Külföldi hírek, sajtószemle

Magyar Sebkezelő Társaság

csík

Külföldi hírek, sajtószemle - 2021. május


Az alábbiakban a megjelenés időrendjében szemlézett külföldi cikkek nem feltétlenül tükrözik a Társaság és annak vezetése álláspontját! A ikonnal jelzett absztraktok vagy cikk-kivonatok fordítása megtalálható a portál MSKT-tagoknak fenntartott részén.


Cell-free exosome-laden scaffolds for tissue repair - Rsc.org
Jianghong Huang, Jianyi Xiong, Lei Yang, Jun Zhang, Shuqing Sun és Yujie Liang (Sencsen, Kína) cikke (Nanoscale). Ez az áttekintés bemutatja az exoszómákat a biogenezis, az összetétel, az azonosítás és az izolálás szempontjából, és az exoszómák szállítására szolgáló scaffold-anyagok fejlődési státuszára összpontosít. („Sejt nélküli exoszómával terhelt scaffoldok szövetjavításra”)


3D-printed hydrogels with improved tunable properties - Labnews.co.uk
A 3D-ben kinyomtatható alga-hidrogélek kialakítása, amelyek több átjáró hálózatot használnak a fokozott mechanikai tulajdonságok érdekében, új alkalmazásokat kínálnak az orvosbiológiai anyagokban, a 3D nyomtatásban és a szoft robotikában. Új kutatások egy önerősített homokompozit hidrogél (HHG) osztályról számolnak be, amelyek szabályozhatóbb tulajdonságokat kínálnak a zselés anyagok számára, amelyek felhasználhatók a sebgyógyulás és a gyógyszerszállító termékek javítására. („3D nyomtatású hidrogélek javított hangolható tulajdonságokkal”)


Evaluation of the Wound Healing Potential of Some Natural Polymers on Three Experimental Models - Mdpi.com
Calin Vasile Andritoiu, Corina Elena Andriescu, Maricel Danu, Cristina Lungu, Bianca Ivanescu, Cornel Havarneanu és Marcel Popa (Románia) cikke (Pharmaceuticals). Ennek a cikknek a célja négy, természetes polimeren, mint például kollagénen, kitozánon, liofilizált tojásfehérjén és ezek keverékén alapuló topikális formula elkészítése és sebgyógyító tulajdonságainak vizsgálata volt. („Néhány természetes polimer sebgyógyítási potenciáljának értékelése három kísérleti modellen”)


Improved drug delivery and accelerated diabetic wound healing by chondroitin sulfate grafted alginate-based thermoreversible hydrogels - Sciencedirect.com
Syed Ahmed Shah, Muhammad Sohail, Shujaat Ali Khan and Mubeen Kousar (Iszlámábád, Pakisztán) absztraktja (Materials Science and Engineering: C - „Javított gyógyszerszállítás és gyorsabb diabéteszes sebgyógyulás kondroitin-szulfát által oltott alginát alapú, termoreverzibilis hidrogélekkel”).


Single-use negative pressure wound therapy reduces costs in closed surgical incisions: UK and US economic evaluation - PubMed
Leo M Nherera, Chris Saunders, Sanjay Verma, Paul Trueman és Francis Fatoye (USA, Egyesült Királyság) absztraktja (J Wound Care - „Az egyszer használatos NPWT csökkenti a zárt műtéti incíziók költségeit: az Egyesült Királyság és az Egyesült Államok gazdasági értékelése”).


A novel debridement device for the treatment of hard-to-heal wounds: a prospective trial - PubMed
Omar Al-Jalodi, Laura M Serena, Kristy Breisinger, Keyur Patel, Khristina Harrell és Thomas E Serena (Cambridge, USA) absztraktja (J Wound Care - „Új debridement eszköz a nehezen gyógyuló sebek kezelésére: prospektív vizsgálat”).


Collagen/hyaluronan based hydrogels releasing sulfated hyaluronan improve dermal wound healing in diabetic mice via reducing inflammatory macrophage activity - Sciencedirect.com
Sophia Hauck, Paula Zager, Norbert Halfter, Elke Wandel, MartaTorregrossa, Ainur Kakpenova, Sandra Rother, Michelle Ordieres, Susann Räthel, Albrecht Berg, Stephanie Möller, Matthias Schnabelrauch, Jan C. Simon, Vera Hintze és Sandra Franz (Németország) cikke (Bioactive Materials). Az sHA-t felszabadító hidrogélek javították a hibás szövetek helyreállítását, csökkentve a gyulladást, fokozva a pro-regeneratív makrofágok aktiválódását és a vaszkularizációt, valamint felgyorsítotva az új szövetképződést és a sebzáródást. („A szulfatált hialuronánt felszabadító kollagén / hialuronán alapú hidrogélek a gyulladásos makrofág aktivitás csökkentése útján javítják a dermális sebgyógyulást diabéteszes egerekben”)


