Sebkezelésben használt biologikumok piaca

Nyitóoldal > Blog > 2020

Magyar Sebkezelő Társaság

Szerző: Várhegyi László

Régen foglalkoztunk már a sebkezeléssel kapcsolatos termékek és szolgáltatások piacával, pedig az MSKT.hu portál böngészőinek egy jelentős része a cégképviselők közül kerül ki, s a trendek a gyógyítók számára is megmutatják, hogy milyen újdonságok várhatók, milyen innovációk épülnek, épülhetnek be a mindennapi gyakorlatba.

Biologikum A mostani blogbejegyzésben két friss tanulmány kapcsán a biologikumokat vesszük górcső alá, ezen belül is azokat a fejlett termékeket, amelyeket a krónikus sebek kezelésére használnak. Sebkezelő biologikumok alatt most olyan élő szervezetekből származó, vagy ilyen komponenseket tartalmazó szereket értünk, amelyek segítenek a fertőzések kontrollálásában vagy gyógyításában. Aktív biológiai ágenseket tartalmaznak, például növényi eredetű aktív biomolekulákat, amelyek antioxidáns, antimikrobiális vagy gyulladásgátló tulajdonságokkal rendelkeznek. Ezen biológiai sebgyógyító terápiák célja a gyógyulás felgyorsítása a gyulladásos mediátorok modulálásával vagy fokozásával.

Az első elemzés készítője az indiai székhelyű Coherent Market Insights, de nyitottak irodát az USA-ban, az Egyesült Királyságban és Japánban is. Címe: Wound Care Biologics Market Size, Trends, Shares, Insights and Forecast – 2025 (A sebkezelő biologikumok piacának mérete, trendek, részvények, betekintés és előrejelzés - 2025). Jelentős növekedés várható ezen a területen, mert
- tovább tart a népesség elöregedése
- a diabéteszes fekélyek kezelésével kapcsolatban problémák merülnek fel (hospitalizáció, fertőzés, amputáció)
- a piac várhatóan profitál majd a kereskedelemben kapható bőrpótlásokból, amelyek klinikai és kísérleti bizonyítékokkal rendelkeznek hatékonyságukról a sebgyógyulás területén.

Ezen termékek globális piacát 2016-ban 1,2 milliárd dollárra becsülték, és a vizsgált időszakban (2017-2025) várhatóan évente átlagosan (CAGR) 6,9%-kal fog emelkedni.

Az időskorú népesség jelentős növekedése, valamint az égési sérülések és a bőrrák következtében fellépő krónikus bőrsebek egyre növekvő gyakorisága növelte a keresletet, a biologikumoknak a fertőzések kezelésére vagy gyógyítására történő felhasználása az utóbbi években exponenciálisan nőtt.

A cukorbetegek számának növekedésével párhuzamosan nő azok száma is, akiknél fekély alakul ki. A Global Diabetes Community 2017. évi becslése szerint 422 millió felnőtt élt akkor cukorbetegséggel világszerte, és ez 2040-re várhatóan 642 millióra fog növekedni. Journal of Foot and Ankle Surgery egyik 2016-os cikke szerint a betegek egyre növekvő száma a szövődmények számának növekedéséhez vezetett, ahol a perifériás neuropathia, a lábszárfekély és a perifériás artériás betegség (PAD) kétszer olyan gyakori a diabéteszesek körében, mint a nem-cukorbetegeknél, s a 40 éves vagy annál idősebb cukorbetegek 30%-át érinti. Az Advances in Wound Care Journal c. szakfolyóiratban 2015-ben arról írtak, hogy a cukorbetegek 15-20%-ának valószínűleg krónikus, nem gyógyuló lábsebeik vannak. Így a sebkezelő biológiai termékek költséghatékony lehetőséget kínálnak a betegeknek a krónikus sebek kezelésére, ezáltal csökkentve a betegek gazdasági terheit.

Másrészt a bőrpótlókkal és a kapcsolódó biológiai anyagokkal járó magas költségek olyan alapvető tényezők, amelyek várhatóan megfékezik a piaci növekedést. Például, az Advances in Skin Substitutes Journal egyik cikke szerint (2014) minden Epicel-lel borított 1%-os testfelület költsége meghaladja a 13.000 USD-t. Ez viszont az alternatív és költséghatékony sebkezelő termékek egyre növekvő átvételéhez vezet, ami várhatóan negatívan befolyásolja a piac növekedését.

