Külföldi hírek, sajtószemle

Magyar Sebkezelő Társaság

csík

Külföldi hírek, sajtószemle - 2022. május


Az alábbiakban a megjelenés időrendjében szemlézett külföldi cikkek nem feltétlenül tükrözik a Társaság és annak vezetése álláspontját! A ikonnal jelzett absztraktok vagy cikk-kivonatok fordítása megtalálható a portál MSKT-tagoknak fenntartott részén.


Development of a textile based protein sensor for monitoring the healing progress of a wound - Nature.com
Yomna ElSaboni, John A. Hunt, Jessica Stanley, Christine Moffatt és Yang Wei (Egyesült Királyság, Tajvan) cikke (Scientific Reports). Ez a cikk a rugalmas textil alapú fehérje-érzékelők tervezésére és gyártására összpontosít, amelyeket sebkötözőbe kell ágyazni. A krónikus sebek folyamatos monitorozást igényelnek a további szövődmények megelőzése és fertőzés esetén a legjobb kezelési mód meghatározása érdekében. („Textil alapú fehérje szenzor fejlesztése a seb gyógyulási folyamatának nyomon követésére”)


Effectiveness of moist dressings in wound healing after surgical suturing: A Bayesian network meta-analysis of randomised controlled trials - Wiley.com
Wenjing Sun, Maojun Chen, Dan Duan, Wenjie Liu, Wenyao Cui és Li Li (Kína) cikke (IWJ). A nedves gyógyulás elmélete bizonyítja, hogy a mérsékelten nedves és légmentes környezet elősegíti a sebgyógyulást. A különböző nedves kötszereknek azonban más-más funkciójuk van. A szerzők célja, hogy értékeljék a nedves kötszerek hatását a sebgyógyulásra a sebészeti varrás után, és azonosítsák a legjobb nedves kötszereket. („A nedves kötszerek hatékonysága a sebgyógyulásban sebészeti varrás után: A Bayes-háló metaanalízise randomizált, kontrollált vizsgálatokról”)


Wound Healing - Hmpgloballearningnetwork.com
Ebben a 8:45-ös videóban Dr. Liu a sebkezelés fejlődését, technológiáját és kihívásait tárgyalja. („Sebkezelés”)


The use of cyanoacrylate glue for skin grafts stabilisation: A retrospective multicenter study - PubMed
Abdullah E Kattan, Hatan Mortada, Rema Alkahtani, Reem Bin Idris, Adnan G Gelidan és Taghreed Alhumsi (Rijád, Szaúd-Arábia) absztraktja (Int Wound J. - „A cianoakrilát ragasztó használata a bőrgraft stabilizálására: retrospektív multicentrikus vizsgálat”).


Botanical Drugs in Traditional Chinese Medicine With Wound Healing Properties - Frontiersin.org
Shuyi Ning, Jie Zang, Bingyang Zhang, Xinchi Feng és Feng Qiu (Tiencsin, Kína) cikke (Front. Pharmacol.). A szerzők 5, a kereskedelmi forgalomban kapható termékké kifejlesztett botanikai szert és 24, kiváló sebgyógyító hatású botanikai szert és számos multiherbális készítményt tekintettek át a cikkben. („Botanikai szerek a hagyományos kínai orvoslásban, sebgyógyító tulajdonságokkal”)


Fibroblasts in Scar Formation: Biology and Clinical Translation - Hindawi.com
Huan Qian, Yihan Shan, Ruicheng Gong, Danfeng Lin, Mengwen Zhang, Chen Wang és Lu Wang (Kína) cikke (Oxidative Medicine and Cellular Longevity). A szerzők szisztematikusan áttekintették, hogyan viselkednek a fibroblasztok a bőrsérülésekre adott válaszként, valamint a regenerációban és a hegképződésben betöltött funkcióikat. Számos biokompatibilis anyagot, köztük hidrogélt és nanorészecskéket is javasoltak. („Fibroblasztok a hegképződésben: Biológia és klinikai transzláció”)