Nanoclay/Polymer-Based Hydrogels and Enzyme-Loaded Nanostructures for Wound Healing Application - Mdpi.com
Angel M. Villalba-Rodríguez, Sara Martínez-González, Juan Eduardo Sosa-Hernández, Roberto Parra-Saldívar, Muhammad Bilal és Hafiz M. N. Iqbal (Mexikó, Kína cikke (Gels). A kutatás során feltárt felépítés lehetővé tesz egy ígéretes polimer mátrixot, amely potenciálisan aktív vegyületekkel tölthető be az antibakteriális támogatásra lábszárfekélyben, valamint enzimekkel a sebtisztításhoz. („Nanoclay / polimer alapú hidrogélek és enzimekkel töltött nanoszerkezetek sebkezelő alkalmazásokhoz”)


Anti-inflammation biomaterial platforms for chronic wound healing - Rsc.org
Zejun Xu, Biao Liang, Junzhang Tian és Jun Wu absztraktja (Biomaterials Science - „Gyulladáscsökkentő biomateriális platformok a krónikus sebek gyógyulásához”).


Injectable photothermally active antibacterial composite hydroxypropyl chitin hydrogel for promoting wound healing process through photobiomodulation - Rsc.org
Mengsi Ma, Yalan Zhong és Xulin Jiang absztraktja (Journal of Materials Chemistry B - „Injektálható fototermálisan aktív antibakteriális kompozit hidroxi-propil-kitin-hidrogél a sebgyógyulási folyamat fotobiomodulációval történő elősegítésére”).


A Biomimetic Polynucleotides–Hyaluronic Acid Hydrogel Promotes Wound Healing in a Primary Gingival Fibroblast Model - Mdpi.com
Maria Teresa Colangelo, Silvana Belletti, Paolo Govoni, Stefano Guizzardi és Carlo Galli (Parma, Olaszország) cikke (Applied Sciences). A szerzők eredményei azt mutatják, hogy a PN + HA ígéretes jelölt a szájüreg lágyrészeinek gyógyulását elősegítő támogató terápiára. („A biomimetikus polinukleotidok – hialuronsav hidrogél elősegíti a sebgyógyulást egy primer gingivális fibroblaszt modellben”)


Biopolymers for wound therapy deliver stem cells to improve healing - Phys.org
A NUS kutatói felfedeztek egy módszert egy biológiai interpenetráló hálózat (IPN) hidrogél előállítására alkalmazott reológia alkalmazásával. („A sebterápia biopolimerjei őssejteket szállítanak a gyógyulás javítására”)


Enzymatic Debridement: How Does it Work? - Woundsource.com
Az összetett és nehezen gyógyuló krónikus sebek emberek millióit érintik világszerte. Az Egyesült Államokban az ilyen típusú sebek ellátásának költsége meghaladja a 25 milliárd dollárt évente. Krónikus és összetett sebek esetén a természetes biológiai gyógyulási folyamat megáll a gyulladásos fázisban, megakadályozva ezzel mind a proliferációs fázist, mind pedig a seb bezáródásának további előrehaladását. („Enzimatikus sebtisztítás: Hogyan működik?”)


A clinical comparison of pure knitted silk and a complex synthetic skin substitute for the treatment of partial thickness burns - PubMed
Jennifer Lynn Schiefer, Janine Andreae, Mahsa Bagheri, Paul Christian Fuchs, Rolf Lefering, Wolfram Heitzmann és Alexandra Schulz (Köln, Németország) absztraktja (Int Wound J. - „A tiszta selyem és a komplex szintetikus bőrpótló klinikai összehasonlítása a részleges mélységű égések kezelésére”).


Periodontal Wound Healing and Tissue Regeneration: A Narrative Review - Mdpi.com
Young-Dan Cho, Kyoung-Hwa Kim, Yong-Moo Lee, Young Ku és Yang-Jo Seol (Szöul, Dél-Korea) cikke (Pharmaceuticals). A cikk célja, hogy áttekintést nyújtson a periodontális sebgyógyulásról, és tárgyalja a stabil sebgyógyulás elérése és a kezelési eredmények javítása érdekében alkalmazott különféle sebészeti és gyógyszerészeti megközelítéseket. („Periodontális sebgyógyulás és szövetregeneráció: narratív áttekintés”)