 Ugyanakkor számos cég kínál xenograftokat, amelyek barrierként szolgálnak, és megóvják a sebeket a baktériumoktól és fizikai traumáktól, csökkentik a fájdalmat, növelik a nedvesség- és hővisszatartást. Jelentős erőfeszítéseket tesznek a költséghatékony és jó minőségű biológiai termékek megfizethető áron történő kifejlesztése érdekében, hogy világszerte hozzáférhetőbbé váljanak az akut vagy krónikus sebben szenvedő betegek számára.

A krónikus sebek különféle hatásokat gyakorolhatnak a betegek egészségére és életminőségére, mivel fájdalmasak, korlátozzák a napi tevékenységet, érzelmi stresszt, szorongást és depressziót okozhatnak. A 2015. évi Advances in Wound Care Journal szerint a krónikus láb- és lábszárfekélyek átlagosan kb. 12 hónapig tartanak, és a betegség kiújulása a betegek akár 65%-át is érintheti, ami funkcióvesztéshez és az életminőség romlásához vezet. Emellett a morbiditás egyik fő oka is.

A traumás események – például balesetek, égési esetek, krónikus betegségek, szisztémás betegségek, műtétek és korlátozott mozgásképesség – növekvő gyakorisága a krónikus sebek előfordulásának fő tényezője. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szerint az égési sérülések a morbiditás legfontosabb okai, ideértve az elhúzódó kórházi ápolást, az adott testfelület „csúffá” válását és a fogyatékossághoz igazított életéveket (DALY) az alacsony- és közepes jövedelmű országokban. A kiterjedt kutatás és fejlesztés (K+F) mellett ezek a tényezők teremtenek pozitív kilátásokat a piac számára az előrejelzési időszakban.

A legnagyobb piaci szegmens Észak-Amerika. Az American Diabetes Association 2016-os adatai szerint egy lábfekély gyógyításának átlagos költsége 8.000 USD, egy major amputációé pedig 45.000. A vénás lábfekély az Egyesült Államokban a leggyakoribb sebtípus, s csaknem 2 millió embert érint.

Vezető gyártók: Smith & Nephew Plc., Organogenesis Inc., Integra Lifesciences Holdings Corporation, Skye Biologics, Alphatec Holdings Inc., Solsys Medical LLC, Amino Technology LLC és Osiris Therapeutics Inc.

Némileg más következtetésre jutott „Wound Care Biologics Market: Global Industry Trends, Share, Size, Growth, Opportunity and Forecast 2019-2024” (kb. „Sebkezelő biologikumok piaca: globális ipari tendenciák, részesedés, méret, növekedés, lehetőségek és előrejelzés 2019-2024”) című tanulmányában az IMARC Group. A cég előrejelzése szerint a piac forgalma a 2019-es 1,5 milliárd dollárról 2024-re eléri a 2,35 milliárdot, ami a 2019-2024 közötti időszak CAGR-értékét 9% körülire teszi (Coherent Market Insights: 2017-2025 - 6,9%).

A műfaji korlátok nem teszik lehetővé, hogy kitérjünk (például) az ortobiologikumokra, amelyek az emberi testből kezelés céljára nyert biológiai anyagok. Regeneráló sejtterápiákként is ismertek, mivel a normál működés helyreállításával elősegítik a sebek, a törések és az izmok gyógyulását, az inak és ínszalagok kezelését. Akit érdekel ez a piac, az itt találhatja meg a Next Move Strategy Consulting e területről szóló friss jelentését.

Megosztás:


Kérjük, szóljon hozzá a cikkhez!

E-mail cím (nem fog megjelenni): *  

Név: *  

A bejegyzés címe, amelyhez hozzá kíván szólni:  

Hozzászólás: *  


Önt is várjuk a Magyar Sebkezelő Társaság tagjai közé!

Ehhez:

Várjuk online jelentkezését!

vagy kérjük,

Töltse le és küldje vissza a regisztrációs lapot!