Mechanical loading of intraluminal pressure mediates wound angiogenesis by regulating the TOCA family of F-BAR proteins - Nature.com
Shinya Yuge, Koichi Nishiyama, Yuichiro Arima, Yasuyuki Hanada, Eri Oguri-Nakamura, Sanshiro Hanada, Tomohiro Ishii, Yuki Wakayama, Urara Hasegawa, Kazuya Tsujita, Ryuji Yokokawa, Takashi Miura, Toshiki Itoh, Kenichi Tsujita, Naoki Mochizuki és Shigetomo Fukuhara (Japán, USA) cikke (Nature Communications). A szerzők adatai azt mutatják, hogy az F-BAR fehérjék TOCA családja olyan kulcsfontosságú aktin szabályozó fehérjéket tartalmaz, amelyek szükségesek az irányított endoteliális sejt-migrációhoz és a mechanikai sejtnyújtáshoz a seb angiogenezisének szabályozása érdekében. („Az intraluminális nyomás mechanikai terhelése az F-BAR fehérjék TOCA családjának szabályozása útján közvetíti a seb angiogenezist”)


Closed-wound negative pressure therapy dressing after loop ostomy closure: a retrospective comparative study - Nature.com
P. Curchod, D. Clerc, J. Jurt, M. Hubner, D. Hahnloser, N. Demartines és F. Grass (Lausanne, Svájc) cikke (Scientific Reports). A szerzők előzetes eredményei azt sugallják, hogy lehetséges az NPWT eszköz szisztematikus alkalmazása a hurok sztóma zárás után. Randomizált, kontrollált vizsgálatra van szükség. („NPWT kötszerezés hurok sztóma zárása után: retrospektív összehasonlító vizsgálat”)


How Effective are Nano-Based Dressings in Diabetic Wound Healing? A Comprehensive Review of Literature - Dovepress.com
Feng Wang, Wenyao Zhang, Hao Li, Xiaonan Chen, Sining Feng és Ziqing Mei (Peking, Kína) cikke (IJN). ttekintés a cukorbetegség sebgyógyulásra gyakorolt hatásaival foglalkozik, bemutatja a nanorészecskék tulajdonságait, előállítási módszereit és hatásmechanizmusát a sebgyógyulásban, valamint ismerteti a különböző nanorészecskékkel teli kötszerek hatását és alkalmazási státuszát a cukorbetegséggel összefüggő krónikus sebek gyógyulásában. („Mennyire hatékonyak a nanoalapú kötszerek a diabéteszes sebgyógyulásban? Átfogó irodalmi áttekintés”)


Superabsorbent wound dressings versus foams dressings for the management of moderate-to-highly exuding venous leg ulcers in French settings: An early stage model-based economic evaluation - PubMed
Vladica M Veličković, Pablo Arija Prieto, Milica Krga és Ana Maria Jorge (Ausztria, Németország, Hollandia, Norvégia) absztraktja (J Tissue Viability - „Szuperabszorbens kötszerek és habkötszerek a közepesen vagy erősen váladékozó vénás lábszárfekélyek kezelésére francia körülmények között: korai stádiumú modellalapú gazdasági értékelés”).


Wound Healing Properties of Jasione montana Extracts and Their Main Secondary Metabolites - Frontiersin.org
Aleksandra Maria Juszczak, Katarzyna Jakimiuk, Robert Czarnomysy, Jakub Władysław Strawa, Marijana Zovko Končić, Krzysztof Bielawski és Michał Tomczyk (Lengyelország, Horvátország) cikke (Front. Pharmacol.) A flavonoidokban gazdag hegyi kékcsillagból származó kivonatok elősegítik a fibroblasztok életképességét és felgyorsítják a migrációt, valamint mérséklik az oxidációs, a gyulladásos folyamatokat és az elasztáz aktivitást. Ezért potenciálisan hasznosak lehetnek helyi terápiás alkalmazásokban a sebgyógyulási folyamat serkentésére. („A Jasione montana kivonatok és fő másodlagos metabolitjaik sebgyógyító tulajdonságai”)