Systematic review of Ethiopian medicinal plants used for their anti-inflammatory and wound healing activities - Sciencedirect.com
Dereje Nigussie, Eyasu Makonnen, Takele Beyene Tufa, Malcolm Brewster, Belete Adefris Legesse, Abebaw Fekadu és Gail Davey (Ethiópia, Egyesült Királyság) cikke (Journal of Ethnopharmacology). A Lawsonia inermis (henna), az Azadirachta indica (indiai orgona), az Achyranthes aspera (útiparéj) és a Cumin cyminum (római kömény) a legtöbbet vizsgált növényfaj a gyulladáscsökkentő aktivitás, míg a L. inermis és az A. indica a sebgyógyulás szempontjából. („Gyulladáscsökkentő és sebgyógyító tevékenységük miatt használt etióp gyógynövények szisztematikus áttekintése”)


Nicotinamide Riboside Enhances Endothelial Precursor Cell Function to Promote Refractory Wound Healing Through Mediating the Sirt1/AMPK Pathway - Frontiersin.org
Zhen-hua Wang, Xiao-gang Bao, Jun-jie Hu, Si-bo Shen, Guo-hua Xu és Ye-lin Wu (Kína) cikke. Ez a tanulmány bemutatja, hogy a nikotinamid-ribozid orális felvétele fokozza az EPC funkciót a diabéteszes sebgyógyulás elősegítése érdekében, jelezve, hogy az NR-kiegészítés ígéretes stratégia lehet a diabéteszes szövődmények progressziójának megakadályozásában. („A nikotinamid-ribozid a Sirt1/AMPK út mediálásával fokozza az endothel prekurzor sejt funkcióját a refraktórikus sebgyógyulás elősegítése érdekében”)


Ultrasound enhanced synthetic platelet therapy for augmented wound repair - PMC
Seema Nandi, Kaustav Mohanty, Kimberly Nellenbach, Mary Erb, Marie Muller és Ashley C. Brown (Raleigh, USA) cikke (ACS Biomater Sci Eng.). A szerzők úgy találták, hogy az ultrahang alkalmazása a PLP-k szubterápiás dózisával kombinálva megnövekedett alvadék sűrűséget és merevséget, javított in vitro fibroblaszt migrációt és megnövekedett epidermális vastagságot és angiogenezist eredményez, in vivo, jelezve, hogy ez a kombinált terápia elősegítheti a többfázisú gyógyulásási eredményeket. („Ultrahanggal fokozott szintetikus thrombocyta terápia a kibővített sebregenerálódás érdekében”)


Collagen in Wound Healing - Mdpi.com
Shomita S. Mathew-Steiner, Sashwati Roy és Chandan K. Sen (Indianapolis, USA) cikke (Bioengineering). Ebben a munkában a szerzők áttekintik a kollagén jelentőségét a sebgyógyulás szempontjából releváns különböző biológiai folyamatokban, és összefoglalják a kollagén alapú termékek sebkezelésében való felhasználásáról szóló aktuális szakirodalmat. („Kollagén a sebkezelésben”)


Oxidant therapy improves adipogenic differentiation of adipose-derived stem cells in human wound healing - Biomedcentral.com
Christian Ploner, Tina Rauchenwald, Catherine E. Connolly, Karin Joehrer, Johannes Rainer, Christof Seifarth, Martin Hermann, Markus Nagl, Susanne Lobenwein, Doris Wilflingseder, Giuseppe Cappellano, Evi M. Morandi és Gerhard Pierer (Ausztria, Olaszország) cikke (Stem Cell Research & Therapy). Az adipociták megjelenése a sebszövetben a fennálló gyulladáscsökkentő környezetet jelzi, amelyet elősegíthet az NCT kezelés, és amely javuló gyógyulási eredményekkel járhat. („Az oxidáns terápia javítja a zsírból származó őssejtek adipogén differenciálódását az emberi seb gyógyulásában”)


A narrative review of research progress on the relationship between hypoxia-inducible factor-2α and wound angiogenesis - PubMed
Xing-Wang Xu, Jie Zhang, Zai-Wen Guo, Ming-Ming Song, Ran Sun, Xin-Yuan Jin, Jian-Dong Su és Bing-Wei Sun (Szucsou, Kína) absztraktja (Ann Palliat Med. - „A hipoxia-indukálható faktor-2α és a seb angiogenezisének kapcsolatával kapcsolatos kutatási eredmények narratív áttekintése”).


Beds, overlays and mattresses for treating pressure ulcers - PubMed
Chunhu Shi, Jo C Dumville, Nicky Cullum, Sarah Rhodes, Asmara Jammali-Blasi, Victoria Ramsden és Elizabeth McInnes (Egyesült Királyság, Ausztrália) absztraktja (Cochrane Database Syst Rev. - „Ágyak, takarók és matracok a nyomási fekélyek kezelésére”).


