Külföldi hírek, sajtószemle

Magyar Sebkezelő Társaság

csík

Külföldi hírek, sajtószemle - 2021. december


Az alábbiakban a megjelenés időrendjében szemlézett külföldi cikkek nem feltétlenül tükrözik a Társaság és annak vezetése álláspontját! A ikonnal jelzett absztraktok vagy cikk-kivonatok fordítása megtalálható a portál MSKT-tagoknak fenntartott részén.


Burns, Superficial Partial-Thickness (Second-Degree) - Woundsource.com
Az égési sérülés a test szöveteinek, jellemzően a bőrnek a sérülése. Az égési sérülések súlyossága az enyhétől az életveszélyesig terjedhet. A legtöbb égési sérülés csak a bőr legfelső rétegeit érinti, de az égés mélységétől függően az alatta lévő szövetek is érintettek lehetnek. („Égési sérülések, felületi részleges vastagság (másodfokú)”)


Evaluation of In Vitro Wound-Healing Potential, Antioxidant Capacity, and Antimicrobial Activity of Stellaria media (L.) Vill - Mdpi.com
Florina Miere (Groza), Alin Cristian Teușdea, Vasile Laslo, Simona Cavalu, Luminița Fritea, Luciana Dobjanschi, Mihaela Zdrânca, Marcel Zdrânca, Mariana Ganea, Priscilla Pașc, Adriana Ramona Memete, Angela Antonescu, Andreea Margareta Vlad és Simona Ioana Vicas (Nagyvárad, Románia) cikke (Applied Sciences). A tanulmány kimutatta, hogy a Stellaria media (tyúkhúr) antioxidáns képességű polifenol-vegyületek forrása, és most először került hangsúlyozásra a sebgyógyulási potenciálja. („A Stellaria media (L.) Vill in vitro sebgyógyulási potenciáljának, antioxidáns kapacitásának és antimikrobiális aktivitásának értékelése”)


MSCs and their exosomes: a rapidly evolving approach in the context of cutaneous wounds therapy - Biomedcentral.com
Faroogh Marofi, Kozlitina Iuliia Alexandrovna, Ria Margiana, Mahta Bahramali, Wanich Suksatan, Walid Kamal Abdelbasset, Supat Chupradit, Maryam Nasimi és Marwah Suliman Maashi (Irán, Indonézia, Thaiföld, Szaúd-Arábia, Egyiptom) cikke (Stem Cell Research & Therapy). Ebben az áttekintésben a szerzők az MSC-k és származékaik exoszómáinak a sebgyógyulást és a bőrregenerációt elősegítő alkalmazására vonatkozó legújabb eredményekre összpontosítanak, különös tekintettel az elmúlt évtized in vivo beszámolóira. („MSC-k és exoszómáik: gyorsan fejlődő megközelítés a bőrsebek terápiájában”)


A Comparison of the Biomechanical Performance of 3 Negative Pressure Wound Therapy Foams - PubMed
Daniel J Gibson (Tuscaloosa, USA) absztraktja (J Wound Ostomy Continence Nurs. - „3 negatívnyomás-terápiás hab biomechanikai teljesítményének összehasonlítása”).


Negative pressure wound therapy compared with conventional wound dressings for closed incisions in orthopaedic trauma surgery: A meta-analysis - PubMed
Weiwei Xie, Lingyan Dai, Yameng Qi és Xixi Jiang (Kína) absztraktja (Int Wound J. - „Negatívnyomás-terápia a hagyományos kötszerekkel összehasonlítva zárt bemetszések esetén ortopédiai trauma műtéteknél: metaanalízis”).


Roles of Oxidative Stress and Raftlin in Wound Healing Under Negative-Pressure Wound Therapy - PMC
Xingan Qiu, Yifan Wu, Dong Zhang, Hao Zhang, Aixi Yu és Zonghuan Li (Vuhan, Kína) cikke (Clin Cosmet Investig Dermatol. ). Az NPWT a Raftlin szabályozásával és az oxidatív stressz szintek gátlásával elősegítheti a sebgyógyulást. („Az oxidatív stressz és a Raftlin szerepe a sebgyógyulásban negatívnyomás-terápia alatt”)


Clinical Utility of Silk-Elastin Sponge in Patients with Chronic and Acute Skin Ulcers: Study Protocol of a Multicenter Clinical Trial - Springer.com
Kazuo Noda, Yasuhiro Katayama, Eiichi Sawaragi, Michiharu Sakamoto, Hiroki Yamanaka, Itaru Tsuge, Motoki Katsube és Naoki Morimoto (Japán) cikke (Dermatol Ther (Heidelb)). Ennek a vizsgálatnak a központi célja a selyem-elasztin szivacs klinikai használhatóságának és biztonságosságának értékelése krónikus és akut bőrfekélyek kezelésében. („A selyem-elasztin szivacs klinikai hasznossága krónikus és akut bőrfekélyben szenvedő betegeknél: egy multicentrikus klinikai vizsgálat vizsgálati protokollja”)


Nutrition and cutaneous wound healing - PubMed
Ayman Grada és Tania J Phillips (Boston, USA) cikke (Clin Dermatol. - „Táplálkozás és a bőrseb gyógyulása”).


Two Cases of Impaired Wound Healing Among Patients With Major Head and Neck Free-Flap Reconstruction in the Setting of COVID-19 Infection - Cureus.com
Daniel Inouye, Sheng Zhou, Bhavishya Clark, Mark Swanson és Tamara Chambers cikke. A SARS-CoV-2 fertőzés a fej-nyaki rekonstrukciós eljárások közvetlen posztoperatív időszakában növelheti a súlyos sebszövődmények kockázatát. Különös figyelmet kell fordítani a szabad szövettranszferre a COVID-19 világjárvány idején. („Két sebgyógyulási zavaros eset súlyos fej- és nyaki szabadlebenyes rekonstrukciós betegeknél, COVID-19 fertőzéses helyzetben”)


Development of Polyvinyl Alcohol/Kaolin Sponges Stimulated by Marjoram as Hemostatic, Antibacterial, and Antioxidant Dressings for Wound Healing Promotion - Mdpi.com
Tamer M. Tamer, Mosa H. Alsehli, Ahmed M. Omer,Tarek H. Afifi, Maysa M. Sabet, Mohamed S. Mohy-Eldin és Mohamed A. Hassan (Egyiptom, Szaúd-Arábia, Németország) cikke (IJMS). A szerzők eredményei azt sugallják, hogy a PVA-M0,5-K0,1 szivacs a jövőben használható lesz a sebgyógyulásban a vérzések és a bakteriális fertőzések megelőzésére. („A majoránnával stimulált polivinil-alkohol/kaolin szivacsok kifejlesztése vérzéscsillapító, antibakteriális és antioxidáns kötszerekként a sebgyógyulás elősegítésére”)


Wound photography for evaluation of surgical site infection and wound healing after lower limb trauma - PubMed
Julie Bruce, Ruth Knight, Nick Parsons, Ria Betteridge, Amy Verdon, Julie Brown, Marta Campolier, Juul Achten és Matt L Costa (Egyesült Királyság) absztraktja (Bone Joint J. - „Sebfotózás a műtét követő sebfertőzések értékelésére és az alsó végtagi trauma utáni sebgyógyulásra”).


Effect of topical application of platelet-rich plasma on chronic venous leg ulcerations - PubMed
Simon Bossart, S Morteza Seyed Jafari, Mathias Lehmann, Andreas Jossi-Will, Esther Sane, Kristine Heidemeyer, Petra Schorno, Lorenzo Pelloni, Anna Rammlmair és Christoph Schlapbach (Bern, Svájc) cikke (Dermatol Ther. - „A vérlemezkében gazdag plazma helyi alkalmazásának hatása a krónikus vénás lábszárfekélyekre”).