Factors that Slow Down Wound Healing - Humanbiosciences.com
A krónikus vagy 30 napon túl nem gyógyuló seb okát meg kell határozni a mögöttes problémák kezeléséhez. A krónikus sebet úgy is magyarázzák, mint egy bőrseb, amely nem gyógyul, lassan gyógyul, vagy begyógyul, de kiújul. Trauma, égési sérülések, a bőr rosszindulatú daganatai, fertőzések vagy olyan mögöttes egészségügyi rendellenességek, mint például a cukorbetegség, csak néhány a krónikus bőrsebek különböző okai közül. („A sebgyógyulást lassító tényezők”)


Finding the Right Covering for a Wound - Generalsurgerynews.com
Victoria Stern cikke. A sebkezelés végső célja a gyógyulás felgyorsítása és az akut sebek krónikussá válásának megelőzése. Ennek a folyamatnak a része olyan sebkötés kiválasztása, amely kiegészíti a seb jellemzőit. („A megfelelő fedés megtalálása a sebhez”)


Antibiotics-Free Compounds for Chronic Wound Healing - Mdpi.com
David O. Oluwole, Lucy Coleman, William Buchanan, Tao Chen, Roberto M. La Ragione és Lian X. Liu (Egyesült Királyság) cikke (Pharmaceutics). A vizsgált vegyületek (önmagukban vagy más biológiailag aktív molekulákkal formulázva) megbízható alternatívát jelenthetnek a krónikus sebek kezelésében vagy megelőzésében. („Antibiotikummentes vegyületek a krónikus sebgyógyulásra”)


Biomechanical Regulatory Factors and Therapeutic Targets in Keloid Fibrosis - Frontiersin.org
Fan Feng, Mingying Liu, Lianhong Pan, Jiaqin Wu, Chunli Wang, Li Yang, Wanqian Liu, Wei Xu és Mingxing Lei (Kína) cikke (Front. Pharmacol.). A szerzők megállapításai aláhúzzák a biomechanikai tényezők fontosságát a keloidok kialakulásában és progressziójában, s kiemelik szabályozó értéküket. Ezek az eredmények elősegíthetik olyan farmakológiai beavatkozások kidolgozását, amelyek végső soron megelőzhetik és csökkenthetik a keloidok képződését és progresszióját. („Biomechanikai szabályozó tényezők és terápiás célok a keloid fibrózisban”)


What Are the Advantages of Multilayer Compression Bandaging for Chronic Venous Insufficiency, Lymphedema, and Phlebolymphedema? - Woundsource.com
Tia Gray és Donald Thomas cikke. Az olyan állapotok, mint a nyiroködéma, a krónikus vénás elégtelenség és a flebolimfödéma, amelyek a sebbel rendelkező betegeknél manifesztálódnak, katasztrofális és életveszélyes degradációhoz vezethetnek. A nyiroködémával összefüggő fertőzések szövődményei közé tartozik a cellulitisz, a lymphangitis, a lymphadenitis és a fekélyek, ahol a fehérjében gazdag folyadék tökéletes táptalajt biztosít a mikrobiális növekedéshez. A többrétegű kompressziós kötés azonban életképes megoldás lehet ezekre a félelmetes körülményekre. („Milyen előnyei vannak a többrétegű kompressziós kötözésnek krónikus vénás elégtelenség, limfödéma és flebolimfödéma esetén?”)