Autologous platelet-rich plasma repairs burn wound and reduces burn pain in rats - Oup.com
Zhao-qi Ren, Bin Du, Hai-jiao Dong, Guang-hua Duan, Ai-cui Du, Yue Wang, Li-xia Zhao és Wen Shao absztaktja (Journal of Burn Care & Research - „Az autológ vérlemezkékben gazdag plazma helyrehozza a sebet és csökkenti az égési fájdalmat patkányokban”).


pdf (240 kB)!
Intraoperative Indocyanine Green Fluorescence Angiography Is Sensitive for Predicting Postoperative Wound Complications in Soft-Tissue Sarcoma Surgery - Lww.com
Benjamin K. Wilke, Douglas S. Schultz, Maria T. Huayllani, Daniel Boczar, Aaron C. Spaulding, Courtney E. Sherman, Peter M. Murray és Antonio J. Forte (Jacksonville, USA) cikke (JAAOS). Az ICG angiográfiának magas prediktív értéke van az alsó végtagon a posztoperatív seb szövődményei szempontjából. („Az intraoperatív indocianin zöld fluoreszcencia angiográfia érzékeny a posztoperatív seb szövődményeinek előrejelzésére a lágyrészes szarkóma műtétben”)


Symmetry breaking of tissue mechanics in wound induced hair follicle regeneration of laboratory and spiny mice - Nature.com
Hans I-Chen Harn, Sheng-Pei Wang, Yung-Chih Lai, Ben Van Handel, Ya-Chen Liang, Stephanie Tsai, Ina Maria Schiessl, Arijita Sarkar, Haibin Xi, Michael Hughes, Stefan Kaemmer, Ming-Jer Tang, Janos Peti-Peterdi, April D. Pyle, Thomas E. Woolley, Denis Evseenko, Ting-Xin Jiang és Cheng-Ming Chuong (USA, Tajvan) cikke (Nature Communications). A szerzők olyan szöveti merevségen alapuló Turing-modellt javasolnak, amely két léptékű szövetmechanikai folyamatot támogat: (1) morfogenetikus mező létrehozása a sebágyon belül (mm-es skála) és (2) az epidermisz szimmetria-törése és periodikusan elrendezett haj primordiumok kialakítása a morfogenetikus mezőn belül (μm skála). („A szövetmechanika szimmetria-törése a seb okozta szőrtüszők regenerációjában laboratóriumi és tüskés egerekben”)


Graphene Oxide-Based Stimuli-Responsive Platforms for Biomedical Applications - Mdpi.com
Tejal V. Patil, Dinesh K. Patel, Sayan Deb Dutta, Keya Ganguly és Ki-Taek Lim (Chuncheon, Dél-Korea) cikke (Molecules). Az áttekintés leírja a különböző ingerekre reagáló tényezők, például a pH, a fény, a hőmérséklet, valamint a mágneses és elektromos mezők GO-alapú anyagokra gyakorolt hatását és azok alkalmazását. („Grafén-oxid alapú ingerekre reagáló platformok orvosbiológiai alkalmazásokhoz”)


Surgical debridement, maggot therapy, negative pressure wound therapy, and silver foam dressing revive hope for patients with diabetic foot ulcer: A case report - PubMed
Naser Parizad, Kazem Hajimohammadi és Rasoul Goli (Urmia, Irán) absztraktja (Int J Surg Case Rep. - „A műtéti debridement, a maggot-terápia, a negatívnyomásos sebkezelés és az ezüsthab-kötszer reményt ébreszt a diabéteszes lábfekélyben szenvedő betegek számára: Esettanulmány”).


Anti-inflammatory Nanotherapy Improves Outcomes After Urethral Surgery - Newswise.com
Az első, a húgycsőműtétet követő gyulladáscsökkentő nanoszálak sebgyógyulásra gyakorolt hatásának értékelésére irányuló tanulmányban a chicagói Ann & Robert H. Lurie Gyermekkórház Stanley Manne Gyermekkutató Intézetének tudósai megállapították, hogy ez az innovatív terápia elősegíti a gyorsabb és teljesebb gyógyulást, megelőzve azt az elhúzódó vagy nagymértékű gyulladást, amely általában további műtét szükségességéhez vezet. („A gyulladáscsökkentő nanoterápia javítja az eredményeket a húgycsőműtét után”)


A deeper understanding of how cells move and stick together - Eurekalert.org
A sejtek felülethez tapadásának fontos eleme, hogy kohéziós szöveteket alkothassanak. Egy új tanulmány azt vizsgálja, hogy a sejtek hogyan tapadnak egy felülethez és terjednek át rajta. („A sejtek mozgásának és összeragadásának mélyebb megértése”)


Improvement of treatment of complicated forms of diabetic foot syndrome - PubMed
І Kozlovska, A Iftodiy, Ya Kulachek, V Grebeniuk és O Moskaliuk (Csernovic, Ukrajna) absztraktja (Georgian Med News - „A diabéteszes láb szindróma bonyolult formái kezelésének javítása”).