Co-administration of platelet-rich plasma and small intestinal submucosa is more beneficial than their individual use in promoting acute skin wound healing - Oup.com
Xiaoxuan Lei, Liuhanghang Cheng, Yu Yang, Mengru Pang, Yunqing Dong, Xuanru Zhu, Caihong Chen, Zexin Yao, Gang Wu, Biao Cheng és Tymour Forouzanfar (Kína, Hollandia) cikke (Burns & Trauma). A SIS és a PRP együttadása jobb hatást fejt ki az angiogenezis, a re-epithelializáció és a kollagén-regeneráció elősegítésére az akut sebgyógyulás kezelésében, mint bármelyik szer önmagában. („A vérlemezkében gazdag plazma és a vékonybél nyálkahártyájának együttes alkalmazása előnyösebb az akut bőrsebek gyógyulásának elősegítésében, mint azok önálló alkalmazása”)


Medroxyprogesterone acetate inhibits wound closure of human endometrial epithelial cells and stromal fibroblasts in vitro - Nature.com
Mickey V. Patel, Marta Rodriguez-Garcia, Zheng Shen és Charles R. Wira (USA) cikke (Scientific Reports). A szerzők eredményei rávilágítanak annak fontosságára, hogy értékelni kell a progesztinek hatását a sebgyógyulásra a nyálkahártya felszínén. („A medroxiprogeszteron-acetát gátolja a humán endometrium epiteliális sejtek és a strómális fibroblasztok sebzáródását, in vitro”)


Study on the Effect and Mechanism of Antibacterial Adhesive Hydrogel on Wound Healing - Hindawi.com
Xiaodong Wang, Xuehong Pan, Nana Zhao és Defang Chen (Kína) cikke (Computational and Mathematical Methods in Medicine). Bizonyítást nyert, hogy az antibakteriális adhezív hidrogél kötszer jelentős hatással van a sebgyógyulásra. („Tanulmány az antibakteriális adhezív hidrogél sebgyógyulásra gyakorolt hatásáról és mechanizmusáról”)


3D printing of blood plasma may speed up wound healing - Medicalxpress.com
Az RCSI University of Medicine and Health Sciences kutatása azt sugallja, hogy a hatékony sebgyógyulást elősegítheti vérünk egy létfontosságú összetevőjének replikációja. („A vérplazma 3D nyomtatása felgyorsíthatja a sebgyógyulást”)


Wound Healing Activities and Potential of Selected African Medicinal Plants and Their Synthesized Biogenic Nanoparticles - Mdpi.com
Caroline Tyavambiza, Phumuzile Dube, Mediline Goboza, Samantha Meyer, Abram Madimabe Madiehe és Mervin Meyer (Cape Town, Dél-Afrika) cikke (Plants). A sebgyógyító afrikai gyógynövények folyamatos tudományos értékelése és e növények felhasználásával új nanoanyagok kifejlesztése elengedhetetlen a krónikus sebek káros hatásainak enyhítése érdekében. („Néhány afrikai gyógynövény és szintetizált biogén nanorészecskéik sebgyógyító aktivitása és potenciálja”)


Keratinocyte and Fibroblast Wound Healing In Vitro Is Repressed by Non-Optimal Conditions but the Reparative Potential Can Be Improved by Water-Filtered Infrared A - Mdpi.com
Cornelia Wiegand, Uta-Christina Hipler, Peter Elsner és Jörg Tittelbach (Jéna, Németország) cikke (Biomedicines). A keratinociták és a fibroblasztok sebgyógyulása nem optimális körülmények között határozottan csökkent, in vitro. A wIRA-kezelés ellensúlyozhatja a gyulladásos választ a fertőzött keratinocitákban, valamint krónikus gyulladásos állapotokban azáltal, hogy csökkenti a gyulladást elősegítő citokin génexpressziót és javítja a sebgyógyulást. („A keratinociták és fibroblasztok in vitro sebgyógyulását a nem optimális állapotok elnyomják, de a reparatív potenciál javítható a vízszűrős infravörös A segítségével”)


Combined Metallomics/Transcriptomics Profiling Reveals a Major Role for Metals in Wound Repair - Frontiersin.org
Holly N. Wilkinson, Barbara-Ann Guinn és Matthew J. Hardman (Hull, Egyesült Királyság) cikke (Frontiers in Cell and Developmental Biology). A szerzők adatai rávilágítanak a fémek lehetséges új és sokrétű szerepére a bőrsebek helyreállításában, megnyitva az utat a további vizsgálatok előtt, amelyek célja tisztázni a fémek hozzájárulását a sejtfolyamatokhoz a bőr és más szövetek helyreállításában. („A kombinált metalomikai/transzkriptomikai profilozás feltárja a fémek nagy szerepét a sebkezelésben”)


Photocrosslinked gelatin hydrogel improves wound healing and skin flap survival by the sustained release of basic fibroblast growth factor - Nature.com
Toshihiro Kushibiki, Yoshine Mayumi, Eiko Nakayama, Ryuichi Azuma, Kenichiro Ojima, Akio Horiguchi és Miya Ishihara (Szaitama, Japán) cikke (Scientific Reports). Az ebben a tanulmányban tervezett fototérhálós zselatin-hidrogél potenciális jelölt a sebgyógyulás és a bőrlebeny jobb túlélésének javítására. („A fototérhálós zselatin hidrogél az alap fibroblaszt növekedési faktor tartós felszabadulásával javítja a sebgyógyulást és a bőr flap túlélését”)


Using of Amniotic Membrane Derivatives for the Treatment of Chronic Wounds - Mdpi.com
Iveta Schmiedova, Alena Dembickaja, Ludmila Kiselakova, Beata Nowakova és Petr Slama (Csehország) cikke (Membranes). A szerzők eredményei alapján az amnionhártya alkalmazása a krónikus sebek esetén rendkívül hatékonynak tekinthető. („Amnion hártya származékok alkalmazása krónikus sebek kezelésére”)


A smart bandage is the future of fighting infections - Innovationorgins.com
A Technion tudósai öngyógyító, antibakteriális polimert fejlesztenek, amely biztonságosabb alternatívája a hagyományos műtét utáni varratnak. Az intelligens kötszer antibiotikumot adagolhat, nyomon követheti a sebgyógyulási biomarkereket, és közvetlenül jelentheti a fontos adatokat az orvosoknak. („Az okos kötszer a fertőzések elleni küzdelem jövője”)


Nutritional Support - Woundsource.com
Nancy Munoz cikke. Táplálkozási hiányról akkor beszélünk, ha a szervezetben tárolt tápanyagkészletek nem elegendőek az egészséges sejtműködés fenntartásához. A seb megköveteli, hogy a tápanyagokat átirányítsák normál funkciójukból, hogy a gyógyulási folyamat különböző szakaszaiban felhasználhassák azokat. Ha azonban az egyén alultáplált, minden trauma katasztrofálisnak bizonyulhat, mivel hiányoznak a tartalékok a seb anyagcsere-szükségleteinek kielégítésére. („Táplálkozási támogatás”)


Lower Extremity Wounds: Differential Assessment and Management - Woundsource.com
Holly Hovan cikke. Az alsó végtagi sebek gyakran refrakterek vagy lassan gyógyulóak lehetnek. Ezek a sebek szakmaközi megközelítést és hatékony, bizonyítékokon alapuló kezelést igényelnek az optimális gyógyulás és a kiújulás megelőzése érdekében. („Alsó végtagi sebek: differenciált értékelés és kezelés”)


Management of complex surgical wounds of the back: identifying an evidence-based approach - PubMed
Elizabeth G Zolper, Meher A Saleem, Kevin G Kim, Mark D Mishu, Sarah R Sher, Christopher E Attinger, Kenneth L Fan és Karen K Evans (Washington, USA) absztraktja (Arch Plast Surg. - „A hát összetett műtéti sebeinek kezelése: bizonyítékokon alapuló megközelítés azonosítása”).