How the Identification of Chronic Wound Infection Can Be Improved With Technology - Woundsource.com
Liping Tang cikke. A fertőzés a krónikus sebek késleltetett gyógyulásának egyetlen legvalószínűbb oka. A legtöbb esetben a krónikus sebfertőzés (pl. diabéteszes lábfekély és vénás lábszárfekély) azonosítása nem egyértelmű, mivel a krónikus sebek nem mutatják ugyanazokat a klasszikus gyulladásos fertőzési tüneteket, mint az akut sebek. A tenyésztés azonban eltarthat néhány napig, és az eredmények nem mindig megbízhatóak a mintavételi hiba miatt. A sebfertőzés gyors és pontos diagnosztizálása jelentős kényelmetlenségtől mentesítené a beteget és javítaná a kezelés eredményét. („Hogyan javítható a krónikus sebfertőzések azonosítása a technológia segítségével”)


Platelet rich fibrin containing nanofibrous dressing for wound healing application: Fabrication, characterization and biological evaluations - PubMed
Marjan Mirhaj, Mohamadreza Tavakoli, Jaleh Varshosaz, Sheyda Labbaf, Farnoosh Jafarpour, Parvin Ahmaditabar, Saeideh Salehi és Nafise Kazemi (Irán) absztraktja (Mater Sci Eng C Mater Biol Appl. - „Vérlemezkében gazdag fibrin tartalmú nanoszálas kötszer sebgyógyításhoz: Előállítás, jellemzés és biológiai értékelések”).


Plastic surgical repair of ulcer wounds of diabetic foot patients through systemic treatment and local infection control - PubMed
Zhiyuan Wu, Jie Li, Zhanpeng Li, Haiyan Huang, Yucang Shi és Xiang Li (Zhanjiang, Kína) absztraktja (Ann Palliat Med. - „Cukorbetegek lábszárfekélyes sebeinek plasztikai sebészeti javítása szisztémás kezeléssel és helyi infekciókontroll segítségével”).


Inflammatory skin diseases and wounds - Wiley.com
Joachim Dissemond és Marco Romanelli cikke (BJD). A gyulladásos bőrbetegségek heterogén csoportot alkotnak, amelyek gyakran nagyon fájdalmas és rosszul gyógyuló sebekhez vezethetnek az érgyulladás és/vagy érelzáródás miatt. A mögöttes komplex betegségek a megbetegedések és a halálozási arányok növekedéséhez vezetnek. („Gyulladásos bőrbetegségek és sebek”)


Implementation of Pressure Injury Prevention Strategies in Acute Care: Results From the 2018-2019 International Pressure Injury Prevalence Survey - PubMed
Laura E Edsberg, Jill Cox, Kimberly Koloms és Catherine A VanGilder-Freese (USA) absztraktja (J Wound Ostomy Continence Nurs. - „Nyomási sérülés megelőzési stratégiák megvalósítása az akut ellátásban: A 2018-2019-es nemzetközi nyomási sérülés prevalencia felmérés eredményei”).


Effect of Micropower Vacuum Dressing on Promoting Wound Healing in Patients with I-II Diabetic Foot - Hindawi.com
Cunren Chen, Xixiong Wang, Changli Liang és Haiwei Liu (Hainan, Kína) cikke (Evidence-Based Complementary and Alternative Medicine). Az MVD jelentős hatással van az I-II. fokozatú diabéteszes lábsebek kezelésében, és kevés mellékhatása van. Ez egy hatékony új módszer, amely elősegítheti a granulációs szövet és a hám növekedését, valamint elősegítheti a sebgyógyulást. („A mikroerős vákuum kötszer hatása a sebgyógyulás elősegítésére I-II. fokozatú diabéteszes lábú betegeknél”)


Finding the Optimal Surgical Incision Pattern – A Biomechanical Study - Mdpi.com
Nikolaus Wachtel, Paul I. Heidekrueger, Carolin Brenner, Maximilian Endres, Rainer Burgkart, Carina Micheler, Niklas Thon és Denis Ehrl (Németország) cikke (JCM). A szerzők be tudták mutatni az alternatív bemetszésminták, különösen a cikk-cakk bemetszés kiváló biomechanikai stabilitását. Ezt valószínűleg a húzóerő jobb eloszlása okozza a sebben a varratok merőleges elhelyezkedése miatt. („Az optimális műtéti incíziós minta megtalálása – Biomechanikai tanulmány”)


Prediction of inpatient pressure ulcers based on routine healthcare data using machine learning methodology - PubMed
Felix Walther, Luise Heinrich, Jochen Schmitt, Maria Eberlein-Gonska és Martin Roessler (Drezda, Németország) absztraktja (Sci. Rep. - „A fekvőbetegek nyomási fekélyének előrejelzése rutin egészségügyi adatok alapján gépi tanulási módszertan segítségével”).