Content validation and usability of a chatbot of guidelines for wound dressing - PubMed
Geicianfran da Silva Lima Roque, Rafael Roque de Souza, José William Araújo do Nascimento, Amadeu Sá de Campos Filho, Sérgio Ricardo de Melo Queiroz és Isabel Cristina Ramos Vieira Santos (Brazília) absztraktja (Int J Med Inform. - „A sebkötözésre vonatkozó irányelvek chatbotjának tartalmi ellenőrzése és használhatósága”).


Sustained delivery of MMP-9 siRNA via thermosensitive hydrogel accelerates diabetic wound healing - Biomedcenteral.com
Biyun Lan, Liming Zhang, Liqun Yang, Junfeng Wu, Na Li, Chenglin Pan, Xiaoyi Wang, Lexiang Zeng, Li Yan, Chuan Yang és Meng Ren (Kanton, Kína) cikke (Journal of Nanobiotechnology). A hibrid hidrogél-kötés hatékony és biokompatibilis eszköz lehet a diabéteszes sebgyógyulás fokozására az MMP-9 gén hatékony elhallgattatásával, és ez a hidrogél-szállító rendszer platformot kínál az siRNS in vivo szállítására más betegségek kezelésére is. („Az MMP-9 siRNS tartós szállítása hőérzékeny hidrogélen keresztül felgyorsítja a diabéteszes sebgyógyulást”)


Bacterial Autofluorescence Digital Imaging Guides Treatment in Stage 4 Pelvic Pressure Injuries: A Preliminary Case Series - Mdpi.com
James B. Stiehl (Centralia, USA) cikke (Diagnostics). A seb-szepszis rekurrenciáját, a megfelelő sebtisztítást és a periprosztetikus totális ízületi fertőzés diagnózisát autofluoreszcens képalkotással erősítették meg, amely a magas baktériumterhelésű régiókat mutatja. Objektív információk nyújtásával az ellátás helyén, a képalkotás javította a bakteriális fertőzések megértését és irányított kezelési stratégiákat. („Bakteriális autofluoreszcens digitális képalkotás irányítja a kezelést a pelvicus nyomási sérülés 4. stádiumában: előzetes esetsorozat”)


3D Printing New Skin by a Patient’s Bedside - Machinedesign.com
A Wake Forest Institute of Regenerative Medicine kifejlesztett egy új mobil bőrnyomtatási rendszert, amely 3D-ben képes közvetlenül egy sebbe nyomtatni. („Új bőr 3D nyomtatása a beteg ágyánál”)


Negative Pressure Wound Therapy Devices With Instillation/Irrigation: A Technologic Analysis - PubMed
Abstract by Carolyn Crumley (Columbia, USA) absztraktja (J Wound Ostomy Continence Nurs. - „iNPWT eszközök: Technológiai elemzés”).


Wound surface area measurement methods - Sciencedirect.com
Piotr Foltynski, Anna Ciechanowska and Piotr Ladyzynski (Varsó, Lengyelország) absztraktja (Biocybernetics and Biomedical Engineering - „Sebfelület mérési módszerek”).


Evaluation of wound healing effects of ginsenoside Rg1 and red ginseng extract in STZ-induced diabetic wound model: an in vivo pilot study - Biorxiv.org
Ji Yun Lim, Young Suk Choi, Hye Rim Lee, Hye Min An és Youngkoo Lee (Asan, Korea) cikke. A szerzők Rg1-re vonatkozó eredményei arra utalnak, hogy elősegítheti a diabéteszes sebgyógyulást a sebgyógyulási folyamatban részt vevő VEGF és TGF-β1 faktorok termelésének vagy aktivitásának stimulálásával. („A ginsenozid Rg1 és a vörös ginzeng kivonat sebgyógyító hatásainak értékelése STZ-indukálta diabéteszes sebmodellben: in vivo pilot tanulmány”)