Novel imaging methods reveal positive impact of topical negative pressure application on tissue perfusion in an in vivo skin model - PubMed
Wibke Müller-Seubert, Sascha Roth, Theresa Hauck, Andreas Arkudas, Raymund E Horch és Ingo Ludolph (Erlangen, Németország) absztraktja (Int Wound J. - „Az új képalkotó eljárások feltárják a negatívnyomás helyi alkalmazásának pozitív hatását a szöveti perfúzióra in vivo bőrmodellben”)


In vitro Antioxidant and in vivo Wound Healing Activities of the 80% Methanol Extract and Solvent Fractions of Seeds of Brassica carinata A. Braun (Brassicaceae) in Mice - Dovepress.com
Belete Kassa Alemu, Kefyalew Ayalew Getahun és Wubayehu Kahaliw (Etiópia) cikke (Journal of Experimental Pharmacology). A vizsgálat - támogatva a növény hagyományos sebkezelési alkalmazását - kimutatta, hogy a B. carinata (etiópiai mustár) magjainak 80%-os metanolos kivonata és oldószeres frakciói potenciális sebgyógyító és antioxidáns hatásúak. („A Brassica carinata A. Braun (Brassicaceae) magjai 80%-os metanolos kivonatának és oldószeres frakcióinak in vitro antioxidáns és in vivo sebgyógyító hatásai egerekben”)


Topical Gynura procumbens as a Novel Therapeutic Improves Wound Healing in Diabetic Mice - Mdpi.com
Nutda Sutthammikorn, Volaluck Supajatura, Hainan Yue, Miho Takahashi, Sunee Chansakaow, Nobuhiro Nakano, Pu Song, Takasuke Ogawa, Shigaku Ikeda, Ko Okumura, Hideoki Ogawa és François Niyonsaba (Thaiföld, Japán, Kína) cikke (Plants). Azok az eredmények, amelyek szerint a G. procumbens felgyorsítja a sebgyógyulást és aktiválja a sebgyógyulási folyamatban részt vevő sejteket, arra utalnak, hogy a vastaglevelű spenót hatékony alternatív terápiás lehetőség lehet a nem gyógyuló diabéteszes sebek kezelésére. („A helyileg alkalmazott Gynura procumbens új terápiás szerként javítja a cukorbeteg egerek sebeinek gyógyulását”)


Chronic Venous Leg Ulcer in Klinefelter Syndrome Treated with Platelet-Rich Fibrin: A Case Report - Dovepress.com
Eva Krishna Sutedja, Retno Hesty Maharani, Unwati Sugiri és Pati Aji Achdiat (Bandung, Indonézia) cikke (International Medical Case Reports Journal). Ebben a cikkben a szerzők a Klinefelter szindrómához társuló VLU kezeléséről számolunk be, vérlemezkékben gazdag fibrin segítségével, jó terápiás választ adva. („Krónikus vénás lábfekély Klinefelter-szindrómában, vérlemezkékben gazdag fibrinnel kezelve: Esetismertetés”)


Non-surgical Management of Complex Refractory Pyoderma Gangrenosum With Negative Pressure Wound Therapy With Instillation - PubMed
Frank G Lee, Ethan Song, Sean J Wallace, Thomas J Shaughnessy, Mamtha Raj, Robert Teixeira, Marshall G Miles és Randolph Wojcik Jr (USA) absztraktja (Cureus - „A komplex refrakter pyoderma gangrenosum nem műtéti kezelése iNPWT-vel”).


An Overview of Cellulose Derivatives-Based Dressings for Wound-Healing Management - Mdpi.com
Elena-Emilia Tudoroiu, Cristina-Elena Dinu-Pîrvu, Mădălina Georgiana Albu Kaya, Lăcrămioara Popa, Valentina Anuța, Răzvan Mihai Prisada és Mihaela Violeta Ghica (Bukarest, Románia) cikke (Pharmaceuticals). Az áttekintés átfogóan elemzi a közelmúltban végzett kutatásokról, amelyek az ígéretes cellulóz-származékokon alapuló anyagokkal kapcsolatosak többféle orvosbiológiai és gyógyszerészeti alkalmazás (mint például kötszerek, gyógyszeradagoló eszközök és szövetfejlesztés) kifejlesztéséhez. („A sebkezelésben alkalmazott, cellulózszármazékokon alapuló kötszerek áttekintése”)


Facile preparation of polysaccharides-based adhesive hydrogel with antibacterial and antioxidant properties for promoting wound healing - PubMed
Qingcong Wei, Kunyu Chen, Xiaoyu Zhang, Guanglei Ma, Weiwei Zhang és Zhiguo Hu (Xinxiang, Kína) absztraktja (Colloids Surf B Biointerfaces - „Antibakteriális és antioxidáns tulajdonságokkal rendelkező poliszacharid alapú adhezív hidrogél egyszerű elkészítése a sebgyógyulás elősegítésére”).


Resveratrol-Induced Signal Transduction in Wound Healing - Mdpi.com
Anna-Lisa Pignet, Marlies Schellnegger, Andrzej Hecker, Michael Kohlhauser, Petra Kotzbeck és Lars-Peter Kamolz (Graz, Ausztria) cikke (IJMS). Az áttekintés kiemeli a rezveratrol által kiváltott molekuláris útvonalakat, különös tekintettel a sebgyógyulás legrelevánsabb változóira, nevezetesen a gyulladásra, az oxidatív stresszre, az autofágiára, a kollagén proliferációra és az angiogenezisre. („Resveratrol által kiváltott transzdukció a sebgyógyulásban”)


Evaluation of Wound Healing Potential of Novel Hydrogel Based on Ocimum basilicum and Trifolium pratense Extracts - Mdpi.com
Ina Andreea Antonescu (Mintaș), Angela Antonescu, Florina Miere (Groza), Luminița Fritea, Alin Cristian Teușdea, Laura Vicaș, Simona Ioana Vicaș, Ilarie Brihan, Maria Domuța, Mihaela Zdrinca, Marcel Zdrinca és Simona Cavalu (Nagyvárad, Románia) cikke (Processes). Az új bazsalikomot és réti herét tartalmazó gélkészítmény helyi alkalmazása sikeres terápiás alternatíva a bőrbetegségek kezelésében. („Az Ocimum basilicum és Trifolium pratense kivonatokon alapuló új hidrogél sebgyógyulási potenciáljának értékelése”)


pdf (2,8 mB)!
Arginine: What You Need to Know for Pressure Injury Healing - Lww.com
Andy S. Chu és Barbara Delmore (New York, USA) cikke (Advances in Skin & Wound Care). A cikk bemutatja ezt az aminosavat, annak anyagcseréjét, valamint az akut és krónikus sebgyógyulásban betöltött szerepét, hogy segítse a szolgáltatókat az argininpótlásra vonatkozó ajánlás megértésében. („Arginin: Amit tudni kell a nyomási sérülések kezeléséhez”)


Novel temperature responsive films impregnated with silver nano particles (Ag-NPs) as potential dressings for wounds - PubMed
Joginder Singh Paneysar, Stephen Barton, Premlata Ambre és Evans Coutinho (India, Egyesült Királyság) absztraktja (J Pharm Sci. - „Új, hőre érzékeny filmek ezüst nanorészecskékkel (Ag-NP) impregnálva, mint potenciális kötszerek”).


Wound Care and Healing for Neonates - Dermatologytimes.com
Linda Stocum cikke. Az Advances in Skin & Wound Care Journal c. folyóiratban megjelent tanulmány a sebkezeléssel kapcsolatos információkat vizsgálta, hogy segítsen specifikus fiziológiájú újszölöttek ellátásában. („Sebkezelés és sebgyógyulás újszülötteknél”)


Pediatric Patients - Woundsource.com
A gyermekkori sebek gondozása során gyakran megfigyelhető az összefüggés azok gyors gyógyulása és a betegek figyelemre méltó ellenálló képessége között. Ez az állandósult gondolat azt eredményezte, hogy a gyermekgyógyászatban nem összpontosítanak a sebkezelési ismeretekre. Valójában ezek a betegek a legsebezhetőbb populációk közé tartoznak, bőrük általában sérülékenyebb, mint a felnőttek bőre, és sok rendszerük még éretlen, ami megnehezítheti a sebkezelést. („Gyermek páciensek”)


A Review of the Skin Failure Concept - Woundsource.com
Jeffrey M. Levine cikke. Mint minden más szerv, a bőr is meghibásodhat; a szakértők azonban továbbra is definíciókkal, kiváltó tényezőkkel és megnyilvánulásokkal küszködnek. Azáltal, hogy meghatározzák a más szervrendszerekre vonatkozó, hozzájáruló tényezőket, a szolgáltatók a bőrelégtelenséget entitásként határozzák meg, és így képesek felismerni és kezelni a gyakorlatban. („A bőrelégtelenségre vonatkozó koncepció áttekintése”)