Flavored and Nicotine-Containing E-Cigarettes Induce Impaired Angiogenesis and Diabetic Wound Healing via Increased Endothelial Oxidative Stress and Reduced NO Bioavailability - Mdpi.com
Zhuoying Liu, Yixuan Zhang, Ji Youn Youn, Yabing Zhang, Ayako Makino, Jason X.-J. Yuan és Hua Cai (USA) cikke (Antioxidants). A szerzők adatai először mutatják be, hogy az ízesített és nikotin tartalmú e-cigaretta a túlzott ROS termelés révén endothel diszfunkciót vált ki, ami csökkenti a NO biohasznosulását, fokozza az endothelsejtek apoptózisát, valamint az angiogenezis és a sebgyógyulás károsodását, különösen cukorbetegség esetén. („Az ízesített és nikotin tartalmú e-cigaretta károsítja az angiogenezist és a diabéteszes sebgyógyulást a fokozott endothel oxidatív stressz és a csökkent NO biológiai hozzáférhetőség révén”)


Skin necrosis following sclerotherapy. Part 1: Differential diagnosis based on classification of pathogenic mechanisms - PubMed
Mina Kang, Anes Yang, Patricia Hannaford, David Connor és Kurosh Parsi (Ausztrália) absztraktja (Phlebology - „Bőrnekrózis szkleroterápia után. 1. rész: Differenciáldiagnózis a patogén mechanizmusok osztályozása alapján”).


Management and outcome of burn injuries during pregnancy: A systematic review and presentation of a comprehensive guideline - PubMed
M L Dijkerman, M L Breederveld-Walters, A Pijpe és R S Breederveld (Hollandia) absztraktja (Burns - „Égési sérülések kezelése és kimenetele a terhesség alatt: Egy átfogó irányelv szisztematikus áttekintése és bemutatása”).


Silver nanoparticles with vanadium oxide nanowires loaded into electrospun dressings for efficient healing of bacterium-infected wounds - PubMed
Lei Huang, Lei Yu, Xiaohui Yin, Yu Lin, Yuanhong Xu és Yusheng Niu (Qingdao, Kína) absztraktja (J Colloid Interface Sci. - „Ezüst nanorészecskék vanádium-oxid nanoszálakkal, elektroszálképzett kötszerekbe töltve a baktériumok által fertőzött sebek hatékony gyógyításához”).


Designing a new alginate-fibrinogen biomaterial composite hydrogel for wound healing - Nature.com
Marjan Soleimanpour, Samaneh Sadat Mirhaji, Samira Jafari, Hossein Derakhshankhah, Fatemeh Mamashli, Hadi Nedaei, Mohammad Reza Karimi, Hamidreza Motasadizadeh, Yousef Fatahi, Atiyeh Ghasemi, Maryam Sadat Nezamtaheri, Mohadese Khajezade, Masoumeh Teimouri, Bahram Goliaei, Cédric Delattre és Ali Akbar Saboury (Irán, Franciaország) cikke (Scientific Reports). Az in vitro és in vivo vizsgálatok eredményei szerint a tervezett hidrogél további előfeltétel-felmérések után újszerű, vonzó kötszernek lesz tekinthető. („Új alginát-fibrinogén bioanyag kompozit hidrogél tervezése sebkezeléshez”)