Assessment of the Vanillin Anti-Inflammatory and Regenerative Potentials in Inflamed Primary Human Gingival Fibroblast - Hindawi.com
Erica Costantini, Bruna Sinjari, Katia Falasca, Marcella Reale, Sergio Caputi, Srinivas Jagarlapodii és Giovanna Murmura (Chieti-Pescara, Olaszország) cikke (Mediators of Inflammation). A vanillin potenciális terápiás lehetőséget mutat gyulladásos modulátor molekulaként, újfajta alkalmazással a periodontális regenerációban és a száj egészségében. („A vanillin gyulladáscsökkentő és regeneratív potenciáljának értékelése a gyulladt humán fogíny fibroblasztban”)


The impact of resveratrol on skin wound healing, scarring, and aging - PubMed
Andrzej Hecker, Marlies Schellnegger, Elisabeth Hofmann, Hanna Luze, Sebastian Philipp Nischwitz, Lars-Peter Kamolz és Petra Kotzbeck (Graz, Ausztria) absztraktja (Int Wound J. - „A resveratrol hatása a bőr sebgyógyulására, hegesedésére és öregedésére”).


ASCs derived from burn patients are more prone to increased oxidative metabolism and reactive oxygen species upon passaging - Biomedcentral.com
David M. Burmeister, Grace Chu-Yuan Chu, Tony Chao, Tiffany C. Heard, Belinda I. Gómez, Linda E. Sousse, Shanmugasundaram Natesan és Robert J. Christy (USA) cikke (Stem Cell Research & Therapy). A megégett páciensekből származó őssejtek (ASC-k) egyre oxidatívabbá és kevésbé glikolitikusakká válnak a passzálás során, összehasonlítva a nem-égett betegek ASC-jeivel. („Az égési betegektől származó ASC-k hajlamosabbak a megnövekedett oxidatív anyagcserére és reaktív oxigénfajtákra a passzázs során”)


Closed incision negative pressure wound therapy versus standard dressings in obese women undergoing caesarean section: multicentre parallel group randomised controlled trial - Bmj.com
Article by Brigid M Gillespie, Joan Webster, David Ellwood, Jennifer A Whitty, Kassam Mahomed, Vicki Clifton, Sailesh Kumar, Adam Wagner, Evelyn Kang and Wendy Chaboyer (Australia, UK). A császármetszés után lévő, elhízott nőknél alkalmazott profilaktikus zárt incíziós NPWT 24%-kal csökkentette a műtéti fertőzések kockázatát (az abszolút kockázat 3%-kal csökkent) a sztenderd sebkötésekhez képest. („Zárt incíziós negatívnyomásos sebkezelés és a sztenderd kötés összevetése elhízott, császármetszésen átesett nőknél: multicentrikus, párhuzamos csoportos, randomizált, kontrollált vizsgálat”)


Systematic Development and Characterization of Novel, High Drug-Loaded, Photostable, Curcumin Solid Lipid Nanoparticle Hydrogel for Wound Healing - Mdpi.com
Simarjot Kaur Sandhu, Suneel Kumar, Jayant Raut, Mandeep Singh, Sandeep Kaur, Garima Sharma, Tomas L. Roldan, Sonia Trehan, Jennifer Holloway, Gabriella Wahler, Jeffrey D. Laskin, Patrick J. Sinko, Francois Berthiaume, Bozena Michniak-Kohn, Praveen Rishi, Narayanan Ganesh és Indu Pal Kaur (India, USA) cikke (Antioxidants). A tanulmány célja a magas gyógyszertartalmú (kb. 15% lipidmátrix) kurkumin szilárd lipid nanorészecskék (CSLN) kifejlesztése a sebgyógyulás érdekében. („Új, fotostabil, kurkumin szilárd lipid nanorészecske-hidrogél szisztematikus fejlesztése és jellemzése a sebgyógyuláshoz”)


Pressure Ulcer Injury in Unstructured Clinical Notes: Detection and Interpretation - PubMed
Mani Sotoodeh, Zelalem H Gero, Wenhui Zhang, Vicki Stover Hertzberg és Joyce C Ho (Atlanta, USA) absztraktja (AMIA Annu Symp Proc. - „Nyomási fekély sérülés strukturálatlan klinikai feljegyzésekben: Detektálás és értelmezés”).


