Abszint és sebkezelés II. - ánizs

Nyitóoldal > Blog > 2020

Magyar Sebkezelő Társaság

Szerző: Várhegyi László

Az elmúlt héten Abderrahim Benkhaled‬-nek (M'sila Egyetem, Algéria) és munkatársainak az Asian Pacific Journal of Tropical Biomedicine szakfolyóiratban megjelent „Az Artemisia absinthium illóolaj fitokémiai profilja, antioxidáns aktivitása és sebgyógyító tulajdonságai” c. cikkéből kiindulva eljutottunk az abszintig, s annak első fő összetevőjéig, a fehér ürömig.

A blogbejegyzést úgy zártam, hogy a folytatásban a másik két fő összetevőnek, az ánizsnak és a római édesköménynek a sebgyógyulásban betöltött szerepével foglalkozunk majd. Lássuk most az elsőt!

Ánizs (Pimpinella anisum)


Ánizs A Bernáth Jenő által szerkesztett Gyógy- és aromanövények c. könyv 142. oldalán található leírás szerint a Földközi-tenger keleti partvidékén, Kis-Ázsiában és Egyiptomban őshonos lágyszárú növényfaj érett termésének illóolaj-tartalma 1,5-3%, amelynek fő összetevője az anetol, aránya elérheti a 80-90%-ot. Az illóolaj kivonása után visszamaradt termések zsírosolajat, fehérjét és cukrot tartalmaznak.

A Wikibooks étvágyjavító, emésztést serkentő, vértisztító, hurutoldó, köhögéscsillapító, köptető, idegerősítő, szélhajtó, felfúvódást szüntető, gyomor-, bél- és epebántalmak elleni gyógyhatásait sorolja fel. Ezen felül az ánizsmag jótékony hatással bír állatok mérges harapása esetén, ha a sebre helyezzük. Ellenjavallatai között megemlíti, hogy a bőrt érzékenyítő és/vagy enyhén irritáló tulajdonságai miatt tartós, több hetes használata nem ajánlott. A finanszírozási gondok miatt sajnos már nem frissülő Natursziget.com elsősorban görcsoldó, antibakteriális és fertőtlenítő, erősítő, emésztést serkentő, hurutoldó és köptető hatásait emeli ki. Serkenti az anyatejtermelést. Külsőleg alkalmazva reumatikus fájdalmak esetén bedörzsölő szer, oldja a merevséget, ezért az izmok és az ízületek fájdalmait csökkentő, hatásos szer. Gyógyhatásával számos más hazai oldal foglalkozik, de a sebkezelésben való alkalmazására – a népi gyógyászaton kívül – nem találunk utalást, még folyóiratunkban, a Sebkezelés-Sebgyógyulásban sem. Nem véletlenül, mert a nemzetközi szakirodalom sem túl gazdag.

2020. augusztus 1-jén az International Journal of Biological Macromolecules című szakfolyóiratban jelent meg Zohra Ghlissi-nek és munkatársainak (Sfax, Tunézia) tanulmánya. Vizsgálataik során a Pimpinella anisum magvakból (PAP) származó poliszacharid készítményt izolálták és jellemezték annak lézeres égési seb-gyógyító és gyulladáscsökkentő aktivitásának értékelésére egerekben. Állatkísérletükben igazolták a PAP gyulladáscsökkentő hatását a karragenán által kiváltott láb-ödéma modellben, amelyet csökkent ödéma és sejtes infiltráció, valamint oxidatív stressz markerek mutatnak az izomszövetben. A sebgyógyító hatást is kimutatták. A PAP-alapú gél lézeres égési léziókon történő helyi alkalmazása hét napos kezelés után felgyorsítja a seb záródását, a re-epithelizációs és átalakulási fázisokat. Az eredményeik azt mutatták, hogy a PAP egy új ígéretes forrás a természetes sebgyógyulásra és gyulladáscsökkentőkre. A magas tartalom és változatos PAP monoszacharidok felelősek a megfigyelt biológiai aktivitásokért.

Ánizs Tavaly októberben Mohammad Hashemnia (Kermanshah, Irán) és munkatársai értékelték a Journal of Wound Care c. folyóiratban az ánizs-kivonat sebgyógyítási potenciálját cukorbeteg patkányok bőrsebén. Úgy találták, hogy alkalmazása elősegíti a sebgyógyulást, s e tulajdonsága a növényben jelen levő fitokomponenseknek tulajdonítható.

2013-ban egy másik iráni kutatócsoport, Maryam Rezaei (Khoramabad) és munkatársai az Achillea millefolium L.-lel (a közönséges cickafarkkal) együtt vizsgálták az ánizs sebkezelő hatását patkányokban. Állításuk szerint noha e két növényt gyakran alkalmazzák a népi gyógyászatban, a bőrsebek gyógyulását javító hatását kísérletileg soha nem igazolták. Jóllehet számos tanulmány kimutatta antiszeptikus, antimikrobiális, antioxidáns, nyugtató, májvédő és gyulladáscsökkentő hatásukat, kevésbé ismert a szerepük a bőrsebekben. Megállapításaik lényege, hogy az A. millefolium kivonat felgyorsította a sebgyógyulási folyamatot, és a többi csoporthoz (ideértve az ánizst kapókat is) képest jobban fokozta a hámképződést.

2012-ben Ipek Süntar (Ankara Törökország - Journal of Essential Oil Research) és munkatársai azon az aromaterápiában gyakran alkalmazott illóolajok közé sorolták be (az Eugenia caryophyllus, Cumin cyminum L., Foeniculum vulgare Mill., Laurus nobilis, Lavandula angustifolia Mill. ssp. angustifolia és Melissa officinalis L. mellett), amelyeknek a sebek, tályogok és égések elsősegély-kezelésére való hatásosságát vizsgálták és igazolták. A vizsgált minták közül egyébként a L. angustifolia ssp. (közönséges levendula) és a L. nobilis (nemes babér) volt a legaktívabb. Ezekre a növényekre és illóolajaikra még alkalomadtán visszatérünk.

Mint ahogy sorozatunk harmadik, utolsó részében a római édeskömény sebgyógyulást segítő hatására térünk vissza.


Megosztás:

Facebook Twitter LinkedIn Pinterest


Kövessen minket!:
Facebook


Kérjük, szóljon hozzá a cikkhez!

E-mail cím (nem fog megjelenni): *  

Név: *  

A bejegyzés címe, amelyhez hozzá kíván szólni:  

Hozzászólás: *  


Önt is várjuk a Magyar Sebkezelő Társaság tagjai közé!

Ehhez:

Várjuk online jelentkezését!

vagy kérjük,

Töltse le és küldje vissza a regisztrációs lapot!