A Case of a Patient Who Successfully Achieved Early Wound Closure by Local Negative Pressure Wound Therapy (NPWT) against Compromised Wound Healing after Arterio-Venous Graft Infection - Mdpi.com
Article by Risa Kusuta, Keiji Shimazu, Kazuhiro Mizoguchi, Kazumasa Komura and Atsuo Tanaka (Osaka, Japan- Kidney and Dialysis). A szerzők egy olyan beteg esetéről számolnak be, akinél biztonságos és korai sebzárást értek el NPWT-vel az AVG fertőzést követő rossz sebgyógyulás ellenére. („Egy olyan beteg esete, akinél lokális negatívnyomás-terápia (NPWT) segítségével sikeres korai sebzárás történt az arterio-vénás graftfertőzést követő veszélyeztetett sebgyógyulással szemben”)


Plasma Therapies for Diabetic Foot Ulcer Treatment: The Allogeneic Approach - Frontiersin.org
Maddalena Mastrogiacomo, Marta Nardini, Maria Chiara Collina, Cristiana Di Campli, Gilberto Filaci, Ranieri Cancedda és Teresa Odorisio (Olaszország) cikke (Front. Bioeng. Biotechnol.). Ez az áttekintés összefoglalja az innovatív kezeléseknek a diabétesz preklinikai állatmodelljeiben és a diabéteszes betegeken való alkalmazásának eredményeit, különös tekintettel az allogén készítményekre. („Plazmaterápiák a diabéteszes lábszárfekély kezelésére: az allogén megközelítés”)


How Dietary Protein and Collagen Dipeptides Improve Wound Healing - Hmpgloballearningnetwork.com
Nancy Collins cikke. A sebspecifikus táplálék-kiegészítők egyre kifinomultabbakká és fejlettebbekké válnak, ahogy egyre többet megtudunk az olyan táplálkozási összetevők szerepéről, mint a citrullin és a kollagén-dipeptidek, a prolil-hidroxiprolin és a hidroxi-prolil-glicin, amelyek közvetlenül hatnak a fibroblasztokra. („Hogyan javítják az étrendi fehérje- és kollagén-dipeptidek a sebgyógyulást”)


Croatian nurses' and nursing students' knowledge about pressure injury prevention - PubMed
Snjezana Cukljek, Slađana Rezic, Sanja Ledinski Ficko, Ana Marija Hosnjak, Martina Smrekar és Ana Ljubas (Zágráb, Horvátország) absztraktja (J Tissue Viability - „Horvát szakdolgozók és ápoló hallgatók ismeretei a nyomási sérülések megelőzéséről”).


A Retrospective Analysis of the Relationship Between 25-OH-Vitamin D and Diabetic Foot Ulcer - Dovepress.com
Fenglin Wang, Luyao Zhou, Di Zhu és Caizhe Yang (Peking, Kína) cikke (Diabetes, Metabolic Syndrome and Obesity: Targets and Therapy). A szerzők tanulmánya megerősíti, hogy a 25-OH-D-vitamin szorosan korrelál a DFU-val, és a 25-OH-D-vitamin a DFU független védőfaktora. („A 25-OH-D-vitamin és a diabéteszes lábfekély közötti kapcsolat retrospektív elemzése”)


Patient Populations: Barriers to Care - Woundsource.com
A leghatékonyabb sebkezelés betegközpontú és személyre szabott. Figyelembe kell venni az egyedi populációs jellemzőket a fekvőbeteg-ellátás során, hogy csökkentsük a kórházi újrafelvétel vagy a további sebszövődmények kockázatát. („Betegpopulációk: Az ellátás korlátai”)


Unavoidable Skin Breakdown Versus Pressure Injury: Continued Discussions - Woundsource.com
Holly Hovan cikke. A nyomási sérülések általában nem enyhített nyomás, nyírás vagy erő következményei. Fekvőbeteg- vagy kórházi körülmények között a nyomási sérülések megelőzésére szolgáló beavatkozásokat a bizonyítékok és a páciens kockázata alapján hajtanak végre. („Elkerülhetetlen bőrproblémák versus nyomási sérülés: Folytatódó megbeszélések”)