Investigation of Wound Healing and Anti-Inflammatory Activities of Solvent Fractions of 80% Methanol Leaf Extract of Achyranthes aspera L. (Amaranthaceae) in Rats - Dovepress.com
Teklie Mengie, Solomon Mequanente, Dereje Nigussie, Belete Legesse és Eyasu Makonnen (Etiópia) cikke (Journal of Inflammation Research). A tanulmány adatai együttesen azt mutatták, hogy az A. aspera (útiparéj) 80%-os metanolos levélkivonatának kloroform-frakciója jelentős sebgyógyító és gyulladáscsökkentő hatással bír. („Az Achyranthes aspera L. (Amaranthaceae) 80%-os metanollevél-kivonata frakcióinak sebgyógyító- és gyulladáscsökkentő aktivitásának vizsgálata patkányokban”)


Fibroblast growth factor in the treatment of burns: A systematic review - PubMed
A Gragnani, E Tonarelli, V Chomiski, R Piccolo Daher és L M Ferreira (Brazília) absztraktja (Burns - „Fibroblaszt növekedési faktor az égési sérülések kezelésében: Szisztematikus áttekintés”).


Antimicrobial and Wound Healing Properties of FeO Fabricated Chitosan/PVA Nanocomposite Sponge - Mdpi.com
Anbazhagan Sathiyaseelan, Kandasamy Saravanakumar, Arokia Vijay Anand Mariadoss és Myeong-Hyeon Wang (Chuncheon, Dél-Korea) cikke. Ez a tanulmány egy kitozánból, poli (vinil-alkohol) és fitogén vas-oxid nanorészecskékből álló nanokompozit scaffold kifejlesztését tűzte ki célul a vérszegénységgel összefüggő diabéteszes sebek gyorsabb gyógyulása érdekében. („A vasoxid kitozán/PVA nanokompozit szivacs antimikrobiális és sebgyógyító tulajdonságai”)


Long‐Term Imaging of Wound Angiogenesis with Large Scale Optoacoustic Microscopy - Wiley.com
Johannes Rebling, Maya Ben‐Yehuda Greenwald, Mateusz Wietecha, Sabine Werner és Daniel Razansky cikke (Advanced Science). Egy automatikus elemzési keretrendszer kifejlesztése lehetővé teszi a seb angiogenezise főbb jellemzőinek azonosítását, ideértve az ér hosszát, átmérőjét, kanyargósságát és szögét. A megközelítés sokoldalú eszközt kínál a preklinikai kutatásokhoz a szövettechnikában és a regeneratív orvoslásban, lehetővé téve a folyamatok mikrocirkulációjának címke nélküli, hosszanti, nagy áteresztőképességű és kvantitatív tanulmányait. („A seb angiogenezisének hosszú távú képalkotása nagy léptékű optoakusztikus mikroszkóppal”)


Urokinase-type plasminogen activator-mediated crosstalk between N-cadherin and β-Catenin promotes wound healing - PubMed
Ariel Diaz, Cynthia Martin-Jimenez, Yang Xu, Paola Merino, Yena Woo, Enrique Torre és Manuel Yepes (Atlanta, USA) absztraktja (J Cell Sci. - „Az urokináz típusú plazminogén aktivátor által közvetített áthallás az N-kadherin és a β-Catenin között elősegíti a sebgyógyulást”).


Negative pressure wound therapy for surgical site infections: A systematic review and meta-analysis - PubMed
Junru Gao, Yunyun Wang, Jingyu Song, Ze Li, Jianan Ren és Peige Wang (Kína) absztraktja (J Adv Nurs. - „Negatívnyomásos sebkezelés műtéti hely fertőzések esetén: Szisztematikus áttekintés és metaanalízis”).


Megjelent, és ingyenesen letölthető a European Wound Management Association folyóiratának, a Journal of Wound Management-nek a legújabb száma.


Necrotic Wounds - Woundsource.com
A nekrózis az élő szövet sejtjeinek külső tényezők, például fertőzés, trauma vagy toxinok által okozott halála. Az apoptózissal szemben, amely természetesen előforduló és gyakran hasznos tervezett sejthalál, a nekrózis szinte mindig káros a beteg egészségére és végzetes lehet. („Nekrotikus sebek”)


How Scar Tissue Causes Pain and Tips for Management - Woundsource.com
Cheryl Carver cikke. A sebek elsődleges vagy másodlagos szándékkal gyógyulnak. Az elsődleges szándékkal történő gyógyulás akkor következik be, amikor a sebeket varratokkal, kapcsokkal vagy más eszközökkel közelítik meg, amelyek lehetővé teszik a seb gyógyulását. Másodlagos szándékkal történő gyógyulás akkor következik be, amikor a sebeket hagyják gyógyulni önmagukban granulálással, összehúzódással és alulról felfelé történő hámlasztással. („Hogyan okoz fájdalmat a hegszövet és a kezelési tippek”)


Therapeutic approach to electric burn with platelet rich plasma, grafts and hyperbaric oxygenation - PubMed
Ricardo Murias, Yanina Court, Oscar Merbilhaá, Guillermo Fariña, Estela L Pace, Alejandra Biglia, María Cristina Igoillo, Juan Echezuri, Andrés Garone, Anahí Crocenzi és Mercedes Portas (Buenos Aires, Argentína) absztraktja (Medicina (B Aires) - „Terápiás megközelítés az elektromos égéshez vérlemezkében gazdag plazmával, graftokkal és hiperbár oxigénnel”).


