek kényelmét szolgálja, s ezért növelik a kedveltségüket.

Mindezek az elemzések még a koronavírus-járvány kitörése előtti időre datálódnak, de már készülnek a pandémia hatását elemző jelentések is. Ezekről majd talán legközelebb…

Megosztás:


Kérjük, szóljon hozzá a cikkhez!

E-mail cím (nem fog megjelenni): *  

Név: *  

A bejegyzés címe, amelyhez hozzá kíván szólni:  

Hozzászólás: *  


Önt is várjuk a Magyar Sebkezelő Társaság tagjai közé!

Ehhez:

Várjuk online jelentkezését!

vagy kérjük,

Töltse le és küldje vissza a regisztrációs lapot!