A Peptide/MicroRNA-31 Nanomedicine within an Electrospun Biomaterial Designed to Regenerate Wounds In Vivo - PubMed
Mulholland Ej, McErlean Em, Dunne N és McCarthy Ho (Egyesült Királyság, Írország) absztraktja (Acta Biomater. - „Peptid/MicroRNS-31 nanomedicina egy elektro-szálképzett bioanyagban, amelyet a sebek in vivo regenerálására terveztek”).


pdf (980 kB)!
Nursing knowledge on skin ulcer healing: a living scoping review protocol - Lww.com
Article by Joao Gomes, Paulino Sousa, Filipe Pereira, Carmen Queiros, Hugo Neves, Catarina Silva, Abel Paiva e Silva, Paulo Parente, Paula Sousa, Alice Brito, Antonia Paiva e Silva, Ernesto Jorge Morais, Alexandrina Cardoso, Ines Cruz, Natalia Machado, Fernando Oliveira, Fernanda Bastos, Paula Prata and Carlos Sequeira (Portugal, JBI). Ennek az áttekintésnek az a célja, hogy feltérképezze a bőrfekélyek gyógyulásával kapcsolatos ápolói ismereteket az ellátás bármely kontextusában. („Ápolási ismeretek a bőrfekélyek gyógyulásával kapcsolatban”)


Pattern of Wound Healing In Burn Patients Nursed On Air Fluidized Bed System: A Study of37 Cases - Ijhcr.com
Poonam Gupta, Shammi Purwar és Shesh Kumar (Saifai-Etawah, India) cikke (International Journal of Health and Clinical Research). A levegős fluidágyon ápolt égési betegek sebgyógyulása gyorsabb, mint a hagyományos kezelésnél. Csökkenti a pszichés traumákat, például a poszttraumás stressz-zavart (PTSD), valamint az általános mortalitást is. („Levegő fluidágyas rendszerben ápolt égési betegek sebgyógyulási mintája: 37 eset tanulmányozása”)


Fabricating scalable, personalized wound dressings with customizable drug loadings via 3D printing - PubMed
Jia Heng Teoh, Sook Muay Tay, Jerry Fuh és Chi-Hwa Wang (Szingapúr) absztraktja (J Control Release - „Méretezhető, személyre szabott kötszerek készítése testreszabható hatóanyag-feltöltéssel 3D nyomtatás útján”).


Roles of Oxidative Stress and Raftlin in Wound Healing Under Negative-Pressure Wound Therapy - Dovepress.com
Xingan Qiu, Yifan Wu, Dong Zhang, Hao Zhang, Aixi Yu és Zonghuan Li (Vuhan, Kína) cikke (Clinical, Cosmetic and Investigational Dermatology). Az NPWT elősegítheti a sebgyógyulást a Raftlin szabályozásával és az oxidatív stresszszint gátlásával. („Az oxidatív stressz és a Raftlin szerepe a sebgyógyulásban a negatívnyomás-terápia alatt”)


Biocompatibility evaluation for the developed hydrogel wound dressing - ISO-10993-11 standards - InVitro and InVivo study - PubMed
Thanusha Av és Veena Koul (New Delhi, India) absztraktja (Biomed Phys Eng Express - „Biokompatibilitás értékelés a kifejlesztett hidrogél kötszerekhez - ISO-10993-11 szabvány - InVitro és InVivo tanulmány”).


VEGF-A, PDGF-BB and HB-EGF engineered for promiscuous super affinity to the extracellular matrix improve wound healing in a model of type 1 diabetes - Nature.com
Michael J. V. White, Priscilla S. Briquez, David A. V. White és Jeffrey A. Hubbell (USA) cikke (npj Regenerative Medicine). A szerzők eredményei arra utalnak, hogy a VEGF-PlGF-2123-144, a PDGF-BB-PlGF-2123-144 és a HB-EGF-PlGF-2123-144 hármas terápiája hatásos lehet a cukorbetegség szövődményeként jelentkező krónikus, nem gyógyuló sebek kezelésére. („A VEGF-A, PDGF-BB és HB-EGF, amelyet az extracelluláris mátrixhoz való rendkívüli affinitásra terveztek, javítják a sebgyógyulást az 1-es típusú cukorbetegség modelljében”)


Experimental study of fat derived pellets promoting wound healing in rats - Tandofonline.com
Li Zeng, Shaolong Zhou, Chen Chen, Lin-hua Zhou, Xiujiang Shi,Zongjian Wu és Sheng-Kang Luo (Kína) cikke (Bioengineered). A zsírból származó pelletet a citoterápiás hatása ígéretes termékké teszi a klinikák sebkezelésében. („Kísérleti vizsgálat zsírból származó pelletekkel, amelyek elősegítik a sebgyógyulást patkányokban”)


Wound healing activities of polyurethane modified chitosan nanofibers loaded with different concentrations of linezolid in an experimental model of diabetes - Sciencedirect.com
Mahmoud H.Teaima, Mohamed K. Elasaly, Samia A. Omar, Mohamed A. El-Nabarawi és Kamel R.Shoueir (Egyiptom, Franciaország) absztraktja (Journal of Drug Delivery Science and Technology - „Különböző koncentrációjú linezoliddal töltött poliuretánnal módosított kitozán nanoszálak sebgyógyító hatása a cukorbetegség kísérleti modelljében”).


Anti-Aging β-Klotho Gene-Activated Scaffold Promotes Rejuvenative Wound Healing Response in Human Adipose-Derived Stem Cells - Mdpi.com
Ashang L. Laiva, Fergal J. O’Brien és Michael B. Keogh (Bahrein, Írország) cikke (Pharmaceuticals). A szerzők megállapították, hogy a β-Klotho gén által aktivált speciális váz óriási potenciállal rendelkezik a sebgyógyításban, és előmozdíthatja az őssejt-alapú terápiát a fiatalító gyógyító alkalmazásokban. („Az öregedésgátló β-Klotho gén által aktivált scaffold elősegíti a fiatalító sebgyógyulási reakciót az emberi zsírból származó őssejtekben”)


Growth factors for treating chronic venous leg ulcers: A systematic review and meta-analysis - Wiley.com
Yung Lee, Michael H. Lee, Steven A. Phillips és Michael C. Stacey abszraktja (Wound Repair and Regeneration - „Növekedési faktorok a krónikus vénás lábszárfekélyek kezelésében: Szisztematikus áttekintés és metaanalízis”).


Pressure Injury Prevalence in Acute Care Hospitals With Unit-Specific Analysis: Results From the International Pressure Ulcer Prevalence (IPUP) Survey Database - PubMed
Catherine A VanGilder, Jill Cox, Laura E Edsberg és Kimberly Koloms (USA) absztraktja (J Wound Ostomy Continence Nurs. - „Nyomási sérülések előfordulásának gyakorisága az akut ellátó kórházakban egységspecifikus elemzéssel: Az IPUP felmérés adatbázisának eredményei”).


Impact of Complex Wounds on Health-Related Quality of Life: A Descriptive Study - PubMed
Catherine R Ratliff és Virginia Rovnyak (Charlottesville, USA) absztraktja (J Wound Ostomy Continence Nurs. - „A komplex sebek hatása az egészséggel kapcsolatos életminőségre: leíró tanulmány”).