Amputation Prevention: Representation Matters - Woundsource.com
Christine Miller cikke. Benjamin Franklin híresen kijelentése szerint: „Egy uncia megelőzés egy font kúrát ér.” Ez az állítás a 18. századi Philadelphiában a tűzmegelőzés fontosságára hivatkozva hangzott el, de találóan vonatkozik a modern diabéteszes végtagmentésre is. („Az amputáció megelőzése: számít a reprezentáció”)


Managing Patient Populations and Health Equity - Woundsource.com
A komplex sebek kezelése fokozott figyelmet, időt és erőforrásokat igényel. Bizonyos populációkban, beleértve a gyermekgyógyászati betegeket, az immunhiányos betegeket és az idősebb felnőtteket, nagyobb a kockázata az összetett sebek kialakulásának az életkor vagy a társbetegségek következtében. („A betegpopuláció és az egészségügyi méltányosság menedzselése”)


Do You Know the Six Pillars of Chronic Wound Care? - Woundsource.com
Emily Greenstein cikke. A krónikus sebekkel küzdő betegek ellátását végző klinikusok számos kihívással nézhetnek szembe. A krónikus sebek kezelésének hat pillérbe történő besorolása holisztikus módja annak, hogy bizonyítékokon alapuló ellátást nyújtsunk a betegeknek. Az ilyen típusú ellátás költséghatékony és javíthatja az eredményeket. („Ismeri a krónikus sebkezelés hat pillérét?”)


What is plasma fibroblast therapy? - Medicalnewstoday.com
A plazma fibroblaszt terápia olyan esztétikai eljárás, amely segíthet feszesebbé tenni és javítani a bőr megjelenését. Egyes egészségügyi szakemberek kínálhatják ezt a kezelést a lézeres, injekciós vagy sebészeti terápia alternatívájaként. A plazmafibroblaszt kezelés egy nem-sebészeti bőrfeszesítő eljárás, amely nagy energiájú kisülést használ abból a célból, hogy kis sebet okozzon a bőrön. Ez ösztönözheti a fibroblasztoknak nevezett sejteket a bőr helyreállítására és feszességének megőrzésére. („Mi az a plazma fibroblaszt terápia?”)


Exploitation of Skin Microbiota in Wound Healing: Perspectives During Space Missions - Frontiersin.org
Massimiliano Marvasi, Monica Monici, Desirée Pantalone és Duccio Cavalieri (Firenze, Olaszország) cikke (Front. Bioeng. Biotechnol.). A baktériumok, gombák, a gazdaszervezet immunrendszere és a gazdaszervezet anyagcseréje közötti kapcsolatok és az anyagcsere-hálózat jobb megértése támogatja a jobb sebgyógyulást a világűrben. („A bőr mikrobiótájának kiaknázása a sebgyógyításban: perspektívák az űrmissziók során”)


Topical Management of Wound: A Narrative Review of Cadexomer Iodine Ointment Versus Povidone Iodine Ointment - Cureus.com
Shubham Gupta Jr., Sangita Shinde és Raju K. Shinde cikke. Ez az áttekintés a CI és a PI összehasonlítását mutatja be a sebek kezelésére a biofilm csökkentésével, a sebméret csökkentésével és a granulációs szövet elősegítésével összefüggésben. („A sebek helyi kezelése: a cadexomer jód kenőcs és a povidon jód kenőcs narratív áttekintése”)


Ultrasound-guided Axillary Brachial Plexus Block for the management of graft site pain during dressing change in the burn injured patient: a randomized control trial - PubMed
Cienwen Town, Haakan Strand, James Johnson és André Van Zundert (Queensland, Ausztrália) absztraktja (J Burn Care Res. - „Ultrahanggal vezérelt hónalji brachialis plexus blokk a graft helyén fellépő fájdalom kezelésére az égéssérült páciens kötéscseréje során: randomizált kontroll vizsgálat”).Önt is várjuk a Magyar Sebkezelő Társaság tagjai közé!

Ehhez:

Várjuk online jelentkezését!

vagy kérjük,

Töltse le és küldje vissza a regisztrációs lapot!