Lökéshullám és sebkezelés

Nyitóoldal > Blog > 2020

Magyar Sebkezelő Társaság

Szerző: Várhegyi László

A Wikipédia szerint a testen kívüli lökéshullám-terápia (Extracorporeal Shock Wave Therapy - ESWT) egy lökéshullámokkal végzett kezelés, amelyet ortopédiai elváltozások kezeléséhez alkalmaznak. Ezen elváltozások közé, egyebek mellett a sarokcsontkinövés okozta fájdalmak, a váll fájdalmas meszesedése, a tenisz-, illetve golfkönyök mellett a szócikk felsorolja a lábfekélyek és a nehezen gyógyuló sebek kezelését is. Valóban, Wolfgang Schaden (Bécs, Ausztria) és munkatársai már 2007-ben kimutatták (The Journal of Surgical Research) a különböző etiológiájú (poszttraumás, vénás, nyomás és artériás sebek) akut és krónikus sebekre alkalmazott elektrohidraulikus fókuszálatlan lökéshullámok biztonságosságát és potenciális hatékonyságát. A nagy energiájú, fókuszálatlan lökéshullámok alkalmazhatóságát nehezen gyógyuló sebek esetében R. Saggini (Chieti, Olaszország) és munkatársai 2008-ban erősítették meg.

A fekély méretének pontos megállapítása A lökéshullám egy akusztikus hullám, amely a keletkezési helyétől nagyobb távolságra is képes energiát eljuttatni. Ez az energia kiválóan hasznosítható a gyógyászatban, ahol már 1975 óta használják nagy sikerrel. Eredetileg vesekő zúzásához fejlesztették ki. A lökéshullám nagy sebességgel áramló gázban keletkező felület, amely mentén a mozgásjellemzők közül legalább egy ugrásszerűen változik. A testfelszínhez közeli kezeléseknél ezeket a lökéshullámokat nem fókuszálják, hanem nagy felületen juttatják be a kezelt felületre. Ehhez erős energiaforrásra van szükség, amely a lökéshullám teljes energiáját egy nagyobb felületre tudja szétosztani, és ezáltal gyengébbé válik. Annak érdekében, hogy a hatásosságát ne veszítse el, biztosítani kell, hogy „a teljes kezelt terület minden négyzetcentiméterére megfelelő energiájú és mennyiségű lökéshullám jusson, és a kezelés minden sejtet elérjen. A sebkezeléshez ma már a radiális lökéshullámokat használják”.

A lokeshullam.eu az alábbiakban sorolja fel az eljárás indikációit és előnyeit e területen:
- Nem-gyógyuló sebek kezelése
- Diabéteszhez kapcsolódó üszkösödés kezelése
- Diabéteszhez köthető fekélyek kezelése
- Diabéteszhez nem köthető fekélyek kezelés
- Bőr égési sebeinek gyógyítása

Hazai irodalma meglehetősen bőséges. Folyóiratunk, a Sebkezelés-Sebgyógyulás 2009/1-es számában Szabad Gábor† és munkatársai ugyan még arról írtak, hogy „a sebkezelésben betöltött szerepe még csak most keresi helyét a világban”, de részletesen bemutatták az eljárást. 2012-ben már Vasas Judit és munkatársai egy teljes cikket szenteltek a témának. Ők a legkiemelkedőbb eredményeket a diabéteszes talpi fekélyek esetén érték el. A kezelés befejezése után a záróvizsgálaton a betegek 97%-ánál észleltek további javulást. Vénás eredetű fekélyek esetén további 8%-os, míg a diabéteszes fekélyek esetén további 51%-os méretcsökkenést tapasztaltak. Két évre rá Sugár István és munkatársai „Hol tart a krónikus sebek kezelése 2014-ben” c. cikkükben a korszerű fizikai eszközök között a negatív nyomásterápia (NPWT) mellett már megemlítik az ESWT-t is.