Characterization and Topical Study of Aloe Vera Hydrogel on Wound-Healing Process - Mdpi.com
Karen Zulema Meza-Valle, Rosa Alicia Alicia Saucedo-Acuña, Karla Lizzette Lizzette Tovar-Carrillo, Juan Carlos Carlos Cuevas-González, Erasto Armando Armando Zaragoza-Contreras és Juana Melgoza-Luevano (Mexikó) cikke (Polymers). Az eredmények azt mutatták, hogy a propándiollal és triethanolaminnel készített Aloe vera hidrogél felületi tulajdonságaival együtt javítja a gyors behatolást anélkül, hogy kiszárítaná a kezelt szövetet. Ez pozitívan befolyásolta a gyulladást, az angiogenezist és a sebösszehúzódást, 29%-kal csökkentve a teljes gyógyulási időt, és 15 nap alatt elérte a teljes sebzáródást. („Az aloe vera hidrogélnek a sebgyógyulási folyamatra gyakorolt hatásának jellemzése és helyi tanulmányozása”)


Effectiveness of low-level laser therapy compared with other conventional therapies on wound healing and pain reduction in patients with median sternotomy: a systematic review protocol - Lww.com
Mahendiran Murugan, Raja Regan és Ashokan Arumugam (India, Egyesült Arab Emírségek) cikke (JBI Evidence Synthesis). Az áttekintés az LLLT biztonságos alkalmazásával foglalkozik más beavatkozásokkal kombinálva vagy azok alternatívájaként a sebgyógyulás fokozására és a fájdalom csökkentésére medián szternotómiát követően. („Az alacsony szintű lézerterápia hatásossága más hagyományos terápiákkal összehasonlítva a sebgyógyulásban és a fájdalom csökkentésében medián szternotómiában szenvedő betegeknél: szisztematikus áttekintési protokoll”)


Efficacy and safety of CO2 laser in the treatment of chronic wounds: A Retrospective Matched Cohort Trial - Wiley.com
Haonan Guan, Di Zhang, Xian Ma, Yechen Lu, Jiaoyun Dong, Yiwen Niu, Yingkai Liu, Shuliang Lu, Jiping Xu és Jiajun Tang absztraktja (Lasers in Sugery and Medicine - „A CO2 lézer hatásossága és biztonságossága a krónikus sebek kezelésében: Retrospektív kohorsz vizsgálat”).


Preparation and Characterization of Curcumin Nanoemulgel Utilizing Ultrasonication Technique for Wound Healing: In Vitro, Ex Vivo, and In Vivo Evaluation - Mdpi.com
Mohammed S. Algahtani, Mohammad Zaki Ahmad, Ihab Hamed Nourein, Hassan A. Albarqi, Hamad S. Alyami, Mohammad H. Alyami, Abdulsalam A. Alqahtani, Ali Alasiri, Thamer S. Algahtani, Abdul Aleem Mohammed és Javed Ahmad (Najran, Szaúd Arábia) cikke (Gels). Az in vivo sebgyógyulási hatékonysági vizsgálat és a gyógyult szövetminták szövettani vizsgálata tovább erősíti a nanomedicina alapú megközelítés szerepét a kurkumin biofarmakon tulajdonságainak javításában. („Kurkumin nanoemulgél készítése és jellemzése ultrahangos technikát alkalmazva a sebgyógyuláshoz: in vitro, ex vivo és in vivo értékelés”)


Consistent practices in pressure ulcer prevention based on international care guidelines: A cross-sectional study - PubMed
Elina Haavisto, Minna Stolt, Pauli Puukka, Teija Korhonen és Emilia Kielo-Viljamaa (Finnország) absztraktja (Int Wound J. - „Következetes gyakorlatok a nyomási fekély megelőzésében a nemzetközi ellátási irányelvek alapján: Keresztmetszeti vizsgálat”).


Effect of Postoperative Compression Therapy on the Success of Liposuction in Patients with Advanced Lower Limb Lymphedema - PubMed
Shuhei Yoshida, Isao Koshima, Hirofumi Imai, Solji Roh, Toshiro Mese, Toshio Uchiki, Ayano Sasaki és Shogo Nagamatsu (Hiroshima, Japán) absztraktja (J Clin Med. - „A posztoperatív kompressziós terápia hatása a zsírleszívás sikerére előrehaladott alsó végtagi limfödémában szenvedő betegeknél”).


Fistula Focus: Practical Application Tips for Managing Fistulas - Woundsource.com
Mary Anne R. Obst cikke. A fistula két olyan szerv közötti kapcsolat, amelyek normálisan nem kapcsolódnak egymáshoz, mint például a gyomor és a bőr. A sipolyok különféle körülmények között és számos okból alakulnak ki, például rosszindulatú daganatok, Crohn-betegség, vastagbélgyulladás és mások miatt. Sokszor sebészeti beavatkozás után fordulnak elő. („Fistula a középpontban: Gyakorlati tippek a sipolyok kezelésére”)


Integration of Choline Chloride-Based Natural Deep Eutectic Solvents and Macroporous Resin for Green Production of Enriched Oil Palm Flavonoids as Natural Wound Healing Agents - Mdpi.com
Mohamad Shazeli Che Zain, Jen Xen Yeoh, Soo Yee Lee, Adlin Afzan és Khozirah Shaari (Selangor, Malajzia) cikke (Antioxidants). A tanulmány eredményei azt mutatták, hogy a természetes mélyeutektikus oldószerek (NaDES) ígéretes környezetbarát zöld oldószerek lehetnek a bioaktív olajpálma (Elaeis guineensis Jacq.) flavonoidok kinyerésére, amelyek nagy potenciállal bírnak sebgyógyító szerként. („Kolin-klorid alapú természetes mélyeutektikus oldószerek és makropórusos gyanta integrálása a dúsított olajos pálmaflavonoidok zöld előállításához”)


Use of Oxidized Regenerated Cellulose/Collagen Matrix in Chronic Diabetic Foot Ulcers: A Systematic Review - Lww.com
Gisele Chicone, Viviane Fernandes de Carvalho and Andre´ Oliveira Paggiaro (Sao Paulo, Brazília) cikke (Advances in Skin & Wound Care). Az áttekintett tanulmányok számos módszertani hibája miatt ezek az eredmények arra utalnak, hogy jelenleg nincs olyan kutatási bizonyíték, amely arra utalna, hogy az oxidált regenerált cellulóz/kollagén mátrix (ORC+C) használata javítja a DFU-k sebgyógyulási sebességét. („Oxidált regenerált cellulóz/kollagén mátrix alkalmazása krónikus diabéteszes lábfekélyeknél: Szisztematikus áttekintés”)


Design, preparation and in vitro characterization of biomimetic and bioactive chitosan/polyethylene oxide based nanofibers as wound dressings - PubMed
Oana Maria Ionescu, Andreea-Teodora Iacob, Arn Mignon, Sandra Van Vlierberghe, Mihaela Baican, Maricel Danu, Constanța Ibănescu, Natalia Simionescu és Lenuța Profire (Románia, Belgium) absztraktja (Int J Biol Macromol. - „Biomimetikus és bioaktív kitozán/polietilén-oxid alapú nanoszálak, mint sebkötések tervezése, elkészítése és in vitro jellemzése”).


Evaluation of the Healing Effect of Ointments Based on Bee Products on Cutaneous Lesions in Wistar Rats - Mdpi.com
Calin Vasile Andritoiu, Cristina Lungu, Maricel Danu, Bianca Ivanescu, Corina Elena Andriescu, Laurian Vlase, Corneliu Havarneanu, Camelia Elena Iurciuc (Tincu) és Marcel Popa (Románia) cikke (Pharmaceuticals). Valamennyi kenőcs jótékony hatással volt a sebösszehúzódásra és a re-epithelializációs periódusra, de a legjelentősebb eredményt mind makroszkopikusan, mind különösen szövettani architektúra szempontjából a szinergikus hatásának köszönhetően a mindhárom apiterápiás terméket tartalmazó kenőcs mutatta. („A méhészeti termékeken alapuló kenőcsök bőr léziókra gyakorolt gyógyító hatásának értékelése Wistar patkányokban”)


Chlorhexidine Coated Polyglactin Sutures In Prevention Of Surgical Site Infection - Pharmascope.org
Shivangi Gaur, Subhashini R., Madhulaxmi M. és Abdul Wahab P. U. (India) cikke (International Journal of Research in Pharmaceutical Sciences). A varratanyaghoz tapadt orális kórokozók teljes számát tekintve nem volt kimutatható csökkenés a klórhexidinnel bevont varratok esetében. A klórhexidinnel bevont varróanyag használata nem jelent előnyt az intraorális sebészetben. („Klórhexidinnel bevont polilaktin varratok a műtéti fertőzések megelőzésére”)


Pressure ulcers microbiota dynamics and wound evolution - PubMed
Catherine Dunyach-Remy, Florian Salipante, Jean-Philippe Lavigne, Maxime Brunaud, Christophe Demattei, Alex Yahiaoui-Martinez, Sophie Bastide, Claire Palayer, Albert Sotto és Anthony Gélis (Franciaország) absztraktja (Sci Rep. - „A nyomási fekélyek mikrobiota dinamikája és a sebek evolúciója”).