Modifications of Wound Dressings with Bioactive Agents to Achieve Improved Pro-Healing Properties - Mdpi.com
Vladyslav Vivcharenko és Agata Przekora (Lublin, Poland - Applied Sciences). A szerzők az áttekintés fő hangsúlyát az olyan modern, gyógyulást megelőző sebkötésekkel kapcsolatos új megállapításokra helyezték, amelyek hozzájárultak a regeneratív orvoslás fejlődéséhez. A cikk röviden ismerteti a bioaktív vegyületekkel (ideértve a kurkumint, illóolajokat, vitaminokat) előállított bioanyagok szintézisét és módosítását, hogy javítsák a gyógyítást segítő tulajdonságukat. („A sebkötések módosítása bioaktív szerekkel a javított pro-gyógyító tulajdonságok elérése érdekében”)


The effects of whole-body vibration on wound healing in a mouse pressure ulcer model - Sciencedirect.com
Nattaya Wano, Sompol Sanguanrungsirikul, Somboon Keelawat és Juraiporn Somboonwong (Bangkok, Thaiföld) cikke (Heliyon). A szerzők szerint a WBV képes elősegíteni a II. stádiumú nyomási fekélyek gyógyulási folyamatát, amit a sebgyulladás csillapítása és a kollagén lerakódás fokozása bizonyít. („Az egésztestes vibráció hatása a sebgyógyulásra egerek nyomási fekély-modelljében”)


Timolol may be inexpensive, effective wound treatment - Healio.com
Egy az AAD VMX 2021-en bemutatott poszter szerint a timolol hatékony és olcsó kezelés lehet a sebgyógyulásban. („A timolol olcsó, hatékony sebkezelés lehet”)


Stem cell and tissue engineering approaches in pressure ulcer treatment - PubMed
Silvia Perez-Lopez, Marcos Perez-Basterrechea, Jose Maria Garcia-Gala, Eva Martinez-Revuelta, Angeles Fernandez-Rodriguez és Maria Alvarez-Viejo (Oviedo, Spanyolország) absztraktja (J Spinal Cord Med. - „Őssejt- és szövetépítéses megközelítések a nyomási fekély kezelésében”).


pdf (2,5 mB)!
Nanoceutical Adjuvants as Wound Healing Material: Precepts and Prospects - Mdpi.com
Kaushita Banerjee, Radha Madhyastha, Yuichi Nakajima, Masugi Maruyama és Harishkumar Madhyastha (India, Japán) cikke (International Journal of Molecular Sciences). Ez az áttekintő cikk a fémalapú nanogyógyászati adjuváns szerek megerősített sebgyógyító aktivitásával és a különböző kutatók által végzett korábbi kísérletek más nanoalapú társaival kapcsolatos újdonságokat ismerteti. („Nanogyógyászati adjuvánsok, mint sebgyógyító anyagok: előírások és kilátások”)


Study Examines Why Skin Lacerations May Be Slow to Heal, Even with Topical Antibiotics - Miragenews.com
Amikor vágást, kaparást vagy más kisebb bőrszakadást tapasztalunk, az orvosok azt javasolják, hogy tegyünk intézkedéseket annak biztosítására, hogy a seb ne fertőződjön meg és megfelelően gyógyuljon. Sokan a vény nélkül kapható gyógyszerek, például helyi antibiotikus kenőcsök és folyadékok mellett döntenek, hogy segítsék a folyamat - és mint az általánosan elterjedt, ezzel elősegítsék az egészséges bőrgyógyulást. („Egy tanulmány azt vizsgálja, hogy a bőr lacerációk miért gyógyulhatnak lassan, akár helyi antibiotikumokkal is”)


Treatment of Diabetic Foot Ulcers With Inforatio Technique to Promote Wound Healing: A Feasibility Trial - PubMed
Sahar Moeini, Hans Gottlieb, Tue S Jørgensen, Malene R B Larsen és Stig Brorson (Dánia) absztraktja (Int J Low Extrem Wounds - „Diabéteszes lábfekélyek kezelése Inforatio technikával a sebgyógyulás elősegítésére: Megvalósíthatósági próba”).Önt is várjuk a Magyar Sebkezelő Társaság tagjai közé!

Ehhez:

Várjuk online jelentkezését!

vagy kérjük,

Töltse le és küldje vissza a regisztrációs lapot!