Portálunk elsősorban a szakembereknek (orvosoknak, szakdolgozóknak, hallgatóknak, cégképviselőknek) kínál naponta frissülő információkat a sebkezelés (NPWT, ESWT, HBOT, nyiroködéma, lábszárfekély, decubitus stb.) világából, de egyes rovatai (pl. a Blog, a Hazai sajtószemle, a Tudta-e Ön, hogy... és különösen az Egyebek) mások számára is tartalmas és érdekes böngésznivalót kínálnak.

Heading


Máj

Új blogbejegyzés: Cirrózis és sebkezelés

Megjelenés időpontja: 2024. június 6.

A májkárosodás 5 fő rizikófaktoráról jelentetett meg cikket a Weborvos.hu. A szerzője azokat a tényezőket összegezte, amelyek a leginkább májkárosító hatásúak. Ezen faktorok közé sorolta a túl sok alkoholt is, mert az alkoholos zsírmáj betegség kezeletlenül előbb-utóbb a máj gyulladásához, hepatitiszhez vezethet, amiből később, a hegesedés miatt cirrózis is kialakulhat. Mi is ez a cirrózis, s van-e kapcsolata a sebkezeléssel? – erre keressük a választ a mostani blogbejegyzésben.

Hotel Benczúr

A Magyar Sebkezelő Társaság XXVI. Kongresszusa

Budapest, 2024. október 17-18.

Tisztelt Kolléganő! Kolléga Úr!
Tisztelettel meghívjuk Önt és munkatársait az MSKT XXVI. Kongresszusára. Meggyőződésünk, hogy a tudományos program és a kötetlen eszmecserék alkalmat adnak nemcsak a szakmai tudás elmélyítésére, mások tapasztalatainak megismerésére, hanem az emberi, baráti kapcsolatok erősítésére is. Várjuk előadás-bejelentését is!

Sebkezelés-Sebgyógyulás folyóirat 2024/1. számának borítója

A Sebkezelés – Sebgyógyulás folyóirat 2024/1. száma

Elektronikus közzététel: 2024. május 17.

Töltse le díjmentesen a folyóirat leg- újabb számát! Főbb cikkek: A bőrgyógyász lehetőségei krónikus alsó végtagi fekélyek ellátásában § Diabé- teszes neuropathiás lábsebek kezelése és megelőzése podiátriai módszerekkel § Beszámoló a Hartmann LINK kongresszusról § Beszámoló a Magyar Podiátriai és Lábsebészeti Társaság Tudományos üléséről § A Magyar Sebkezelő Társaság XXVI. Kongresszusa

Fordítások

A legutóbbi: Regulation of the Degradation Properties of Tyrosinase-Catalyzed Crosslinking Silk Membranes for Superficial Wound Repair - Mdpi.com. Yu Liu és mtsai. (Szucsou, Kína) cikke (Materials). Ez a munka egy olyan új c-SF membránt eredményez, s amely szabályozható gyors lebont- hatósággal és kedvező citokompatibi- litással rendelkezik, amely segíthet a biológiailag lebomló felületi sebjavító hártyákkal szemben támasztott követelmények teljesítésében.

EPUAP 2024

Szeretettel meghívjuk Önt, hogy csatlakozzon hozzánk a svájci Lausanne-ban szeptember 25. és 27. között! Megvitatjuk a nyomási fekélyek kezelésének és megelőzésének legújabb vívmányait. Nyomási fekély - Ketyeg az óra! Sürgősen cselekednünk kell, hogy végleg megállítsuk a nyomási fekélyeket. Csatlakozzon hozzánk Svájcban, hogy segítsen megállítani a nyomást!

Webinar

The purpose of this webinar is to provide the learner with a detailed review of wound and ostomy management in the Neonatal Intensive Care Unit. The webinar will include a review of the current evidence and potentially better practices and nursing care.

Heading

Elnöki köszöntő:


Az orvostudomány hatalmas technológiai fejlődése a sebkezelés területén is érezteti hatását, ennek megfelelően egyre újabb és újabb sebkezelő anyagok, gyógyszerek és korszerű kötszerek jelennek meg a piacon és igen jelentős fejlődésnek vagyunk tanúi a sebkezelés és sebgyógyulás területén.


Ennek a felismerésnek az eredményeként jött létre 1997. szeptember 26-án a Magyar Sebkezelő Társaság - a Magyar Orvostársaságok és Egyesületek Szövetségének a tagja -, amely a sebgyógyulás és sebkezelés témájában szervezői, koordináló, információt gyűjtő és szolgáltató, közvetítő, klinikai vizsgáló és felvilágosító, kutató és ismeretterjesztő feladatokat tűzött ki maga elé.


A sebkezelés és sebgyógyulás témakörében nem csak a sebészi, manuális szakmák képviselői érdekeltek, hanem elsősorban a krónikus sebek, fekélyek, felfekvések miatt számos más szakma (diabetológus, angiológus, bőrgyógyász, családorvos) képviselője is, továbbá az alapellátásban gondozói, ápolói munkakörben dolgozók.


Őszintén reméljük, hogy honlapunk hasznos információkkal szolgál a nagyközönség és a szakemberek számára egyaránt.

 

Prof. Dr. Hunyadi János

Prof. Dr. Hunyadi János fényképe

Dr. Sugár István

Dr. Sugár István fényképe

 társelnökök


Heading


Önt is várjuk a Magyar Sebkezelő Társaság tagjai közé!

Ehhez:

Várjuk online jelentkezését!

vagy kérjük,

Töltse le és küldje vissza a regisztrációs lapot!


 • „Az igazság olyan, mint az orvos kése: kivágja a sebet és a test megépül.”
  Makkai Sándor, író

 • „Minden seb után marad forradás.”
  Laura Marshall, brit írónő

 • „A bőrt, vágást, sebet össze lehet varrni, de azzal csak a külső sérüléseket lehet meggyógyítani.”
  Jessica Sorensen, amerikai írónő

 • „Az égés kezelése gyakran az empirikus gyógyítás legbizarrabb formáinak a tárgya volt.”
  Guilleaume Dupuytren, francia orvos

 • „Az apró hibákat az emlegetés felnagyítja, a kis sebet a vakarás elfertőzi.”
  Nógrádi Gábor, költő