Synthesis and characterization of a novel pH-responsive drug-releasing nanocomposite hydrogel for skin cancer therapy and wound healing - Rsc.org
Andrea Gonsalves, Pranjali Tambe, Duong Le, Dheeraj Thakore, Aniket S. Wadajkar, Jian Yang, Kytai T. Nguyen és Jyothi U. Menon (USA) absztraktja (Journal of Materials Chemistry B - „Egy új, pH-érzékeny, hatóanyag-leadó nanokompozit hidrogél szintézise és jellemzése bőrrák terápiához és sebkezeléshez”).


Ion channel mechanosensor plays a key role in regulating the speed of skin wound healing - News-medical.net
A Kaliforniai Egyetem (UCI, Irvine) kutatói kimutatták, hogy a PIEZO1, a sejtekben található ioncsatorna mechanoszenzor kulcsszerepet játszik a bőrsebek gyógyulási sebességének szabályozásában. („Az ioncsatorna mechanoszenzor kulcsszerepet játszik a bőrseb gyógyulási sebességének szabályozásában”)


New Perspectives on Old and New Therapies of Staphylococcal Skin Infections: The Role of Biofilm Targeting in Wound Healing - Mdpi.com
Oriana Simonetti, Giulio Rizzetto, Giulia Radi, Elisa Molinelli, Oscar Cirioni, Andrea Giacometti és Annamaria Offidani (Ancona, Olaszország) cikke (Antibiotics). A szerzők szakirodalmi áttekintése szerint a biofilm célzása fontos terápiás választás akut és krónikus fertőzött bőrsebeknél mind az antibiotikum-rezisztencia leküzdése, mind a jobb sebgyógyulás érdekében. („Új perspektívák a staphylococcus bőrfertőzések régi és új terápiáihoz: a biofilm célzás szerepe a sebgyógyulásban”)


Cerium oxide nanoparticle conjugation to microRNA-146a mechanism of correction for impaired diabetic wound healing - PubMed
Lindel C Dewberry, Stephen M Niemiec, Sarah A Hilton, Amanda E Louiselle, Sushant Singh, Tamil S Sakthivel, Junyi Hu, Sudipta Seal, Kenneth W Liechty és Carlos Zgheib (USA, India) absztraktja (Nanomedicine - „Cérium-oxid nanorészecskék konjugációja mikroRNS-146a korrekciós mechanizmussal a a károsodott diabéteszes sebgyógyulásért”).


Factors associated with pressure ulcer onset after knee replacement - PubMed
Cristiana Forni, Nicola Cerantola, Gianfranco Ferrarelli, Luana Lombrosi, Andrea Bolzon, Emanuela Natali, Fabio D'Alessandro és Mattia Morri (Bologna, Olaszország) absztraktja (J Wound Care - „A nyomási fekély kialakulásával kapcsolatos tényezők térdprotézis után”).


The successful use of polylactide wound dressings for chronic lower leg wounds: A retrospective analysis - Wiley.com
Sebastian P. Nischwitz, Daniel Popp, David Shubitidze, Hanna Luze, Robert Zrim, Klaus Klemm, Matthias Rapp, Herbert L. Haller, Manuel Feisst és Lars-Peter Kamolz (Ausztria, Németország) cikke (International Wound Journal). A tanulmány igazolja, hogy a Suprathel értékes eszköz a sebkezelő szakemberek fegyverzetében. A szerzők nem csak a krónikus sebekre tudtak pozitív hatást felmutatni, hanem jelentős sebméret-csökkenést is kimutathattak az idősek és fiatalok krónikus sebeiben, valamint a diabéteszes sebekben. („A polilaktid kötszerek sikeres alkalmazása krónikus alsó lábszár sebekre: retrospektív elemzés”)


Injectable and Antioxidative HT/QGA Hydrogel for Potential Application in Wound Healing - Mdpi.com
Yikun Ren, Dan Zhang, Yuanmeng He, Rong Chang, Shen Guo, Shanshan Ma, Minghao Yao és Fangxia Guan (Csengcsou, Kína) cikke (Gels). Ez a hidrogél kiváló injektálhatóságot, kedvező antioxidáns aktivitást és jó biokompatibilitást mutatott. Ezenkívül a szerzők értékelték a HT/QGA hidrogél terápiás hatását egy teljes vastagságú bőrsérülési modellben. Ezek az eredmények arra utalnak, hogy a HT/QGA hidrogél nagyszerű alkalmazási lehetőséget kínálhat a sebkezelésben. („Injektálható és antioxidatív HT/QGA hidrogél a sebgyógyításban való alkalmazáshoz”)


A Case for Hypochlorous Acid Solution as a Replacement for NSS in Wound Hygiene: A Review - Lermagazine.com
James McGuire cikke. Tekintettel arra, hogy nem hatékony a bioterhelés csökkentésében, a normál steril sóoldat nem biztos, hogy a legjobb megoldás erre a fontos feladatra. („A hipoklórsavas oldat az NSS helyettesítésére a sebhigiéniában: áttekintés”)


IL-36Ra discovery may help heal skin wounds from ischemia reperfusion - Drugtargetreview.com
Az interleukin-36 receptor antagonista (IL-36Ra) hiánya szignifikánsan lelassította a sebgyógyulást az egerek ischaemia-reperfúziós sérüléseiben. („Az IL-36Ra felfedezése segíthet az ischaemia reperfúzióból származó bőrsebek gyógyításában”)


Enhanced wound healing properties of guar gum/curcumin-stabilized silver nanoparticle hydrogels - Nature.com
Sakkarin Bhubhanil, Chanon Talodthaisong, Mattaka Khongkow, Katawut Namdee, Prapimpun Wongchitrat, Werayut Yingmema, James A. Hutchison, Sarawut Lapmanee és Sirinan Kulchat (Thaiföld, Ausztrália) cikke (Scientific Reports). A kórszövettani vizsgálatok azt mutatják, hogy a hidrogél kompozit elősegíti a gyógyulás gyulladásos szakaszából a proliferációs szakaszba való átmenetet, elősegítve a fibroblasztok és új erek képződését, míg a célgénexpressziós vizsgálatok megerősítik, hogy a felgyorsult szöveti remodeling a normál útvonalak mentén megy végbe. Ezek a hidrogél kompozitok nagy antibakteriális kapacitású sebkötöző anyagokká válhatnak. („A guargumival/kurkuminnal stabilizált ezüst nanorészecskés hidrogélek fokozott sebgyógyító tulajdonságai”)


Outpatient wound clinics during COVID-19 maintained quality but served fewer patients - Jamda.com
Sang Kyu Cho, Soeren Mattke, Mary Sheridan és William Ennis (USA) cikke (JAMDA). A COVID-19-hez kapcsolódó fennakadások ellenére a szerzők eredményei azt sugallják, hogy a sebkezelő klinikák fenntartották az ellátást igénylő betegek ellátási színvonalát és eredményeit. Ez a pozitív eredmény nem csökkentheti azt a problémát, hogy az új sebek száma meredeken csökkent. („A járóbeteg sebklinikák a COVID-19 idején megőrizték a minőséget, de kevesebb beteget szolgáltak ki”)


Development of nanobiomaterial for wound healing based on silver nanoparticles loaded on chitosan hydrogel - Springer.com
S. Bharathi, B. Ramesh, S. Kumaran, M. Radhakrishnan, D. Saravanan, P. Saravanan, S. R. Pugazhvendan és M. S. Nalinasundari absztraktja (Biotech - „Kitozán-hidrogélre feltöltött ezüst nanorészecskéken alapuló nanobioanyag fejlesztése sebkezeléshez”).


