Portálunk elsősorban a szakembereknek (orvosoknak, szakdolgozóknak, hallgatóknak, cégképviselőknek) kínál naponta frissülő információkat a sebkezelés (NPWT, ESWT, HBOT, nyiroködéma, lábszárfekély, decubitus stb.) világából, de egyes rovatai (pl. a Blog, a Hazai sajtószemle, a Tudta-e Ön, hogy... és különösen az Egyebek) mások számára is tartalmas és érdekes böngésznivalót kínálnak.

Heading


Meningitis

Új blogbejegyzés: Meningococcus és sebkezelés

Megjelenés időpontja: 2024. április 11.

Az USA egészségügyi hatósága felhívta az orvosok figyelmét, hogy az országban egyre több esetben fordul elő az olyan ritka, középkorú felnőtteket érintő meningococcus-fertőzés, amely és magasabb halálozási arányt mutat a szokásosnál. Vajon van-e a Neisseria meningitidis baktériumnak vagy a meningococcusnak kapcsolódása a sebkezeléshez? – erre keresem a választ a mostani blogbejegyzésben.

Hotel Benczúr

Az MSKT tagsága és Elnöksége ezúton is köszöni, hogy támogatásával, figyelmével és/vagy személyes részvételével megtisztelte XXV. Kongresszusunkat. A visszajelzések alapján úgy gondoljuk, hogy egy jó hangulatú, jó dinamikájú tudományos ülés került megrendezésre. Reméljük, az Ön tapasztalatai is megegyeznek ezzel. A résztvevők száma 150 volt. A XXVI. Kongresszus tervezett időpontja 2024. október 17-18.

Sebkezelés-Sebgyógyulás folyóirat 2023/2. számának borítója

A Sebkezelés – Sebgyógyulás folyóirat 2023/2. száma

Elektronikus közzététel: 2023. december 2.

Töltse le díjmentesen a folyóirat leg- újabb számát! Főbb cikkek: Elnöki köszöntő § Hidradenitis kezelése radikális kimetszéssel, félvastag bőrátültetéssel és vákuumterápiával § Beszámoló a EWMA 2023-ról § MOTESZ Interdiszciplináris Fórum § Beszámoló a UIP 2023. World Congress-ről § MEROVA/Végtagmentő találkozó § Látogatás Környén az „Eszter Sebcentrum”-ban § Krónikus sebek menedzsmentje. Gyakorlati oktatás valóság alapú esetismertetéssel § Az MSKT XXV. Kongresszusa

Fordítások

A legutóbbi: Progress in the Use of Hydrogels for Antioxidant Delivery in Skin Wounds - Mdpi.com
Lidia Maeso és mtsai. (Spanyolország, Argentína) cikke (Pharmaceutics). Ebben az áttekintésben a szerzők kiemelik a természetes polimerek antioxidánsokkal történő felhasználá- sának legújabb eredményeit a szövetregenerációs mikrokörnyezet létrehozása érdekében a bőr sebgyógyulásáért.

EWMA 2024.

EWMA 2024

London, 2024. május 1-3.

A konferenciát az Egyesült Királyságban a The Society of Tissue Viability társasággal együttműködve szervezik, és magas színvonalú előadásokat és bemutatókat, számos workshopot és e-poszter bemutatót, valamint egy nagy ipari kiállítást kínál, ahol találkozhat a sebkezelés területén működő vállalatokkal.

Webinar

Learning outcomes: 1. Discuss the causes of pressure ulcers. 2. Identify the factors that place a person at risk of developing pressure ulcers 3. Have an understanding of the key principles of preventing ulcers and be able to take action to prevent pressure ulcers in the clinical environment. 4. Have an understanding of pressure ulcer classifications and grading. 5. Have an understanding of the key principles of the SSKIN Bundle and how to imple- ment it in the clinical environment.

Heading

Elnöki köszöntő:


Az orvostudomány hatalmas technológiai fejlődése a sebkezelés területén is érezteti hatását, ennek megfelelően egyre újabb és újabb sebkezelő anyagok, gyógyszerek és korszerű kötszerek jelennek meg a piacon és igen jelentős fejlődésnek vagyunk tanúi a sebkezelés és sebgyógyulás területén.


Ennek a felismerésnek az eredményeként jött létre 1997. szeptember 26-án a Magyar Sebkezelő Társaság - a Magyar Orvostársaságok és Egyesületek Szövetségének a tagja -, amely a sebgyógyulás és sebkezelés témájában szervezői, koordináló, információt gyűjtő és szolgáltató, közvetítő, klinikai vizsgáló és felvilágosító, kutató és ismeretterjesztő feladatokat tűzött ki maga elé.


A sebkezelés és sebgyógyulás témakörében nem csak a sebészi, manuális szakmák képviselői érdekeltek, hanem elsősorban a krónikus sebek, fekélyek, felfekvések miatt számos más szakma (diabetológus, angiológus, bőrgyógyász, családorvos) képviselője is, továbbá az alapellátásban gondozói, ápolói munkakörben dolgozók.


Őszintén reméljük, hogy honlapunk hasznos információkkal szolgál a nagyközönség és a szakemberek számára egyaránt.

 

Prof. Dr. Hunyadi János

Prof. Dr. Hunyadi János fényképe

Dr. Sugár István

Dr. Sugár István fényképe

 társelnökök


Heading


Önt is várjuk a Magyar Sebkezelő Társaság tagjai közé!

Ehhez:

Várjuk online jelentkezését!

vagy kérjük,

Töltse le és küldje vissza a regisztrációs lapot!


 • „Az igazság olyan, mint az orvos kése: kivágja a sebet és a test megépül.”
  Makkai Sándor, író

 • „Minden seb után marad forradás.”
  Laura Marshall, brit írónő

 • „A bőrt, vágást, sebet össze lehet varrni, de azzal csak a külső sérüléseket lehet meggyógyítani.”
  Jessica Sorensen, amerikai írónő

 • „Az égés kezelése gyakran az empirikus gyógyítás legbizarrabb formáinak a tárgya volt.”
  Guilleaume Dupuytren, francia orvos

 • „Az apró hibákat az emlegetés felnagyítja, a kis sebet a vakarás elfertőzi.”
  Nógrádi Gábor, költő