Üdvözöljük a Magyar Sebkezelő Társaság honlapján!

Heading

Portálunk elsősorban a szakembereknek (orvosoknak, szakdolgozóknak, hallgatóknak, cégképviselőknek) kínál naponta frissülő információkat a sebkezelés (NPWT, ESWT, HBOT, nyiroködéma, lábszárfekély, decubitus stb.) világából, de egyes rovatai (pl. a Blog, a Hazai sajtószemle, a Tudta-e Ön, hogy... és különösen az Egyebek) mások számára is tartalmas és érdekes böngésznivalót kínálnak.

Elnöki köszöntő:


Az orvostudomány hatalmas technológiai fejlődése a sebkezelés területén is érezteti hatását, ennek megfelelően egyre újabb és újabb sebkezelő anyagok, gyógyszerek és korszerű kötszerek jelennek meg a piacon és igen jelentős fejlődésnek vagyunk tanúi a sebkezelés és sebgyógyulás területén.


Ennek a felismerésnek az eredményeként jött létre 1997. szeptember 26-án a Magyar Sebkezelő Társaság - a Magyar Orvostársaságok és Egyesületek Szövetségének a tagja -, amely a sebgyógyulás és sebkezelés témájában szervezői, koordináló, információt gyűjtő és szolgáltató, közvetítő, klinikai vizsgáló és felvilágosító, kutató és ismeretterjesztő feladatokat tűzött ki maga elé.


A sebkezelés és sebgyógyulás témakörében nem csak a sebészi, manuális szakmák képviselői érdekeltek, hanem elsősorban a krónikus sebek, fekélyek, felfekvések miatt számos más szakma (diabetológus, angiológus, bőrgyógyász, családorvos) képviselője is, továbbá az alapellátásban gondozói, ápolói munkakörben dolgozók.


Őszintén reméljük, hogy honlapunk hasznos információkkal szolgál a nagyközönség és a szakemberek számára egyaránt.

 

Prof. Dr. Hunyadi János

Prof. Dr. Hunyadi János fényképe

Dr. Sugár István

Dr. Sugár István fényképe

 társelnökök


Heading


Magas vérnyomás

Új blogbejegyzés: Magas vérnyomás és sebkezelés

Megjelenés időpontja: 2023. november 30.

A Magyar Tudomány Ünnepe „Tudományünnep+” című esti előadás-sorozatának keretében az mta.hu november 17-i tudósítása szerint referátum hangzott el a szívinfarktus, az érszűkület és a stroke előhírnökéről, a magas vérnyomásról. Az előadás a tünetmentes hipertóniás betegek vizsgálatával szerzett kutatási eredményeket tekintette át. Vajon hatással van a sebkezelésre és a sebgyógyulásra is? – ezzel foglalkozom a mostani blogbejegyzésben.

Hotel Benczúr

Az MSKT tagsága és Elnöksége ezúton is köszöni, hogy figyelmével és/vagy személyes részvételével megtisztelte XXV. Kongresszusunkat. A visszajelzések alapján úgy gondoljuk, hogy egy jó hangulatú, jó dinamikájú tudományos ülés került megrendezésre. Reméljük, az Ön tapasztalatai is megegyeznek ezzel. A résztvevők száma 150 volt. Mi, szervezők ezúton is megköszönjük azon cégek támogatását, amelyek hozzájárultak a rendezvény sikeréhez.

Sebkezelés-Sebgyógyulás folyóirat 2023/2. számának borítója

A Sebkezelés – Sebgyógyulás folyóirat 2023/2. száma

Elektronikus közzététel: 2023. december 2.

Töltse le díjmentesen a folyóirat leg- újabb számát! Főbb cikkek: Elnöki köszöntő § Hidradenitis kezelése radikális kimetszéssel, félvastag bőrátültetéssel és vákuumterápiával § Beszámoló a EWMA 2023-ról § MOTESZ Interdiszciplináris Fórum § Beszámoló a UIP 2023. World Congress-ről § MEROVA/Végtagmentő találkozó § Látogatás Környén az „Eszter Sebcentrum”-ban § Krónikus sebek menedzsmentje. Gyakorlati oktatás valóság alapú esetismertetéssel § Az MSKT XXV. Kongresszusa

Fordítások

A legutóbbi: Retrospective comparison of postoperative dressing after eschar dermabrasion on paediatric scald wounds: Bacterial cellulose dressing and allogenic skin - Wiley.com
Ran Zhao, és mtsai. (Jinan, Kína) cikke (International Wound Journal). A szerzők megállapításai azt sugallják, hogy a bakteriális cellulóz optimális fedési lehetőségként szolgálhat a gyermekkori horzsolásos leforrázott sebekre.

EWMA 2024.

EWMA 2024

London, 2024. május 1-3.

A konferenciát az Egyesült Királyságban a The Society of Tissue Viability társasággal együttműködve szervezik, és magas színvonalú előadásokat és bemutatókat, számos workshopot és e-poszter bemutatót, valamint egy nagy ipari kiállítást kínál, ahol találkozhat a sebkezelés területén működő vállalatokkal.

Webinar

Wound assessment is a vital process to help ensure patients are receiving the most appropriate management plan for them. Understanding the stages of the normal wound healing process will arm health and social care practition- ers with the confidence to recognise when something is not right. This session will provide the delegates with the fundamental knowledge to under- take a wound assessment, formulate a management plan and have a working knowledge of the most common dressing types used in clinical practice.

Heading


Önt is várjuk a Magyar Sebkezelő Társaság tagjai közé!

Ehhez:

Várjuk online jelentkezését!

vagy kérjük,

Töltse le és küldje vissza a regisztrációs lapot!


 • „Az igazság olyan, mint az orvos kése: kivágja a sebet és a test megépül.”
  Makkai Sándor, író

 • „Minden seb után marad forradás.”
  Laura Marshall, brit írónő

 • „A bőrt, vágást, sebet össze lehet varrni, de azzal csak a külső sérüléseket lehet meggyógyítani.”
  Jessica Sorensen, amerikai írónő

 • „Az égés kezelése gyakran az empirikus gyógyítás legbizarrabb formáinak a tárgya volt.”
  Guilleaume Dupuytren, francia orvos

 • „Az apró hibákat az emlegetés felnagyítja, a kis sebet a vakarás elfertőzi.”
  Nógrádi Gábor, költő