Effect on healing rates of wounds treated with direct cold atmospheric plasma: a case series - Magonlinelibrary.com
Jennifer Ernst, Murat Tanyeli, Thomas Borchardt, Moses Ojugo, Andreas Helmke, Wolfgang Viöl, Arndt F Schilling és Gunther Felmerer absztraktja (Journal of Wound Care - „A közvetlen hideg atmoszférikus plazmával kezelt sebek hatása a gyógyulási rátára: esetsorozat”).


Wound Care, Then and Now: A Brief History of the Evolution of Wound Care - Woundsource.com
Emily Greenstein cikke. A sebkezelés a babonákon alapuló kezelésektől a szisztematikus, bizonyítékokon alapuló ellátásig fejlődött. A sebgyógyítás története ie 2000-ig nyúlik vissza. („Sebkezelés régen és most: A sebkezelés fejlődésének rövid története”)


Skin injuries associated with severe life-threatening situations: A new conceptual framework - PubMed
Francisco Pedro García-Fernández, J Javier Soldevilla-Agreda, Manuel Rodriguez-Palma és Pedro L Pancorbo-Hidalgo (Spanyolország) absztraktja (J Nurs Scholarsh. - „Súlyos életveszélyes helyzetekhez kapcsolódó bőrsérülések: Új fogalmi keret”).


The global burden of decubitus ulcers from 1990 to 2019 - PubMed
Xianghong Zhang, Na Zhu, Zhihong Li, Xiangtao Xie, Tang Liu és Guoqing Ouyang (Kína) absztraktja (Sci Rep. - „A decubitus fekélyek globális terhe 1990 és 2019 között”).


Direct Current Electrical Fields Improve Experimental Wound Healing by Activation of Cytokine Secretion and Erk1/2 Pathway Stimulation - Mdpi.com
Chao Lu, Jonas Kolbenschlag, Andreas K. Nüssler, Sabrina Ehnert, Colin D. McCaig, Urška Čebron, Adrien Daigeler és Cosima Prahm (Németország, Egyesült Királyság) cikke (Life). Az eredmények azt mutatják, hogy a humán epidermális sejtek egyenáramú elektromos mezőknek való kitétele pozitív hatással van a migrációra, a proliferációra és a citokin szekrécióra - a sebgyógyulás három fontos lépésére -, és ezeket a hatásokat részben az Erk1/2 jelátviteli útvonal aktiválása közvetítheti. („Az egyenáramú elektromos mezők javítják a kísérleti sebgyógyítást a citokin szekréció aktiválásával és az Erk1/2 útvonal stimulációjával”)


Cellular Mechanisms and Therapies in Wound Healing: Looking toward to Future - Researchgate.net
Stefani Bacci (Firenze, Olaszország) cikke (Biomedicines). A sejtinfiltrációra adott válaszok alapos ismerete továbbra is alapvető fontosságú a sebgyógyulás tanulmányozásában. Tudatában kell lennie annak a ténynek, hogy az effektorsejtek (fibroblasztok vagy myofibroblasztok) modulációja más, a sebgyógyulásban mélyen részt vevő olyan sejttípusokhoz (például hízósejtekhez vagy dendritikus sejtekhez) kapcsolódik, amelyek jelen vannak a bőr mikrokörnyezetében. („Sebgyógyulási sejtmechanizmusok és terápiák: jövőbe tekintés”)


Gremlin: a complex molecule regulating wound healing and fibrosis - PubMed
Steven O'Reilly (Durham, Egyesült Királyság) absztraktja (Cell Mol Life Sci. - „Gremlin: egy komplex molekula, amely szabályozza a sebgyógyulást és a fibrózist”).


Hold the antibiotics: next-generation hydrogels have arrived - Biotechniques.com
Storm Johnson cikke. Svéd tudósok új, nem antibiotikus hidrogél osztályt hoztak létre, amely képes leküzdeni a multidrog-rezisztens (MDR) bakteriális fertőzéseket azáltal, hogy fokozza a bőr természetes immunvédelmét. („Tartsa vissza az antibiotikumot: megérkeztek a következő generációs hidrogélek”)


Platelet-Rich Fibrin in Combination with Local Antibiotics Optimizes Wound Healing After Deep Sternal Wound Problems and Prevents Reinfection - PubMed
Ralf-Uwe Kuehnel, Filip Schroeter, Torsten Mueller, Roya Ostovar és Johannes M Albes (Bernau, Németország) absztraktja (Surg Technol Int. - „A vérlemezkékben gazdag fibrin lokális antibiotikumokkal kombinálva optimalizálja a sebgyógyulást a mély steralis sebproblémák után, és megakadályozza az újrafertőződést”).


The Hemostatic and Wound Healing Effect of Chitosan Following Debridement of Chronic Ulcers - PubMed
David H Keast és Ashrafunissa Janmohammad (London, Kanada) absztraktja (Wounds - „A kitozán vérzéscsillapító és sebgyógyító hatása a krónikus fekélyek debridálása után”).


Insight Into the Beneficial Role of Lactiplantibacillus plantarum Supernatant Against Bacterial Infections, Oxidative Stress, and Wound Healing in A549 Cells and BALB/c Mice - Frontiersin.org
Ashish Kumar Dubey, Mansi Podia, Priyanka, Sachin Raut, Sanpreet Singh, Anil Kumar Pinnaka és Neeraj Khatri (Chandigarh, India) cikke (Front. Pharmacol.). A szerzők eredményei feltárják az Lp2621 protektív szerepét a bakteriális fertőzések, az oxidatív stressz és a sebgyógyulás ellen. („Betekintés a Lactiplantibacillus plantarum jótékony szerepébe a bakteriális fertőzések, az oxidatív stressz és a sebgyógyulás ellen az A549 sejtekben és BALB/c egerekben”)


A new innovation in topical diabetic foot ulcer; hyaluronic acid platelet-rich fibrin (HAPRF) gel - a study in inflammation and angiogenesis - Balimedicaljournal.org
Ronald W. Kartika, Idrus Alwi, Em Yunir, Sarwono Waspadji, Saptawati Bardosono, Suzzana Immanuel, Todung Silalahi, Saleha Sungkar, Jusuf Rachmat, Franciscus D. Suyatna és Mirta Hediyati Reksodiputro (Jakarta, Indonézia) cikke (Bali Medical Journal). Az A-PRF +HA beadása csökkenti az IL-6 szintet, és felgyorsítja a DFU-s betegek sebgyógyulását. A HAPRF közvetlenül segíti az epithelializációt és a granulációs indexet. („Új innováció a lokális diabéteszes lábfekélyben; hialuronsav, vérlemezkékben gazdag fibrin (HAPRF) gél – gyulladás- és angiogenezises vizsgálat”)


Silica/Protein and Silica/Polysaccharide Interactions and Their Contributions to the Functional Properties of Derived Hybrid Wound Dressing Hydrogels - Hindawi.com
Monica Mesa és Natalia Y. Becerra (Medellín, Kolumbia) cikke (International Journal of Biomaterials). Az áttekintés első része a szintetikus szilícium-dioxid porózus, morfológiai és kémiai jellemzőinek a hibrid kötszer hidrogélek bioaktivitására gyakorolt hatását vizsgálja. Ezt követi a kovasav/fehérje és a kovasav/poliszacharid kölcsönhatások mechanizmusainak kommentált áttekintése. („Szilícium-dioxid/fehérje és szilícium-dioxid/poliszacharid kölcsönhatások és hozzájárulásuk a származtatott hibrid kötszer hidrogélek funkcionális tulajdonságaihoz”)


Agrin-Matrix Metalloproteinase-12 axis confers a mechanically competent microenvironment in skin wound healing - Nature.com
Sayan Chakraborty, Divyaleka Sampath, Melissa Ong Yu Lin, Matthew Bilton, Cheng-Kuang Huang, Mui Hoon Nai, Kizito Njah, Pierre-Alexis Goy, Cheng-Chun Wang, Ernesto Guccione, Chwee-Teck Lim és Wanjin Hong (Szingapúr) cikke (Nature Communications). Az Agrin átalakítja a citoszkeletális architektúrát az aktomiozin vezetékek javításával, amikor a sérülést követő geometriai feszültséget és erőt érzékeli. Ezenkívül a szerzők a Mátrix Metalloproteináz-12-t az Agrin-féle mechanopercepció downstream effektoraként azonosítják. („Az Agrin-Mátrix Metalloproteináz-12 tengely mechanikailag kompetens mikrokörnyezetet biztosít a bőr sebgyógyulásában”)