Természetesen a szaklapunkon kívül is van tudományos élet. Ugyanebben az évben megjelent esettanulmányukban Diamant Péter Kamilló és munkatársai a cukorbetegségben szenvedők populációjának 4-10 százalékát érintő súlyos szövődményben, egy diabéteszes lábfekélyben szenvedő 58 éves beteg eredményes kezeléséről számoltak be. Szintén 2014-ben Fekete László és munkatársai az Orvosi Hetilapban egy 36 éves beteg kórtörténetét ismertetik, akinél 5 éve vénás keringési elégtelenség talaján a bal lábszár ventralis oldalán kialakult nagyméretű fekély kezelését extracorporalis lökéshullám-terápiával egészítették ki. A sebgyógyulás aktuális fázisához adaptált kötszerek használata mellett az ESWT-kezelést hetente kétszer alkalmazták. Az ulcus mérete jelentősen csökkent, majd az elváltozás alkalmassá vált részvastag bőrrel való rácsplasztikára.

A nemzetközi szakirodalom kiváló áttekintését adja Simona Maria Carmignano-nak a Physical Therapy Effectiveness című könyvben írt, 2019. decemberében megjelent fejezete.

A legfrissebbek között kutatva egy júliusi tanulmányt (International Journal of Molecular Sciences) találhatunk, amelyben Rong-Fu Chen (Kaohsziung, Tajvan) és munkatársai arról számoltak be, hogy a proteomanalíziseik kimutatták a hemopexin és a serpin expresszió-változását és a kapcsolódó MAPK jelátvitelt, amely szerepet játszik az ESWT által fokozott diabéteszes sebgyógyulásban. A hemopexinnel és a serpinnel kapcsolatos utak modulálása jó stratégia a sebgyógyulás elősegítésére. Májusban So Young Joo (Szöül, Dél-Korea) és munkatársai (Journal of Clinical Medicine) egy kettősvak, randomizált, kontrollált vizsgálat során úgy találták, hogy az ESWT hatékonyan csökkenti a fájdalmat, elnyomja az égési sérülés okozta hipertrófiás hegesedést és javítja a kéz működését.

Sebkezelés DermaPACE készülékkel Manapság a klinikai gyakorlatban három különböző típusú ESW generátor áll rendelkezésre, amelyek különböző típusú forrásokkal vannak felszerelve. Megkülönböztetünk fókuszáltat, defókuszáltat és radiálist. A fókuszált ESWT-t elektromágneses, elektrohidraulikus és piezoelektromos források generálják. A piaci hátteret a közelmúltban az Absolute Reports vizsgálta „Extracorporeal Shock Wave Therapy Device Market” („A testen kívüli lökéshullám terápiás eszközök piaca”) című jelentésében, amely szerint az ESWT-eszközök világpiaca a következő öt évben nagyjából évente átlagosan 5,8%-kal fog bővülni, és a 2019-es 93 millió USD-ről 2024-re eléri a 130 millió USD-t. A globális ESWT-piacon néhány svájci, brit, német és USA-beli szereplő dominál, mint például a Chattanooga (DJO) és a BTL az Egyesült Királyságból, a Storz Medical és az EMS Electro Medical Systems Svájcból, az MTS Medical, a Zimmer MedizinSysteme és a Likamed GmbH Németországból. Több közepes- és kis szereplő van Koreából, Törökországból, Belgiumból és Kínából, például a belga Gymna, a koreai HANIL-TM, HnT Medical és Urontech, a török Inceler Medikal, valamint a kínai Wikkon, Longest, Xiangyu Medical és Shengchang Medical. A kulcsfontosságú technológiák a legnagyobb szereplők kezében vannak. Néhány kínai vállalat a kritikus komponenseket importálja, s Kínában szereli össze.


Megosztás:

Facebook Twitter LinkedIn Pinterest


Kövessen minket!:
Facebook


Kérjük, szóljon hozzá a cikkhez!

E-mail cím (nem fog megjelenni): *  

Név: *  

A bejegyzés címe, amelyhez hozzá kíván szólni:  

Hozzászólás: *  


Önt is várjuk a Magyar Sebkezelő Társaság tagjai közé!

Ehhez:

Várjuk online jelentkezését!

vagy kérjük,

Töltse le és küldje vissza a regisztrációs lapot!