Efficacy of Hydromechanical Therapy in Nonhealing, Chronic Wounds as a Cost- and Clinically Effective Wound Care Modality - Hmpgloballearningnetwork.com
Haley DesJardins, Sydney Char, Patrick Marasco, Yung-Chang Hsu és Lifei Guo (Burlington, USA) cikke. A jelenlegi klinikai eredmények új perspektívát kínálnak a hidromechanikus terápia hagyományos műtéti modalitásának a krónikus sebkezelésben betöltött szerepére és az ezzel járó lehetséges költségmegtakarítási lehetőségre. („A hidromechanikus terápia hatékonysága nem gyógyuló, krónikus sebekben, mint költséghatékony és klinikailag hatékony sebkezelési modalitás”)


Epidemiology, Pathophysiology, and Management Strategies of Neonatal Wound Care - PubMed
Yomna Amer, Catherine Bridges és Kalyani Marathe (USA) absztraktja (Neoreviews - „Az újszülöttkori sebkezelés epidemiológiája, kórélettana és kezelési stratégiái”).


Association of Pressure injury with body care activities in nursing homes - PubMed
Kinjal N Sethuraman, Surbhi Leekha, Timileyin Adediran és Mary Claire Roghmann (Baltimore, USA) absztraktja (Wound Repair Regen. - „A nyomási sérülés és a test ápolásának összekapcsolása az idősotthonokban”).


VAP-PLGA Microspheres (VAP-PLGA) Promote Adipose-Derived Stem Cells (ADSCs)-Induced Wound Healing in Chronic Skin Ulcers in Mice via PI3K/Akt/HIF-1α Pathway - Tandfonline.com
Wen Jiang, Jun Zhang, Xudong Zhang, Chenghong Fan és Jinlong Huang (Kína) cikke (Bioengineered). A VAP a PI3K/Akt/HIF-1α útvonal aktiválásával elősegítette az ADSC-k növekedését, migrációját, invázióját és angiogenezisét, a VAP-PLGA pedig fokozta az ADSC-k funkcióját a sebgyógyulás elősegítésében in vivo, ami összefüggésben volt az angiogenezissel, gyulladásgátlással és a dermális kollagénszintézissel. („A VAP-PLGA mikrogömbök (VAP-PLGA) elősegítik a zsírból származó őssejtek (ADSC) által indukált sebgyógyulást egerek krónikus bőrfekélyeiben a PI3K/Akt/HIF-1α útvonalon keresztül”)


Energy-based devices for the treatment of acne scars: 2021 international consensus recommendations - PubMed
Fares Salameh, Peter R Shumaker, Greg J Goodman, Leah K Spring, Meghan Seago, Murad Alam, Firas Al-Niaimi, Daniel Cassuto, Henry Hl Chan, Christine Dierickx, Matthias Donelan, Gerd G Gauglitz, Merete Haedersdal, Andrew C Krakowski, Woraphong Manuskiatti, William B Norbury, Rei Ogawa, David M Ozog, Uwe Paasch, E Victor Ross, Matteo Tretti Clementoni, Jill Waibel, Ardeshir Bayat, Boncheol Leo Goo és Ofir Artzi (Izrael, USA, Ausztrália, Dánia, Olaszország, Kína, Luxemburg, Németország, Thaiföld, Japán, UK, Dél-Afrika, Dél-Korea) absztraktja (Lasers Surg Med. - „Energiaalapú eszközök az aknés hegek kezelésére: 2021-es nemzetközi konszenzusos ajánlások”).


Topical application of metformin accelerates cutaneous wound healing in streptozotocin-induced diabetic rats - PubMed
Fatma Kubra Tombulturk, Zeynep Gizem Todurga-Seven, Onder Huseyinbas, Sibel Ozyazgan, Turgut Ulutin és Gonul Kanigur-Sultuybek (Isztambul, Törökország) absztraktja (Mol Biol Rep. - „A metformin helyi alkalmazása felgyorsítja a bőr sebének gyógyulását streptozotocin-indukált cukorbeteg patkányokban”).


Wound Healing with Electrical Stimulation Technologies: A Review - Mdpi.com
Yt Jun Cheah, Muhamad Ramdzan Buyong és Mohd Heikal Mohd Yunus (Malajzia) cikke (Polymers). A szövetépítés és a regeneratív gyógyászat megjelenésével érdekessé vált az elektro konduktív bioanyagok modern miniatürizált kötszerbe való integrálása, és az intelligens bioanyagok ismereteinek fejlődésével lehetővé is vált. („Sebkezelés elektromos stimulációs technológiával: áttekintés”)


Living Bacterial Hydrogels for Accelerated Infected Wound Healing - Wiley.com
Zunzhen Ming, Lin Han, Meiyu Bao, Huanhuan Zhu, Sujing Qiang, Shaobo Xue és Weiwei Liu cikke (Advanced Sciences). Mind in vitro, mind in vivo kísérletek azt mutatják, hogy a hidrogél vázszerkezet kiváló a káros baktériumokkal szembeni és gyulladásgátló képessége, elősegíti a fertőzött sebek záródását és az új szövetek regenerálódását. Ez a munka új utakat nyithat meg az élő baktériumok alkalmazásában a fertőzött sebek klinikai kezelésében. („Élő bakteriális hidrogélek a fertőzött sebek gyors gyógyulásához”)


Skin Type and Microbiome Determine the Speed of Wound Healing - Technologynetworks.com
Bár az emlősök és a halak sebgyógyulási folyamata rendkívül hasonló, az utóbbiakkal kapcsolatos kutatások alig állnak rendelkezésre. Ennek a tudáshiánynak a pótlására a koreai Daegu Gyeongbuk Tudományos és Technológiai Intézet egyetemi hallgatóiból álló csapat összehasonlító tanulmányt végzett hét különböző halfaj sebgyógyulásával kapcsolatban, és megvizsgálta a bőrbaktériumok közösségének szerepét, bebizonyítva, hogy a halak kiváló modellel lehetnek a sebgyógyulás mechanizmusainak feltárásában. („A bőrtípus és a mikrobiom határozza meg a sebgyógyulás sebességét”)


The signaling pathways of traditional Chinese medicine in promoting diabetic wound healing - Sciencedirect.com
Xin Zhou, Yanling Guo, Kun Yang, Peng Liu és Jun Wang (Tiencsin, Kína) absztraktja (Journal of Ethnopharmacology - „A hagyományos kínai orvoslás jelátviteli útjai a diabéteszes seb gyógyulásának elősegítésében”).


3D bioprinted silk fibroin hydrogels for tissue engineering - PubMed
Soon Hee Kim, Heesun Hong, Olatunji Ajiteru, Md Tipu Sultan, Young Jin Lee, Ji Seung Lee, Ok Joo Lee, Hanna Lee, Hae Sang Park, Kyu Young Choi, Joong Seob Lee, Hyung Woo Ju, In-Sun Hong és Chan Hum Park (Dél-Korea) absztraktja (Nat Protoc. - „3D bionyomtatott selyem fibroin hidrogélek szövetépítési célokra”).


Treatment of open wounds secondary to trauma using polyurethane foams with boric acid particles - PubMed
Hasan Ulaş Oğur, Rana Kapukaya, Osman Çiloglu, Özgür Külahcı, Volkan Tolga Tekbaş és Abdulkerim Yörükoğlu (Törökország) absztraktja (Ulus Travma Acil Cerrahi Derg - „Trauma következtében fellépő nyílt sebek kezelése bórsav-részecskés poliuretán habbal”).Önt is várjuk a Magyar Sebkezelő Társaság tagjai közé!

Ehhez:

Várjuk online jelentkezését!

vagy kérjük,

Töltse le és küldje vissza a regisztrációs lapot!